Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

De kijk op het afgelopen weekend (10-12 juni)

$
0
0

Het weer blijft tegenzitten. Afgelopen zaterdag viel het plotseling mee en konden veel vluchten doorgang vinden en die verliepen ook nog eens goed. Dit gold niet voor de dagfondvluchten die werden uitgesteld naar zondag. Deze vluchten die daar op zondag wel werden gelost verliepen niet al te best. Enkele afdelingen kwamen korterbij en dat ging veel beter. Het beste anticipeerde Brabant 2000 op het weer. Zij lieten donderdagavond de duiven inmanden en losten de duiven van de midfond én de dagfond vrijdagochtend. Onze Brabantse vrienden hadden twee prachtige vluchten en maakten de rest van Nederland jaloers. Wat deden de verschillende marathonduivenliefhebbers en wat gaan ze doen op St. Vincent en Pau.

 

Rob van Moorselaar uit Wadenoijen had afgelopen weekend geen duiven mee. Hij vertrouwde het weer niet. Hij heeft ze wel zelf gelapt, Rob: ‘Ja donderdagavond in Waalwijk en vrijdagavond weer in Waalwijk maar dan 1 voor 1 en zondagmorgen vroeg in Eersel (60 km ) ging zeer goed.’ Rob was zondag van plan 5 duiven te spelen naar St. Vincent en 2 naar Pau.

 

De weersvoorspellingen waren voor Henri Wittens ook niet goed genoeg. Hij liet de duiven ontspannen thuis. Afgelopen maandag drie duiven ingemand voor Pau. Deze strijders hadden dit seizoen al zo’n 2.000 km gevlogen.

 

Henry Visser, één van de drijvende krachten in het NIC Hendrik Ido Ambacht heeft afgelopen weekend alleen de jaarlingen gespeeld op Peronne. De oude duiven zijn vrijdag gelapt vanaf de Franse Grens. Ook Henry speelt komend weekend alleen Pau en op zondag dacht hij dat het er drie of vier zouden worden. De doffers die meegaan hebben 1.200 invliegkilometers gehad en de duivin rond de 1.000 km, waarbij de verste vlucht rond de 350 km was met staartwind. Diep hebben ze niet kunnen gaan dit seizoen.

 

Jan Broersma uit Roodeschool is een kleine topliefhebber met vorig seizoen een hele vroege duif op St. Vincent. Hij won toen de 9e nationaal en had de snelste van heel afdeling 10. Jan had afgelopen weekend zijn jaarlingen mee en de duiven die volgende week worden ingemand voor Brive. Het was Boxtel wat voor Jan 225 km is. De duiven kwamen voor veel beter bij hem, als bij de programmaspelers. Hij speelde weer eens prijs, iets wat hem op de korte vluchten niet vaak gebeurd. Afgelopen dinsdag hebben twee duiven de reis naar St. Vincent gemaakt. Net als vorig jaar. De duiven hebben ongeveer 1.200 tot 1.300 invliegkilometers gehad. Net zo ver als ze moeten vliegen ongeveer. Verschillende vluchten waarop ze zijn gekorfd werden uiteindelijk korterbij gelost.

 

Paul Grolleman heeft de volgende ploegjes ingemand: ‘Ik zet er 3 naar St-Vincent… 3 nestduiven waaronder de 5e nat. Tarbes en tevens snelste jaarling sector 1 in 2015…. en ik zet er tussen de 5 en de 8 naar Pau… 1 nestkoppel en de rest weduwnaars. Voorbereiding niet optimaal maar bij wie wel? Mijn duiven vlogen 90-150-300-325-200-230… Wel nog 3 x zelf gereden naar ruim 100km vliegen. We zullen zien wat het wordt! Toch heb ik wel goede hoop op een paar oude beren die ik mee heb en natuurlijk benieuwd naar mijn Tarbes duivin.’

 

Kees Droog heeft zijn duiven met ‘het karretje’ naar Chantilly gehad afgelopen vrijdag. De Pau duiven zijn thuis gebleven en maandag ingemand. Dit zijn er rond de 20 duiven geworden. Ze hebben nog geen 1.000 trainingskilometers gehad. Kees twijfelt of dit genoeg is.

 

Gaatze de Graaf van Comb. de Graaf uit het Friese Zwaagwesteinde vertelde het volgend: ‘We hebben een ploegje van 14 jaarlingen en late gezet op de eendaagse fond. Die gingen echter niet verder dan Tongeren. Ook hadden we een ingelaste extra vlucht vanuit Deurne. Daar zijn 31 op gezet. Ook jaarlingen late en oude, kortom …van alles wat. Ze kwamen niet naar wens maar zijn wel allemaal thuis. Had wel wat eerder willen zitten met de duifjes maar ja. Is ook maar training natuurlijk. Er gaan er drie naar St. Vincent. We hadden graag wat meer willen spelen, maar de 1e getekende (wat ze zou worden ) heeft vorig najaar tegen het raam gezeten en daar is ze niet ongeschonden uit gekomen. Dit jaar getest op de 1e vitesse en kwam zeer slecht aanvliegen. Dus op de kweek gezet. Van de St, Vincenters zit de één op 1983 km invliegkilometers, de ander op 1860 km en er is zal ook een doffer mee gaan die heeft Limoges gehad. Die zit op 2383 km.’

 

Het seizoen was vorige week al begonnen met Limoges maar vanaf komend weekend gaat het helemaal los. Iedereen veel succes gewenst !!!

jaco-handtekening

 

 

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (10-12 juni) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


De favoriete duiven van Herman Cörvers uit Hoensbroek (l) voor Pau

$
0
0

Door omstandigheden heeft Herman Cörvers drie jaar niet met de duiven kunnen spelen. Dit jaar kon hij gelukkig de draad weer oppakken. Hij is vanaf het begin van het seizoen de duiven op gaan leren en dat ging wonderbaarlijk goed. Ook de onbevlogen duiven van 2 en 3 jaar oud en zelfs nog ouder. Herman deed de stoute schoenen aan en korfde 3 duiven in voor Pau: 2 doffers en een duivin.

 

De meeste duiven die Herman heeft komen via Peter Vansintmaartensdijk. Herman kan gerust zeggen dat hij het bijhuis van hem is. Verder heeft ook duiven van Piet Heikamp uit Zetten. Zelfs nog een rechtstreekse zoon van de superduivin Miss Europe, Internationaal Duifkampioen! Herman hoopt alleen dat hij ze goed kan spelen en dat hij een paar prijzen kan pakken, zodat hij door kan bouwen.

Herman Blauwe Duivin Pau I

De Blauwe duivin komt uit een Van der Wegen doffer met een duivin wat een kruising is van een doffer van Goertzen (soorten Vervuurt, Kuijpers, v.d. Slik en Twan Huijnen) met een duivin van Piet Heikamp (halfbroer x halfzus uit Miss Europe).

 

De Rode doffer komt uit een doffer van de soorten Wiel Cramers en Wim Muller (via Houtekamer) aan de ene kant en Van der Wegen aan de andere kant en een Van der Wegen-duivin met een vleugje Vervuurt via Peter van Sintmaartensdijk.

 

Wij wensen Herman veel succes met zijn herstart op de ZLU-vluchten !!!

Het bericht De favoriete duiven van Herman Cörvers uit Hoensbroek (l) voor Pau verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favorieten van Gertjan de Hoogh zn uit Oosterhout voor St. Vincent

$
0
0

De St. Vincenter, nl10-3020294, is een hele goede marathon doffer voor de middaglossingen. Van de 9 keer zetten pakt deze combinatie hem al 8 keer. Hij speelde als jaarling een 6e prijs van de atractie-overnachtvlucht vanuit Limoges. Meestal is hij vroeg op St. Vincent. Hij haalde de volgende prijzen in de club:

20e Cahors tegen 246 duiven

9e St. Vincent tegen 148 duiven

18e Dax tegen 77 duiven

4e St. Vincent tegen 131 duiven tevens 32e NPO Brabant 2000

23e Dax tegen 109 duiven

1e St. Vincent tegen 115 duiven  tevens 8e NPO Brabant 2000 en een 21e nationaal sector 1

8e Tarbes tegen 83 duiven

 

Hij is een prettige doffer om op de kooi te hebben. Hij is heel rustig en is altijd in om lekker even te stoeien. Deze doffer ziet er ook altijd top uit. Hij is al de vader van verschillende goede overnacht duiven. De vader van deze topper komt van D de Hoogh zn (tweelingbroer van Gertjans vader met zijn zoon Gertie) en een duivin van ome Sjef de Hoogh. Langs vaders kant zit de Belokki van D de Hoogh en het oud bontje van Theo de Jong uit Noordhoek.

Van moeders kant is het het oude de Hoogh soort van den grote blauwe en het Oud Lichtoogske. Dit is hetzelfde soort als de moeder van de Bleu Diamond van Marco Meijer uit St. Phillipsland. Hij ging bij deze combinatie als 1e getekende afgelopen dinsdag naar St. Vincent omdat hij nu 3 jaar op een rij steeds vroeg is en ieder jaar een beetje vroeger is en op dit moment er top uitziet in de ogen van deze mannen.

GJ Hoogh Bordeaux Duifke

Het Bordeaux Duifke is een laat van 2013 en maakte vorig jaar haar debuut op Bordeaux middaglossing. Zij speelde in de club gelijk een 1e prijs:

1e tegen 217 duiven obvp

5e cc Brabant Noord tegen 645 duiven

6e rayon 3 tegen 1.019 duiven

10e NPO afd 2 Brabant 2000 tegen 3371 duiven

25e nationaal sector 1

 

Het Bordeaux duifke komt uit Blitz die zelf een 7e npo speelde van een loodzware Tarbes. Deze duif is vorig jaar helaas ten prooi gevallen aan de roofvogel. Blitz is ook een halfbroer van de 1e NPO bordeaux bij J. A. P. Soeters die deze duif verkreeg van ome Sjef de Hoogh. Moeder van Bordeaux Duifke komt van Sjaak Jansen en is van het Van der Wegen soort.

 

Deze 2 duiven zijn afgelopen dinsdag boven aan op de inkorflijst gezet, omdat ze er op dit moment super uitzien in de ogen van deze combinatie. Er zijn op St. Vincent 8 ervaren duiven mee geven en nu maar hopen op goed weer en een mooie uitslag.

 

De duiven zijn goed ingevlogen op de volgende vluchten:

Asse Zellik, Quievrain, Morlincourt 3 x, Soupes sur Liong en weer Asse Zellik.

 

Het Marathonduivenjournaal wenst de mannen veel succes komend weekend. Aan de kwaliteit zal het niet liggen !!!

Het bericht De favorieten van Gertjan de Hoogh zn uit Oosterhout voor St. Vincent verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriet voor Pau van Comb. van der Weijer-Binnemans uit Geel (B)

$
0
0

Hier is onze favoriet voor de eerste Internationale vlucht vanuit Pau. Het is de 12-6085415 en we noemen hem Franske, genoemd naar de duivenliefhebber van wie we de ouders hebben bekomen. Hij heeft al een paar mooie prijsjes behaald.
Het is een 100% Noel Peieren duif zoals je ziet op de stamkaart. We hebben 4 duiven mee naar Pau hopelijk hebben ze goed weer op hun vlucht naar huis.

Stamkaart Weijer Pau

We wensen alle deelnemers een goede wedvlucht.

 

Carlo van der Weijer

Het bericht De favoriet voor Pau van Comb. van der Weijer-Binnemans uit Geel (B) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriete St. Vincent-duif van Mustar Effendi uit Assen

$
0
0

Een voorbeschouwing van de mogelijke kanshebber op mijn lokatie is mijn 053, een blauwe doffer welke als ei is verkregen van sportvriend Eddy Bloemen. De afkomst zal ik even na moeten kijken. Ja hij is 3 jaar en korf hem in op een stand waar 1 jong 3 week oud is.

 

De bewuste 053 heeft meerdere malen prijzen gewonnen op de 1 daagse en meerdaagse fond. Vorig jaar had deze de pech dat hij op Bergerac de plaat miste. En zodoende een staartprijs pakte. Het had een betere kunnen zijn, als ik scherper was geweest.

 

De duiven die mijn hok bevolken zijn van de volgende komaf : Henry Hoeks , Eddy Bloemen, en mix van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen en Wim Oostveen uit Veenendaal en Arie Schippers/Sjoerd Grouwstra uit Stavoren. Het voersysteem is volle bak.. Medische ondersteuning komt van Henk de Weerdt. Er wordt geënt tegen paramixo en paratyphus. De duiven worden volgend het vliegprogamma opgeleerd. Bij koud weer sla ik meestal over. Dit is in het kort hoe ik het aanpak. … Lekker eenvoudig dus.

Moes St Vincent duif II

Groeten en iedereen succes van Moes

Mustar Effendi

Het bericht De favoriete St. Vincent-duif van Mustar Effendi uit Assen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriete Pau-duif van Dirk en Elitsa Veldhuis uit Amsterdam

$
0
0

‘De 018’ van Dirk en Elitsa Veldhuis is misschien wel de beste duif die voor het ZLU-concours naar Pau is afgereisd. De duif met een prachtig palmares. Natuurlijk kan er nog wel een enkele in de reismand zitten, die nog een klein beetje beter is, maar bij de besten hoort ze zeker. Vorig jaar vloog ze de 5e nationaal op deze vlucht.

 

‘De 018’ van 2009 is de lievelingsduif van Dirk en Elitsa. Ze is supermak. Ze kwam in de vorige editie van Pau na thuiskomst ook bij Dirk zitten, in plaats dat ze in het hok ging. Daarom duurde het constateren nog enkele minuten, omdat de ‘gevoelige plaat’ in het hok hangt. De duivin werd toen uiteindelijk om 10:44 geklokt op een afstand van 1.079 km. De snelheid was toen nog maar 836 mpm, maar snel genoeg voor de eerste in de Fondunie 2000 en 5e nationaal in het ZLU-spel. Ze houdt van pittige concoursen. Ze won voor Pau al zeker 6 prijzen bij de ZLU. Waaronder de 73e nat. Pau en de 107e nationaal Narbonne.

 

De vader van deze duivin is ‘de 351. ’Deze goede kweker is een mengeling van Volkens en Brüggemann gekoppeld aan een kind van ‘De Sterke Barcelona’ van Piet van der Slik. De moeder van ‘de 018’ komt uit een samenkweek met Nico Volkens. Nico bracht zijn ‘100’ in, een topvlieger en topkweker en Dirk zijn beste kweekduivin, ‘Dochter Rani’ van de Gebr. Brüggemann. ‘De 018’ gaat dit keer voor een volgende topnotering.

 

We wensen Dirk en Elitsa alle goeds toe de komende vluchten !!!

 

Het bericht De favoriete Pau-duif van Dirk en Elitsa Veldhuis uit Amsterdam verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriet van Willem Oostveen uit Veenendaal voor Bordeaux/Agen ZLU

$
0
0

Vlak bij mijn geboortehuis woont mijn clubgenoot Willem Oostveen. Hij woont nu ook maar 150 meter hemelsbreed bij mij vandaan. Hij heeft de laatste jaren veel op twee gedachten gehinkt … marathonduiven … nu toch maar niet … programma-duiven … ook maar niet … toch maar weer marathon-duiven. Toen hij weer marathonduiven had, zat het een paar keer tegen met de jonge duiven en jaarlingen en liet hij het kopje hangen. In 2015 hebben we hem aangespoord door te zetten, ondanks alle tegenslagen die hij tegen zou komen. Hij heeft die raad opgepakt en doorgezet. Is veel duiven verspeeld, omdat de jongen kweekduiven jarenlang niet getest zijn op de vluchten waarop ze getest moeten worden … de marathonvluchten. De jongen zijn vorig ingespeeld op de taartvluchten en in 2016 is de opleiding weer verder gegaan en ondanks het wisselende weersomstandigheden hebben de duiven genoeg kilometers gehad. De overjarige duiven gaan nu naar Bordeaux/Agen.

 

Naast dit verhaal loopt er nog een verhaal met de duiven van Willem in de hoofdrol. In 2014 hadden wij wat duivinnen te weinig. Willem hoorde dat en zei je kan wel 3 duivinnen van mij krijgen, want ik heb ze over. Zo kwamen er drie zomer/late jonge duivinnen naar ons toe. Ze werden vrij eenvoudig overgewend en ingespeeld op de natour. Vorig jaar werden ze gespeeld. Twee duivinnen één keer (één op St. Vincent en één op Narbonne), beide misten maar net en krijgen dit jaar twee vluchten om zich te bewijzen. De ander ging twee keer mee (Bordeaux ZLU en Narbonne) en won twee mooie prijzen. Dit was ‘de 479 van Willem.’ Deze duivin ging vorige week mee naar Pau en ze leek het beste in orde … toch niet bovenaan gezet (twee anderen hadden meer ervaring), wat niet verstandig bleek te zijn, want ze was vanochtend onze eerste duif (van de 4) en won de 142e prijs nationaal in de ZLU. Ook een mooie opsteker voor onze vriend Willem Oostveen ….

 

Nu het verhaal van Willems favoriet voor Bordeaux/Agen ZLU:

Willem: ‘De 13-1039488 een nestdoffer heeft als jong alleen tot Pommereoul (220 km) gevlogen en als jaarling door omstandigheden niet verder als Hedel. In 2015 ben ik door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen mijn duiven meer gaan spelen. Deze (vader en zoon) combinatie heeft mij de laatste jaren zeer veel geholpen. Het zij met duiven, maar zeker ook met raad en daad Ze zeiden: Je moet wel gaan spelen anders weet je niets over je duiven! Dat hebben we in 2016 gedaan. Deze doffer heeft dit jaar 1372 km aan trainingsvluchten gevlogen en zijn verste was 472 km vanuit Souppes. Zijn achtergrond is van vaderskant een rechtstreekse van Eyerkamp soort Wijnands x Florizone en de moeder is een Batenburg x AP. Overwater. Het wordt mijn allereerste vlucht bij de ZLU er gaan er 6 of 7 mee we hopen op een duif in de prijzen, als het kan 1 of 2 meer. Maar met 1 zou ik al tevreden zijn.’

 

We wensen Willem veel geluk op deze vlucht en veel doorzettingsvermogen toe voor de komende jaren. Het succes zal niet vanzelf komen. Maar een eerste succesje op Bordeaux ZLU in 2016 zal een mooie opstap zijn.

Het bericht De favoriet van Willem Oostveen uit Veenendaal voor Bordeaux/Agen ZLU verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het super weekend van Gerard Schalkwijk uit Lopik

$
0
0

Als duivenmelker verlies je meer dan je wint, heb ik weleens geschreven. Dit is niet bedoeld om neerslachtigheid te zaaien, maar om realisme te kweken. Gelukkig kun je ook winnen, want daar doe je het uiteindelijk voor. Gerard Schalkwijk moet gevoel gehad hebben afgelopen weekend. Want wat een topweekend had hij. Op Perigueux had hij drie duiven in de top 10 tegen 7.023 duiven op de plaatsen 2, 3 en 9 en een dag later speelt hij de 13e nationaal Agen in de ZLU bij de Oude Duiven. Deze duif was ook de eerste melding van de concours van de Fondunie 2000. Uiteindelijk werd het een mooie tweede plaats tegen ruim 2.600 duiven. Zoiets maak je niet vaak mee in je duivensportloopbaan. Gerard overkwam het en hij is met recht trots op zijn duiven.

 

De winnaar en de prestatie

De man achter bovengenoemde prestaties is Gerard Schalkwijk (49 jaar) uit Lopik. Hij is eigenaar van Travipharma. Vorig jaar won hij in zijn sterke NIC in IJsselstein 7 eerste prijzen, wat je natuurlijk een superjaar kunt noemen en  nu weer een fantastisch weekend met op Perigueux in sector III 2, 3 en 9 tegen 7.023 duiven. En als kers op de taart de 2e Agen in FU 2000 en 13e ZLU.

 

De geschiedenis

Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Gerard? Gerard: ‘Mijn vader Ries had in zijn jeugd samen met zijn broer Anton Schalkwijk al duiven in IJsselstein en mijn neef Raymond (zoon van Anton) is samen met zijn vader de duivensport gaan beoefenen. De eerste duiven kwamen van ome Anton en Wout van der Kreeft, toen voorzitter van de Groene Olijftak. Ook kwamen er duiven van wijlen Cor Vuik uit Krimpen aan de Lek. Dit waren duiven met als achtergrond VanBruane en Aarden via Van der Par en de Rode Horemans/Hermans via Cor. Inmiddels heb ik in Lopik de beschikking over een tuinhok van 8 meter en daarvan 1 hok met 12 weduwnaars, 2 hokken van 12 nestkoppels en een afdeling voor de jongen.’

Turbo-man

De Agen-duif

De topduif van Agen is een echt talentje. Het is een nestdoffer, die op Agen is ingemand op eieren. Gerard heeft dit koppel een klein jong van 5 dagen ondergeschoven gekregen. Deze doffer heet ‘de Turbo Man’ om zijn snelheid en natuurlijk om zijn stamboom, de achterliggende lijn. Het is een marathonduif met snelheid er in gekweekt. Hij speelde als jaarling op nest al een 1e Bergerac Middaglossing. De vader van ‘de Turbo Man’ komt van AP Overwater. Deze doffer heeft heel veel snelheid in het bloed met het soort van Sangers, Koopman, Veenstra, Van Oort, Gebr. Scheele en Heijwege. De moeder komt van Herman de Jong uit Papendrecht.

2e Perigueux Sect III

2e nat Perigueux 2016

Stamopbouw

De huidige stam is een mix van Cor de Heijde via de Belgische topper Frans Bungeneers , Herman de Jong uit Papendrecht, A.P. Overwater en de Aarden via Fam.van Houten. Gerard start het seizoen met 80 vliegduiven, waarvan 75% jaarling. Daarnaast heeft hij 24 kweekkoppels. Gerard vindt dat een beetje te veel. De man uit Lopik: ‘Ik ben van plan om dat te halveren, omdat ik ook het aantal jongen wil minderen en dan moet je wel de kwekers halveren. Mijn vrouw wil dat al jaren want zij ziet hoeveel werk mijn duiven naast mijn toch steeds drukker worden werk met Travipharma.is. Ik moet nu wel ook voor mijn gezondheid. Ik ben heel serieus met mijn duiven bezig en dat kost veel inspanning.’

3e Perigueux Sect III (r)

Rechts 3e nat Perigueux 2016

De drie Perigueux-toppers

Gerard had zoals gezegd drie duiven bij de eerste 10 van de sector III van de nationale vlucht vanuit Perigueux. In deze sector waren 7.023 duiven mee. Gerards eerste drie duiven zaten 2e, 3e en 9e. De tweede en de derde zijn broer en zus. Ze komen uit een doffer van de Belgische Topper Frans Bungeneers. Deze doffer komt 100% uit het soort van Cor de Heijde uit Made. De moeder komt van PIPA en is een kruising van het soort van de familie van Houten en het Barcelona-soort van PIPA zelf (Gijsselbrecht). De 9e van sector III is een doffer en komt ook uit een doffer van Frans Bungeneers. Hier zie je naast het soort van Cor de Heijde ook duiven van Gerard van Tuijl en Leo Kouters terug. De moeder komt van Rik Ros. Deze moeder komt uit de broer van de 1e nationaal Bergerac met een dochter van ‘Toon’ maal ‘Tes’ van comb. Verweij-de Haan.

9e Perigueux Sect III

9e nat Perigueux 2016

 

De voorbereiding op het seizoen

Met de kerst worden de duiven gekoppeld. De oude vliegers broeden de eieren niet zelf uit, dat doen de jaarlingen. Zo was het ondergeschoven jong het eerste jong voor de vroege duif van Agen, dat was de extra motivatie denkt Gerard. Dit jaar was het voor de melkers in het algemeen een moeilijk jaar om aan de kilometers te komen. Toch heeft de man achter Travipharma het voor elkaar kunnen krijgen dat al zijn duiven minstens 2.000 km voor hun eerste overnachtvlucht in de vleugels hadden. Creatief inkorven …maar dat kost veel tijd en ook soms duiven. We weten niet of het dit grote verschil maakt, want veelvuldig meegeven op 350 km werkt ook.

Het voersysteem heeft Gerard van Rik Ros uit Lekkerkerk. Het is een handig voersysteem met de” Rik mix” dat ook gerst bevat. Gerard: ‘Ik voer 1 x per dag in de potjes en een paar dagen voor het inkorven haal ik enkel de gerst er uit. Dit systeem en het gezondheids- plan heb ik in een handig pocket boekje geschreven die ik uitgebracht heb paar jaar geleden.’ Het voer wat in de potjes komt is van Beyers en Variamax van Mariman. Naast het voer geeft Gerard ook natuurlijke producten. Gerard: ‘Ik heb natuurlijk een groot voordeel dat ik vanuit mijn professie het beste van het beste qua sport en medische begeleiding kan geven. Dat betekend niet dat ik ze enkel op medicijn laat vliegen of zo, nee ik geef natuurlijke Travipharma producten zoals de Travi-Allicine plus voor de ontsmetting na thuiskomst en de neusdruppels die erg belangrijk zijn om het overtollig slijm weg te halen en de oriëntatie naar huis te bevorderen. Dit 1 dag voor inkorven. Ik heb een dierenarts in mijn team Ko Schoenmakers, die een geweldig aanvulling is. Medische begeleiding is naast de natuurlijke aanpak een must in onze duivensport. We mogen geen fouten maken in een kort fondseizoen.’

Tot Slot

Op zaterdag 25 juni was het een bijzondere dag. Het was de dag sterfdag van Gerards vader wijlen Ries Schalkwijk, waar Gerard altijd een innige band mee had … ook in onze gezamenlijk hobby. Onze topper uit Lopik: ‘Ik denk dat er meer is tussen hemel en aarde … ik maakte op die dag een super uitslag op Perigeuix met 3 duiven op teletekst. Dat dit samen op dezelfde datum valt, is geen toeval.’ Gerard … gefeliciteerd met je prachtige marathonduivenweekend. We wensen je een goed vervolg van het seizoen toe … het is je gegund !!!

jaco-handtekening

Het bericht Het super weekend van Gerard Schalkwijk uit Lopik verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Willem Mulderij wint Agen ZLU in de Fondunie 2000 (deel 1)

$
0
0

Het komt niet vaak voor dat het zo spannend is tussen de nummer één en twee van een marathonvlucht, maar dit keer was het zo spannend dat we dagenlang niet wisten of Gerard Schalkwijk of Willem Mulderij de winnaar was. Eerst werd zelfs gezegd dat Gerard de winnaar was, maar twee dagen later bleek toch Willem de echte winnaar te zijn. Dat is een zure appel voor Gerard als je bijna officieel te horen krijgt als je de eerste ben, al kan hij natuurlijk blijven terugkijken op een topweekend. Na deze twee toppers complementeert Jay Lissenberg uit Utrecht het podium met de derde plaats.

 

De uitslag

  1. Willem Mulderij, Vinkenbuurt
  2. Gerard Schalkwijk, Lopik
  3. Jay Lissenberg, Utrecht
  4. Jan van Straten, Utrecht
  5. Vertelman en zn, Hoogkarspel
  6. Jan Roelofs, Alkmaar
  7. IJsbrand Kaptein, Akersloot
  8. Tekin, Medemblik
  9. Koopman, Almere
  10. Coen van Haarlem, Terborg

Naast de top 10 is er nog een mooie uitslag te melden voor Coen van Haarlem. Hij had 22 prijzen van de 35 ingezette duiven. Paul Baas en Richard van den Berg zijn sinds dit seizoen een combinatie in De Kwakel. Zij hadden 19 prijzen van de 30 Agen-gangers.

 

De winnende liefhebber

De wedvlucht Agen is deze editie gewonnen door Willem Mulderij uit Vinkenbuurt (een plaatsje ten oosten van Zwolle). Hij laat de laatste jaren met regelmaat zien over een sterk duivenbestand te beschikken. Deze 46-jarige winnaar is in het dagelijks leven Managing Director Kovax Europe. Vanwege dit werk is hij regelmatig een week op reis en dat vereist een makkelijk manier van duiven houden en je ziet dat deze manier goede prestaties niet in de weg staat. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Willem: ‘Mijn vader en oom hadden duiven, ik ging vanaf dat ik kon lopen mee. Op mijn 8e jaar bouwde ik mijn eerste hokje en een jaar later dachten mijn vader en oom: laten we er eens wat fatsoenlijks neerzetten.  Vanaf dat moment was ik verkocht. De eerste duiven kwamen van Albert van der Flaes voor de korte afstand en Aleid Hogeslag en Hennie Zwijnenberg voor de fond. Ik vloog tot mijn 25e voor het generaal kampioenschap, maar haalde de extra punten al snel op de overnacht. Inmiddels staat er in de tuin16 meter vlieghok, en een zolder voor de kweek. Hierin staan 10 kweekboxen en de rest is voor voedsterkoppels.’ Willem heeft 65 vliegduiven, waarvan het merendeel jaarlingen. Deze gaan alle jongen vluchten mee en daarna allemaal naar Bordeaux ZLU. (26 deze keer, 20 terug). Naast de vliegduiven heeft hij 10 kweekkoppels welke steeds worden overgelegd. Daarnaast 7 testkoppels. Duivenvrienden Dani Kreileman uit Nieuwleusen en Harm Kuipers uit Heeten kweken ook uit deze duiven, zodat we snel weten of ze promoveren naar de kweekboxen, of voedsterduif gaan worden.

 

Stamopbouw

In 2005 heeft Willem voor het eerst bij Jan Theelen duiven gehaald. Daar kwam dus gelijk de moeder van veel van zijn beste duiven vandaan. Tot 2011 is er elk jaar wat bij gehaald bij deze nestor van de marathonsport in Nederland. Zijn bezoeken aan Jan  zijn niet alleen voor de kwaliteit, maar zeker ook voor het aangename contact.  Bijna uit elke gehaalde duif komen wel enkele bruikbare duiven. De laatste jaren heeft Willem succesvol duiven van Nico Volkens ingebracht, uit al zijn topduiven. Ook hier geldt niet alleen de kwaliteit van de duif, maar zeker ook het prettige contact met Nico. Daarnaast zijn er individuele duiven van enkele liefhebbers bijgekomen. Zoals een dochter van de Jander, die de moeder is van de 14e nat ZLU Bordeaux jaarlingen 2015. De stamvader van 1998 komt van Herman Brinkman. Deze doffer won zelf 20 overnachtprijzen en uit deze goede vlieger zijn veel goede vliegers gekomen. Vorig jaar is het laatste jong eruit gekweekt. De Herman Brinkman-doffer is een element van Willems oude stam, die nog volop zijn terug te vinden op de hokken in Vinkenbuurt.

Winnende duif Agen

De winnende duif

De winnende duif is de NL2014-1514152. Deze nog vrij jong winnaar komt uit een geweldige kweekduivin. Zij is de beste kweekduiven die Willem ooit gehad heeft. Het is de 2005-1693305. Ze is ook de moeder van de 49e nat ZLU Bordeaux, 83e nat ZLU St. Vincent, 19e nat Orange, 27e nat. Cahors, de 07-901 3e asduif marathon, 9e asduif SMN 2010, etc. Dit allemaal met andere doffers! De vader van deze duif is een duif van duivenvriend Rieks Lonsain uit Nieuwleusen. Willem: ‘Regelmatig ruilen we wat, waar we beide succesvol mee zijn. Geloof wel dat ik kan zeggen dat deze vader uit zijn meest succesvolle kweekkoppel komt.’ Vorig jaar won de winnende duif als jaarling op Narbonne de 883e van 5.338 duiven. Prima voor een jaarling op zijn afstand.

 

… wordt vervolgd …

Het bericht Willem Mulderij wint Agen ZLU in de Fondunie 2000 (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Comb. T. Jonkers, Delwijnen, winnen 1e Perigueux 2016 in sector III

$
0
0

We leven in een tijd dat de duivenmelkers zijn gespecialiseerd. De één speelt de korte vluchten, de ander de dagfond, de volgende meerdaagse fond of ZLU-vluchten. Er zijn er maar weinig die van Duffel tot en met St. Vincent meedoen … laat staan schitteren. Een uitzondering op dit verhaal is de Comb. T. Jonkers uit Delwijnen. Deze zeventigers doen het hele programma van afdeling 7 mee en laten zich op alle disciplines van voren zien. Met de jonge duiven zijn ze goed, op de dagfond spelen ze kop en ook op de meerdaagse fond zijn het kanjers. Een paar weken terug pakten ze vroeg op St. Vincent en hadden ze 75% prijs. Op Perigueux vlogen ze ook 75% prijs en pakten ze de eerste prijs in sector III tegen ruim 7.000 duiven. Een prestatie van jewelste !!!

 de winnende duif I

Sector III

De overwinning in sector III ging dus naar de familie Comb. T. Jonkers uit Delwijnen. Ze wonnen (1.354 mpm) met 45 mpm voorsprong op Gerard Schalkwijk uit Schalkwijk die de 2e en 3e duif had tegen 7.022 duiven. Jay Lissenberg uit Utrecht was 4e (fantastisch na de ellende van de brand in een deel van zijn duivenhok) en Ad van Heijst uit Wijchen was 5e. Gerard Schalkwijk had ook zijn derde duif in de top 10. Deze duif was negende. Comb. Jonkers hadden 4 duiven mee en 3 prijzen, net als op St. Vincent.  Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem maakt een goed seizoen door. Na zijn vroege duif op St. Vincent pakt hij op Perigueux 70% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste 4 duiven zitten bij de eerste 200: 33, 126, 157 en 178. Ben Roodbeen uit Renkum had als semi groot-inkorver een mooie prijspercentage, 18 duiven in de prijzen van de 26. Zijn eerste drie zaten goed van voren: 56, 92 en 107.

Comb Jonkers

De winnende liefhebbers

De winnaars van dit grote concours zijn Teunis en Henny Jonkers, beide 72 jaar oud, uit Delwijnen. Van kinds af aan heeft Teunis duiven en in 1972 is hij officieel begonnen. De duiven die hij in de loop der jaren verzameld heeft zijn allemaal gekregen duiven, geen bekende rassen. Samen met zijn vrouw Henny heeft hij een hok van 18 meter totaal, verdeeld over 9 afdelingen. Ze spelen alles daarom ziet de stam er als volgt uit … 18 duiven voor de fond en 36 voor de snellere vlucht. Naast de vliegers hebben ze 25 kweekkoppels. Hiervan zijn 3 tot 4 koppels een fondachtergrond.

De winnende duif

De winnende duif

De winnende duif is de NL2012-1770995. Het is een duivin die gespeeld is op jongen van 5 dagen. Zij is op het hok van Teunis en Henny gekweekt uit een doffer van Nijland en een duivin van H. Verbeek uit Meteren (soort Krouwel-Pollman). In voorgaande jaren won zij in de club tweemaal de eerste van Cahors.

de kop

De voorbereiding op het seizoen

Begin maart op tien dagen eitjes. Daarna zo gekoppeld dat ze op kleine jongen is ingekorfd. Op Perigueux had de winnende duif zijn eerste jongen van het seizoen. De duiven gaan de gaan gewoon met de standaard vluchten mee en een week voor de inkorving blijven ze thuis. De duiven krijgen voer van De Patagoon. Hierbij worden de vliegmengeling en de Zoontjes-mengeling gebruikt. Naast het voer krijgen de duiven snoepzaad, pinda’s en TOVO. In het stille seizoen worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts. In het seizoen krijgen ze veel knoflook en meestal blijven ze gezond en hoef je verder niets te doen.

 

Tot Slot

Hoe beleeft u de duivensport? Teunis: ‘Het wordt wat lastiger in verband mijn leeftijd en ik onthoud niet alles meer dat is lastig! Gelukkig heb ik mijn vrouw, ze is mijn rechter hand. Het mooiste in de duivensport is een vroege duif draaien zoals deze van Perigueux.’

Teunis en Henny nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en geniet van de rest van het seizoen !!!

jaco-handtekening

Het bericht Comb. T. Jonkers, Delwijnen, winnen 1e Perigueux 2016 in sector III verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Willem Mulderij wint Agen ZLU in de Fondunie 2000 (deel 2 en Slot)

$
0
0

Een paar dagen terug heeft u kennis kunnen maken met Willem Mulderij. Hij won Agen in de Fondunie 2000. U heeft kunnen lezen over zijn start in de duivensport, zijn stamopbouw en over zijn winnende duif. Dit keer leest u over zijn verzorging en beleving en over dat simpel denken en doen over de duivensport heel doeltreffend kan zijn. Ik denk met hem dat veel liefhebbers het veel simpeler aan kunnen pakken met de duiven en dat de prestaties daar niet van achteruit gaan, misschien wel beter worden. Het plezier gaat zodoende zeker omhoog. Lees gerust verder …

 

De voorbereiding op het seizoen

Hoe pak je het aan in de loop van het seizoen met je drukke werk en je zakenreizen? Willem: ‘Om het werk met de duiven wat te verdelen, doe ik sinds 2 jaar aan winterkweek. Ik koppel begin december en ben daardoor voor de start van het vliegseizoen helemaal klaar. Een aanrader voor iedereen!  De duiven brengen een jong groot en na de kweek, kan ik me richten op het seizoen. Ik speel alles op nest, daar ik gezien mijn werk om de week ergens in Europa ben, kan ik geen regelmatige verzorging aan de duiven bieden. Indien mogelijk gaan ze elke week de mand in en krijgen ze een halve fondvlucht erbij.  In dit geval Soupes via de Giesbeek club, die ze naar Hank brengt. Dit is een leuke en actieve club trouwens!’

De duiven krijgen hoofdzakelijk voor van Matador. Willem: ‘Ik voer vrij zwaar … ik denk dat je anders de duiven al eerder laat interen op hun reserves en dat met name op hun 2e ZLU vlucht gaat merken.

Het is wel volle bak, ik heb 25 KG voercontainers in het hok staan. Waarbij ik wel in juni en juli wat meer thuis probeer te zijn zodat ik ze omega olie en wat pinda’s in een aparte voerbak kan geven. Ik gebruik ook de PE korrel van Piet de Vogel. Of ze die eten weet ik niet eigenlijk want ik gooi die voerbak om de paar dagen leeg. Wat doe je aan medische begeleiding? Willem: ‘Ik doe aan de kwekers en jongen niets. Nooit. Ken ook geen ornithose of coli etc. er staan voor alle hokken rennen waar de duiven 10 maanden per jaar inzitten. De vliegers komen daar in juni en juli niet in. Dan zijn de hokken hermetisch afgesloten en werk ik met mechanische ventilatie. Heb het ook anders gedaan, wat ook prima ging maar ik had toch het idee dat ik wat vaker een ornikuur moest geven toen. 2 weken voor Pau kuur ik voor geel en een paar dagen orni. Daarna houd ik het in de gaten. Je merkt vrij snel als je duiven net niet lekker aanvoelen. Alleen tijdens het ZLU seizoen bezoek ik een ker Duivenvriend Nanne Wolff om de duiven te controleren, hij doet dit naar grote tevredenheid. De (natuurlijke) weerstand bepaalt welke problemen je krijgt. Dat geld voor mens en dier. Ziektekiemen liggen overal op de loer. Of je er vatbaar voor bent wordt grotendeels bepaald door de weerstand die je op dat moment hebt. Daar speelt genetica een rol, voeding en stress. Duiven die daar de balans hebben, gaan gewoon hun prijsje pakken. Indien in het ZLU seizoen Nanne Wolff iets zou constateren, kuur ik. Anders niet‘

Winnende duif Agen

De beleving

Hoe beleef je de duivensport? Willem: ‘Met passie … maar mijn credo is het moet leuk zijn. Tis mijn hobby. Als ik 90 jongen heb en er blijven er 30 weg, dan heb ik er nog 60 om vroege prijzen mee te gaan vliegen. Ik ga het niet hebben over die 30 die weg zijn. Ik probeer alles zo makkelijk mogelijk te maken. Alles wat ik extra zou gaan doen voor de duiven, zal elke keer terugkomen. Die tijd heb ik niet en dan zal ik er niet vrolijk van worden. Dus mijn duiven zitten op roosters,  krijgen volle bak en er staan drinkenbakken van 7 liter in het hok. Dat wil niet zeggen dat ik er in het ZLU seizoen niet alles aan doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Maar als gescheiden vader en 3,5 dag per week mijn tweeling Jop en Anne van 3 jaar in huis, heb ik andere dingen die een hogere prioriteit hebben. De tweeling is gek van dieren. Naast schapen en kippen, zijn ze graag met de duiven bezig. Afgelopen vlucht van Agen, hebben ze de hele maandag duiven geklokt en waterbakjes en voerbakjes aan de broedhokken gehangen. Geelpilletjes geven, ringen of een druppeltje voor luis, wordt door Jop en Anne afwisselend gedaan. De duivensport is ook voor de gezelligheid. Ik werk graag samen met de eerder genoemde Dani en Harm. We doen alles samen. Kweken, testen etc. in ons appgroepje wordt dagelijks van alles besproken. Zo behoeden we elkaar voor fouten.Naast deze samenwerking is er ook zeker de saamhorigheid binnen de ZLU spelers. We hebben ons eigen ZLU inkorfcentrum www.zluno.nl opgericht met een groepje mensen. Daar zit toch wat werk in en we hebben allemaal een gezin en baan. Toch doet iedereen elke keer mee en ook alle inkorvers helpen. Hier geldt vele handen maken licht werk, en het is een stuk leuker ook!’

 

Simpel duiven houden

Willem: ‘Deze prestatie bewijst, dat je de duivensport ook met weinig tijd op een simpele manier redelijk succesvol kan beleven. Als je maar de boel zo inricht dat je het op die manier kan doen en daar niet van afwijkt, dan passen de duiven zich daar echt wel bij aan. Natuurlijk heb je goede duiven nodig, maar als je nog niet lekker mee kan draaien, kijk dan ook eens kritisch naar je manier van managen van je kolonie. Is je hok echt wel goed? Is je verhouding tussen voeding en training echt wel goed? Heb je een goede dierenarts de duiven laten checken? Bel gewoon eens een goede liefhebber op voor tips. Die geven ze graag en gratis!’

 

Tot Slot

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Willem: ‘We vierden met een flinke groep de 90 jarige verjaardag van mijn moeder bij mij thuis. Toen iedereen weg was deed ik tegen 21.00 de kids op bed. Kan niet zeggen dat hun verhaaltje voor het slapen gaan net zolang duurde als normaal. Terwijl ik daarna buiten nog snel probeerde de boel op te ruimen, hoorde ik de piep van de klok al. Toen ik eerder die dag mijn kinderen in de dierentuin moest achterlaten, omdat papa nog even snel Barcelona moest inkorven, dacht ik nog ik geloof dat ik er na Barcelona maar eens mee stop dit seizoen. Na de piep van de klok dacht ik: denk dat mijn kids nog 4 weken langer hun vader moeten delen met de duiven.’ Namens de organisatie van de Fondunie 2000 wil ik Willem nogmaals feliciteren met zijn mooie overwinning. Bedankt voor je uitgebreide info. Het laatste woord is aan Willem: ‘Geniet van je hobby, probeer het simpel te houden en ik wens tot slot iedereen heel veel plezier met onze sport!’

jaco-handtekening

Het bericht Willem Mulderij wint Agen ZLU in de Fondunie 2000 (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jelle Jellema, Nijverdal, wint Barcelona in de Fondunie 2000 (deel 1)

$
0
0

Door veel andere liefhebbers, zoals de winnaar van nationaal Barcelona 2015 Kees Droog uit Andijk, werd hij getipt als winnaar van 2016. De wind zou zijn kant op staan en hij heeft natuurlijk de kwaliteit op het hok, die deze vlucht kan winnen, zoals de uitslag en overwinning van 2014 liet zien. Dan ligt er een bepaalde druk op je, die je duiven maar even waar moeten maken. Een eerste nationaal Barcelona win je niet maar zo en zeker niet ook nog eens tweemaal op de laatste drie edities. De vlucht werd lastiger dan gedacht en daar hebben de mannen in het Zuidelijke deel van Nederland weer iets voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de provincie Overijssel. Hoe knap is het dan als je met twee duiven bij de eerste 10 nationaal speelt op een overvlucht t.o.v. Zuid Limburg van zo’n 170 km. Geweldig !!!

 

Fondunie 2000

De top 10 (voorlopig):

  1. Jelle Jellema, Nijverdal
  2. Willem Kuijt, Lunteren
  3. Jelle Jellema, Nijverdal
  4. Jan Roelofs, Alkmaar
  5. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  6. Ap Peters, Zelhem
  7. Jelle Jellema, Nijverdal
  8. Margreet Koeman-Kok, Wormerveer
  9. Levi van der Weijden, Hoogkarspel
  10. Leo Pronk, Breezand

Jelle had 12 duiven mee en pakte 8 prijzen. Nationaal stonden de eerste 6 alsvolgt bij de meldingen: 3, 10, 18, 37, 77 en 173. Een fantastische serie.

 

De winnende liefhebber

Het is een open deur om te zeggen dat over Jelle Jellema al veel is geschreven de afgelopen jaren. Maar het is een waarheid als een koe. Maar een verhaal is niet compleet met een klein stukje geschiedenis. Jelle Jellema, geboren Fries, is met een duif in het hart geboren. Van jongs af aan ging hij met zijn vader in Steggerda al mee de hokken in. Vader Últsje begon ruim 50 jaar geleden met de duiven en Jelle is er dus mee opgegroeid. De tweede helft van de jaren ’80 zijn vader en zoon Jellema zich gaan toeleggen op de grote fond en vanaf het begin ging het goed. In de loop van de jaren ging het alleen maar beter. In 2008 ging Jelle met zijn gezin in Nijverdal wonen en begon hij daar met een eigen hok. Vader Últsje ging in Friesland verder. Jelle doet in principe alle marathonvluchten mee met zowel een middaglossing als met een ochtendlossing zoals de ZLU-vluchten. Jelle en zijn vader hebben veel vroege prijzen en mooie series gepakt, maar het voorlopig hoogtepunt is natuurlijk het winnen van Internationaal Barcelona met ‘De Kleine Jade’ in 2014. Op die vlucht pakte hij ook nog de 3e (Inter)nationaal. Nu komt daar een 3e en een 10e nationaal Barcelona bij. Dat wordt bij leven en welzijn een prachtige erelijst … alleen op Barcelona al.

 

De winnende duif

Roos was de eerste duif van Jelle op deze Barcelona. Ze is hiermee tegelijkertijd de winnares van de Fondunie 2000-deelnemers. Zij is ingekorfd op een stand van 14 dagen broeden. Vader van dit duifje is een zoon Miss Gijsje van Arjan Beens. Deze doffer stond op een dochter van Het Fondkoppel (soort Beerda). Roos won als jaarling de 30e NPO Bergerac en vorig jaar als tweejarige won ze de 370e nationaal Pau.

 Jelle Jellema

De voorbereiding op het seizoen

Dit jaar zijn de duiven begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een paar dagen broeden werd het nest opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar Barcelona konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk maar één nacht mand. Jelle, is er nog wat nieuws te melden over het systeem? Jelle: ‘Ik heb samen met Beyers dit jaar een eigen mengeling gemaakt met extra veel vetten die ik de laatste 4 dagen voor inkorven voer. Verder voer ik gewoon de gangbare Beyers-mengeling van het seizoen.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Heel sporadisch iets voor de luchtwegen, hooguit eenmaal per seizoen 2 dagen (deed ik hiervoor nooit). Geel controleer ik eens in de twee weken zelf.

Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus in het seizoen regelmatig controleren en eventueel een pil opsteken. Ik heb dit jaar opvallend weinig last van het geel, dat was vorig jaar veel meer.’

 

… wordt vervolgd …

 

Het bericht Jelle Jellema, Nijverdal, wint Barcelona in de Fondunie 2000 (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Willem Kuijt, Lunteren, heeft snelste duif van Barcelona van SMN

$
0
0

Barcelona is dé klassieker voor de ZLU-liefhebbers. De vlucht die aan de andere kant van de Pyreneeën start, spreekt voor iedereen tot de verbeelding. Hoe vliegen de duiven richting Nederland? Door het Rhônedal of onder het Centraal Massief langs richting Agen en dan de grote snelwegen volgend richting het Noorden. En hoe zijn dan de verschillen in het weer die de duiven tegenkomen. In deze editie zaten talrijke buien die de verschillen nog eens groter maakten en die er voor zorgden dat vele duiven het thuishonk nog niet hebben bereikt. De duiven die dat op zondag wel redde, zijn doorzetters en die zijn scherp genoeg geweest om de moeilijkheden onderweg te trotseren. Willem Kuijt uit Lunteren speelde nationaal de 9e prijs en was de eerste in de ochtendlossingscompetitie van Stichting Marathon Noord. Altijd een grote eer om van deze ‘club’ de eerste te zijn en met een 9e nationaal is dat een dubbele reden om trots op te zijn.

 

De winnende liefhebber

De eigenaar van de snelste Marathon Noordduif van Barcelona is Willem Kuijt uit Lunteren. Deze 59-jarige Opzichter van de Gemeente Wageningen is met kleine tussenpozen ruim 50 jaar duivenliefhebber. Vanaf zijn zesde jaar heeft hij duiven in een gezin waar veel dieren rondliepen, maar hij was de eerste die met duiven begon. Rondom zijn trouwen (in 1979) is hij noodgedwongen even gestopt met de duiven, omdat je op een flat geen duiven houden kan. In 1982 kwam hij in Doorn te wonen en startte hij weer met programmaduiven. Zijn eerste duiven kwamen van veel hokken. Met de duiven van Van Dijk en De Bruin uit Driebergen kwamen er wel degelijk successen. Een paar jaar later in 1987 ging Willem in Boskoop werken. Hij verhuisde ook naar die plaats en zette daar de hobby voort … nog steeds als programmaspeler. Dit spelletje werd uiteindelijk te veel van het goede. Mede hierom werd in 1997 de overstap gemaakt naar de marathonvluchten. Er kwamen duiven van Chris en Jaap van de Velden uit Zuid Beijerland, Jan de Wijs uit Wateringen en Hennie Metselaar uit Waddinxveen. Het liep lekker daar in Boskoop. Er werden mooie resultaten geboekt met vluchten van 15/16 prijzen van de 18 ingemande duiven op St. Vincent. In die jaren in Boskoop had Willem ook goed contact met plaatsgenoot Willem van der Velde, de Barcelona-specialist bij uitstek. In 2007 heeft onze hoofdrolspeler alles verkocht en verhuisde hij naar Lunteren. Hij had inmiddels een baan in Wageningen en startte in 2009 opnieuw met de duiven. Eerst op een ander adres en vanaf 2010 op het huidige adres. De start was met duiven van Jaap van der Velden en daar is een enkele van Wilfried Pieters bijgekomen.

 

De winnende duif

De winnende Barcelona-duif van Marathon Noord is ‘Noa’, ‘de 189’ van 2012. Barcelona 2016 was haar vierde vlucht en ook haar vierde prijs. Na de 608e nationaal Perpignan 2014, 1.009e nationaal Barcelona 2015 (geklokt rond half 10 in de avond op de tweede vluchtdag) en de 307e nationaal Perpignan 2015, werd de stijgende lijn dusdanig doorgezet dat zij nu de 9e nationaal won. Deze blauwe duivin komt uit een stel goede voorouders. De vader komt van Gebr. Helsdingen en is een broer van ‘Het Fenomeen’, 1e nationaal Bordeaux ZLU 2009. Hij herbergt de soorten van AP Overwater en Chris en Jaap van de Velden. De moeder is een dochter van de ‘Super Vanoppen’ van Jaap van de Velden. Deze kweker is de vader van 6 duiven die bij de eerste 30 nationaal hebben gevlogen en is een zoon van de wereldberoemde ‘Blauwe Vanoppen’ van de familie Wijnands uit Maastricht. De ‘Super Vanoppen’ stond op ‘Dochter Cheeta’, die de 46e nationaal Bergerac won, toen de moeder van ‘Noa’ eruit kwam.

Willem met de winnende duif

Het seizoen

Eind maart worden de vliegduiven gekoppeld. Ze komen op broeden en broeden dan over om vervolgens op weduwschap te komen. Willem is met 90 vliegduiven begonnen, waarvan de helft jaarling. Op weduwschap worden ze ingevlogen. Deze inwoner uit Lunteren korft overal in wat voor hem op dat moment gunstig is, Velddriel, Giesbeek of de eigen club. Bij slecht weer wordt er een weekje overgeslagen of als het meevalt … zelf afgericht. Tijdens de opleiding worden ze voor diverse ZLU-vluchten op stand gebracht. De koppels zitten dan sinds dit seizoen voor het eerst tussen de weduwnaars en dat is goed bevallen. Naast de vliegduiven heeft Willem 15 kweekkoppels, waarvan 3 tot 4 rondes (90 jongen ongeveer) worden gekweekt. Hij ruilt ook nog wat jongen met zijn broer, die in Duitsland woont. Het hele jaar krijgen de duiven Wielink-voer, in het seizoen aangevuld met de vetrijke fondmengeling van Natural. Naast het voer krijgen de duiven met regelmaat pinda’s en snoepzaad. Medisch wordt er weinig gedaan … een geelkuur tijdens het broeden (in april) en na een pittige vlucht krijgen ze nog wel eens een geelkuur in het water.

 

Duivensport

Willem is een fanatieke duivenliefhebber. De vakantie wordt er op aangepast …  voor het seizoen en soms er na. In het seizoen is alles gericht op de duiven. Willem ruilt wat duiven met zijn broer in Duitsland en verder oriënteert hij zich met wie hij op den duur wat op kan trekken in zijn omgeving. Hij woont nog niet zo lang in Lunteren. Hij woont in de buurt van de comb. Van Kooten-van Bemmel en met hen heeft hij leuk contact en daar gaat hij weleens duiven kijken. Gert van Kooten en Elias van Bemmel zijn spontane mensen en bij hen gaat Willem weleens gezellig ‘melken.’ De vluchten is het mooist van de duivensport metname de ZLU-vluchten. Onze opzichter wil graag eens duiven draaien in de avond van een ZLU vlucht, dat is hem tot op heden in Lunteren nog niet gelukt.

 

Tot Slot

Op de aankomstdag van Barcelona was plaatsgenoot Henk Ouderdorp bij Willem. Ze zaten samen de meldingen te bekijken, toen Mijnie, Willems partner, riep: ‘Er komen 2 duiven aan!’ Eentje viel op het hok en de ander ging door. Dat was een schitterende ervaring. Het is ook Mijnies idee om de duif Noa te noemen. Een duif met zo’n prestatie verdient een naam.

Tot slot hoopt Willem, dat de grenzen tussen de afdeling weg gaan vallen, zodat je lid kan worden waar je wilt. Hij zou nu graag in afdeling 7 lid zijn. Tot op heden kan het niet, wat jammer is. Dit zou moeten veranderen, want het kost leden …

zo’n star beleid !!!

Willem bedankt voor je gastvrijheid en je openheid over je manier van duivenhouden … Nogmaals Gefeliciteerd !!!

jaco-handtekening

Het bericht Willem Kuijt, Lunteren, heeft snelste duif van Barcelona van SMN verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jelle Jellema, Nijverdal, wint Barcelona in de Fondunie 2000 (deel 2 en Slot)

$
0
0

Een paar dagen terug las u het eerste deel over de Barcelona-overwinning in de Fondunie 2000 van Jelle Jellema. Nationaal had hij de derde plaats met een overvlucht van 170 km tegenover vele geklasseerden in de uitslag om hem heen. In de Fondunie stonden zijn eerste drie duiven bij de eerste 7. In het eerste deel van het artikel kon u lezen over onder andere de winnende duif en de voorbereiding van het seizoen. In dit deel leest u over de duivenstam, de 2e en 3e duif en andere wetenswaardigheden …

 

De duivenstam

De onvolprezen fondstam van de familie Jellema is opgebouwd met duiven van Piter Beerda. Een liefhebber die jaar in jaar uit bij de beste programmaspelers van Friesland hoorde. In 1984 werd hij Generaal Kampioen van de afdeling Friesland met louter en alleen jaarlingen. Hij was hiervoor een jaar eerder verhuisd van het Noorden van Friesland naar een plaatsje in de buurt van Steggerda. Hij kwam toen in de vereniging bij Últsje en Jelle. Hij vloog sterk op alle vluchten, maar op verdere vluchten met zware omstandigheden was hij niet te kloppen. Hij maakte machtige uitslagen op moeilijke vluchten vanuit Bergerac (wat daar in Friesland ruim boven de 1.000 km is). Dit zijn de duiven die de basis vormen van het ras Jellema. Jelle kwam graag bij Piter en kon uren samen tot diep in de nacht over duiven praten. Op een dag kreeg Jelle een mand vol jongen mee, waaronder 5 jongen die hij voor de kweek moest bewaren. Uit deze duiven kwamen topduiven. Het soort wat Beerda had was een mengelmoes van sterke Belgische duiven zoals Vanbruane, Cathrijsse, maar ook Tournier-duiven. Toen pa en zoon Jellema zich op de zware fond gingen richten werd in de Beerda-duiven wat meer duurvermogen gekruist. Dit lukte het beste met een duif die zij in oktober 1998 kregen (op een bon) van Akkermans uit Nieuw-Vossemeer … Zwart Goud. Akkermans bracht vier laatjes naar Friesland voor de bon die zij van hem gekocht hadden. Van deze duiven is goed gekweekt en vooral Zwart Goud is een zeer waardevolle duif gebleken. Hij is voor een groot deel samen met de Beerda-duiven de basis geworden van het hedendaagse Jellema-soort. Dit fenomeen is in mei 2016 overleden, nadat hij in het voorjaar van dat jaar toch nog 4 eitjes bevrucht heeft. De huidige basis bestaat voornamelijk uit twee koppels: Zwart Goud met ‘de 02 van Beerda’  en het fondkoppel, wat bestaat uit twee Beerda-duiven. Met jongen van beide koppels op elkaar en uit de beide koppels afzonderlijk is de basis gelegd van de huidige Jellema-duiven. In de loop der jaren is er van alles tegen aan gezet om het ras te versterken en dat lukt ook wel eens, zoals met duiven van Arjan Beens, Gebr. Bruggemann, Harold Zwiers en Batenburg Maar de basis … de Beerda-duiven en Zwart Goud en zijn kinderen wordt zuiver gehouden, zodat Jelle en ook zijn vader daar altijd op kunnen blijven terugvallen. Een heel goed voorbeeld van de basis is de Internationaal winnares van Barcelona … ‘Kleine Jade.’ Zij komt uit een kind van het Fondkoppel van Beerda, ‘Dirke,’ met een kind van ‘Zwart Goud’ met ‘de 02 van Beerda,’ ‘De Jade.’

 

De tweede en derde Barcelona-duif

De tweede duif van Barcelona duif is ‘Evi.’ Ze won eerder in het duivenloopbaan 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27e nationaal Perpignan in 2015. Zij komt uit een zoon van Miss Gijsje met Mr. Beautiful (halfbroer van de vader van ‘Roos’) met ‘Sophie,’ die o.a. de 3e, 13e en 29e nationaal St. Vincent won en de 15e nationaal Bordeaux. Zij is een dochter van Orion en Mirna. De 18e nationaal Barcelona (7e in de Fondunie 2000) is ‘Zeus.’ Vorig jaar won deze doffer de 101e nationaal Marseille. Hij komt uit goede vlieg- en kweekduiven. Zijn moeder vloog twee prijzen bij de eerste 100 nationaal. Zij komt uit een zoon van Zwarte Herman met Hilton (moeder Roos) en een dochter (zus Jacky) van Zoon Zwart Goud met een samenkweekproduct van Jelle met Harold Zwiers (Inteelt Saffier met Morssie, de stammoeder van Harold). De vader van ‘Zeus’ komt uit Zoon Zwart Goed met dochter Iceman.

Jelle Jellema

De beleving

Jelle: ‘In het seizoen ben ik dag en nacht met de duiven bezig, zeker in mijn hoofd. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw als dat nodig is. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen, mijn vader natuurlijk en overleg en samenkweek met Hugo Batenburg, Benno Kastelein, Fred Kramer, Jan Morsink, Jan Willems. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport? Jelle: ‘Je bent nooit uitgeleerd over bv voeding, training, wedstrijd klaar maken enz. Erg leuk om daar met andere spelers mee te sparren.’

 

Tot Slot

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Jelle: ‘Roos was als jaarling erg beloftevol, als tweejarige won ze prijs van Pau maar miste daarna twee keer. Dat viel tegen maar ze mocht blijven omdat het zo’n mooi en lief duivinnetje is. In mei werd ze nog gegrepen door een havik, hier herstelde ze echter snel van. Ze broed op de grond recht onder de ventilatie opening, Janneke vond dat ze in de tocht zat en heeft twee dagen voor inkorving Barcelona de opening dicht gemaakt, misschien was dit net dat extra zetje voor de overwinning J’ Jelle bedankt weer voor je openheid en je goede en duidelijke uitleg. Nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige uitslag en mooie overwinning. En bij leven en welzijn zullen we wel vaker samen een verhaal maken over een mooie overwinning, uitslag of seizoen !!!

 

jaco-handtekening

Het bericht Jelle Jellema, Nijverdal, wint Barcelona in de Fondunie 2000 (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Frank Zwiers, Breda, wint na Nationaal St. Vincent ook Dax sector I

$
0
0

Wat een seizoen maak je door als je in één jaar Nationaal St. Vincent en daarna ook nog eens Dax wint. Helaas was deze vlucht alleen voor sector I (dit moet echt eens gaan veranderen !!!), maar dat maakt de overwinning niet minder mooi. Nog geen minuut na vijf uur constateert Frank zijn ‘Amber’, nog net binnen de neutralisatietijd. Dit leverde de tweede grootse overwinning in een jaar op. Een jaar waarin Frank gaat verhuizen met zijn gezin. Bijzonder als je op deze manier afscheid mag nemen van een stekje waar je een duivenstam hebt opgebouwd die tot de besten van Nederland behoort op de marathonvluchten. En wie weet wat er nog meer aan gaat komen in de laatste vluchten. Een nieuwe sectoroverwinning zal geweldig zijn, maar daar mag je niet op rekenen. Een mooie uitslag met een paar duiven in de kop van de uitslag moet er in deze vorm wel in zitten. We gaan het volgen.

 

Sector I

In sector I waren 4.616 duiven mee. Winnaar Frank Zwiers uit Breda had met zijn ‘Amber’ een mooie voorsprong op nummer twee, Wim Kooreman uit Kloosterzande. Wim klokt vijf minuten eerder, maar heeft 48 kilometer korter. De voorsprong op nummer drie, J. van Oers uit Roosendaal is nog iets groter. Het gat tussen de nummer drie en vier was nog groter, zo’n anderhalf uur. Nummer vier zijn Huub en Anneke Kivit uit Vinkel, die voor altijd bekend zullen blijven door hun ‘Jander’. Ook nu hebben ze goede Dax-duiven. Dat blijkt uit deze nummer vier. Becx uit Oisterwijk is de vijfde van deze editie. Frank heeft 60% prijs van de 10 gezette duiven. Vooral zijn eerste drie duiven vallen op: 1, 19 en 45. Thei Berben uit Haelen heeft 70% prijs met 10 duiven mee. Hij start op de plaatsen 11 en 42.  De Limburger Strijthagen uit Simpelveld heeft 4 prijzen van de 5 gezette duiven. Gielen uit Baarlo doet het nog beter met 5 van de 6. Ruys uit Geffen heeft 80% prijs (4 van de 5). Zijn vierde duif heeft hij al op plaats 211 !!! Peter Gruisen uit Sittard heeft ook 4 duiven van de 5 in de prijzen. Nelissen uit Kerkrade-West heeft één duif mee en plaatst deze kanjer op plaats 64. De Raamsdonkse combinatie Den Boer-van Mierlo heeft 75% prijs met 4 duiven mee. In Maria Hoop wonen veel goede liefhebbers. De meesten met de achternaam Van Heel. Hier schittert M. van Heel met 6 duiven mee en 5 prijzen. Van Tillo uit Lepelstraat heeft er één mee en die vinden we terug op de 80e plaats. De laatste liefhebber binnen 1:50 met een mooi prijspercentage is Hoezen uit Baarlo. Hij heeft er 4 van de 5 in de prijzen.

 

 

De winnaar

Afgelopen winter heeft er uitgebreide reportage op Het Marathonduivenjournaal (http://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/comb-zwiers-van-den-goorbergh-breda-hebben-een-prachtig-seizoen-achter-de-rug-deel-1/) gestaan in verschillende delen. Hierin kunt u veel info vinden van Frank. Natuurlijk ziet u in dit verslag ook genoeg info over onze 34-jarige topliefhebber. Sinds enkele jaren is de man uit Breda commercieel manager bij GPS-Auctions. In het verleden heeft Frank in combinatie gevlogen met Willie-Jan van den Goorbergh, die een maand terug een dagfondvlucht won in afdeling Brabant 2000. Franks interesse in duiven zit in de familie. Frank vertelt: ‘Liefde voor vogels zit bij mij in de familie, mijn opa had duiven en mijn andere opa had kanaries. Echter vanwege een verhuizing van Schalkhaar (nabij Deventer) naar Breda  in mijn zesde levensjaar zorgde ervoor dat deze liefde voor duiven niet naar mij kon overslaan.  Ook mijn vader heeft deze liefde voor vogels echter heeft deze sinds de verhuizing niet meer beoefend. Het heeft tot 1996 geduurd dat ik echt in aanraking kwam met duiven. Op de middelbare school kreeg ik verkering met een meisje die samen met haar vader duiven had. Wanneer hun op een gegeven moment op vakantie gingen heb ik daar een keer de duiven verzorgd is de vlam definitief overgeslagen.  Na enkele jaren zeuren en met een helpende hand van mijn opa gingen mijn ouders overslag en mocht ik een klein hokje plaatsen in de tuin. Op dit hokje heb ik tot 2003 gespeeld op de programma vluchten. In 2003 heb ik het ouderlijk huis verlaten en ben gaan wonen op de huidige locatie waar al snel een hok werd gezet van 7.5 mtr. In 2005 is hierop gestart met de jonge duiven wat gelijk erg goed ging. Tot 2009 hebben we hier jaarlijks voor de kampioenschappen gespeeld waarbij elk jaar weer vooral de jonge duiven het mooie weer maakte. Na het seizoen 2009 waarin ook al samen werd gespeeld met Willie-jan zijn de duiven verkocht en ben ik gestopt met de duiven. In september 2009 werd mijn dochter geboren en ik zag het niet zitten om duivensport wat toen nog inhield van half maart tot half september intensief bezig te zijn met de duiven te blijven beoefenen naast het vaderschap. Hoewel ik zelf geen duiven meer had ben ik het wel blijven volgen dit werd door mijn vrouw ook opgemerkt die er voor heeft gezorgd dat er in 2011 de eerste (jonge) duiven op de hokken kwamen.’

 

De 3 eerste duiven

De winnende duif is een duivin van 2012 en gaat door het leven als “Amber”. Ze is niet speciaal vernoemd naar iemand maar zowel Willie (de oud compagnon van Frank) als Frank vonden het een mooie naam. De naam heeft ze verdiend nadat ze in 2015 de 16e NPO Bergerac won. Net als de winnaar van St. Vincent is de duif gefokt uit duiven die te leen zaten van Mark van den Berg, de vader is een zoon van topvlieger “Anna” welke 2x 3e nationaal/NPO won en de moeder is een dochter van “het Fenomeen”, 1e nationaal Bordeaux. De duivin is gespeeld op 8 dagen broeden.

De tweede duif is een doffer van 2014 en heeft sinds nu de naam “Minos”. Hij won in sector I de 19e prijs tegen ruim 4.600 duiven. Als jaarling won hij geen prijs maar dat is voor Franks duiven meer regel dan uitzondering. Ook op St. Vincent miste hij en kwam hij licht gewond thuis. In Franks ogen was hij voldoende hersteld om mee te gaan naar Dax en het resultaat is dus een 7e  in de afdeling en een 18e Nationaal. “Minos” is een kruising van de soorten Arjan Beens en Mark vd Berg. Zijn moeder is “Lovely Lydia”, een dochter van Lana en kleindochter van het topkoppel “Brive 2” en “Wonder van Drijber”. Zijn vader “Frankyboy” is rechtstreeks van Arjan Beens en is een kleinzoon van de 1e nationaal Bergerac.

De derde duif is een duivin van 2014 en luistert naar de naam “Cleo” en is een kleindochter van “Olympic Miss Gijsje” en “Snelle Jelle” van Arjan Beens. De moeder is “Manouk” een topkweker uit het Poelstrakoppel van Willie-Jan vd Goorbergh, de voormalige compagnon van Frank die nu zelfstandig op de dagfond furore maakt. Deze duivin won zelf de 4e NPO Bergerac en is moeder van de 7e NPO Cahors (snelste jaarling). Op St. Vincent won deze duivin al een knappe prijs en nu weet ze dus een echte kopprijs te winnen met een 11e in afdeling Brabant 2000 en de 43e nationaal in sector I.

Amber

Stamopbouw

De stamopbouw is voor het grootste deel terug te herleiden naar de hokken van Mark van den Berg uit IJsselmuiden, Jelle Jellema uit Nijverdal en Arjan Beens uit Genemuiden. Frank: ‘De eerste duiven waren geregeld door mijn vrouw bij de kampioen uit IJsselmuiden Mark van den Berg. Ze had ook een bezoek geregeld voor mijn verjaardag en zo was het eerste contact gelegd. In maart 2011 kocht ik op PiPa een heel mooi blauw duivinnetje van Arjan Beens, het duifje sprak me op de foto zo enorm aan dat ik het heel graag wou hebben, iets wat ik eigenlijk nooit heb. De veiling werd gewonnen en zo had ik dus mijn eerste fondduif. Het duifje (“Golden Future”) werd opgehaald bij Arjan en zo werd met Arjan het eerste contact gelegd. Inmiddels had ik al contact gehad met Mark van den Berg. Dat ik een duivin had gekocht en had ik gevraagd of hij niet toevallig een doffer voor mij te leen had zodat ik wat kon gaan kweken. Uiteindelijk had Mark 5 duiven voor me, 2 koppels en een doffer voor mijn “Golden Future”. Tevens kwamen in 2011 van zowel Mark als Arjan nog diverse eieren ( gekocht en gekregen)  en zo werd de start gemaakt op de fond. Naast deze aankopen is er in 2013 samengekweekt met Jelle Jellema. Jelle was zeer gecharmeerd van “Golden Future” en zo kwam het dat deze duif werd gekoppeld aan zijn legendarische kweker “Zwart Goud”, “Inteelt Saffier” ( Vader van “Olympic Romee”) en aan haar eigen halfbroer “Zoon Rika.” De producten van deze samenkweek zijn direct op het kweekhok gezet. Wanneer ik uitzet wat ik van de drie heren heb kom ik op:
Van Mark: “Tevez” topvlieger en kweker, 2 kinderen van topkopperl “Brive 2” x “Wonder van Drijber”, dochter van “Anna” ( 2x 3e nationaal), zoon “Christie” ( 1e NPO Orange, 24e nat St. Vincent”, “Mr. Mark” (Inteelt zoon van de “Brive 1”) “Tripple 8” ( 11e NU Perigueux tegen 5.500d), “Raomi” ( 1e, 34e, 35e NPO/NU) deze laatste 2 via Henrie vd Berg.

van Arjan: “Golden Future” ( topkweker, dochter “Rika”), 2 kinderen uit uniek koppel “olympic Miss Gijsje” x “Snelle Jelle”, zoon “Rood Meisje”, zoon “Marianne”, zoon “Mr. Bergerac”, dochter “Snelle Jelle”

Van Jelle:  2 kinderen van Zwart Goud, een halfzus “Olympic Romee”, 2x inteelt “Rika” en zeer recent een zoon van “Dirke” x “olympic Romee”

 

De keuze voor duiven van Mark, Arjan en Jelle is een heel bewuste geweest, in Brabant wonen diverse grote kampioenen op de fond echter deze hebben heel de dag de tijd voor hun duiven of hebben er een verzorger op lopen. Arjan en Mark zaten in een zelfde situatie als ik ( jong gezin/ drukke baan) en presteerden geweldig met deze duiven. Ik ben er van overtuigd dat de slagingskans met deze duiven oneindig veel groter is geweest als dat ik duiven zou aankopen bij liefhebbers die de hele dag tussen de duiven lopen.

 

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn eind januari gekoppeld en hebben toen een ronde jongen grootgebracht. Hierna zijn ze gescheiden op totaal weduwschap ingevlogen. De duiven zijn wekelijks mee geweest en hebben ongeveer 1600 invliegkilometers gehad. Naar de belangrijke vluchten toe worden gekoppeld zodat ze op een jong van 8 dagen zitten bij inkorven, deze cyclus wordt dan getracht door te zetten bij thuiskomst van de duiven.

 

Het systeem

Als voeding krijgen de duiven het hele jaar door de Beyers Koopman all-in one mengeling. Buiten het seizoen wordt deze mengeling aangemengd met 50% Koopman, 25% Paddy en 25% Zuivering. Als de vluchten eenmaal de 300 km. bereiken word er overgeschakeld naar de volledige Koopman mengeling. Voor inkorving van een vlucht wordt de Koopman mengeling verrijkt met een energie mengeling. Op zaterdag en zondag 25% energie mengeling en maandag en dinsdag 50% energie mengeling. Als bijproduct aan het voer krijgen de duiven ook de NPE korrels van Top Pigeons, hiermee word gestart 10 dagen voor inkorven St. Vincent. De duiven krijgen dagelijks volle bak voer en hebben dus altijd voer tot hun beschikking, dit voer wordt dagelijks ververst. Wanneer ze de lichtere mengeling krijgen wordt zoveel gevoerd dat ze een dag later nog wat gerst hebben liggen. Verder gebruikt hij eigenlijk 1 bijproduct wat nog niet beschreven was en dat is de Colinol van DHP, een product waar Frank echt in geloof. De duiven krijgen dit na de kweek een hele week en na het seizoen ook een hele week. Verder krijgen ze het elke week 1x in het water (woensdag).

De medische begeleiding probeer ik zo simpel mogelijk te houden. De duiven worden gevaccineerd tegen Paramixo/Paratyfus en Pokken. De duiven krijgen een volledige geelkuur (Ronidazole) waarvan de laatste dag 10 dagen voor inkorven van de 1e marathon vlucht is. Voor de 2e en 3e vlucht krijgen de duiven eveneens 10 dagen voor inmanden een Belga Magix. Op zondag en maandag voor inmanden krijgen ze een middel tegen ornithose (Orni Speciaal of Belgatai). Het blijkt, hier wordt niets aan het toeval overgelaten. De week voor St. Vincent waren de duiven nog verre van optimaal en zodoende is Frank met de duiven naar Henk de Weerd gegaan voor controle. De duiven hadden wat coccidiose en ornithose, hiervoor zijn ze  dan ook behandeld.

 

Tot Slot … de toekomst
Frank: ‘Nog enkele dagen en dan krijg ik de sleutel van het nieuwe huis, hiermee zal ook even de duivensport wat minder intensief beoefend worden. Nadat de verhuizing achter de rug is gaan we er alles aan doen om binnen enkele jaren weer mee te doen voor de topnoteringen.’ Dat gaat je vast en zeker lukken (bij leven en welzijn, zoals je dan hoort te zeggen) !!! Frank wederom bedankt voor je info. Veel dingen zijn bekend, maar is toch goed nogmaals te lezen. En geniet van deze mooie overwinning !!! De tweede in een tijdsbestek van drie weken !!! Super !!!

jaco-handtekening

 

Het bericht Frank Zwiers, Breda, wint na Nationaal St. Vincent ook Dax sector I verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


De kijk op het afgelopen weekend (8-9 juli)

$
0
0

Op een enkel buitje na hadden we eindelijk een fatsoenlijk marathonduivenweekend. De ZLU had St. Vincent op het programma staan met een topper (Tim Hage uit Woerden) als grootse winnaar. Sector I vloog Dax en daar won Frank Zwiers uit Breda, na de nationale overwinning op St. Vincent, zijn tweede prachtige overwinning van dit jaar. Dit is een unieke prestatie van deze fanatieke jonge liefhebber. De sectoren II tot en met IV speelden Albi. De snelste duif van dit concours woonden in sector III, vader en zoon Driessen uit Wijchen. In sector II won Ron Voorn uit Edam en in sector IV was Fokke de Groot uit Wiuvert de beste.

 

Sector I

In sector I waren 4.616 duiven mee. Winnaar Frank Zwiers uit Breda had met zijn ‘Amber’ een mooie voorsprong op nummer twee, Wim Kooreman uit Kloosterzande. Wim klokt vijf minuten eerder, maar heeft 48 kilometer korter. De voorsprong op nummer drie, J. van Oers uit Roosendaal is nog iets groter. Het gat tussen de nummer drie en vier was nog groter, zo’n anderhalf uur. Nummer vier zijn Huub en Anneke Kivit uit Vinkel, die voor altijd bekend zullen blijven door hun ‘Jander’. Ook nu hebben ze goede Dax-duiven. Dat blijkt uit deze nummer vier. Becx uit Oisterwijk is de vijfde van deze editie. Frank heeft 60% prijs van de 10 gezette duiven. Vooral zijn eerste drie duiven vallen op: 1, 19 en 45. Thei Berben uit Haelen heeft 70% prijs met 10 duiven mee. Hij start op de plaatsen 11 en 42.  De Limburger Strijthagen uit Simpelveld heeft 4 prijzen van de 5 gezette duiven. Gielen uit Baarlo doet het nog beter met 5 van de 6. Ruys uit Geffen heeft 80% prijs (4 van de 5). Zijn vierde duif heeft hij al op plaats 211 !!! Peter Gruisen uit Sittard heeft ook 4 duiven van de 5 in de prijzen. Nelissen uit Kerkrade-West heeft één duif mee en plaatst deze kanjer op plaats 64. De Raamsdonkse combinatie Den Boer-van Mierlo heeft 75% prijs met 4 duiven mee. In Maria Hoop wonen veel goede liefhebbers. De meesten met de achternaam Van Heel. Hier schittert M. van Heel met 6 duiven mee en 5 prijzen. Van Tillo uit Lepelstraat heeft er één mee en die vinden we terug op de 80e plaats. De laatste liefhebber binnen 1:50 met een mooi prijspercentage is Hoezen uit Baarlo. Hij heeft er 4 van de 5 in de prijzen.

 

Sector II

In sector II Noord en Zuid Holland waren 2.773 duiven mee. De winnaar was Ron Voorn uit Edam met 1.061 mpm. 12 mpm sneller dan good-old Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk. De combinatie J. en G. van Toor uit Waddinxveen maakt op de derde plaats het podium compleet. Jaap van der Velden uit Zuid Beijerland en Toon van Vliet uit Aarlanderveen waren 4e en 5e in deze sector. De Winnaar  Ron Voorn had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. De eerste vier zaten allen bij de eerste 90 in de sector: 1, 29, 72 en 87 … een prachtige serie. Toon van Vliet had hetzelfde prijspercentage met eveneens 6 duiven mee. Gerard Griffioen had ook een prachtige reeks: 9, 22, 62, 74 enz. (7 van de 10 duiven in de prijzen). Wijnhout uit Lisse had 100% prijs met 3 duiven mee (14, 65 en 216).  Fred Kramer kreeg ze vooral in het begin aan een touwtje: 19, 20, 23, 25, 31, 52 enz (60% prijs). 5 van de 6 leek in sector II een trend. Ook Vincent Vork uit Noorden slaagde hierin. Kroon-Kout uit Purmerend had 75% prijs met 4 duiven mee. De drie prijsduiven zaten op plek 34, 93 en 231. De laatste die we noemen is de oude meester Jan Ouwerkerk. Hij had 11 prijzen van de 17 gezette duiven en klasseerden 4 duiven bij de eerste 100 in de sector: 2, 73, 78 en 95.

 

Sector III

De overwinning in sector III is naar de familie Driessen uit Wijchen gegaan. Vader en zoon winnen (1.258 mpm) met 25 mpm voorsprong op hun club- en plaatsgenoot Jos Janssen. Het gat naar de nummer drie is groot. Comb. Niks uit Westerhaar pakt het brons op de overvlucht van sector III. Mulder uit Hengelo en Revi Schuiling uit Wijhe bezetten de 4e en 5e plaats in deze sector. Mooie uitslagen zijn te noteren voor Luttikhuis uit Ootmarsum (3 van de 4), beginnend op de plaatsen 12 en 77. Geerts uit Ulft doet hetzelfde met de plaatsen 22, 153 en 214. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt is één van de weinige uitschieters uit afdeling 7. Zij spelen 70% prijs met 10 duiven mee. De eerste twee zijn terug te vinden op de plaatsen 21 en 60. Comb. Bosman uit Doetinchem pakt 5 van de 7 duiven in de prijzen. John start op de plaatsen 29 en 74. Basseman uit Enschede heeft zijn enige Albi-ganger in de prijzen op plaats 37.

 

Sector IV

Fokke de Groot uit het Friese Wiuwert is de winnaar van sector IV op Albi. Hij wint voor de eerste van afdeling 10, E.J. Stuut en zn uit Oude Pekela. Michel Vlaskamp uit Tzummarum heeft de derde duif van de 1.612 Albi-duiven in deze sector. Dijkstra uit Oudwoude pakt beide duiven in de prijzen op de plaatsen 4 en 226. Gerard Koopman heeft 10 prijzen van de 14 gezette duiven, beginnend met de plaatsen 5, 22, 24 en 33. Huls en Zuidema uit Sellingerbeetse doen het weer eens goed met 100% prijs met 4 duiven mee: 8, 57, 283 en 285. Comb. de Haan uit Zwaagwesteinde pakt hun enige Albi-duif op plaats 15. Marco Buiten uit Hoogeveen pakt 75% prijs (3 van de 4). De laatste mooie uitslag komt op naam van Utse Jellema. Hij heeft 14 prijzen van de 19 gezette duiven. De eerste twee staan op de plaatsen 26 en 46.

 

St. Vincent ZLU

De overwinning op deze mooie vlucht gaat naar Woerden … naar Tim Hage. Hij wint met 11 mpm van Dirk Pals uit Bovenkerk en 23 mpm voorsprong op Dirk Scheele uit Terneuzen. Adrie de Nooijer uit Arnemuiden en de nieuwe Comb. Paul Baas en Richard van den Berg uit De Kwakel zijn nummer 4 en 5. Eef van Aalten uit Huissen baart opzien met twee duiven binnen de eerste 20 (7 en 18) en ook Reedijk-Jongekrijg uit Puttershoek mogen niet klagen met hun eerste twee duiven op de plaatsen 10 en 28. De Barcelona-winnaar Lindenberg uit Yerseke heeft zijn duiven in goede vorm. Hij pakt drie duiven binnen de eerste 85 (51, 70 en 85).

 

 

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (8-9 juli) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Dirk Pals, Bovenkerk, wint St. Vincent ZLU in Fondunie 2000

$
0
0

Een kleine tien jaar terug werd hij driemaal achter elkaar Keizer Generaal van de fondclub Noord Holland. Hij was en is eigenlijk nog steeds een stabiele topper met een sterk hok duiven. Een aantal jaren was het minder spectaculair, maar vorig jaar vlamde zijn duiven weer ouderwets met onder andere twee overwinningen in de eerder genoemde fondclub. Dit jaar begon goed en na een mindere vlucht van Barcelona, laat Dirk zien over topduiven te beschikken op St. Vincent ZLU. Hij speelde de 2e nationaal in de ZLU en de 1e in de fondunie 2000. Dirk won met 21 mpm voorsprong op de nieuwe combinatie Paul Baas en Richard van den Berg uit De Kwakel. Dat deze liefhebbers de handen ineen hebben geslagen, dat heeft een geweldige boost gegeven voor beide liefhebbers, want ze maken een geweldig seizoen door tot nu toe. De derde plaats is voor Mevrouw en Arie Wouterse uit Varik, die na Barcelona ook wel een opkikker konden gebruiken.

 

De Top 10 (voorlopig)

  1. Dirk Pals, Bovenkerk
  2. Baas en Berg, De Kwakel
  3. Wouterse en Arie, Varik
  4. Eef van Aalten, Huissen
  5. Sam de Jong, Heemskerk
  6. Eef van Aalten, Huissen
  7. Gerard van Tuyl, Hellouw
  8. Levi van der Weijden, Hoogkarspel
  9. André de Jong, Blaricum
  10. Ben Pelle, Hengevelde

Eef van Aalten viel op met twee duiven geklokt in de avond. De tweede duif van Baas en Berg viel net na het starten van de neutralisatietijd. Net voor het einde van de neutralisatietijd pakte Bas Weijers uit Groesbeek zijn tweede duif. Gerard van Tuyl pakte net na 5 uur zijn derde duif.

 

De liefhebber

Dirk speelt onder de naam O. (Orly) Pals. Orly is Dirks vrouw en vanaf het seizoen na hun trouwdag spelen ze onder haar naam de grote vluchten. Dirk is geboren in Beemster en is via Amsterdam en Hoorn terecht op de huidige locatie aan de Noordammerweg te Amstelveen/Bovenkerk. Dirk is in zijn werkzame leven zakenman geweest en heeft het daarin goed gedaan. Hij heeft de zaak 15 jaar terug verkocht en doet nu nog wat in onroerend goed en adviseert daar waar nodig is nog een bevriende zakenman. Hij heeft zijn goedverdiende geld ook deels in zijn duiven geïnvesteerd. Hij heeft goede duiven gekocht en kinderen uit de allebeste. Goede duiven komen uit de goeden! Dirk heeft altijd gezocht naar goede duiven. Hij speelt al jaren de marathonvluchten. De duiven die de hokken bevolken komen voor een deel van Wim Muller, waar hij goed mee kan. Verder zit er veel duiven met Van der Wegen-bloed, metname via Cees de Jong uit Lepelstraat. Natuurlijk heeft Dirk, zoals half Noord Holland duiven van het goede soort van Sam de Jong uit Heemskerk, die zelf ook weer in de kop van de uitslag is terug te vinden. In de loop der jaren zijn er wat duiven van Jan Theelen richting Bovenkerk gekomen, via een aantal liefhebbers, maar vooral via Cees van der Poel uit Ridderkerk. De laatste paar jaren zijn er duiven van Cees van der Laan uit Castricum bijgekomen, waar met succes jongen uit zijn gekweekt, zoals de 30e nationaal Barcelona 2015 (Cees van der Laan x Sam de Jong)

Dirk Pals voor zijn accomodatie

De winnende duif

De winnende duif  is een duivin van 2013. Ze heeft vorig jaar een paar kleine prijsjes gepakt en dit jaar was St. Vincent haar eerste grote vlucht en gelijk de 2e nationaal en de 1e van de Fondunie 2000. ‘De 503’ komt een ingeteelde topper van het soort van Sam de Jong met een vleugje Muller gekruist met een Jan Theelen-duif.

 

Tot Slot

Duivensport is voor Dirk een echte ontspanning. Hij krijgt zelf last van zijn longen en laat de verzorging sinds een aantal jaren over aan Jan Castricum. Dirk helpt met voeren en lappen en loopt er ‘als een manager’ tussendoor. Dirk: ‘Het is wel lekker als jezelf niet zo goed meer kan, dat je een verzorger rond hebt lopen als Jan Castricum. Aan zo’n melker kun je alles overlaten. Je weet dat het goed komt. Duivensport moet je beleven als hobby en je moet samen plezier maken. Gezellig kletsen over duiven. Biertje in de club en niet moeilijk doen. Vandaag lukt het en morgen verspeel je een topper of meerdere zoals de laatste Barcelona. Houd het daarom maar leuk met elkaar, dan blijft plezier de boventoon houden.’ Dirk ik wil je nogmaals feliciteren met je overwinning in de Fondunie 2000 en je 2e nationaal. Een fantastische prestatie van je ‘503’ van 2013 !!!

jaco-handtekening

Het bericht Dirk Pals, Bovenkerk, wint St. Vincent ZLU in Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

André en Jeroen Driessen hebben snelste duif van Albi (sector III en IV)

$
0
0

Jarenlang horen André en Jeroen Driessen uit Wijchen al tot de beste liefhebbers in sector III op de middaglossing. Menig mooie uitslag vlogen hun duiven bij elkaar. Een sectoroverwinning stond op hun verlanglijstje, want winnaar van de grootste afdeling van Nederland (GOU) waren ze al eens. Vorige week (begin juli 2016) was het zover … ze wonnen Albi in sector III, nipt gevolgd door clubgenoot Jos Janssen, eveneens uit Wijchen. Daarna volgde er een lange stilte, die werd verbroken door de nummer drie, de Comb. Niks uit Westerhaar. Een droom kwam voor vader en zoon Driessen uit. Een overwinning als deze hing al een aantal jaar in de lucht, maar het moet er ook maar uit willen komen. Voor een overwinning in een sector moet alles mee zitten, kwaliteit, vorm, de route van de duiven en dan maak je kans. Begin juli 2016 was het voor André en Jeroen zo ver. Een prestatie om enorm trots op te zijn.

 

Sector III

De overwinning in sector III is naar de familie Driessen uit Wijchen gegaan. Vader en zoon winnen (1.258 mpm) met 25 mpm voorsprong op hun club- en plaatsgenoot Jos Janssen. Het gat naar de nummer drie is groot. Comb. Niks uit Westerhaar pakt het brons op de overvlucht van sector III. Mulder uit Hengelo en Revi Schuiling uit Wijhe bezetten de 4e en 5e plaats in deze sector. Mooie uitslagen zijn te noteren voor Luttikhuis uit Ootmarsum (3 van de 4), beginnend op de plaatsen 12 en 77. Geerts uit Ulft doet hetzelfde met de plaatsen 22, 153 en 214. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt is één van de weinige uitschieters uit afdeling 7. Zij spelen 70% prijs met 10 duiven mee. De eerste twee zijn terug te vinden op de plaatsen 21 en 60. Comb. Bosman uit Doetinchem pakt 5 van de 7 duiven in de prijzen. John start op de plaatsen 29 en 74. Basseman uit Enschede heeft zijn enige Albi-ganger in de prijzen op plaats 37.

Het slag

De winnende liefhebbers

Op de uitslag zijn André en Jeroen terug te vinden onder de naam A. Driessen & Zn uit Wijchen. Deze vader en zoon combinatie bestaat vader André (52 jaar) en zoon Jeroen (25 jaar). In het dagelijks leven is Jeroen ecologisch adviseur en André is  timmerman. André is via zijn schoonvader in de duivensport beland. Hij startte met de duiven in 1985. De eerste kwamen vanzelfsprekend bij zijn schoonvader vandaan. Dit waren Cools-duiven (overwegend ouderwetse Aarden-duiven). In de huidige stam zijn deze duiven nog steeds verweven. De Wijchense toppers hebben een tuinhok van 6 meter en een zolderhok met vloer oppervlakte 3 en 2 vierkante meter. Op dit laatste hok kun je niet rechtop in kunt staan door de schuinte van de kap. Verder hebben ze 2 kleine rennetjes van een vierkante meter. Hun successen begon met een super kweekkoppel bestaande uit een Cools doffer van 1991 (het oude soort) met een duivin van Ad van Heyst uit zijn ‘671’. Hiervan zitten nu nog veel bloedverwanten op het hok.

 

De winnende duif

De winnende duif is de duivin 13-1400982. Ze heet Jeroen naar Jeroen van Heumen uit Oss, waar het duifje van gekregen is. Ze is ingemand op jongen van 7 dagen. Als jarige heeft ze op 10 oude pennen al een 9e nationaal Cahors gewonnen en ze deed dat vorig jaar nog een dunnetjes over met een 33e nationaal van Limoges. Eerder dit seizoen won ze een staartprijsje op Perigueux op 10 dagen broeden. Deze keer overtrof ze zelfs de eerdere schitterende prestatie door de snelste Albi-duif te zijn van zowel sector III als IV. Van vaderskant komt ze uit een doffer van First Price Pigeons (soort Brinkman/Braakhuis) tegen een duivin van het soort van plaats- en clubgenoot Pieter Guelen (Toppertje 963, die o.a. 4e nationaal Bordeaux won). Van moederskant komt ze uit de kruising Jan van Haaren met Wiel Cramers. Deze moeder won zelf de 14e NPO Bergerac en de 12e nationaal Dax. Kortom … wederom een winnares met een geweldige achtergrond.

Winnende duif

Nestspel

Hoe gaat spelen jullie de duiven? André: ‘Wij spelen de laatste 2 jaar hoofdzakelijk op nest, omdat de beschikbare tijd, die wij hebben, niet heel ruim is. De duiven kunnen nu allemaal tegelijk los en we zijn dan met ruim een uur klaar. Dat komt goed uit want we hebben nog een tweede hobby en dat is hardlopen. Daarbij is Jeroen secretaris van de duivenvereniging, ‘De Luchtpost’ en daar doe ik het elektronisch gebeuren. Het advies wat ik iedereen wil geven: Probeer de duivensport zo eenvoudig te houden. Het draait hoofdzakelijk om goede duiven. Hier zijn we de laatste twee jaar wel achter gekomen. Tijden van loslaten of een dag overslaan zijn niet van belang dat varieert hier van 16.30 tot  21.00 uur dat geeft al een stuk meer ruimte voor het gezinsleven.’ Wanneer wordt er gekoppeld? André: ‘Wij koppelen de duiven laatste week van februari. De duiven spelen we op het nest. De overnachters koppelen wij zo dat ze op 10 dagen broeden of jongen van 7 dagen zitten op de eerste marathonvlucht. Voor deze vluchten spelen we de duiven op weduwschap in. Duiven, waar wij jongen van willen hebben, koppelen wij ook de laatste week van februari als ze gelegd hebben dan leggen wij de eieren over zonder dat ze broeden. Dit moeten we wel doen want wij hebben maar twee kweek koppels. De beste neststand vinden wij ongeveer 10 dagen broeden en jongen van circa 7 dagen. Tijdens dit spel laten wij de duiven eenmaal per dag los met verplicht trainen met vlag op het hok en de kleppen blijven dan een uur dicht. Africhten tussen de fondvluchten doen we met een groep enthousiaste marathonspelers uit Wijchen. We lappen dan op een afstand van ongeveer 70-80 km. Wat de motivatie betreft plaatsen wij soms wat extra zitplaatsen in het hok of we laten de nestduiven de laatste dagen voor de inkorving alleen voor het jong zorgen. Wij kunnen niet aantonen dat het werkt soms lijkt van wel en ook soms niet.’

 

De verzorging

Wat is er te zeggen over de voeding en alles wat daarbij komt kijken? André: ‘Het voeren gebeurt het hele jaar tweemaal per dag. Het voer dat wij gebruiken tijdens het vliegseizoen is vliegmengelingen van Mariman kweek/vlieg en Versele-Laga met ongeveer 20% zuivering en de laatste dagen voor de vlucht krijgen ze Premium Koopman – All in One van Beyers. Op zondag wordt het voer gemengd met  biergist en vitamineral. Ook krijgen de duiven één keer in de week probiotica in het water. Grit , roodsteen en mineralen het hele jaar door, tijdens het seizoen wordt dit eenmaal per week ververst. De laatste 4 dagen krijgen ze ongeveer 6 pinda’s per dag. Enten doen we alleen voor pokken als jonge duif en elk jaar tegen paramixo. Wij laten eenmaal voor het seizoen de mest onderzoeken buiten het seizoen doen we niets. We hebben zelf een microscoop, waarmee we zelf regelmatig een keeluitstrijkje maken om op het geel te controleren. Coccidiose en wormen  behandelen wij alleen als dit wordt aangetoond met het mestonderzoek. Tegen ornithose kuren wij voor de eerste overnachtvlucht 2-3 dagen met Belgatai van De Weerd en tijdens het verdere seizoen nog een keer als we dit nodig achten. Schoonmaken doen wij meestal een keer per dag het hele jaar door. In het tuinhok  hebben wij erwtenstro liggen. Op het zolderhok liggen roosters boven de vloer hieronder wordt een keer per week schoongemaakt.’

Hok boven de schuur

Tot Slot

André vindt het verzorgen van de duiven, dus de omgang met de duiven het mooiste van de duivensport. Jeroen geniet het meest van de aankomst van de duiven in het vluchtseizoen. De familie Driessen zijn met het hele gezin betrokken met de duivensport. Els, André’s vrouw laat regelmatig de duiven los en haalt ze dan binnen en ook helpt ze met het voeren van de  duiven. Wachten doen ze ook vaak met zijn drieën. Tijdens deze overwinning is Jeroen net als vorig jaar, toen ze Bergerac in de afdeling 8 GOU wonnen, atletiek kijken  in Amsterdam. André: ‘Vrijdag belde ik hem nog op en zij tegen hem: We zullen nu wel weer de eerste spelen. Ook kwam Jos Janssen de woensdag ervoor een paar jongen halen. Ik zei nog tegen hem: Als er uit de eerste nationaal bijzitten moet ik ze terug hebben en je raadt het wel … ook jongen uit de 2 eerste aankomende duiven gingen met Jos mee (Jos zelf won de 2e op Albi in sector III). Wij zijn echter nog wel 9 van de 28 duiven kwijt … waarvan een paar echte toppers … ik kan hier heel erg slecht tegen.’ Dat laatste is heel herkenbaar !!! Heb je een goede vlucht, mis je nog duiven, die je graag terug wilt hebben. Desalniettemin wil ik André en Jeroen nogmaals hartelijk feliciteren met deze mooie overwinning. Verder wil ik jullie nog veel succes wensen op de laatste vluchten van het seizoen en dank voor jullie info !!!

 

Het bericht André en Jeroen Driessen hebben snelste duif van Albi (sector III en IV) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De kijk op het afgelopen weekend (16 juli)

$
0
0

Na een goed weekend kwam er weer een minder weekend. In een vol weekend qua vluchten waarbij de sectoren I (middaglossing) en II (ochtendlossing) Agen vlogen en de sectoren III en IV Orange en de ZLU Marseille, moesten vooral de duiven van de laatste twee vluchten een mistralwind trotseren. Dit zorgde ervoor dat de ruim de helft van de duiven binnen 150 tot 250 km van de vlucht al kansloos waren. Duiven maken soms verkeerde keuzes waardoor ze door de mistralwind niet wegkomen uit Zuid Frankrijk. Vroeger wachtten de lossingsverantwoordelijken een dag of meer dat deze stormachtige wind was gaan liggen, maar nu lijken er andere belangen te overheersen en móéten de duiven eruit. Het verloop van het concours (prijsduiven) is nog prima, maar het nakomen van de rest is er nauwelijks. Dit is iets waarover de lossingsverantwoordelijken eens goed over na moeten denken. De ZLU moet mijns inziens eens kijken of we niet uit het internationale spel moeten stappen, dit is na Barcelona het tweede debacle dit seizoen en dan nemen we voor het gemak Pau 2015 ook nog even mee. Drie waardeloze lossingen in twee seizoenen, die metname de laatste twee, heel makkelijk anders hadden gekund. Barcelona een dagje langer wachten en Marseille twee dagen. Mijn vraag is: Moeten we toestaan dat er op deze manier met onze duiven om wordt gegaan. Gaat het alleen maar om de prijsduiven of hebben we verantwoordelijkheid over alle duiven. Verliezen zijn niet te voorkomen, maar deze verliespercentages zijn buiten proporties !!! Orange was bijna net zo erg en daarbij komt de matige verzorging onderweg in vergelijking met de ZLU-vluchten. Normaal gesproken ben ik niet van de negatieve mening, maar ik vind dat er deze keer goed moet worden nagedacht hoe we verder willen met de marathonvluchten. Ook de versnippering is niet goed. Laten we proberen ze de boel te reorganiseren … het goede behouden (verzorging zoals door de ZLU gebeurt, dus vervoeren in grotere manden en meer momenten van verzorging), maar het programma en het lossingsbeleid moet anders. Dit kan niet samen met het losse systeem van het Internationale spel, dus dan maar vanuit Nederland. Nu het goede nieuws … het verloop van de vluchten, waarbij er weer genoeg liefhebbers met hun duiven hebben geschitterd.

 

Sector I

In sector I waren 3.075 duiven mee op Agen.  De duiven werden vrijdagmiddag gelost om 13 uur. Met een overwegend westenwind kwamen de duiven naar huis. De eerste duif is om 5:22 uur in Roosendaal gevallen. De duif van D. Snoeren maakt een snelheid van 1.504 mpm. 49 mpm sneller dan de eerste duif van vader en zoon De Ridder uit Arnemuiden. Deze liefhebbers maken een mooie uitslag met 5 duiven in de prijzen van de 6 Agen-gangers. Nummer 3 is Van Dongen uit Arnemuiden. Hij heeft maar één duif mee. Van Loon uit Dongen heeft ook één duif mee en die is terug te vinden op plaats 17. Ries van Pooeten uit Vogelwaarde heeft het dubbelle mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 24 en 94 op de uitslag. Van Vlimmeren uit Hoeven doet het op Agen ook weer goed met 4 van de 5 duiven in de prijzen. Hetzelfde doet Jaspers uit Oudenbosch. Zijn eerste twee duiven staan op de plaatsen 35 en 44. Zeegers uit Oostburg vindt zijn enige Agen-ganger terug op plaats 43. Claessens uit Kwadendamme heeft 75% prijs met 4 duiven mee, ruim voor de helft van de uitslag heeft hij er drie ‘in de klok’. De eerste op plaats 46.

 

 

Sector II

In sector II Noord en Zuid Holland waren 3.367 duiven mee. De winnaar is Vincent Vork uit Noorden. Deze liefhebber scoort de laatste jaren geweldig met zijn duiven en bevestigt dit met een sector-overwinning op Agen. Zijn eerste duif maakt een snelheid van 1.165 mpm. Een kleine 5 mpm sneller dan de eerste duif van Kuyf uit het nabij gelegen Nieuwkoop. De Combinatie Geerlings-van Duin maken de top 3 compleet. Comb. Blokker maken een leuke serie met 5 van de 7, vooral de eerste twee springen in het oog: plaats 4 en 7. Lagerberg uit Nes aan den Amstel speelt 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste twee duiven vinden we terug op de plaatsen 10 en 52. Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel hebben 5 prijzen van de 7 gezette duiven. De eerste twee zitten op de 31e en 46e plek. Van Zuilen en znn uit Den Haag en Houdijker en Wouters uit Snelrewaard hebben 75% prijs met 4 duiven mee.

 

Sector III

De overwinning in sector III is naar Van Ooijen uit Alphen gegaan. Zijn eerste duif had een snelheid van 1.060 mpm. Dat is 21 mpm sneller dan de tweede duif afkomstig van Elsweyer uit het landelijk gelegen Borken-Burlo. Helming uit Borne werd derde op deze vlucht. Vader en Hamstra uit Harderwijk baarde opzien met de 5e en 6e plaats in de sector. De eerste duif klokken zij om 22:48. Het was toen al aardig donker en de tweede kwam in de nacht om 0:34 uur. Een plaatsgenoot van de Hamstra’s Witkamp pakt 5 prijzen van de 7 gezette duiven met de eerste op plaats 8. Gerard Schalkwijk doet weer van zich spreken met 80% prijs met 10 duiven mee.  Zijn eerste drie duiven zitten op de plaatsen 18, 19 en 32. Van Pijkeren uit Rijssen heeft 6 duiven in de prijzen van de 9 Orange-gangers. Vooral zijn eerste drie duiven vallen op: 30, 34 en 36. Jelle Jellema uit Nijverdal deed maar één duif mee op Orange. Hij pakt deze duif op plaats 49.

 

Sector IV

De snelste Orange-duif van het weekend komt van Klaas Buwalda uit Sint Jacobiparochie. Hij pakt zijn ‘069’ van 2014 (‘Johan’) even over half zes op een afstand van 1.018 km. De snelheid van 1.088 mpm haalt geen enkele duif in sector III en IV. Bron uit Molkwerum had de tweede duif van sector IV met een snelheid die 47 mpm lager ligt. Wim Praag uit Lutten eist de derde plaats op … een mooie prestatie. Gerard Koopman heeft een mooie uitslag met 9 prijzen van de 11 ingezette duiven.  De eerste duiven zitten op de plaatsen 5 en 6. Arends uit Oude Pekela heeft 75% prijs met vier duiven mee: 10, 35 en 60 tegen 951 duiven. Johan en Fabian Wendel hebben 80% prijs met 5 duiven mee: 11, 37, 71 en 91. Last but not least … Jan Broersma uit Roodeschool pakt er 2 van de 3: op de plaatsen 8 en 19.

 

 

Marseille ZLU

Lei Martens uit Elsloo pakt na de 2e plaats van vorig jaar nu de overwinning op Marseille. Zijn eerste duif klokt hij om 21:35 op een afstand van 874 km. De snelheid is derhalve 981 mpm. Hij is daarmee ruim 5 mpm sneller dan de comb. Hermans uit Voerendaal. De winnaar van vorig jaar, Jo Martens uit Stein, moet nu genoegen nemen met de 3e plaats. Hij zal er niet rouwig om zijn, want hij pakt ook de 5e plaats. Roy Abels uit Munstergeleen is nummer 4. De eerste 7 duiven waren Limburgse duiven en daarna volgen Gerard van Tuyl, Sven van Houten en Kees Droog. Hendriks uit Vinkeveen pakt 3 duiven op tijd met 4 duiven mee: 25, 31 en 269. Jelle Jellema heeft 10 prijzen van de 14 gezette duiven. Hij begint op de plaatsen 13, 30, 45 en 62. Willem Mulderij uit Vinkenbuurt pakt er 5 van de 6: op de plaatse 38, 51, 178, 386 en 657 nationaal. Joosten uit Grathem pakt er 4 van de 5: 102, 126, 620 en 642. Cees Suijkerbuijk uit Lepelstraat pakt er 2 van de 3 op de 69e en 119e plek. Kurvers-de Weerd maken tot slot ook een mooie uitslag met 8 van de 12. Zij starten op de plaatsen: 29, 57, 145 en 149 nationaal.

 

jaco-handtekening

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (16 juli) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Snelle Jaarling van de Vader en Zoon Wendel

$
0
0

Dit jaar vertelt Fabian Wendel uit Assen regelmatig zijn verhaal op Het Marathonduivenjournaal. Samen met zijn vader heeft hij een topseizoen !!! Ook op Orange ging het geweldig. Had ik (red. JvN) hem gewaarschuwd dat Orange voor jaarlingen erg moeilijk is. Johan en Fabian pakken doodleuk een hele goede prijs met … een jaarling. Geniet met mij van hun verhaal, opgetekend door Fabian …

 

Een jaarling op kop

 

De voorbereiding

De voorbereidingen gingen net zoals de vorige voorbereidingen als vertrouwd. De doffers zijn in een prima conditie en trainen lekker bij huis. Voor Orange had ik sowieso 2 doffers in het vizier die al mee waren geweest op Limoges en Perigueux; de 696 en de ‘Mohammed Ali’ (271). De doffers waren wederom prima opgeknapt en mochten op hun derde missie … Orange. Vooral de 696 blaakte van gezondheid en vertoonde enige kenmerken van echte forme. Dit zal de eerste getekende moeten worden! De Mohammed Ali ging als 2e getekende de mand in.

Aangezien 2 duifjes wel heel weinig was, had ik 3 jaarling doffers uitgekozen om toe te voegen aan het Orange team. Het waren twee duiven die ‘gewoon’ afkwamen op de programma vluchten en de 2 dagfond vluchten die ze gehad hadden en een derde jaarling die zich netjes klasseerde op de dagfond en tevens broer van de Mohammed Ali. Ik had al eerder een jaarling gespeeld op Perigueux 14e NPO en een andere jaarling op Albi 21e NPO. Mijn 2 ‘mindere goden’ zouden naar Chateauroux gaan en zo kwam ik bij deze drie doffers terecht.

 

Inkorfdag

De ochtend voor inkorving trek ik de doffers nog even los, ‘zo nog even de vleugeltjes los voor al die nachten mand’. Twee jaarling doffers van team – Orange lieten zich na meer dan een uur nog niet zien. Ik dacht alweer bij mij zelf dat dit misschien niet zo handig was… Een half uurtje later zaten ze gelukkig fris en wel in het hok. Duiven verder klaar gemaakt, helaas waren er maar 28 duiven in NIC Assen, we hopen dat zo’n klein aantal niet vaker zal gebeuren!

 

De lossings- en aankomstdag

Op vrijdag gingen de duifjes vroeg los, 07:17. Na alle verhalen die ik gehoord had over ‘mistral’ en de ongunstige wind dacht ik dat het wel eens laat in de ochtend zou kunnen worden. Die vrijdag avond vernam ik op de vereniging dat er toch duiven waren gevallen in sector 3. Het kan dus toch! Snel het fietsje gepakt en thuis de klok aan gedaan, toen begon het wachten. Er vielen enkele duifjes, maar niks in sector 4. Een gebroken nacht verder stond ik om 04:45 weer bij de hokken. Het wachten met een kopje koffie begon wederom. Op den duur vielen een paar knappe vroege duiven en de spanning sloeg zeker bij hok Wendel toe. Om 08:07 kreeg ik een appje met de succes wensen van mijn zwager met het bericht ‘er zijn 6 gemeld, waaronder 1 in Hoogeveen’. Nou die succes wensen kwamen zeker uit want om 08:13 melde de jaarling 634 nu genaamd ‘Snelle Jan’ zich op Hok Wendel. Een zeer vroege duif en een echte uitschieter als je kijkt naar de jaarlingen! Hij klasseert zich als 11e in de sector (kwam jammer genoeg net een paar minuten te kort voor een top 10) en was uiteindelijk 7e in de afdeling geworden. We waren weer zo trots als een pauw! Om 09.19 melde de eerst getekende 696 zich, exact een uur later om 10.19 meld zich de andere jaarling (broer Mohammed Ali), en tot slot kwam de Mohammed Ali aanzetten om 10.40. Hiermee behalen we het resultaat:

11e, 37e 71e en 91e met 951 duiven in concours! En dat met wederom maar 5 duiven mee! De laatste jaarling helaas niet weer gezien… ook dat hoort helaas bij de sport.

 

 

Nog even kort de naam uitleg ‘Snelle Jan’

Het weekend voor inkorving Orange kregen pap en ik nog een boeketje bloemen van de vereniging voor de prestatie van Perigueux. Dit boeketje bloemen hebben wij bij mijn opa, een echte duivenliefhebber in hart en nieren en bij mijn oma neergelegd. Toen we weg liepen zei pap: ‘Nou, hopen dat hij weer een duif een zetje geeft’. Waarop ik antwoorde: ‘Je hebt hem weer goed omgekocht, komt goed!’

Mijn opa kwam alleen nooit echt op tijd, en deze duif wel… vandaar dat we er nog maar even Snelle voor hebben gezet, we moeten geen risico nemen dat de duif zich aanpast aan diegene naar wie wij hem vernoemd hebben!

 

Orange voor

 

Iedereen succes met de laatste overnachtvluchten!

 

Fabian

Het bericht De Snelle Jaarling van de Vader en Zoon Wendel verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>