Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Henk Verheij, Hendrik Ido Ambacht, stabiele topper uit Zuid Holland (deel 1)

$
0
0

Als je de laatste jaren naar de uitslagen kijkt van sector II en de ZLU kom je metname de laatste jaren steeds vaker de naam Verheij uit Hendrik Ido Ambacht op het eerste blad tegen. Henk is een liefhebber om echt rekening mee te houden en zelfs meer dan dat. Henk heeft een mooie stam duiven opgebouwd die met regelmaat een topduif aflevert. Vorig jaar was het al de bedoeling een verslag over hem te maken, maar nu gaat het er uiteindelijk van komen. Henk is lid van een club die een mooi initiatief heeft ontplooid met de jaarlingencompetitie The Golden Classic Marathon. In deze competitie schenken liefhebbers één of meerdere jongen die dan per opbod verkocht worden en de bedoeling is dan dat deze jongen als jaarling op Bordeaux ZLU en/of Cahors in sector II wordt gespeeld. De opbrengst van de verkoop dient dan als prijzengeld voor verkochte duiven op deze vluchten, waarbij een deel voor de schenker is en een deel voor de koper. In deze competitie mogen de schenkers niet hun eigen duif terug kopen.

 

De liefhebber

Henk Verheij is inmiddels een 60-jarige liefhebber, die in het dagelijks leven Bouwkundige is bij de gemeente Hendrik Ido Ambacht. Hij is mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen. De basis van de zijn duivensport-carrière ligt bij het oprapen van een duif tijdens een vakantie. Na zijn start met sierduiven is hij op aanraden van zijn buurman en buurjongen, Leen en Jos Hollemans uit Ridderkerk, gestart met postduiven. Zijn eerste goede duiven kwamen al snel van Bertus Kamerman uit Zwijndrecht, die metname dankzij duiven van Jos de Klak een goede stam duiven had.

Heden ten dage heeft Henk de beschikking over een hok van slechts 4,5 meter met een ren van 4 meter voor de duivinnen en de jongen. Het hok is vooral luchtig met voldoende licht, o.a. via glazen dakpannen. Het klimaat van het hok is wel vaak wat koud omdat het hok tussen de huizen staat.

 

Kampioenschappen

De laatste jaren heeft Henk met zijn kleine hokje veel mooie kampioenschappen behaald:

2015    2e Superprestige ZLU totaal met 20 prijzen.

4e Keizer Grote Fond ZLU

5e Fondkampioen ZLU          

1e Super Overnachtfond en 1e Keizer ZLU Drechtsteden

1e Asduif Superovernacht met ‘De Kuif’en 1e Asduif ZLU Drechtsteden

2e Keizer ZLU en 2e Keizer Generaal Fondclub Marathonvliegers

3e Superprestige ZLU Samenspel Noord- en Zuid Holland

2014    1e Kampioenduif Overnachtfond Afdeling 5 met “Zwarte Peer 181”.

1e Keizerkampioen Overnachtfond Samenspel Noord- en Zuid-Holland

1e Aangewezen Overnachtfond Samenspel Noord- en Zuid-Holland

1e Keizerkampioen Overnachtfond Drechtsteden.

1e en 2e duifkampioen Overnachtfond Drechtsteden

1e OA, 2e AGW Overnacht Fondclub Rotterdam.

1e Keizerkampioen Overnachtfond Afdeling 5

 

Stamopbouw

Toen Henk begon met marathonduiven is het gestart met duiven van Theo Streefkerk uit Ameide, Jan Polder uit Middelharnis, Gebr. Saya uit Heer, mevr. Ina Roobol uit Zwijndrecht en sinds 2009 duiven van vader en zoon Ultsje en Jelle Jellema uit Steggerda en Nijverdal. Dit alles niet via-via, maar rechtstreeks van de bron.

Samen met Theo Streefkerk is Henk eigenaar van maar liefst 9 rechtstreekse kinderen van het kweekfenomeen ‘Zwart Goud’ Jellema. Dit is toch een mooie basis samen met de oudere basisduiven. Met het kweken wordt er gekruist met de besten om goede vliegduiven te kweken en later in het seizoen wordt er alleen met de allerbesten ingeteeld voor de kweek. Samen met Theo kan ik beschikken over 10 koppels duiven waarmee uitsluitend gekweekt wordt. De eerste ronde is voor mij, daarna gaat Theo aan de slag en kweekt voor zichzelf en als er over is voor anderen. Henk is dit jaar gestart met 38 vliegduiven, 19 doffers en 19 duivinnen in totaal.

Donkere

Enkele Toppers

Henk heeft 38 vliegduiven, inclusief jaarlingen. In deze tijd is dat een bescheiden aantal duiven. Toch heeft hij de beschikking over een paar topduiven. De eerste die we de revue laten passeren is ‘Zwarte Peer.’ Deze doffer was in 2014 duifkampioen van afdeling 5 en in 2013 van fondclub Rotterdam. Deze doffer van 2011 komt uit een doffer van Snoek en zn uit het soort van Cees van der Poel, die vijf maal bij de eerste 100 nationaal vloog, o.a. 31e nationaal Bergerac. De moeder is van Theo Streefkerk. Uit het soort van Theo en Henk samen. De grootvader van moederskant won 14 overnachtprijzen, waaronder een 9e nationaal Ruffec bij Theo en de grootmoeder van moederskant won 9 overnachtprijzen waaronder een 3e nationaal Dax bij Henk.

‘De Kuif’ won 4 prijzen bij de eerste 250 nationaal op de ZLU-vluchten. Deze doffer is pas van 2012. Hij komt uit ‘Sari’ van Arco van Vliet. Deze duivin won 10 overnachtprijzen. De vader van ‘De Kuif’ komt van Theo Streefkerk en heeft voor 50% het bloed van de duiven van Hans van der Veer uit Baarn (grotendeels Dusarduyn).

 

Nog enkele mooie kampioenschappen uit het korte verleden:

2012  1e OA, 4e AGW Overnachtfond Fondclub Rotterdam.

Kampioenduif Overnachtfond Afdeling 5 met “Moonlight 867”.

2011  2e Keizerkampioen Zware Fond Drechtsteden.

            7e Superprestige Afdeling 5 Nationale vluchten.

            1e OA Overnachtfond Fondclub Rotterdam.

2009 1e OA Overnachtfond Drechtsteden, 2e AGW, 2e OA Fondclub Rotterdam.

            4e OA Overnachtfond Afdeling 5, 8e Overnacht SNZH.

            Kampioenduif Overnachtfond Drechtsteden met “Sari 204”.         

2008 1e OA Overnachtfond Afdeling 5.

 

… wordt vervolgd …

Het bericht Henk Verheij, Hendrik Ido Ambacht, stabiele topper uit Zuid Holland (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


De aanschaf

$
0
0

Onlangs heb ik nieuw vliegmateriaal verworven

Nu denk ik voortaan kansrijk duiven in te korven

De stambomen lopen jaren ver terug in de tijd

Dat geeft voor de toekomst, hoop en zekerheid.

 

Ik doe aan hengstenkweek, elk eitje leg ik over

Aan leken is dat onmogelijk netjes uit te leggen

Die denken dat ik hocus pocus doe en wat tover

Niemand iets van mijn geheim zal willen zeggen.

 

Inmiddels zijn veel jonkies uit hun dop gekropen

tot op heden zaten er 0,0 super kampioentjes bij

geen enkel duivenmens heeft medelijden met mij

dan moet je geen knollen voor citroenen kopen.

 

Staar je niet blind op de hype van soort en rassen

Duif en melker moeten wederzijds elkaar passen.

 

©c.u.

Het bericht De aanschaf verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Programmaslaaf

$
0
0

Mijn opa zei vroeger altijd: ‘Het is pas duivenweer als je buiten op je overhemd naar de duiven kunt kijken.’ Zoals veel oude wijsheden is dit iets wat ik altijd heb onthouden. In die tijd had je nauwelijks specialisten en vanaf half april startte iedere liefhebber met het programma … eerst 5 vitessevluchten (echte vitessevluchten met een maximale afstand van 220 km … hooguit 235 voor de verste afstanden), daarna 2 midfondvluchten, dan de eerste dagfond en daarna afwisselend midfond en fond, totdat er aan het eind van het oude duivenprogramma ook van deze twee disciplines 5 vluchten werden gespeeld. De fond heette toen nog geen dagfond of overnachtfond, want het fondkampioenschap bestond uit 4 dagfondvluchten en Bergerac. St. Vincent en Dax werd georganiseerd voor ‘de grote mannen’ en aan Barcelona deed hooguit één of twee liefhebbers van onze club van vijftig leden mee. Het was een periode waarbij de meeste ‘melkers’ eenzelfde aantal duiven in het hok hadden. Mensen met 24 weduwnaars of een paar meer hoorden tot de grote liefhebbers. Een tijd van meer gelijke kansen en duidelijkheid … voor een groot deel gevoed door de mentaliteit: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’

 

Nu

… 35 jaar later heeft de duivensport zich ontwikkeld … zijn er nauwelijks programmaspelers meer en die er wel zijn, zijn in deze discipline gespecialiseerd. Het programma begint twee weken eerder (eerste weekend van april) en er zijn vluchten te kust en te keur en een vlucht als Laon (302 km) is een vitessevlucht geworden. Was het vroeger beter? Sommige dingen wel (dat iedereen zo’n beetje hetzelfde aantal duiven had … misschien), maar verder ben ik blij met de ontwikkeling. Ik ben blij met de specialisatie, omdat je kunt uitleven op de vluchten die jezelf mooi vindt. Een nadeel is de versnippering in een steeds kleiner wordende sport en de saamhorigheid is ook zeker afgenomen. Gelukkig kun je ontwikkelingen niet tegenhouden en terugkijken met een flinke dosis weemoed, vind ik ook onzinnig.

Marathonspelers zouden minder last moeten hebben van het volle programma en het twee weken eerder starten ervan. Dat zou moeten …

 

Marathonspelers in alle soorten en maten

Je hebt bij de marathonspelers liefhebbers met verschillende manieren van inspelen. Er zijn liefhebbers die zijn klaar met de kweek eind maart en zodoende klaar voor het seizoen. Vanaf de eerste africhting spelen ze hun duiven in en naar het weer en temperatuur wordt niet gekeken. Op de marathonvluchten komen de duiven ook van alles tegen, dus dat mag op korte afstanden geen probleem zijn. Er zijn liefhebbers die zijn begin april nog bezig met de kweek. Ze wachten nog een paar weken en gaan daarna van start met hun opleerprogamma. Ook zij kijken niet naar het weer en temperatuur. Dan heb je bijvoorbeeld nog de voorzichtige spelers. Die kijken vanaf half april wanneer het goed weer is en dan korven ze in. Bij temperaturen van rond de 10 graden houden ze hun duiven thuis en wachten ze een weekje. Er komt een moment dat het voorjaar wordt en je met je overhemd buiten op de duiven kunt wachten. Vanaf dat moment is er nog genoeg tijd om de duiven in te spelen.

 

Deze liefhebbers hebben het slecht in 2016

Het seizoen 2016 gaat komend weekend zijn 7e weekend in. Als je nu naar de weersvoorspellingen kijkt, lijkt het komende zaterdag pas voor de tweede keer (na het weekend van 7 en 8 mei) te lukken dat de temperatuur de 15 graden ruim passeert. Er zitten wel wat buitjes in de lucht (daar schrikken bepaalde liefhebbers meer van, dan van kou), maar temperatuur lijkt tenminste ergens op.

Afgelopen weekend was het nog koud. De duiven werden gelost voordat de temperatuur ook maar in de buurt van de 10 graden kwam en je hoorde dat ook veel van de voorzichtige liefhebbers hadden ingemand. De reden hiervan was … je moet toch op een bepaald moment gaan inmanden, want in het weekend van 18 juni heb je al Pau en St. Vincent. Voor de liefhebbers uit Noord en Oost Nederland is er twee weken eerder ook al Limoges. De duiven moeten dan toch goed zijn ingespeeld. …… Met andere woorden … het programma dwingt me nu om ondanks de kou toch in te manden. Het programma lijkt dus heiliger te zijn, dan de duiven die het moeten doen.

 

Moet een programma je dwingen?

Veel mensen die ik met regelmaat spreek, ook naast duivenmelkers, roepen weleens: ‘Ik móét niets.’ Dat is de geestelijke vrijheid die een postmodern mens (een mens van rond de millenniumwisseling) zich eigen heeft gemaakt. Bij duivenliefhebbers ligt het vaak anders. Er moet veel: De duiven moeten 1.500 tot 2.000 inspeelkilometers hebben voordat ze de eerste overnachting krijgen. Ze moeten regelmatig mee, ze moeten een geelkuur als de duiven zitten te broeden en zo kun je nog wel wat dingen opnoemen. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Ik heb echter het gevoel dat er vanaf de kweek tot aan de eerste marathonvluchten een soort groepsdruk ontstaat binnen de duivenliefhebberij, waardoor melkers denken dat je een bepaald programma af moet draaien voordat de eerste marathonvlucht komt. Doe je dit niet … dan ben je kansloos. Ik noem dat programmaslaven. Altijd leuk om een nieuw woord te introduceren. Ik denk dat je niet het programma van de meute moet afdraaien en dat er juist tussen de topliefhebbers melkers zitten die het vaak net even anders doen en ze daardoor de grote groep een slag voor zijn.

 

Wat denkt u? …… reageren mag altijd via de contactpagina en de mail.

Het bericht De Programmaslaaf verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Grootoonk, Bant, Topper uit de Noordoostpolder (deel 2)

$
0
0

Vorige week was de eerste kennismaking met Jan Grootoonk uit Bant uit de Noordoostpolder. Hij is in 2015 niet alleen een topper gebleken op de middaglossing, maar ook op de morgenlossing. In 2015 had hij een prachtig seizoen met zijn duiven met vele hoogtepunten en prachtige uitslagen. Jan heeft een goede stam opgebouwd en de selectie gaat op een spartaanse manier. Rust roest en vanaf het begin van het seizoen moet er worden getraind en gespeeld. Vorige week heeft Jan iets verteld over zijn start in de duivensport, heeft hij zijn erelijst van de middaglossingsvluchten laten zien en een paar topduiven voorgesteld. Nu laat hij zijn hokken de revue passeren zijn uitslagen op de ZLU-vluchten en stelt hij nog een paar toppers voor …

 

Het hok

Jan heeft een van 10 meter verdeeld in 4 afdelingen waar de vliegers in zitten en een hok van 6 meter die verdeeld is in 3 afdelingen waarvan 4 meter voor de vast zitters en de overige 2 meter (ook) voor de vliegers. Daarnaast heeft hij nog 2 rennen van ieders 3 meter bij 1.50 m. voor de jonge duiven. Jan vertelt: ‘Het hok wat er nu staat heb ik zelf gebouwd zo rond 2002. Toen ik de duiven erin deed, bleven ze op de grond zitten/staan. Ik had  blijkbaar de verluchting niet goed  want een hoop duiven kregen vrij snel dikke koppen en zaten er niet goed bij. Ik heb toen de verluchting aangepast. Ze gingen na deze verandering direct in de broedbakken en op de schapjes zitten. Daarna heb ik daar  niets meer aan veranderd. De hokken staan op het zuiden er zitten ramen aan de voorkant waardoor voldoende licht en zon binnen komt.’

 

Jan’s prestaties op de ZLU in 2015

6.638 duiven op Agen Oude duiven 25 (1 mee)
5.055 duiven op Agen Jaarling duiven 581, 1194 (2 mee)
5.183 duiven op Barcelona 608, 1043 (2 Mee)
3.610 duiven op Marseille 71, 512 (2 mee)

 

Stamopbouw

Jan Grootoonk heeft nog een relatief jonge stam. Hij is namelijk in 2004 pas helemaal overgestapt op de marathonvluchten. Jan heeft bij verschillende goede liefhebbers duiven gehaald. De basis is goed presterende duiven. Jan hierover: ‘Op dit moment heb ik duiven van Apie Pas, soort van Piet Hei

kamp, Nico Pronk, Nico Volkens en duiven van Jelle Jellema. Verder zijn er duiven terug te vinden van de Gebr. Limburg en Fred. Kramer & Cees Ouwehand. Het afgelopen jaar heb ik duiven bij  Benno Kastelein en bij Simon IJnsen bijgehaald.’ Jan heeft de beschikking over 24 kweekkoppels. De basis van zijn kweekfilosofie is Goed x Goed. Op deze manier is zijn stam steeds sterker geworden. Deze 93 vliegduiven zijn gelijk mee gegaan vanaf de eerste africhting en dat tot de eerste fondvlucht.

Blauwe Lynx

Een paar toppers

‘De Blauwe Lynx’ is een topkweker van Jan. Het is een volle broer van ‘de Panter,’ een andere goede kweker van Jan. Hij komt van Apie Pas. De vader van ‘de Blauwe Lynx’ is een volle broer van de Gouden Barcelona-duif (Princess). In deze vader stroomt het bloed van de duiven van Jan Aarden en De Smet-Matthijs aan vaderskant en van moederskant van Laseroms. De moeder ‘de Blauwe Lynx’ is een blauwe duivin uit twee duiven van Theo van Son. In deze duivin vind je de soorten terug van Ton Bollebakker, Jaap van der Heijden (Theelen) en Sam de Jong. Deze topkweker is de vader van o.a. de 1e NPO Bergerac, 7e nationaal Bergerac, 17e nationaal Cahors, 26e nationaal Limoges en 54e nationaal Bergerac.

De volgende goede kweker is ‘Marvi’ van 2010. Deze dofer komt van vaderskant (‘Livai’) uit een doffer (Kruising Volkens x Nico Pronk) en een duivin van Piet Heikamp. De moeder van ‘Marvi’ is een duivin met veel bloed van Nico Pronk en Nico Volkens en een vleugje van wijlen Frans van Wel. ‘Marvi’ is de vader van o.a. 1e Agen (fondclub Fiante) tevens 25e nationaal Agen ZLU, 20e nationaal Cahors, 22e nationaal Limoges, 41e nationaal Ruffec en 45e nationaal Cahors.

‘Miroja’ is een goede kweekduivin. Zij komt van Kweekcentrum Friesland van onze vrienden Simon Kuipers en Gerben van der Loon. Zij komt uit twee Jellema-duiven. De vader komt uit Zwart Goud met ‘Mini.’ De moeder komt uit ‘de Bergerac-doffer’ met ‘de Blauwe dame.’ ‘Miroja’ is samen met ‘Marvi’ de ouders van o.a. de 1e Agen (fondclub Fiante) tevens 25e nationaal Agen ZLU, 20e nationaal Cahors, 22e nationaal Limoges, 41e nationaal Ruffec en 45e nationaal Cahors.

Een andere goede kweker is ‘Livai’ van 2002.  Hij is o.a. de vader van de 12e, 21e en 63e nationaal Cahors en de 18e nationaal St. Vincent. De vader van deze goede kweker is een kruising tussen een doffer van Nico Pronk en een duivin van Nico Volkens. De moeder van ‘Livai’ komt van Piet Heikamp. Broers en zussen van ‘Livai’ wonnen mooie prijzen, als de 16e en 37e nationaal St. Vincent en de 19e nationaal Montauban.

Livai

 

NATIONALE PRESTATIES van Jan Grootoonk uit Bant VAN DE AFGELOPEN JAREN
1e NPO BERGERAC 1043 DUIVEN (teletekst) 2015
1e NPO S4 LIMOGES 2672 DUIVEN (teletekst) 2014
2e NATIONAAL CAHORS 3128 DUIVEN (teletekst) 2012
2e NATIONAAL CAHORS 2265 DUIVEN (teletekst) 2013
3e NATIONAAL CAHORS 2396 DUIVEN (teletekst) 2014
5e NATIONAAL ST VINCENT 1123 DUIVEN (teletekst) 2015
7e NATIONAAL BERGERAC 1353 DUIVEN (teletekst) 2015
7e NPO BERGERAC 1043 DUIVEN (teletekst) 2015
8e NP0 ST VINCENT      635 DUIVEN (teletekst) 2014
10e NATIONAAL CAHORS 3128 DUIVEN (teletekst) 2012

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Grootoonk, Bant, Topper uit de Noordoostpolder (deel 2) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Inkorven in Hank afgelopen vrijdag

$
0
0

Souppes sur Liong  20-5-2016

Het was druk afgelopen vrijdag in Hank. De te verwachte aantal duiven, 70 tot 100 volle korven waren dit keer om  ongeveer 14.00 uur al vol. Helaas hebben ruim 30 liefhebbers moeten wachten op de aanvoer van lege manden. Deze waren belooft om 15.45 uur maar dat werd uiteindelijk 16.30 uur.
Marathonliefhebbers  hebben gelukkig veel geduld ik heb niemand horen klagen.
Ik dank hun allen hiervoor. Het was een kleine chaos maar toch het heeft ook iets.
Totaal zijn er 186 korven verzonden wat ongeveer 5022 duiven inhoud. (oude record 2012 127 korven)
Een week terug met minder goede vooruitzichten +/- 350 duiven. Ook hierover berichten van minimale verliezen. De organisatie van enkele liefhebbers dankt de inkorvers voor de deelname.

Met vriendelijke groet,
Napoleon Hank

Het bericht Inkorven in Hank afgelopen vrijdag verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De kijk op het afgelopen weekend (21 mei 2016)

$
0
0

Dit voorseizoen is het moeilijkste voorseizoen wat ik me kan heugen. Sinds 1992 spelen we alleen maar marathonvluchten voor het ‘eggie.’ Het is nog nooit zo moeilijk geweest om op een fatsoenlijke manier de duiven in een ritme te krijgen en aan voldoende kilometers te laten komen. Afgelopen weekend was het qua temperatuur voor de tweede keer in zeven vluchtweken gunstig. De meeste liefhebbers korfden dus massaal in en kregen de duiven de nodige kilometers. Voor komend weekend wordt het weer lastig met veel onweer in de lucht. Dat is voor latere zorg. Nu nog even een terugblik naar afgelopen weekend.

 

De wedvluchtcommissie van afdeling 9 maakte mijn inziens een inschattingsfout. Ze gingen vanwege dubieuze weersvoorspellingen dichterbij een vlucht organiseren, terwijl het hoe verder het in Frankrijk kwam het weer beter werd. Maar dat terzijde. De duiven van Harold Zwiers uit Den Ham kregen daardoor een vluchtje van 200 km vanuit Duffel. Hij had 86 duiven mee en had ze al snel op één na thuis. Deze laatkomer kwam uiteindelijk ook thuis.

 

Paul Grolleman uit het Zuid-Limburgse Landgraaf had ook een prima trainingsvlucht. Paul: ‘Hier waren 72 duiven mee op Sourdun 326km ingekorfd in Duitsland Aachen. Duiven werden pas gelost om 8.40 uur en de eerste 5 duiven meldde zich tegelijkertijd boven het hok. Deze duiven maakte nog een minuut of 2 een paar trainingsrondjes en werden geklokt op 12.01 dit was met een snelheid van 1614 meter. Precies om 12.30 heb ik de helft thuis aan 1410 meter. Om 15.30 zijn er 68 thuis van de 72 en missen er alleen nog 4 onervaren duiven. Goed gegaan op naar volgende week! Er zal naar het weer worden gekeken waarheen ze gaan. De week ervoor had ik ze niet mee gehad want ik vond ze niet 100% en er was vorig weekend koud weer voorspelt. Ik heb toen alles thuisgelaten om ze wat te laten opknappen. Afgelopen weekend was de 4e keer in de korf na 90-150-300 en nu 320… die 150 en 300 vlogen ze op 5 dagen tijd.’

 

Mijn vriend Piet Westerlaken had zijn 36 vliegduiven op Soissons voor de 3e keer mee. Hij begon in de subtop van de uitslag (12.06 uur de eerste duif) van zijn vereniging. Speelde 12 prijzen en had om 13.15 uur alles in het hok zitten. Wij hadden op dezelfde vlucht 44 duiven mee (het was hun tweede vlucht). De wind was hard en de eerste duiven gingen dik over de 100 km per uur. De oude ervaren duiven lieten zich niet uit het veld slaan en waren snel thuis … op één na. 9 van de 11 jaarlingen hadden er meer moeite mee en kwamen over de hele middag op twee na thuis. De laatste twee waren er zondagochtend voor 8 uur.

 

Mijn Brabantse vriend François van den Herik had samen met zijn dochter Romy 15 duiven meegedaan op Morlincourt (266 km). Hij was voor de meeste duiven de derde vlucht. Door de harde wind sloegen ze uit elkaar en kwamen ze verspreid naar huis. Twee duiven met niet te veel ervaring (wel als jong ingespeeld) bleven achter.

 

Vader en zoon Hamstra uit Harderwijk hadden mee op Soissons: Wilfred vertelt: ‘Wij hadden er 75 mee. 37 ouden voor de 3e x en 38 jaarlingen voor de 8e x. Wij zaten in Soissons, 360 km. Na een half uur hadden wij er 45 en na een uur 65. ‘s avonds nog 1 weg en nu nog weg, dus dik tevreden.’

 

Tot slot sprak ik Peter de Haan van comb. Verweij-de Haan, de toppers van 2015. Zijn voorbereiding op het vliegseizoen loopt naar wens en hij hoopt op een seizoen als het vorige. Dat snapt iedereen natuurlijk en we wensen hem en Michel het allerbeste voor het komende seizoen. Net als iedere andere lezer van dit internetmagazine.

 

jaco-handtekening

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (21 mei 2016) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Henk Verheij, Hendrik Ido Ambacht, stabiele topper uit Zuid Holland (deel 2 en Slot)

$
0
0

Twee weken terug was het eerste deel van de reportage over Henk Verheij op het Marathonduivenjournaal. De laatste jaren zijn Henk en zijn duiven uitgegroeid tot een vaste waarde op zowel de middaglossing- als de ZLU-vluchten. Met regelmaat zie je zijn duiven mooie prestaties neerzetten en vormen ze samen mooie uitslagen. Dit alles brengt dat Henk grootse kampioenschappen in groot verband heeft gewonnen. In het vorige deel las u over zijn start als liefhebber, de stamopbouw, maakte u kennis met een paar goede duiven en kan u lezen welke prachtige kampioenschappen bij elkaar werden gevlogen metname in de laatste twee seizoenen. In dit deel leest u over andere topduiven, over de voorbereiding op het seizoen, de spelmethode en de beleving van de duivensport.

 

De voorbereiding op het seizoen

Het seizoen wordt gestart met 38 koppels, die in het seizoen op dubbel weduwschap worden gespeeld. Op 23 december 2015 werden de duiven gekoppeld om vervolgens een ronde jongen groot te brengen. Vanaf eind maart komen de duiven op weduwschap te zitten. Dit blijven ze tot het seizoen voorbij is. De vliegduiven worden goed ingevlogen, minimaal 1.000 km. Als laatste voorbereiding voor een bepaalde vlucht worden de duiven de week voor de vlucht enkele keren gelapt op 40 km. Wanneer kwam vorige jaren de vorm op het hok? Henk: ‘Niet echt superforme gezien, dit komt namelijk niet vaak voor. Enkele jaren geleden met Montauban was dit wel het geval, wat een genot is dat dan! Dit fenomeen komt niet vaak langs, maar met een goede basis kom je al behoorlijk ver.’ Sinds dit jaar krijgen de duiven Versele-Laga met paarse mais in het seizoen. Tijdens de voorbereiding krijgen ze gerst, Start Plus en Champion Plus van Versele Laga. In het seizoen komt er snoepzaad bij en neemt de gerst wat af. Als aanvulling op het voer krijgen de duiven Koopman Goldcorn, pinda’s, Tovo, lijnzaadolie, lecithine en herstelcapsule Beute bij thuiskomst. Gezondheid is belangrijk bij de duiven. Henk: ‘Gezondheid moet altijd goed zijn, dit is de basis. Zonder een goede basisgezondheid kan je niet vertrekken. Wij gaan bij twijfel altijd naar Henk of Jan in Breda. Niet regelmatig, alleen bij twijfel. De duiven worden veelal op een natuurlijke manier begeleid. We geven de duiven wel 3x per week appelazijn in het water en knoflookpoeder over het voer.’

 

Nog een paar toppers

Een jonge vliegdoffer met nu al 4 prijzen van de vier maal mee is ‘De Belofte’ van 2013. Deze doffer won als slechtste prijs de 376e nationaal St. Vincent ZLU tegen ruim 3.700 duiven. Verder won hij de 60e nationaal Cahors tegen ruim 7.500 duiven, de 90e nationaal Perigueux en de 225e nationaal St. Vincent. Zijn vader zit bij Theo Streefkerk en komt uit een Zoon van Zwart Goud van Jellema en een dochter van de As 710 van AP Overwater. De moeder van deze jonge topper zit ook bij Theo. Ze is een dochter van ‘De Drie Stippen’ van AP Overwater, die toen tegen een duivin van de Gebr. Saya stond. In deze Saya-duivin zit voor 50% het Montarkoppel van Jan Roelofs uit Alkmaar. De volgende goede vlieger won o.a. de 42e en 44e nationaal St. Vincent ZLU en de 71e nationaal Pau. Deze duivin is een halfzus van ‘Zwarte Peer.’ De vader is een zoon van Zwart Goud en de moeder is dezelfde als die van ‘Zwarte Peer,’ een mengeling van het oude soort van Henk Verheij en Theo Streefkerk gekruist met een Steketee-doffer.

helium ballon

The Flying Pigeontrainer

In 2011 is Henk gestart met The Flying Pigeontrainer. Een ballon die de duiven aan het vliegen houdt en die de duiven ook nog eens beschermd tegen de havik en de sperwer.

Op de site van www.theflyingpigeontrainer.nl kunt u meer informatie vinden over deze trainingsmethode. Trainen is goed voor de duiven. Ze komen hierdoor in een goede conditie en ze krijgen meer eetlust. Deze ballon helpt hierbij en Henk kan het iedereen aanbevelen. De helium-ballon wordt na het loslaten opgelaten. En als je wilt dat de duiven naar binnen gaan, haal je ‘de smiley’ weer weg. Als je daarna altijd zorgt voor een lekker snoepie voor de duiven, zullen de duiven al vrij door hebben, dat het weghalen van de ballon het teken is, dat de training is afgelopen. Henk gebruikt deze ballon de laatste 6 jaren met veel plezier en het levert goede resultaten op.

 

‘Moonlight’

Misschien wel de beste duif van Henk Verheij is ‘Moonlight.’ Deze doffer won o.a. de 8e nationaal Mont de Marsan 2011 en werd duifkampioen van de gehele afdeling 5 Zuid Holland in 2012. Hij won verder o.a. de 56e nationaal Bergerac en de 95e nationaal Cahors tegen ruim 8.800 duiven. Hij komt uit een zoon van ‘Black Magic Woman’ van Jan Polder (1e internationale Asduif Pau over 5 jaar). De moeder van ‘Moonlight’ is van het soort van Cees van der Poel en is afkomstig van de comb. Waard en Burg.

Moonlight

Tot Slot

Dit is het mooie verhaal achter de successen van Henk Verheij uit Hendrik Ido Ambacht. Een gedreven en enthousiaste duivenliefhebber, die ook nog hart heeft voor zijn club en die graag mooie initiatieven steunt. Zoon Walter is ook een actieve duivenmelker en zijn andere zoon Erik heeft witte duiven voor evenementen. Vrouwlief Dita zorgt ervoor dat alles netjes geregeld wordt. Henk heeft naar zijn zin in zijn club. Verder is hij blij met de samenwerking met Theo Streefkerk uit Ameide. Ze kweken samen. Verder is het fijn om duiven op verschillende hokken uit te testen, dit doet Henk graag met duiven van Theo en Mevr. Roobol uit Zwijndrecht. Duivensport is niet alleen voor in de tuin, maar ook voor de sociale contacten.

Wat is Henks doel voor het komende seizoen? Henk: ‘Er zijn veel kampioenschappen te winnen, meestal stel ik me voor het vliegseizoen een doel, bijv. hoog eindigen bij “De Gouden Duif”, in de Afdeling of de Fondclub, het behalen van een TT-notering staat ook hoog op het verlanglijstje. Dromen doen we van een 1e Nationaal!’

 

Ik wens Henk alle succes toe voor het komende seizoen en bedankt voor de medewerking aan deze reportage !!!

 

jaco-handtekening

Het bericht Henk Verheij, Hendrik Ido Ambacht, stabiele topper uit Zuid Holland (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De kijk op het afgelopen weekend (28 mei 2016)

$
0
0

Dit was het weekend van ‘het vooraf niet door laten gaan van de dagfondvluchten’ van afdeling 4 Limburg en de afdeling 6 Noord Holland. Een vreemde beslissing waarover ik op Facebook vooraf uitleg heb gevraagd bij de beslissers. Helaas krijg je van de betreffende personen geen antwoord. Het is jammer voor de liefhebbers die de duiven voorbereiden voor deze vluchten, zeker als je vooraf al kunt zien, dat dit besluit voorbarig kan zijn. Rijd gewoon met de duiven en dan zie je zaterdagochtend wel of het kan! Het bleef desondanks een moeilijk weekend voor de duiven. De lucht had een hoge luchtvochtigheid, er stond een Oosten tot Noordenwind en er zouden onweersbuien vallen. Dat laatste was echter beperkt en heel plaatselijk. De vluchten verliepen daardoor (naar omstandigheden) prima en de verliezen waren minimaal, op enkele uitzonderingen na. De meest bijzondere lossing komt op naam van de Lossingscommissie van Afdeling 8. Om 13 uur werden deze duiven gelost op een afstand van ongeveer 400 tot 465 km. Vooral in het Noorden van deze afdeling waren ’s avonds nog veel duiven onderweg. Maar op zondag kwamen de meeste duiven toch thuis. Misschien is dit toch beter dan helemaal geen vlucht.

 

Mijn Bossche duivenvriend Henri Wittens had zijn vliegploeg dit weekend voor de 7e keer mee. Na vorige week een vlucht van 400 km kregen ze nu 140 km. Hij begint twee minuten na de prijzen, wat normaal is voor marathonduiven, als je in een sterke club speelt. Na 18 minuten had hij de 19 duiven thuis. De komende weken worden ze aan de gang gehouden tot de eerste marathonvlucht.

 

Wijzelf hadden de vliegploeg op twee vluchten mee. Met het grootste deel van de Pau-ploeg werd een klein risicootje genomen. Ze (7 stuks) werden in Hank ingemand voor Souppes (470 km). Het was hun derde vlucht na 8 mei Quievrain (220 km) en 21 mei Soissons (328 km). De duiven werden zaterdagochtend om kwart voor zeven gelost. Net voor een enorme bui uit, zag ik op de radar. Een paar minuten voor half drie kwam de eerste duif (snelheid van ongeveer 1.015 mpm). Zes minuten voor drie hadden we er vier thuis. Een uur later viel de zesde duif. De zevende duif is niet gekomen. De overige duiven (incl. 2 andere Pau-duiven) werden ingemand op Peronne (297 km). Voor de meeste duiven was dit de derde vlucht. Voor sommige duivinnen (zoals de twee Pau-duiven) de tweede vlucht, omdat ze rondom andere vluchten moesten leggen. De duiven werden kwart voor negen gelost. Om iets na één uur kwam de eerste. Deze duivin had de 6e prijs in de vereniging gehad als we hadden geklokt. Omdat dit vrouwtje extreem veel haast had moesten we een kwartier wachten op de tweede duif. Daarna kwamen ze als de brandweer. Een uurtje na de eerste duif hadden we er 48 van de 54 thuis. Kwart voor vier kwam de laatste thuis. Het was een geslaagd weekend. Al was het jammer van de 7e duif van Souppes.

 

Rob Timmermans, de sterke ZLU-speler uit Schellingwoude, had ze afgelopen weekend niet mee. Hij heeft zijn duiven driemaal gespeeld (250 km, 300 km en 500 km) en na de vlucht van Souppes van de week ervoor, kregen ze een week rust. De drie vluchten waren goed verlopen en de gang wordt er met kleine vluchtjes ingehouden voor de eerste ZLU-vlucht vanuit Pau.

 

De Bredase combinatie Gielen-Cop zijn vorig jaar gestart en speelt met jaarlingen. Ze hadden 16 van deze onervaren duiven op de dagfondvlucht vanuit Issoudun gespeeld. Vier prijzen was hun deel, wat voldoende is. Zondagochtend hadden ze 13 duifjes thuis. Later is er nog één bij gekomen. Deze jaarlingen gaan later in het seizoen naar één of twee middaglossingsvluchten gespeeld. Voor die tijd krijgen ze nog een keer Argenton (600 km).

De Gebr. Limburg hebben hun jaarlingen iedere week gespeeld en de oudere duiven hebben twee keer een vlucht overgeslagen. Afgelopen week hadden ze de jaarlingen en de St. Vincent-duiven ingemand voor Nanteuil, een dagfondvlucht. Van de 39 duiven hadden er 26 prijs. Geweldig voor marathonduiven tegen het dagfondgeweld. Voor de jaarlingen was dit de eerste keer twee nachten mand. Er wordt gekeken of de jaarlingen (misschien deels) worden voorbereid voor de marathonvlucht vanuit Brive. Een stuk of 5 overjarige duiven gaan naar St. Vincent. Verder gaan de 20 Limoges-duiven vanavond de mand in. Gerard is heel tevreden over de voorbereidingen tot nu toe. De gezondheid van de duiven ziet er goed uit, dus er is vertrouwen voor het komende marathonseizoen.

 

Harold Zwiers had zijn ploeg (behalve de Limoges-gangers, die hij zelf heeft gelapt) op Asse Zellik (235 km). De duiven kwamen prima. Er is wel een laat jong achter gebleven. Vandaag gaat Harold samen met de andere marathonspelers uit de afdelingen 9, 10 en 11 inkorven voor Limoges. Het zal met een Noordenwind geen makkelijke vlucht worden. Hopelijk gaat het met de buien meevallen.

 

Het seizoen van de familie Hendriks uit Zuiderwoude begint dit jaar begin juli met de grootste klassieker Barcelona. Ze hebben de duiven op drie trainingsvluchten gehad: 2 maal op Loenhout (110 km) en Moeskroen (225 km). Komend weekend is de planning een inkorving in Hank voor Souppes. Als de duiven de komende vluchten hun kilometers krijgen dan zal de voorbereiding goed genoeg zijn. We gaan het meemaken.

 

Hopelijk werkt het weer de komende weken mee, zodat de duiven een goede voorbereiding krijgen voor de eerste grote vluchten St. Vincent en Pau. Hopelijk is dat ook zo komend weekend voor de duiven die naar Limoges gaan in Noord en Oost Nederland. Veel succes allemaal !!!

jaco-handtekening

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (28 mei 2016) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


De 2e getekende van Limoges van Cees Nijdeken

$
0
0

De tweede getekende van Limoges van Cees Nijdeken is een blauwband-duivinnetje. Zij is een laat jong van 2014. In 2015 is ze opgeleerd en heeft ze nog 2 overnachtingen gedaan. Ze  heeft niet gemist. Ze won de 546e nat. Aurillac en de 250e nationaal Orange.

 

Het Blauwe duivinnetje is op eieren van een dag of 12 naar Limoges vertrokken. Ze zat er superstrak bij! Vandaar haar 2e plaats op de inkorflijst.

 

Ze komt uit 2 rechtstreekse duiven van Verweij/de Haan! De vader is Barbosi, een kleinzoon van Barry, Bolletje en Sylvia. Drie belangrijke duiven van de combinatie uit Mijdrecht met Barry misschien wel als belangrijkste van de laatste jaren. De moeder is Lichte Haantje. Zij komt uit een doffer van de Veenendaalse Combinatie Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (Zoon Jo, 1e nat MdM en kleinzoon Gemotiveerde, 16e nat. St. Vincent) tegen een duivin van Cor Blokdijk (kleindochter Minerva). Het Lichte Haantje is ook moeder van een topduif van Frank Zwiers uit Breda, die hij van Cees kreeg.

 

Cees Nijdeken

Het bericht De 2e getekende van Limoges van Cees Nijdeken verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Tweede Getekende van Limoges van Simon IJnsen van Ameland (Hollum)

$
0
0

Dit wordt mijn tweede aangewezen … afkomstig van mijn maat Wieger Ten Caat uit Klazinaveen. De vader is een halfbroer van de Late Blauwe, de topper van Cees Nijdeken van vorig seizoen. En de moeder is van het soort van Bennie van Dijk.

Deze doffer staat er geweldig op, maar omdat hij voor het eerst op de overnachting gaat, plaats ik hem als tweede. Als jong speelde hij de natour met 3 uit 4. Echter in december van dat jaar kreeg hij een bloedwrat op het borstbeen. Dat is waarschijnlijk de reden waardoor hij vorig jaar het papier niet 1x geraakt heeft. Het was wel een doffer waar ik wat in zag en nu dit jaar heeft hij van de 6x mee 5x prijs. Voldoende reden om hem als getekende in te korven.

Simon IJnsen stamkaart Limoges

Simon IJnsen

 

Het bericht De Tweede Getekende van Limoges van Simon IJnsen van Ameland (Hollum) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Inkorven in Hank voor Souppes afgelast voor vandaag 3 juni 2016

$
0
0
Beste Jaco
Het inkorven voor Souppes sur Liong van Vrijdag 03-06-2016 is afgelast.
Dit in verband met alle afgelastingen van de halve Fond in Belgie.
Zou u dit op uw site willen vermelden om zoveel mogelijk liefhebbers te informeren.
Tevens de liefhebbers te vragen dit zoveel mogelijk bekend te maken.
Het zou zonde zijn als er voor niets naar Hank wordt gekomen.
Het is misschien aan de late kant maar wij hebben eerst naar uitwijkmogelijkheden gezocht helaas is dat niet gelukt.
Met vriendelijke groet,
Louis van den Kieboom.

Het bericht Inkorven in Hank voor Souppes afgelast voor vandaag 3 juni 2016 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De tweede getekende voor Limoges van Harold Zwiers

$
0
0

Vandaag worden als het goed is Limoges gelost voor de afdelingen 9, 10 en 11. Harold Zwiers uit Den Ham is ook van de partij.

Zijn tweede getekende: Deze duivin is mee op Limoges, eigenlijk, voor een training. Ze zal later in het seizoen ook als 1 van de 2 getekende meegaan  naar Barcelona Vorig jaar vloog ze al staart prijs op Barcelona. Nu verwacht ik er mee van gezien haar afstamming. Ze is Kleindochter de Deugniet, Zilverstar (twee topvliegers en kwekers van Harold zelf, red) en Boerinneke van Gebr. Löwik.

Harold Stamkaart Limoges

Harold Zwiers, Den Ham

Het bericht De tweede getekende voor Limoges van Harold Zwiers verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Grootoonk, Bant, Topper uit de Noordoostpolder (deel 3 en Slot)

$
0
0

Na twee delen de laatste weken over deze grote kampioen uit Bant over de stamopbouw, het hok en verschillende goede kwekers en vliegers, nu het slot met nog meer wetenswaardigheden over deze topper. Deze keer wat kampioenschappen, nog meer goede duiven en nog enkele andere zaken, zoals de opbouw naar het seizoen …

 

Het seizoen en de opbouw naar het marathonseizoen

Eind februari zijn de kweekduiven gekoppelt. De vliegers koppelt Jan niet in het voorjaar. De vliegers worden op een soort weduwschap ingespeeld. Jan: ‘Ik speel op nest en ik heb de vliegers in het voorseizoen niet gekoppeld … dat doe ik ongeveer 22 dagen voor de eerste fondvlucht. Ze komen dan op een stand van 10 of 12 dagen eieren. Even terug naar het voorseizoen … In het voorseizoen gaan ze vanaf de eerste africhting elke week met de vrachtwagen mee tot de laatste week voor het inkorven en het weekend voor het inkorven breng ik ze ongeveer 60 km weg.’ De inspeelvluchten zijn goed verlopen. Door de koude weken is de vorm nog niet groeiende. Jan hoopt dat dit de komende weken goed komt, want de gezondheid is goed bij de duiven. Op het moment heeft Jan zes duiven onderweg van Limoges. Hij speelt de duiven zoveel mogelijk per afdeling voor de marathonvluchten. Dat betekent dat er in het begin van het seizoen weinig duiven per vlucht worden gespeeld. Als later in het seizoen de jaarlingen worden ingeschakeld, zullen de ploegen groter worden.

De duiven krijgen een mengeling van de vliegmengelingen van Versela Laga, Matador en Beijers. In de voorbereiding zit er nog 50% zuivering bij. In het marathonseizoen gaat de zuivering naar 20% en de laatste dagen wordt dit aangevuld met vetrijk voer van Versela Laga. Als aanvulling op het voer krijgen de duiven kaas, pinda’s, schapenvet en hennep als bijproducten. Daarnaast geeft Jan de vogende dingen. Jan: ‘Drie weken voor de fondvlucht geef ik ze een geelkuur. Het maakt niet uit of ze het nu wel of niet hebben. Een geelkuur heb ik altijd op voorraad  net zoals een colikuur. Indien nodig dan geef ik dat. En als ik het vermoeden heb dat ze de koppen niet goed los hebben dan geef ik ze daar ook wat tegen. Ik wil de duiven goed en schoon aan de start hebben.’ De duiven worden zelden gecontroleerd bij een dierenarts … ze komen er alleen om te enten. Geef je nog natuurproducten, Jan? Jan: Ja, natuurlijk houd ik van natuurproducten maar hebben ze iets dan geef ik ze toch medicatie van de dierenarts.’

 

Kampioenschappen meerdaagse fond 2015
Marathon Noord Supercup 1e
Middag lossing 4e
Criterium der Azen 5e
Eindstand NIC Emmeloord Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Samenspel Fond Flevoland Ochtendlossingen;
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Middaglossingen;
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Keizer 1e
Eindstand afd. Friesland Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Sector 4 NPO Nat. Hokkampioenschap
Onaangewezen 2e
Aangewezen 1e
Totaal 1e
Noordelijke Unie Onaangewezen 3e
Aangewezen 2e
Totaal 2e

 

Stichting Marathon Noord 2013

1e  Criterium der Azen middaglossing

5e competitie middaglossing

5e  Super Cup

Marnix

Marnix

Nog een paar topduiven

‘Eline’ won voor Jan de 25e nationaal Agen ZLU. Het was de snelste duif van de afdelingen 8 t/m 11. Ze komt uit ‘Marvy,’ een duif met veel goed bloed van de duiven van o.a. Piet Heikamp, Nico Volkens en Nico Pronk. Hij is in deel 2 uitvoerig besproken. Net als de moeder van ‘Eline,’ ‘Miroja,’ een kleindochter van ‘Zwart Goud’ van Jellema.

Een geweldig duif in 2015 was ‘Dochter Marnix.’ Ze won in 2015 12e nationaal St. Vincent en de 41e nationaal Cahors. Zoals verwacht is ‘Marnix’ de vader van deze topduivin. Het is een Jellema-doffer die uit ‘Kiara’ komt, een zus van ‘Jade.’ De moeder van ‘Dochter Marnix’ is ‘Naomi.’ Ze komt uit een zoon van ‘De Dikke Rooie’ van de familie Vertelman met ‘Sayenna,’ een dochter van ‘Zwart Goud’ van Jellema.

‘Emma’ won de 1e van Bergerac van de gehele afdeling Friesland aan het eind van het seizoen. Haar volle zus, ‘Wendy,’ won eerder dat jaar de 7e nationaal in sector IV van dezelfde losplaats. Beide topduivinnen komen uit ‘De Blauwe Lynx’ van Apie Pas (zie deel 2). De moeder, ‘Coretta,’ won zelf de 71e nationaal Montpellier. Ze komt uit de oude lijnen van Jan met o.a. 50% bloed van de duiven van Nico Volkens. Een mooi koppel … ‘Blauwe Lynx’ met ‘Coretta,’ grootouders van echte ‘Bergerakkers.’

Tot Slot

Jan hoe beleef je de duivensport: ‘Met veel plezier ik vind het een fantastiche sport. Het mooist vind ik om de duiven klaar te maken voor een vlucht en als de duiven dan vroeg vallen en mooie series te draaien dan geniet ik daar enorm van. Ik heb hulp van mijn vrouw. Zij doet veel aan de administratie. Mijn zoon wil dit jaar de jonge duiven onder zijn hoede nemen en mijn dochter gaat ook vaak mee naar de vereniging. Je zou het een familiehobby kunnen noemen. Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Jan: ‘Ik heb in het voorjaar 2 duivinnen gekregen van E. Bos om samenkweek te doen om zo nog betere duiven op het hok te krijgen.’ Het is mooi de duivensport op deze manier te beleven.

Jan … ik wil je danken voor je openheid en je duidelijke antwoorden. Ik wens je in eerste instantie succes op Limoges, die straks aankomt en veel plezier en succes voor het verdere seizoen !!!

Jan en zijn zoon

jaco-handtekening

Het bericht Jan Grootoonk, Bant, Topper uit de Noordoostpolder (deel 3 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De kijk op het afgelopen weekend (4-6 juni 2016)

$
0
0

Laten we maar niet meer klagen over het weer. We hebben er geen invloed op en we zullen moeten handelen naar de vooruitzichten die we voorgeschoteld krijgen. Als die een dag later tegenvallen, is het hopen dat de lossingsverantwoordelijken er goed mee om kunnen gaan. Zaterdag kwamen weinig duiven los. Afdeling 10 in Wijchen en een deel van afdeling 8 in St. Job in ’t Goor. De volgende dag leek het beter te worden, maar de werkelijkheid was anders. Ook op deze dag kwamen de duiven teruggereden. Op korte afstanden werden ze gelost. Op een andere manier kon het gewoon niet. Wel kwamen op zondag de duiven  vanuit Limoges los van de afdelingen 9 tot en met 11. Hierover in een volgende column meer. De duiven van de Limburgers werden uitgesteld naar maandag en deze maandaglossingen waren uiteindelijk geen succes … dat is zacht uitgedrukt.

 

Mijn goede vriend uit Hoensbroek, Herman Cörvers, had 18 duiven ingemand voor Lorris. Deze duiven werden uiteindelijk om half twee gelost in Sens. Toen de eerste duiven moesten vallen, regende het een driekwartier. In de avond had hij 4 duiven thuis en de volgende ochtend begonnen ze weer snel te vallen. Om 11 uur had hij er 11 thuis. Van de resterende duiven zullen de meesten ook wel thuiskomen.

 

Paul Grolleman, die in Landgraaf samen met Jac. van den Bosch de combinatie Grolleman-vd Bosch vormt deed het alsvolgt. Hij schrijft mij: ‘Jaco het verloop van de week…. 44 duiven mee gehad voor Orleans 450km in Duitsland en werd al meteen ingekort naar Sezanne 300km maar zijn uiteindelijk gelost na 2 nachten in de mand in Reims 230km. De eerste duiven maakte net 1.000 meter en had er vanmorgen om 7 uur 42 vd 44 thuis… 1 oktober jong en een jaarling worden nog gemist. Verder had ik ook de halve Barcelona ploeg was mee op Valence 675km. Drie oude doffers werden in de korf gestoken en twee jaarlingen. Mijn 1e getekende, een duif van 2011 vliegt 1 op 10 in de afdeling. De andere 2 ouden kwamen vanmorgen na de prijzen… jaarlingen nog niet gezien… De Pau en Vincent duiven 2 x gelapt… 1 x 30km door de mist… en 1 x in Spa maandagmiddag met alle gevolgen van dien want na 2,5 uur vliegen waren de meesten pas compleet en kwamen totaal uit het westen hoog naar huis gevlogen. Om de buien heen! Mooie trainingen uiteindelijk maar gister was het niet om aan te zien eigenlijk… daar kunnen in dit geval de duiven niks aan doen.’ Het valt op dat Paul de afdeling 4 Limburg mijdt.

 

Wijzelf hadden de complete vliegploeg (62 stuks) mee op Roye. Uiteindelijk werden de duiven teruggereden naar Asse Zellik en werden ze daar om half twee gelost. De duiven kwamen goed naar huis: 16.41 uur de eerste. Twintig minuten later 35 thuis, veertig minuten na de eerste duif 55 thuis en de laatste kwam om zeven uur. Jammer dat de duiven geen kilometers konden maken dit weekend, maar verder tevreden. Je moet het nemen als het is.

 

Harold Zwiers had zaterdag na het optrekken van de mist zijn ploeg zelf afgericht op Roermond, rond de 150 km. De duiven kwamen goed naar huis.

 

Martin de Poorter heeft zijn vliegploeg een week rust gegeven naar een pittige Issoudun van de week ervoor. Hij had nog een lapvluchtje willen doen, maar zag daar vanaf vanwege de onweersbuien. Nu hopen dat ze komend weekend voor een klein vluchtje mee kunnen. Anders zitten ze te lang stil voor Bordeaux/Agen ZLU.

 

Ik wens een ieder veel wijsheid toe voor het komende weekend en veel succes en vooral plezier met de voorbereidingen voor de eerste echte klassiekers van dit seizoen.

jaco-handtekening

Het bericht De kijk op het afgelopen weekend (4-6 juni 2016) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Inkorven HANK vrijdag 10 juni Melun

$
0
0

Dinsdagavond is er al contact geweest met Johan Bauwens.

Melun is de geplande vlucht voor de inrichter Bauwens afstand HANK 390 km. zelfde inkorftijden als Souppes sur Liong.

 

INLICHTINGEN: aangaande inkorven

0416 315191

0631330432

Het bericht Inkorven HANK vrijdag 10 juni Melun verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Hoe beleefde Fabian Wendel uit Assen Limoges 2016

$
0
0

Het Marathonduivenjournaal is niet alleen de site over winnaars en grote en kleine kampioenen. Het is eveneens de site van de beleving van de onze mooie hobby en de verhalen die vanuit het duivenhok zelf komen of vanuit het brein van de liefhebber. Fabian Wendel beleefde een mooie Limoges met drie prijzen met drie duiven zetten. Een succes waar anderen nog volop aan het turen waren en nog driekwart of meer van hun duiven moesten komen, genoot hij al van zijn duiven die alle drie binnen waren (red. JvN). Fabians verhaal …

 

In het winterseizoen werd besproken tussen mij en mijn vader op welke overnachtvluchten wij mee zouden gaan doen. Limoges stond niet op de planning, we zouden ons gaan focussen op de marathonvluchten, ik wilde graag 1 duivin op de ochtendlossing Orange spelen en de jaarlingen zouden naar de laatste overnachtvlucht Bergerac gaan.

 

Maar onder het motto ‘jeuk is erger dan pijn’ werd twee week voor aanvang toch besloten om hier in te korven op Limoges. Het kriebelde te erg bij mij om niet mee te doen en er werden drie duiven uitgezocht voor deze vlucht. Waarom drie duiven? We hebben maar een vliegploeg van 16 duiven, 15 doffers, 1 duivin. Van de doffers is de helft jaarling, vier gaan er naar St. Vincent, we hebben 1 zeer goede doffer van 2014, die bewaren we voor Albi. En zo doende kwamen er drie duiven naar voren die in principe tussen wal en schip zaten.

 

De ploeg

De eerst getekende was een oude rot in het vak, een doffer van 2008, 8 jaar oud en hij heet de ‘Kilometervreter. (ik raad aan deze duif 08-4753469 eens voor de gein op te zoeken op pigeonvillage). Vorig jaar mocht de 469 van zijn vroegtijdig pensioen op het kweekhok genieten. Hij heeft dus tijdens seizoen 2015 een jaar stil gezeten. Dit jaar, net voor het seizoen kwamen wij tot de conclusie dat het eigenlijk zonde was om deze doffer niet op het vlieghok te gebruiken. Zodoende werd hij teruggeplaatst en werd de afspraak gemaakt hem alleen in te korven wanneer wij dachten dat het zijn soort weer (N.O.) zou worden. Limoges leek een zware te gaan worden, dat was het in de praktijk ook, vandaar dat deze oude rot zich nogmaals mocht gaan bewijzen.

1e get kilometervreter

De Kilometervreter liet het op 8-jarige leeftijd weer zien

De tweede getekende was een doffer van 2014, ‘de 696.’ Als jaarling is de 696 gespeeld op Aurillac en was hij onze tweede duif en pakte een leuk prijsje. Zijn 2e overnacht als jaarling miste hij jammer genoeg net. In de laatste 2 dagen voor het inkorven (maandag en dinsdag) heb ik de doffers 2x afgericht (2x 25km). Op maandag raakte deze doffer 2 grote dekveren net achter zijn broekpennen kwijt, mede door eigen schuld. Dus ik was zo zuur als maar kan… Op de africhting van dinsdag kwamen mijn 1e getekende en 3e getekende heel snel weer, deze doffer heeft er meer dan 2 en een half uur over gedaan. Ik was al bang dat ik met 2 doffers in de korf naar het inkorfcentrum zou gaan, gelukkig kwam hij toch nog op dagen.

 

De derde getekende was ook een doffer van 2014. In 2015 was dit de jaarling waar mijn vader en ik het meest vertrouwen in had, zijn vuurdoop op Aurillac werd helaas 1 grote teleurstelling, twee week later kwam hij als een scheermesje terug. Aangezien wij toch veel zagen in deze doffer, mocht hij herstellen en als herboren heeft hij de natour in 2015 afgelegd om toch een beetje in het ritme te blijven. Met een deuk in ons vertrouwen mocht hij dan toch mee naar deze loodzware Limoges, hij was in goeden doen.

3e getekende

De 3e Getekende enkele ogenblikken na thuiskomst

De vluchtdag zelf:

Wekkertje om 05.30 gezet, werkelijk waar die nacht gedroomd dat ik de 1e prijs vloog in sector 4 met de derde getekende, in mijn droom omgedoopt naar Muhammad Ali, hoe bedenk je het. In euforie natuurlijk voor de wekker wakker geworden, zou vandaag de dag worden? Kop koffie erbij, de meldsites vncc.nl, afdeling 11 en afdeling 10 in mijn ogen gebrand en werden om de 5 seconden ververst. Het duurde een poosje voor de eerste duif er op kwam, een zeer knappe duif in Terborg. Daarna was het wel heel lang wachten op een 2e duif van Limoges. Ondertussen het klokje maar eens aangesloten, het hok schoon gemaakt, duiven verzorgd (voorbereiding St. Vincent ploeg gaat vrolijk verder). Eindelijk een 2e duifje op de meldsite, daarna was het wederom heel lang wachten op de derde. Ik wist dat dit een loodzware ging worden, weer voor onze oude rot, de 469. Mijn gewoonte is altijd om de eerste duiven op te zoeken op pigeonvillage, om te kijken wat ze al gepresteerd hebben. Het waren vooral duivinnen op kop wat ik zag. Dan slaat toch de twijfel toe, wat doe ik dan toch met mijn weduwnaars? Nestspel past niet bij mij, ik vind weduwschap het mooist en hoop dat ik ook op deze manier een kopprijs kan halen.

2e getekende

2e getekende en eerst aankomende doffer van Limoges

Ik had mij flink ingesmeerd, de zon scheen en het waken bij het hok begon voor mij rond 12.00. Tijdens een belletje met een duivencollega besprak ik de aantallen die sommige liefhebbers inkorfden en om 14.25 deed ik de uitspraak ‘het is wel lastig om met een klein aantal op te boksen tegen de grote liefhebbers…. MAAR IK KRIJG ER NU WEL 1!!!! Ik zag in 1x een duif van het huis naar het hok vliegen. Het klokje piept, de tijd 14.26. Het is de 2e getekende, mijn eerste gedachte is; zou hij toch niet zoveel last gehad hebben van die 2 gemiste dekveren, gelukkig! Eerst werd de duif goed verzorgd, vervolgens werd hij doorgemeld. Wat mij betreft zit hij prima erbij in de afdeling. Mijn vader kwam net thuis van zijn werk en feliciteerde mij met deze duif. Sinds dit seizoen maak ik alle beslissingen en geeft mijn vader alleen adviezen en helpt wanneer ik dat vraag. Ik maak hele andere keuzes (voornamelijk in voeding), dan hij doet. Dan is het altijd maar afwachten hoe dat uitpakt, ik wil natuurlijk niet door de mand vallen. Samen de tweede getekende bewonderd en daarna sloeg het wachten weer toe. Met een verkoelend ijsje in de hand zijn we op ons balkonnetje gaan zitten waar we de duiven goed aan kunnen zien komen. We zaten werkelijk waar nog geen minuut toen mijn vader zei; ‘Er komt een duif’. Ik zei; ‘Nee man, dat is een zwaluw’ (ik zat al een poosje). Het bleek toch een duif te zijn, aan zijn vleugels, hij heeft aan beide kanten een gek pennetje, konden wij zien dat het onze 1e getekende, de Kilometervreter was. Beide werden we wat emotioneel, want deze duif heeft enorm veel voor ons betekend, en het is toch altijd een risico om zo’n duif weer te spelen. Piep deed het klokje voor de tweede maal om 14.49. De derde, en ook de derde getekende kwam helaas niet diezelfde dag… Ik ben zeer slecht in selecteren en opruimen, maar ik had wel besloten dat dit een selectie vlucht is voor deze doffer, hij moet zich nu wel laten zien. Dinsdagochtend na het verzorgen van de doffers zag ik hem ineens als een speer op de plank landen. Klokje gauw gehaald en hem geklokt om 08.25, daarmee zorgt hij ervoor dat hij op het hok mag blijven om zichzelf nogmaals te gaan laten zien. Voor ons een zeer succesvolle vlucht. Waarschijnlijk 3 en 6 in het NIC Assen. Ik ben gek op loodzware vluchten, maar grote verliezen vindt niemand leuk. Ik hoop dan ook dat dinsdag en later in de week veel duiven nakomen bij de liefhebbers, en wees niet te streng voor deze duifjes, ze hebben echt wel hun best gedaan.

Op naar St. Vincent!

Fabian Wendel

Het bericht Hoe beleefde Fabian Wendel uit Assen Limoges 2016 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gebr. Spekking, Terborg, snelste duif Limoges van afdeling 9 en gehele concours 9 -11

$
0
0

Afgelopen weekend was het tijd voor de aftrap van het marathonduivenseizoen in Nederland. De afdelingen 9 tot en met 11 (Noord en Oost Nederland) organiseerden de wedvlucht vanuit Limoges. Door de weersomstandigheden werd de lossing tweemaal uitgesteld naar zondag. De duiven werden gelost om half 2 in de middag. Het zou een hele zware vlucht worden, waarbij de prijzen alleen in afdeling 9 op maandagavond verdiend waren. Taferelen die we tegenwoordig zelden meemaken of het moet op een loodzware Barcelona zijn. Op dinsdag druppelden nog aardig wat duiven naar huis, zodat de schade bij de meesten beperkt bleef. De snelste duif (1.248 mpm) van het gehele concours viel zoals te verwachten is, in afdeling 9. Het was een blauwband-duivin van 3 jaar oud van de Gebroeders Spekking uit Terborg. Hij bleef de Almelose duiven van W. en M. Derksen (1.142 mpm) en H. Spies (985 mpm) ruim voor. De winnaar van afdeling 10 kwam uit Beerta en was Henk Jansen Jzn met 971 mpm. De langzaamste winnaar kwam dit keer uit Friesland en was van J. Buwalda (957 mpm).

Vlieghok

De winnende liefhebbers

De Gebr. Spekking uit Terborg, bestaande uit Andre (48 jaar) en Frank Spekking (49 jaar) zijn de grote winnaars van deze zware marathonvlucht. Hun winnende duifje heeft een bijzonder doorzettingsvermogen getoond om zo vroeg (6:14 uur) al op een afstand van 770 km het thuisfront te bereiken. Hier moeten een paar nachtelijke uurtje vliegen aan te pas zijn gekomen. Heel bijzonder onder deze omstandigheden (warmte en oostelijke wind). De winnende duif moet over een enorme wilskracht en conditie hebben beschikt om dit te realiseren. Terug naar de eigenaren van deze kanjer. De broers Spekking zijn in de duivensport terecht gekomen via collega’s van vader Spekking. Van hen kwamen ook de eerste duiven, waarvan geen ras bekend is. Andre is in het dagelijks leven werkzaam als meewerkend voorman in de betonindustrie en Frank heeft het mooie beroep van banketbakker. De mannen hebben de beschikking over in totaal 24 meter hok, verdeeld over 3 aparte hokken. Dit ziet er alsvolgt uit: 5 meter kweekhok, 6 meter jonge duivenhok en 13 meter vlieghok. De huidige stam overnachtduiven bestaat uit duiven afkomstig van Jelle Jellema, Gebr.Saya, Frank Zwiers  Voor de dagfond duiven van Comb. Alejandre, waar nu de Harry lijn van Jan Hooymans aan is toegevoegd. De broers: ‘In totaal hebben we 60 vliegduiven, waarvan de helft voor de overnacht is. De andere 30 zijn voor de dagfond bestemd. De kweekafdelingen worden bezet door 20 kweekkoppels.’

 

De winnende duif

De winnende duif is een duivin van 2013 met als ringnummer 13-1913239. Ze is de reismand in gegaan op een stand van 5 dagen jongen. De afstamming is 25% Gebr. Saya en 75% Jelle Jellema. In 2014 is deze duivin alleen op de dagfond gespeeld met als slotvlucht Bergerac. In 2015 haalde ze 2 prijzen te weten op Limoges en Bergerac. De vroegte van de prijzen was nog niet top, maar ze heeft er genoeg ervaring van overgehouden om dit keer op Limoges te schitteren.

De winnende duif

De voorbereiding op het seizoen en het systeem

De overnachtduiven worden ongeveer 1 April gekoppeld. De winnares heeft geen jongen grootgebracht en zat nu op haar eerste jonkie voor Limoges. Naar de belangrijke vluchten toe worden de duiven veel zelf weggebracht en wekelijks als het kan met de wagen meegegeven. Er wordt gevoerd met mengelingen van Mariman, Beyers en Garvo. In het seizoen wordt er gevoerd met vlieg van Mariman, energy van Beyers en de mengeling van Garvo met pinda’s. Bijproducten die gegeven worden zijn: mineralen, grit, veel pinda’s, snoepzaad. De medische begeleiding is minimaal, de verplichte enting, 2 weken voor een grote vlucht een geelpilletje en af en toe als we het nodig achten iets voor de koppen. Bij een dierenarts komen we in principe niet, behalve als het echt niet anders kan. Natuurproducten of medicamenten van een dierenarts worden niet verstrekt.

 

Tot Slot

Hoe kijken jullie tegen de sport aan? De winnende broers: ‘Wij beleven de duivensport met veel plezier, het is echt iets van ons samen. We zijn lid van een gezellige vereniging, CPL Silvolde. Vader is erg betrokken bij de duiven en hij regelt de jonge duiven overdag als wij aan het werken zijn. Het mooie van de duivensport is toch wel de gezelligheid met inkorven, afslaan. En dan de spanning als de duiven er bijna kunnen zijn. Leuke bijkomstigheid is dat deze duivin een nestgenoot is van de 238, 16e duif 2015, WHZB/BOTB. Ons is gebleken door de jaren heen dat je toch echt het beste bij goede hardvliegende liefhebbers duiven zou moeten aanschaffen om verder te komen. Is het niet rechtstreeks dan uit 2e lijn. Geef ze zoveel mogelijk vluchten mee voor de ervaring. Veel liefhebbers selecteren 2 jarigen er vaak al uit, terwijl onze ervaring is dat ze bij ons meestal daarna pas echt presteren, dus we hebben er veel geduld mee.’ Een mooie les tot slot van de Gebroeders Spekking, die majestueuze wijze de eerste marathonvlucht van 2016 op hun naam schreven. Ik wil Frank en André bedanken voor hun openheid en ze nogmaals feliciteren met hun prachtige overwinning !!!

jaco-handtekening

Het bericht Gebr. Spekking, Terborg, snelste duif Limoges van afdeling 9 en gehele concours 9 -11 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De kijk op Limoges (5-7 juni 2016)

$
0
0

Afgelopen weekend was het tijd voor de aftrap van het marathonduivenseizoen in Nederland. De afdelingen 9 tot en met 11 (Noord en Oost Nederland) organiseerden de wedvlucht vanuit Limoges. Door de weersomstandigheden werd de lossing tweemaal uitgesteld naar zondag. De duiven werden gelost om half 2 in de middag. Het zou een hele zware vlucht worden, waarbij de prijzen alleen in afdeling 9 op maandagavond verdiend waren. Taferelen die we tegenwoordig zelden meemaken of het moet op een loodzware Barcelona zijn. Op dinsdag druppelden nog aardig wat duiven naar huis, zodat de schade bij de meesten beperkt bleef. De snelste duif (1.248 mpm) van het gehele concours viel zoals te verwachten is, in afdeling 9. Het was een blauwband-duivin van 3 jaar oud van de Gebroeders Spekking uit Terborg. De winnaar van afdeling 10 kwam uit Beerta en was Henk Jansen Jzn met 971 mpm. De langzaamste winnaar kwam dit keer uit Friesland en was van J. Buwalda (957 mpm).

 

Afdeling 9

De snelste duif (1.248 mpm) van het gehele concours viel zoals eerder gezegd bij de Gebroeders Spekking uit Terborg. Hij bleef de Almelose duiven van W. en M. Derksen (1.142 mpm) en H. Spies (985 mpm) ruim voor. Deze drie duiven waren de snelste van 1.544 duiven in de Oostelijkste afdeling van Nederland. In de kop van de uitslag vielen Benno Kastelein en Jelle Jellema op. Jelle had met de plaatsen 10, 11 en 15 drie duiven bij de eerste 15 duiven en Benno had er 2 bij de eerste 10 op de plaatsen 7 en 9. Wim Schippers uit Lochem had twee duiven mee en had ze beiden in de prijzen. Hij begon op plaats 30.

 

Afdeling 10

In deze afdeling van Noord-Oost Nederland was de eerste duif van Henk Jansen Jzn uit Beerta. Hij won voor de in 2015 ook al sterk spelende G. van der Velde uit Groningen. De plaatsgenoot van de winnaar, H. Koning was een goede derde. Er waren in deze afdeling 944 duiven mee. De grootste uitblinker in de breedte was J. Wiering uit Veenhuizen. Hij begon op plaats 6 en had 80% prijs (4 van de 5). Evert Antonides uit Sappemeer had twee duiven bij de eerste 10 (5e en 8e). Gerard Koopman deed hetzelfde op de plaatsen 9 en 10. Johan en Fabian Wendel uit Assen had 100% prijs met drie duiven mee, beginnend op plaats 33. De comb. Huls & Zuidema uit het pitoreske Sellingerbeetse hadden 80% prijs (4 van de 5), beginnend met plaats 42.

 

Afdeling 11

In de afdeling Friesland ging de overwinning naar J, Buwalda. Hij won voor Willem Wittebol uit Oosterwolde. De derde prijs is voor A. van der Veer uit Donkerbroek. In deze afdeling waren 1.383 duiven mee. Willem Wittebol had zijn tweede duif op plaats 9. Ook Bennie Homma had twee duiven bij de eerste 10 op de plaatsen 5 en 10. Een hoger prijspercentage dan 60% met een kopprijs is in deze uitslag niet terug te vinden.

 

Algemeen

De prijzen waren in afdeling 9 in de avond nipt verdiend. In de loop van dinsdagochtend gingen ook de prijzen in de afdelingen 10 en 11 eruit. Dit maken we niet vaak meer mee de laatste jaren dat een concours zo lang openstaat. De oorzaak was (mijns inziens) een atmosferische storing waar die dag melding van werd gemaakt door de beheerders van een aantal radiofrequenties. Een andere oorzaak kan het niet echt zijn, want het aantal buien onderweg waren niet talrijk. Wat opvalt in de uitslagen is dat duiven die ouder zijn dan drie jaar met deze moeilijke omstandigheden beter om kunnen gaan dan de tweejarigen. De eerste marathonvlucht is en blijft een moeilijke doordat de vorm nog groeiende is en het ritme nog niet optimaal is. Samen met de atmosferische storingen was deze editie extra lastig. Ik hoop voor de deelnemers dat het met de achterblijvers uiteindelijk is meegevallen.

jaco-handtekening 

Het bericht De kijk op Limoges (5-7 juni 2016) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriet voor Pau van Ad Valk van Restaurant Napoleon

$
0
0

De 13-1322019 is deze Roodband-doffer van Ad Valk. Deze topper is de favoriet van Ad Valk voor de eerste ZLU-vlucht in 2016 vanuit Pau. Deze duiven zijn gisteren ingemand en komen als alles mee zit a.s. vrijdag los.

Als jaarling heeft deze doffer geen overnacht gehad. Als 2-jarige won hij op 2 vluchten 2 maal prijs. Op Marseille speelde hij de 39e Nat en op Perpignan had hij ook prijs.

Hij is van de soorten van Cor de Heijde maal Vale Montauban. Op dit moment zit hij met een groot jong en op jagen. Hij heeft een andere bak ingenomen en zijn duivin moet vandaag of morgen leggen.

Ad's favoriete Pau-ganger

Als het goed is gaat Ad op Pau met het nieuwste meldsysteem melden. Dit gaat via internet. Als er een duif thuis komt, wordt hij automatisch gelijk bij de ZLU gemeld. Dat gaat via het Tipes-systeem. Ad is hiermee één van de eerste in Nederland.

We wensen Ad veel succes komend weekend, die onder de naam van het bekende Restaurant Napoleon uit Hank vliegt.

 

Het bericht De favoriet voor Pau van Ad Valk van Restaurant Napoleon verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De favoriet van Wim Gerritsen uit Renkum voor St. Vincent

$
0
0

Een van mijn favorieten voor St. Vincent is de doffer NL12-1333707. Hij wordt dit jaar op weduwschap gespeeld.

De vorige jaren dat hij is mee geweest in 2013 (1 maal), 2014 2 (maal) en 2015 (1 maal) en werd hij op nest gespeeld. Dit jaar ben ik met 20 doffers weer terug naar mijn favoriete spel het klassieke weduwschap.

Zijn vorige vluchten waren 3 maal ZLU en 1 maal NPO en daar haalde hij 4 gewone prijzen 1 op 4 op.

Stamkaart Wim Gerritsen

Hij komt uit een van mijn beste duiven de Marathon die zelf 12 op 12 vloog en in 2000 as-duif in de Marathon Noord was. De moeder is een dochter van de Favoriet 01-1475521. Zelf winnaar van  13 overnachtprijzen met o.a. een 4e nat Bergerac en 10e NPO Perigieux. Aan de afstamming kan het niet liggen maar hij moet het toch zelf doen.

 

Iedereen veel succes gewenst

 

Groeten Wim Gerritsen

Het bericht De favoriet van Wim Gerritsen uit Renkum voor St. Vincent verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>