Marseille 2016 was er één die te boek zal blijven staan als een zware vlucht. Niet door de hitte dit keer, maar door de sterke kopwind. Het verloop van het concours was naar omstandigheden prima. In de loop van zaterdagmiddag waren de prijzen verdiend. In de Fondunie 2000 won Sven van Houten uit IJsselstein. Hij was Jelle Jellema en Richard Kuyer uit Maarssenbroek de baas. Een winnaar die de laatste jaren naam heeft gemaakt met vroege prijzen op allerlei zware vluchten. Later meer over de liefhebber, Sven van Houten, en wie nog meer verantwoordelijk is voor de verzorging van de duiven.
De uitslag Fondunie
- Sven van Houten, IJsselstein
- Jelle Jellema, Nijverdal
- Richard Kuyer, Maarssenbroek
- Bennie de Vries, Bolsward
- Eef van Aalten, Huissen
- Hendriks, Vinkeveen
- Jan Grootoonk, Bant
- Jelle Jellema, Nijverdal
- Hendriks, Vinkeveen
- Hans Hanssen, Erlecom
Jan Grootoonk had slechts één duif mee en plaats hem in de kop van de uitslag. Jelle Jellema had 14 duiven mee en plaats er 4 bij de eerste 25 en heeft er 9 in de prijzen. Hendriks uit Vinkeveen heeft het geweldig gedaan met 3 van de 4 in de prijzen, waarvan 2 bij de eerste 10. Willem Mulderij had ook een prachtuitslag met 5 prijzen van de 6 en de eerste duiven op de plaatsen: 15 en 20.
Geschiedenis
Wie van Houten zegt, zegt postduiven. Niet zo maar duiven maar echte prestatieduiven die al decennia lang topklasseringen noteren. Niet alleen bij de mannen van Van Houten zelf, maar ook bij liefhebbers die de Van Houten-duiven op het hok hebben. De familie van Houten is één grote duivenfamilie. Het begon allemaal in 1964 toen er een duif kwam aanvliegen bij vader Kees van Houten. Zijn zoon Coos ontfermde zich over het duifje dat wat later uit Rotterdam bleek te komen. Na contact met de eigenaar mocht het beestje in IJsselstein blijven. Het duivenbloed begon te stromen! Omdat Coos nog te jong was werd vader Kees lid van P.V. ‘De Groene Olijftak’. En in het eerste jaar werd Coos gelijk jeugdkampioen met “het Rotterdammertje”. Dit was het startpunt voor het gezin van Houten om uit te groeien tot een grote duivenfamilie. Vader Kees gaf het duivenvirus over aan een aantal van zijn 11 kinderen. Liefs 5 van zijn zonen traden toe tot het duivenliefhebbersgilde. Twee van deze zonen zijn momenteel even niet actief in ‘de sport’. Cees en Martin zullen nog wel weer een keer beginnen, want het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Schoonzoon Jan Caspers doet minutieus de gehele duivenadministratie voor de familie. En inmiddels lopen de eerste kleinkinderen ook al over van enthousiasme voor de duivensport! Sven heeft de laatste paar jaar laten zien, dat hij goed met de duiven om kan gaan en heeft samen met zijn vader Wim de nodige successen geboekt. Met zoveel fanatisme kunnen prestaties niet uitblijven. En dat er goed gevlogen wordt blijkt wel uit de vele top 100 noteringen Nationaal van de laatste jaren.
De winnende duif
De winnende duif, ‘Zessie’ van 2011, is eigenlijk de duif van Sven. Sven was tijdens Marseille en mijn bezoek op vakantie. Omdat Sven op vakantie was, mocht ‘de 06’ eigenlijk niet mee. Hij wilde hem natuurlijk zelf thuis zien komen op een vlucht. Echter Wim had een goede reden haar toch te spelen. In 2013 vloog deze duivin op 3 dagen broeden de 99e nationaal Narbonne. In 2014 op twee vluchten op een ‘goede stand’ 10 dagen broeden en 5 dagen jong … staartprijs en net mis. In 2015 net mis op jongen van 4 dagen. Op Agen 2016 10 dagen broeden … staartprijs en nu zat ze weer op 3 dagen broeden, de reden voor Wim haar toch te spelen. Dat was de goede keuze, dat blijkt nu haar favoriete stand …. Het werd de 9e nationaal Marseille, 1e in de Fondunie 2000 en 1e in de Marathon Noord. De vader van deze duivin is ‘Eddie’, afkomstig van Gerard van Tuyl en is een kleinzoon van ‘Rodico’ (1e nat. Barcelona) en ‘Rosa’(1e nationaal St. Vincent). De andere grootvader is ‘Opa’, de grootvader van de 1e internationaal Pau. De moeder is ‘Tienie’ ook afkomstig van Gerard van Tuyl. ‘Tienie’ is een halfzus van ‘Foppe’, 1e internationaal Pau. ‘De 018’ is een zus van ‘Zessie’. Zij won o.a. de 165e nat Marseille en de 95e nationaal Pau.
Stam
De familie van Houten heeft hun onvolprezen stam opgebouwd met duiven van Van Loenhout (ouderwetse Aarden-duiven) en duiven van good-old Jan Ernest uit Steenbergen. Later zijn daar duiven bijgekomen van Martin Vinkenborg en Gerard van Tuyl. Deze stam is opgebouwd en geselecteerd uit van oorsprong taaie duiven. Het is een ideale mix die duiven oplevert, die op zware vluchten kop kunnen vliegen. Na de Barcelona-overwinning zijn de beste duiven naar PIPA gegaan. Daar zijn jongen uit terug gekomen. Dat is de huidige stam. Ook andere liefhebbers vliegen geweldig met Van Houten-duiven. We kunnen hier een lange lijst van opstellen, maar dat zou het verslag niet leuker maken. Het is wel goed een duifje te noemen van Murk en zn uit IJsselstein, die heel recent goed heeft gevlogen. Dit duifje uit Vinkenborg x van Tuyl-koppeling won vorig jaar de 61e nationaal Narbonne en dit jaar 23e nat Pau en 36e nat Marseille. Wim ziet het als taak om de stam bij elkaar houden. Dit doet hij door de beste in te telen en geen ander bloed bij te halen. Door duiven bij andere liefhebbers weg te zetten probeert hij te testen welke combinaties het beste zijn. Herry Peters test duiven van hen uit. Ze hebben een topper uit een koppel van de familie van Houten en uit diezelfde koppeling komen dan weer jongen naar IJsselstein. Ook de liefhebbers Jelle Jellema, Jan Morsink en Jan Dekkers proberen Van Houten-duiven in te kruisen om hun stam te versterken. Dit doet bijvoorbeeld ook de Limburgse topper Jean Hasoul. Wim: ‘Onze beste kweker is een duivin, ‘Rood Vinkenborg’. Uit haar komen goede kinderen en kleinkinderen.’
… wordt vervolgd …
Het bericht Sven van Houten wint Marseille in de Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.