Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Toppers van 2019 … ‘Evert’ en ‘Witpen 519’ van Comb. Bosman

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer heeft John Bosman (Comb. Bosman uit Doetinchem) twee toppers voor deze rubriek. Het gaat hier om ‘De Witpen 519’ van 2016 en ‘Evert’ eveneens van 2016. Deze twee doffers wonnen o.a. de 13e en 30e nationaal St. Vincent tegen 3.013 duiven en de 22e nationaal Dax tegen 2.088 duiven.

‘De 519’ speelde o.a. een 13e nat. Op St. Vincent. Hieronder zijn marathon prestaties:

NL16-1280519 “Witpen 519”
13e Nat. van 3.013 duiven St. Vincent ‘19
114e NPO van 2.442 duiven Periqueux ‘17
169e NPO van 2.461 duiven Bergerac ’19 (nat. 541e van 7410 duiven)
178e NPO van 1.340 duiven Orange ’17
232e Nat. van 2.726 duiven St. Vincent ’18
408e NU zone 1 van 1.951 duiven Cahors ‘17

John had in 2019 nog één de het beter deed:

NL16-1280471 “Evert”
1e Duifkampioen SMN 2019 middaglossingen
22e Nat. van 2.088 duiven Dax ’19
22e NPO van 2.745 duiven Periqueux I ’18
30e Nat. van 3.013 duiven St. Vincent ’19
31e NPO van 1132 duiven Orange ’18
36e NPO van 1258 duiven Periqueux II ’18
307e Nat. van 7410 duiven Bergerac ’19

Beide doffers worden op totaal weduwschap gespeeld. Ze hebben geen extra motivatie gehad anders dan de bak of duivin waarop ze vliegen. Zijn beide rustige doffers die al hun energie in de vluchten steken.

Ouders van ‘de Witpen 519’ zijn kweekduiven en nooit mee gevlogen. De ouders van ‘de 471’, ‘Evert’, hadden minder geluk. Moeder werd bij huis gepakt door een roofvogel. ‘Evert’ was toen net een week of twee oud. Hij Is verder door vader grootgebracht die vervolgens op de eerste beste vlucht als jaarling achterbleef.

‘Evert’ heeft een vader van het eigen soort, waar John al tientallen jaren mee speelt. De moeder is een kruising van het eigen soort met een doffer van Henk van Til (uit een doffer van Benno Kastelein). De duivin van het eigen soort is ingeteeld naar de 17e nationaal Barcelona van John
‘De Witpen 519’ heeft als vader een doffer van de Gebr. Spekking. De moeder van deze topper komt uit een koppel met als doffer van Benno Kastelein (soort Harold Zwiers) met een duivin rechtstreeks van Harold Zwiers (dochter Rud Thunder met Rooie Annie). In de moeder van ‘De Witpen 519’ zit vier maal het stamkoppel van Harold (‘1336’ x ‘Morsie’).

John, ik wens je nog veel plezier van deze toppers!!! Prachtig om deze duiven op het hok te hebben!

Het bericht Toppers van 2019 … ‘Evert’ en ‘Witpen 519’ van Comb. Bosman verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Vragen over de Kweek 2020 … bij Gebr. van der Matten en Rinus Kleppe

$
0
0

In deze rubriek stel ik wat kweekvragen aan marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen voorgelegd aan Rinus Kleppe, de Zeeuwse Topper uit Kerkwerve en Gerard van der Matten uit Woudrichem.

Rinus speelt middaglossing en is van heel Zeeland Overnachtkampioen geweest. Dat was een paar jaar terug. Gerard van der Matten heeft samen met Peter van Essen een kweekhok. Zij spelen al jaren met de beste mee en ook anderen presteren top met hun duiven.

Deze vragen heb ik de mannen voorgelegd:

Wanneer gaat u koppelen? Of op welke datum heeft u gekoppeld?

Rinus: ‘Het plan is om zaterdag 8-2 te gaan koppelen.’
Gerard: ‘Dat zal begin april worden.’

Waarom kiest u voor deze datum?

Rinus: ‘Dit gaat in overleg met maat Kees Filius uit Zierikzee. Het lijkt ons een juiste datum om de jongen dit jaar nog goed op te kunnen leren.’
Gerard: ‘De voornaamste reden is het nestspel. Vanuit de kweek gaan we door naar de vluchten. Én de duivinnen zitten in het jongen duivenhok.’

Koppelt u uw kweekduiven op een andere datum? Zo ja, wat is de reden?

Rinus: ‘Nee, dit jaar gaan we alles tegelijk koppelen.’
Gerard: ‘Omdat ik een gezamenlijk kweekhok heb met Peter van Essen heb, worden die wat eerder gekoppeld. De 1e ronde gaat Peter toe.’

Heeft u een kweekkoppel samengesteld waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd.

Rinus: ‘Goede hebben hoop altijd. We hebben een koppel met een aangeschafte duivin van Walter v.d. Meulen en een gekregen doffer, ook v.d. Meulen soort. Afgelopen jaar 3 jongen uit dit koppel gekweekt die goed gelukt zijn, dus laten we nog een jaar op elkaar staan.’
Gerard: ‘Bewezen kweekkoppels willen we nog wel eens laten staan. Andere koppels worden gevormd door duiven die zelf meerdere keren kop hebben gevlogen. Of een jong uit duiven die terug op het kweekhok zijn gezet, waar al meer generatie kopvliegers uitkomen.’

Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen hok?

Rinus: ‘Ik heb 50 ringen, waarvan een 6-tal nog weg gaan op bonnen.’
Gerard: ’Dat worden er 30 tot 35, want meer ruimte heb ik niet.’

Rinus en Gerard, bedankt voor jullie medewerking. Veel succes met de kweek!

Het bericht Vragen over de Kweek 2020 … bij Gebr. van der Matten en Rinus Kleppe verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Belevenissen van Romy … de voorstelronde

$
0
0

Op donderdag is het op Het Marathonduivenjournaal ‘Columndag’. Op deze dag worden er stukjes, verhaaltjes en duivenpraat gedeeld door verschillende schrijvers. Cor Uitham heeft  (on)regelmatig een mooi verhaal te delen. Verder wil Ineke nog weleens wat schrijven en in het verleden hebben Klaas Buwalda en vooral Fabian Wendel gedachten en ontdekkingen gedeeld met ons. Ik hoop dat ze in de toekomst weer inspiratie vinden om dat weer te gaan doen. Vandaag is het debuut van Romy van den Herik op Het Marathonduivenjournaal. Samen met Everard Kampert, Michel en Tyson Kanters mijn steun en toeverlaat op de Marathonduivenjournaaldag. Ze begint met zich voor te stellen …

Mijn naam is Romy van den Herik, 25 jaar jong, net afgestudeerd en werkzaam in de mooiste sector die ik mij kan voorstellen. Ik werk al groepsbegeleider op een woongroep waar jongeren tijdelijk wonen ter observatie.
Daarnaast ben ik een groot duivenliefhebster en zie ik het niet als sport maar als een geweldige hobby, een ‘’way of life’’ die mij veel vreugde en rust brengt ondanks mijn pittige adhd kantje.

Als jonge baby werd ik door mijn vader al in de pamper in de kooi gezet. En op mijn 7de was ik verknocht aan de beestjes. Niet aan het spel maar vooral de jonge duiven wekte mijn interesse. Ik moest en zou de duiven om 16.00 eten geven. Wanneer ons pap dit al had gedaan en ik kwam stipt om 16.00 terug van het spelen met een vriendinnetje dan was ik boos.
Tot 2007 speelde mij vader de vitesse en midfond. Hier hield ik mij totaal niet mee bezig maar de beurs bezoeken samen met ons pap, ome Gup (ook duivenmelker) en duivenvriend Frits was voor mij een uitje.

Met periodes was ik erg actief in de kooi. Vooral toen ons pap in 2008 na 1 jaar te zijn gestopt geweest de schuur ombouwde tot een duivenhokje. Ik kreeg dan ook mijn eigen hokje. Door de diverse ziektes die ons pap had, ben ik meer gaan helpen. Rond mijn 14de tijdens de middelbare school werd er ook gestudeerd in de kooi. De geschiedenisboeken werden ondergepoept door de jongen en de woordjes frans werden hardop geoefend in de jonge duivenkooi. De jonge duivenkooi was mijn hokje en werd dan ook speciaal voor mij gebouwd.

Ons pap zien tobben in de sport heb ik veel gezien: de opstart naar het fondspel in 2008, de duiven die gekocht werden en die niet overbleven, de vele verbouwingen in de kooi en het elke keer over een ‘’andere boeg’’ gooien (ja mijn adhd is genetisch bepaald) was gebruikelijke kost. Maar zolang ik ze maar kon verzorgen en opwachten vond ik het wel goed

De Bonte en zijn jonkies in 2019

Het is rond 2011 dat ons pap contact kreeg met Jaco van Nieuwamerongen via Hyves en later Facebook. Ook wordt hij lid op het Forum het Praathuis.
In 2013 krijgen wij wat duiven van Jaco en zijn vader Gerrit uit Veenendaal. Waaronder mijn 2 favoriete die mij nog elke dag blij maken ‘de Bonte’ en ‘de Genaaide’.
Vele gesprekken volgen er tussen mijn vader en Jaco. Jaco wordt gebruikt als onuitputtelijk klankbord. Ook behalen we onze eerste succesjes in 2015 met deze duiven. Ons jaar kon niet meer stuk. En daar kwam in 2017 onze eerste nachtvlieger en teletekst vermelding bij … het was op attractievlucht Limoges, maar ook een van mijn mooiste herinneringen aan mijn vader.

In 2018 had mijn vader al enkele jaren kanker en werd er weer wat afgetobd met de duiven. Hierdoor kreeg ik nog meer contact met Jaco. Er werden vele gesprekken gehouden op Whatsapp en wanneer ik er niet meer uitkwam belde ik hem op. Het einde van het seizoen naderde en er zat totaal geen ritme in. Jaco gaf me de hulp om de laatste vlucht er nog wat van te maken. En waar mijn vader en Jaco goede vrienden waren geworden, deed Jaco net voor Bergerac aan Tilburg een bezoekje. Kletsen met ons pap en zo kon ik mijn geplande duiven voor Bergerac laten zien. Ik liet met lichte trots de duifjes voor bergerac zien, waaronder Toontje mijn eerst getekende en de blauwe zusjes Zwerver en Zussie. Zussie speelde een staartprijsje op limoges. De 2 blauwe zusjes waren nooit favoriet bij mijn vader maar ik zag iets in ze. Toen ik ze Jaco in de handen gaf zei hij dat ze er goed bijzaten en Zussie ons nog weleens kon verassen.
En ja hoor daar was ze op de ochtend van Bergerac. Ik wilde graag een duif draaien voor 08.00. Ze pakte de 207 prijs van de 16.366 duiven.

Waar Jaco mij altijd helpt met de duiven kan ik één keer in het jaar iets terug doen voor hem. Tijdens de marathonduivenjournaaldag in soest help ik met het showen van de duifjes. Dit jaar vroeg ik of ik ergens nog meer mee kon helpen. Jaco vroeg of ik wat bonnetjes wilde mee schrijven. Leuk dacht ik, ik kreeg informatie over 10 melkers met de uitslagen toegestuurd. Vol zin ging ik aan de slag. Echter bleek dit nog moeilijker te zijn dan gedacht. Ik had al de nodige informatie van Jaco, maar verdere informatie was lastig te vinden. Wanneer ik ging googelen kwam ik naast de informatie van het Marathon duivenjournaal zelf weinig nieuwe informatie tegen. Dit bevestigde voor mij  waarom juist deze site waar ik nu mijn eigen stukje voor mag schrijven vernieuwend en voor mij uniek is. Naast de vele tips die ik er opdoe door de vele stukjes te lezen over hoe diverse melkers voeren koppelen en kweken vind ik het altijd erg interessant om tijdens het seizoen de reportages te lezen met de overzichten van de winnaars op de marathonvluchten. Een site waar niet alleen ik, die in de beginfase sta, veel van kan leren maar ook de ervaren melker zijn visie kan uitbreiden.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer.
Groeten van Romy

Het bericht De Belevenissen van Romy … de voorstelronde verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (2)

$
0
0

Vorige week heeft u als lezer van Het Marathonduivenjournaal kennis kunnen maken met de marathontopper uit Honselersdijk. We hebben het hier over Antony van Dijk, een nuchtere liefhebber, die eerst niet veel van de duivensport wilde weten. Later kreeg hij plezier in de duiven en de wedvluchten. Hij had de weduwduivinnen van zijn vader en moeder op het erf … dat was het begin. Later kwamen daar kwekers van andere familieleden bij. Totdat hij dacht: Ik ga ook maar eens duiven op de vluchten spelen. Na een aantal jaren met geen enkele prijs, ging hij het anders aanpakken en kwamen mede dankzij de aanschaf van een oude Vertelman-doffer en duiven van de Gebr. Bras de eerste successen. Het verhaal gaat vandaag weer verder. Veel leesplezier …

De stam en de hokken
Op het erf van Antony en zijn gezin staan 3 losse hokken van in totaal zo’n 20 tot 25 meter. Niet alle afdelingen zijn bezet, maar er is in ieder geval ruimte in overvloed. Twee hokken zijn overgenomen van Klaas Krom, die stopte. Op het hok van 15 meter heeft Klaas Krom geen prijzen gewonnen. Antony pakt op dit hok menig ZLU-trofee !!! Zeg het maar?
De stam is opgebouwd rondom de Vertelman-doffer van 1992. In eerste instantie zijn de Van der Wegens (via Leen van den Ende), duiven van Klaas Krom (uit de beste van Cas van der Graaff uit o.a. zijn ‘Zeeuws Meisje’) en de duiven van de Gebr. Bras uit Dordrecht tegen hem en zijn kinderen gezet. In de ‘Oude Vertelman’ zat ook ‘Het Zeeuws Meisje’ van Cas van der Graaff. Dat kwam zo bewust mooi samen. De laatste jaren zijn daar duiven van Albert Poulisse, Marco Houtekamer en Busscher-Albertz (Jo en Wilma) bij gekomen.
In het kweekhok zitten zo’n 20 koppels. Of de doffer of de duivin is een kind of een ingeteelde duif van de ‘Oude Vertelman’. De ander is van één van de eerder genoemde liefhebbers.
De kinderen van de ‘Oude Vertelman’ worden ieder jaar ingeteeld. Dat gebeurt ook met andere toppers. De meesten van deze duiven worden ook gespeeld. Die overblijven gaan vrij snel de kweek op. Naast intelen worden met de kinderen van de ‘Oude Vertelman’ en andere toppers ook lijnenteelt gedaan. Zo wordt er bewust aangerommeld.

Het vliegseizoen
Het vliegseizoen is in 2019 begonnen met 50 oude duiven en 170 jaarlingen. Dit laatste getal is heel veel. Normaal zijn het er 100 tot 120 minder. Dit komt omdat iemand een ronde bestelde jongen niet meenam, omdat de stamboom niet mooi genoeg was. Antony: ‘Ik zag daar niet zoveel problemen in, omdat ik jaarlijks 20 tot 40 jongen kwijt ben aan de roofvogel.’ De jaarlingen zijn wekelijks meegeweest en ze zijn een aantal keren ingemand in de Nishoek voor de vlucht Melun (met één nacht mand). Dit is dezelfde vlucht die ook in Hank ingemand kan worden. De jaarlingen zijn tot slot ingemand op Bergerac.  Andere jaren wordt er ook weleens gekozen voor Agen ZLU.
De duiven zitten een lange periodes in het jaar bij elkaar. Als er een fatsoenlijke winter is, worden de duiven in maart gescheiden. Ze worden dan eind mei weer gekoppeld. De duiven mogen dan 5 dagen broeden om daarna weer gescheiden te worden. In het marathonvliegseizoen worden de duiven op totaal weduwschap gespeeld. De oude duiven trainen veel bij huis, maar ook van huis. Met andere woorden … ze worden veel gespeeld. Om de duiven in het begin van het seizoen in conditie en in het ritme te krijgen worden ze weleens driemaal in de 8 dagen gespeeld. De jonge duiven worden in het geboortejaar niet gespeeld. Zij worden als jaarling ingespeeld en dat kost hen, door gebrek aan ervaring, moeite. Antony: ‘Ik maak er wandelaars van. Jongen worden niet gespeeld. Doordat ze minder ervaring hebben dan de duiven die als jong worden gespeeld, kost het mijn jaarlingen moeite om thuis te komen. Ze doen er soms het hele weekend over. Zo vliegen ze niet in de klad. Dat vind ik goed. Later komt ze dit van pas.’

Twee Toppers
Het seizoen begon sterk (zoals de rest van het seizoen ook goed was) met een 20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven. Deze prijs werd gewonnen door ‘Mystique’. Deze duivin van 2015 won al eerder mooie prijzen:
94e nationaal Pau tegen 2.728 duiven
140e nationaal Pau tegen 3.551 duiven
80e nationaal Marseille tegen 2.130 duiven
159e nationaal Marseille tegen 2.750 duiven
Verder won ze nog twee prijzen op Marseille, 3 prijzen op Agen en één op Narbonne.

De vader van ‘Mystique’ komt uit een vader maal dochter koppeling. Opa van vaderskant is ‘Rode Koos’ van de Gebr. Bras. Hij is vader van o.a. 2e nationaal St. Vincent en de 20e Perpignan tegen 1.555 duiven. Hij stond op zijn eigen dochter (Triple 222, die de 2e nationaal St. Vincent won) toen de vader van ‘Mystique’ eruit kwam. De moeder van ‘Mystique’ is een kruising tussen het soort van Cas van der Graaff (duivin rechtstreeks uit ‘Raket”, 28e nationaal Perpignan, en ‘Parel’, 5e nationaal Pau) met het oude soort van Hein Oostenrijk. Wie is er niet groot mee geworden?

Op Agen ZLU voor oude duiven won Antony de 27e nationaal tegen 5.214 duiven. De duif achter deze prestatie is ‘Lady Bug’. Deze duivin van 2017 komt uit een doffer die zelf 3 prijzen van op Narbonne, Perpignan en Barcelona. Helaas viel hij ten prooi aan de roofvogel. Hij kwam uit een doffer (met 9 prijzen op de grote fond), wat een zoon was van de ‘Oude Vertelman’ met ‘Dochter IJskop’ (Gebr. Bras) en een duivin van Cas van der Graaff (dochter 19e nationaal Mont de Marsan). De moeder van ‘Lady Bug’ komt uit een doffer (‘Valentino Rossi’), wat broer was van de grootvader van vaderskant (‘Oude Vertelman’ maal ‘Dochter IJskop’) en een duivin van Busscher-Albertz. Van deze Limburgse combinatie heeft Jos Martens uit Stein ook verschillende toppers.

… wordt vervolgd …

Het bericht Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (2) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Verkoop Jonge Duiven Gerrit Veerman … Veel BETUWEKOPPEL

$
0
0

Vanaf dit weekend staat er op Duiven.net een unieke topveiling. U kunt deze veiling op Duiven.net via Veilingen liefhebbers en via het kiezen voor Top-auction Gerrit Veerman komt u bij het voorwoord. Bovenaan en onderaan de pagina kan u dan doorklikken naar de veiling zelf.
In deze veiling vindt u jongen uit de basis van veel tophokken, Het BETUWEKOPPEL !!! Een unieke kans om daar een jong van te bemachtigen.
Twee weken terug was een valse start met verkeerde foto’s, maar nu gaat veiling echt los !!!

Op Het Marathonduivenjournaal gaan we af en toe wat aandacht geven aan deze mooie veiling van één van de beste koppels binnen onze marathonduivenwereld. We beginnen met het voorwoord …

Gerrit Veerman, veilt uit zijn fameuze stam

Onder andere uit kinderen van het legendarische Betuwekoppel

Nederland is het land van de marathonduif. Dat is gestart met het Steenbergse Fondras. Duiven die gebaseerd waren op de (voor)oorlogse stam van Jan Aarden. De tijd schrijdt voort en marathonduiven ontwikkelen zich. Nieuwe stammen ontstonden, waarvan er een aantal gebaseerd zijn op het Steenbergse fondras. De laatste jaren worden veel vroege prijzen gewonnen door de Marathonliefhebbers uit Noord Holland. In de stambomen van deze duiven komen vaak duiven terug van liefhebbers uit deze provincie Nico Volkens en Sam de Jong én het Betuwekoppel van Gerrit Veerman! Wat een groot aantal topduiven zijn uit dit koppel gekomen … ongekend !!! Wie kent er niet ‘De 621 van de Gebr. Jacobs’, ‘Sjarapova’ (gekweekt uit geleende Veerman-duiven) en de ‘Superkweker Stet’’? En alle nakomelingen van het Betuwekoppel? Allemaal gekweekt door Gerrit Veerman uit Volendam! Ik ben 100% van overtuigd, dat zonder de nakweek van de duiven van Gerrit Veerman veel topliefhebbers van nu niet op het hoge niveau zouden spelen van wat ze nu doen. Kortom de Veerman-duiven hebben de marathonduif verrijkt! Van deze geweldige stam heeft u nu de kans een jong te bemachtigen in deze mooie veiling met prachtige duiven.

De stamopbouw
Aan het ontstaan van Het Betuwekoppel zit een prachtig verhaal. Gerrit had een goede stam duiven, maar wilde betere duiven. Hij ging op zoek! In 1995 ging hij naar de verkoop van de Gebr. van Giels uit Steenbergen. Deze mannen waren in het bezit van ouderwetse Aarden-duiven. Gerrit kocht hier 8 duiven. Hierbij zat de duif die later ‘De Oude 23’ zou worden genoemd. Een fenomenale vererver. Het goede soort van de Gebr. van Giels kwam niet alleen bij onze topper in Volendam terecht. Paul ten Have uit Silvolde, een leuk plaatsje in de Achterhoek had ook duiven van deze goed Aarden-stam. Paul had ‘de 777,’ die in 1989 de 1e nationaal Pau. Deze duivin werd gekoppeld aan haar vader, die nog bij de Gebr. van Giels zat. Een kind van deze inteeltkoppeling is de grootvader (via een dochter) van ‘Oude 23’ van Gerrit. De kant van de vader van ‘de Oude 23’ is ook van grote kwaliteit … hier zit een duif die 3 maal bij de eerste 61 nationaal van Barcelona vloog. De ‘Oude 23’ was een duif waar Gerrit mee verder wilde. Uit ‘de Oude 23’ komt onder andere samen met een duivin van IJs Kaptein de 12e Nat Barcelona en de 4e Nat Barcelona, samen met de 801 kweek duivin op hok Veerman.Hij ging de achtergrond bestuderen en zag dat ‘de 777’ van Paul ten Have de bron was van veel kwaliteit. Hier moest hij meer van hebben.
Gerrit Veerman had een aantal viswinkels opgestart op diverse plaatsen in het land. Onder andere in Arnhem. Niet ver van de hoofdstad van Gelderland woonde Jan Peters in Bemmel. De prestaties van deze fondcrack vielen bij Gerrit op. Gerrit zag van een jonge duif van jan Peters een stamkaart. Hier vond hij ‘de 777’ van Paul ten Have terug. Dat was de aanleiding om in in 2002  2 jongen duiven bij Jan Peter te kopen. De eerste duiven waren twee jongen doffers deze kwamen uit ‘de Super 36.’ Deze doffer won o.a. 4e nationaal Dax, 16e nationaal Bordeaux en de 23e nationaal Perpignan. De moeder van deze duif was Slinke, die een 5e en een 21e nationaal St. Vincent won. Deze goede vliegduivin komt uit ‘De Henk’ (die 10 mooie overnachtprijzen won) met ‘de 986’ die de o.a. de 16e nationaal Perpignan won. In dit gekochte doffertje zat ook weer het goede bloed van ‘de 777’ van Paul ten Have uit Silvolde.Op de beurs in Rosmalen kocht Gerrit een duif van Jan. ‘De 909’ van 2003. In deze duivin zat jawel … ‘de 777’ van Paul ten Have, maar ook ‘de 131’ van De Weerd en de Blauwe Brouwers. Gerrit ging speciaal naar Rosmalen om dit duivinnetje te kopen. Vooral omdat het goede bloed van ‘de 777’ in dit duivinnetje zat. Later kocht Gerrit bij Jan Peters er nog een doffer bij.
Gerrit vormde met deze twee duiven het koppel wat later beroemd werd als Het Betuwekoppel. Hij had deze duiven speciaal aangeschaft. ‘Zijn Oude 23’ had het goede bloed van ‘de 777’ van Paul ten Have. En dit was waardevolle kweker gebleken in de loop van de jaren. Twee duiven van Jan Peters bezaten had bloed uit dezelfde lijn. Het doffertje uit ‘De Super 36’ …‘Petertje.’  ‘de 909’ van 2003 … later ‘Agnes,’ die was op de beurs gekocht in Rosmalen. Toen de kinderen van dit koppel de bekende successen begonnen te boeken, zoals ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs, werd dit koppel in een bepaald verslag omgedoopt in Het Betuwekoppel. Gerrit had dit koppel het liefst Het ‘Volendammer-koppel’ genoemd. Op bepaalde ontwikkelingen heb je geen invloed al gaat het over je eigen duiven. Gerrit is  ook maar overstag gegaan en heet het koppel voortaan ‘Het Betuwe-koppel.’ Iedereen in het marathonduivenwereldje weet inmiddels over welke duiven het gaat. Twee duiven met als achtergrond ‘de 777’ van Paul ten Have en op elkaar gezet door Gerrit Veerman. Gerrit had niet kunnen dromen hoe goed dit koppel zou worden vooraf. Hij had er een speciaal idee bij en goede verwachtingen, maar dat het zo’n enorm topkoppel zou worden, had hij ook niet verwacht. Maar wel mooi dat er vooraf een geachte bij zat: Het samenbrengen van twee duiven met als achtergrond de geweldige lijn van ‘de 777’ van Paul ten Have.

Beroemde nakomelingen van ‘Het Betuwe-koppel’
Gerrit vliegt al 6 jaar niet met zijn duiven vanwege zijn gezondheid. Andere liefhebbers laten zien hoe sterk zijn stam is. Het Betuwe-koppel bracht heel veel toppers voort … teveel om allemaal op te noemen, maar we willen er toch een paar de revue laten passeren. ‘De 621’ van de Gebr. Jacobs. Deze doffer won zelf de 9e nationaal Perpignan en de 16e nationaal Barcelona. En is vader en grootvader van vele goede duiven bij de Gebr. Jacobs. Maar ook bij andere liefhebbers zoals de kampioen van de FondUnie 2000, Gertjan Rigter uit Amstelveen. ‘De 742’ van 2010 won bij de Gebr. Jacobs in 2015 de 3e nationaal Agen ZLU en de 12e nationaal Marseille. Dit is een kleinkind van ‘de 621.’ ‘De Superkweker Stet’ is ook een direct kind van ‘het Betuwe-koppel.’ Deze topper (in het bezit van de goede combinatie Verweij-de Haan) is de vader van o.a. de 1e nationaal Bergerac, 4e nationaal Cahors, 15e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Agen. ‘De Superkweker Stet’ is ook de grootvader van de 4e nationaal Perpignan van de Familie Hendriks. De 4e nationaal Barcelona van deze familie is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’
‘De 524’ van Gertjan Rigter won in 2015 o.a. de 40e nationaal Marseille en de 73e nationaal Pau. Hij is een kleinzoon van ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs. ‘De Veerman-duivin’ (2009-1015167) is één van de toppers in Schellingwoude bij Rob Timmermans. Zij won o.a. 69e nationaal Narbonne 2011, 31e nat Pau 2014 en 124enationaal Narbonne 2014. Deze duivin komt rechtstreeks van Gerrit Veerman uit Volendam en is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’ Een andere topper in deze reeks is de 1e Nationaal Narbonne 2015 van Levi van der Weijden. Haar vader is een zoon van het Betuwekoppel. Dit kleinkind uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman heeft als moeder een ingeteelde nazaat van het andere topkoppel uit Noord Holland, het Bonte Koppel van Nico Volkens.
In 2017 won Nico van den Hurk de 1e nationaal Narbonne. Ook in deze duif stroomt het bloed van de Veerman-duiven rijkelijk (via Anton van Oort).
De 2e nationaal Perpignan van Mevlut Tekin komt uit een ingeteelde doffer naar Het Betuwekoppel van Gerrit.
De Keizer Grote Fond van de ZLU, IJsbrand Kaptein uit Akersloot heeft dit kampioenschap behaald met een grote inbreng van de duiven van Gerrit Veerman. In veel van zijn toppers stroomt het bloed van duiven uit Het Betuwekoppel en andere Veerman-toppers. Ook op de middaglossing had IJsbrand een topper met veel Veerman-bloed. De 5e nationaal Cahors komt voor meer dan 50% uit het soort van Gerrit. Hier zie je o.a. ‘De Kramer-duivin’ terug, eigendom van Gerrit, die ook in Koop 3 en 13 van deze veiling zit.


In de veiling vindt u in Koop 1, 3, 5, 12, 13, 15, 16, 18 en 19 jongen terug rechtstreeks uit kinderen van Het Betuwekoppel. Ook vindt u rechtstreeks uit kinderen van Petertje (doffer van Het Betuwekoppel) jongen terug in Koop 2, 4, 8, 9 en 16 . In Koop 6, 10, 14 en 17 komen uit Ingeteelde duiven uit HET BETUWEKOPPEL.

De geslachten zijn deskundig vastgelegd, maar kunnen niet voor de volle 100% worden gegarandeerd.

Deze veiling bevat jongen uit de basis van een wereldras !!! Wilt u ook tot de top van de marathonwereld behoren. Hier uw kans om het fundament te leggen of te versterken !!!

Het bericht Verkoop Jonge Duiven Gerrit Veerman … Veel BETUWEKOPPEL verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Topper van 2019 … ‘Lange 41’ van Bart van den Bovenkamp

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

De beurt is deze keer aan Bart van den Bovenkamp met zijn ‘Lange 41’.  Deze prachtige lichtkras doffer won o.a. de 32e nationaal Perigueux tegen 7.112 duiven. Hij won in 2019 in totaal drie prijzen van de drie keer inkorven.

Bart: ‘Na mijn topjaren in 2016 en 2017 heb ik mijn beste duiven naar de kweek gedaan. Dat is een flinke aderlating gebleken op het vlieghok. Langzaamaan begint de weg naar boven weer een beetje zichtbaar te worden.

Onder andere mijn 16-1279841, ook wel de ‘Lange 41’, heeft daar afgelopen jaar aan bijgedragen. Hij is/wordt gespeeld als weduwnaar en won 3 prijzen op 3 keer zetten. Zijn beste prestaties behaalde hij op Perigueux en Orange. Beide vluchten was hij mijn eerst aankomende duif en daarbij won hij op Perigueux de 32e in sector 3 tegen 7.112 duiven (13e NPO Afdeling 9) en op Orange de 54e sector 3 tegen 2.569 duiven (18e NPO Afdeling 9).

Wat afstamming betreft is hij van moederskant een halfbroer van mijn topper “Jong Moedtje” die onder andere een 2e Nat. St. Vincent en 6e NPO Orange won. Moeder is zuiver Ko van Dommelen en gekregen van een clubgenoot.
Vader van de ‘Lange 41’ is door mijn vader aangekocht bij Han ter Maat uit Ruurlo. Deze doffer is een halfbroer van Han zijn 1e Nationaal Perigueux 2012. Bij Han vind je boeren fondduiven die weten wat vroeg vliegen is.

Ik hoop dat de ‘Lange 41’ zich komend jaar ook weer goed gaat laten zien.’

Bart, dat hoop ik ook! Heel erg bedankt voor je bijdrage en dat er naast de ‘Lange 41’ nog meer van dit soort toppers mogen komen bovendrijven komend seizoen!

Het bericht Topper van 2019 … ‘Lange 41’ van Bart van den Bovenkamp verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Kweek 2020 … bij Ineke en Adrie van der Rhee en Johan en Wil Boonen

$
0
0

In deze rubriek stel ik wat kweekvragen aan marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen voorgelegd aan Ineke van der Rhee, winnares van 1e nationaal Bergerac Sector 2 2019 en 1e Nationaal Pau 2014, uit Alblasserdam en Johan en Wil Boonen, 1e en 3e nationaal Marseille 2019, uit Buggenum.

Ineke en Adrie hebben een grote ploeg vliegduiven, omdat ze goed naar huis blijven komen van 1 en 2 jaar. De bedoeling is om alle marathonvluchten (ZLU en NPO) te gaan spelen in 2020.

Deze vragen heb ik de liefhebbers voorgelegd:

Wanneer gaat u koppelen? Of op welke datum heeft u gekoppeld?
Ineke: ‘We hebben de 10 koppels kwekers op 28 december gekoppeld. Normaal gebeurt dat eerder, maar we zijn ervoor op vakantie geweest. De overjarigen oude duiven (24 koppels) zijn 1 februari gekoppeld. Ze worden ze bakvaster, wat de motivatie ten goede komt. Daarom mogen ze per koppel ook één jong grootbrengen. Daarna gaan ze op weduwschap. De ongeveer 50 jaarlingen zitten in het jonge duivenhok. Zij zijn ook op 1 februari bij elkaar gegaan in een vrije koppeling. Ze mogen broeden, maar brengen niets groot. Ze worden op de vluchten als jonge duiven gespeeld. Dat is ons in 2019 goed bevallen met mooie uitslagen op de dagfond (uitslagen met tussen 35 en 50% prijs tussen de specialisten met 9 prijzen 1:25) en natuurlijk de 1e nationaal Bergerac in sector 2.’
Wil: ‘Johan en ik zijn gestart met de koppeling voor 2020 in begin december 2019.
Op dat moment hebben we 2 speciale koppelingen en 11 voedster koppels bij mekaar gezet. De opzet hiervan is om van deze speciale koppelingen onze kweekhokken te gaan versterken door te kweken uit duiven welke eventueel nog gespeeld gaan worden in 2020. De kwekers werden evenals de meerjarige weduwnaars op 23 december 2019 gekoppeld. Deze datum is uitgekozen omdat ik dan 14 dagen vrij ben van het werk en dan kan ik de diverse nieuwe koppels veel loslaten. Dit zodat ze snel gewoon zijn aan hun nieuwe bak. Dit is nodig omdat we jaarlijks veel om koppelen, zodat de duivinnen dan weer op zoek moeten naar hun nieuwe bak.
Ook de meerjaarse weduwnaars worden enkele dagen later gekoppeld, zodat ik dan de eieren van diverse kweekkoppels kan overleggen. Van de beste weduwnaars worden de eieren niet  overgelegd en trekken deze zelf hun jongen groot.
De jaarling weduwnaars worden meestal niet gekoppeld voordat deze aan het seizoen beginnen. Dit ook omdat ze nog overgewend moeten worden naar hun nieuw hok. Indien dit gepaard gaat met het grootbrengen van de jonge duiven gaat dit mijns inziens ten koste van de kwaliteit van de kweek. Verder willen we de jaarlingen meestal al proberen deze vanaf de eerste vlucht van het seizoen mee te geven, daar ze als jonge duif slechts een viertal vluchten tot +/- 250 km zijn meegeweest.
Ook de duivinnen welke naar Barcelona moeten worden nog niet gekoppeld daar deze na het afgelopen seizoen nog een nest jongen hebben groot gebracht en tot begin november nog bij mekaar hebben gezeten.
De jaarling duivinnen worden ook niet gekoppeld en zullen straks met mekaar gaan aanparen en vervolgens op stand worden gebracht voor een ZLU klassieker zoals bv verleden jaar Marseille.’

Heeft u een kweekkoppel samengesteld waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd.
Ineke: ‘Ja, we hebben goede hoop op de jongen van ‘Little Puk’ 19-115 maal ‘Snelle Jelle 18-226. Een ander koppel wat ons aanstaat is ‘De Bluffer’ 15-781 maal ‘Eviala’ 18-223. Uit de andere kwekers zullen ook wel een goede tussen zitten. We hebben duiven van het soort van Jellema, Lijn Olivia, Van der Velde en Zn en een enkele van de oude lijn.’

Wil: ‘Een speciaal koppel dat we dit jaar nog hebben kunnen samenstellen was dat van onze twee top duiven:  “Lowie”  x “New Janske”
“Lowie” is winnaar van:
                   
1e NPO Bergerac ’17   tegen 1.908 duiven   818 km 
3e Nationaal tegen 21.204 duiven
“New Janske” is winnaar van:       
   
1e Int. Marseille dv. ’19 tegen 2.651 duiven 883 km    
1e Nationaal tegen 2.735 duiven, 2e Internationaal   tegen 10.044 duiven
De jongen van deze koppeling staan op de hoofdfoto.’

Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen hok?
Ineke: ‘We gaan voor onszelf 40 jongen kweken.’
Wil: Het aantal koppels waaruit we kweken (Kweekkoppels) is 48. Verder wordt van een enkele weduwnaar en van enkele Barcelona duivinnen de eieren overgelegd. Voor eigen gebruik kweken we ongeveer 150 jongen per man. Dit betekent dus in totaal 300 jongen voor eigen gebruik. Het aantal rondes per koppel is meestal 3 of 4. Van enkele koppels wordt een ronde extra gekweekt.
Een opmerkelijk feit wat misschien in onze situatie nog vermeld kan worden is dat we de jongen als volgt onder ons twee verdelen: het ene jaar krijgt Johan van ieder koppel de even ringnummers en Wil de oneven en het jaar nadien krijgt Wil de even en Johan de oneven ringnummers. Daar waar maar 1 jong in de schotel ligt, wat bij ons ook wel eens voorkomt, krijgt degene dit jong welke ring aan de beurt is.’

Alle lezers veel succes en een goede kweek toegewenst, Johan en Wil Boonen uit Buggenum.
Datzelfde wensen Ineke en Adrie de lezers.

Ineke en Adrie en Johan en Wil bedankt voor jullie bijdrage aan de rubriek Kweek 2020. Dat er maar genoeg goede nazaten gekweekt gaan worden.

Het bericht De Kweek 2020 … bij Ineke en Adrie van der Rhee en Johan en Wil Boonen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Verkoop Duiven 2019 Gerrit Veerman … Betuwekoppel e.a.

$
0
0

Afgelopen weekend is de veiling van Duiven 2019 van Gerrit Veerman gestart op Duiven.net. Via deze link kunt u op de veiling komen.
Door een duif (of duiven) uit deze veiling te kopen, bemachtigt u een vrucht uit de basis van veel topduiven … Het Betuwekoppel. In dit artikel en in dit artikel kunt u lezen wie onder meer toppers uit deze unieke stam hebben gekweekt. Ook in het artikel van vorige staat nog de nodige informatie. Er zijn er die rond voor uit komen dat ze hun goede resultaten mede aan het BETUWEKOPPEL van Gerrit Veerman te danken hebben en er zijn er die het verzwijgen, maar de uiteindelijke resultaten zijn er niet minder om. Om het nog maar eens kort en krachtig te zeggen: Het BETUWEKOPPEL is op dit moment één van de koppels waar duiven uit stammen, die zich met de beste marathonduiven van West-Europa kunnen meten en op verschillende vluchten ook de besten zijn geweest !!! DOE UZELF en UW DUIVENSTAM een PLEZIER en probeer van dit koppel een nazaat te bemachtigen. Ik stel wat goede voorbeelden aan u voor …

In Koop 1, 5, 15 en 19
Vader is de NL09-1015011 Inteelt BETUWEKOPPEL. Hij komt uit PETERTJE (Doffer BETUWEKOPPEL) met Dochter ‘De 621 van Jacobs’, ZOON BETUWEKOPPEL
Deze doffer is een broer van de vader van de 2e (inter)nationaal Perpignan 2016. Hij is tevens een zoon van de doffer van Het Betuwekoppel, Petertje.
Van deze doffer stammen onder meer deze toppers af:
1e Nat en Internat. NARB 2015
1e NPO SALBRIS
1e NAT BERGERAC
1e AGEN FONDUNIE
1e Cahors FCNH
‘De 621’, gespeeld door de Gebr. Jacobs, won bij hen o.a. de 9e nationaal Perpignan en 16e nationaal Barcelona. ‘De 621’ is zoon van Het Betuwekoppel.

Moeder is de NL08-1349607 SAM DE JONG x NICO VOLKENS via Dirk Pals
Zij komt uit Zoon 404 en 581 en Dochter Dali en Koninginnetje.
De 404 is de Superkweker van Sam de Jong. De 581 is een dochter van Sams Barça 2.
Dali en Koninginnetje zijn topduiven van Nico Volkens.
Deze koppeling is super !!! Vele topduiven in Noord Holland vinden hun oorsprong in de kruising Betuwekoppel van Gerrit Veerman met de duiven van Nico Volkens, die hun oorsprong vinden in de toppers van Sam de Jong. Dichterbij dan in deze koppeling kun je ze niet vinden !!!

Koop 4, 9 en 16
Vader is de NL05-1200759 Broer 12e nationaal Barcelona. Hij komt uit De Fondman met Moeder 12e nat. Barcelona
Deze doffer is broer van de 12e nationaal Barcelona.
Zijn vader (De Fondman) is niet alleen de vader van de 12e nationaal Barcelona, maar ook de vader van de 8e nationaal Marseille, 23e nationaal St. Vincent en 42e nationaal Marseille en hij is de grootvader van de 4e nationaal (6e internat.) Barcelona 2015 en de 2e (inter)nationaal Perpignan 2016.
Zijn moeder is niet alleen de moeder van de 12e nationaal Barcelona, maar ook de moeder van de 23e nationaal St. Vincent, 42e nationaal Marseille, 16e nationaal Barcelona, 16e nationaal Agen en 16e nationaal Pau.

Moeder is de NL14-1810030 Dochter Petertje. Zij komt uit PETERTJE en Grootmoeder SJARAPOVA (ingeteeld naar de doffer van het BETUWEKOPPEL PETERTJE)
Sjarapova won o.a. de 2e nationaal Bordeaux. De moeder van Dochter Petertje is ook de moeder van ‘de 014’ die o.a. de 53e nationaal Perpignan won.
Dochter Petertje  is een halfzus van onder meer ‘de 621 van Gebr. Jacobs’ ‘Vader Internationaal Narbonne 2015’ en ‘De Superkweker Stet’.
Hij is oom van:
1e Nat NARB 2015
1e INT. NARB 2015
1e NPO SALBRIS
1e NAT BERGERAC
1e AGEN FONDUNIE
De ouders van de vader van de 1e nationaal Narbonne 2017 (2e Internationaal en 1e Internationaal jaarlingen) hebben beiden een grootvader uit Het Betuwekoppel.
De moeder van Zoon Petertje is de grootmoeder van de 2e (inter)nationaal Perpignan 2016. Zelf won deze duivin o.a. de 319e nationaal St. Vincent en 199e nationaal Barcelona tegen 7.046 duiven

Pak uw kans !!!

De prachtige foto’s zijn van Falco Ebben

Het bericht Verkoop Duiven 2019 Gerrit Veerman … Betuwekoppel e.a. verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (3)

$
0
0

Deze week leest u het derde deel van de trilogie over Antony van Dijk uit Honselersdijk. Deze topper heeft een mooi seizoen achter de rug op de ZLU-vluchten. Van de Fondclub Noord en Zuid Holland werd hij op deze vluchten onaangewezen kampioen. In de jaren ervoor had hij verschillende keren zich laten zien op de Koningsvlucht Barcelona. In de vorige edities van zijn reportage heeft u kunnen lezen over de hokken, de stam, het seizoen en over Antony zelf. Het verhaal gaat vandaag weer verder. Veel leesplezier …

Barcelona
Antony: ‘Het was 2011. Voor het eerst richtte ik mijn pijlen op de ZLU-vluchten. Alleen St. Vincent middaglossing werd nog gespeeld voor de punten van de Limburgse Club der Azen. Toen zij besloten om die om te wissel in St. Vincent ZLU, heb ik geen middaglossing meer gespeeld. In deze omgeving wil iedereen Barcelona winnen. Het is de vlucht der vlucht. Een vroege duif geeft aanzien! Dit komt onder meer door de Broer Bransen Cup, die aan deze vlucht is verbonden. In 2011 waren de lijstjes met favorieten gemaakt. Niemand hield in dat jaar rekening met ons. Ik speelde een doffer die zijn prijsje kon pakken, maar nooit te vroeg. Hij kwam altijd superfris en strak thuis. Hij had de gekte om in het schapenhok te duiken en verloor daarmee veel tijd. In 2010 deed hij dat op twee vluchten en moest op strafexpeditie naar Marseille en weer kwam hij fris en strak thuis en pakte zijn prijsje. Hij mocht het in 2011 op Barcelona proberen. Kijken of hij nog strak en fris thuis zou komen. Dat deed hij … Hij pakte de 3e nationaal en internationaal Barcelona! Hij was die Barcelona extra gemotiveerd. Hij had een grote hekel gekregen aan zijn buurman, ‘Gold Digger’, die later Asduif Marseille werd bij de ZLU. Hij was zo gemotiveerd … toen hij werd binnen gelaten werd, dook hij meteen op hem en barste het vechten los. Omdat hij geen grote favoriet was bij anderen, noemde ik hem ‘Dark Horse’. Een fantastisch moment was deze vroege prijs op Barcelona. Rondom de aankomst van ‘Dark Horse’ zit nog een mooie anekdote … we waren in 2011 één van de weinigen die wakker waren. Mijn vrouw had de wekker om 04.50 uur gezet, omdat de duiven zo lekker waren gekomen van Bordeaux ZLU. Ik heb mijn vrouw uitgelachen … Dit is een ander koekie, vertelde ik haar. We hadden het raam open staan en hoorde een duif landen op de ren. Gelijk werd het alarm in werking gezet en ik vloog in mijn onderbroek naar beneden en liet de duif binnen onder het hoongelach van mijn vrouw die uit het raam hing. Hilarisch en prachtig moment.
Dat jaar wonnen we met ‘Mokerslag’ ook nog eens de 4e nationaal Narbonne en 1e nationaal bij de duivinnen. Het kon niet meer stuk. Op Barcelona kwam het volgende succes in 2014 met de 8e nationaal met ‘Olinka’. In 2015 hadden we weer een echte topper. ‘Gwendaly’ won de 5e nationaal en 8e internationaal. 2011 was geen toevalstreffer.’

Het seizoen
De duiven krijgen voer van Mariman. In het seizoen wordt daar veel vetrijk voedsel aan toegevoegd: snoepzaad, darri, P40, Hennep, pinda’s. Daarnaast komt er nog popcornmaïs bij. Het voer wordt een paar keer per week vochtig gemaakt met vier oliën van Herbots. Het liefst geeft Antony Lecitine-olie. Het voer wordt dan verder bewerkt met vitamineral. In mei worden de duiven gecontroleerd door De Rijcke en De Weerd. Antony: ‘Kijken of ze dezelfde conclusie trekken.’
De opbouw van het vliegseizoen ligt ieder jaar richting Barcelona en St. Vincent ZLU. Dan probeert hij de duiven optimaal te hebben. Dat hij in 2019 onaangewezen kampioen van SNZH op de ZLU-vluchten is geworden, is voor Antony een grote verrassing. Antony: ‘Ik ben heel blij met het kampioenschap bij de SNZH. Als je eerste wordt terwijl je altijd zegt niet voor een kampioenschap te spelen. Heel bijzonder! Dit kampioenschap heb ik ook aan Koos (Bronswijk) te danken. Hij is mijn rem. Ik zou alles spelen op Pau als het seizoen begint. Ben te ongeduldig. Dan loop je uiteindelijk een keer vast. Dus Koos speelt in het behalen van dit kampioenschap een grote rol. De mooiste losse resultaten zijn de 12e nationaal St. Vincent en 20e nationaal Pau. Op Barcelona kwam ik een kwartier tekort, maar dat is niet anders.’ Zijn er in 2019 nieuwe toppers opgestaan? Antony: ‘Alle toppers van 2017 zijn natuurlijk nieuw. Ik ben vaak teleurgesteld na de vluchten. Dat komt, omdat ik in principe iedere duif die ik inkorf verwacht. In de praktijk gaat dat natuurlijk niet. Het zijn niet allemaal toppers.’ Wat is je doel voor het seizoen begint? Antony: ‘Alles voor een ZLU-beker. Prijspercentage is minder belangrijk … vroege duiven … daar gaat het om. Het is gek, maar hier in het Westland wordt de middaglossing ondergewaardeerd. Vroege prijzen op deze discipline is ook knap, maar hier telt alleen de ZLU en vooral Barcelona.’
Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Antony: ‘Nee …
Het liefst zou ik nest spelen. Door mijn werk red ik dat niet. Bij nestspel moet je te veel in de gaten hebben. Dat red ik niet. Dat komt wel als ik over 25 jaar met pensioen.’ Na deze opmerking volgt een gulle lach.

‘Lady Mistral’
Op Barcelona won Antony in 2019 de 43e nationaal. Een prima resultaat! ‘Lady Mistral’ van 2015 was verantwoordelijk voor deze prestatie. In het verleden won ze mooie prijzen op St. Vincent ZLU en Perpignan, waaronder de 168e tegen 4.287 duiven. Haar vader komt uit ‘Oude Vertelman’ met een duivin van Cas van der Graaff. Deze vader is ook de vader van o.a. de 15e en 52e nationaal Marseille, 102e nationaal Narbonne en 119e nationaal Pau. De duivin van Cas van der Graaff komt uit ‘Zoon Barcelona’ met ‘Zus Zeeuws Meisje’. De moeder van ‘Lady Mistral’ won verschillende prijzen op St. Vincent en Perpignan. Haar vader komt van Ko van Dommelen en is een boer van ‘De Paarsborst’. Deze doffer is ook de vader van ‘Mokerslag’, de 4e nationaal Narbonne 2014. De grootmoeder van moederskant is ‘Triple 2’, die de 2e nationaal St. Vincent won.

… wordt vervolgd …

Het bericht Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (3) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 1)

$
0
0

In 2018 deden Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens een sprong naar de top van de Marathonduivenwereld. Zij wonnen een nationale vlucht op de middaglossing en pakten onder meer de 2e nationaal Perpignan op de ZLU-vluchten. Voor 2018 waren ze goed, maar vanaf dat seizoen absolute top! Hun naam was gevestigd en dat moet je het jaar erop maar weer zien waar te maken. Dat laatste is volkomen gelukt. Zowel op de middaglossing als op de ZLU zetten ze weer prachtige resultaten neer. Hun stam duiven is ijzersterk gebleken. Het is opgebouwd met louter prestatieduiven. Mooie namen zie je wel een keer terug, maar de prestaties ontstijgt de mooie naam. Goede resultaten zijn de basis!!! Als je hun duiven in de hand krijgt, vallen mij twee dingen op: (wils)kracht en een fantastische pluim en als het dan ‘tussen de ogen’ ook goed zit (wat wij niet kunnen zien, alleen op de uitslag), dan heb je een tophok met duiven.

Gezondheid
2018 was voor Jan (en zijn gezin) ook het jaar dat Jan moest strijden tegen de ziekte die angst inboezemt. Hij is behandeld en is er doorheen gekomen in 2019 … Jan is schoon. Eens in de 3 tot 4 maanden staat hij onder controle. Het is goed dat ze het in de gaten houden. Het is een hele opluchting dat het proces gaat, zoals het nu gaat. Een goede gezondheid is belangrijker dan mooie resultaten met de duiven. De prestaties van de duiven waren in 2018 een welkome afleiding om niet constant alleen met ziekte bezig te zijn. In 2019 kon de familie volop genieten … los van hele grote zorgen.

De liefhebbers
De Comb. J. Hommes en Zonen bestaat zoals bekend uit vader Jan (62) en zijn zonen Nick (28) en Rens (20) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidsdeskundige en Rens is timmerman. Bij de duiven zijn de rollen mooi verdeeld: Rens is overal bij betrokken, een soort van vliegende keeper. Rens gaat inkorven, vooral als het verder is. Hij verzorgt de jonge duiven en de jaarlingen.
Jan heeft de ochtenddienst. Hij verzorgt Jan de vliegduiven. De jongen en de kwekers hebben in de ochtend geen aandacht nodig. In deze afdelingen staan voersilo’s en ze krijgen eens in de 2 tot 3 dagen nieuw water (als het leeg is). Vliegduiven hebben dubbelle bakken, maar krijgen iedere dag schoon water. Nick verzorgt een deel van de vliegduiven. Verder verzorgt hij de administratie. Met zijn drieën  zijn ze wel een team wat elkaar prima aanvult. Tijdens de vluchten is er een soort van onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Dit geeft een extra stimulans, die ze zichzelf opleggen.
Als ze een duif aanschaffen, doen ze dat met zijn drieën. Ze kijken eerst hoe een duif eruit ziet en dan pas kijken ze eventueel naar de stamkaart. Jan: ‘Mensen kopen duiven met mooie namen en waar twee-drie generaties duiven zitten die geen prijs hebben gevlogen … dat is niet slim en eigenlijk ronduit belachelijk. De kans van slagen is dan heel minimaal. Bij sterke stammen valt al rond de 90% af. Laat staan met papieren tijgers.’ Jan gaat verder: ‘Je bouwt een hok op met 5 duiven, zei een goede liefhebber uit Wormer eens tegen mij, goede duiven vererven goed door naar verschillende volgende generaties. Daar moet je naar op zoek! Als je ze hebt, moet je er zuinig op zijn.’ Een goede raad waar iedere liefhebber naar zou moeten handelen.

Het seizoen
De mannen uit Akersloot zijn dit jaar gestart met 110 koppels nestduiven. Jan, Nick en Rens: ‘Op ons kweekhok zitten 32 koppels en deze brengen 4 rondes groot en worden eind half december gekoppeld. Na 2 ronden worden ze om gekoppeld. De vliegduiven zijn afgelopen seizoen half april gekoppeld en alle vliegkoppels hebben toen één jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen.
Als voorbereiding op de marathonvluchten gaan de duiven, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze 1.500 tot 2.000 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.’

Toppers van St. Vincent en Bordeaux
Op de eerste middaglossingsvlucht, St. Vincent, hadden vader en zonen Hommes 14 duiven mee en 8 duiven waren thuis toen de prijzen waren verdiend. De eerste duif won een kopprijs … de 29e nationaal St. Vincent tegen 2.649 duiven. Dit resultaat werd binnengehaald door ‘de 318’ van 2015. Deze duivin wordt ‘de Super 18’ genoemd. Zij won eerder in haar loopbaan onder andere de 56e nationaal St. Vincent 2018, 101e nationaal Bergerac 2016 en de 6e nationaal Albi 2016 … in totaal 8 prijzen van de 8 maal zetten. Haar vader is een rode doffer, die zelf ook prijzen bij elkaar vloog, maar als kweker nog beter is. Hij komt uit een doffer van Rob Timmermans, ‘De Timmerman’,  met een duivin van Leen van der Eijnde (‘Inteelt Bolleke’). ‘De Timmerman’ komt uit twee toppers van Rob. Dit zijn ‘De Narbonne’ (o.a. 7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (o.a. 31e nationaal Pau). De moeder van ‘De Super 18’ komt van Kees Droog. Zij vloog zelf de 89e nationaal Bordeaux en haar vader vloog bij Kees de 89e nationaal Barcelona.

Op Bordeaux middaglossing, een week na St. Vincent, hadden deze liefhebbers vier kopduiven. Hun eerste duif won de 4e nationaal tegen 3.277 duiven in sector 2. Deze prachtige prijs werd gewonnen door ‘The Professor’ van 2017. Deze doffer was de snelste van Noord Holland op deze vlucht. Later in het jaar won hij ook nog eens de 7e nationaal Bergerac tegen 4.856 duiven in sector 2 en de 34e nationaal van heel Nederland tegen ruim 24.000 duiven. Als jaarling won hij een prijsje op Agen Ochtendlossing. Zijn vader komt van Kees Droog, ‘Bogota’ genaamd. Hij is een zoon van ‘Rosario’, die de 18e nationaal Perpignan won in 2015. De moeder van ‘The Professor’ is ‘Davina’. Zij komt uit ‘Golden Boy’, die o.a. de 8e, 21e en 54e nationaal Agen won, met ‘Het Schemertje’,  die de 46e en 50e nationaal Agen won en ook moeder is van de 34e nationaal Agen Ochtendlossing 2018.

De 36e nationaal Bordeaux in sector 2 werd gewonnen door ‘Nairobi’. Deze duivin won later in 2019 de 16e nationaal Cahors met een ochtendlossing. De vader van deze topduivin is ‘De Beul’.  Deze doffer won o.a. de 45e nationaal Cahors, 47e nationaal St. Vincent en de 66e nationaal Albi. De moeder van ‘Nairobi’ is ‘Power’.  Zij is ook de moeder van de 54 nationaal Narbonne en is ook een dochter van ‘Golden Boy’.
‘Lara’ won voor de Comb. Hommes de 42e nationaal Bordeaux. Dit late jong van 2017 heeft als vader een doffer die de 296e nationaal Bordeaux 2016 won. De moeder is ‘de Rode 14’.  Deze duivin won na een prijsje op Bergerac en Perpignan, drie prijzen op Barcelona in de afgelopen drie seizoenen. De 141e nationaal Barcelona is haar beste prijs.
De laatste topper op Bordeaux is ‘Alana’. Deze duivin won de 43e nationaal Bordeaux tegen 3.277 duiven. Eerder in haar loopbaan won ze eerder al de 33e en 109e nationaal Bergerac en de 84e nationaal Bordeaux. Haar vader is ‘Golden Boy’ (onder meer de 4e nationaal Bordeaux) en haar moeder is ‘de 506’, die de 4e nationaal Bergerac won (6e van heel Nederland). Zij komt uit een doffer van Marlon Kok en een duivin van IJsbrand Kaptein.

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Verkoop Duiven 2019 Gerrit Veerman … Betuwekoppel e.a. vervolg

$
0
0

Afgelopen weekend is de veiling van Duiven 2019 van Gerrit Veerman gestart op Duiven.net. Via deze link kunt u op de veiling komen.
Door een duif (of duiven) uit deze veiling te kopen, bemachtigt u een vrucht uit de basis van veel topduiven … Het Betuwekoppel. In dit artikel en in dit artikel kunt u lezen wie onder meer toppers uit deze unieke stam hebben gekweekt. Ook in het artikel van vorige staat nog de nodige informatie. 
Gerrit heeft vanwege zijn gezondheid de laatste 5 seizoenen nauwelijks met duiven gespeeld. Hij heeft zelf, op zijn eigen hok, niet kunnen genieten van de kwaliteit van de nazaten van zijn BETUWEKOPPEL en andere topkoppels. Gelukkig hebben anderen volop laten zien wat een geweldige kwaliteit de Veerman duiven in zich hebben. Er zijn er die rond voor uit komen dat ze hun goede resultaten mede aan het BETUWEKOPPEL van Gerrit Veerman te danken hebben en er zijn er die het verzwijgen, maar de uiteindelijke resultaten zijn er niet minder om. Om het nog maar eens kort en krachtig te zeggen: Het BETUWEKOPPEL is op dit moment één van de koppels waar duiven uit stammen, die zich met de beste marathonduiven van West-Europa kunnen meten en op verschillende vluchten ook de besten zijn geweest !!! DOE UZELF en UW DUIVENSTAM een PLEZIER en probeer van dit koppel een nazaat te bemachtigen. Ik stel wat goede voorbeelden aan u voor …

In het vorige artikel heb ik een vergissing gemaakt met Koop 1 en 5. Ik dacht dat die dezelfde vader hadden dan Koop 15 en 19, maar dat is iets anders (wel familie!). Dit is de juiste omschrijving van Koop 1 en 5 …
Vader is de NL09-1015011 Zoon BETUWEKOPPEL. Hij komt uit Petertje met Agnes, het Betuwekoppel. 
Hij is een volle broer van onder meer ‘de 621 van Gebr. Jacobs’, ‘Vader Internationaal Narbonne 2015’ en ‘De Superkweker Stet’.
Uit deze doffer komt o.a. de 441e nationaal Pau tegen 3.785 duiven, 429e nat. Bordeaux ZLU tegen 5.935 duiven en de 608e nat. Agen ZLU tegen 5.754 duiven.
Hij is oom van:
1e Nat NARB 2015         
1e INT. NARB 2015
1e NPO SALBRIS
1e NAT BERGERAC
1e AGEN FONDUNIE
1e Cahors FCNH
De ouders van de vader van de 1e nationaal Narbonne 2017 (2e Internationaal en 1e Internationaal jaarlingen) hebben beiden een grootvader uit Het Betuwekoppel.

Moeder is de NL08-1349607 SAM DE JONG x NICO VOLKENS via Dirk Pals
Zij komt uit Zoon 404 en 581 en Dochter Dali en Koninginnetje.
De 404 is de Superkweker van Sam de Jong. De 581 is een dochter van Sams Barça 2.
Dali en Koninginnetje zijn topduiven van Nico Volkens.
Deze koppeling is super !!! Vele topduiven in Noord Holland vinden hun oorsprong in de kruising BETUWEKOPPEL van Gerrit Veerman met de duiven van Nico Volkens, die hun oorsprong vinden in de toppers van Sam de Jong. Dichterbij dan in deze koppeling kun je ze niet vinden !!!

Koop 3 en 13 komen uit dit koppel ….
Vader is de NL11-1574091 Zoon BETUWEKOPPEL. Hij komt uit Petertje met Agnes, het Betuwekoppel. 
Hij is een volle broer van onder meer ‘de 621 van Gebr. Jacobs’, ‘Vader Internationaal Narbonne 2015’ en ‘De Superkweker Stet’.
Uit deze doffer komen:
17e Eenhoksrace in Krakau 2017 tegen 639 overgebleven duiven.
10e NPO Cahors tegen 2.321 duiven
74e nat. Barcelona tegen 4.504 duiven
7e NPO Cahors tegen 1.767 duiven
21e nationaal Cahors tegen 5.810 duiven
9e St. Vincent tegen 335 duiven
168e nat. St. Vincent ZLU
362e nat. St. Vincent ZLU
38e nat. Cahors tegen 7.557 duiven
Kleinkinderen wonnen o.a.:
1e NPO Cahors en 5e nationaal tegen 2.864 duiven
60e nationaal St. Vincent tegen 2.595 duiven
65e nationaal Agen tegen 3.450 duiven
106e nationaal Perigueux tegen 3.399 duiven
137e nationaal Marseille tegen 2.750 duiven
Hij is oom van:
1e Nat NARB 2015  
1e INT. NARB 2015
1e NPO SALBRI
1e NAT BERGERAC
1e AGEN FONDUNIE
1e Cahors FCNH
De ouders van de vader van de 1e nationaal Narbonne 2017 (2e Internationaal en 1e Internationaal jaarlingen) hebben beiden een grootvader uit Het Betuwekoppel.

Moeder is de NL16-1405939 Kramer-duivin (halfzus 14e nationaal Perpignan 2019). Zij komt uit Champion Drogba en Babe Ruth. 
De Kramer-duivin is grootmoeder van de 5e nationaal Cahors 2019.
Champion Drogba
is een halfbroer van ‘Naomi’ en vader 14e nationaal Perpignan 2019. Zij won o.a. de 3e nationaal Bordeaux tegen 8.059 duiven.
Babe Ruth is een kleindochter van ‘Drogba’. Deze doffer was de Beste Nationale Asduif Marathon van Nederland.

Het bericht Verkoop Duiven 2019 Gerrit Veerman … Betuwekoppel e.a. vervolg verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (4 en slot)

$
0
0

Vandaag leest u het vierde en laatste deel van de reportage over Antony van Dijk uit Honselersdijk. Deze topper heeft een mooi seizoen achter de rug op de ZLU-vluchten. Van de Fondclub Noord en Zuid Holland werd hij op deze vluchten onaangewezen kampioen. In de jaren ervoor had hij verschillende keren zich laten zien op de Koningsvlucht Barcelona. In de vorige edities van zijn reportage heeft u al veel kunnen lezen over deze sympathieke liefhebber. In het laatste deel leest u over de beleving en de laatste topper. Veel leesplezier …

De Beleving
Hoe beleef en zie je de duivensport voor jezelf? Antony: ‘Het is het leukste wat er is. Ik ben fanatiek en van maart tot en met begin augustus heel fanatiek. Koos helpt met de kweek en ook met de klusjes die soms in en om het hok gedaan moeten worden. We overleggen ook samen en zoals ik al eerder zei: Hij is mijn rem. Anders staan alle duiven op de eerste vluchten en heb ik later in het seizoen vermoeide duiven of in ieder geval te weinig om een rol van betekenis te spelen. Al blijft voor mij een paar topuitslagen mooier dan een kampioenschap. Naast Koos helpt mijn vrouw mee. Ze zet de hokken open, zodat ze al vast wat kunnen toeren voordat ik thuis kom van mijn werk. Olinka, mijn dochter, gaat altijd mee naar de club met het inkorven, gaat mee naar feestjes en kijkt als de duiven thuis komen van de vlucht. Zo rommelen we samen wat aan, maar wel bewust.

In de sport hebben we een paar liefhebbers waar we graag mee melken. Zo is daar Albert Poulisse, Marco Houtekamer en Wilma en Jo Busscher. We kweken ook samen, maar vooral het kletsen over de duiven is het mooist.
Ik zie de sport zo: Kweken is het makkelijkste. Vliegen is het mooiste. Kweken hoort erbij… anders heb je geen goede duiven.’
Kan er wat zaken beter in de duivensport? Antony: ‘Er kan veel beter in de duivensport. Je krijgt als bestuurder altijd veel tegengas. Ook als je het goed bedoeld. Het huidige NPO-bestuur maakt meer kapot dan goed voor de sport is. Veranderingen gaan te snel. Iedereen moet maar volgen wat er bedacht wordt binnen het bestuur, dat kan niet binnen de cultuur van onze sport waar veel senioren nog willen genieten van hun duifjes en het thuiskomen van de duiven.’ Heb je nog een leuke anekdote over afgelopen seizoen? Antony: ‘Bij ons komen bij de vluchten liefhebbers kijken. Mijn vaste extra paar ogen om te kijken is Aad van Leent. Vooral in de vroege ochtend uren is dat een gezellige boel. Hij heeft zelf geen postduiven, maar een echte Haagse duiventil op zijn balkon (lokkers). Voor de gezelligheid komt hij mijn koffie opdrinken. Van Pau heb ik de eerste duif zien vallen. De rest van het seizoen zag Aad de duif altijd eerder dan ik. Daar baal ik een klein beetje van.’

Nog twee vragen over Barcelona-duiven
Is een Barcelona-duif een andere duif dan een Perpignan/Marseille/Pau/St. Vincent-duif? Zo ja, waar zit het verschil in? Antony: ‘Het model is denk ik wel iets verschillend. Wij, hier in Honselersdijk, willen graag dat de doffers een vrouwelijk model hebben en de duivinnen iets meer gedronger zijn. Misschien is het belangrijkste dat ze meer een vorm van souplesse bezitten, maar zeker ook een bepaalde interne rust bezitten om goed te kunnen thuis komen van Barcelona. Dit slag duiven hebben de resultaten gegeven de laatste jaren. Maar dit houdt misschien wel weer in dat we op andere vluchten (sneller verloop) tekort komen en dan vaak in het midden van de uitslag eindigen.’
Kunnen jouw duiven allemaal Barcelona aan? Verklaar je nader! Antony: ‘De duiven die hier huizen kunnen zeker Barcelona aan. Dat laten de weinige verliezen zien de laatste jaren maar het gaat toch altijd om de prijzen die ze vliegen. Dus de duiven moeten heel veel overwinnen eer ze thuis zijn in Honselersdijk. Barcelona zal altijd een moeilijke vlucht zijn waar je ook zit.’

Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Op St. Vincent ZLU won Antony de 12e nationaal tegen 2.696 duiven. De topper die dat voor elkaar bokste is ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’. Deze doffer van 2017 won eerder als jaarling al een 43e nationaal Perigueux tegen bijna 3.900 duiven. Hij dankt zijn naam aan zijn karakter. Antony: ‘Hij is een sukkel tot hij weduwnaar wordt. Dan sloopt hij je.’ Dr. Jekyll and Mr. Hyde is een boek wat later ook verfilmd is. Het is een boek over een arts (Dr. Jekyll), die door medicijn gebruik heel agressief wordt en als Mr. Hyde misdaden begaat. Voor het karakter van deze doffer een goede naam.
De vader van deze duif komt van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Deze doffer had ik te leen. Hij had een 3e nationaal Bergerac gewonnen. In deze duif zit bloed van de duiven van Jan Doppenberg uit Voorthuizen en Gerard van Tuyl. De moeder won zelf van de twee keer zetten de 18e nationaal St. Vincent ZLU na een 458e NPO St. Vincent. Zij komt uit een doffer van Leen van den Ende (hij is ook de opa van ‘Gwendaly’,  die de 5e nationaal en 8e internationaal Barcelona won) met een dochter van ‘De Oude Vertelman’. Deze moeder van ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’ is na deze St. Vincent prijzen op de kweek gezet, omdat ze uit dezelfde lijn komt als ‘Gwendaly’. Haar vader is de grootvader (via een dochter) van deze Barcelona-topper.

Tot Slot
Dit was de eerste kennismaking tussen Antony van Dijk en mij. Een gedreven en vooral nuchtere duivenmelker. Hij weet dat het gaat om goede duiven en dat deze duiven zeldzaam zijn. Je kweekt een hok vol en na een paar jaar ben je blij als er een handvol bruikbare duiven tussen zitten. Dus spelen en dan kom je er achter. Als je een stammetje hebt waar regelmatig zo’n toppertje uitvalt … wees daar zuinig op!
Antony bedankt voor de gezellige middag en het leuke contact daarna. We hebben er samen een leuke reportage van gemaakt. Ik wens je een gezond en succesvol nieuw seizoen toe en ik verwacht … tot de volgende keer!

Het bericht Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH (4 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 2)

$
0
0

Vorige week zijn we op Het Marathonduivenjournaal gestart met de reportage over Jan, Nick en Rens Hommes uit Akersloot. In 2019 lieten ze, net als in 2018, zien over een geweldig hok met postduiven te beschikken. Deze duiven doen met de beste mee op zowel de NPO-vluchten als de ZLU-vluchten. In het vorige deel hebben we verteld over de liefhebbers, het teamwerk en de onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Verder hebben we verteld over de opstart van het seizoen en hebben we vijf topduiven voorgesteld. Ik heb wat verteld over hun ijzersterke stam. Het is opgebouwd met louter prestatieduiven. Mooie namen zie je wel een keer terug, maar de prestaties ontstijgt de mooie naam. Goede resultaten zijn de basis!!! Als je hun duiven in de hand krijgt, vallen mij twee dingen op: (wils)kracht en een fantastische pluim en als het dan ‘tussen de ogen’ ook goed zit (wat wij niet kunnen zien, alleen op de uitslag), dan heb je een tophok met duiven. En ik wil nog even herhalen wat Jan zei over het kopen en verkopen van duiven zoals zich dat de laatste jaren heeft ontwikkeld. Jan: ‘‘Mensen kopen duiven met mooie namen en waar twee-drie generaties duiven zitten die geen prijs hebben gevlogen … dat is niet slim en eigenlijk ronduit belachelijk. De kans van slagen is dan heel minimaal. Bij sterke stammen valt al rond de 90% af. Laat staan met papieren tijgers.’ Jan ging verder: ‘Je bouwt een hok op met vijf goede duiven, zei een goede liefhebber uit Wormer eens tegen mij, goede duiven vererven goed door naar verschillende volgende generaties. Daar moet je naar op zoek! Als je ze hebt, moet je er zuinig op zijn.’ Een goede raad waar iedere liefhebber naar zou moeten handelen. Het verhaal gaat verder …

Voeren en verdere voeding en begeleiding
Hoe zit de voeding en verdere begeleiding er uit bij jullie? Nick vertelt: ‘Wij voeren zeven verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Koopman All-in-One en Vandenabeele ook van Beyers, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman, Wielink Premium Fond en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
Op medisch gebied hebben de vliegers een geelkuur gehad half of eind mei en tijdens de vluchten is er op gevoel wat voor de koppen gegeven. Wij hebben een week voor inkorven van Perpignan en Bergerac een Magic-Pil opgestoken. Tijdens de vluchten zijn wij niet naar de dierenarts geweest. Medio januari hebben ze paratyfus enting gehad en in maart de verplichte paramixo enting. Februari zijn ze ook nog eens geënt tegen pokken. Wanneer de duiven niet in orde zijn, zal er zeker ingegrepen worden. Dit dan op advies van de dierenarts (Hans de Jonge uit Akersloot en af en toe naar Van der Sluis in maart, mei en begin juni). Als het goed gaat, moet je er niet veel aan doen, want dan bestaat de kans dat je forme-verlies krijgt.

Uitslagen op de NPO-vluchten
St. Vincent: 29, 203 enz. tegen 2.649 duiven (8 van de 14 in de prijzen)
Bordeaux: 4, 36, 42, 43 enz. tegen 3.277 duiven (9 van de 25 in de prijzen)
Agen: 6e en 135e enz. tegen 3.282 duiven (7 van de 22 in de prijzen)
Dax: 8e, 61e enz. tegen 1.727 duiven (4 van de 10 in de prijzen)
Cahors: 16e, 30e en 55e tegen 2.864 duiven (8 van de 20 in de prijzen)
Bergerac: 7e, 64e, 109e tegen 4.856 duiven (18 van de 36 in de prijzen)

De Toppers van Agen (NPO) en Dax
De eerste duif die in Akersloot thuis kwam van Agen (NPO) won de 6e nationaal in sector 2 tegen 3.282 duiven. Deze duif was ‘de 200’, een jaarling van 2018. Ze gaat door het leven als ‘Nola’. Haar vader (‘Super Eye’) is een zoon van ‘Golden Boy’ en ‘Super 88’. Deze vader is ook de vader van de ‘Rode Dax’ en de ‘Rode Sloper’. Van ‘Golden Boy’ lezen we al veel in het eerste deel van deze reportage. De moeder van ‘Nola’ komt van Kees Droog. Haar vader won o.a. de 224e nationaal Perpignan en haar moeder won o.a. de 33e nationaal Barcelona en de 40e nationaal Perpignan. De mannen uit Akersloot hebben een aardig clubje goede kwekers van Kees Droog in het hok zitten.

Op Dax wonnen vader en zonen de 4e nationaal Dax tegen 1.727 duiven in sector 2. De duif die hiervoor verantwoordelijk was, is de ‘Rode Dax’. Zijn vader is dezelfde als die van ‘Nola’. Hij staat ook beschreven bij ‘Nola’, die de 6e nationaal Agen won. Zijn moeder komt van Rob Timmermans, ‘Rooie Robbie’. Zij is ook de moeder van de ‘Rode Sloper’. Zij zelf komt uit ‘Vale Theo’, die bij Rob de 18e nationaal Perpignan won. De moeder van ‘Rooie Robbie’ is een dochter van ‘De Narbonne’,  7e nationaal Narbonne, en ‘De Veerman’, 31e nationaal Pau. ‘De Veerman’ komt uit de beste lijnen van Gerrit Veerman. Zij is een kleinkind van ‘De Barca 621’,  gevlogen door de Gebr. Jacobs en kind Betuwekoppel. De andere grootouder is ‘De Fondman’,  topvererver bij Gerrit.

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 2) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Verkoop Duiven 2019 Gerrit Veerman … Betuwekoppel e.a. het slot

Vragen over de Kweek 2020 … bij Pieter Guelen

$
0
0

In deze rubriek stel ik wat kweekvragen aan marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen voorgelegd aan Pieter Guelen, die je de laatste jaren een stabiele topper kunt noemen op de middaglossing. In de toekomst wil hij ook wat ZLU-vluchten gaan spelen … vooral op Barcelona wil hij scoren.

Deze vragen heb ik Pieter voorgelegd:

Wanneer gaat u koppelen? Of op welke datum heeft u gekoppeld en waarom deze datum? 
Pieter: ‘De kwekers worden gekoppeld donderdag 27 februari, dit is 2 dagen na de      carnaval want dan heb ik hele week vrij. Dan heb ik ook de tijd om ze goed te koppelen omdat ik ze elk jaar over koppel. Nooit 2 -3 jaar achter elkaar dezelfde samenstelling. Als er uit een speciaal koppel goede jongen komen dan koppel ik ze na 3 jaar weer tegen elkaar.’

Koppelt u uw kweekduiven op een andere datum? Zo ja, wat is de reden? 
Pieter: ‘De vliegers koppel ik 1 week later, want hier kweek ik toch geen jongen uit. Soms als tijdens het seizoen een duif een bijzondere prestatie heeft verricht dan ring ik wel het jong wat op dat moment in de schotel ligt. Heeft me in het verleden wel eens een bijzondere vliegduif opgeleverd.
Mijn basisduiven zijn kinderen en kleinkinderen van prestatieduiven van Jan Ernest uit Steenbergen … het oude ingeteelde Steenbergse Fond, waar ik vooral uit de lijnen van de Pau maal Dokus en ook de 447 een goed presterende vliegploeg uit heb samengesteld.Ik probeer vooral deze lijnen goed vast te houden en ook in te telen (waar ze bijzonder goed voor geschikt zijn,het blijven postduiven en geen mussen). Deze duiven worden streng geselecteerd op de vluchten.
Ook kruis ik deze duiven weer met goed presterende andere duiven van het Ernest soort ( minimaal 50%) en met topduiven uit het Wijchense zoals van Ad van Heyst, André Driessen en oud Wijchenaar Jeroen van Heumen.’

Heeft u een kweekkoppel samengesteld waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd? 
Pieter: ‘Mijn basisduif is de 650 (kleinzoon Pau en kleinzoon Dokus). Uit deze doffer zitten inmiddels 12 kinderen op het kweekhok (van de 20 koppels kwekers). Uit deze doffer heb ik 2 duiven gekweekt die duifkampioen van de regio zijn geworden en ook een duivin die een 1e vloog op Bergerac van de Noordelijke Unie. Verder nog 2 duiven die 13x overnacht en ook 13x prijs hebben gevlogen totaal hebben. Deze 2 duiven hebben 11x bij de eerste 100 nationaal gevlogen. Al deze duiven zitten nu op de kweek.’

Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen hok? 
Pieter: ‘Ik kweek ongeveer 75 jonge duiven voor eigen behoefte en 25 jonge voor de bonnen en samenkweek.’

Pieter, bedankt voor jullie medewerking. Je enthousiasme stroomt door je antwoorden heen. Veel succes met de kweek!

 

Het bericht Vragen over de Kweek 2020 … bij Pieter Guelen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Op het eigen hok (De kwekers zijn gekoppeld)

$
0
0

Mijn laatste column ging over de verschillende kweekkoppels die we gingen zetten … bestaande kweekkoppels en nieuwe koppels. Verder vertelde ik dat ik naar Wijchen zou gaan voor de jaarlijkse Wijchense duivendag met bevriende duivenliefhebbers. Deze keer vertel ik wat over deze dag en over wat koppels die we inmiddels hebben gekoppeld.

De Wijchense duivendag
Deze duivendag wordt jaarlijks in februari gehouden in de kantine van het schildersbedrijf van Pieter Guelen. Hier komen over het algemeen liefhebbers uit de buurt die in het verleden weleens een nationale overwinning hebben behaald of in ieder geval betekenis volle uitslagen hebben neergezet. De dag wordt georganiseerd door Pieter Guelen en Ad van Heyst én de dag staat onder de bezielende leiding van Henk Ouderdorp, in een inmiddels grijs verleden directeur van de NPO. Twee liefhebbers komen niet uit de directe regio. Zij rijden ieder jaar uit West Brabant naar het oosten van Nederland de bijeenkomst bijwonen. Dat zijn Ad’s neef en oud nationaal winnaar Cees van Heyst uit Bergen op Zoom en niemand minder dan Jan Ernest. Deze levende duivenlegende is inmiddels de 90 jaar al weer even gepasseerd en ook 70 jaar getrouwd geweest in deze periode. Jan is nog messcherp en zijn no-nonsens-kijk op onze hobby is verhelderend voor iedereen: ‘Het gaat om goede duiven!’ Ik ga de verdere liefhebbers niet voorstellen, veel te bang dat ik iemand vergeet. Twee liefhebbers die ik wél wil noemen zijn André Driessen en Jeroen van Heumen. Zij hebben een geweldig seizoen achter de rug. André samen met zijn zoon Jeroen op de NPO-vluchten en Jeroen op de ZLU. André en Jeroen presteerden het bijvoorbeeld om 17 duiven in de prijzen te pakken van Bergerac. De 18e kon niet komen, want ze hadden er 17 mee. Geweldige toppers deze liefhebbers.
Ad had wat ‘nieuws’ bedacht voor deze dag … we gingen in kleine groepjes uit elkaar om vragen te bedenken voor André en Jeroen. Zij waren immers onze ervaringsdeskundigen met een geweldig jaar achter de rug. Een seizoen die nog vers in het geheugen lag. Deze vragen gingen zij dan naar eer en geweten beantwoorden. Een leuke formule, waar ik de volgende column nog een keer op terug kom.

Kweekkoppels
14 februari hebben we (vader Gerrit en ik … vooral pa) 20 kweekkoppels bij elkaar gezet. De meeste koppels zijn een nieuwe combinatie. De koppels die we weer opnieuw samen hebben gesteld, heb ik de vorige keer in de column genoemd. Dit keer weer een paar nieuwe koppels.
Het eerste koppel bestaat uit een zoon van ‘De Bonte 160 van Walpot’ met een Steketee-duivin van Ben van Holland. Deze duivin is een prachtige donkere duivin van 2012, die ik heb mogen lenen van mijn duivenvriend Ben van Holland uit Ede. Ik weet verder niet veel van deze duivin. Omdat zij al 8 jaar heeft mogen worden en Ben me deze duivin aanbood om te lenen, heb ik er wel vertrouwen in. De doffer noemen we ‘Zwarte Benjamin’,  omdat het een donkere duif is en wel de laatste uit ‘de Bonte 160’, die in 2005 de 6e nationaal St. Vincent won. De vader van deze doffer is een zoon van ‘Jo’,  onze 1e nationaal Mont de Marsan. Deze doffer won zelf o.a. de 21e nationaal Cahors.
Het tweede koppel is ‘De 10’ tegen ‘De 578 van Piet’. ‘De 10’ van 2010 is een zoon van ‘Jo’ met een doffer van Jan Roelofs en ‘de 578 van Piet’ komt van Piet Westerlaken uit zijn 6e en 59e nationaal Narbonne 2018. In deze duivin zit van twee kanten onze ‘Carteus Giant’. Deze stamvader is vader van o.a. de 3e nationaal Narbonnen, 11e nationaal Brive, 7e nationaal Cahors en ‘Het Veens Blauwtje’ en natuurlijk de grootvader van ‘Miss Puck’.
Het laatste koppel van deze column is ‘De Blauwe 81’ met ‘De 609’. ‘De Blauwe 81’ won mooie prijzen op Agen en Marseille, maar zijn beste prestatie was de 36e nationaal Barcelona 2017. Hij komt uit een doffer van Piet Heikamp (Inteelt ‘Miss Europe’) met een kleindochter van ‘Jo’. ‘De 609’ van 2015 is eveneens een kleindochter van ‘Jo’. Ze heeft al een keer een goede duivin gegeven die bij Aaldering Pigeons twee kopprijzen heeft gewonnen. Vanaf 2019 kweken we serieus met haar. Vorig jaar gaf een ze prachtige doffer met de vader van ‘De Blauwe 81’. Kijken wat het met zijn zoon op gaat leveren.

Tot Slot
Zaterdag gaan we naar de Voorjaarsbeurs in Houten. Altijd gezellig … je komt tientallen bekenden tegen en je bent zo weer twintig gesprekjes verder op zo’n dag. We nemen wat spullen mee voor het vlieg- en kweekseizoen en we kunnen we weer een jaar tegen. Misschien tot daar en anders …
Ik wens iedereen veel plezier de komende periode met alle activiteiten rondom onze hobby.
Tot de volgende keer!

Het bericht Op het eigen hok (De kwekers zijn gekoppeld) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 3)

$
0
0

Vandaag is het al weer het derde deel van de reportage op Het Marathonduivenjournaal over Comb. Hommes uit Akersloot. Als je van alle marathonliefhebbers de resultaten op de NPO- en ZLU-vluchten bij elkaar optelt, zijn deze sympathieke mannen al twee jaar (2018 en 2019) de beste van Nederland. Ik twijfel geen moment aan deze uitspraak. Veel kopprijzen, een nationale overwinning en vele prachte 1e Kampioenschappen in grote samenspelen. Het is geweldig wat deze mannen met hun duiven binnen halen. In de eerste twee delen ging het over de mannen zelf, het seizoen en de verzorging van de duiven. Natuurlijk zijn er verschillende kopvliegers voorbij gekomen in het verslag. Deze keer faat het over De Beleving en andere zaken. Maar eerst dit …

Mengen van verschillende mengelingen van verschillende fabrikanten
Zelf ben ik vanaf 1986 actief bezig in de duivensport. Als duivenliefhebber opgevoed door beide opa’s en mijn vader en op jonge leeftijd positief beïnvloed door mannen als Henk Simonsz en Piet Heikamp is mijn kijk op onze hobby gevormd. Wat ik bijvoorbeeld van mijn opa Van Nieuwamerongen en dus ik ook van mijn vader (nog steeds mijn compagnon en medestrijder) heb overgenomen is het mengen van verschillende mengelingen voer van verschillende fabrikanten. Het leven als duivenliefhebber gaat over toppen en door dalen. Dat hebben wij ook. Als we naar de prestatiecurve van de laatste 25 tot 30 jaar kijken, kan ik de laatste dalen goed beredeneren. De toppen wat minder moet ik erbij zeggen (zal de kwaliteit van enkele duiven zijn). De dalen hebben als oorzaak een gebrek aan een eigen goede gezondheid en een mindere conditie bij de duiven, ontstaan door gebrek aan eigen scherpte. Tijdens één van die dalen (seizoen 2018) werd ik aangesproken door een goede duivenkennis: ‘Was het niet beter om te stoppen met het mengen van al die merken voer. Die fabrikanten maken die mengelingen niet voor niets. Die waren erg uitgebalanceerd en ik stuurde dat in de war door verschillende merken zelf te mengen.’ Ik had net een reportage geschreven over de overwinning op Perigueux en de 2e nationaal Perpignan van vader en zonen Hommes. Ik zei tegen de oprecht meelevende duivenkennis: ‘Ik wil niet eigenwijs overkomen en ik waardeer dat je meedenkt en misschien had ik je gelijk kunnen geven, als ik niet net het verhaal van Jan Hommes en zonen had opgeschreven. Lees dat stuk eens!’ Ik vertelde verder: ‘Hoe uitgebalanceerd zijn de verschillende mengelingen als ze de samenstelling van de mengelingen niet om de paar jaar denken te moeten aanpassen?’ Het blijft een sympathieke opmerking van mijn duivenkennis. Nick vertelde er in deel 2 het volgende over: ‘Wij voeren zeven verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Koopman All-in-One en Vandenabeele ook van Beyers, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman, Wielink Premium Fond en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.’

De Beleving
Deze kampioenen beleven de sport als familiesport. Niet alleen de mannen, maar ook hun neef is weer  gestart met duiven. Hij zal op eigen naam gaan vliegen met duiven van Jan en zijn zonen. Jan, Nick en Rens worden volledig gesteund door hun moeder en vrouw.
Met de Pyreneeën-club wordt veel afgericht. Deze club bestaat uit een 20-tal liefhebbers. Op zaterdagochtend wordt ingemand voor de lapvlucht en na het inkorven is er koffie met gebak. Het is altijd een hele gezellige ochtend en ze hebben ook een onderlinge competitie.
Wat is er leuk aan de duivensport? Nick, namens het drietal: ‘In ieder geval niet altijd het negatieve over de lossingen en het verspelen van de jonge duiven. Het klimaat verandert en daar zullen de duiven zich op aan moeten passen. Daartegenover staat het leuke. Dat is wel dat we samen (tegen elkaar) de strijd aan gaan en dan een vroege duif thuiskrijgen … dat is het echt het mooiste aan de sport. De gezelligheid die het met zich meebrengt is ook waardevol en het respect die de liefhebbers voor elkaar hebben. Zo hoort het!
Soms gaat het niet zoals je wilt. Bijvoorbeeld: De 2e nationaal van Perpignan 2018 had dat jaar op Dax haar prijs gemist en kwam een dag later heel fris thuis. We hebben haar toen wekelijks gespeeld met de Pyreneeën-club en kwam toen opvallend goed af en vertoonde en goede forme. Tijdens het inkorven zei de inkorver: Dat wordt jullie eerste! Toch wel knap dat ze het dan toch waarmaakt!’
Wat was het mooiste weekend in 2019? Nick: weekend van Pau (10 van de 12) en Bordeauxmiddaglossing. Op beide vluchten hadden we een mooie serie. Het was een mooi weer, open  en geen regengebieden.’ Jan: ‘Het Barcelona-weekend met Agen middaglossing … regenweekend. De duiven kwamen goed ondanks het slechte weer. Cahors ging het ook goed. Dit was een sectoriale ochtendlossing. Om 21.40 kregen ze de 4e duif. Dit was ‘Lady Pau’. De eerste was er om kwart voor 9 en we hadden er drie bij de eerste 10 van Noord Holland.’

Wat waren jullie nieuwe toppers in 2019? Jan: ‘De Professor, 381 van 2017, was de nieuwste ontdekking. Hij speelde de 1e Bordeaux en de 2e Bergerac van Noord Holland. Het is maar een duifje, aan de kleine kant.’ Rens vult zijn vader aan: ‘Hij kwam bij de kortere vluchten als steeds goed. Verder is Nairobi een nieuwe topper gebleken. Zij won in Noord Holland de 5e Cahors en de 10e Bordeaux. Het leuke is … Nairobi en Professor zijn neef en nicht.’ Nick: ‘We mogen Azura niet vergeten. Zij was onze tweede duif van Pau en eerste duif van Narbonne.’

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 3) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Topper van 2019 … ‘De 456’ van Frans Peter Brukman

$
0
0

Deze keer heeft Frans Peter Brukman uit Soest een topper voor deze rubriek. Het gaat hier om ‘de 456’ van 2015.
Frans Peter is een geweldige liefhebber en bovendien bijzonder sympathiek. Op een klein smal hok haalt hij regelmatig uit op de vluchten met een middaglossing. In het begin jaar van Het Marathonduivenjournaal heb ik een mooie reportage met hem gemaakt. Nu, bijna vijf jaar later, stelt hij zijn topper aan ons voor …

Frans Peter: ‘Op jouw vraag om een stukje aan te leveren voor toppertjes van het afgelopen seizoen 2019 wil ik zeker bijdragen. Ik vind het ook leuk om dergelijke artikelen te lezen van anderen.
Met ‘de 456’ van 2015 heb ik de 25e nationaal St. Vincent (middaglossing) behaald. Dat was goed een mooie TT vermelding in afdeling 7 met een 8ste prijs.

De mooie kopprijs (prijzen) in 2019 
Ik heb dit jaar aan 4 marathonvluchten deelgenomen waarbij St. Vincent en Bergerac de mooiste vluchten met de beste resultaten waren. Beiden vluchten 3 prijzen met 5 gezette duiven.
De Blauwbonte duivin “de 456” vloog de voornoemde prijs op St. Vincent en won de 356e  op nationaal Bergerac van 7.410 duiven in sector 3 en een 108ste in de afd. 7 van 2.141 duiven. Helaas miste zij op de zware Dax toen zij dezelfde avond nog rond 22.15 uur thuis kwam. (blij om haar op de klep te zien zitten).

“De 275” (volle broer van Miss Teletekst, die twee maal teletekst vloog als jaarling in 2014) was op St. Vincent mijn tweede duif en zat ook goed in de prijzen (314e nationaal en een 81ste in Afd. 7)
Verder kan gemeld worden dat “de 275” nog de volgende twee prijzen vloog, namelijk een 264e  Nat. Dax (59ste in Afd. 7) en een 208ste Nat. Bergerac (62ste in Afd. 7). Het mooie is dat de vader van “de 275” van 2011 nog een prijs pakte op Bergerac.

Op welke stand is deze topprestatie geleverd?
Op St. Vincent had ‘de Blauwbonte 456’ nog geen jongen groot gebracht. Op haar eerste nestje op een jong van 4 a 5 dagen werd zij ingekorfd. ‘De 275’ op een zelfde stand, maar daar had ik al in de derde week van februari mee gekweekt.
Vervolgens heb ik cyclus voor het eerst gewoon door laten lopen en dat is mij wel bevallen. Op Dax groot jong en op eitjes (8 a 10 dgn) en de laatste vlucht weer op een jong van paar dagen. ‘De 275’ werd op de laatste vlucht op eitjes gespeeld van 14 dgn.

Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestatie?
De 25e nat. St. Vincent van ‘de 456’ is vermoedelijk te danken aan haar eerste jong. Zo had ik het ook gepland. Zij had zelf te vroeg gelegd na mijn zin, waardoor ik haar een eitje van een koppel had gegeven die mooi op tijd had gelegd. Het resultaat was wel dat ik  haar  laatste (september) jong zelf heb gehouden.

Prijzen in eerdere jaren en eventuele andere prijzen in 2019?
‘De Blauwbonte 456’ is een zomerjong van 2015 en in 2016 misschien een paar vluchtjes gehad. In 2017 gaan ze dan mee en heeft zij misschien 1 marathonvlucht gehad. In 2018 is zij wel mee geweest maar had zij nog weinig ervaring en zal zij misschien een staartprijsje hebben gevlogen. Ik ga na de drie a vier marathonvluchten altijd direct op vakantie en heb dan niet veel tijd meer voor de duiven. Dat is de reden dat de duiven wat ouder zijn als ze geheel opgeleid zijn. (Hier kies ik zelf voor, blijft een hobby, ik hoef er niet van leven).

Drie generaties topduivinnen

Afstamming 
‘De Blauwbonte 456’ is van het oude Bakker-Brukman soort wat al vanaf  ongeveer 1994 goed komt op de middaglossing. De lijnen gaan naar de Kleine Donkere (Black Giant) met oude Aarden lijnen (Piet Lazeroms/van de Wegen(Straaljager)/666-lijn van Hans van de Veer/soort van Wout van den Hoek en Arthur Jansen).
De moeder van ‘de Blauwbonte 456 vloog de 8e Nat. St. Vincent ( “de 232”) in 2015 en heeft daarnaast altijd samen met haar volle zus “de 231” leuke prijzen gevlogen op de middaglossing. Haar grootmoeder de 852 “Witje” heeft ook heel wat mooie prijzen gevlogen.
“De 275” komt net  zoals Miss Teletekst uit een duivin van de wijlen Ernst Verheijen (lijnen van Wout van de Hoek) met een doffer van Hans van de Veer uit het soort van J. van de Graaff (Arnemuiden) en een duivin van  Overwater.

Prijzen van vader en moeder
De vader van ‘de Blauwbonte 456 was de “de 810” nestligger van de “de 809”. Als jaarling overgenomen van Henk  en Ruben Bakker (oude combinatiegenoten en nog steeds goede vrienden). Zij stopten toen met de overnachtvluchten . “De 810” deed het in zijn eerste jaar goed, echter in zijn tweede jaar verspeeld. De  “809” won in 2017 twee eerste prijzen in de club namelijk van St. Vincent en Cahors, welke ook de 1e in de Afdeling 7 was. Moeder de 232 heb ik reeds genoemd.
Opmerking: De duiven van Bergerac heb ik niet kunnen zien aankomen, omdat ik met mijn vrouw die zaterdag tot 13.15 uur in het ziekenhuis heb gezeten. (Dan is de hobby postduiven een bijzaak).’

Frans Peter, heel erg bedankt voor je bijdrage. Succes met de kweek en de vluchten komende zomer. Je topper is een echte Brukman-duif, als ik haar zo op de foto zie!

Het bericht Topper van 2019 … ‘De 456’ van Frans Peter Brukman verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Belevenissen van Romy … Vrouwen in de duivensport

$
0
0

Vrouwen in de duivensport … het blijft toch meer een uitzondering. Gaat het als vrouw nou echt anders in de duivensport en welke voor- en nadelen zitten eraan. Ik heb natuurlijk mijn eigen ervaring maar ik wilde weleens weten hoe andere vrouwen dit ervaren. Vandaar dat ik enkele vrouwen dezelfde vragen heb gesteld.  Om zo te weten te komen wat hun kijk is op de duivensport.

De eerste dames die antwoord geven op mijn vragen zijn Anouk van Zuijlen en Ria Luesink. Anouk is een jonge duivenmelkster die de sport met de paplepel is ingegoten. Ria mag gezien worden als een serieuze duivenmelkster en liefhebster.

Hoe ben je begonnen?  
Anouk:  
Bij ons is duivensport familiesport. Opa, papa en mijn oom hebben duiven. Als klein meisje was ik al niet weg te slaan uit de kooi. Tot vervelends aan toe bij ons pap, want ik nam ook nog eens een hoop vriendjes en vriendinnetjes mee het hok in. En dan zat papa daarna weer vloeken dat dat niet goed was voor het weekend en vervolgens kwamen de duiven super in het weekend. Dus eigenlijk ben ik er gewoon ingegroeid als kinds af aan.

Ria:
Ik ben ooit begonnen voor de grap. Ben er net als jij (Romy) mee opgegroeid doordat pa duiven had. Na ons trouwen bleef ik op zaterdag vaak naar huis gaan voor de duiven om ze terug te zien komen. Mijn vader heeft me op een bepaald moment een klein hokje neergezet en zo ben ik zelf begonnen

Waar loop je tegenaan als vrouw in de duivensport?
Anouk:
Dat je af en toe iets te vaak dat slap geouwehoer van de mannen aan moet horen in de club. In de loop der jaren raak je daar ook wel aangewend en maak je een scherpe opmerking naar ze terug. Maar het zou leuk zijn als er wat meer dames in de duivensport bij kwamen zodat er ook wat inhoudelijke gesprekken gevoerd kunnen worden in de club.

Ria:
Waar is tegen aan loop dat je als vrouw toch niet helemaal serieus genomen wordt door het gros van de liefhebbers. Wanneer ik eens een mooie prestatie heb, dan komt het omdat ik de wind mee had, of omdat ik hulp krijg van meneer X.
Wanneer vervolgens meneer Z een mooie overwinning maakt, zal niemand zeggen: oh maar die heeft hulp gehad van Ria Luesink.

Heb je het idee dat je anders wordt behandeld als vrouw in de duivensport?
Anouk:
Hier heb ik totaal geen last van. Af en toe een flauw geintje van de mannen. Maar dat moet kunnen. Wat vind je het mooiste aan de duivensport? De jonge duiven opleiden en poging tot tam maken. En als je de hele week je best doet om ze super te verzorgen en al je energie erin steekt voor de vlucht om een goede uitslag te maken.

Ria:
Jazeker worden vrouwen anders behandeld in de duivensport. Juist omdat het er zo weinig zijn, worden we nog wel eens gematst hier en daar. Tenminste, zo ervaar ik dat. Heb al geregeld ergens een duifje mogen halen bij deze of gene, juist omdat ik vrouw ben.

Wat vind je juist positief aan het vrouw zijn in de duivensport?
Anouk:
Dat ik mijn vriend heb ontmoet in de duivensport en wij nu samen deze mooie sport kunnen beoefenen.

Ria Luesink

Wat is je drijfveer? 
Anouk:
De jonge duiven zo goed mogelijk opleiden, zodat ze als volwassene eerste prijzen kunnen pakken. Vooral de eendaagse vind ik een mooie discipline in de duivensport.

Ria:
Geen idee eigenlijk Haha. Ik werk als roostermaker en mijn man is boer. De duiven passen precies in het ritme van de boerderij en in mijn werktijden. Ook zijn ze een geweldige tegenhanger op de stress van het werk. Verder ben ik geen mensenmens maar een dierenmens. Ik ben introvert. Dat wil zeggen, ik haal geen energie uit mensen, die kosten me energie. Alleen tussen de duiven is voor mij DE manier om weer op te laden

Wat is het leukste deel van de uitoefening van je hobby?
Anouk:
Uren bij de jonge duiven in het hok zitten en er mee spelen. En ik geniet ervan als ik een goede uitslag heb gemaakt. Maar het allerbelangrijkste vind ik wel dat alles thuis moet komen. Ik kan er goed chagrijnig van zijn als een duif achter blijft. Ook al is het niet de beste. Maar je leid ze op en verzorgd ze om thuis te komen. Natuurlijk ook voor een mooie prestatie en dat is altijd leuk meegenomen.

Ria:
Ik heb niet echt iets wat ik het mooiste vind. Ik vind alles mooi. Nu aan het kweken. Is er iets mooiers dan kweken? Kijk ze het ei uit de kont om vervolgens niet te kunnen wachten tot de eitjes uitkomen. En is het uitkippen begonnen, kan ik weer niet wachten tot ze me aan gaan kijken en op me gaan reageren. Maar het contact in het hok vind ik ook mooi. Een duif op je hoofd, duif in je nek. Het dagelijkse trainen straks weer, kan ik ook echt van genieten. Met als kers op de taart de vluchten. Dat kippenvel moment wanneer je die eerste aan ziet komen. Af en toe wanneer ik echt een gave prestatie heb, zoals toen ik er twee mee had naar de dagfond en ze beide thuis had voor de rest van de vereniging begon te draaien, joh, daar kan ik dan echt een week van lopen grijnzen … Haha.
Wat een leuk bijkomend iets is van onze hobby , is dat het uiteindelijk een klein wereldje is. Zo ken ik toch best veel duivenmelkers vanuit het hele land. Zo ken ik jou ook 
Dat er ook veel negativiteit is binnen onze hobby, dat weet jij ook. Dat maakt ook dat ik er soms voor kies even niet meer op FB te kijken en op een forum. Anders gaat het met je op de loop…..

 

 

 

 

 

 

 

Romy

Het bericht De Belevenissen van Romy … Vrouwen in de duivensport verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 4)

$
0
0

Vanaf het begin van deze week kon u het derde deel van de reportage lezen over Comb. Hommes uit Akersloot. Er is veel over deze kampioenen te schrijven. Als je alleen al ziet dat ze 15 duiven hebben die één of meerdere topprestaties hebben neergezet. Dat is gewoon geweldig! In de eerste delen heeft u kunnen lezen over de liefhebbers zelf, enkele van deze toppers, de beleving en visie over voer en het aanschaffen van duiven. Natuurlijk kwam de opbouw naar en de verzorging tijdens het seizoen voorbij. In dit deel komt de stamopbouw en nog een paar topduiven voorbij. Het zijn liefhebbers, die naast hun geweldige prestaties, wat te vertellen hebben … met recht van spreken. Wederom veel leesplezier …

Een nadere verklaring van de stamopbouw
Nick: ‘Onze stam is opgebouwd uit meerdere basisduiven. De oude basis ligt bij de 18e Nationaal Barcelona en een Van der Wegen-duiven (via H. Hendriks uit de Wormer). Daarna zijn er van veel liefhebbers duiven bij gekomen die we allemaal getest hebben of nog steeds aan het testen zijn. Omdat we nog maar 11 jaar bezig zijn, begint het nu net een beetje een stam te worden met als hoofdlijnen, Tinus Thijen (‘Golden Boy’ en ‘Miss Tarbes’) en ‘De Kok’ van Marlon Kok. Met daarnaast onze oude lijnen en nieuwe duiven van verschillende liefhebbers.

‘De Kok’ heeft verschillende goede nazaten gegeven. Deze doffer van Marlon Kok is vader en grootvader van verschillende toppers, zoals:
6e nationaal Bergerac tegen 12.302 duiven
6e nat. Bordeaux tegen 3.264 duiven
59e nat. Agen tegen 3.367 duiven
67e nat. Perigueux tegen 4.257 duiven
70e nat. Perpignan tegen 3.778 duiven
73e nat. St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven
84e nat. Bordeaux tegen 3.521 duiven
enz.
’Golden Boy’ heeft u al verschillende keren kunnen lezen. Er zijn meer kinderen van hem die het goed doen. ‘De 343’ van 2015 vloog in 2018 de 84e nationaal Bordeaux tegen 3.521 duiven. In de jaren ervoor won hij ook al mooie prijzen:
33e Bergerac tegen 3.744 duiven
116e Albi tegen 2.773 duiven
128e Agen tegen 2.652 duiven
Hij is een zoon van ’Golden Boy’ van 2011. Deze doffer won zelf in sector 2 o.a.:
8e Agen tegen 3.599 duiven
21e Agen tegen 2.873 duiven
54e Agen tegen 3.746 duiven
105e Bergerac tegen 2.425 duiven
’Golden Boy’ komt uit ‘Zoon Barcelona’ van de oude stam met een duivin van Tinus Thijen, die ook de moeder van de 2e nationaal Perpignan 2018 is. Zij is verder de moeder van de 37e nat. Dax en de 50e nat. Tarbes. De moeder van ‘de 343’ van 2015 is een dochter van ‘De Kok’ van Marlon Kok met een dochter van ‘De Rooie Barca’ van plaatsgenoot IJsbrand Kaptein. Ze won zelf de 6e nationaal Bergerac tegen 12.302 duiven.
‘Dochter Rooie Barca’ is naast moeder van deze topduivin ook moeder van o.a.:
18e nat. Bordeaux ZLU
40e nat. Cahors
51e nat. Narbonne
59e nat. Cahors
73e nat. St. Vincent ZLU

Een kleinkind van ’Golden Boy’ is ‘de Rode Sloper’. Deze doffer won als jaarling de 33e nat. Perigueux tegen 4.257 duiven en de 219e nationaal Agen ZLU tegen 4.776 duiven. Hij is de nestmaat van ‘De Rode Dax’,  die de 4e nationaal Dax won tegen 2.171 duiven, 55e Nationaal Cahors 2864 duiven 2019 en 170e Bordeaux 3277 duiven 2019. Deze doffers komen uit ’Super Eye’, een zoon van ’Golden Boy’ met ‘De Super 88’. Deze duivin, een november 2015, won 6 prijzen bij de eerste 500 nationaal. Uit ’Super Eye’ komt ook ’Nola’ 6e nationaal Agen.  De moeder van ‘De Rode Sloper’ en ‘De Rode Dax’ komt van Rob Timmermans uit Schellingwoude. Het is ‘Rooie Robbie’. Zij komt uit ‘Vale Theo’, die de 18e nationaal Perpignan won bij Rob met ‘Dochter Narbonne’. ‘Dochter Narbonne’  komt uit ‘De Narbonne’ (won de 7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (won de 31e nationaal Pau). 
In 2019 kwamen kinderen van een paar duiven van Kees Droog naar voren: Uit ‘Annalies’ komt de 6e nationaal Agen 2019. Uit ‘New Rozalynn’ komt de 64e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen. Uit ‘Sis Ten’ komt onder meer de 44e nationaal Perpignan. De ‘Super 18’ komt uit ‘De 825’ van 2014. ‘De Super 18’ won in 2019 de 22e nationaal St. Vincent middaglossing. Zij won eerder in haar loopbaan onder andere de 56e nationaal St. Vincent 2018, 101e nationaal Bergerac 2016 en de 6e nationaal Albi 2016 … in totaal 8 prijzen van de 8 maal zetten. ‘De 825’ is ook de moeder van Ünüvar. Deze doffer won de 30e nationaal Cahors met een ochtendlossing. ‘Bogota’, afkomstig van Kees Droog,  is de vader van ‘The Professor’.  Deze doffer won zoals gezegd de 4e nationaal Bordeaux en de 7e nationaal Bergerac.

Toppers van Pau en Agen ZLU
Op Pau hebben vader Jan en zijn zonen Nick en Rens de 1e Nationale Asduif over 3 jaar van Pau. Deze duivin, ‘Lady Pau’, won in de jaren 2017 tot en met 2019 respectievelijk de 65e, de 54e en 26e nationaal Pau. In 2019 tegen 3.785 duiven. Ze won o.a. ook nog twee mooie prijzen op Cahors Ochtendlossing in 2019 en Agen ZLU voor oude duiven in 2016. Haar vader is de Sneekes-doffer van de Gebr. Sneekes uit Santpoort. Haar vader is van het eigen oude soort, ‘De Super 88’.

‘Azura’ won de 31e nationaal Pau en ook de 87e nationaal Narbonne. Haar vader is ‘Milano’ van Verweij-de Haan. Deze doffer won zelf de 26e nationaal Bergerac. Hij is ook de vader van de 19e nationaal Bordeaux. De moeder van ‘Azura’ is een verzameling van het eigen soort, het soort van Margreet Koeman-Kok en plaatsgenoot IJsbrand Kaptein.
‘Nova’ is een goede jaarling. Zij won de 64e nationaal Agen ZLU voor jaarlingen tegen 3.940 duiven. Haar vader komt van Kees Droog en wordt ‘New Rozalynn’ genoemd. Dit is naar zijn moeder ‘Rozalynn’, die de 8e nationaal Barcelona won bij Kees. De moeder was 8e nationale Asduif Barcelona over de jaren 2015-2017 met o.a. de 114e en 143e nationaal Barcelona. Zij komt uit duiven van IJsbrand Kaptein en Cor Schermer.

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 4) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>