Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Topper van 2019 … ‘Puèblita’ van Ko Swagerman

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

De beurt is aan ‘Puèblita’ van Ko Swagerman uit Bovenkarspel. Deze sympathieke liefhebber heb ik leren kennen in de periode van ‘de zaak Kees Droog’. In deze periode steunde hij samen met zijn broer Kees in de strijd tegen het onrecht wat Kees werd aangedaan. Dat is gelukkig achter de rug. De blik kon weer gericht worden op de duiven. Dit jaar liet Ko zien een topper op het hok te hebben. Zijn ‘Puèblita’ won de 7e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven, nadat ze al de 73e nationaal Agen won tegen bijna 6.000 duiven. Een echte kopvliegster!

Ko: ‘Ze is op Perpignan mijn tweede getekende. Ze was eigenlijk mijn eerste keus maar toen ik haar van het nest pakte, zat ze onder de duivenmest. Ze nestelde op de grond onder de zitjes. Ik heb haar onder de kraan met lauw water schoongemaakt en toen nat in de mand gedaan. Haar doffer was 3 dagen daarvoor weg gebleven met het uitlaten. Ik denk een roofvogel. Om haar op het nest te laten, heb ik snel aangepikte eieren onder haar gelegd. Ze ging dus mee op kleine jongen van 2 dagen. In 2018 heeft ze geen prijs gevlogen, maar kwam ze van 2 vluchten wel goed terug. Haar ouders zijn niet gespeeld. Haar vader komt van Kees Droog. Hij komt uit een kleinzoon van New Laureaat met een dochter van Zwart Goud van Jelle Jellema. Haar moeder komt van plaatsgenoot Hennie de Vries. De moeder van deze duivin is van het soort van Nico Volkens. De moeder van de moeder is een kleindochter van ‘De Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs. De beroemdste zoon van Het Betuwekoppel van Gerrit Veerman. Deze duivin (moeder van de moeder) is ook een dochter van de 81e nationaal Barcelona 2011.’

Bedankt Ko voor de medewerking en wat een topper heb je in het hok zitten … je kunt hier nog jaren plezier van hebben !!!

Het bericht Topper van 2019 … ‘Puèblita’ van Ko Swagerman verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (1)

$
0
0

Op Facebook worden regelmatig foto’s gedeeld van kampioenenhuldigingen. Nationaal, maar ook internationaal (zoals de Europabeker en De Gouden Duif). Jeroen van Heumen zie ik steeds weer op die foto’s staan, terwijl hij zelf geen Facebook heeft. Hij heeft dus ook geen drang naar zelfpromotie, wat sommige andere liefhebbers wel hebben. Hier is trouwens ook niets mis mee, want als je duiven goed presteren, mag je daar best trots op zijn. Jeroen ken ik van de Wijchense duivendag. Op deze dag komen zo’n 18 duivenliefhebbers om gezellig over duiven te filosoferen en ervaringen te delen. Jeroen is daar meestal ook bij. Jeroen is een spontane, gezellige, vrolijke en zeker ook fanatieke duivenliefhebber, die weet wat hij wil: zo goed mogelijk met zijn duiven presteren. Dat gaat hem al jaren goed af. Na zijn verhuizing naar het huidige adres en de keuze om voornamelijk en als het even kan alleen ZLU te spelen, gaat het ieder jaar beter en beter. In 2019 ging het fantastisch met 12 duiven bij de eerste 100 nationaal en diverse mooie kampioenschappen in groot verband. Tijd om een verslag te maken voor de lezers van Het Marathonduivenjournaal.

De liefhebber
Jeroen van Heumen uit Oss is inmiddels 48 jaar. In zijn werkzame leven is hij Uitvoerder bij Delgromij uit Andelst (nabij Zetten, in de Betuwe). Dit bedrijf verhandelt grondstoffen voor de grof keramische industrie. Simpel gezegd klei voor gevelstenen, straatstenen en dakpannen. De manier waarop Jeroen in onze sport terecht is gekomen, is niet echt traditioneel. Zijn opa Janssen had wel pauwstaartjes voor de hobby. De liefde voor duifjes was er dus wel binnen de familie, maar de stap naar postduiven lijkt dan nog vrij ver weg. Jeroen kreeg thuis ook een hokje met pauwstaarten. In Hernen, nabij Wijchen waar het gezin Van Heumen woonden, kwam op een bepaald moment wijlen Teun Kremers te wonen. Hij was een man met postduiven en de stap van Jeroen tot postduivenliefhebber kwam dichterbij. Jeroen: ‘Ik ging daar kijken als 12-jarig kereltje. Toen zijn vrij snel sierduiven eruit gegaan en kwamen de postduiven erin. In 1985 mocht Jeroen pas lid worden van De Luchtpost Wijchen. Dat mocht jarenlang pas als je 16 jaar was, maar voor Jeroen werd dat opengebroken. In het begin werd het programma-spel gespeeld. Ik was jeugdlid en kreeg van iedereen duiven. Dit ging wel en het was vooral een leerzame periode. In 1991 ben ik met de actieve gestopt. Ik was geen lid meer. Vijf jaar later, in 1996 heb ik een herstart gemaakt met marathonduiven van Ad van Heijst, Andre Driessen en Pieter Guelen. Deze mannen waren al de top op deze discipline en daarom ging Jeroen het gelijk serieus aanpakken om met hen de concurrentie aan te kunnen gaan.
In 2004 ben ik samen gaan wonen in Oss. Daar speelde ik met de duiven over het algemeen op de middaglossing. De laatste jaren heb ik op het oude adres al de overstap gemaakt naar de ZLU. Daar ging het ook goed. In 2015 zijn we verhuist naar het huidige adres. De laatste 2 jaar (2018 en 2019) is het echt gigantisch goed gegaan.’

Huidige stamopbouw
De stam is opgestart met het Wijchense fondsoort (duiven van Ad van Heijst, Pieter Guelen en André Driessen). Vanaf 2004 zijn daar Jan van Haaren-duiven bijgekomen. Sinds 2015 zijn daar duiven bijgehaald van Jacobs/Peters soort van Gerrit Veerman. De eerste was een duivin uit ‘de Barça 621’ met zijn eigen dochter. Deze komt via Verweij-de Haan. Dit duifje van 2013 is een goede kweekster geworden, ‘Inteelt Super Barca 621’ is haar naam. Nu blijkt dat deze duivin super vererft heeft Jeroen met Jan Peters samengekweekt om deze stam vast te leggen. Hij kreeg ook een duivin uit dit soort van Jan Peters.

De hokken
Jeroen heeft op zijn huidige (nog nieuwe) adres een prachtig hok staan. Op het oog is het een ‘Martin van Zon hok’. Er zit wel een verschil in. De platen lopen door en aan de achterkant is alleen het deel open, wat je de boogjes van de golfplaten zou kunnen noemen. Er zitten drie soorten platen op het hok. Boven de ren zitten polyester platen, vooraan het binnenhok een klein deel lichtplaten. Dit deel kun je met schuiven bedekken, zodat de zon niet direct in het hok schijnt. Het achterste deel zijn donkere platen. Het hok is in totaal 15 meter lang. Het hok bestaat eigenlijk uit 4 afdelingen. Eén voor de jongen, 3 voor de oude duiven, die in elkaar overlopen. Er staat een apart hokje voor de kwekers op het erf. En 16 koppels kwekers zitten bij een ander.

De mooiste uitslagen
24e, 52e, 75e, 81e en 83e nationaal Pau tegen 3.785 duiven (8 van de 16 duiven in de prijzen)
4e en 69e nationaal Agen ZLU jaarlingen tegen 3.940 duiven
52e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven
40e nationaal Barcelona tegen 4.129 duiven (100% prijs)
5e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.696 duiven
22e en 36e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven (5 van de 10 duiven in de prijzen)

Toppers van Pau
Op Pau, de eerste ZLU-vlucht van het jaar, had Jeroen 16 duiven. 8 duiven wonnen prijs, waarvan 5 bij de eerste 85 nationaal. Wat een uitslag!
De eerste duif won een vaasje met de 24e prijs tegen 3.785 duiven. Het was ‘Miss Maud’ die deze prestatie neerzette. Deze duivin van 2016 won verder in haar loopbaan o.a. de 188e nationaal Marseille en de 366e nationaal Perpignan. Haar vader won de 60e en 123e nationaal op de laatste twee edities van Perpignan. Hij wordt ‘De Perpignan 236’ genoemd. Zijn vader is de sterkweker afkomstig van André Driessen. De moeder van ‘Miss Maud’ is een dochter van ‘Het Witstaartje’. Deze duivin won twee kopprijzen: 14e nationaal Bergerac en de 12e nationaal Dax (2e Zuiderkempen).

De 75e nationaal Dax werd gewonnen door ‘Koosje’.  Deze duivin won ook o.a. de 17e nationaal Pau in 2018 en later in 2019 de 22e nationaal Perpignan. De vader van ‘Koosje’ komt van Jan Peters en is ingeteeld naar ‘De Vererver’,  een topkweker van Jan. De moeder is ‘Queen Letitia’. Deze duivin won o.a. de 59e nationaal Barcelona in 2018 en de 40e nationaal Barcelona in 2019. Zij is een kruising van de soorten van Jan van Haaren en ‘Ingeteelde Barça 621’ (van Gebr. Jacobs uit ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman) via Verweij-de Haan.

… wordt vervolgd …

Het bericht Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Topper van 2019 … ‘Johan’ van Theo Daalmans

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer hebben we een topper, die niet alleen in 2019 een kopprijs won, maar die ook over meerdere jaren zijn kwaliteit heeft laten zien. Het gaat over ‘Johan’ van Theo Daalmans uit het Limburgse Elsloo. Deze doffer won in 2019 de 9e nationaal Marseille. Over de jaren 2016-2019 werd hij 1e Nationale Asduif Marseille en 2e Internationale Asduif van dezelfde klassieker. In 2016 won hij de 39e nationaal en in 2017 de 115e nationaal. Zijn ‘minste’ prijs was de 287e nationaal in 2018. Een geweldige serie, toch? Op Marseille is er in Nederland geen betere over de laatste vier seizoenen!

Theo: ‘Ik speelde ‘Johan’ op traditioneel weduwschap.’
Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestatie? Theo: ‘Tijdens het seizoen  2019, kwamen de duiven niet vanzelf naar buiten. Voor de training moesten de duiven naar buiten gejaagd worden. Bij het openen van de hokken bleef alles binnen zitten!!!!! Roofvogel?? Dat kan niet echt een motivatie zijn … zal je zeggen. Toch pakte ‘Johan’ de 9e nationaal op Marseille en kon hij Nationale Asduif worden.’

De afstamming is als volgt: vader is ‘Bon Jovi’ en is een zoon van ‘Madness, ‘die de 3e nationaal St. Vincent in 2012 … na zijn hokgenoot. Hij werd 2e asduif WHZB 2012. ‘Bon Jovi’ heeft als moeder ‘Marloon’. Ze is moeder 2e nationaal St. Vincent 2012 en is tevens dochter van stamduif ‘De Marseille’. ‘Bon Jovi’ is direct naar het kweekhok gegaan.
De moeder van ‘Johan’ is de ‘90 duivin’. Ze is een dochter van ‘Streepke’ van Lei Martens met een volle zus van ‘Madness’.
Zowel de vader en moeder hebben nooit de korf gezien.

Fantastisch als je zo’n topper in je hok hebt en ook nog eens een Nationale Asduif!!!
Bedankt Theo voor de medewerking en de info en succes met de komende kweek!

Het bericht Topper van 2019 … ‘Johan’ van Theo Daalmans verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 5)

$
0
0

Het is al weer tijd voor het vijfde deel van de reportage over Comb. Hommes uit Akersloot. Deze mannen hebben zoveel kopduiven en mooie series gedraaid. Het is gewoon fantastisch. In dit deel leest u ook een bloemlezing van hun kampioenschappen in groot verband. Heeft u de eerste vier delen nog niet allemaal gelezen. Ga dat doen, want er staan genoeg anekdotes in, waar iedere liefhebber van kan leren … in ieder geval over kan nadenken. In dit vijfde deel komen wederom wat kopduiven voorbij en wat andere wetenswaardigheden. Wederom veel leesplezier …

De Toppers van Perpignan
Op Perpignan hadden de mannen uit Akersloot 12 duiven mee en 7 duiven hadden prijs. De eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag. Zij wonnen de 44e en 71e prijs tegen 4.283 duiven.

De eerste duif won zoals gezegd de 44e prijs. Dit was ‘Robijntje’, een duivin van 2017. Als jaarling won ze twee prijzen op Agen (99e prijs tegen 3.783 duiven) en Perigueux (mooie middenmootprijs). Eerder in 2019 won ze op Agen ZLU de 232e prijs tegen 3.282 duiven. Deze duivin komt uit ‘De Rode Buffel’. Deze doffer komt uit de sterkweker ‘Ingeteelde 972’ met ‘Dochter Rode Barça’ (van IJsbrand Kaptein). Uit deze kwekers komen veel topduiven, zoals de 4e nationaal Bergerac, 18e nationaal Bordeaux, 40e nationaal Cahors en de 51e nationaal Narbonne. De moeder van ‘Robijntje’ is ‘Sis Ten’ van Kees Droog. Haar voorouders komen van G.C. Brouwer, Cor Schermer en Martin Vinkenborg.
De 71e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘Dirkie’. Deze doffer van 2016 won in 2018 de 55e nationaal Narbonne. De vader van ‘Dirkie’ is de topkweker ‘De Timmerman’ van Rob Timmermans. Hij komt uit twee toppers van Rob. Dit zijn ‘De Narbonne’ (o.a. 7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (o.a. 31e nationaal Pau). ‘De Veerman’ komt uit twee toplijnen van Gerrit Veerman: ‘Het Betuwekoppel’ via ‘De Super Barça 621’ en ‘De Fondman’. De moeder van ‘Dirkie’ komt uit het soort van Comb. van der Plas. Hij is ingeteeld naar twee topbroers ‘Red Rum’ (o.a. 28e nationaal Barcelona) en ‘Kojak’ (o.a. 37e nationaal Narbonne en 88e nationaal Perpignan).

Het afgelopen seizoen
Hoe kijken jullie in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Rens: ‘We waren in het begin niet scherp.’ Nick: ‘De duiven kwamen terug van de dagfond en het duurde lang dat de duiven op eieren kwamen. We ontdekten toen stuitluis. We hebben alles moeten ontluizen en ontsmetten.’ Jan: ‘We hebben een stabiel seizoen gehad en vooral het eind was sterk. We werden kampioen van Marathon Noord en waren de enige Noord Hollanders bij de eerste 10. We werden Keizer Kampioen van SNZH op Middaglossing (3e onaang en 2e aang) en Ochtendlossing (2e onaang en 3e aang). Als je veel gewonnen hebt, is de volgende vraag een leuke en ben ik benieuwd naar het antwoord: Welke doelen hebben jullie afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? De mannen uit Akersloot: ‘Eén van de doelstellingen van afgelopen jaar was 10% van de ingekorfde duiven bij de 1e 100 nationaal of sectoraal pakken. Wij hebben in seizoen 2018 189 duiven gespeeld op zowel ZLU als middaglossing en pakten er 18 bij de 1e 100 nationaal of sectoraal dus missen we de doelstelling op 1 duif. Maar we zijn vooral tevreden over het gehele seizoen. We hadden misschien nog een vaas op de ZLU vluchten extra willen winnen maar dat mag de pret niet drukken.’ Hebben jullie een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? De Kampioenen van de Marathon Noord: ‘Er zijn een paar goede kwekers van Kees Droog boven komen drijven en je ziet dat uit bepaalde goede vliegers uit het nabije verleden ook weer goede jongen komen.’

 

Mooie Kampioenschappen 2019
1e Kampioen Marathon Noord Middaglossing
1e Keizerkampioen Fondclub NH
1e Keizerkampioen ZLU S.N.Z.H.
1e keizerkampioen Middaglossing S.N.Z.H.
1e Champions League Fondunie 2000
1e As-duif ZLU Pau 3 jaar (2017-2019), ‘Lady Pau’
1e Marathon Cup SNZH
1e aangewezen Afdeling 6 overnacht
1e aangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen ZLU Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
1e Generaal kampioen aangewezen Fondclub Noord Holland (Middag + Ochtendlossing)
1e Generaal kampioen Onaangewezen Fondclub Noord Holland (Middag + Ochtendlossing)
Winnaars Herman van der Velden Trofee Marathon Noord
2e Onaangewezen ZLU SNZH
2e Aangewezen overnacht SNZH
2e Onaangewezen afdeling 6 overnacht
3e Onaangewezen SNZH overnacht
2e Duifkampioen Fondunie 2000, ’Dirkie’
3e Duifkampioen SNZH ZLU, ‘Dirkie’
4e Aangewezen ZLU SNZH
4e aangewezen ZLU Fondclub Noord Holland

… wordt vervolgd …

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 5) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Duiven voor de middaglossing of voor de ochtendlossing (1)

$
0
0

Als je een schrijver in de duivensport bent, zoals ik, dan stellen mensen wekelijks vragen over de duivensport. Sommige denken dat een schrijver (bijna) alles weet. Dat is leuk, heel leuk zelfs. Echter … Ik weet niet alles, lang niet zelfs, maar heb wel over veel een mening … als het over de marathonduivensport gaat. Laatst stond een ‘topic’ (zeg maar onderwerp) op Facebook over het verschil in middaglossingsduiven en ZLU-duiven. Weinig duiven die op de Internationale vluchten worden gespeeld komen aan drie prijzen … laat staan drie fatsoenlijke prijzen. Op de middaglossing waren er genoeg duiven, die dit presteerden. De schrijver van het onderwerp (een hele goede duivenvriend van mij) stelde dat duiven op de NPO-vluchten (middaglossing) beter scoorde (coëfficiënt) dan de duiven op de ZLU-vluchten. Dat was met duiven met twee prijzen al zo en het verschil was met drie prijzen nog groter. Een juiste conclusie! Als je echter daarna stopt met je topic, suggereer je eigenlijk dat middaglossingsduiven beter zijn, dan de ZLU-duiven. In mijn ogen sla je dan de plank mis en valt zo’n stukje onder misleiding voor mensen die wat van ‘de betere liefhebber’ wil leren. Zoals gezegd ken ik de schrijver van ‘de topic’ en weet ik dat dit niet zijn bedoeling is. Hij schrijft dit om reactie uit te lokken. Dat moet je in de duivensport in mijn eigen ogen niet doen, want je krijgt reacties, naast de goed onderbouwde, die nergens opslaan en die geen hout snijden, omdat je een onderbouwing mist. Gelukkig kwam het dit keer niet zo ver, omdat ‘melkers van naam’ hun mening duidelijk weergaven met een goede onderbouwing. Ik zag er een reden in om er eens een column over dit onderwerp te schrijven.

Middaglossingsduiven beter dan ZLU-duiven of andersom?
In deze column ga ik daar geen antwoord op geven, omdat het een zinloze vraag is. Topprestaties op beide disciplines is allebei knap. Zeg maar rustig even knap. Zoals het ook knap is, als een dagfondduif een goede prestatie neerzet op een vlucht van (zeg maar) 600 km. En dat het eveneens knap is als een vitesseduif of jonge duif vier weken achtereen in de top 10 zit tegen gemiddeld 500 duiven of een 1e prijs wint tegen 8.500 duiven of meer. Het zijn allemaal goede prestaties op verschillende disciplines. Zoals je het wereldrecord van Kipchoge op de marathon niet kunt vergelijken met die van Usain Bolt op de 100 meter. Het zijn beiden super prestaties.

Verschil in inspanning tussen (NPO) Middaglossing en Ochtendlossing (ZLU)
De vluchten van de NPO met een middaglossing en de vluchten van de ZLU met een ochtendlossing zijn verschillende disciplines, die je volgens mij met de dezelfde ‘soort’ duiven te lijf kunt gaan. Echter de inspanning is anders. Op het programma staat bij beide disciplines St. Vincent. Als ik het verschil uiteen ga zetten, neem ik deze vlucht maar als basis. Er is een verschil in inspanning tussen, ik zeg maar, op dag 1 900 km en dag 2 de resterende (als voorbeeld) 200 km of dag 1 600 km en dag 2 500 km. Iedereen die aan duursport (inspanning van meer dan 5 uur) heeft gedaan kan dat beamen. Als je op dag 1 60 tot 70% arbeid hebt verzet en de rest op dag 2 of op dag 1 80 tot 90% en de rest op dag 2, dan moet je bij het tweede voorbeeld meer in je reserves tasten dan bij voorbeeld 1 en zal het (volledige) herstel ook enkele dagen langer duren. Bij het tweede voorbeeld zijn de duiven op dag 1 al bezig hun reserve voorraad aan het aanspreken. Bij voorbeeld 1 nog niet (ik ga hierbij wel uit van duiven die goed voorbereid aan een vlucht beginnen). Deze duiven herstellen een beetje in de nacht en gaan op dag 2 op het laatste stuk pas hun reserves aanspreken. Bij voorbeeld 2 gaat het opteren van de reserves op dag 2 al vrij snel verder. Per saldo worden er bij voorbeeld 2 meer reserves verbruikt. Op zeg dat niets over de geleverde prestatie, alleen over de geleverde inspanning.
De herstelperiode moet je dan ook echt in acht nemen voor je duif. Als je hem of haar weer te snel speelt, ga je deze duif binnen twee seizoenen kapot spelen.

Verschil in afstand tussen Middaglossing en Ochtendlossing en de lengte van de periode
Ook de afstand bepaalt (voor een groot deel) of een duif deze vlucht goed verteert en hoe vaak je een duif kunt spelen. Op de middaglossing heb je diverse vluchten onder de 1.000 km voor het Midden, Oosten, Noordwesten en Noorden van het land. Op de ZLU is dat er maar één … Agen. Marseille en Narbonne zitten ook dichtbij of zelf onder de 1.000 km, maar deze vluchten zitten in het Zuidoosten van Frankrijk. Door de heuvels en bergen in die regio maken de duiven automatisch meer kilometers en die inspanning telt mee. De vluchten van de ZLU zijn gemiddeld verder weg dan de vluchten van de middaglossing. Daar komt bij dat de middaglossingen in een periode van 9 tot 11 weken worden vervolgen en de ZLU-vluchten binnen 7 weken.
Deze twee aspecten en het eerder genoemde aspect over de inspanning bepalen of je een duif 2x, 3x of zelfs 4x per jaar kunt spelen. In mijn ogen is het onverantwoord om een duif 4x op de ZLU te spelen. Dus daar ga ik verder niet op in. Zelf ben ik ook geen voorstander van 3x spelen, maar Pau, St. Vincent en Perpignan of Pau, Marseille en Perpignan moet bij uitzondering lukken. Dit wordt makkelijker als je tegen de Belgische grens woont, want dan speel je zo’n 100 tot 130 km per vlucht korter dan bij ons in Veenendaal. Ik denk zelf dat je een duif niet 3 jaar lang 3x kunt spelen. Dan is volgens mij ‘de snee’ er echt uit. Ik daag de lezers uit om mij uitzonderingen te sturen (marathonduivenjournaal@gmail.com), die wel 3 jaar lang op drie vluchten goed hebben gepresteerd. Ik ben benieuwd naar deze pareltjes. 2 ZLU-vluchten gaat prima als je duiven gezond zijn en als ze uit het juiste hout gesneden.
Op de middaglossing kun je een duif prima 3x spelen en bij uitzondering lukt 4x ook prima. De vluchten liggen verder uit elkaar en de afstanden zijn minder ver. Ook hier adviseer ik om de duiven niet meerdere jaren 4x te spelen, want ook deze duiven ga je binnen een paar jaar kapot spelen. De lezer mag mij ook de uitzonderingen opsturen van duiven die in 3 jaar 12 prijzen hebben behaald op de middaglossing.

Verschil in discipline
De vluchten met een middaglossing zijn anders dan de vluchten met een ochtendlossing. Metname de inspanning is anders. De praktijk laat bij veel serieuze liefhebbers zien dat de duiven die goed de ochtendlossing verteren, de middaglossing ook prima aan kunnen. De duiven die op de middaglossing goed presteren, kunnen op de ochtendlossing ook goed presteren. Echter dat is niet altijd het geval. Er zijn dan ook duiven bij die afvallen. Hoe komt dat? Dat moet dan toch de zwaarte zijn en bij een deel van de goede middaglossingsduiven is dan een ochtendlossing net te zwaar. Net als dat een goede Pau- of Perpignanduif niet altijd Barcelona aan kan. Je ziet het ook bij het schaatsen. Je hebt schaatsers die geweldig een 1.500 km rijden (Thomas Krol en Kjeld Nuis), maar die niet snel een goede tijd op de 5.000 neer gaan zetten. Terwijl het andersom wel kan (Roest en Pedersen). Alleen ze komen meestal de snelheid tekort om die 1.500 meter mannen met regelmatig te verslaan. Het zal hen misschien eerder lukken op een buitenbaan onder zware omstandigheden. Zo is het ook met middaglossingsduiven die excelleren op Bergerac, die alleen op St. Vincent mooie prijzen pakken met de wind achter. Met de wind op kop komen ze uithoudingsvermogen (duurvermogen) te kort. Zij zijn uitermate (afstands)geschikt voor Bergerac, maar verderop ligt het aan de omstandigheden.

… wordt vervolgd …

Het bericht Duiven voor de middaglossing of voor de ochtendlossing (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Toppers van 2019 … van Martin de Poorter op Narbonne

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie twee toppers van Martin de Poorter van de vlucht Narbonne. Martin heeft een vervelende, zeg maar rustig rot, periode achter de rug. Zijn gezondheid heeft hem doen besluiten om zijn duivenbestand drastisch in te krimpen. Hij hoopt met een kleiner aantal duiven door te kunnen gaan. Het is nog maar zeer de vraag of zijn gezondheid dit toelaat, maar laten we dat met zijn allen voor hem hopen.

Martin is in hart en nieren een duivenliefhebber en zijn drive is altijd om met de besten mee te doen. Dat is hem vorig seizoen door de eerder geschetste omstandigheden amper gelukt. Narbonne was voor hem een positieve uitzondering. Uit respect voor zijn staat van dienst en als ondersteuning aan zijn doorzettingsvermogen, wil ik zijn twee eerste topduiven van Narbonne aan u presenteren. Deze duiven zijn met veel andere toppers afgelopen winterseizoen verkocht om de inkrimping mogelijk te maken.

Martin: ‘Ik had op Narbonne 13 duiven mee en 6 duiven zaten in de prijzen. De eerste 4 duiven zaten bij de eerste 100 nationaal. Ik begon met de 5e en 11e nationaal. De duiven zijn ingemand op jongen van enkele dagen oud.’

De 5e nationaal van Narbonne werd gewonnen door ‘Bazinga’. Deze duivin vloog op Narbonne haar eerste vlucht en ook nog eens als jaarling. Haar vader komt uit ‘Levi’ (1e nationaal St. Vincent 2013 en 4e nationaal St. Vincent 2010) met ‘Expensive Ballerini’ van A. & R. Desaer. De moeder van ‘Bazinga’ is een volle zus van ‘Triple 8’ via Mark van den Berg. Deze duivin won bij broer Henri van den Berg o.a. de 11e NPO Perigueux. In zowel vader als moeder van ‘Triple 8’ en haar zus zit ‘De Brive’ van Raymond Moleveld, gekocht door First Prize Pigeons.

De 11e nationaal Brive werd gewonnen door ‘Iron Lady’. Deze duivin van 2016 won eerder in haar loopbaan o.a. de 115e nationaal Perpignan, 141e nationaal Narbonne en 185e nationaal Pau. Haar vader is een zoon van ‘Levi’ (1e nationaal St. Vincent 2013 en 4e nationaal St. Vincent 2010) met ‘Rainmans Jewel’.  Deze duivin is een dochter van ‘Rainman’ (1e nationaal St. Vincent 2012) en ‘Schuwe Brommer’ (Sj. Van der Velde en zn). ‘Rainman’s Jewel is ook de (groot)moeder van o.a. de 47e nationaal Narbonne en 42e nationaal Pau. De moeder van ‘Iron Lady’ komt eveneens van Mark van den Berg. Deze duivin komt ‘Di Maria’ en ‘Anna’. ‘Di Maria’ won o.a. de 41e nationaal Bergerac en 57e nationaal Aurillac. Hij is vader van o.a. 33e nationaal Perpignan en 47e nationaal Pau, beiden in Duitsland. ‘Anna’ won o.a. de 3e nationaal Perigueux en de 3e nationaal Aurillac.

Een duo klasbakken, waar Martin op Narbonne afgelopen seizoen van heeft kunnen genieten!

Bedankt Martin voor de medewerking en de info over deze toppers. Ik hoop dat je gezondheid zich zo ontwikkelt dat je nog je leven lang kunt genieten van onze gezamenlijke hobby!!!

Het bericht Toppers van 2019 … van Martin de Poorter op Narbonne verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (2)

$
0
0

Afgelopen maandag stond het eerste deel van de reportage over Jeroen van Heumen op de site. Jeroen bestormt de laatste twee jaar de trappen van de nationale ZLU-vluchten. Prachtige prestaties met 2019 als voorlopig beste jaar. Met in het vorige seizoen 12 duiven bij de eerste 100 nationaal en prachtige nationale en internationale kampioenschappen liet zijn stam zien, dat het met de allerbeste liefhebbers op deze disciplines mee kan. In Deel 1 hebben we het over de geschiedenis van Jeroen gehad en hoe hij met de sport in aanraking is gekomen. Verder kwam het hok en de stamopbouw voorbij. Dit keer gaan we verder met de opbouw en de verzorging tijdens het seizoen en komen diverse topduiven voorbij. Ik hoop dat u het met net zoveel plezier leest, als dat ik het heb geschreven.

Het seizoen
Jeroen start in Oss met 52 koppels vliegduiven. Hier zitten zo’n 50% tot 60% jaarlingen bij. Voor de kweek heeft Jeroen 28 koppels vastzitters.
De basis van de kweekduiven bestaat uit zijn goede duiven. In eerste instantie wordt er gekeken naar koppelingen binnen de familie. De goede lijnen moeten in beide ouders terugkomen als het half kan. Jeroen: ‘Kruisen van twee goede lijnen doe ik ook. De basis moet in ieder geval goede duiven zijn. Dat is het belangrijkste!’ Jeroen vertelde op de Wijchense duivendag dat de liefhebber voor een heel groot deel bepaalt of er goede prestaties worden geleverd. Mijn vraag aan hem is dan … Wat voegt een goede liefhebber toe aan goede duiven? Jeroen: ‘Eigenlijk is het vrij simpel.  De liefhebber bepaalt het hok, welke duiven er in het hok zitten, welk voer er wordt gevoerd, welke vlucht er wordt ingekorfd enz. enz. Dus de liefhebber is de belangrijkste factor. Ik ben zelf erg gemotiveerd. Ik denk altijd nu handelen en niet uitstellen. Stom voorbeeld: vandaag hebben de duiven schoon grit nodig, dan krijgen ze dat vandaag. En dat geldt ook voor lappen en alle dingen, zoals het gaan naar een dierenarts voor controle. Ander voorbeeld: Ik kan nu niet zeggen hoe ik het komende seizoen eruit gaat zien. Wat doet het weer, dat is heel belangrijk. Gaan de jaarlingen naar Agen ZLU bijvoorbeeld. Weet ik niet? Dat ligt aan hoe de voorbereidingen gedaan kunnen worden. Als het Agen ZLU inkorven is, kan ik zien hoe de voorbereidingen voor de jaarlingen zijn geweest en of ik er een aantal naar eer en geweten in kan korven.’
In 2019 ging het zo … op 14 februari zijn de duiven gekoppeld. Jeroen vond het belangrijk dat de jongen klaar waren voordat het seizoen begon. Alle koppels brengen minimaal één jong groot. De jongen zijn er na 14 dagen afgehaald, zodat de duivinnen niet voor de 2e keer hoefden te leggen. In het begin van het seizoen worden de duiven op weduwschap ingespeeld. Ze gaan elke week mee met de vereniging (Oost Brabant) of bij Brabant 2000. Daarna worden ze op de verschillende vluchten op een stand gebracht. Voor de duiven van Pau was dat jongen van ongeveer 5-6 dagen. Voor jongen gekozen vanwege de verbouwing van het huis. Dat pakte qua planning lekker uit. De Barcelona-ploeg zat op eieren. Theoretisch zouden 2 koppels naar de Internationale Koningsvlucht gaan. Er kwam echter ‘een kink in de kabel’. In een bepaald weekend gingen de jaarlingen naar de midfond van de afdeling en de oude naar Roye op zondag. Voor de oude duiven werd een rotvlucht … 2 Barcelona-doffers weg. De duivinnen moesten toen met andere doffer opnieuw beginnen. Ze kwamen de Barcelona-duivinnen op eitjes van 12 dagen broeden op Barcelona te zitten.

Toppers van Pau (2)
De 52e nationaal Dax staat op naam van ‘de 533’ van 2016. Deze duif is Jeroen verspeelt op Marseille helaas.
‘De 204’ van 2017 won de 81e nationaal Pau. Hij wordt ‘de Allrounder’ genoemd. Deze doffer won in 2019:
81e nationaal Pau
636e nationaal Marseille
123e nationaal Perpignan
Als jaarling won hij de 137e nationaal Agen. De vader van deze duif komt uit een duivin van Klip-Verhagen met een doffer van het soort wat Jeroen al een aantal jaar zelf heeft opgebouwd. De moeder van ‘de Allrounder’ won zelf de 90e nationaal Bordeaux en de 89e nationaal Marseille. Zij komt uit een doffer van Jan van den Berg uit Schaijk.
‘De 110’ van 2017 was verantwoordelijk voor de 83e nationaal Pau. Deze duif is helaas verspeeld op Perpignan. Als jaar won deze duif al de 14e NPO Agen op de middaglossing. De vader van deze duif is een zoon van Milos en Bolletje van Verweij-de Haan. De moeder is de inmiddels topkweekster van 2013 … uit ‘De Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs met zijn eigen dochter. Zoals alom bekend is bij de lezers van Het Marathonduivenjournaal, is ‘de Super Barça 621’ een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman.

Kampioenschappen in 2019
1e Brabantse Super Legeae ZLU-vluchten
2e Fondclub Zuid Nederland ZLU-vluchten
1e Aang en 3e Onaang. Zuider Kempen
9e Internationaal Zware Fond Gouden Duif
9e Europa Beker

… wordt vervolgd …

Het bericht Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (2) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Toppers van 2019 … van Fred Kramer en Cees Ouwehand op Perpignan

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de beurt aan de drie toppers van Fred Kramer en Cees Ouwehand op Perpignan. De mannen hadden op deze vlucht een grote ploeg van 27 duiven mee. 10 duiven behaalden prijs, waarvan 3 in de kop van de uitslag (14e, 16e en 40e tegen 4.283 duiven. Een mooi slot na een moeizaam jaar met veel lichamelijke ellende.

In de winter van 2018/2019 beginnen de voorbereidingen al op het seizoen van 2019. De duiven genieten nog volop van de rust en vrijheid, terwijl Fred en Cees al wel in voorbereiding zijn op het seizoen. Veel lezen en denken maar vooral jezelf de vraag stellen : “Wat moeten wij beter doen?” en “Waar hebben wij steekjes laten vallen vorig jaar?”. Cees gaat in 2019 met pensioen en er is meer tijd voor de duiven. Er worden grote plannen gemaakt voor het nieuwe seizoen. In 2018 is er een start gemaakt met het spelen van nestduivinnen en dat ging best goed, dus voor aankomend seizoen staat er uitbreiding gepland van dit hok. Toen nog niet wetende wat de heren te wachten zou staan… en dat het wel eens heel anders zou kunnen gaan lopen.

Begin februari 2019 slaat het noodlot toe, want zo mogen we het toch wel noemen of eigenlijk is het een dubbel noodlot, want hoe groot is die kans? Cees krijgt begin februari een zwaar hartinfarct en nog geen twee weken later wordt Fred getroffen door meerdere herseninfarcten. Voor beide mannen is het leven drastisch blijvend veranderd. Naast fanatieke duivenmaatjes zijn de mannen ook al 30 jaar zeer goede vrienden waarin lief en leed is gedeeld … Een onzekere periode breekt aan en alles staat even stil.

In die periode is er de grote steun en toeverlaat die de mannen direct te hulp schiet : Gerrit Neijzing. Fred en Cees begeleiden Gerrit op dat moment al een paar jaar en heeft hij ook prachtige jongen zitten uit het kweekhok. Gerrit besluit direct om het eigen seizoen op een iets lager pitje te zetten om Fred en Cees te hulp te schieten.

Als een konijn uit de hoge hoed staan de mannen toch weer aan de start van het seizoen 2019. Met drie man sterk worden de schouders eronder gezet om toch enkele ZLU vluchten te kunnen spelen. En zo geschiedde, met als een heel bijzonder slot van een nog bijzondere seizoen: Perpignan.

14e,16e,40e,166e,205e,339e Nationaal Perpignan ZLU tegen 4.287 duiven

En of de mannen iets bijzonders hebben gedaan in de voorbereiding op deze vlucht? De weduwnaars waren goed gemotiveerd, maar misschien waren de mannen dat zelf nog wel veel meer…

1e duif – 14e Nat. Perpignan, ‘de 483’ van 2017
De vader van de 14e Nat. Perpignan is een zoon Drogba van H. & E.J. Eijerkamp met toplijnen aan moederskant van Chris Hebberecht.
Moeder is gekocht op de bonnenverkoop van de Fondclub en komt rechtstreeks bij de Noord-Hollandse topper Dirk Pals vandaan.

Vloog eerder een 98e NPO Agen tegen 1.082 duiven als jaarling, waar hij werd gepasseerd door 19 hokgenoten.

2e duif – 16e Nat. Perpignan, ‘de 434’ van 2017
Deze topper komt rechtstreeks uit een hele mooie samenkweek met Jelle Jellema:
Vader is onze topper Joe Frazier, welke zelf een 2e,4e,4e, en 10e NPO speelde en 2e Asduif Marathon Europacup Dortmund werd. Inmiddels is Joe Frazier vader, grootvader en overgrootvader van vele kopduiven.
Moeder is een inteelt dochter Zwart Goud van Jelle Jellema.

Eerdere prestaties
22e NPO Agen tegen 1.082 duiven als jaarling
48e NPO Begerac tegen 949 duiven als jaarling

3e duif – 40e Nat. Perpignan, ‘de 471’ van 2017
Vader is Samba, welke o.a. een 2e,6e,7e,13e,20e,21e NPO speelde en werd in 2016 duifkampioen in Noord-Holland.
Moeder is Joe’s Romelia en komt uit een bijzondere samenkweek met Jelle Jellema: Joe Frazier x Romee.

Eerdere prestaties
12e NPO Agen tegen 1.082 duiven als jaarling
47e NPO Bergerac tegen 949 duiven als jaarling

Prachtig dat een jaar met veel ellende zo goed mag worden afgesloten. Hopelijk hebben jullie komend seizoen veel plezier van deze toppers!

Het bericht Toppers van 2019 … van Fred Kramer en Cees Ouwehand op Perpignan verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Crowdfunding voor Jason

$
0
0

Op het Marathonduivenjournaal schenken we op sommige momenten aandacht voor bijzondere acties. Dit keer wil ik uw aandacht voor het onderstaande. Het gaat om het zoontje Jason van Enrico en Kim Liet. Enrico is een marathonduivenliefhebber en trouwe lezer van onze site. Hij en zijn vrouw Kim hebben een actie via crowdfunding opgezet, zodat zij een rolstoelbus kunnen kopen. Met deze bus kunnen ze dan samen met hun zoontje op pad voor leuke reisjes, maar vooral ook voor de noodzakelijk vervoer.

Dit is de vraag van Enrico en Kim …
Wij plaatsen dit bericht om de aandacht te vragen voor ons 2,5 jarige zoontje Jason.

Jason is een jongen met een zeldzame genetische afwijking. Hij is 1 van de 31 kinderen die wereldwijd gediagnosticeerd zijn met DHX30. Het gevolg hiervan is dat zijn motoriek niet goed is en hij niet kan staan, lopen, kruipen, praten en zelfstandig kan zitten.

Wij zijn een crowdfundingsactie gestart om een rolstoelbus te realiseren. Deze bus is erg hard nodig omdat het voor ons fysiek gezien ontzettend zwaar is om Jason in een gewone auto te tillen. En dat terwijl hij alleen nog maar groter en zwaarden zal worden. Via deze weg hopen wij als ouders voor Jason een rolstoelbus aan te kunnen schaffen zodat hij beter en gemakkelijker vervoerd kan worden.

Wij willen je daarom vragen een donatie te overwegen. Donaties kunnen worden gedaan via deze onderstaande link. Mocht je eerst wat meer te weten willen komen over Jason, kan dat door een kijkje te nemen op onze website:   www.ditisjason.nl

Hartelijk dank,
Jason, Enrico & Kim

Ik hoop dat u als trouwe lezer via de website van Jason een donatie wil doen!

Het bericht Crowdfunding voor Jason verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Topper van 2019 … ‘De 689’ van Pieter Guelen

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

De Topper van deze aflevering zit bij Pieter Guelen uit Wijchen. Het is een nazomer jong van 2017. Zij won in 2019 o.a. de 18e nationaal Dax van 2.088 duiven.

Pieter vertelt: ‘Deze duivin was te laat om in te spelen in 2017. In 2018 heeft ze een 10 tal vitesse-midfondvluchtjes gehad. In 2019 heeft ze drie prijzen gewonnen. Daar had misschien een vierde bij kunnen komen, maar ik ben de laatste 2 vluchten op vakantie gegaan. Vroeger dan anders, dat doe ik anders nooit. Zij is de enige duif die 3 middaglossingen heeft gehad. Zij won:
Limoges, 235e NPO  tegen 1.202 duiven
Perigueux, 56e NU tegen 3.231 duiven
Dax, 18e Nat. 2.088 duiven.

Deze duif kom uit samenkweek met een doffer van Cees van Heyst, Bergen op Zoom, (50% Jan Ernest x 50% Cees van Oers, met veel Jan Ernest roots). De duivin die ik daarop gezet heb, komt ook uit een samenkweek met André Driessen. Deze samenkweek is gesmeed tussen ‘313’ van 2009, duifkampioen Afdeling 8 van 2016 met mijn ‘809’. Deze duif was een vliegduif ( die nu op de kweek zit). Deze duivin heeft 5 overnachtvluchten gehad en 4x bij de eerste 55 nationaal gevlogen. Zij is ook o.a. de moeder van de 2e nationaal Albi van Jos Janssen.

Ik verwacht nog heel veel van ‘De 689’ in de komende jaren.’

Pieter bedankt voor je inzending en je informatie. Ik hoop dat je verwachtingen over ‘de 689’ uit gaan komen!

Het bericht Topper van 2019 … ‘De 689’ van Pieter Guelen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Duiven voor de middaglossing of voor de ochtendlossing (2 en slot)

$
0
0

Vorige week ging mijn column over het verschil in middaglossing en ochtendlossing. Het verschil in de periode waarin deze vluchten worden gehouden (7 weken t.ov. 9 tot 11 weken). Het verschil in de gemiddelde lengte van de vluchten. En in mijn ogen het belangrijkste verschil: het verschil in inspanning. Deze column heb ik geschreven vanuit mijn eigen visie en ervaring. Het is geen feit, maar een mening. Wie gaan deze week verder over het verschil in kwaliteit (eventueel) en de mening van anderen …

Zit er verschil in kwaliteit?
De bovenstaande vraag stellen is leuk, maar dan komt gelijk de volgende vraag naar boven … Welke prestatie is knapper? Dat vind ik dan weer een onzinnige vraag! Mijn visie is dat er verschil in vluchten is om verschillende redenen. Het gaat er vooral om op welke vluchten wil je als liefhebber spelen, wat vind je leuk. De prestatie op welke vlucht dan ook onder welke omstandigheden … de winnaar van die vlucht is op dat moment de beste … of het nu Brive of Bergerac is, of Agen ZLU, St. Vincent Middaglossing of Ochtendlossing, Pau of Barcelona. Kopwind of staartwind … de winnaar is de winnaar!
Alleen door de zwaarte van de vlucht en de spreiding over de weken van de vluchten kun je een duif 2x, 3x of misschien wel 4x spelen. Het logische gevolg is dan ook hoe de scores (coëfficiënten) bij de duiven die je vaker kunt spelen beter is dan bij de duiven die je minder vaak kunt spelen. Verder worden er op een nationale NPO vluchten per vlucht meer duiven gespeeld dan op de ochtendlossingen van de ZLU. En niet te vergeten … de internationale vluchten zijn duurder, dus ik vermoed dat er gemiddeld betere duiven op de ochtendlossing wordt gespeeld ivm met de middaglossing. Kortom de concurrentie op de ZLU-vluchten is groter. Er zijn verschillende ZLU-spelers die de eerste selectie op een middaglossing doen en ze daarna pas op een ZLU-vlucht gaan spelen.
Dus is het logisch dat er dan meer duiven op deze middaglossingsvluchten een hoog coëfficiënt halen ivm de duiven van de ochtendlossing.

Hoe denken de marathonliefhebbers en andere kenners erover?
In deze column ziet u mijn ‘kijk op de zaak’. Ik heb niet de wijsheid in pacht, dus is het ook goed om andere meningen mee te nemen. Onder ‘de topic’ van mijn duivenvriend staan verschillende meningen. Ik neem er een aantal mee.
Huub Hermans over ZLU-duiven met 3 prijzen t.o.v. middaglossingsduiven met 3 prijzen: ‘Logisch dat de ZLU-duiven een lagere score hebben. Deze vluchten zijn zwaarder.’
Marcel van der Helm: ‘Deze vluchten kun je niet met elkaar vergelijken. De ZLU-vluchten zijn naar mijn mening zwaarder.’
Gertjan Hendriks: ‘Heel West-Europa los óf een enkele provincie maakt wel degelijk verschil. Het laatste is toch een soort kluitjesvoetbal. Internationale morgenlossingen zijn een heel andere tak van sport dan provinciale middaglossingen. Overigens heb ik voor alle duiven respect, ook middaglossingen kunnen erg lastig zijn!’
Jacco Schipperen: ‘13-15 jaar geleden toen ik heel veel energie stak in de duiven en het gehele programma speelde van middaglossingen en ochtendlossingen had ik een hele lijst met duiven van 3 op 3 op de middaglossingen en zelfs enkele van 4 op 4. Op de ZLU had ik er wel verschillende met 2 op 2. Echter maar een enkeling van 3 op 3 en soms ook geen. De internationale vluchten zijn veel moeilijker door de spreiding. De wind kan ook tegenwerken dat het in Limburg gedaan is en in het Westen ze nog moeten vallen of andersom. Zie je natuurlijk niet met een NPO vlucht. Dat zie je soms al op de Hank vluchten van 450 km. Overigens geen waarde-oordeel over de duiven want op beide disciplines heb je goede duiven nodig. Dus lijstjes op coëfficiënt met overnachtduiven en ZLU duiven bij elkaar zijn onzinnig. Het is inderdaad appels met peren vergelijken.’
De ervaringsdeskundigen bij uitstek zijn vader en zonen Hommes uit Akersloot. Nick vertelt in aanvulling op de eerdere ‘sprekers’: ‘Ga de duiven maar eens drie keer spelen op de ZLU … dan ga je zien dat de meeste afhaken. Enkele duiven doen het dan als ze in de juiste forme zijn.’
De strekking is dus duidelijk. Het zijn verschillende disciplines en vergelijken heeft weinig zin. De schrijver van ‘de topic’, mijn duivenvriend, schreef in een reactie op het geschrevene: ‘Ik had verwacht dat er uit het zuiden van België en vooral Frankrijk meer duiven zouden met drie prijzen op de Internationale vluchten.’ Mijns inziens zien deze duiven meer gebaseerd op dagfondduiven. Dan zijn drie vluchten van boven de 750 km onder pittige omstandigheden te veel van het goede. Het is een andere type duif, dan waar wij in Nederland en Noord België mee spelen.

Conclusie: Het vergelijken van duiven die op de middaglossing goed presteren en duiven die dat op de ochtendlossing doen is onzinnig. Het zijn verschillende disciplines met verschillende inspanningen. De ervaring leert dat een goede ochtendlossingsduif op de middaglossing ook prima uit de voeten kan. Andersom kan het ook zo zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het is wel het proberen waard om een soort wat op de middaglossing goed presteert, ook eens op de ZLU-vluchten te proberen. Als je tenminste genoeg duiven hebt, want een gemiddeld hok kan niet alles! Als je de ochtendlossingen voor het eerst gaat proberen, is mijn advies: ga met ‘nieuwe’ jongere duiven naar de ochtendlossing. Niet met tweede- of derderangs duiven die al meerdere middaglossingsduiven hebben gehad. Dan is de kans van slagen minimaal.

Het bericht Duiven voor de middaglossing of voor de ochtendlossing (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 6 en slot)

$
0
0

Deze keer breien we een mooi slot aan de reportage over de Comb. Hommes en znn. Jan, Nick en Rens hebben de laatste twee jaar bewezen de beste allround marathonduivenspelers van Nederland, zeg maar gerust van West Europa, te zijn. Een lange lijst met kopprijzen en prachtige kampioenschappen werden de afgelopen jaren gewonnen. De afgelopen weken heeft u zo goed als alles over hen kunnen lezen: hun manier van verzorgen en kweken en over hun topvliegers, hun zienswijze op kweken en aankopen van duiven. We sluiten deze serie met deel 6 af. Wederom veel leesplezier …

Blik naar het komende seizoen
Gaan jullie voor het komende seizoen nog dingen aanpassen? Jan: ‘Wat goed is, moet je niet veranderen. We gaan wel proberen de jonge duiven eerder los te laten.’ Zitten er al nieuwe koppelingen in het hoofd voor de komende kweek? Nick: ‘Jannie (1e nationaal Perigueux) tegen Zoon Miss Tarbes met Golden Boy. ‘Moeder Jannie’ tegen Golden Boy en ‘Golden Boy’ straks ook op Lady Pau (asduif Pau over 3 jaar).’ Zijn er al favoriete jaarlingen, waar jullie wat extra’s van verwachten? Jan: ‘Favoriete jaarling: daar durven we ons niet te wagen. De achtergrond is bij de duiven goed, maar welke het gaan doen, weet je nooit.’

Wat losse vragen
Wat kan er beter in de duivensport? Nick: ‘Minder negatief zijn op Social Media én het beleid van de NPO zou moeten zijn: probeer iedereen zo lang mogelijk binnenboord houden.’ Rens: ‘Zou mooi zijn, dat wij mensen met sierduiven en takla’s en andere hoogvliegers, kunnen motiveren voor de postduivensport.’
 Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Jan: ‘Ik vond het mooi dat verschillende tweejarige op het eind van het seizoen goed naar voren kwamen. Het was in 2019 geen seizoen voor jaarlingen. Het weer was te wisselend met storingen en regenzones.’ Nick: ‘Eind mei hadden we de duiven ingemand in Hank. De Nederlandse duiven gingen los en de Belgen volgden na driekwartier. Geen goed teken. Bijna alle bewezen duiven kwamen de volgende dag. Dat was echt schrikken. Eén topper bleef uiteindelijk maar achter.’

Middag en Ochtendlossing
Zit er verschil in de duiven voor de middaglossing en de ochtendlossing? Vader en zonen: ‘Een ZLU-duif kan het op beide disciplines en een echte middaglossing alleen op de middaglossing. Door ze te spelen kom je er achter. Het is niet soort gebonden. Een super middaglossingsduif blijft bij ons bijna altijd op de middaglossing. Barcelona-duiven vliegen alleen Barcelona, geen Perpignan.’ Jan: ‘Perpignan is het kerkhof van Barcelona-toppers. Een duif die goed komt op een bepaalde vlucht, proberen we weer op diezelfde vlucht te houden.’

De toppers van Cahors en Bergerac
Op Cahors hadden de mannen uit Akersloot 20 duiven mee. 8 duiven zaten in de prijzen waarvan 3 bij de eerste 55 tegen 2.864 duiven. De eerste duif  won de 16e prijs. Deze duif, ‘Nairobi’, won ook de 36e nationaal Bordeaux in 2019. In deel 1 van de serie wordt zij uitvoerig besproken.

De tweede duif won de 30e prijs in sector 2. Deze prijs werd gewonnen door ‘Ünüvar’. Deze jaarling komt uit ‘Inteelt 972’ met ‘Moeder Super 18’. ‘Inteelt 972’ is gekweekt uit verschillende generaties eigen prestatieduiven en komt rechtstreeks uit ‘Frans’, die de 3e nationaal Cahors won tegen ruim 10.000 duiven. De moeder van ‘Ünüvar’ komt van Kees Droog. Zij is ook de moeder van ‘De Super 18’, o.a. 6e nationaal Albi. Zij komt zelf uit de 89e nationaal Barcelona van Kees.
De 55e nationaal Cahors werd gewonnen door ‘De Rode Dax’.  Deze doffer won eerder al de 4e nationaal Dax 2018. Hij komt uit ‘Super Eye’ met ‘Rooie Robbie’.  ‘Super Eye’ komt uit topkweker ‘Golden Boy’ (won zelf ook o.a. de 8e nationaal Agen) met ‘De Super 88’. ‘Rooie Robbie’ komt van Rob Timmermans. Deze duivin komt uit ‘Vale Theo’ (o.a. 18e nationaal Perpignan) met een dochter van ‘De Narbonne’ (7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (31e nationaal Pau).
Op Bergerac hadden Jan, Nick en Rens 36 duiven mee. 18 duiven zaten in de prijzen. De eerste twee duiven wonnen de 7e en 69e nationaal. De eerste duif won eerder in het seizoen de 4e nationaal Bordeaux. Dit was ‘The Professor’.  Hij werd ook in deel 1 van deze reportage voorgesteld.
De tweede duif, de 69e nationaal Bergerac, was ‘Iva’. Dit late duivinnetje van 2017 werd in 2019 voor het eerst gespeeld. Zij won eerder de 135e nationaal Agen. Zij komt uit ‘Milano’, afkomstig van Verweij-de Haan, met ‘Barça Girl’. ‘Milano’ won zelf de 16e nationaal Bergerac en heeft als grootouder ‘Milos’, ‘Barry’ en ‘Bolletje’. ‘Barca Girl’ is van het soort van P. Huiberts. Zij is ook de moeder van de 32e nationaal Cahors.

Tot Slot
Dat was de reportage over het seizoen 2019 van Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Wat hebben ze geweldig gepresteerd met hun duiven. Duiven met een zachte pluim en een sterk karkas. Er wordt gepresteerd met duiven uit een stam opgebouwd met prestatieduiven. Het was een waar genoegen deze reportage te maken. Gelukkig ben ik geholpen door de mannen zelf. Het was een geweldige leuke samenwerking. Ik wens jullie succes voor de toekomst en hopelijk blijft er nog iets over van het seizoen 2020. Dan gaan we jullie weer zien! Over het doorgaan hebben we geen zeggenschap over, maar hopen mag. Tot een volgende keer, mannen en nogmaals heel erg bedankt!

Het bericht Jan Hommes en znn, Akersloot, IJzersterk op Middag- en Ochtendlossing (Deel 6 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (3)

$
0
0

We zijn al weer toe aan deel 3 van de reportage over de sympathieke liefhebber uit Oss, Jeroen van Heumen. Deze liefhebber heeft een geweldig seizoen 2019 achter de rug met 12 duiven binnen de eerste 100 nationaal op de internationale ZLU-vluchten. In de eerste delen heeft u kunnen lezen over de geschiedenis van deze liefhebber, zijn hokken, zijn beste Pau-duiven van afgelopen seizoen, de mooiste kampioenschappen en uitslagen en de opbouw naar het seizoen toe. Vandaag gaan we weer verder …

Voeding en medisch
De duiven krijgen voer van Mariman. Dit is de basismengeling vlucht/kweek. Hier pakt Jeroen 75% van en dat wordt aangevuld met 10% zuivering, 5% P40, 5% Kuikenkorrel en 5% Bordeaux-maïs. In het begin van het seizoen gaat daar veel Gerry-Plus bij van Versele Laga. Naar de marathonvluchten toe wordt de mengeling aangepast. Dan is de hoofmoot All-In-One van Beyers met Energie Plus van Versele Laga. Deze mengeling wordt gemixt met snoepzaad, hennep, pinda’s (gemalen) en TOVO. Naar de vluchten toe krijgen de duiven in potjes gevoerd en er staat altijd voer in de bak. Ze krijgen voldoende (volle bak). Naast het voer krijgen ze voldoende Allerhande, vitamineral, grit en piksteen. In het water krijgen de duiven probiotica van Dr. Brockamp. Jeroen volgt het hele schema van Dr. Brockamp. De jonge duiven worden simpeler gehouden. 24 uur knoflook in het water en over het voer vitaminen van Bifs en Travipharma.
De duiven worden met regelmaat gecontroleerd door Ferdi Vanderzanden. De komt eens per maand naar de vereniging in Oss. Als het nodig is, krijgen ze wat toegediend van Ferdi. Dat is de laatste jaren niet meer nodig geweest. Twee keer per jaar krijgen de duiven een geel en coccipil van Travipharma. Dat is voorbehoedend.

Het afgelopen seizoen
Jeroen is zoals verwacht heel erg tevreden over afgelopen seizoen. Veel vroege duiven. Jeroen: ‘Dat had ik niet helemaal zo verwacht. We waren druk zijn met verbouwen van het huis en daarnaast nog het gewone werk … Ondanks dat kwamen de duiven geweldig.
Pau was de beste vlucht met 5 duiven in de nationale Top 100. Ook de concullega’s Van Schijndel (Gerard) pakten ze eveneens super. Dat vond ik ook leuk! Barcelona was ook goed met 2 mee en 2 prijs.’
Heb je nog nieuwe kweekkoppels ontdekt in het afgelopen seizoen? Jeroen: ’Ik heb eigenlijk drie lijnen ontdekt:
‘Perpignan 236-lijntje’: die bestaat uit een doffer van André Driessen met een Van Haaren-duivin (zelf gekweekt). Deze duiven kwamen daar goed uit: ‘Lou’, ‘Zusje 236’, ‘5e nat. St. Vincent ZLU (1x gezet)’ en Miss Maud (dochter van de Perpignan 236).
De tweede lijn bestaat uit een koppel Jan van Haaren met Inteelt Super Barca 621. Hieruit komen onder meer ‘Queen Litizia’ (vernoemd naar de Koningin van Spanje). Deze superduivin won in 2018 de 59e en in 2019 40e Barcelona. ‘Koosje’ is ook van deze lijn. Zijn won in 2018: 17e nationaal Pau en 189e nationaal Narbonne en in 2019 de 75e nationaal Pau en de22e nat. Perpignan.

Het derde lijntje is een samenkweek Jan Peters met Inteelt Super Barça 621. Hier komt ‘Zusje 66’ uit. Zij won in 2018 de 24e nat Pau en in 2019 104e nationaal Pau en de 36e nationaal Perpignan.

De Toppers van Agen ZLU
Op Agen ZLU had Jeroen zowel bij de jaarlingen als bij de oude duiven vroege duiven. Bij de jaarlingen had Jeroen 10 duiven mee en twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 4e en 69e nationaal Agen ZLU jaarlingen tegen 3.940 duiven. De eerste duif was ‘de 640’ van natuurlijk 2018. Deze doffer gaat door het leven als ‘Daantje’. De moeder van deze topper is van het soort van Jan van Haaren en door Jeroen zelf gekweekt. De grootvader van vaderskant won zelf de 21e nationaal Bordeaux.

De tweede duif van Agen bij de jaarlingen is ‘de 672’ van uiteraard 2018. Deze duivin heeft als vader de zoon van 8e nationaal Cahors met de winnares van de 13e nationaal Narbonne. De moeder komt uit ‘Zoon Miss Gijsje’ (Arjan Beens) met een rode duivin van Frank Zwiers uit ‘Frankenstein’ met ‘Golden Future’.  Dit is een koppeling zodat het lijnenteelt is naar ‘Rika’ van Arjan Beens. Zoals de meesten van u weten is dat weer de moeder van ‘Miss Gijsje’.
Op Agen ZLU bij de oude duiven won onze topper uit Oss de 52e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven. Deze prijs is gewonnen door ‘Miss Rio’.  Deze duivin won in 2016 als jaarlingen twee kopprijzen:
4e Bergerac tegen 2.578 duiven in de Zuiderkempen
8e Agen tegen 1.818 duiven in de Zuiderkempen
Deze duivin komt uit een doffer, die weer komt uit ‘Zoon Miss Gijsje’ met ‘Toppertje 963’. De moeder van ‘Miss Rio’ komt van Mark van den Berg. Deze duivin komt uit een zoon en dochter van ‘Olympic Zara’.  Deze duivin won o.a. de 1e nationaal Montauban, 2e nationaal Brive en de 20e NU Perigueux. Veel topmateriaal komt bij ‘Miss Rio’ samen … geen garantie voor succes, maar wel meer kans!

… wordt vervolgd …

Het bericht Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (3) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Topper van 2019 … ‘Eagle Max’ van Gerard Schellekens

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

De Topper van deze aflevering zit bij Gerard Schellekens uit Riel. Het is ‘Eagle Max’, die de 6e nationaal Perpignan won in het afgelopen seizoen. Door deze prestatie werd deze doffer de beste Nederlandse Perpignan-duif over de jaren 2017-2019. Hij werd ook de 5e beste duif van Nederland over de vlucht van St. Vincent.

Perpignan was voor deze voormalig weduwnaar zijn laatste vlucht. In de ochtend om 8.39 uur werd zijn vliegloopbaan voorbij. De laatste vlucht was een pittige, want hij haalde op deze vlucht de snelheid van 881 mpm.

‘Eagle Max’ werd in de afgelopen 4 seizoenen tienmaal ingemand. Gerard: ‘Op zijn allereerste fondvlucht vloog hij, als jaarling, de 235e NPO Tarbes 2016. In 2017 ging hij naar NAT. St. Vincent (middaglossing dus). Hij won de 180e Nat. in sector 1. Daarna begon zijn ZLU-loopbaan. In het NIC Tilburg won hij de: 1e – 1e– 2e– 6e– 8e– 14e– 15e -15e NAT/ZLU goed voor 6e– 61e -113e – 168e – 180e – 185e– 414e -539e -652e .

Het bovenstaande betekende 3 jaar opeenvolgend 3 op 3!!!!! Totaal 10 op 10!!!!!En wij weten allemaal hoe zwaar deze vluchten waren, met veelal geen of nauwelijks aankomsten op de eerste dag.’

SPEL:   
Zoals aangegeven is het een klassieke weduwman, althans de laatste 2 jaren. Gerard speelt voornamelijk totaal weduwschap, alleen de bewezen doffers en zij die zich goed manifesteren, daarvan blijft de duivin thuis. Doffers bestemt voor Barcelona ook zo, duivin blijft thuis en enkele nestduivinnen op jong van 4 a 6 dagen maken die vlucht. Meestal blijven de duiven hun hele vliegperiode op hetzelfde hok, waar ze op gespeend zijn.

MOTIVATIE:
Op de dag van inkorven mochten de doffers en duivinnen samen komen. Het ging hier om de Perpignan- en Bergerac-ploeg. De vaste duivin van “EAGLE MAX” was nog niet getoond, maar al snel kroop een “vers” jaarling duivinneke in de bak bij “EAGLE MAX”. Dat klikte zo goed dat, het duivinneke de 7e NPO (2.431 duiven) Bergerac vloog op haar eerste krachtmeting en “EAGLE MAX” dus 6e Nat. Perpignan.

HOE MOOI KAN HET ZIJN!!!!!!!!!

AFSTAMMING:
Bij veel duiven gaat de stamboom terug naar de duiven die in de vorige eeuw excelleerde op het hok in Riel, toen onder de naam Jef Schellekens & Zn. In de jaren tachtig kregen mijn neven Cees en Johan van Oers interesse in de duivensport en zij kregen uit de toppers om mee te starten. In najaar 1999 kwam een laat dofferke het kweekhok in Riel versterken, deze kreeg de naam “Van Oers-doffer” ( 75% Schellekens en 25% Jan Ernest) en die werd in 2012 gekoppeld aan zijn dochter (NL12-5209894) en werd moeder van “EAGLE MAX”, bovendien moeder van meerdere toppers. Enkele generaties terug komt men de lijn 1e Nat.Vincent en 1e Nat.Pau tegen.

Vader van deze gigant, komt rechtstreeks van Cees van Oers NL14-3439010, toen hij stopte met de duivensport vanwege een verhuizing, ras opnieuw Schellekens met Jan Ernest. Met veel prestatie-duiven in de 2e en 3e generatie. Zoals 9e Nat. Pau 2006, 57e Nat.Perpignan 2008 etc, een andere 46e Nat. Barcelona 2001 en ‘Okidoki’, 1e Asduif ZLU Barcelona 2007-2009 is een neef van de “JOOST” van De Smeyter-Restiaan.

Gerard: ‘Wij kennen allemaal het gevoel dat een topper 1x teveel meeging. In 2015 b.v. bij mij “Samedi Noir l” had 8 prijzen van de 8 maal ztten. O.a. 23e-31e-91e NAT/ZLU en blijft achter op Perpignan 2015. Een fijn gevoel dat “Eagle Max” nu op het kweekhok zit!’

Dank, Gerard, voor je bijdrage! Hopelijk ga je veel toppers uit deze topdoffer kweken!

Het bericht Topper van 2019 … ‘Eagle Max’ van Gerard Schellekens verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

ZLU-topper met 9 prijzen in 3 jaar … Bieke van Jan van der Zanden

$
0
0

De afgelopen weken heb ik over het eventuele verschil gehad tussen duiven die middaglossingsvluchten vliegen en duiven die het op de ochtendlossing doen. Hierbij heb ik aangegeven dat duiven die over meerdere jaren 3 prijzen per jaar op de ZLU-vluchten winnen grote uitzonderingen zijn. De kans op ‘kapot-spelen’ is dan erg groot. Ze zijn er wel …

John Lindenberg attendeerde mij op ‘Bieke’ van Jan van der Zanden uit Scherpenisse. Deze superduif won in de jaren 2012-2014 de volgende prijzen:

2012
221e Nat. Pau
210e Nat St. Vincent
32e Nat Perpignan

2013
81e Nat. Pau
169e Nat. St. Vincent
107e Nat. Perpignan

2014
74e Nat Pau
417e Nat. St. Vincent
540e Perpignan

Met deze prijzen was de “Bieke” over de jaren 2012 t/m 2014 2e asduif
ZLU Pau, 6e asduif ZLU Perpignan en 10e asduif ZLU St. Vincent.

Jan zegt zelf over ‘Bieke’: ‘De Bieke’ was een zeldzame duif … zat altijd in zijn zondagse pak. Voor deze 9 vluchten had hij in 2011 ook nog 2 ZLU prijzen en wel op Bordeaux de 817de en op Narbonne de 179ste! Het was in 2011 dat hij is meegegaan op de ZLU fond. Als jonge duif is hij niet gespeeld en als jaarling ingespeeld met als afsluiting NPO Bergerac met morgenlossing. Hier had hij ook prijs op! Zeker geen eendagsvlieg maar een As-duif van uitmuntende klasse!’

Hij won 3 prijzen bij de eerste 100, 6 prijzen bij de eerste 200 en 8 prijzen bij de eerste 250 nationaal … dat is geen kattenpis!

John: ‘Wij hebben het geluk dat we van deze doffer wat nazaten hebben (via samenkweek).  Wat een rijk bezit!’

Bedankt John, dat je deze duif onder de aandacht hebt willen brengen. Helaas kan Jan door zijn ziekte niet meer actief zijn in onze hobby … daarom een mooie herinnering aan zijn prestaties met deze topdoffer !!!

Het bericht ZLU-topper met 9 prijzen in 3 jaar … Bieke van Jan van der Zanden verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Ineke’s duivenavonturen … de eerste africhting van 2020

$
0
0

Zaterdag voor twee weken terug hebben we de duiven afgericht. We zijn naar Ochten gereden en hebben ze daar gelost. Dat is door de lucht zo n 30 km, het waren de jonge duiven van 2019. Normaal gesproken hadden  die al veel meer ervaring in de mand gehad als het niet zo geweest was dat ze afgelopen seizoen niet helemaal in orde waren. Ze bleven maar op het hok zitten, zo af en toe vlogen ze op als ze ergens van schrokken maar zaten daarna gelijk weer op het hok. Als ze niet boven het huis willen vliegen heeft het ook geen zin om af te richten.

De meeste duivenmelkers hebben afgelopen seizoen een zeer slecht seizoen gehad met de jonge duiven en zijn de meeste jonge duiven kwijt geraakt. Niet iedere duivenmelker speelt de duiven zo ver dat ze er bijna geen meer over hebben. Alleen hadden er vorig jaar duivenmelkers sommige vluchten de jonge duiven mee en daarvan kwam bij sommige nog geen kwart thuis. Die ellende is ons gelukkig bespaard gebleven, als je al van gelukkig kan praten als de duiven niet fit zijn

Wij hebben nog vrij veel jaarlingen in het hok zitten en met africhten zullen degene afvallen waar niet echt iets in zit. We gaan nu iedere keer wanneer het mogelijk is de duiven africhten. Ikzelf een beetje met het gevoel waarvoor doen we het op het moment. Het is met het corona virus allemaal onzeker. Dat de duivensport er onder te lijden heeft, is één ding wat zeker is. Zo’n beetje iedereen op de wereld heeft er last van. Er zullen heel weinig mensen zijn die geen narigheid ondervinden van dit verschrikkelijke en onvoorstelbare virus.

De duiven zullen later gaan vliegen en waarschijnlijk  in het ergste scenario helemaal niet in dit jaar.  In België mogen de duiven al door de duivenmelkers  zelf niet meer afgericht worden en in heel veel landen mag je zelfs niet op straat lopen. Maar zolang het kan zullen wij de duiven zelf af blijven richten en enorm goed voor onze duiven blijven zorgen.
Volgend jaar weer nieuwe kansen , we houden de moed erin.

Al met al voor ons zelf vorig jaar een moeizaam jaar en dit jaar nog enorm veel onzekerheid voor iedereen in de duivensport. We zijn als duivenmelkers alle dagen met onze kostbare en dierbare duiven bezig om ze zo fit en gezond mogelijk te houden. Dat blijven we doen ook als er voor het eerst in de geschiedenis misschien helemaal geen wedstrijden gevlogen worden. De duiven geven mij een rustgevend gevoel. Ik vind het fantastisch zoals ze steeds om het huis heen vliegen in rondjes. Het geluid als ze overkomen vliegen is als een soort muziek voor mijn oren en het verwarmt mijn hart.  

Ik zou het verschrikkelijk jammer vinden als de wedstrijden geen van allen door gaan. Maar het allerbelangrijkste is, dat we gezond blijven en als we wel het virus krijgen dat we er weer boven op komen.

In oktober gaan we met de dames in de duivensport naar Eijerkamp , die rondleiding zou aankomende zaterdag zijn maar gaat helaas niet door. Ik kijk er wel enorm naar uit … een rondleiding bij Eijerkamp met de actieve dames in de duivensport en daarna een aansluitende lunch bij Eijerkamp in de meubelboulevard geschonken door de familie Eijerkamp zelf … hoe leuk is dat dan!!!
Tegen die tijd zal het vast wel door kunnen gaan. Het is iets waar ik enorm naar uit kijk. Het is georganiseerd door Romy en Esther. Wat een super leuk idee … dat maakt een mens weer vrolijk.

Tot een volgende keer !!!

Ineke

Het bericht Ineke’s duivenavonturen … de eerste africhting van 2020 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Toppers van 2019 … van Marseille van Jan Polder

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer de twee toppers op Marseille van Jan Polder. Jan pakte op deze klassieker de 2e en de 20e nationaal tegen 2.735 duiven.

De eerste duif is ’t Zacht Bont. Deze duivin won o.a.:
2 nat Marseille ’19
2 int Marseille duivinnen
7 int Marseille ’19
1 nat Marseille S2 ’19
183 nat Perpignan ’19
730 nat. Pau ’19
Ze werd hiermee:
1e asduif Marathon NIC ’19, SZHE en fondclub de Glazen Stad.
In eerdere jaren was zij 5 keer succesvol op de ZLU-vluchten.

Haar vader is een zoon van de 1e internationaal Agen/Bordeaux tegen 21.657 duiven, welke van vaderskant een 100% Polder duif is. Deze doffer is een geweldige kweker gebleken en een andere zoon van hem, ‘de Agen Racer’ won afgelopen jaar ook 3 knappe prijzen op de ZLU-vluchten.

Moeder van ‘ ‘t Zacht Bont’ komt nog uit ‘Broken Wing’ met ‘Delta Queen’ en dan zijn we bij de eerdere topkwekers van Jan Polder. ‘Broken Wing’ heeft een hele rits toppers gegeven met als absolute kopvrouw Victoria, die in 2005 de memorabele St. Vincent op haar naam schreef, met schroeiende hitte, tegen ruim 32.000 duiven. De Victoria familie is inmiddels verantwoordelijk voor 8 (int)nationale overwinningen en 5 (int)nationale asduiven.) Moeder Delta Queen  is moeder van een hele reeks Barcelona toppers,  o.a. 16e en 20e nat. Barcelona, 23 nat. St. Vincent, 25 nat. Bordeaux etc. Delta Queen zelf is dochter van de Witstaart, 1e nat. asduif Barcelona met 28, 67 en 215 nat. Barcelona.

‘ ’t Zacht Bont’ werd op Marseille ingekorfd op ca. 10 dagen broeden en 2 weken later voor Perpignan op een graan jong.

De 2e duif van Marseille won de 20e nationaal en 2 weken later ook nog de 416e nat. Perpignan. Hij komt uit de Inteelt Victoria, gekweekt uit zoon x zus Victoria gepaard aan een dochter van de 1e internationaal Agen tegen 20.072 duiven. Deze duif werd als weduwman gespeeld.

Behalve dat in juli de grote forme op het hok aanwezig was, is er verder geen aanwijsbare reden welke tot dit succes heeft geleid.

Marseille is de vlucht die de duiven van Jan Polder kennelijk ligt, want eerder won hij in 2014 de 1e nationaal en 2e internationaal Marseille met “Annemarie”, maar ook werd er al een 5e, 8e en 9e nat. Marseille gewonnen. Totaal dus 5 top 10 Marseille noteringen.

2019 was wederom een sterk seizoen, met bekroning de 2e prijs in de ZLU Champions League competitie, na Martha van Geel.

Een mooi resultaat werd ook behaald op St. Vincent ZLU met 37e  en 59e  nationaal en 8 prijzen van de 17 duiven.
De 1e duif op deze vlucht was Black Warrior, deze crack won over 2017 en 2018 als enige Nederlandse duif 6 op 6 op de ZLU-vluchten en scoorde ook in 2019 op Pau en St. Vincent. Zijn moeder is Dieseltje (kleindochter Victoria x een kleinzoon van de Etterbak.

2e duif komt uit zoon Victoria x dochter Delta Queen (eerder beschreven).

Ook Perpignan mag met 12 prijzen van de 21 als succesvolle vlucht worden bijgeschreven. Dit betekende tevens dat niet minder dan 4 duiven in dit zware seizoen 3 op 3 vlogen op de ZLU vluchten. Een teken van de sterkte van de Polder-duiven.

Jan, ik hoop dat je dit seizoen met deze en nieuwe toppers weer wat kunt laten zien. We moeten afwachten … hoop doet leven.

Het bericht Toppers van 2019 … van Marseille van Jan Polder verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jeroen van Heumen, Oss, Super ZLU seizoen 2019 (4 en slot)

Topper van 2019 … ‘Nick’ van Chris Paauwe

$
0
0

In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Op Narbonne 2019 liet ‘Nick’ van Chris Paauwe uit Kruiningen zich zien. Hij won de 23e nationaal tegen 3.829 duiven. Chris had een wisselend seizoen: ‘Seizoen 2019 was wat wisselend met goede en ook wel slechte vluchten. Vooral Narbonne en Perpignan waren zeer goed. Op Perpignan pakte ik zelfs 4 duiven in 18 minuten, goed voor de 1e, 3e, 4e, 5e prijs in IFC Zeeland tegen 219 duiven en 8 van de 16 in de prijzen. Nationaal was Zeeland slecht vertegenwoordigd. Derhalve was dit ‘slechts’ goed voor 98e, 127e, 147e, 156e etc.
De kampioenschappen 2019 zijn dus minder dan b.v. in 2018 waarin ik 6e WESM werd. Dat jaar speelde ik o.a. 23e Nat Pau, 33e Nat Agen, 36e Nat Narbonne (met 4 van de 4), 84e Nat St Vincent, 105e Nat Barcelona, 115e Nat Pau etc.

Opvallend in 2019 was weer wel dat ik 5e kampioen op de NPO vluchten werd in Afd 1 – Zeeland. Ik had verder een mooi resultaat was de 13e prijs bij de Internationale Zware Fond Competitie van “De Duif”.

Op welke stand is deze topprestatie geleverd? Chris: ‘ ‘Nick’ zat op de dag van inkorving 10 dagen te broeden op zijn 1e nest. Op de dag van lossing (maandag) zat hij 17 dagen te broeden.’
Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestatie? Chris: ‘Naast de gezondheid, vorm en motivatie van zijn 1e nestje was er verder geen aanwijsbare reden die geleid heeft tot deze prestatie.’
Welke prijzen won ‘Nick’ in eerdere jaren en eventuele andere prijzen in 2019? Chris: ‘ ‘Nick’ ging op Narbonne voor de 1e keer mee op een marathonvlucht. Hiervoor had hij ca. 2.000 km gevlogen. Dit waren voornamelijk midfondvluchten. Tot Narbonne had hij niet op de uitslag gestaan. Als jonge duif is hij opgeleerd door 2x Quievrain (120 km) en 2x Noyon (220 km) te vliegen.’

Wat is de afstamming van ‘Nick’? Chris: ‘De vader van ‘Nick’ heb ik bij Benno Kastelein gekocht in 2016. De reden is dat ik op zoek was naar meer duiven met Jellemabloed omdat ik zwaar onder de indruk was en nog steeds ben van de prestaties van Jelle en zijn duiven. Deze doffer stamt langs vaderskant uit ‘Crash’ (uit zoon Saffier x dochter Orion) en langs moederskant uit een dochter van Blauwe Benno en Romee.
De moeder van ‘Nick’ heb ik eind 2016 op een internetverkoop van Gert-Jan Timmermans via GPS gekocht. Het betreft een rechtstreekse Arjan Beens duivin. Ze stamt langs vaderskant uit een halfbroer van superduivin Evi van Jelle Jellema en langs moederkant is ze een dochter uit Snelle Jelle x Miss Sjaan. Kortom ‘Nick’ heeft het van geen vreemde…’

Hebben vader en/of moeder ook nog prijzen gewonnen? Chris: ‘Omdat ik de vader en moeder voor de kweek heb gekocht heb ik geen vliegresultaten van de vader en de moeder. Vanaf 2017 heb ik voor het eerst gekweekt van deze duiven.
De kweekresultaten van de vader en de moeder zijn:
Vader: Narbonne ’19  23 tegen 3.829 duiven, Perigueux ‘18 86e tegen 1.364 duiven en Bordeaux ’19 120e tegen 1.294 duiven
Moeder: Narbonne ’19 23e tegen 3.829 duiven en Bergerac ’19  50e tegen 1.396 duiven

In 2019 won Chris de volgende wedvluchtresultaten:

Op de NPO-vluchten:
4e  Agen NPO tegen 978 duiven, 76e Nat. Agen S1 tegen 7.245 duiven
7e St.Vincent NPO tegen 924 duiven, 42e Nat St.Vincent S1 tegen 5.541 duiven, 73e Nationaal St. Vincent tegen 12.070 duiven
11e NPO Agen tegen 978 duiven
15e NPO Cahors tegen 587 duiven

Op de ZLU-vluchten:
23e en 122e nationaal Narbonne tegen 3.829 duiven
75e nationaal AgenZLU tegen 5.012 duiven
98e, 122e, 127e, 147e en 156e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven

Dank je, Chris, voor je info over ‘Nick’ en de overige gegevens! Ik hoop dat je nog veel plezier van ‘Nick’ krijgt de komende seizoenen!

Het bericht Topper van 2019 … ‘Nick’ van Chris Paauwe verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

ZLU-topper met 9 prijzen in 3 jaar … ‘D’n Arie’ van A. Saarloos en zn

$
0
0

Een tweetal weken terug heb ik over het eventuele verschil gehad tussen duiven die middaglossingsvluchten vliegen en duiven die het op de ochtendlossing doen. Hierbij heb ik aangegeven dat duiven die over meerdere jaren 3 prijzen per jaar op de ZLU-vluchten winnen grote uitzonderingen zijn. De kans op ‘kapot-spelen’ is dan erg groot. Ze zijn er echter wel …

Vorige week attendeerde John Lindenberg mij op ‘Bieke’ van Jan van der Zanden uit Scherpenisse. Al snel volgde ‘D’n Arie’ van A. Saarloos en zn. Deze laatbloeier van 2007 begon in 2010 met mooie prijzen pakken en hield dat daarna nog 4 seizoenen vol:

45e Nat. Marseille ’14
49e Nat. Perpignan ’13
66e Nat. Marseille ’13
250e Nat. Barcelona ’13
331e Nat. Barcelona ’12
341e Nat. Bergerac ’12
477e Nat. Tarbes zlu 10
1066 Nat. Barcelona ’11
1081 Nat. Perpignan ’11
1118 Nat. Perpignan ’14
1144 Nat. Barcelona ’14
1362 Nat. Perpignan ’12

U kunt het lezen … 3 prijzen in de nationale Top 100 en ook nog eens 4 maal prijs op Barcelona en 4 maal op Perpignan.
In de Asduifcompetities won hij:

1e Nationaal Asduif Fondspiegel ’12-’13
1e Nationaal Asduif Fondspiegel 3- en 4-jaars Klassement ’11-’12-’13-’14

Deze doffer komt uit ‘Barracuda’. Deze doffer won o.a. de 6e nationaal Mont de Marsan en de 16e en 33e nationaal St. Vincent. Hij komt een doffer van het eigen soort met een duivin van Noël Peiren (dochter 5e nationaal Pau en 34e nationaal Marseille).
De moeder van ‘D’n Arie’ komt uit twee duiven van Noël Peiren. De vader won de 124e nationaal Barcelona en de moeder won de 13e nationaal Barcelona en de 17e nationaal Bourges.

Uit goede duiven kunnen goede duiven komen. Dat zien we aan ‘D’n Arie’ van Saarloos en zn. Hopelijk krijgen de mannen nog veel plezier van metname de kleinkinderen. Deze topper zit alweer in zijn 13e levensjaar!!! Dank jullie voor het inzenden van de gegevens van deze waanzinnige doffer … een witte raaf !!!

Het bericht ZLU-topper met 9 prijzen in 3 jaar … ‘D’n Arie’ van A. Saarloos en zn verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>