Mijn laatste column
over het gebeuren op ‘Het Eigen Hok’ stopte met een verhaaltje over de rui. Het
was eind september. Het seizoen zat er al weer bijna twee maanden op. De jongen
waren opgeleid en de oude duiven zaten nog bij elkaar. We zijn inmiddels ruim
drie maanden verder. In de tussentijd gebeurde niet veel … het is immers
wintertijd.
Wintertijd op het hok Ruim een maand na de laatste column zijn de duiven gescheiden. Eerder dan normaal (normaal is bij ons … variërend van midden december tot eind januari), omdat de duiven door de rui heen kwamen en ze weer volop belangstelling kregen voor het andere geslacht. De omstandigheden in ons land zijn de laatste jaren zo dat we nauwelijks winter hebben. We gaan tegenwoordig van de zomer over in een lange herfst richting de volgende zomer. Je kan de duiven dan wel lang bij elkaar houden, maar die keuze levert in hoekjes nesten op en koppeltjes eieren. Dat vinden wij voor de duivinnen geen goed plan. Ze moeten immers het jaar erop weer mooie prestaties neerzetten en veel koppels eieren leggen op jaarbasis helpt daar niet bij (zeker op lange termijn). Rest er niets anders dan scheiden. De duiven komen, in deze periode, als het half kan, een paar keer per week los. Ze houden zo de spieren soepel en ze kunnen dan genieten van een bad. Dat kan gelukkig omdat we dit najaar en winter weinig tot geen last hebben van de roofvogel. In oktober heeft hij een kweekdoffer gepakt (waar we nog over aan het twijfelen waren of we hem hebben zouden aanhouden, vanwege te weinig rendement) en daar is het tot nu toe bij gebleven. Tijdens het loslaten zorgen pa en ik er wel voor dat we met zijn tweeën zijn. We kunnen dan makkelijker een oogje in het zeil houden wat betreft de roofvogel.
De rui is goed verlopen. We zijn nog geen duiven tegen gekomen met rare pennen of meerder oude pennen bij duiven die door de rui horen te zijn. De duiven zien er gezondheid uit … strakke nekjes, vaste mest met mooie pluimpjes erop. Geen klagen dus. Met een regelmatige controle bij Hans van der Sluis en Stephan Göbel hopen we dat tot het eind van het vliegseizoen zo te houden. Verder geven we de duiven wat natuurproducten om de weerstand van de duiven te ondersteunen. We geven onregelmatig Usneagano, wat zuren (o.a. Bio Lugecol), probiotica (van Dipo producten) en we gaan vanaf komend vliegseizoen wat producten van Travipharma gebruiken. Vooral Turbo Desinfect lijkt ons een mooi product om de duiven ‘schoon’ te houden van mankementen na de vluchten. De familie Hage uit Woerden heeft er veel baat bij, dus waarom de familie Van Nieuwamerongen uit Veenendaal niet. Ook Gerard Schalkwijk (eigenaar van Travipharma) timmert de laatste jaren goed aan de weg. Daar zullen zijn producten ook een bijdrage aan leveren. Al blijft de kwaliteit van de duiven het belangrijkste. Echter … goede duiven die niet gezond zijn, presteren niet. Onze visie is om zo min mogelijk (bij)producten te geven, want we hopen een stam te vormen met sterke duiven. Belangrijk hierbij is volgens ons een regelmatige controle bij de dierenarts en een paar producten die de weerstand helpen ondersteunen en die bewezen hebben dat ook te doen (op het eigen hok).
De aankomende kweek De wintertijd is bij uitstek de tijd om rustig te kijken welke koppelingen gemaakt gaan worden voor het volgende kweekseizoen. We gaan begin februari 20 koppels samen zetten. Dit doen we, zodat we van de kweekkoppels meerdere koppels jongen kunnen kweken, die we kunnen invliegen voordat ze enorm in de rui gaan vallen. Voor begin februari wordt gekozen (het zou ook prima een paar weken later kunnen) om zo een viertal jongen te kunnen uitkiezen voor de Golden Classic Marathon-competitie. Deze competitie wordt georganiseerd door de Luchtbode uit Hendrik Ido Ambacht. Ik denk voor iedere liefhebber in Nederland een mooie competitie. Het is een initiatief die onze sport een extra dimensie geeft. Op hun site kunt u meer informatie vinden over deze competitie. In het kort: de liefhebber kweekt 1 tot maximaal 4 jongen. Die worden verkocht in het clubgebouw van De Luchtbode. De koper of kopers gaat of gaan de jongen inspelen. Als jaarling kunnen de duiven worden gespeeld op Agen ZLU en/of Bergerac. Van deze duiven wordt een aparte uitslag gemaakt en over de eerste 5 duiven per vlucht wordt de geldpot verdeeld onder de kweker en speler van de winnende duiven. De geldpot is een jaar eerder gevuld door de verkoop. Een prachtig initiatief. We hebben nu twee jaar mee gedaan en twee keer was een duif van ons, gespeeld door een andere speler (Leen Stout en Ineke van der Rhee), in de prijzen gevallen. De tweede duif zelfs twee keer. Terug naar het samenstellen en samen zetten van de koppels. Voordat de koppels worden samen gezet krijgen twee afdelingen in het hok nieuwe broedhokken. Gelukkig hebben we de timmerman in huis en samen met een beetje hulp van mij, zal dat klusje ook wel worden geklaard. In de tussentijd kunnen we nadenken welke 20 doffers tegen welke 20 duivinnen komen te staan. Eén koppel staat vast. Het koppel wordt gevormd door een doffer van Piet Heikamp met een duivin van Harry Brundel. Harry is een liefhebber die net als pa in de bouw heeft gewerkt en die mijn vader met regelmaat tegenkwam op de bouw. Van Harry hebben we af en toe een paar jongen gehad, want hij had duiven die op Barcelona mooie prijzen pakten en die duiven hadden wij toen nog niet. Deze duivin won in 2016 de 61e nationaal Barcelona en omdat ze een jaar later gewond terugkwam van een inspeelvlucht, werd ze voortaan gebruikt als kweekduivin.
Ze is inmiddels de moeder van de 53e nationaal St. Vincent ZLU van afgelopen seizoen. Verder zitten er drie zonen van het jaar 2018 in het vlieghok die op de dagfond afgelopen seizoen samen met twee zonen uit de 3e en 18e nationaal Narbonne 2015 zich van hun beste kant lieten zien. Deze drie zonen zijn gekweekt met de doffer van Piet Heikamp. Dit koppel moet nodig weer op elkaar. De doffer van Piet Heikamp is ook de vader van de 36e nationaal Barcelona 2017. De 3e en 18e nationaal Narbonne 2015 zullen hoogstwaarschijnlijk ook weer op elkaar komen. De andere 18 koppels wordt een mooie puzzel met nieuwe combinaties. Sinds vorig seizoen hebben we alle kinderen van de Carteus Giant naar ‘de kweek’ gehaald. Van twee dochters bleven in 2019 de meeste kinderen over. Deze twee dochters gaan waarschijnlijk gekoppeld worden aan een doffer van Kees Elzakkers (soort Wim Kooreman maal Cor de Heijde) en een doffer van Jos Martens (zoon Atlas). Wat het eindelijk allemaal gaat worden, leest u wel in een volgende column over ‘Het Eigen Hok’.
Tot Slot Ik wil u als lezer veel plezier wensen met onze hobby. Probeer de
duivensport voor uzelf simpel te houden en luchtig. Ga lekker sparren met
collega-duivenliefhebbers in ‘de buurt’ en geniet van de duiven op het eigen
hok bij de verzorging van je vogels. Ik wens u verder een paar goede kweekkoppels
toe voor het komende kweekseizoen. En tot slot natuurlijk veel leesplezier
verder op het Marathonduivenjournaal.
Heeft u vragen of
opmerkingen … stuur mij gerust een mail … marathonduivenjournaal@gmail.com
of gebruik het contactformulier op de contactpagina.
In deze rubriek krijgt
iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven)
van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld
of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
Deze keer is ‘Simba 158’ van Henk Verheij aan de beurt. Als
jaarling won ze de 572e nationaal Bergerac tegen 2.903 duiven.
Afgelopen seizoen won deze duivin de 10e nationaal St. Vincent ZLU
tegen 2.692 duiven. Eerder in 2019 won zij de 269e nationaal Pau
tegen 3.785 duiven. Henk: ‘Ze kwam zo strak als een snaar aanvliegen op St.
Vincent, kwam heel goed thuis. Daarna werd ze vol vertrouwen naar Perpignan
gestuurd … helaas kwam ze niet terug, dus ik heb ook geen foto.’
De duif werd op dubbel weduwschap gespeeld nadat hij in
januari gekweekt had. Simba zat altijd in zijn zondagse pak, nooit een veertje
verkeerd, altijd bereid om een robbertje te vechten met de baas en dol op
pinda’s.
Henk gaat verder met zijn verhaal over Simba: ‘Simba komt
van ons gezamenlijk kweekhok bij Theo
Streefkerk. De vader komt rechtstreeks van Jellema en is een kleinzoon van
Zwart Goud. De moeder komt rechtstreeks van Gebr. Saya uit Heer. Zij is een rechtstreekse
dochter van Djefa, hun 1e Nationaal Carcasonne. Met deze kwekers is
niet gevlogen, maar ze zijn rechtstreeks op het kweekhok geplaatst.’
Dank je wel voor
medewerking aan deze rubriek. Jammer dat ‘Simba’ achter is gebleven op
Perpignan. Het hoort bij onze sport dat er weleens een duifje achterblijft,
maar je hoopt altijd dat toppers als deze terugkomen. Hopelijk staan er in 2020
weer nieuwe toppers op.
Jelle
Jellema is over de laatste vijf seizoenen de beste ZLU-speler. Hoeveel
kopprijzen hij niet heeft gepakt met een gemiddelde overvlucht van 60 km op
Midden Nederland en 150 km op Zuid Nederland is ongekend. Dat hij voor het
Noordelijk deel van Nederland van buitenaardse klasse is, bewijzen o.a. zijn
Keizer Kampioen en de meerdere onaangewezen kampioenschappen van de Fondunie
2000 en de vier podiumplaatsen van de laatste 5 jaar bij de Marathon Noord.
Niemand in Nederland zag zoveel duiven een 1:100 prijs winnen over de laatste 5
jaar op de nationale ZLU-vluchten. Dat geldt ook voor de categorie 1:50. Dat
maakt hem tot de meest stabiele topper van de vluchten in Nederland.
De toppers van Marseille en Narbonne komen in dit deel voorbij.
De toppers
van Marseille en Narbonne Voor de kampioenschappen van de Stichting Marathon Noord tellen op drie
vluchten alleen de twee eerst getekende van de inkorflijst en wel de eerst
geklokte van deze twee. De vluchten die voor de Ochtendlossing tellen zijn
Barcelona, Marseille en Perpignan. Op Marseille ging het bij Jelle als volgt …
Op deze oostelijkste vlucht van het jaar had Jelle 18 duiven mee en speelden 7
duiven prijs. De eerste 3 duiven zaten lekker in de kop van de uitslag … 22e,
48e en 91e nationaal. De tweede duif was de 2e
getekende en pakte de punten voor het kampioenschap van de Marathon Noord. De
derde duif was de 1e getekende.
‘De 513’ van 2016 was de eerste duif van Jelle. Deze doffer won dus de 22e
nationaal Marseille tegen 2.735 duiven. Eerder in 2019 won hij de 143e
nationaal Pau tegen 3.785 duiven en ook later in het seizoen won hij prijs op
Perpignan. Zijn vader is MG 430, de topkweker uit Miss Gijsje en Mr. Beautiful
van Arjan Beens. De moeder is New Jade 7 uit de twee Internationale winnaars
van Barcelona, New Laureaat en Kleine Jade. New Jade 7 is ook de moeder van de
14e nationaal Pau 2019 en de 30e nationaal Agen 2018.
De puntenpakster voor de competitie van Marathon Noord van Marseille heet Ming
Mei en is geboren in 2017. In de Marathon Noord-competitie pakte ze de 5e
prijs. Zij won ook de 162e nationaal Agen en de 260e
nationaal Narbonne als jaarling en eerder in 2019 de 210e nationaal
Pau. Haar vader komt uit Orion (beste zoon Zwart Goud) met een dochter van
Julia (9e nationaal St. Vincent). Haar moeder is een zus van de
vader van Jill. Zij is dus een dochter van New Laureaat en Kleine Jade.
De 91e nationaal Marseille 2019 (9e bij de Marathon
Noord) werd gewonnen door Dochter Rena. Eerder in 2019 won ze de 46e
nationaal Pau. Deze duivin, die geboren is in 2017, komt uit Jort en Rena. Jort
is een doffer uit Inteelt Rika (stammoeder van het hok Arjan Beens en soort van
Jelle zelf) met een dochter van Zwart Goud. Hij won zelf de onder andere 45e
nationaal Marseille 2016 en de 116e nationaal Pau 2016. Moeder Rena
won in haar loopbaan als vliegduivin onder meer de 5e nationaal Pau, 8e
nationaal Barcelona, 30e nationaal Marseille en de 132e nationaal
Barcelona. De vader van Rena is Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno en Romee.
Romee is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft
rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent,
5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij is inmiddels een van de topvererfster op
het hok Jellema geworden. De moeder van Rena is Evi. Ze won voor 2016 3 prijzen
bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27e nationaal
Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal
Perpignan.
Op Narbonne won Jelle een prachtige kopprijs … de 6e nationaal tegen
3.829 duiven. Deze prestatie werd neergezet door Rosalie. Ze won een jaar
eerder als jaarling de 238e nationaal Agen. Haar vader komt uit New
Remy (1e nationaal Barcelona 2014 van België) met Silvie, de 3e
internationaal Barcelona 2014. De moeder van Rosalie is New Romee. Zij komt uit
New Laureaat (1e internationaal Barcelona 2013) met Romee. ‘Romee’ is
één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft
rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent,
5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac en kwam uit op de Olympiade). Zij komt uit een
doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van
Volkens (dochter Jackpot).
Op een mooie nazomerdag in 2017
Topvliegers worden topkwekers In het volgende deel komen de toppers van Perpignan aan bod. Wat in de stam van Jelle opvalt, is het volgende: De topvliegers van eerdere jaren komen in de stambomen terug als topkwekers. Dat was in het verleden al zo met duiven als Orion en Saffier. De laatste jaren zien we duiven terug als: Kleine Jade (1e internationaal Barcelona 2014) Silvie (3e internationaal Barcelona 2014) Romee (Olympiade duif met 5 super prijzen) Deze duiven zien we vaak terug in de stamkaarten van de toppers van nu. Zo zien we ook duiven als Evi (10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan) en Rena (6e Internationaal Pau en 8e nationaal Barcelona) terug, die zelf in het recente verleden topprestaties neerzetten. De Jellema-stam krijgtdaarnaast een update met vers bloed van duiven als New Laureaat (1e internationaal Barcelona 2013) en MG 430 (zoon Miss Gijsje en Mr. Beautiful) van Arjan Beens. Andere liefhebbers kunnen hieruit leren dat ze gerust hun toppers op de kweek kunnen zetten om een nieuwe generatie toppers te kweken. Met topvliegers kweken heb je gewoon een kans op een volgende goede vlieger.
In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
‘De 797’ van Piet Pladdet uit Hoek is dit keer de hoofdrolspeler. Deze doffer won de 18e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.696 duiven. Eerder in het seizoen 2019 won hij de 257e nationaal St. Vincent van de NPO tegen 5.451 duiven. In 2018 won deze donkerkras twee prijzen op Dax en Bergerac. Hij wordt door Piet gespeeld als weduwnaar.
Piet: ‘De duif is als ei opgehaald bij Hubert Vanherck in Borgloon (België). Bij wie ik zeer goede duiven voor de zware fond gehaald heb.’
De man uit Zeeuws Vlaanderen heeft in ‘De 797’ weer een topper in hok. In het verleden drukte Piet al vaker zijn neus aan het venster. Kijkt u maar eens naar het volgende rijtje, topresultaten afgelopen jaren: 1e Nat Sector 1 Bergerac 8.170 duiven 2017 (2e van heel NL van 21.000 duiven) 1e Provinciaal St. Vincent 1.338 duiven 2014 1e -3e Agen 272 duiven IFC Terneuzen 2014 2e Nat Bergerac over- all 21.000 duiven 2017 2e-3e-15e-30e-40e-41e-44e-69e-86e-97e Prov. Bergerac 2.343 duiven 2015 2e Pau 164 duiven IFC Terneuzen 2016 5e-12e-13e-39e, 330 duiven Agen IFC Terneuzen 2016 6e-9e-10e-14e, 191 duiven Narbonne IFC Terneuzen 2016 6e-47e-51e-56e-71e-76e-88e Provinciaal Bergerac 2.335 duiven 2014 20e Nat Agen 5.910 duiven 2014 45e Nat Pau 3.788 duiven 2016
De huidige stam bestaat uit duiven welke afkomstig zijn van Noel Peiren (Zedelgem), P&D Houfflijn (Wortegem-Petegem), W.M.F.J Boddaert (Oostkamp) en Hubert Vanherck (Borgloon). Allen afkomstig uit België. Het hokbestand bestaat uit slecht 46 vliegduiven en 8 kweekkoppels. Qua aantal duiven kan gesproken worden van een kleine melker, maar dat is niet het geval als je kijkt naar de prestaties. Denk maar een aan de mooie nationale overwinning van Bergerac in 2017. Daarnaast werden de afgelopen jaren nog meer mooie prestaties behaald.
Denk je wel, Piet, voor de medewerking aan deze bijdrage. Ik hoop dat je nog veel plezier van je ‘797’ mag hebben. Tot een volgende keer !!!
In deze rubriek stel ik wat
kweekvragen aan marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen
voorgelegd aan Peet Solleveld en Bert Prasing.
Peet is een bekende liefhebber bij de meesten van ons. Hij doet al jaren met de
besten mee en won o.a. de West Europese Super Marathon op de internationale
vluchten. Hij staat op beurs voor de voerleverancier Beyers.
Bert Prasing is een sympathieke topper uit Lelystad. Hij had afgelopen seizoen
de snelste nationale duif van Agen. Internationaal hoefde hij alleen twee
Franse duiven voor te laten.
Deze vragen
stelde ik aan hen: Wanneer gaat u koppelen? Of op welke
datum heeft u gekoppeld? Bert: ‘In de eerste week van maart 2020.’
Peet: ‘Er wordt hier gekoppeld 2e week maart. Meestal de week na de beurs. Koppelen
is hier appeltje-eitje, omdat ik de paters (jaarlingen) al in het najaar hun
bak geef en een ronde laat groot brengen.’
Waarom kiest u voor deze datum? Bert: ‘Het wordt dan
hopelijk weer iets warmer en het is vroeg genoeg om de jonge duiven op de
natour te kunnen spelen.’
Peet: ‘Nooit over nagedacht. Toch logisch met de fondduiven op de kooi.’
Koppelt u uw kweekduiven op een
andere datum? Zo ja, wat is de reden? Bert: ‘Nee, eerste
ronde wordt overgelegd naar de jaarlingen, evenals de eieren van de bewezen
prestatie duiven.’
Peet: ‘ Kweekduiven worden vlak voor de kerst gekoppeld. Reden: Ik neem altijd
de laatste week van het jaar vrij. En daarvoor deed ik dat, omdat ik met deze
jongen het hele programma afwerkte en zo de doffers als jaarling al 3 NPO-vluchten
liet maken. Ze waren dus als jaarling ervaren genoeg. Zijn vaak mijn beste
geworden!! Ook een reden was toen: Paloma nog voor de jongen zorgde. Ze kon ook
met zo’n winterjong die aangelopen was eens een prijsje pakte.’
Heeft u een kweekkoppel samengesteld
waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond
en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd?
Bert: ‘Er wordt uit
alle 2 jarige en oudere duiven gekweekt. Soms uit een jaarlingkoppel. Ik hoop
een kweekkoppel te hebben samengesteld. Die kans is klein, omdat er maar weinig
echte kweekkoppels zijn. De kweekmethode is vrij simpel: goed tegen goed, goed tegen
kind uit goed maal goed en de kinderen uit goed maal goed tegen goed maal goed.
Peet: ‘Heb dit jaar een nieuw kweekkoppel samengesteld waar ik hele grote hoop
op hebt en wel deze: De New Leo maal het Duiveltje.
De New Leo is gekweekt uit de Bordeaux van Leo Pronk. Deze doffer speelde als
jaarling de 1e Int Bordeaux , 1e Nat Bordeaux. Hij is de vader van de 6e Nat
Pau, 1e Reg Cahors en grootvader van een heel leger vroege duiven.
De New Leo is een halfbroer van één van mijn beste kwekers die Leo ook gekweekt
uit de Bordeaux van hem.
De moeder van de New Leo is Simply the Best. Dit is weer een kleindochter van
de Bordeaux van Leo Pronk. Deze Wonderfee vloog in 2013 de 8e Nat Bordeaux en
de 38e Nat Perpignan. Zij werd daarmee 3e Beste ZLU duif WHZB 2013, 1e Nat
Asduif Topwings en Kampioensduif Fondclub N-Z Holland.
De duivin waar de New Leo tegen gekoppeld staat is het Duiveltje. Dit is een
dochter van onze Floris. Deze doffer werd gekroond als beste duif van Nederland
over 3 jaar van de Internationale vluchten over 2015 – 2017. De moeder van het
Duiveltje is een dochter uit de Leo x Lucia. Het vermaarde LeLu koppel. De Leo
is gekweekt uit de 1e Int Bordeaux van Leo Pronk. En de Lucia komt weg bij
vriend Luc van Coppenolle. Dit koppel heeft al vele toppers voort gebracht.
Deze koppeling is dus wederom een inteelt product naar de Bordeaux van Leo
Pronk. Een WEER-GA-LOZE kweekduif.
Naar de jongen van dit koppel kijk ik heel erg naar uit.
Ik heb er een foto bij gedaan van het koppel waar dit jaar mijn beste jaarling, de Vale Zeppelin, uit kwam. Vale Zeppelin is gevlogen als pater.
Hij is gekweekt uit de Zeppel Junior. Dit is een zoon van Zeppel (1e Int Narbonne x Blauwe Kamikaze, wat weer een dochter is van Kamikaze 1e Internationaal Perpignan.’
Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen
hok? Bert: ‘Dit jaar
worden er circa 40 jonge voor eigen gebruik gekweekt.’
Bert en Peet bedankt voor jullie
snelle reactie en medewerking aan deze rubriek.
In deze rubriek krijgt
iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven)
van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld
of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
Dit keer hebben we twee hoofdrolspelers. Het zijn twee
doffers van Carlo Dominicus uit Goes. Het zijn ook nog eens twee volle broers. Ze
wonnen op St. Vincent ZLU in 2019 de 4e en 13e nationaal
tegen 2.696 duiven.
De ene broer heet ‘Black Diamond’. Deze doffer van 2016 werd in 2018 Asduif van
de grote Zeeuwse Fondclub IFC. Hij vloog dat jaar de 119e nationaal
Pau, de 96e nationaal St. Vincent ZLU en als klap op de vuurpijl de
7e nationaal Perpignan. Dit jaar won hij weer 3 prijzen, waaronder
de 13e nationaal St. Vincent ZLU.
De andere broer heet ‘Broer Black Diamond’. Deze doffer is van 2017. Hij werd in 2019 1e
Asduif van de dezelfde IFC. Hij won in 2019 3 prijzen, waaronder de 4e
nationaal St. Vincent ZLU. Hiermee heeft Carlo twee klasbakken in huis.
De vader van de duif is voor de kweek gekocht bij Ko van Dommelen.
Hij komt uit de 11e nationaal Marseille (Zoon Molenaar) met een
dochter van ‘De Orleans Hulk.
De moeder is verspeeld in 2018 op St. Vincent nationaal. Zij komt via Piet de
Vogel uit het soort van Ko van Dommelen (50%), Jac. Steketee (Jonge Stayer 25%)
en J. Moedt (25%).
De twee broers zijn op weduwschap gespeeld. Ze krijgen 2 of
3 ZLU-vluchten voor de kiezen nadat ze zo’n 2.500 km zijn ingespeeld.
De motivatie wordt opgebouwd naar het eind van het vliegseizoen. Op Pau wordt
bij de weduwnaars alleen de broedschotel omgedraaid. Op de tweede vlucht worden
de duivinnen een uur getoond. Op de derde vlucht wordt er meerdere uren getoond
en worden er tabakstelen in het hok gelegd.
In 2019 had vier goede ZLU-vluchten. Hij won de 97e
nationaal Narbonne, had 9 van de 12 gezette duiven op Pau in de prijzen, 10 van
de 14 gezette duiven op Perpignan behaalden prijs en hij won naast de 4e
en 13e nationaal St. Vincent ZLU de 45e nationaal en had
6 van de 7 duiven in de prijzen.
In 2018 was Carlo ook al goed bezig met de 2e
nationaal Agen ZLU, 7e en 45e nationaal Perpignan, 23e
en 68e nationaal Narbonne en 18e en 96e
nationaal St. Vincent ZLU. Daarnaast had hij nog de 4e en 7e
Nationale Asduif ZLU. Carlo timmert lekker aan de weg met een sterk hok met
duiven.
Carlo, je mag trots
zijn op deze toppers. Ik hoop dat ze je nog vele jaren plezier op gaan leveren!
Jelle
Jellema is over de laatste vijf seizoenen de beste ZLU-speler. Hoeveel
kopprijzen hij niet heeft gepakt met een gemiddelde overvlucht van 60 km op
Midden Nederland en 150 km op Zuid Nederland is ongekend. Dat hij voor het
Noordelijk deel van Nederland van buitenaardse klasse is, bewijzen o.a. zijn
Keizer Kampioen en de meerdere onaangewezen kampioenschappen van de Fondunie
2000. Verder stond hij vier maal op het podium in de laatste 5 jaar bij de
Marathon Noord. Niemand in Nederland zag zoveel duiven een 1:100 prijs winnen
over de laatste 5 jaar op de nationale ZLU-vluchten. Dat geldt ook voor de
categorie 1:50. Dat maakt hem tot de meest stabiele topper van de vluchten in
Nederland. Of zoals een liefhebber afgelopen weekend tegen mij zei: ‘Er zijn
verschillende goede marathonliefhebbers in Nederland, maar Jelle Jellema steekt
daar bovenuit. Hij is met zijn duiven wereldklasse!’ Hieronder kunt u het
laatste deel van de reportage over 2019 lezen. In dit deel komen o.a. de toppers
van Perpignan voorbij.
De
uitslagen op de ZLU Pau: 14e, 46e, 80e, 92e enz. tegen
3.785 duiven 11 prijzen van de 21 gezette duiven
Agen jaarlingen: 88e, 97e, 116e enz. tegen 3.940 duiven 19 prijzen van de 44
gezette duiven
Agen Oude duiven: 30e, 110e, 126e enz. tegen 5.214 duiven 5 prijzen van de 7
gezette duiven
Barcelona: 3e, 64e, 72e enz. tegen 4.219 duiven 9 prijzen van de 19 gezette
duiven
St. Vincent: 100e, 122e enz. tegen 2.696 duiven 5 prijzen van de 13 gezette
duiven
Marseille: 22e, 48e, 91e enz. tegen 2.735 duiven 7 prijzen van de 18 gezette
duiven
Narbonne: 6e, 300e, 310e, 328e enz. tegen 3.829 duiven 9 prijzen van de 23
gezette duiven
Perpignan: 27e, 34e, 50e, 63e, 83e enz. tegen 4.283 duiven 24 prijzen van de 45
gezette duiven
89 prijzen van de 190 gezette duiven à 46,8 % …
bijzonder hoog met dit aantal ingemande duiven.
De toppers van Perpignan Op de laatste vlucht van het ZLU-seizoen, Perpignan, had Jelle 45 duiven mee en meer dan de helft, 24 stuks, kwamen in de prijzen terug. Hij begon met de volgende serie 27e, 34e, 50e, 63e en 83e. Hier waren verschillende topduivinnen voor verantwoordelijk. De 27e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘Helena’. Deze duivin won eerder in 2019 de 147e nationaal Pau. Zo won ook prijzen op Marseille 2019 en Narbonne 2018. Haar vader komt uit Joe Frazier (topper van Kramer-Ouwehand) en Julia (o.a. 9e nationaal St. Vincent 2015). De moeder van ‘Helena’ komt uit ‘Blauwe Benno’ (3e NPO Bergerac en goede vererver via Benno Kastelein) en ‘Romee’. Romee’ is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac en kwam uit op de Olympiade). De tweede Perpignan-duif van Jelle won de 34e nationaal. Het is ‘Steffie’. Van deze duivin van 2015 was 2019 haar beste vliegjaar tot nu toe. Eerder in 2019 won ze de 100e nationaal St. Vincent ZLU. Haar vader is New Jade 1 … uit New Laureaat en Kleine Jade, de twee internationale winnaars van Barcelona in 2013 en 2014. De moeder van ‘Steffie’ komt uit ‘Orion’ (beste zoon van ‘Zwart Goud’) en ‘Silvie’ (3e internationaal Barcelona 2014).
Dafne
‘Steffie’ is een zus van ‘Dafne’, die de 3e nationaal Perpignan 2016 won. De 50e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘Lady Bazille’. Zij won op de eerste ZLU-vlucht van 2019, Pau, de 92e nationaal. De vader van deze duivin komt uit ‘Joe Frazier’ van Kramer-Ouwehand en ‘Romee’. De moeder van deze dame komt uit uit ‘New Remy’ (1e nationaal Barcelona 2014 van België) met ‘Kleine Jade’, de 1e internationaal Barcelona 2014.
Evi
De vierde duif van de topper uit Nijverdal won de 63e nationaal Perpignan. Deze prijs werd gewonnen door een jaarling-duivin, ‘De 031’. Op Agen ZLU won ze ook al een prijs. Deze duivin komt uit twee ingeteelde ouders. Haar vader is een zoon van Evi (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona) met haar eigen vader, topkweker MG 430. Haar moeder komt uit New Jade 1 (zie hierboven) met Dafne (3e nationaal Perpignan 2016). Dafne is een dochter van New Jade 1. De 83e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘Zwarte Lola’. Deze duivin van 2015 won eerder in haar loopbaan o.a. de 17e nationaal Perpignan 2016. Haar vader komt uit ‘New Witbuik’ (1e nationaal Barcelona 2012, eigendom van Hugo Batenburg) met ‘Silvie’ (3e internationaal Barcelona 2014). De moeder komt van de familie van Houten uit PiPa 1 (vader van o.a. 4e nationaal St. Vincent en 11e nationaal Marseille) met ‘Hannie’ (o.a. 20e nationaal Perigueux).
Tot Slot Sinds dit jaar brengt Jelle zijn doffers voorzichtiger. Ze worden niet meer, zoals voorheen, op Agen ZLU gespeeld. Hun trainingsopbouw is rustiger. Ze krijgen meer inspeelvluchten. De meeste doffers worden als jaarling voor het eerst op Bergerac middaglossing gespeeld. Jelle hoopt hiermee meer rendement uit zijn doffers te halen in de toekomst. Tot nu toe zijn meeste vaandeldragers duivinnen. De hoop voor de toekomst is dan ook dat er meer doffers zich tussen de duivinnen gaan vliegen in de kop van de uitslagen.Jelle heeft weer een puik seizoen achter de rug. Als dierenarts is Jelle gestopt. Hierdoor besteedt hij niet meer tijd aan zijn duiven, maar gaat het nu onder minder tijdsdruk, vertelde Jelle ons bij het bezoek. Jelle is een op en top duivenmelker. Jelle: ‘In het seizoen ben ik dag en nacht met de duiven bezig. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw als dat nodig is. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen. Met mijn vader natuurlijk en anderen. Ik overleg met hen en doe samenkweek. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport? Jelle: ‘De wedstrijden! Dus het klaarmaken en het thuiskomen van de duiven.’ We sluiten af met een felicitatie aan deze kanjer … Jelle, gefeliciteerd met je prachtige seizoen 2019!
Van water word je schoon, van zand word je vuil. Het is
bijna al weer december. Een stelletje
van mijn duiven ligt behaaglijk op een kluitje bij elkaar in het mulle
zand van mijn verwaarloosde plantenborder. We gaan misschien weer een mooie
winter beleven.
Kijken naar duiven verveelt nooit. Ze genieten nu volop van de zon op dit
miniatuur duivenstrandje. Sommigen gooien met de vleugels het droge zand over
zich heen, alsof ze een zandbad willen nemen. Waarom ze zo met zand spelen! Ik
weet het niet. Dat gegooi met zand zal wel een functie hebben.
Wat een waterbad betreft: de duiven geven meestal zelf aan
wanneer ze er aan toe zijn. Ze liggen dan met natte koppen in een kring rond de
drinkbak. Ik heb het idee dat duiven naar een wasbeurt verlangen als de barometer
daalt of als er regen in aantocht is. Of dat geploeter een teken van vorm en gezondheid is weet ik niet, wel is
het zo dat een sukkelende duif niet in bad gaat.
Een van mijn zand zonnende duifjes houdt zijn kop scheef en
houdt de hemel scherp in het oog. Heel
hoog gaat er een vliegtuig op weg naar Schiphol, geen roofvogel dus. Duiven
hebben goeie ogen maar ze houden wel hun kop schuin en bekijken met één oog de
hemel. Wij kijken langs onze neus naar voren, duiven steken de snavel niet in
de lucht als ze een havik, een grote kraai of
Heteluchtballonnen zien. Want aan die laatste dingen hebben ze een
pesthekel, vooral als het geblaas van die gasbranders te horen is.
Duiven bewegen hun hoofd om beter te zien. Doordat hun ogen
aan de zijkanten van de kop zitten hebben duiven moeite met het schatten van
diepte. Wetenschappers hebben bewezen dat lopende duiven het beeld op hun
netvlies fixeren door eerst hun kop naar voren te gooien, dan een plaatje te
schieten en daarna hun hoofd achterna te lopen. Het hoofdschudden helpt ook bij
het zien van bewegingen. De duif gooit zijn hoofd naar voren en loopt er
achteraan. Even staan hoofd en ogen stil en kan de duif vaststellen of zijn
omgeving beweegt. Met mijn groepje maandagduivenmannen, heb ik zo af en toe een felle discussie over het feit dat duiven vaak
tegen obstakels vliegen Voor de duidelijkheid; het gaat om zestal clubgenoten
die zich elke maandag aan koffie, thee
en cake te goed doen.
Om ze uit hun tent te lokken, beweer ik dan dat duiven
misschien hun eigen oogproblemen hebben en dat ze de wereld en hun omgeving wel
eens anders kunnen waarnemen dan wij dat doen. Ze gaan dan enthousiast en opgewonden roepen dat
duiven hele goeie ogen hebben en dat ze
paniekeren vanwege een slechtvalk of havik. Dat duiven soms zo maar
ergens tegen aan vliegen wil er bij hun niet.
Als ik dan tegenwerp dat zo’n duif misschien in gedachten en er met haar
kop niet bij is of dat zo’n vogel misschien het geluidscherm langs de A28 gewoon
te laat ziet of kippig is, word ik hartelijk uitgelachen. Mario roept dat ik
mijn duiven dan maar naar een opticien moet gaan. Umberto vindt dat geen slecht
idee en oppert dat contactlenzen dan de voorkeur moeten hebben boven een tweede
of derde gratis bril. Kortom ik word uitgelachen en als ze daar mee klaar
zijn herinner ik de mannen aan die witte
duivin van mij die eens na lang achterblijven van een vlucht helemaal ecolinegroen gekleurd op
het hok terugkwam en dat toen mijn andere duiven daar helemaal geen
aandacht voor hadden en dat zij die kleurverandering misschien niet opmerkten
omdat duiven de wereld in zwart wit zagen, waren ze niet overtuigd. Umberto
vroeg of er nog koffie was en daarmee
was de discussie gesloten
In deze rubriek krijgt iedere
bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van
2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of
meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
Frank Zwiers
had op St. Vincent ZLU twee toppers: ‘Aurora’ en ‘Pandora’. Ze wonnen op St.
Vincent ZLU in 2019 de 11e en 14e nationaal tegen 2.696
duiven. Deze kanjers spelen de hoofdrol in dit verhaal.
Frank: ‘ ”Aurora”
is voor mij een echter super duif. Ik heb haar 2x gespeeld. Ze wint in 2018 als
jaarling al de 6e Nat Agen ZLU. Dit jaar op St. Vincent middaglossing de 5e NPO
van Brabant 2000 en op St. Vincent ZLU de 11e Nationaal.
Ze is gefokt uit een doffer van Cor de Heijde. Deze doffer is een halfbroer van
de “Kleine Blauwe, 1e Nat St. Vincent”. De grootvader van vaderskant komt uit “Marianne”,
1e nationaal St. Vincent en haar broer, wint o.a. 91e
nationaal Pau. De moeder is een dochter van mijn “Golden Future”, “Iris”.
De 195,
“Pandora” won in 2018 als jaarling de 111e Nat Agen ZLU. Dit jaar won zij op
St. Vincent ZLU de 14e Nationaal. Ze komt uit een halfbroer x halfzus koppelen
met 2 kinderen van “Golden Future”, stammoeder van Frank Zwiers. De vader is al
ingeteeld naar “Rika”, stammoeder van Arjan Beens (“Golden Future” met haar
halfbroer). De moeder van “Pandora” won zelf de 5e NPO St. Vincent
en komt uit een zoon van “Rosy”, o.a. 3e nationaal Bergerac van Koop
Kiekenbelt met “Golden Future”.
Franks mooiste prestaties in 2019: 2019 was het jaar dat ik mijn horizon meer heb verplaatst naar de ZLU. Ik had dit in 2018 met de jaarlingen reeds geprobeerd en dat ging prima. In 2019 heb ik op de ZLU vluchten in totaal 57 duiven ingemand en daarmee 5x bij de eerste 17 Nationaal gespeeld. De zogenaamde “vaasjes” werden gewonnen met de volgende prijzen:
2e Nationaal Perpignan , “Bernadette”,
kld Le Bernard gespeeld op jong van een week.
3e Nationaal Agen ZLU jaarlingen met
“Vaiana”, kld Le Bernard gespeeld op een jong van een week.
11e Nationaal St. Vincent ZLU met
“Aurora”, kld Golden Future gespeeld op een jong van een week
14e Nationaal St. Vincent ZLU met
“Pandora”, kld Golden Future gespeeld op een jong van een week
17e Nationaal Agen ZLU jaarlingen met
“Mad Max”, volle broer “Neo”, gespeeld op een jong van een week
“Vaiana” is net
als “Aurora” een speciale duif, ze won 3e Nationaal Agen en op Narbonne klokte
ik haar om 22:37 in het donker. Haar vader komt uit “Le Bernard”, 1e
nationaal St. Vincent met “Sacha”, 6e NPO Bergerac. Haar moeder komt
van Saarloos en zn. Haar vader was 1e Nationale Asduif ZLU over twee
seizoenen, “Crack 808”.
Er is voor
de St. Vincent ZLU-toppers geen aanwijsbare extra motivatie behalve de
neststand. Mijn favoriete stand is jongen van een week omdat ik heb ervaren net
zo makkelijk doffers als duivinnen vroeg te pakken. Even ter illustratie, ik
heb in 2018/2019 8x top 17 Nationaal gewonnen, allen op deze stand en hiervan
5x duivin en 3x doffer.’
Frank,
het is fantastisch om 5 van deze toppers op het hok te hebben, samen met je
andere toppers. Ik hoop dat je nog veel plezier aan deze toppers mag beleven.
In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
Deze keer is de beurt aan ‘Dafne’ van Margreet en René Koeman-Kok. Deze duivin won in sector 2 de 14e nationaal Dax tegen 1.727 duiven. In Noord Holland was dat goed voor een Top 10 plaats, 6e tegen 405 duiven. Ze heeft deze prijs verdiend op 12 dagen broeden. In dit afgelopen seizoen won ze nog twee mooie prijzen op St. Vincent en Bergerac (resp. 99e tegen 706 duiven en de 167e tegen 1.192 duiven). Het jaar ervoor (2018) sloot ze het seizoen af met de 58e nationaal Perigueux tegen 4.257 duiven.
‘Dafne’ is een laat jong van 2015. Als jaarling is ze niet gespeeld. Haar vader komt van Kramer-Ouwehand via een bon en de moeder komt van Hans Wolfsen uit Soest. Deze ouders zijn gelijk op het kweekhok gezet vanwege de goede afkomst.
De duivin van Hans Wolfsen heeft als vader een doffer uit ‘Toon’ van Verweij-de Haan met ‘Tess’ van Nico Volkens-soort. De moeder is voor een heel groot deel van het soort van Jan Ernest, al komt de vader van deze duivin via Visser uit Drachten. De doffer van Kramer-Ouwehand komt uit twee goede kwekers. Zijn moeder is o.a. ook de moeder van de 20e nationaal Pau en de vader is ook de vader van o.a. de 29e nationaal Cahors.
Ook deze topper heeft een goede achtergrond. Uit goede duiven heb je kans op een volgende topper. Dat hebben Margreet en René met Dafne bewezen. Hopelijk krijgen zij nog veel plezier met deze duivin. Het zij op de vluchten, dan wel als kweekmoedertje!
Dank voor jullie medewerking !!! Tot een volgende keer !!!
In deze rubriek krijgt
iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven)
van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld
of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
Roland Kop had in 2019 twee toppers. Dat waren ‘Steertje’ en
‘Daan’. Ze wonnen beiden een 1:100 prijs op de NPO sectorvluchten. ‘Steertje’
won de 27e nationaal Dax tegen 4.596 duiven. Een paar weken eerder
won ‘Daan’ de 11e nationaal Bordeaux tegen 8.815 duiven. Daar is het
verhaal niet mee klaar. Dus lees maar gerust verder.
Roland: ‘‘Steertje’ is een duivin van 2017 met als laatste
cijfers ‘062’. Deze duivin is een laatje van 2017 en is in september geboren. Als
jaarling is ze op geleidt tot en met Bergerac middaglossing. Ze zat op
weduwschap tussen de jaarling duivinnen. Op Bergerac was ze mijn vierde duif.
Wat voor een duif van nog geen jaar oud heel goed is.
In 2019 zijn de duiven gekoppeld in de eerste week van april. In die periode zijn
ze ook als nestduiven ingespeeld. Nadat ze van de eieren afgelopen zijn, kwamen
de duiven op weduwschap. Elke week zijn ze de mand in geweest … tot en met de eerste
dagfondvlucht. Iedere week gingen ze mee of het nu vitesse of midfond met één
of twee nachten mand, slecht of goed weer … alles ging gewoon mee. Zowel de doffers
als de duivinnen.
Issoudun was de eerste dagfondvlucht. De oude duiven ging allemaal
mee … 21 oude duiven, dus geen jaarlingen. In de avond 21 thuis met als eerste ‘de
062’. Verschillende duiven zaten in de prijzen.’
Enkele uitslagen van dit jaar 2019:
Issoudun, 581 km: 7e met de 062 en verder nog
15, 19, 30, 32 en 45 in de vereniging tegen het geweld van de Dagfondduiven … 6
van de 21 duiven in de prijzen. ‘De 062’ of te wel ‘Het Steertje’ won in de BCC
de 25e prijs.
Bordeaux, 874 km, 1e, 3e, 5e,
11e, 14e, 18e, 20e, 22e,
24e, 37e, 39e en 49e. 12 prijzen
van de 20. Dat was in de vereniging.
‘Daan’ won de 1e prijs en ‘Steertje 062’ de 39e prijs.
In de BCC won ‘Daan’ ook de 1e prijs en de 2e prijs in de
Zuider Kempen en in Oost Brabant (afdeling 3). In sector 1 was het goed voor de
11e nationaal tegen 8.815 duiven.
Dax, 1.004 km, 1e, 6e, 10e,
15e, 16e en 18 in de vereniging. 7 van de 19duiven
in de prijzen.
De eerste prijs werd gewonnen door ‘Steertje 062’. Zij won ook de 1e prijs in de BCC.
In Afdeling 3 Oost Brabant won zij de 7e prijs.
In sector 1 de 27e tegen 4.596 duiven en van heel Nederland de 36e
tegen 9.057 duiven.
Bergerac, 842 km, 2e, 6e, 7e,
8e, 10e, 12e, 17e, 21e
en 22e in de vereniging. 9 van de 16 in de prijzen.
‘Steertje 062’ won de 12e prijs en ‘Daan’ de 21e prijs.
In de afdeling 3 Oost Brabant begon Roland met de 55e prijs.
Roland: ‘Ik mag dus met mijn oude duiven niet klagen. Ze
zijn gespeeld op totaal weduwschap. Na Issoudun heb ik ze een geelpil op
gestoken van Peter Boskamp. Hij is ook mijn duivenarts, die mijn duiven ent en
medisch begeleid. Na Issoudun hebben de duiven een week rust gehad. Ze zijn een
keer gelapt vanuit St. Job (ongeveer 70 km). De week erna hebben alle duiven Isnes
(143 km) gehad.
Het weekend voor Bordeaux zijn de duiven weer gelapt in St. Job.
Dinsdag is mijn maat Henk de duiven in gaan korven voor Bordeaux. Het resultaat
staat hierboven. Dat was meer dan behoorlijk, zeg maar erg goed.
Na de vlucht Bordeaux heb ik de duiven tot vrijdag bij
elkaar laten zitten om ze daarna klaar te maken voor Dax. Het weekend voor Dax zijn
de duiven weer gelapt van uit St. Job. Op Dax was de uitslag wederom goed. ‘Steertje
062’ was aangelopen met haar moeder. Dat zou een extra stimulans kunnen zijn.
Het weekend voor Bergerac zijn de duiven niet weggeweest,
omdat de middaglossing Cahors was uitgesteld naar zondag. Ook daarna kon
vanwege het weer niet meer gelapt worden. Dit was het seizoen voor de oude
duiven.
De jaarlingen zijn opgeleid tot Cahors, 913 km. De eerste
duif won de 2e prijs in de club en de 8e in de BCC. Het
was de 142e in de afdeling Oost Brabant. Deze jaarling was in september
2018, dus nog geen jaar oud. Net als het jaar ervoor ‘Steertje 062’.
‘Daan’
De vader van ‘Steertje 062’
komt uit een doffer van R. van Loon uit Vlijmen met een eigen duivin. De
moeder van deze Dax-topper is een kruising van een andere doffer van R. van
Loon uit Vlijmen met een duivin van D. Sack.
‘Daan’ komt van Karin van der Aa. De vader is van het soort van Nijnens maal
Van Gisteren. De moeder komt van de familie Hendriks uit Zuiderwoude via Henri
Wittens.
Het is mooi dat je in een paar jaar al twee van zulke
toppers hebt, Roland. Hopelijk heb je de komende jaren nog meer plezier van
deze toppers. Veel plezier in het komende seizoen!
In deze rubriek stel ik wat kweekvragen aan
marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen voorgelegd aan Carlo
van der Weyer (Comb. Binnemans-v.d. Weyer) en Robin Smeets (Comb. Smeets-Penris).
Beide liefhebbers kun je Barcelona-specialisten noemen of
gewoon Barcelona-liefhebbers als we in een iets minder enthousiaste bui zijn.
Onze Belgische duivenvrienden hebben ‘De Golden Barcelona’ op de hokken. Deze
duif won de Gouden Vleugel op de koningsvlucht. De laatste jaren zijn ze
telkens met een goede uitslag terug te vinden in de nationale en internationale
uitslagen. Onze Limburgse toppers hebben met ‘Avater’ een topduif op Barcelona
op de hokken. Ze bouwen inmiddels aan een sterk collectief op Barcelona. Met de
27e, 53e en 80e nationaal Barcelona afgelopen seizoen met drie duiven mee
hadden ze de beste uitslag op deze klassieker.
Deze vragen stelde ik aan hen: Wanneer gaat u koppelen? Of op welke datum heeft u gekoppeld? Robin: ‘Bij ons ligt het in de planning om rond het einde van deze maand de
kwekers te koppelen. Welke dag dit precies gaat worden hangt altijd af van het
weer. Als het bijvoorbeeld 6 dagen aan 1 stuk regent dan wordt er hier gewacht
met koppelen. Dit geeft voor onszelf een beter gevoel. Eenmaal gekoppeld worden
na 1 ronde enkele kweekduiven omgekoppeld op vliegduiven. Op deze manier houden
we van onze vliegploeg altijd de partner thuis en hebben we geen “extra”
vastzitters zonder dat dit nodig is.’
Carlo: ‘Alleen de kweekduiven zijn gekoppeld op 17 januari.’
Waarom kiest u voor deze datum? Robin: ‘Dit heeft ermee te maken dat we volledig zijn overgestapt op het
fondspel en we dus niet meer veel vroeger “moeten” koppelen. Wel is het zo dat
we op 2 locaties gaan spelen: één hok in Stein (Robin) onder de naam Dilan
Smeets (zoon van Robin) en één hok in Urmond (Piet). Hierdoor koppelen we dus
voor fondbegrippen nog relatief vroeg, maar we willen uiteraard wel op beiden
locaties jongen kunnen spelen.’
Carlo: ‘Winterkweek koppelen, begin
december, vind ik te vroeg voor mij. Bij winterkweek zou je de jongen gelijk
moeten leren met de oude en dat is van het goede te veel.’
Koppelt u uw kweekduiven op een andere datum? Zo ja, wat
is de reden? Robin: ‘Kweekduiven worden dus eind Januari gekoppeld, de vliegduiven in de
maand maart. Normaliter koppelen we deze de tweede helft van de maand. Ook dit
gebeurd een beetje zoals het uitkomt. Aangezien er partners voor de vliegers
van het kweekhok komen wil het nog wel eens wat verschuiven. Hier geld weer:
Bij overmatig vochtig weer wordt er niet gekoppeld. Veel mensen houden vast aan
een datum, maar denk dat de weersomstandigheden belangrijker zijn. Voelt de
duif zich goed dan komt het met de jongen ook goed.’
Carlo: ‘De weduwnaars, 2 jarige en ouder, worden gekoppeld eind februari. De
tweede leg van de kwekers word verlegd onder de 2 jarige weduwnaars. Het is al
moeilijk genoeg om uit bewezen vliegers, 3 jarige en ouder, een goede duiven te
kweken (dit is het moeilijkste in de duivensport en worden meer slechte dan
goede gekweekt), waarna de kwekers aan de 3e leg kunnen beginnen.’
Avatar met Jarige Bordeaux
Heeft u een kweekkoppel samengesteld waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd? Robin: ‘Afgelopen jaar hebben we één jong gekweekt uit Avatar (2e Gouden Barcelonaduif) maaal ”De Jarige Bordeaux”, 3e Nationaal Bordeaux 2011 en moeder van 2e Internationaal Marseille. Dit jong beviel zo uitermate goed dat dit koppel dit jaar voor meer nageslacht mag zorgen. De doffer is zogezegd Avatar en is een zoon van onze stamvader ‘de Gouden Kuijpers 25’. De duivin vloog op haar, en ons, ZLU debuut in 2011 de 3e Nationaal. Zij heeft zich ontpopt tot superkweekster met kinderen en kleinkinderen welke allemaal kop vlogen. Tevens is zij een halfzus van onze nieuwe vaandeldrager “Lucky 38”. Deze duif won in 2019 de 53e Nationaal Barcelona en 43e Nationaal Narbonne (2e Euregionaal). Carlo: ‘Uit elk kweekkoppel dat ik heb samen gesteld, heb ik goede hoop. Anders waren deze duiven niet meer aanwezig op het kweekhok. Je kan niet streng genoeg zijn in de selectie. Ik heb enkele ingeteelde kweeklijnen (Betuwekoppel van Gerrit Veerman – Golden Barcelona lijn – Beauty Barcelona lijn). Deze duiven worden onderling gekruist. De jongen test ik op de wedvluchten. Verder kweken wij uit deze kweeklijnen ingeteelde duiven om verder te kweken.’
Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen hok?
Robin: ‘Voor beide hokken zullen er elk een 50 tal jongen gekweekt worden. Alles
wat wordt afgezet en aan de gezondheidsnormen voldoet mag blijven.’
Carlo: ‘Kweek voor mij zelf een 120 jongen.’
Tot Slot Robin: ‘Heel veel succes voor iedereen in 2020!’
Carlo: ‘Ik hoop dat er liefhebbers zijn die er wat van opsteken en wens ieder
een goed duivenjaar!’
Mijn laatste column ging
over de wintertijd op het hok: De verbouwing van twee afdelingen, die nieuwe broedhokken
krijgen, ik heb wat verteld over de producten die we gaan proberen komend
seizoen en heb ik twee kweekkoppels genoemd die zeker op elkaar blijven staan.
Deze editie wil ik een nieuw koppel voor gaan stellen en koppels die vorig
kweekseizoen goed zijn bevallen.
Kweekkoppels die zijn bevallen Voor de vlucht Barcelona willen we ieder jaar wat koppels samenstellen, die jongen moeten opleveren die ‘Barcelona geschikt’ zijn. Dat houdt heel simpel in dat er duiven op elkaar worden gezet die zelf op Barcelona goed hebben gepresteerd of waarvan de (groot)ouders op Barcelona hun sporen hebben verdiend. Van de eerste groep hebben we er twee: de 36e nationaal 2017 en de 61e nationaal Barcelona 2016. Dat moeten er in de toekomst meer gaan worden en daarom de extra aandacht voor het kweken van dit soort duiven. Van ons eigen soort hebben de nakomelingen van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006, bewezen dat er duiven tussen zitten die Barcelona goed kunnen verteren en datzelfde geldt voor de nakomelingen van de Bonte 160 (Walpot), de 6e nationaal St. Vincent 2015. Daarnaast hebben we ‘De 700 van Harry Brundel’. Ze won de 61e nationaal Barcelona. In haar kinderen hebben we vertrouwen dat ze deze vlucht aan kunnen. Voor 2020 missen ze de ervaring om ze nu al te testen. Ze komen er wel aan! Vorig jaar hebben we twee koppels tegen elkaar gezet, die weer tegen elkaar komen. De jongen staan ons aan en blijven nagenoeg allemaal over. Het eerste koppel is een doffer van Arjan Beens met een duivin van Louis Vollebregt (Team Vollebregt). De doffer komt uit een Zoon van Jan II en een dochter van ‘De Rooie Barcelona’ met ‘Ukke Puk’. Deze duivin komt van Dirk Hofwegen en ‘De Rooie Barcelona’ won de 33e nationaal Barcelona bij Dirk. Uit de doffer van Arjan Beens, die bij ons zit, kwam onze eerste duif van Barcelona van afgelopen seizoen. De moeder van deze ‘Barcelona-duivin’ is een ingeteelde duivin uit de ‘Bonte 160’ (uit moeder maal zoon). De doffer van Arjan Beens stond vorig jaar op een duivin van Louis Vollebregt. Deze kleine duivin herbergt verschillende Barcelona-duiven. De vader was 7e Nationale Asduif Barcelona 2014-2016. Hij komt uit de Barcelona I met een doffer die o.a. de 28e en 94e nationaal Barcelona won. De moeder van ‘Kleine Louise’ komt uit ‘De Gouden Barcelona’ van Nico de Fouw met een zus van ‘De Nieuwe Tarzan’ van Louis. Hij werd 1e Nationale Asduif Barcelona’ met o.a. de 21e nationaal Barcelona, 99e nationaal Barcelona en 130e nationaal Barcelona. Vorig jaar hebben we uit deze koppeling drie jongen overgehouden. Uit dit koppel (Beens-doffer x Kleine Louise) hebben we een koppel eieren weggegeven aan duivenvriend Hennie van Doorn. Hij heeft de jongen ook over gehouden.
Het tweede koppel wat op elkaar blijft met een Barcelona gedachte is een koppel wat in de zomer op elkaar is gezet, vanwege de jonge leeftijd van de duivin. Deze koppeling bestaat uit ‘De Lamme 01’ met ‘Kleine Gerrit’. ‘De Lamme 01’ is een zoon van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan, met ‘Oude Meeuw’. Deze ingeteelde doffer (‘Oude Meeuw’) komt uit ‘De 11’ met haar eigen zoon. ‘De 11’ won 7 overnachtprijzen van de 7 keer zetten. Haar slechtste prijs was de 11e prijs tegen 140 duiven. ‘Kleine Gerrit’ komt van Gerrit Veerman. In haar huizen verschillende goede lijnen, zoals ‘De Vererver’ en ‘De 1e Nationaal Perpignan’ van Wijnands en zn, ‘De 236 van Paul ten Have’ (meerdere keren), ‘Het Betuwekoppel’ en het goede soort van wijlen Ton Bollebakker via de Gebr. Jacobs.
Een ander koppel wat goed bevalt is ‘De Blauwe 670’ van Louis Vollebregt met ‘De 85’, een dochter van de ‘Carteus Giant’. De vader van ‘De Blauwe 670’ van Louis is ingeteeld naar ‘De Brive’ van First Price Pigeons (1e nationaal Brive bij Raymond Moleveld). ‘De Brive’ zit vier maal kort in de stamboom van de vader. De moeder is een dochter van Het Stamkoppel van Louis. Dit bestaat uit ‘Zoon Japanner’ met de Stammoeder. Deze stammoeder is o.a. de moeder van 9e nationaal Pau en 23e nationaal Narbonne. Dat is ‘Zoon Japanner’ ook en hij is verder vader van ‘De Kilometervreter’. Deze doffer is meerdere malen Nationale Asduif geweest over meerdere jaren. ‘De 85’ is zoals gezegd een dochter van de inmiddels wereldberoemde ‘Carteus Giant’. Hij is vader van o.a. de 3e nationaal Narbonne, 7e nationaal Cahors, 8e nationaal Perigueux, 11e nationaal Brive, 15e nationaal St. Vincent, 1e Bordeaux van de FU2000 (26e nationaal) en Het Veens Blauwtje (1e Nationaal Asduif Bergerac 2016-2018) en de grootvader van Miss Puck (Beste Middaglossingsduif van Nederland over de jaren 2016-2018 en 2016-2019). Uit ‘De Blauwe 670’ en ‘De 85’ kweekten we afgelopen seizoen twee jongen. Eén zit er nog in de Golden Classic Marathon competitie van ‘De Luchtbode’ uit Hendrik Ido Ambacht en de ander zit bij ons zelf in de vliegploeg. Een goede reden om dit jaar meer jongen uit dit koppel te kweken.
Nog een nieuwe koppeling We hebben al een aantal jaar een duivin van Koos Steenbeek op het hok. Zij is een volle zus van verschillende toppers. Uit dit zelfde koppel komt een duivin die een 3e en 4e nationaal St. Vincent won (tevens moeder van Miss Puck), een doffer die een 1e nationaal Cahors en een 2e NPO Brive won, een duivin die een 4e nationaal Orange won en een duivin die een 10e nationaal Agen ZLU won. Op Orange 2019 kwam deze lijn jaar weer voortreffelijk. Lees dit artikel nog maar een keer door. De duivin die bij ons zit heeft al twee nationale Top 10 duiven gekweekt. Omdat uit haar zus Miss Puck is gekweekt met een volle broer van onze 3e nationaal Narbonne, gaan we deze duivin van Koos op een zoon van ‘De Carteus Giant’ koppelen, die we vorig jaar (op 18 jarige leeftijd) uit hem hebben gekweekt. De moeder van deze jonge doffer komt van Louis Vollebregt. Deze duivin is een kruising tussen het soort Carteus (Kleinzoon 1e nationaal Perpignan) met eigen Kuijper-soort van Louis. We zijn benieuwd!
Tot Slot Aanstaande zaterdag hebben we een Wijchen onze jaarlijkse duivendag. Pieter Guelen en Ad van Heyst hebben een clubje gezellige duivenliefhebbers verzameld. Met deze 20 man gaan we dan een middag gezellig ervaringen uitwisselen. Heel positief! Ik kijk daar ieder jaar weer naar uit en zeker ook naar het eten bij Het Chinese restaurant wat er in de avond op volgt. Ik wens iedereen veel plezier de komende periode met alle activiteiten rondom onze hobby. Tot de volgende keer!
In deze rubriek krijgt
iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven)
van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld
of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
In deze editie gaat het over de Beste Europese
Marathonduif over twee vluchten. Deze topper is van Jos Habets uit het
Limburgse Heerlen en wordt Pierre genoemd. Deze Super Duif won de 5e
nationaal Pau tegen 3.785 duiven en de 2e nationaal St. Vincent ZLU
tegen 2.696 duiven. Internationaal was het de 31e Internationaal Pau
tegen 12.119 duiven en de 2e Internationaal St. Vincent tegen 10.623
duiven. Fenomenaal !!!
Op St. Vincent en Pau korft Jos zijn weduwnaars in.
Op St.
Vincent pakte Jos ook de 26e nationaal met ‘Blue Marco’.
Op Barcelona gaat Jos de strijd aan met nestduivinnen op een stand van zo’n
drie dagen jongen.
Jos pakte de volgende kopprijzen op de Koningsvlucht Barcelona:
12e nationaal Barcelona met ‘Gloria’ (23e Internationaal)
85e nationaal Barcelona met ‘Ashley”
Het seizoen De nestduivinnen, die half februari gekoppeld waren, hebben één jong groot gebracht en gaan daarna op weduwschap tot aan de vlucht vanuit Limoges in de eerste week van juni. Eenmaal thuis vanuit deze Limoges worden ze gekoppeld op het jonge duivenhok, tussen de jonge garde in. Ze zijn niet meer gespeeld tot Barcelona . Wel worden ze ongeveer één week voor inkorven 1 voor 1 opgeleerd op een afstand van ongeveer 65 km. Het voer dat ze krijgen bestaat uit Champion Plus van Versele Laga aangevuld met wat snoepzaad en wat pinda’s De jaarling duivinnen worden wekelijks gespeeld tot en met Agen ZLU en daarna zijn ze klaar. Uit deze duivinnen worden er enkele uitgezocht voor Barcelona als aanvulling voor het jaar erna. Als de duivinnen goed hebben gepresteerd vanuit Barcelona, worden ze niet meer gespeeld en is het seizoen voor hen eveneens klaar. De doffers worden gespeeld op weduwschap. Ze werden gekoppeld op 8 maart. Als de jongen een dag of 15 zijn, gaat de duivin eraf en brengen de doffers allemaal één jong groot waarna ze op weduwschap gaan.
Jos: ‘Dit jaar werden de duiven
gecontroleerd op dinsdag na de vlucht vanuit Limoges door duivendokter Vincent
Schroeder. Hij constateerde Trichomonas
en Coccidiose. Ondanks dat, pakte ik toch 11 duiven in de prijzen van de
19 wat een goed resultaat was. Ik heb toen ik thuis kwam van mijn werk meteen een
tablet voor Tricho gegeven en later die avond rond 22.00 uur de tablet
opgestoken tegen de Coccidiose. In die week op zondag nog eens een tablet op de
nuchtere maag voor Tricho. Een dag of 4
voor inkorving van de fondvlucht worden de duiven gevoerd met drie soorten
mengelingen namelijk :
1 deel Super M
van Mariman
1 deel Champion Plus
van Versele Laga
1 deel Super Power
van Versele Laga
Aangevuld met wat
snoepzaad en pinda’s
Tussen de vluchten door word het voer aangevuld
met 50% Walzoontjes van Beyers om ze wat af te remmen. De duiven worden
gespeeld om de drie weken, soms 4 weken, en bij thuiskomst krijgen de duiven de
eerste dag een kweekmengeling met wat snoep en pinda’s.
De training van de weduwmannen gebeurd
door de week eenmaal daags van 18.00 uur
tot en met 19.15 en in het weekend tweemaal daags; ook ‘s morgens om 05.30 tot
en met 06.30.
In de middag laat mijn vrouw de nestduivinnen uit. Dat gebeurt zo rond de klok
van 14.00 uur, als ook de jongen eruit gaan. Tegen die tijd zijn de jongen al
zo oud en trainen meestal wel hard
genoeg wat ik denk dat voor de duivinnen wel goed is. Die gaan dan namelijk mee.
Ze trainen dan meestal wel ongeveer één, anderhalf uur.’
Er word gespeeld met 29 weduwmannen,
waarvan ongeveer 16 jaarlingen, een tiental jaarling weduwduivinnen en een zestal
duivinnen op nest.
Pierre en andere
toppers Jos: ‘Mijn grootste topper van het
seizoen 2019 is ‘Pierre’, vernoemd naar mijn vader. Hij vliegt dit jaar de 5e
Nat Pau ZLU tevens 31e Internationaal en op zijn tweede vlucht St. Vincent ZLU,
waar hij de 2e Nationaal en 2e Internationaal wint. Hij is op de
Pipa-Ranking beste Nederlandse Duif over 2 Internationale vluchten. Hij is ook
de Beste Europese duif over 2 internationale vluchten.
Hij komt uit een doffer, die gekweekt is uit twee duiven van Lieven Beulens. In
deze doffer zit de basis van deze Belgische topper, waaronder de ‘Goeden Kweker’
en de moeder van de 21e nationaal Barcelona. De moeder is een
kruising van een ingeteelde doffer naar de ‘Late Night Lady’ van Verweij-de
Haan met een duivin van de familie Jongen uit Kerkrade.
Een andere topper is ‘Ashley’. Ze is tweemaal gespeeld op nest en vliegt een
25e Nationaal Marseille in 2018 en een jaar later op Barcelona de 85e Nationaal
Nog een topper is ‘Gloria’. Zij vliegt als jaarling 354e Nat Agen ZLU en een
jaar erna de 12e Nat Barcelona (23e Internationaal Barcelona).
‘Blue Marco’ behoort eveneens bij de topduiven en vliegt in 2019:
43e Provinciaal Limoges
26e Nat St Vincent ZLU
591e Nat Perpignan ZLU.
Tot Slot
Jos heeft in 2019 een prachtig jaar gehad. Hij speelde verschillende kopprijzen
en had met ‘Pierre’ de beste Europese duif! Een hele goede reden om apetrots te
zijn. Jos, ik wens je ook voor het komende jaar een goed vliegseizoen toe. Allereerst
een goed kweek !!!
Een aantal jaren
terug viel mij de naam A.W.M. van Dijk uit Honselersdijk op. Hij won een aantal
jaren achtereen een kopprijs op Barcelona en liet zich ook op de andere
ZLU-vluchten zien. Daar moet ik eens heen, dacht ik. Afgelopen seizoen stond
zijn naam op elke ZLU-vlucht op een mooie plek in de ZLU-uitslag. Ook zijn
enthousiaste bijdragen op Facebook samen met zijn dochter Olinka waren erg leuk
en straalden plezier uit. Zoals u als lezer de laatste jaren wel hebt gemerkt
op Het Marathonduivenjournaal is dat voor mij de basis voor onze hobby! Antony
kwam door dit enthousiasme in combinatie met mooie prestaties ergens in de top
van mijn lijstje te staan om samen een verslag te maken. Dat gaat u de komende
weken op ons internetmagazine.
De liefhebber Antony van Dijk (47 jaar) uit
Honselersdijk is in het dagelijks leven actief als ‘stuurman’ van een
productieploeg in de tuinbouw. Antony komt uit een echte duivenfamilie. Om te
beginnen was zijn vader samen met zijn moeder een actief duivenmelkersduo. In
2001 overleed vader Van Dijk. Moeder van Dijk: ‘Antony’s vader had altijd al
hulp van zijn neef Koos Bronswijk (Koos is nu de steun en toeverlaat van
Antony). Na het overlijden van mijn man, ben ik de duiven blijven houden met
hulp van Koos. Ook tijdens zijn periode van ziekte deed ik dat al.’ Pa van Dijk
won bijna alles wat er te winnen was in die jaren. Hij werd o.a. Kampioen van
de competitie WHZB en had de Beste Midfondduif van Nederland. In de familie
zitten nog meer duivenliefhebbers. De inmiddels al overleden Jan Bronswijk van
de voormalige Barcelona-winnaars De Lupino’s is een bekende in
marathonduivenland. Theo van Ruyven is een neef van Antony en zit ook in deze
combinatie, die al jaren Loek Gardien RBBG heet. Antony: ‘Deze mannen zijn
zwaar onderschat. Ze hadden een sterk hok met duiven. Een jaar voor de
Barcelona-overwinning hadden ze ook al kopduiven op deze vlucht. Ze gaven een
verkeerd beeld af (Lucky Winners) door na de 1e nationaal Barcelona
feest te gaan vieren, terwijl de duiven erna ook heel goed kwamen, maar niet meer
werden geklokt. Erg jammer … hierdoor ontvingen ze (en hun stam duiven) niet de
eer die ze verdienden. Ze deden zichzelf enorm tekort.’
Niets van de
duivensport weten
Antony moest niets van de duivensport van zijn vader en moeder. Antony: ‘Stofjasje
aan en stil zijn, want de duiven komen er aan … dat was niet wat ik wilde. Wat
een ellende was dat!’ Hoe is hij dan uiteindelijk toch begonnen? Antony: ‘Het
begon in 1999 dat ik een deel van mijn erf beschikbaar stelde om een hokje met
ren te plaatsen voor de weduwduivinnen van mijn vader. Later kwamen er ook
kwekers te zitten van de Lupino’s, waaronder de vader van de Barcelona-winnaar
(deze ging na de Barcelona-overwinning gelijk terug. Mijn vader nam me in de
winter van 1999-2000 mee naar een verkoop voor marathonduiven. Hij was inmiddels
overgeschakeld op deze discipline. Op een dag in 2001 dacht ik: Laat ik maar
eens beginnen met vluchten spelen … maar dan wel op de grote fond. Ik had wat
duiven van mijn moeder, van de Lupino’s en wat andere krijgertjes. In de eerste
jaren werd er aan een stuk of vier NPO-vluchten mee gedaan en aan stuk of drie
ZLU- vluchten. De eerste keer dat we bij de eerst zaten was op Mont de Marsan, waar we een 2e nationaal
op vlogen. Dit was na wat jaren met alleen maar inkorven en er onderdoor gaan. Na
Mont de Marsan was het ijs gebroken. Vanaf 2011 wordt er alleen aan alle ZLU
vluchten meegedaan en af en toe nog enkele keer op St. Vincent NPO. Ik was in
de beginjaren een leuke jongen. Ik deed mee met zo’n 20 duiven en raakte geen
papier. Ik dacht dus: stoppen of goede duiven halen …
De Oude Vertelman
Op een verkoop van Cees van der Poel wilde ik ‘Brassie’ van de Gebr. Bras
kopen. Die ging te duur en verhuisde naar Ronald Geerdink. Door die verkoop
kwam ik in contact met de Gebr. Bras. In de jaren erna zijn er tientallen duiven
van deze mannen naar Honselersdijk gehaald. In 2004 was de Totale Verkoop van
Vertelman uit Bovenkarspel. Op die verkoop kocht ik een oude doffer van 1992.
Niemand wilde dit oudje hebben. Het was voor mij de enige duif die betaalbaar
was. Met deze duif heb ik nog 5 jaar kunnen kweken. In 2006 won ik de eerste
prijzen met deze duiven. De Vertelman-doffer liep als een rode draad door deze
prijswinnaars. In 2011 vloog ik de 3e nationaal en de 3e internationaal
Barcelona maar ook de 4e nationaal en 1e nationaal Narbonne. In deze duiven
vloeiden het Oude Vertelman-bloed en daarom is besloten om alle kinderen op het
kweekhok te plaatsen die achteraf erg goed deden in kruisingen met onder andere
de Bras duiven. Dit is mijn grote geluk geweest. Dit is de basis van mijn
huidige stam. Uiteindelijk kwamen uit de kinderen van de Vertelman-doffer veel
toppers. ’
De ZLU-vluchten
in 2019 20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven
27e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven
43e nationaal Barcelona tegen 4.129 duiven
12e nationaal St. Vincent tegen 2.696 duiven
157e nationaal Marseille
217e nationaal Narbonne
123e en 168e nationaal Perpignan
Met deze serie werd Antony 1e Onaangewezen Kampioen ZLU-vluchten van
de sterke fondclub SNZH (Noord en Zuid Holland)
De laatste 5 jaar is het initiatief van de Luchtbode uit Hendrik Ido Ambacht, de Golden Classic Marathon, een groot succes. Het is een wedstrijd waar heel Nederland aan mee kan doen. Het is een echte aanrader. Hieronder wordt de competitie uitgelegd …
Voortbordurend op het succes van de Golden Classic Marathon 2019 met een prijzenpot van € 12.000,- gaan we er ook dit jaar weer iets moois van maken. Wie mogen meedoen? Alle fondliefhebbers mogen in het voorjaar van 2020 maximaal 4 duiven kopen en/of kweken om mee te doen aan de jaarlingenconcoursen Agen ZLU en de laatste nationale vlucht vanuit Bergerac in 2021.
Hoe doe ik mee? Zet op +/- 22 februari of 14 maart enkele koppels bij elkaar en breng op zaterdagavond 18 april of 9 mei maximaal 4 jonge duiven naar de verkooptafel. De aangeleverde duiven worden tentoongesteld en verkocht in het clubgebouw van P.V. de Luchtbode aan de Reeweg 89 te Hendrik Ido Ambacht.
Waarom doen we het? Het is de bedoeling om kweker/koper bij elkaar te brengen. De kweker kan de koper tips geven om de aangeschafte duif of duiven het beste te begeleiden en voor te bereiden voor de vlucht, beiden kunnen hier immers een heel leuke geldprijs mee winnen. Samen de sport beleven is dubbel genieten!
Wat kost het en wat is er te winnen? De volledige opbrengst van de verkoop (minus aftrek kosten) wordt vervlogen op de jaarlingenconcoursen Agen van de ZLU en de laatste Nationale overnachtvlucht vanuit Bergerac in 2021. De kweker van de duif hoeft niets te betalen. Hij/Zij levert de duif met eigendomsbewijs en stamkaart aan op de verkooptafel. De prijzen worden verdeeld op basis van 50/50 tussen kweker/koper.
Graag nodigen wij u uit om mee te doen met dit evenement. Aarzel niet en laat ons a.u.b. weten hoeveel duiven u (in principe) wilt kweken en/of kopen. Fijn voor ons, dan weten wij hoeveel kooitjes we op moeten zetten en hoeveel koffie/stoelen we klaar moeten zetten. Voorwaarden: Het is niet toegestaan dat de kweker zijn/haar eigen duif koopt. Mocht één van deze vluchten niet doorgaan, dan worden de prijzen verloot onder de deelnemers.
Winnaars 2019: 1e Agen: Bart Koevoet Leidschendam, duif gekweekt door Peter & Sebastiaan Verbeek Naaldwijk. 1e Bergerac: Fam. Toom Alblasserdam, duif gekweekt door Frank Oosterhof Hoogvliet.
Durft u deze uitdaging aan? Bent u op zoek naar goede Fondduiven? Wilt u één van de winnaars worden? Grijp deze kans en doe mee!
Graag tot ziens op zaterdagavond 18 april en/of 9 mei op de verkoop in ons clubgebouw aan de Reeweg 89 te Hendrik-Ido-Ambacht.
Voor vragen, opmerkingen of meer informatie graag contact opnemen met: Team Golden Classic Marathon, Henk Verheij henk@famverheij.nl tel: 0610971951 Walter Verheij, Gerard Simons, Peter van Sint Maartensdijk, Ineke van der Rhee
Concept begroting:
Schatting deelname: We rekenen op een deelname van 60 liefhebbers die samen 120 jonge duiven inbrengen. De opbrengst wordt geschat op 120 x € 100,- = € 12.000,-
De totale inleg wordt vervlogen over de jaarlingconcoursen Agen ZLU en Nationaal Bergerac in 2021. Per vlucht komt naar verwachting (12.000,- : 2 =) € 6.000,- beschikbaar.
Stel: Er is een prijzenpot van +/- € 6.000,- per vlucht, dan is de prijsverdeling als volgt: Koper + Kweker = Totaal 1e Prijs € 1.500,- + € 1.500,- = € 3.000,- 2e Prijs € 750,- + € 750,- = € 1.500,- 3e Prijs € 375,- + € 375,- + € 750,- 4e Prijs € 187,50 + € 187,50 = € 375,- 5e Prijs € 187,50 +€ 187,50 = € 375,-+ Totaal: € 6.000,-
Prijsverdeling per vlucht van het ingelegde bedrag: Koper + Kweker = Totaal 1e Prijs 25 % + 25 % = 50 % 2e Prijs 12,5 % + 12,5 % = 25 % 3e Prijs 6,25 % + 6,25 % = 12,5 % 4e Prijs 3,125 % + 3,125 % = 6,25 % 5e Prijs 3,125 % + 3,125 % = 6,25 % Totaal: 100%
Prijsuitreiking tijdens de afsluitende fondmiddag in ons Nationaal inkorfcentrum in september.