Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Ton den Braven, Hoogblokland, wint Dax in sector 3

$
0
0

Op vrijdagmiddag gingen de ruim 10.000 duiven van het nationale NPO-concours de lucht in richting Nederland. De nationaal snelste viel in Halsteren bij Kees Elzakkers. In sector 3 waren ruim 2.300 duiven mee. De overwinning daar ging naar Ton den Braven uit Hoogblokland. Een landelijk plaatsje in de buurt van Gorinchem. Deze programma-speler heeft slecht één marathonduif. Deze duif is van buitengewone klasse. Ze won vorig jaar al twee vroege prijzen op St. Vincent en Bergerac en deed dat dit jaar dunnetjes over op St. Vincent. Op Dax behaalde deze kanjer het bovenste plekje op het ereschavot … de 1e nationaal Dax!

 De winnende liefhebber
De winnaar in sector 3 is Ton den Braven … wonend in Hoogblokland. Hij is lid van PV Julianabode 2000 uit Gorinchem. Van beroep is Ton uw adviseur bij UW Samenwerking … de ambtelijke samenwerking van de gemeente Montfoort en IJsselstein.
De start van Tons duivenmelkersloopbaan ligt in de begin jaren ’70. Toen is Tons vader met postduiven begonnen. De aanleiding was 3 opgevangen jonge duiven. Waarschijnlijk was er sprake van een moeilijke vlucht met achterblijvers. Na het bekende kistje werd er een duivenhok gebouwd en werd zijn vader lid van PV de Snelvlucht in Ameide. Ton: ‘Dat is dezelfde vereniging waar ik nu heb ingekorfd.’ Ton gaat verder: ‘In 1979 heb ik thuis een hokje voor mezelf getimmerd en ben met een aantal jongen op eigen naam gaan vliegen. In 1984 ben ik getrouwd en gaan wonen op het huidige adres in Hoogblokland. Daar is gelijk een hok gebouwd van 9 meter met 4 afdelingen: 1 voor de duivinnen, 1 voor de doffers en 2 voor de jongen. Daarnaast heb ik een klein hokje met een paar kwekers.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2015. Ze is op Dax gespeeld op een nestje van 10 dagen broeden. Ze  zit gewoon met haar doffer tussen de weduwnaars. Ton: ‘Deze duif heb ik in 2015 gekregen van gebroeders Van Peer uit Rucphen en is tot nu toe mijn enige fondduif voor de verre afstanden. Op St. Vincent speelde ik ook nog een programma duif die goed naar huis kwam, maar Dax bleek nu voor die duif te zwaar. Ik heb de uitslagen van vorig jaar niet bewaard, maar deze duivin had vorig jaar in de vereniging de 2e prijs op St. Vincent en de 1e prijs op Bergerac. Op de laatste vlucht was ze er in de avond om half 11 al. Ik kreeg haar jammer genoeg niet binnen in het donker. Ze is toen naar alle waarschijnlijkheid op het dak van een gebouw van Eneco gaan zitten (daar is wel licht) en op zaterdagochtend kwam ze net na 6 uur over het voetbalveld naar het hok gevlogen. Ik meen dat ze toen rond de 20e prijs zat in Afdeling 7, maar heel precies weet ik dat niet. Dit jaar is ze vanaf het begin alle vluchten mee geweest tot 2 weken voor St. Vincent. Op die vlucht was ze 1e in de vereniging, 10e in Afdeling 7 en 17e  in Sector 3. En nu dus de 1e in de vereniging, de afdeling, de Fondclub, in de sector en in de NU.

Stamopbouw
Van wie zijn de duiven afkomstig, Ton? De winnaar van sector 3: ‘Mijn duiven bestaan uit een mengeling van  duiven van Martin van Zon, Comb. Elskamp en een vleugje Van Dommelen. Alle duiven heb ik gekregen van mijn vriend en clubgenoot Jan Kleppers. De winnende duif, waar het in dit verhaal om gaat, komt dus niet van hem vandaan. Maar daaruit kreeg en krijgt hij jongen van mij.’

Het seizoen
De kweekduiven zijn gekoppeld eind december en de vliegduiven ergens in februari. ‘De 411’ is bij Jan Kleppers gekoppeld geweest aan een doffer van hemzelf. Daaruit hadden we allebei 1 jong. Daarna is ze in het vlieghok gekoppeld en heeft ze zelf 2 jongen grootgebracht.
Ton: ‘Ik voer AS junior van Teurlings (oud en jong) en als de vluchten verder worden All-in One van Beijers om op te voeren. Daarnaast mineralen uit de emmer van de Patagoon. Daarnaast voor aanvang van de vluchten een geel en ornithose kuur. Ornithose mix wordt doorgaans elke week een dag voor inkorving gegeven. Tegen het geel krijgen de duiven eenmaal per drie weken. Natuurlijk krijgen de duiven de verplichte enting. Verder komt Ton niet bij een dierenarts … ook niet voor een periodieke controle. Naast het voer krijgen de duiven geen andere voeding. Alles zit in het Koopman All-in-One voer van Beyers.
Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? En waarom? Ton: ‘Het enige dat ik gaf was aan de jonge duiven knoflook/azijn en een darmconditioner. Omdat ik door een operatie aan mijn arm een tijdje niet gewerkt heb, kwam ik niet meer, waar ik dat kocht. Daarom is er dit jaar niet meer van gekomen om ze dat te geven. Verder niets. Ik heb houtsnippers op de grond, maak de rest eenmaal per week schoon en heb geen glas in de ramen. Wel rennetjs met windbreekgaas. Het is soms een natte boel en in het voorjaar eigenlijk te koud, maar als de mooie vluchten komen gaat het goed. De oude duiven zijn niet verduisterd maar worden vanaf nu wel bijgelicht tot einde nalijn.’

Tot Slot
Hoe is je beleving van de duivensport, Ton? De winnaar uit Hoogblokland: ‘Ik vind de duivensport een leuke hobby en beleef er zelf veel plezier aan. Mijn vrouw en nog thuis wonende dochter zijn allergisch voor duiven en het interesseert ze eigenlijk ook niet zoveel. Het wordt me gegund en ze vragen meestal ook hoe het gegaan is, maar daar blijft het wel bij. Mijn vader is twee jaar geleden overleden, maar die kwam altijd kijken vanaf de tijd dat hij zelf geen duiven meer had en deze overwinning had hij natuurlijk ook prachtig gevonden!
Het meest bijzondere aan deze overwinning is natuurlijk dat ik maar één marathonduif heb. Wat dit weekend ook leuk en bijzonder leuk was, dat clubgenoot Gerrit Krijgsman ook op teletekst staat. Daar bleef het niet bij afgelopen weekend. Clubgenoot Peter Westerdijk won de 12e prijs Nationaal op Barcelona op zondag. En dat nadat andere clubgenoten dit jaar al meerdere malen op teletekst gestaan hebben. Het is een prachtig jaar! En nou Bergerac nog!’
Ik merk aan alles dat Ton geniet van zijn eigen successen en dat van zijn clubgenoten en duivenvrienden. Ton … nogmaals van harte gefeliciteerd met de overwinning op deze prachtige vlucht … Dax. Veel succes met de andere duiven op de andere vluchten en natuurlijk op Bergerac !!!

Het bericht Ton den Braven, Hoogblokland, wint Dax in sector 3 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Het weekend van Dax

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de klassiekers … Dax én Barcelona. Op vrijdagmiddag kon Dax gelost worden om half twee. Op vrijdagochtend was het te slecht in Barcelona. Op zaterdagochtend gingen ze om negen uur en vertrokken de duiven nabij de Catalaanse hoofdstad richting de verschillende landen in West-Europa. Beide vluchten verliepen naar omstandigheden goed. Dax waren op zaterdagavond (op de langste afstanden na) de prijzen verdiend. Op zondagavond was 60 tot 70% van de prijsduiven thuis. Als je ziet naar de omstandigheden (warm en kopwind) is dat goed te noemen. We hebben als liefhebbers niet te klagen als het gaat over pittige eerlijke vluchten dit seizoen. Het is genieten geblazen … vooral als je je duiven goed hebt.

Dax sector 1
In sector 1 waren 4.772 duiven mee. De eerste duif viel om 9.02 uur bij Kees Elzakkers uit het West Brabantse Halsteren. Zijn winnende duif vloog hemelsbreed 955 km, wat een snelheid opleverde van 1.217 mpm. Nummer twee vloog ruim 100 mpm minder snel en was van Jansen uit Valkenswaard. Brons is voor Hub Nijsten uit het Limburgse Geulle. De top 10:
1. Kees Elzakkers, Halsteren
2. F.A. Jansen, Valkenswaard
3. Hub Nijsten, Geulle
4. P. Kuijten, Waspik
5. F. Schoneberg, Raamsdonksveer
6. Jeroen van Heumen, Oss
7. J. Meulendijks, Bakel
8. P. van der Avoird, Oosterhout
9. Comb. F. & J. van Schijndel, Nuland
10. Wim Gommans, Egchel
Frans Belleter uit Nispen had 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 16. Houben uit Weert heeft 100% prijs met drie duiven mee. De eerste duif won de 17e prijs. Jo Corstjens uit het witte stadje Thorn had 6 prijzen van de 7 gezette duiven. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 18. Schutjens uit Geffen had ook maar één misser. Hij had 6 duiven mee en 5 prijzen met de eerste duif op plaats 23. Bijl uit St. Maartensdijk had ook 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif staat genoteerd op de 24e plaats. Vergouwen uit Breda had 70% prijs met 10 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 29. Van Gils uit Oosterhout heeft 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif zit op de 33e plaats. Van de Wielen uit Oss had driekwart op de uitslag met 4 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 38. Thijssen uit Kessel heeft 4 van de 5 duiven in de prijzen. De eerste duif haalt de 46e prijs. Wiel Dircks uit Maria Hoop had een geweldige uitslag … 6 mee en 6 prijzen. De eerste twee zaten op de plekken 51 en 97. Frans Huynen uit Susteren had 75% prijs. Hij had 4 duiven mee en zijn eerste duif haalde de 54e prijs. Schoonen en zn uit Bergen op Zoom haalden het zelfde kunstje uit. Hun eerste duif zat op plaats 77.

… wordt vervolgd …

Het bericht Het weekend van Dax verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jacky en Leen de Bruine, Nieuwerkerk (Zeeland), winnen nationaal Barcelona

$
0
0

Barcelona winnen is de droom van alle marathonduivenliefhebbers. Er zijn bij de marathonspelers die St. Vincent hoger op hun lijstje hebben staan, omdat ze nu eenmaal een voorkeur voor de middaglossing hebben. Bij de liefhebbers van het Internationale spel met een ochtendlossing is Barcelona favoriet. Zo’n editie zoals dit jaar werd gevlogen is er één die echt tot de verbeelding spreekt. Over vele jaren weten de meeste liefhebbers nog: Barcelona 2018 dat was die pittige editie met een regelmatig verloop, die gewonnen werd door Jacky de Bruine uit Nieuwerkerk, die veel steun heeft en samen deed met zijn vader Leen. Als er dan overgesproken wordt, zijn deze mannen nog apetrots. Hun duivenmelkersloopbaan kan nooit meer kapot.

De winnende liefhebbers
De eigenaren van de winnende duif van Barcelona zijn Jacky (47) de Bruine en zijn vader Leen (70). Zij wonen beiden in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Deze plaats ligt op Schouwen-Duiveland op het voormalige eiland Duiveland. Nu heb ik me weleens laten vertellen dat Duive van Duiveland niets met onze gevleugelde vrienden te maken heeft. Hoe het precies zit, kon ik niet achterhalen. We doen vandaag net of het wel met onze duiven te maken hebt. Op dit deel van Zeeland is al menig historie geschreven … door onder andere Jacques Steketee toen nog in Bruinisse. Afgelopen weekend kwam daar een mooie nieuw hoofdstuk bij. Geschreven door vader en zoon de Bruine uit Nieuwerkerk … zij wonnen nationaal Barcelona 2018.
Jacky is zelfstandig ondernemer en Leen is huispa … vroeger had hij het loodzware beroep van steenzetter langs de zeedijken. Van jongs af aan hadden Jacky en Leen al samen duiven. In het begin werd het programma gespeeld en de laatste jaren is de grote fond hun spelletje.
Hun huidige stam bestaat voornamelijk uit duiven van Walter van der Meulen. Daarnaast zijn er wat duiven aangeschaft bij John en Hans Lindenberg, Wim Kooreman, Hans Groenendijk en ze hebben goede duif van Henry Visser. Deze duif vloog zelf de 34 nat. Pau en de moeder van 12e nat. Marseille.

De winnende duif
De winnende duif is een donkere nestdoffer en is ingemand op 6 dagen eitjes. Hij is ingevlogen als pater. Het was zijn eerste nestje, wat hem kennelijk de juiste motivatie gaf. De duiven werden gekoppeld, omdat het op St. Vincent niet liep met het spel van gescheiden spelen. Vorig jaar won de winnende Barcelona-duif de 792e nationaal Barcelona. De duif is gekweekt door Walter van der Meulen uit het naburige Sirjansland. Een duivenliefhebber met echte hangers die op zware vluchten altijd geweldig pakt. Op deze Barcelona zat hij ook weer 17e en 66e nationaal. In de vader zit een goede kweekdoffer van Piet de Vogel die op de 1e Provinciaal Bordeaux stond toen de vader van de Barcelona-winnaar eruit kwam. De moeder heeft een geweldige zus, die de 8e nationaal Perpignan won.

Het seizoen en de duiven
Jacky en Leen hebben de vliegduiven bij Jacky en de kwekers bij Leen. Het vlieghok is 15 meter lang. De jonge duiven hebben een afdeling met een open front en de andere hokken zijn nesthokken. Jacky: ‘We zijn begonnen met ongeveer 90 vliegduiven en hebben nu 45 jongen zitten en 12 kweekduiven die we onderling wisselen. Hierbij zit onder andere een zoon van 10e nat Barcelona  en kinderen uit mijn Luca. Dit is een Superduif die tweemaal de 1e van het NIC won met zwaar weer. Uit deze lijn heeft Huub van der Boom uit Breda een hele goede duif. Mijn dorpsgenoot Piet Hillebrand heeft ook een hele goede uit een ander kweekkoppel, waar ik zelf ook nationale Top 100 duiven op de ZLU uithaal.
De duiven zijn ongeveer begin April gekoppeld. De vliegduiven hebben allemaal wel één of twee jongen grootgebracht. De vliegers gaan vanaf het begin met de vluchten mee … mits het weer goed is. Dat gebeurt met de club of met Nishoek of Yerseke. Dit gebeurt zonder dat ze zelf zijn weggebracht. Dus ze gaan … hup in één keer mee.
We voeren Versele Laga Champions Plus en Energie Plus. Het voer halen we bij Jan en Twan Nobels in Achthuizen. Voor de jongen en kwekers halen we Paloma-voer in Zierikzee. Als bijproducten geven we pinda’s, P40, Beutebak en Patagoon-emmers. Verder bevalt ons Drainol van Patrick de Rijke goed. Medisch gezien hebben de afgelopen jaren wat producten van De Weerd of Bonypharma gegeven. Dit seizoen zijn we twee keer bij Patrick de Rijke geweest voor controle. Verder hebben we de mest opgestuurd naar Van der Sluis. Er zijn bij deze controles geen schokkende dingen ontdekt.

De Beleving
Jacky: ‘Mijn zonen tonen wel interesse, maar zijn krabbers om in duiventermen te blijven. De duiven wegbrengen doen ze wel … mocht het zo uitkomen. Ik doe veel samen met Walter van der Meulen zoals enten en opleren naar de Nishoek. Verder een beetje ruilen en uittesten. En veel duivengeouwehoer natuurlijk. Het mooiste van duivenhouden is toch wel het thuiskomen van de verre vluchten. Is toch wel bijzonder dat ze over grote afstanden steeds snel het thuisfront kunnen vinden en bereiken. Het is toch erg knap. Als je zelf naar Spanje of Zuid Frankrijk bent op vakantie en dat je dan bedenkt dat een duif dit vliegend moet afleggen. Om nog maar te zwijgen over de hitte en tegenwind … Petje af!!!

Tot Slot
Jacky: ‘Ik zat binnen toen de winnende duif thuis kwam. Ik was de PiPa-meldingen aan het volgen en zat met een half oog wielrennen te kijken. Ik had tegen mijn vrouw en kinderen gezegd, die in het zwembad aan het volleyballen waren, als er een duif komt … geef even een seintje. Ik zat even binnen toen de oudste binnenkwam met de mededeling dat er een duif thuisgekomen was. Ik zei nog: Geintje zeker … er was nog niets in Nederland. Zeker eentje losgelaten … maar nee hoor … het was er echt één. Fantastisch !!!! Niet te geloven !!!
Tot slot wil ik meegeven aan de lezer: Je mag nooit zeggen: ‘Het zal mij niet gebeuren !!! Het is mij immers ook gebeurd.’
Jacky en Leen nogmaals gefeliciteerd met deze grootse overwinning op Barcelona. Ik snap dat jullie het nu nog niet kunnen bevatten. Het is overweldigend! Verder wil ik jullie veel succes wensen voor de rest van dit geslaagde seizoen!

Hoofdfoto gemaakt door Pleun Admiraal

 

Het bericht Jacky en Leen de Bruine, Nieuwerkerk (Zeeland), winnen nationaal Barcelona verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Dax (deel 2 en slot)

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de klassiekers … Dax én Barcelona. Op vrijdagmiddag kon Dax gelost worden om half twee. Op vrijdagochtend was het te slecht in Barcelona. Op zaterdagochtend gingen ze om negen uur en vertrokken de duiven nabij de Catalaanse hoofdstad richting de verschillende landen in West-Europa. Beide vluchten verliepen naar omstandigheden goed. Dax waren op zaterdagavond (op de langste afstanden na) de prijzen verdiend. Op zondagavond was 60 tot 70% van de prijsduiven van Barcelona thuis. Als je ziet naar de omstandigheden (warm en kopwind) is dat goed te noemen. We hebben als liefhebbers niet te klagen als het gaat over pittige eerlijke vluchten dit seizoen. Het is genieten geblazen … vooral als je je duiven goed hebt.

Dax sector 2
In sector 2 waren 2.172 duiven mee. De snelste duif van West Nederland viel in Strijen bij de bekende en gekende marathonduivenliefhebber AP Overwater. Hij klokte zijn winnende duif om 19 minuten na 11 uur op een afstand van 985 km. De winnende snelheid kwam zodoende op 1.068 mpm. 39 mpm minder snel was de winnaar van de tweede prijs in sector 2. Deze duif is eigendom van Ruud Vermaat uit Driehuis. Jan en Twan Nobels uit Achthuizen wonnen het brons. De top 5 werd compleet gemaakt door Jan Hommes en znn uit Akersloot (4e) en Jaco Wervenbos uit Zwijndrecht.
Krijgsman uit Krimpen aan den Ijssel had zijn beide duiven op de uitslag staan … op de plaatsen 20 en 269. Kerklaan uit Nieuwe Tonge had 5 prijzen van de 7 Dax-gangers. Hij begint op de plaatsen 26, 28 en 73. Bestman uit Dirksland had 90% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste twee duiven zaten op de plaatsen 39 en 70. Tot Slot had Toon van Vliet uit Aarlanderveen 80% prijs met 5 duiven mee.

Dax sector 3
In de sector van Oost en Midden Nederland waren 2.320 duiven mee. Nabij Gorinchem in Hoogblokland viel de eerste duif bij Ton den Braven. Hij klokte zijn topper om 11 minuten voor 12 op een afstand van 1.012 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.065 mpm. 20 mpm sneller dan de tweede duif in de sector van Comb. De Gunst uit ’t Harde. Kort daar achter zat Piet van Straten uit Vianen die de derde prijs won. Henk van der Wielen uit Beneden Leeuwen (4e) en A. en S. Heijmans uit Heteren (5e) zaten ook goed in de kop van de uitslag. Piet van Straten had al zijn duiven in de prijzen. En heel ruim ook … de derde zat op plaats 199. Comb. Seelen uit Borne hadden een goede uitslag met 75% prijs en 8 duiven mee. Ze beginnen op de 11e en 22e prijs. André en Jeroen Driessen uit Wijchen hadden niets te klagen met 5 prijzen van de 7 ingezette duiven. Hun eerste twee duiven zaten op de plaatsen 12 en 31. Gerrit Krijgsman uit Gorinchem had 100% prijs met drie duiven mee. Op plaats 16 is zijn eerste duif terug te vinden. Henri de Wit uit Arnhem had 4 duiven mee en driekwart pakte prijs. De eerste duif won de 28e prijs. H.O. Jansen uit Tiel had zijn beide duiven in de prijzen … op de plaatsen 34 en 89. Geweldig!

Dax sector 4
Voor het Noorden van Nederland is Dax een hele afstand. Zeker onder pittige omstandigheden. Daarom zijn er maar 814 duiven mee. Toch is het goed dat de liefhebbers enkele cracks uitzoeken voor deze klassieker. De winnaar van al deze taaie rakkers komt van een topliefhebber … Henri Hoeks uit Bovensmilde. Hij klokt zijn winnende duif om 5 minuten na 3 uur in de middag op een afstand van 1.170 km (in Limburg is Barcelona nog korter). De winnende snelheid komt zo op 1.019 mpm. Ruim een meter sneller dan de eerste duif van Jan Grootoonk uit Bant. Hij werd tweede voor Van Dusschoten uit Hardenberg.
Jan Broersma uit Roodenschool tekende voor de beste uitslag. Hij had 3 duiven mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 9, 23 en 47. Deze duiven hadden zelfs in sector 1 alle drie ruim voor de helft van de prijzen op de uitslag gestaan. Jan heeft een afstand op Dax van 1.222 km!

Alle winnaars en makers van mooie series gefeliciteerd en succes het komende weekend !!!

Het bericht Het weekend van Dax (deel 2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Comb. Hengst-Provoost, Aagtekerke winnen St. Vincent in sector 1

$
0
0

De laatste jaren viel mij met regelmaat een voor mij nieuwe naam op in de uitslagen van de ZLU-vluchten. Dat begon natuurlijk bij de meldingen die je als deelnemer van deze vluchten nauwlettend volgt. Deze naam was de comb. Hengst-Provoost uit Aagtekerke. Achternamen die je in het hart van Nederland niet hoort en het plaatsje Aagtekerke klinkt pittoresk en vooral Zeeuws. In 2018 begonnen deze mannen sterk op St. Vincent … heel sterk! Ze hadden de snelste duif van heel sector 1. St. Vincent is een vlucht die je maar al te graag op je palmares hebt staan en dat zijn de mannen van Walcheren toch maar even in geslaagd!

Sector 1
In sector 1 waren 5.867 duiven mee. De winnende duif van deze sector viel in de vroege ochtend in Zeeland. Om 10 minuten over 5 viel in Aagtekerke ‘de 233’ van 2016 bij de combinatie Hengst-Provoost. De afstand voor deze duif was hemelsbreed 948 km, wat de snelheid bracht op 1.828 mpm. Bijna 200 mpm langzamer was nummer twee, Cools uit Nieuw Vossemeer. Een echte marathonduivennaam in de Nederlandse wedvluchtgeschiedenis. Riny Ruys uit het Brabantse Heesch was weer 37 mpm langzamer met zijn eerste duif. Het leverde wel een mooie derde prijs op. De top 10:
1. Hengst-Provoost, Aagtekerke
2. C. Cools Frzn, Nieuw Vossemeer
3. Riny Ruys, Heesch
4. Rinus Ruben, Kloosterzande
5. H. van de Akker, Oss
6. Wendy van Alphen, Sprang-Capelle
7. Angelo vd Veeken, Clinge
8. F. Zwiers, Terheijden
9. H. van Seeters, Oosterhout
10. G. Kuijpers
H. Steeghs uit Uden had een mooie uitslag met 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 14 en 53. Schutjens uit Geffen deed het nog beter met 100% prijs (6 duiven mee). Hij begon op de plaatsen 17 en 80. Van de Leur uit Oosterhout had 2 duiven mee en 100% prijs. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 26. In Oosterhout hebben ze nog een topper … Van Dongen. Deze liefhebber heeft 5 prijzen en 6 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 38. Van Lieshout uit Valkenswaard heeft 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif klasseert zich op plek 42. Stammen uit Horn had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Op plaats 49 is zijn eerste duif terug te vinden. Jordi van Belzen uit Arnemuiden pakt 100% prijs met 2 duiven mee. De 52e prijs is voor zijn eerste duif. B. Ruys uit Geffen had 8 duiven mee op St. Vincent. Slechts 1 duif miste. De eerste twee duiven pakten prijs 57 en 83. Van den Hout uit Made had ook een goed weekend met 75% prijs. Hij had 8 duiven mee en de eerste duif zat op plaats 60. Vader en zoon Stabel uit Goirle hadden 1 duif mee en die zat op plaats 85. Proosten (ook al) uit Oosterhout had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij startte op plaats 94. M. en E. van Hout uit Eindhoven had 100% prijs met drie duiven mee en zij begonnen op plaats 102. De laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en een duif 1:50 van sector 1 komt uit Kelpen-Oler, Wetemans. Deze liefhebber heeft 6 prijzen van de 8 gezette duiven met als eerste duif op de 113e plaats.

De liefhebbers
De combinatie bestaat uit Lourens-Jan Hengst en Jacco Provoost. Jacco is via zijn oudere broer Ferdinand in de sport gekomen. Hij speelt nog zelfstandig op de ZLU-vluchten in Aagtekerke. Lourens-Jan is rond zijn 25e jaar via vrienden in aanraking gekomen met de duivensport. Lourens Jan en Jacco spelen samen sinds 2015. Voor die tijd speelde Jacco het programma, maar ook de grote fond.
De duiven hebben de beschikking over ongeveer 19 meter hok verdeeld over 4 afdelingen aan twee kanten. In ieder geval zijn er twee voor de weduwnaars, een grote afdeling voor de nestduiven, een grote afdeling voor de jongen, één afdeling voor de weduwduivinnen en een afdeling voor de kwekers.

De winnende duif
De winnende duif is een tweejarige doffer (weduwnaar). Hij is als jaarling twee keer mee geweest. Geen goede prijs en nu als tweejarige de 1e nationaal. Jacco: ’Het was voor ons een verrassing.’ Het is een kruising van de Gebr. Limburg met Comb. De Ridder uit Arnemuiden. De laatste is van hun dagfondsoort. De vader (Gebr. Limburg) komt uit de ‘Red Racer’ (1e nationaal Perigueux met de zus van ‘Spirit’. De moeder (Comb. De Ridder) komt uit een zoon van ‘De Kopvlieger’ met een duivin van Waasdorp. In het voorjaar heeft deze weduwnaar een jong groot gebracht. Hij is wekelijks afgericht.

Het seizoen
De start van het seizoen is de kweekperiode. De koppeling is half februari en daarbij brengen alle duiven een jong groot. Ze hebben 30 weduwnaars en 15 nestkoppels om mee te vliegen. Daarnaast hebben ze de beschikking over 9 kweekkoppels. Met de start van het vliegseizoen proberen de mannen uit Aagtekerke vanaf de eerste vlucht elke week mee te doen. Dat gebeurt standaard in eigen vereniging. De duiven krijgen ongeveer 2.000 km voordat de eerste marathonvlucht voor de deur staat. In het marathonseizoen krijgen de meeste vliegduiven twee marathonvluchten. Bij uitzondering worden dat er drie. De jaarlingen worden ook flink aan de tand gevoeld. Na twee dagfondvluchten krijgen de jaarlingen Agen ZLU of Bordeaux met Afdeling Zeeland.
Welke voer en bijproducten staat er op het menu? De winnaars van St. Vincent: ‘We voeren matador voer en bijproducten zijn PE korrel van Piet de Vogel en GJ Beute producten. We proberen enkele malen in het seizoen naar de dierenarts te gaan. Dit is Jan Konings in Achtmaal. Hij is onze grote hulp en vriend, maar helaas heeft hij hersenbloeding gehad en is voor groot gedeelte verlamd. We moeten dus op zoek naar een andere dierenarts.’
Alle duiven vliegen tweemaal per dag verplicht uit met de vlag op het hok en pas naar een uur mogen ze weer naar binnen.

Stamopbouw
De stam van de winnaars van St. Vincent is opgebouwd met het oude Hein Oostenrijk soort via Jaap Westerbeke. De laatste jaren is dat aangevuld met duiven die zijn bijgehaald bij Henk Biemans uit Oost-Souburg. Met deze duiven zijn ze enorm op de ZLU vluchten geslaagd. Vooral op de vluchten, waarbij de duiven in de avond thuis kunnen komen.

De Beleving
Lourens-Jan en Jacco zien de duivensport als een echte hobby. Het gaat om de prestaties. Vluchten zijn het belangrijkste … kampioenschappen komen er vanzelf bij, als het goed loopt. We doen er wel veel aan om de duiven goed voorbereid aan de start te krijgen.
De sport beleven de mannen samen. Lourens-Jan werkt aan huis (verzekeringen- en hypotheekadvies). Hij doet veel in de ochtend. Jacco verzorgt vooral in de avond. Hij is ZZP-er in de bouw (timmerman).
De winnaars uit Aagtekerke zagen dat hun duif om 05.10 uur geconstateerd worden op hun Unikon-systeem. Lourens-Jan zag hem nog net in de spoetnik vallen. Jacco was onderweg naar het hok.

Tot Slot
De winnaars van St. Vincent in sector 1 zien graag in de toekomst één programma voor de marathonvluchten. Het zou mooi zijn, dat de NPO dit over zou dragen aan de ZLU. Zij kunnen die concoursen goed organiseren en het vervoer en de verzorging is geweldig geregeld. Een programma van 8 vluchten en 1 jaarling-klassieker zou geweldig zijn. En dat allemaal voor heel Nederland. Het is nu te veel versnipperd, vinden de mannen uit Aagtekerke. Mooie grote concoursen die aanspreken … daar zouden we heen moeten als het even kan. Ik denk dat veel liefhebbers van de marathonvluchten hier volledig achter staan.
Lourens-Jan en Jacco van harte gefeliciteerd met jullie mooie overwinning op de koninginnevlucht van de middaglossing! Veel succes nog met de tweede helft van het seizoen.

 

Het bericht Comb. Hengst-Provoost, Aagtekerke winnen St. Vincent in sector 1 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Barcelona

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de klassiekers … Dax én Barcelona. Op vrijdagmiddag kon Dax gelost worden om half twee. Op vrijdagochtend was het te slecht in Barcelona. Op zaterdagochtend gingen ze om negen uur en vertrokken de duiven nabij de Catalaanse hoofdstad richting de verschillende landen in West-Europa. Beide vluchten verliepen naar omstandigheden goed. Dax waren op zaterdagavond (op de langste afstanden na) de prijzen verdiend. Op maandagochtend waren in het midden van het land om 10 uur de prijzen van Barcelona verdiend. Als je ziet naar de omstandigheden (warm en kopwind) is dat goed te noemen. We hebben als liefhebbers niet te klagen als het gaat over pittige eerlijke vluchten dit seizoen. Het is genieten geblazen … vooral als je je duiven goed hebt.

Barcelona ZLU
3.912 Nederlandse duiven vlogen op zaterdagochtend richting hun thuishaven. Het werd in de loop van de dag warm en de wind was op kop. Heerlijke omstandigheden voor ‘echte hangers’ … klasbakken van het lange werk. De eerste Nederlandse duif viel in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Iets na één uur in de middag werd bij Jacky en Leen de Bruine de snelste duif geconstateerd op een afstand van 1.151 km. De hoogste snelheid in ons kikkerlandje kwam hierbij op 890 mpm. Gertjan Rigter werd met 881 mpm tweede nationaal. Dit bereikte hij de week ervoor op Agen ook. Tom van Zwienen uit Capelle aan den IJssel pakte het brons. De top 10:
1. Jacky en Leen de Bruine, Nieuwerkerk
2. Gertjan Rigter, Amstelveen
3. Tom van Zwienen, Capelle aan den IJssel
4. Cor de Heijde, Made
5. Van Ham-Bartels, Winterle
6. Ben de Keyzer, Berkel en Roderijs
7. P. Paridaans, Duizel
8. Jelle Jellema, Nijverdal
9. Peter Ruijten, IJsselstein
10. D. Ruiter, Lutjebroek
Tom van Zwienen had 3 duiven mee en zijn tweede duif had de 49e prijs nationaal. Cor de Heijde had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn tweede duif zat op plaats 12. Piet Westerdijk had twee duiven mee en twee prijzen. Ze zijn terug te vinden op de plaatsen 13 en 267. Walter van der Meulen uit Sirjansland had 9 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste twee duiven haalden de 17e en 66e prijs bij de ZLU. Thea van Son uit Alkmaar had één duifje mee. Deze topper haalde de 22e prijs nationaal. Familie de Lau uit Eersel had 3 duiven mee en 3 prijzen … 100%. De eerste twee zaten al vroeg op de plaatsen 23 en 47. Marcel Tromp uit Egmond zat 30e en had 75% prijs met 4 duiven mee. Mertens uit Nuth had 2 duiven mee en 2 prijzen. De eerste duif zat op plaats 35. Piet de Vogel uit Oude Tonge had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif haalde de 40e prijs nationaal. Ton Zwirs uit Wateringen had één duif mee en die won de 61e prijs nationaal.

Iedere melker met vroege duiven en een mooie serie … gefeliciteerd !!!

Het bericht Het weekend van Barcelona verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gertjan Rigter, Amstelveen, wint Barcelona bij de Fondunie 2000

$
0
0

Barcelona 2018 was een ouderwetse kraker. Kopwind en warm weer … de vluchten die de marathonliefhebbers graag hebben met hun duiven. Het mooie was dat deze Barcelona goed verliep. Nadat de eerste duiven vielen kwamen de duiven regelmatig na elkaar. In de Fondunie 2000 won voor de tweede week achter elkaar Gertjan Rigter uit Amstelveen. Na Agen pakte hij ook de overwinning op Barcelona. Op beide vluchten pakte de Keizer Kampioen van 2015 de 2e nationaal. Wat een droomseizoen voor deze topper!

Fondunie 2000
De lossing van Barcelona was zaterdagochtend om 9 uur. Hieronder zaten 929 duiven van de Fondunie 2000. De eerste duif was net als vorige week van Gertjan Rigter uit Amstelveen. Ook nu moest hij genoegen nemen met de 2e nationaal. Wat hij wel doet natuurlijk. De tweede van Barcelona is van Jelle Jellema uit Nijverdal. Jelle zit er altijd bij op Barcelona … dat is op zijn afstand … is toch geweldig. Nummer drie is Peter Ruijten uit IJsselstein. De top 10:
1. Gertjan Rigter, Amstelveen
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Peter Ruijten, IJsselstein
4. D. Ruiter, Lutjebroek
5. Comb. Hartog, Laren
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Gerard Schalkwijk, Lopik
8. Piet Eeuwes, Huissen
9. Duo de Groot- Leijen, Egmond a/d Hoef
10. Luc Bramel, Loerbeek
Marlon Kok had 9 duiven mee en 6 prijzen. Hierbij zaten er 3 duiven bij de eerste 40: 12, 24 en 37. Jan Hommes en znn hadden 12 mee en 9 duiven waren in de prijzen terug te vinden. De eerste duif zat op de plaats 13. Wim Weerink uit Wierden had twee duiven mee. Deze duiven haalden de 19e en 69e prijs.

De liefhebber
Gertjan Rigter (50 jaar geworden op de inkorfdag van Barcelona) uit Amstelveen is de winnaar van Barcelona in het concours van de Fondunie 2000. Vlak voor zijn verjaardag vroeg Gertjans vriendin Caroline wat hij voor zijn verjaardag wilde. Gertjan vroeg met een glimlach een 1e nationaal Barcelona. Na de tweede nationaal Agen, werd dit eveneens een 2e nationaal, maar nu op Barcelona. Een kleinigheidje houd je altijd. Gertjan was er natuurlijk zeer tevreden mee en daarom zegt hij nu dan ook: ‘Dank je wel, schat !!!’
De Amstelvener werkt sinds enkele jaren als Zelfstandige importeur/exporteur. Na een leven met kippen, fazanten, konijnen is hij in 1981 begonnen met duiven. Zijn oom hielp hem met een hok van 5 bij 2 meter. Voor postduiven had Gertjan tortels, maar ome Henk Bartels leek postduiven leuker voor Gertjan. Ome Henk had zelf natuurlijk ook postduiven. In de begin jaren vloog Gertjan samen met zijn stiefvader Jan Compier. Jan woont nu nog een paar huizen bij Gertjan vandaan. Jan speelt programma en Gertjan de grote fond. Omdat ze zo dicht bij elkaar wonen, kunnen ze elkaar goed steunen als dat nodig is.

De stamopbouw
De start met marathonduiven voor Gertjan was in 2008 op zijn eigen adres. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De stamopbouw is eigenlijk heel eenvoudig. De hoofdmoot zijn ingeteelde duiven van Volkens (via Hennie de Vries) én duiven van de Gebr. Jacobs. De eerste overnachtduiven kwamen in 2008 van de laatst genoemde broers. Gertjan heeft twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde Betuwekoppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel. Deze duif van de broers uit Nes aan den Amstel staat in de duivenwereld bekend als de ‘Barca 621’.
Via een opvanger kwam Gertjan in contact met kermis-exploitant Hennie de Vries. Hier ontstond een vriendschap en later een goede samenwerking uit. Naast de eerder genoemde Volkens-duiven bezit Hennie ouderwetse Van der Wegens. Daarbij heeft Hennie een volle broer van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin met een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. De laatste inbreng is aangeschaft tijdens de algehele verkoop van de Comb. Hendriks-Meijberg. Na het overlijden van de oude Roda-baas Nol Hendriks. Dit is de lijn van The Champion, oorspronkelijk van Fons van Ophuizen.

De winnende duif
Het Barcelona-feestje voor Gertjan werd veroorzaakt door een mooie kraswitpen duivin. Ze wordt sinds afgelopen zondag ‘Riet’ genoemd. Ze kwam thuis op de verjaardag van Gertjans moeder … Riet. Haar verjaardag werd in de tuin van Gertjan gevierd. Riet was ook de naam van de vriendin van Gertjans vader, die vorig jaar is overleden. Hij heeft en had wat met vrouwen die Riet genaamd zijn.
‘Riet’ is ingemand op 14 dagen broeden. Ze is zeer fel op haar nestje, net als haar nichtje die de week ervoor de 2e nationaal Agen won.
De vader van ‘Riet’ is een zoon van de ‘Mont Ventoux’ van de Gebr. Jacobs. De moeder is een ingeteelde duivin naar ‘de 100 en de 10’ van Nico Volkens. Eerder in haar duivenloopbaan won ze de 293e nationaal op een loodzware Marseille. Haar nichtje won vorige week de 2e nationaal Agen en haar halfzus won op die zelfde Agen de 55e nationaal.

Het seizoen
De start van het seizoen wordt gemaakt met 150 vliegduiven. Iets minder dan de helft zijn jaarlingen. Op 24 maart is er gekoppeld. Het richtpunt was Agen ZLU. De duiven moeten tweemaal overbroeden en dan werden ze gezet voor Agen. Zo gingen ze op eitjes of klein jonkie mee. Duiven van St. Vincent en Pau werden gezet op 19/20 mei. De duiven van Barcelona hebben een jong grootgebracht en zijn op het tweede nest ingemand op Barcelona.
De jongen komen jaarlijks van Hennie. Alleen van enkele goede vliegers brengen de jaarlingen een jonkie groot. Vanaf de eerste vlucht wordt er mee gedaan … iedere week. Duivinnen die moesten leggen zijn een week thuis geweest.
De duiven krijgen voer van Voeten via Ronny van Tilburg. De mengelingen zijn in het vliegseizoen Zoontjes en vlieg speciaal. Daarbij krijgen de duiven snoepzaad van Gebr. Fanger. Gertjan houdt van simpel goed voer. In het water zit iedere dag Oregano. In de winter hebben de duiven twee dagen iets tegen de coccidiose gehad, omdat ze het onder de leden hadden. Tijdens de eerste week van maart hebben de duiven het traditionele kuurtje tegen het geel gehad. In de winter wordt er verder geënt tegen paramixo en pokken. Vervolgens krijgen ze vier weken voor de grote vluchten 5 dagen iets in het water tegen geel. Gertjan: ‘Ik heb zelf een microscoop. Hiermee controleer ik met regelmaat de duiven. Een paar keer per jaar ga ik toch nog een keer naar Van der Sluis/Göbel voor gespecialiseerde controle.’

Tot Slot
De vader van Gertjan lette ook op de duiven. Op Agen was hij even naar de WC toen de eerste duif viel. Hij baalde daarvan. Toen er na een halfuur nog geen tweede duif was gevallen en Gertjan zei dat het tijd werd voor een tweede, zei zijn vader: ‘Zal ik weer even naar de WC gaan?’ Gelukkig heeft hij de 2e nationaal Barcelona wel aan zien komen. Gertjan wist dat hij voor kwart voor drie moest draaien om de 1e melding van dat moment te verslaan. Rond die tijd tuurde hij het luchtruim af. Hij zag haar op een gegeven moment als een stipje aankomen. Dat was een prachtig gezicht. Zelden heeft Gertjan een duif zo hard aan zien komen … uit het zuidwesten.
Gertjan pakte voor de tweede maal achter elkaar de overwinning in de Fondunie 2000. Dat is een zeldzame en grootse prestatie. Het valt al niet mee om tweemaal in één seizoen de eerste te pakken in de sterke competitie van de Fondunie 2000 … laat staan twee weken achter elkaar.
Gertjan gefeliciteerd met je prachtige overwinning in de Fondunie 2000. Het is wel genieten als het zo goed gaat. Ik wens je nog alle succes voor de rest van het seizoen, wat nu al heel geslaagd is !!!

Het bericht Gertjan Rigter, Amstelveen, wint Barcelona bij de Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Lossing Marseille mogelijk donderdag 19 juli ipv vrijdag 20 juli

$
0
0
De organisatoren van de Internationale vluchten in België gaan verstandig worden. 
 
 
Wegens de slechte weersvoorspellingen op de vluchtlijn voor de komende dagen heeft de organisatie beslist om de duiven te lossen op donderdag 19 juli tegen 6u45 indien het weer dat toelaat.
Persbericht van Daniel Stoclet, voorzitter van CFW:
 
Goedendag,
 
De weersomstandigheden die voor komende dagen op de vluchtlijn voorspeld worden zijn niet gunstig. We vrezen dat we niet kunnen lossen voor maandag terwijl donderdag er een betere dag uitziet. In overleg met de voorzitter van het nationaal sportcomité van België en de organisatoren uit de deelnemende landen hebben we beslist om de lossing met 24 uur te vervroegen. Wij hebben het transport daarop ook afgestemd.
 
We bedanken de verschillende partijen voor hun medewerking in deze kwestie. We namen ook contact op met de burgemeester van Marseille om ons de mogelijkheid te geven om een dag vroeger te lossen. De lossing is nu voorzien op donderdag 19 juli tegen 6u45.
 
We hopen dat de liefhebbers die voor Marseille ingekorfd hebben zich zonder grote ongemakken kunnen aanpassen aan deze wijziging.
 
Veel succes aan iedereen.
 
Daniel Stoclet

Het bericht Lossing Marseille mogelijk donderdag 19 juli ipv vrijdag 20 juli verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


AP Overwater, Strijen, wint Dax in sector 2 (deel 1)

$
0
0

De vlucht Dax is een klassieker, die al jaren tot de verbeelding spreekt. Deze editie kreeg extra glans door de pittige omstandigheden. Mooie vluchten verdienen goede winnaars. Dat krijgen ze ook of ze nu bekend of minder bekend zijn. In sector 2 was de winnaar een bekende winnaar met een goede staat van dienst. Van de 2.171 duiven was de snelste duif van AP Overwater uit Strijen. De man met krachtige duiven die niet alleen bij hem goed presteren, maar ook bij diverse andere liefhebbers. AP speelt voornamelijk op de ZLU-vluchten maar laat zich ook gelden op de NPO-klassiekers. Zijn duiven zijn in een goede conditie, want ook op de vluchten als Barcelona, Agen ZLU en St. Vincent ZLU zat hij er goed bij met een respectabel prijspercentage. Op Dax versloeg hij Ruud Vermaat en Jan en Twan Nobels. De laatste genoemde mannen uit Achthuizen draaien ook een voortreffelijk seizoen.

De winnende liefhebber
AP Overwater is zoals gezegd in de inleiding een bekende en gekende topliefhebber. Hij heeft veel goede uitslagen bij elkaar gevlogen met zijn duiven en veel duiven in de kop van de uitslag gehad. Ook heeft hij vluchten gewonnen zoals Agen in sector 2 en pakt hij nu enkele jaren later de overwinning op de klassieker Dax. Een mooie gelegenheid om eindelijk eens kennis te maken met deze topper uit Strijen.
AP (59 jaar) is zelfstandig ondernemer. Samen met zijn vrouw runt hij een paardenpension. AP zit vanaf zijn 9e jaar tussen de duiven. Zijn eerste duif heeft hij gevonden in de tuin. Hij kreeg van een liefhebber er toen van een liefhebber er twee postduiven bij. In de begin jaren steunden AP’s ouders hem in zijn hobby. AP heeft vanaf die tijd altijd duiven gehad. Vanaf 1984 zit hij met de duiven op het huidige adres. Dat is een huis met veel ruimte er om heen voor allerlei dieren, zoals nu paarden en postduiven. In het de eerste jaren had de familie Overwater dikbillen (slachtkoeien) op het land en via wat schapen heeft hij nu een paardenpension.
AP heeft samen met zijn vrouw vier volwassen kinderen van 32 tot 25 jaar. Daarnaast hebben zij twee kleinkinderen (een tweeling) in Westkapelle (Zeeland). Daarover later nog een leuk verhaal.

Duiven voor schapen
In 1990 heeft AP een serieuze herstart gemaakt. Dit begon met duiven van Peter van den Eijnden. Peter had schapen. Het  ging niet goed met zijn schapen. AP had voor hem wat tips en gaf hem wat schapen. Als tegenprestatie kreeg AP van Peter 30 jongen.
Verder is de stam van AP opgebouwd met duiven van Bas Batenburg. Zo zit er een mooi verhaal vast aan de zoon van de Bonte Kweker (zoon Witbuik) van Batenburg. Deze duif vond AP geweldig mooi. Dit duifje werd in een openbare verkoop verkocht door een liefhebber uit Ochten. Een paar jaar later moesten door omstandigheden de duiven van deze liefhebber weer verkocht worden. AP’s zwager kreeg opdracht de zoon van de Bonte Kweker te kopen. Er werd een maximum prijs afgesproken … echter AP’s zwager ging daar overheen. Hij vertelde na de verkoop: ‘Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws. Het goede nieuws is dat ik het duifje gekocht heb en het slechte nieuws is … je moet twee dikbillen verkopen om dit duifje te betalen.’ Zo werd de naam van dit duifje ‘De Dure’. Welke serieuze marathonliefhebber kent deze duif niet. ‘De Dure’ zit ook verschillende keren in de stamboom van de 1e nationaal Dax.
De basisfilosofie van AP was bij zijn serieuze herstart: twee goede ingeteelde Aarden-lijnen tegen elkaar zetten … goede vliegers kweken en met die duiven en de ouders ervan een stam mee opbouwen.
Bij deze ingeteelde stam zijn later nog wat duiven bijgekomen. Zoals een paar van Wim Muller (uit superkweker… een kleinzoon). De eerste jong uit deze duif won gelijk de 16e nationaal Agen. AP kocht de 1e nationaal van de familie Toom. Kweekte daar wat jongen uit en verkocht hem door. Van deze jongen is de nakweek goed. Er wordt nog samengekweekt met familie Toom. Jelle Outhuyse uit Harlingen heeft wat duiven van AP en uit de goede vliegers hiervan heeft AP weer wat terug gekregen.
Met Martin de Poorter uit Sluis doet AP weleens wat samen. Zo heeft hij samen met hem en Piet de Vogel ‘de Levi’ gekocht. Nazaten van deze topper kwamen o.a. goed op St. Vincent ZLU afgelopen weekend.

De winnende duif
De winnende duif is een blauwe duivin. Zij is een late van 2015. Zij is ingemand op een stand van 10 dagen broeden. AP speelde jaren alleen ZLU, maar in de FBZ ging Dax en St. Vincent ook weer meetellen, nadat de klassiekers door de NPO weer in ere zijn hersteld. Dus daarom is onze topper uit Strijen deze twee vluchten ook weer mee gaan doen.
De eerdere prestaties van de Dax-winnares zijn in 2016, 307e nationaal Agen. In 2017 kwam ze gewond thuis van het trainen. In 2017 is ze zodoende niet meer gespeeld in het begin. Op de tweede vitesse-lijn is ze weer ingespeeld en uiteindelijk kon ze nog mee op Perpignan. Hier won ze de 625e nationaal. Dit is knap als je in het begin van het seizoen in de lappenmand hebt gezeten. Dit jaar won ze op haar eerste marathonvlucht de 343e nationaal St. Vincent 2018. Toen is ze op jonkies ingemand. Op eitjes was ze fel en dat nam af toen het jonkie uit kwam. De stand voor St. Vincent kon niet worden aangepast, maar voor Dax wel. Toen is ze op 10 dagen broeden ingemand en toen bleek haar felheid goed uit te komen … de 1e nationaal. De felheid bleek uit het feit dat ze onder de vlag door (die uithangt om de duiven tot vliegen te ‘dwingen’) naar het nest wilde gaan en uiteindelijk ook mocht van AP. Hierdoor werd ze enorm gemotiveerd.
De Dax-winnares komt uit een zoon van de ‘Turbo Barcelona’ (8e internationaal Barcelona) met een duivin die volgens de lijnenteelt (dochter met een kleinzoon, uit een andere dochter) uit ‘de Dure’ komt. De moeder van de 1e nationaal Dax  is ‘Night Lady’,  de 1e nationaal Agen van onze man uit Strijen. In deze topvlieger (en dus ook kweekster) zit tweemaal ‘De Dure’, ‘de Paarsborst’ (Ko van Dommelen) en ‘Jacqueline’ (soort van Piet de Vogel).

… wordt vervolgd …

Het bericht AP Overwater, Strijen, wint Dax in sector 2 (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Agen (1)

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de versnippering. Dat is niet negatief bedoelt, maar als nadenkertje naar de toekomst toe. Sector 1 vloog Agen middaglossing, sector 2 Agen ochtendlossing, sector 3 en 4 Orange met een ochtendlossing en de ZLU St. Vincent. Dat de ZLU een eigen programma heeft wat aansluit bij de Internationale vluchten georganiseerd door de Belgische inrichters is bekend. Al zou dat ook (misschien deels) binnen een nationaal programma kunnen worden geïntegreerd. Maar waarom organiseren afdelingen drie verschillende vluchten. Metname Agen middaglossing en Agen ochtendlossing verbaast me. Een nadenkertje voor de winterperiode.
Afgezien van deze kritische noot waren het allemaal prachtige vluchten. Pittig maar mooi!!! De duiven kwamen naar omstandigheden vlot naar huis. De prijzen waren in 5-6 uur verdiend wat goed is te noemen. Er waren goede winnaars in de liefhebbers als Vincent Vork, Cor de Heijde, Wouter van Nederpelt, Gerard Koopman en Hennie Brueker. De laatste is de minst bekende, maar als het aan Het Marathonduivenjournaal ligt, zal dat binnenkort minder onbekend worden.

Sector 1
In de zuidelijke sector van Nederland waren 6.379 duiven mee. Agen werd voor sector 1 op vrijdagmiddag gelost om 10 minuten na het middaguur. De volgende ochtend viel al snel de eerste duif bij de internationale topper Cor de Heijde uit het Brabantse Made. Hij klokte zijn winnende duif om 7.35 uur op een afstand van 889 km. De snelheid van de winnaar kwam hierbij op 1.161 mpm. Hierbij verraad de winnende duif in de nacht wat kilometers te hebben gemaakt. Een teken van een goede duif met een goede gezondheid, sterk karakter en een enorm doorzettingsvermogen. De tweede prijs-winnaar deed het 50 mpm minder snel. Dit was een duif van André van Esch uit Eindhoven, de eerste winnaar van de Nationale Fondspiegel ruim 25 jaar geleden. Het brons was voor de vader en zoon combinatie Dries de Hoogh en zn uit Oosterhout. De Top 10:
1. Cor de Heijde, Made
2. André van Esch, Eindhoven
3. Dries de Hoogh & Zn, Oosterhout
4. C. Vergouwen, Breda
5. P. Stammen, Horn
6. P.J.F. Kocken, Sittard
7. Frans Heynen, Susteren
8. D.J. de Jong, Sprang-Capelle
9. Math Poeth, Heerlen
10. E. Timmermans, Valkenswaard
André van Esch had 70% van zijn duiven in de prijzen. Hij had er 10 mee en de tweede duif behaalde de 25e prijs. Jo Corstjens uit Thorn had 22 duiven mee en 17 prijzen. De eerste twee wonnen de 20e en 90e prijs. Bijsmans uit Kerkrade-West had 3 duiven mee en 100% prijs. De eerste duif is terug te vinden op plaats 23. Ton Meuffels uit Einighausen had 8 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten er goed bij op de plaatsen 70 en 84. Van Nijnatten uit Breda had 2 duiven mee en zij scoorden 100%. 71 en 550 waren de plaatsen waar ze werden gerangschikt. Van Peer uit Sprundel had 1 duif mee en die is terug te vinden op een hele respectabele plaats … 99. Paffen (zou hij een kettingroker zijn?) uit het Limburgse Berg en Terblijt had 6 duiven mee. Zijn duiven tonen aan in ieder geval geen last te hebben van rook, want 5 van deze duiven zaten in de prijzen. De eerste duif won de 103e prijs. Roosenbrand uit Sprang-Capelle had twee duiven mee en 100% prijs. De 107e prijs en de 554e prijs was hun deel.

… wordt vervolgd …

Het bericht Het weekend van Agen (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gerard Koopman wint Orange in sector 4

$
0
0

Sinds 10 jaar vliegen sector 3 en 4 een vlucht vanuit Orange. Een vlucht die liefhebbers heeft en liefhebbers die het spelen omdat het (voor hen helaas) op het programma staat. Hoe je ook over deze vlucht denkt, wat opvalt bij veel duiven die later op de ZLU-vluchten op de zuid-lijn (Marseille, Narbonne, Perpignan en zelfs Barcelona) de kop pakken, zich als debutant ook al lieten zien op Orange. Het is dus wel een vlucht voor goede duiven. Het Rhônedal maakt dat de vlucht niet makkelijk is en dat er duiven veel moeite mee hebben. Dat heeft minder met de afstand te maken, maar meer met het landschap wat de duiven moeten trotseren. Al met al een vlucht voor duiven met veel inhoud en een goed doorzettingsvermogen.

Sector 4
In sector 4 waren 1.081 duiven mee. Deze duiven kregen samen met de duiven van sector 3 om 7 uur op vrijdagochtend de vrijheid. Op zaterdag vielen in sector 3 ruim 20 duiven. De afstand voor Nederland was hiervoor te ver. De eerste duif op zaterdagochtend viel in Ermerveen bij Gerard Koopman. Hij klokte om 5.41 uur op een afstand 968 km. De hoogste gemiddelde snelheid van Noord Nederland kwam hierbij op 1.007 mpm. Bennie Homma uit Balk kwam met zijn eerste duif 40 mpm tekort en is blij met de tweede prijs. De derde prijs was ook voor Gerard Koopman en zijn team. Vink uit Balk (4e) en de comb. Rekker-Westra uit Berlikum (5e) maakten de top van de uitslag compleet. De laatst genoemde combinatie heeft een prachtig seizoen en ook op deze vlucht schitterden zij met 6 prijzen van de 7 Orange-gangers. Gerard Koopman had 14 prijzen van de 21 gezette duiven. Na de 1e en 3e pakte hij o.a. ook nog de 6e en 14e prijs. Een mooie vlucht had ook Herman Brinkman uit Tuk. Hij pakte 8 van zijn 10 strijders in de prijzen. Hij begon op de 19e plaats.

De winnende liefhebber
Gerard Koopman heeft een geweldig seizoen. Na de 1e en 2e NPO Limoges, volgde de 8e en 12e nationaal St. Vincent. Op Perigueux ging het nog wat harder … 1e, 8e, 11e en 12e nationaal tegen 3.097 duiven. Via Dax 10e en 14e nationaal heeft onze wereldtopper op Orange de 1e, 3e, 6e en 14e nationaal Orange te pakken. Een verslag over de Perigueux-overwinning kunt u terug lezen via deze link … hierin leest u o.a. over de stamopbouw en de beleving van zijn sport. Dit stuk gaat vooral over de drie Orange-duiven.

De toppers van Orange
De eerste duif van Orange is een duif met een verhaal. Gerard: ‘Wij hebben deze doffer een tijdje geleden ‘Henderikus’ genoemd. Als wij in het verleden een duif thuiskregen, die erg beschadigd was, lieten we deze regelmatig herstellen door onze clubgenoot Hans Klein. De echtgenoot van Hans Klein heet ‘Annelies’ vandaar bijvoorbeeld de naam voor Kleine Dirks meeste bekende zus. Zij vloog zich immers als jonge duif ook al in de kreukels. Henderikus Ruiter, clubgenoot en protégé van Hans Klein heeft het hechten en spalken van duiven met verve overgenomen. Vorig jaar had hij zijn eerste klus met ‘Henderikus’. Uit de vlucht vanuit Orange blijkt, dat hij er geen enkel nadeel van de eerder opgelopen schade ondervonden heeft … dankzij de echte Henderikus!’
De vader van ‘Henderikus’ is Noël. Hij is één van de twee zonen uit Red Bullens, die zelf goed gevlogen hebben en … die heel goed nakweekt. Noël heeft als moeder ‘Peiren 671’, dochter van Nika (1e internat. Soustons). Noël was 1e Asduif Marathon en is de vader van de 1e NPO Cahors. De moeder van ‘Henderikus’ is ‘Peiren 514’, uiteraard van Noël Peiren. Zij komt uit ‘de Tarbes’ (8e nationaal Tarbes) en de moeder van de 1e nationaal Barcelona, ‘de Barcelona duivin’, die zelf de 21e en de 56e nationaal Barcelona won.
De 3e nationaal Orange is ‘de 969’ van 2016. Hij komt rechtstreeks uit ‘Red Bullens’,  de stamvader van de Marathonstam van Gerard. De moeder van deze jonge topper is ‘de Peiren 531’. Deze duivin stamt af van fantastische duiven. Haar vader is ‘Didi 930’, de vader van ‘Magic Barcelona’. Deze topper won de 1e nationaal Barcelona (2e internat.). De moeder van ‘de Peiren 531’ is ook de moeder van de 7e nationaal Bordeaux en de 14e nationaal Tarbes. Top materiaal dus !!!
‘De 985’ van 2016 won de 6e nationaal Orange. Zij komt uit ‘Leonidas’, de tweede topvlieger en -kweker uit ‘Red Bullens’. Hij was net als zijn halfbroer Asduif Marathon. ‘Red Bullens’ stond tegen ‘Anke’ van Hermans-Hoekstra toen ‘Leonidas’ eruit kwam. De moeder van ‘de 985’ komt van Verweij-de Haan. Zij komt uit ‘Ballotelli’ (1e internat. Agen) met een ingeteelde duivin naar ‘Messi’. Deze duivin is ook de moeder van de 9e en 23e nationaal Perpignan.

Systeem
De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. 30 Koppels zijn bestemd voor de Marathonvluchten. Verder zijn er voor deze groep 8 kweekkoppels. De duiven zijn de tweede week van maart gekoppeld. Ze hebben toen jongen grootgebracht. De duiven zijn ingespeeld volgens het programma van afdeling 10. De marathonduiven krijgen dezelfde opleiding en training als de eendaagsefond duiven.
Het voer wat de duiven krijgen, is (zoals te verwachten) Koopman All-In-One van Beyers. Naast het voer krijgen de duiven extra vetten en eiwitten via kaas, pinda’s, proteïne, Variamix en Actives Eisen van HP Brockamp. Gerard: ‘Ik vertrouw in het algemeen op het instinct van de duif. Ze kunnen in deze fase van het seizoen eten zoveel ze willen. Ik ververs wel regelmatig het voer.’ Medisch gezien krijgen de duiven alleen iets als het nodig is volgens advies van uitsluitend in duiven gespecialiseerde dierenartsen. Zij zeggen Gerard wat te doen en wanneer. Iedere 4 weken worden de duiven gecontroleerd.

Tot Slot
Wat een geweldige uitslagen maakt Gerard met zijn team de laatste jaren op de marathonvluchten. Meer info kunt u lezen in het verhaal van 2017 en 2018 (overwinning Perigueux). U kunt ze nogmaals lezen door op de blauwe tekst te klikken.
Gerard nogmaals gefeliciteerd met de overwinning van en de mooie uitslag op Orange. Dit seizoen kent nog twee marathonvluchten met een middaglossing. Ik wil Gerard en zijn team veel succes wensen op deze vluchten !!!

Het bericht Gerard Koopman wint Orange in sector 4 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Dagboek van een duivenmelkster … Poolse duivenlossingen in Ede

$
0
0

Ik kreeg na mijn schrijfsel van de vorige keer een mail van iemand die zelf altijd bij de lossingen is om de Polen te laten tekenen en het vervolgens door te geven aan de NPO. Hij had een lijstje met de dagen dat er hier in Ede weer lossingen zijn, en verder in het land. Hij was bij de Polen in Roosendaal. Ik heb nooit geweten dat de Polen op zoveel plekken zitten in Nederland om te lossen. Op 9 plaatsten door het hele land. Heel erg blij was ik ermee, dan kon ik ze toch weer even opzoeken en bij kletsen.

De middag dat ze aankwamen werd ik door degene die hier in Ede de boel regelt opgebeld. Hij was nu bij de Polen en ze hadden twee duifjes voor me mee genomen waaronder ook een hele mooie bonte en daar ben ik toch altijd al zo weg van. Of ik zo snel mogelijk erheen wilde gaan, want ze zaten al vanaf Polen tot nu in een kartonnen doosje zonder water. We waren net bij de voerboer en zijn van daaruit gelijk door gereden naar het Plantion in Ede, daar staan ze altijd met de vrachtwagens.

Ik werd gelijk met open armen onthaalt en ze pakte de duifjes voor me, prachtduiven … werkelijk waar. We weten er weinig van maar aan de buitenkant zien ze er prachtig en gezond en sterk uit. Ze hebben hele leuke eigendomsbewijzen, met veel kleur veel mooier dan hier. Wat super leuk is dit … we weten weinig van de stambomen en vandaar gaan we er niet mee kweken maar eerst mee vliegen.

Op de vereniging waren ze met me aan het dollen: ‘Je kan niet met buitenlandse duiven vliegen hoor … Belgen wel en Franse ook nog wel maar … voor Poolse duiven is geen plek. Eerlijk waar … ik geloof meestal wel als ze me iets zeggen, maar hier trapte ik niet in of misschien toch wel een beetje maar ik liet het niet merken.

Ik hoop echt dat ze het goed gaan doen, wat zou het leuk zijn om met zo n duif op de uitslag te staan en vervolgens mijn Poolse vrienden laten zien: ‘Kijk dit is van jullie duif!’  Meestal als ik ergens hoge verwachtingen van heb loopt het anders. En nu denk ik zo niet geschoten altijd mis toch?

De volgende ochtend samen met mijn vader naar de Polen. Ze zouden niet voor kwart voor zes gaan lossen. We konden dit keer een half uurtje langer blijven liggen. Kwart voor zes waren we er en ik had muffins voor ze meegebracht en zes blikjes cola. Er waren nog meer kijkers bij wat altijd erg gezellig is, het lijken net vrouwen zo kletsen ze. Met de mobieltjes om elkaar foto’s te laten zien van hun duiven.  Twee verschillende landen twee verschillende culturen en zonder dat je dezelfde taal spreekt het goed met elkaar kunnen vinden omdat je dezelfde sport beoefend.

Half zeven gingen ze los en ze waren dit keer in één ruk weg. Niet één keer zijn ze gedraaid om te oriënteren … zo had ik het nog niet eerder gezien. Ik heb het gefilmd en ik heb gefilmd tot de duiven echt weg waren, wel geteld 55 seconde, onvoorstelbaar.

In het eerste gedeelte van mijn verslag schreef ik nog dat ze met van die hele oude vrachtwagens komen en dat je er versteld van staat dat ze helemaal uit Polen komen met zulke oude vrachtwagens die gewoon door rijden en nooit iets mankeren. Nu stonden ze er met pech ze hadden nog net op de losplaats kunnen komen en verder niet. De vrachtwagen stond er met een kapotte koppeling.

Ze waren er met twee vrachtwagens en hadden besloten dat ze de ene vrachtwagen de andere zouden laten trekken naar een benzine station. Om daar te parkeren en te wachten op hulp uit Polen. Het door een bedrijf van hier te laten doen is voor hen niet te betalen. Ik ga vast en zeker nog een keer kijken dit jaar, ze komen zes keer in Ede dus nog kans genoeg.

Nu heb ik eerst lekker twee weken vrij en gaan we genieten van het weer en de heerlijke extra vrije tijd.

Groetjes, Ineke

Het bericht Dagboek van een duivenmelkster … Poolse duivenlossingen in Ede verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Wouter van Nederpelt wint Agen in sector 2

$
0
0

Agen met een ochtendlossing staat al een aantal jaar op het programma van Noord en Zuid Holland. Een mooie vlucht voor onervaren duiven, maar ook voor gekende topduiven die het liefst vluchten onder de 1.000 km hebben. Deze editie was lekker pittig (kopwind en zomerse temperaturen) en voor de goede duiven in topvorm. Wouter van Nederpelt had er twee die aan deze eisen voldeden. Hij won de 1e en 3e prijs. Een geweldig resultaat voor de FondKampioen van de ZLU in 2015. Het is een prachtige triomf voor de vrachtwagenchauffeur uit de Hoekse Waard.

De winnende liefhebber
Wouter van Nederpelt is een 51-jarige vrachtwagenchauffeur bij De Jong Verpakking. Een topliefhebber die in 2015 een topjaar had en in de ZLU Fondkampioen werd en de Superprestige won. Verder won hij de Europabeker dat jaar. Hij is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Eerst hielp hij zijn vader en later kreeg hij meer verantwoordelijkheden. Wouter: ‘Eerst deed ik hand- en spandiensten, zoals doffers bij de duivinnen zetten als deze waren thuisgekomen. En zo werd het van lieverlee meer. In 1986 ben ik voor mijzelf begonnen. Eerst met vitesse/midfond duiven. Later zijn de fondduiven voor de overnacht bij gekomen. Nu vlieg ik alleen de dagfond en de overnacht, middaglossing en ZLU.’ De eerste duiven voor de overnacht waren van de volgende goede spelers afkomstig August Damen uit Steenbergen, Wim Muller uit Wilhelminadorp en Jan Slabbers uit Swalmen. Deze duiven kwamen via leden uit zijn vereniging in zijn bezit. Verder had hij duiven van zijn vader, J.P. van Nederpelt. In de loop van de tijd is er een belangrijke duif van A. Jonas  gekomen. Deze duif kwam uit Limburg via een verkoop. Verder is er een duif van Peter van der Eijnden belangrijk voor de stam van Wouter. En de laatste vijf jaar is het soort van Ad Pegels de stam komen versterken. De laatste aanvulling is samenkweek met Marijke Vink uit Mookhoek. Wouter wil met deze klasse dagfondduiven meer snelheid in zijn marathonduiven kweken. Wouter heeft de beschikking over een hok van 12 meter voor de weduwnaars. Verdeeld in 5 afdelingen. Het hok staat op het zuidoosten. De verluchting is minimaal. En er zit alleen in het voorfront glas om licht en warmte in het hok te krijgen. Wouter startte in 2018 met ongeveer 32 overjarige marathonduiven en 35 jaarlingen. Voor de jongen heeft hij een hok met 1 afdeling  van 4 meter en 1 van 5 meter. Deze staat op het oosten, met veel glas in het voorfront van het hok. Twee ramen zijn voorzien van windbreekgaas om voldoende lucht in het hok te krijgen. Het kweekhok is  6 meter lang. Deze staat op het zuiden met een flinke ren ervoor. In totaal heeft Wouter zo’n 40 meter tot zijn beschikking.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling doffer. Wouter: ‘Ook mijn 2e duif die 3e zit is een jaarlingdoffer. Ik speel alleen de doffers op weduwschap. De 1e duif komt uit de Van der Eijnden doffer met een dochter van Goliath maal moeder Messi. Opvallend is het dat de Van der Eijnden-doffer komt uit een Koopman-doffer met een Heremans-duivin.  Goliath won zelf o.a. de 59e nationaal Narbonne en is ook een goede kweker en vader van winnaars van o.a. 8 nationale top 80 noteringen gewonnen door verschillende kinderen, waaronder de 44e nationaal Barcelona en de 47e nationaal St. Vincent ZLU. Goliath stond op Moeder Messie toen de moeder van de 1e nationaal Agen eruit kwam. Messi won de 1e nationaal St. Vincent in sector 2.
De winnaar van de 3e Agen in sector 2 komt uit de samenkweek met Marijke Vink. De doffer komt van van Marijke Vink en de duivin is een dochter van Messi maal Zus Sagan. Sagan won de 2e nationaal St. Vincent in sector 2.

Het seizoen
Naast de 67 weduwnaars heeft Wouter 40 kweekkoppels. Hierbij zitten veel jonge kwekers bij uit de goede lijnen. Zij moeten in de loop van de jaren de kweekwaarde laten zien. De duiven zijn de 3e week van januari gekoppeld. De weduwnaars mogen dan altijd één jong groot brengen.
Toen het vliegseizoen begon zijn de jaarlingen van begin af aan mee geweest … tot 2 weken voor de eerste dagfondvlucht. Daarna zijn ze 3 dagfondvluchten mee geweest en toen naar Agen.
De man uit Klaaswaal voert Mariman en Garvo door elkaar. De duiven krijgen Variamax van Mariman en een aantal dagen voor de inkorving van de fondvluchten geeft de Agen-winnaar energierijk voer door de mengeling heen gemengd. In de avond krijgen ze dan wat snoepzaad en pinda’s in hun broedhok.
De duiven worden getest op ‘kwalen’ door Vincent Schroeder. Wouter: ‘Als ze wat hebben, kuur ik daar tegen. De mest wordt een paar keer in het seizoen naar Schroeder opgestuurd. Ik geef af en toe wat knoflook in het water. Als ze toch wat hebben gebruik ik medicatie. Omdat het maar een paar weken is, dat je moet presteren. En om het probleem zo snel mogelijk weg te krijgen. Ik vind de duivensport een mooie sport, maar jammer genoeg heb ik vanwege mijn werk te weinig tijd om alles op en top uit te voeren. Ik ben maar alleen. Ik heb gelukkig wel hulp van Joop, een man van 80 jaar, die doet de duiven ’s morgens: Voeren en uitlaten. En ik als ik thuis kom, laat ik de weduwnaars uit en ga verder alles afvoeren. Het mooiste van de duivensport is de spanning die je hebt met het thuiskomen van de duiven. En vooral als je vroeg zit!’

Tot Slot
Twee geweldige duiven maakten de show voor Wouter van Nederpelt uit Klaaswaal op Agen. Hij was supertrots op de 1e en 3e prijs tegen bijna 3.500 duiven. Wouter … geweldig !!! Van harte gefeliciteerd met de prestaties van deze duiven. Nog veel succes met de laatste drie weken van het marathonseizoen !!!

Het bericht Wouter van Nederpelt wint Agen in sector 2 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Toppigeons ZLU Champions League Bulletin

$
0
0

Beste deelnemers, supporters en belangstellenden voor de 1e Toppigeons ZLU Championsleague competitie,

De harde maar faire St. Vincent race heeft het deelnemersveld van de Toppigeons ZLU Championsleague weer gehalveerd en teruggebracht van 32 deelnemers naar 16. Deze 16, laten we het gemakshalve maar de kwarfinales noemen, gaan elkaar bekampen op Marseille, welke vlucht  na rijp beraad op donderdag gelost gaat worden zoals het nu lijkt.

St. Vincent bracht de volgende liefhebbers naar de volgende ronde:
Janssens Hausoul, ten koste van Leon Roks. Hun tegenstander op Marseille zou voortkomen uit de ontmoeting tussen Eric Dek en Joh. Boonen, maar aangezien geen van deze 2 liefhebbers er in slaagden de uitslag te halen met één van de bovenste 3 krijgt de comb. Janssens Hausoul nu een vrije ronde, een zogenaamde bye.
Th. Daalmans gaat door ten koste van Verbaandert Habraken en Thjieu Cox verslaat Gerard Schalkwijk. Dit is enigszins opmerkelijk omdat Gerard ze weer uitstekend pakte, maar toch is het Cox die er één van de bovenste 3 als eerste op de uitslag heeft.
Piet de Vogel gaat door ten koste van Gebr. V.d. Kieboom en treft nu in het Limburgse kanon Frans Wackers een geduchte tegenstander, die er in slaagde om Jelle Jellema uit het toernooi te knikkeren.
Harry de Jong pakt Jan de Wijs en zn. en krijgt nu ook een bye omdat zijn mogelijke tegenstander J. Nijssen of J. Corré beiden niet op de uitslag staan met één van de bovenste 3.

                                                            

Aan de andere kant van het speelschema gaat Ronald Geerdink door ten koste van K.Muilwijk. Op Marseille moet hij het opnemen tegen Jan Polder, die met de 13e nat. met de 1e getekende Fr.Janssens de baas was. Gebr. Maas hadden een bye op St. Vincent maar moeten nu aan de bak tegen Marien Orgers.
Comb. Baas & Berg gaan door ten koste van Sven van Houten en moeten het nu opnemen tegen Dirk Pals die Frank Hage de baas was. Frank kent tot nu toe een ijzersterk seizoen, maar ja, het gaat in deze competitie ook om de getekenden en dat deed Pals deze ronde beter.
Comb. J. Hommes en zn. vinden we ook terug bij de kwart finalisten. Zij gaan door ten koste van de Gebr. Bras.
Ten slotte Aad van Bergen Henegouwen. Hij pakte 2 hele mooie duiven op St. Vincent en één van deze 2 was een getekende. Hij wint het hiermee van de Fam. Jacobs en  mag het in de kwart finale opnemen tegen Comb. Hommes en zn.

Hier een link naar het ‘spelprogramma’.

Zoals u ziet, een spannende strijd op Marseille staat voor de deur en de kwartfinalisten zullen zeker ook al vooruit gekeken hebben op het speelschema wie hun evt. volgende tegenstander kan worden. We hebben dan de laatste 8 die elkaar op Narbonne gaan bekampen en de dan overblijvende 4 gaan op de afsluitende Perpignan de grote brokken verdelen.

Na Marseille zullen wij de nog overgebleven 8 deelnemers nader aan u voorstellen.
Spannend is het in ieder geval. Marseille komt er aan en nu is het zaak om vroeg te pakken en met één van de bovenste 3, want anders is het exit.

Heel veel succes

Team Toppigeons

Het bericht Toppigeons ZLU Champions League Bulletin verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

AP Overwater, Strijen, wint Dax in sector 2 (deel 2 en Slot)

$
0
0

De vlucht Dax is een klassieker, die al jaren tot de verbeelding spreekt. Deze editie kreeg extra glans door de pittige omstandigheden. Mooie vluchten verdienen goede winnaars. Dat krijgen ze ook of ze nu bekend of minder bekend zijn. In sector 2 was de winnaar een bekende winnaar met een goede staat van dienst. Van de 2.171 duiven was de snelste duif van AP Overwater uit Strijen. De man met krachtige duiven die niet alleen bij hem goed presteren, maar ook bij diverse andere liefhebbers. AP speelt voornamelijk op de ZLU-vluchten maar laat zich ook gelden op de NPO-klassiekers. Zijn duiven zijn in een goede conditie, want ook op de vluchten als Barcelona, Agen ZLU en St. Vincent ZLU zat hij er goed bij met een respectabel prijspercentage. Op Dax versloeg hij Ruud Vermaat en Jan en Twan Nobels. De laatste genoemde mannen uit Achthuizen draaien ook een voortreffelijk seizoen.

Het seizoen
Het seizoen werd gestart met 160 vliegduiven, hiervan waren ruim 90 jaarlingen. Daarnaast heeft AP de beschikking over 25 kweekkoppels. In het najaar worden de oude lijnen vastgelegd voor de kweek. Voor eigen aanvulling van de vliegploeg worden ongeveer 100 jongen gekweekt. De kweek werd gestart in maart. Deze periode wordt gekozen vanwege het werk, de roofvogels, maar ook de pennenstand later in het seizoen. In de tweede week van april gaan de duiven pas los. Binnen een paar weken zitten de duiven dan al op de rit. In het begin van het seizoen is het hok wat donkerder om de duiven rustig te houden. Vanaf begin juni gaan de schuiven open, zodat er meer licht in het hok komt. Dan komt de vorm. Bij koude nachten gaan de schuiven weer dicht om de vorm niet af te remmen.
De duiven worden vanaf het begin ingespeeld. De vliegers gaan elke week mee op dubbel weduwschap. De weduwduivinnen hebben hun eigen hok. Daar vliegen ze de hele week op uit. Vervolgens komen de vliegers op een stand voor de diverse vluchten. De vluchten St. Vincent, Pau, Agen, Dax en Barcelona worden op het nest gespeeld. Als ze thuiskomen gaan de meeste koppels weer op weduwschap. Dat blijkt nieuwe motivatie te geven, want de duiven komen dan weer goed. Zoals afgelopen weekend op St. Vincent ZLU (20e nationaal en 4 bij de eerste 100 nationaal). Na thuiskomst mogen ze een dag samen en dan gaan deze duiven uit het hok … in de ren. Ze krijgen dan tijd om goed te herstellen en ze worden ontsmet. Nu zitten 2 hokken op het nest en 4 op weduwschap. In dit nesthok zitten twee goede nestdoffers tussen de late jongen van vorig jaar. Die worden geprikkeld door doffertjes weg te halen en dan kijken die doffers naar de achtergebleven duivinnetjes. Onze kampioen uit Strijen houdt van deze afwisseling en er op deze manier mee om te gaan. AP: ‘Ik ben graag met de duiven bezig. Ik houd van veel duiven, dat houdt me scherp. Ik moet ze wel kennen. Ik ben geen liefhebber van 30-40 duiven.’

Moeder 1e nationaal Dax S2

Bij de start van het marathonseizoen worden de duiven die maandag of dinsdag worden ingemand de woensdag ervoor gelapt vanuit Westkapelle. Dat is oma-dag. Dan gaat oma Overwater naar Westkapelle naar haar kleinkinderen … de tweeling. De duiven gaan dan mee en krijgen een lapvluchtje van 100 km. AP noemt dit de oma-dag-express.
De vliegduiven krijgen voer van Beyers All-in-One. In het voorjaar is het voer wat lichter door promo-sport-light-galaxy (80%). Naarmate het vliegseizoen vordert wordt dit steeds meer All-in-One … tot uiteindelijk 100%. De duiven krijgen dat 10 -15 minuten voorgeschoteld en dan haalt AP het voer weg. Met de grote fondvluchten krijgen ze meerdere voerbeurten. Naast het voer krijgen de duiven elke dag allerlei-emmers. Hier gaat een blikje van door het voer heen samen met grit/roodsteen.
Medisch gezien doet AP niet veel. Hij heeft een eigen product … Bio-Even (mieren- en citroenzuur komt van planten) … dit is om duiven schoon te maken. Kwekers krijgen dat elke dag. De vliegduiven krijgen het na de vluchten zondag en maandag. Geel heb ik nooit door Bio-Even. Na de eerste dagfondvlucht (hierop gaan alle duiven mee) krijgen de duiven 4-5 dagen een kuur voor de koppen. De week erop gaan de duiven niet mee. Het spulletje voor de koppen is van De Weerd … Orni-special-extra. Dit wordt elke donderdag herhaalt. AP geeft dan om de week met Belga-White afgewisseld met Orni-speciaal-extra. Vrijdag krijgen de duiven Belgasol of Tollyamin Forte van Vincent Schröder. Ook dit wisselt om de week af.
Verder worden de duiven regelmatig gecontroleerd door Ko Schoenmakers of Jan van Wanroy.

Beleving
Duivensport geeft veel voldoening. AP: ‘We hebben een leuke club in Klaaswaal. Ga met veel plezier inkorven. Onze leden hebben veel voor de club over. Verder is het leuk om de duiven verzorgen en goed vliegen natuurlijk. Duivensport is echt een hobby. Ik verkoop weleens duiven, omdat ik goed vlieg. Dat komt er automatisch bij. Het is ook mooi meegenomen. Kan je ook makkelijker zelf weer wat kopen, als het nodig is. Duivensport is voor mij verder echt hobby en genieten. De kick is als je een vroege duif aan ziet komen (kan hier ver kijken). Duiven is een onderdeel van alles. Gezin, je werk en je duiven … dat moet je op elkaar afstemmen. Dat kan je niet los van elkaar zien. Het moet in evenwicht zijn. Het één mag niet onder het ander lijden. Je moet een goed systeem maken voor jezelf. Dan is duivensport geen last, maar een ontspannende lust.’

Opa van vaderskant 1e nationaal Dax

Tot Slot
AP: ‘We moeten de duivensport positief benaderen … duivensport vergrijst … We moeten de sport met elkaar proberen leuk te maken. Iedere afdeling heeft zijn eigen ding. Daar zou wat zo meer lijn in moeten komen. Het nieuwe NPO-bestuur probeert daar wel structuur in te krijgen. Met de verschillende commissies worden daar goede stappen in gezet. De betrokkenheid bij de club zou bij iedereen goed moeten zijn. Zo houden we de duivensport gezellig en in leven.’
AP nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op Dax. Leuk om eens kennis met elkaar te maken en te horen hoe je over de sport denkt en hoe je het aanpakt met je duiven. Veel succes nog met het verdere seizoen!

Het bericht AP Overwater, Strijen, wint Dax in sector 2 (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Het weekend van Agen en Orange

$
0
0

Agen, Orange en St. Vincent ZLU waren allemaal prachtige vluchten. Pittig maar mooi!!! De duiven kwamen naar omstandigheden vlot naar huis. De prijzen waren in 5-6 uur verdiend wat goed is te noemen. Er waren goede winnaars in de liefhebbers als Vincent Vork, Cor de Heijde, Wouter van Nederpelt, Gerard Koopman en Hennie Brueker. De laatste is de minst bekende, maar als het aan Het Marathonduivenjournaal ligt, zal dat binnenkort beter worden.

Agen sector 2
Agen was voor sector 2 (Noord en Zuid Holland) een ochtendlossing. Op vrijdagochtend 7 uur vertrokken 3.783 duiven van Hollandse provincies richting het Westen van Nederland. In de avond vielen drie duiven, waarvan twee bij Wouter van Nederpelt uit Klaaswaal. Deze topper uit de Hoekse Waard pakte hiermee de eerste en derde prijs in de sector. Daartussen wurmde zich de eerste duif en eerst getekende van Nico Dekker jr uit Woerden. Hij klokte zijn topper in de vroege ochtend, en half uur voor zijn plaatsgenoot Tim Hage die vierde was. De derde duif van de avond werd uiteindelijk 5e en was van Jan en Twan Nobels uit Achthuizen, die een geweldig seizoen hebben op zoveel de NPO- als de ZLU-vluchten. De top 10:
1. Wouter van Nederpelt, Klaaswaal
2. Nico Dekker Jr, Woerden
3. Wouter van Nederpelt, Klaaswaal
4. Tim Hage, Woerden
5. Jan en Twan Nobels, Achthuizen
6. Noordam-Vijverberg, ‘S-Gravenzande
7. Jaap van der Velden, Zuid Beijerland
8. Tim Hage, Woerden
9. Jan van der Valk, Middelharnis
10. Peter Kerpershoek, Rijnsburg
Bob Jansen uit Bergambacht had 17 duiven mee op Agen en had er 12 in de prijzen. Op plaats 19 begon hij met zijn serie. Van Oudshoorn uit Gouda deed het nog een tikkie beter met 5 prijzen van zijn 6 ingezette duiven. Zijn eerste twee duiven wonnen de 43e en 44e prijs. De duiven van Schellevis uit Uitgeest deden hetzelfde en hij begon op de 59e plaats.

Orange sector 3
Sector 3 en 4 heeft voor hun ochtendlossingslossing de Zuid-lijn gepakt. Zij hebben vrijdagochtend om 7 uur de 3.527 duiven in Orange gelost. In de avond vielen al meer dan 20 duiven. Het verliep ook vlotter dan bij Agen in sector 2. Wat je niet zou verwachten, omdat lossingen in en nabij het Rhône-dal meestal lastiger zijn voor de duiven. Op 13 juli 2018 was het een keer anders. Een minuut voor tien uur op vrijdagavond werd de snelste duif geconstateerd in Overdinkel. Een plaats ten zuidoosten van Enschede, letterlijk tegen de Duitse grens. De winnaar was Hennie Brueker. Zijn winnende duif had een snelheid van 1.019 mpm. De snelste van sector 3 en 4 samen. Hij had een voorsprong van 13 mpm op Herman Borgelink uit Denekamp (zouden de duiven een eind samen op gevlogen hebben?). Na Herman was de derde plaats voor de eerst gemelde duif van Marco van Doorn uit Herveld. Het is deze jonge kerel van harte gegund, vanwege zijn positieve instelling en zijn hulp aan Piet Heikamp wat hij al jaren doet !!! De top 10:
1. Hennie Brueker, Overdinkel
2. Herman Borgelink, Denekamp
3. Marco van Doorn, Herveld
4. T. Koele & Zn., Wezep
5. Fred van Mameren, Nijmegen
6. T. Koele & Zn., Wezep
7. Wim te Hennepe, Aalten
8. Peter Koekman, Ameide
9. C.J.J. van Wijk & Zn, Benschop
10. Jozef Poelstra & Znn, Utrecht
Peter Koekman uit Ameide had 100% prijs met 4 duiven mee. Jurrian van Amerongen had 7 duiven mee en 5 prijzen. Zijn eerste duif won de 21e prijs. Peter van Vliet uit Utrecht had 80% prijs met 5 duiven in concours. De eerste twee duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 44 en 53. De rentree op de marathonvluchten van Arjan Beens uit Genemuiden kun je als geslaagd beschouwen. Hij won 21 prijzen van de 34 Orange-gangers … waarvan 8 bij de eerste 100. (47, 70, 73 enz.) Van Ommen uit Oldebroek had ook een mooie serie met 7 van de 11 in de prijzen, waarvan 4 bij de eerste 225 en startend op plaats 67.

Orange Sector 4
In sector 4 waren 1.081 duiven mee. Deze duiven kregen samen met de duiven van sector 3 om 7 uur op vrijdagochtend de vrijheid. Op vrijdagavond vielen in sector 3 ruim 20 duiven. De afstand voor Nederland was hiervoor te ver. De eerste duif op zaterdagochtend viel in Ermerveen bij Gerard Koopman. Hij klokte om 5.41 uur op een afstand 968 km. De hoogste gemiddelde snelheid van Noord Nederland kwam hierbij op 1.007 mpm. Bennie Homma uit Balk kwam met zijn eerste duif 40 mpm tekort en is blij met de tweede prijs. De derde prijs was ook voor Gerard Koopman en zijn team. Vink uit Balk (4e) en de comb. Rekker-Westra uit Berlikum (5e) maakten de top van de uitslag compleet. De laatst genoemde combinatie heeft een prachtig seizoen en ook op deze vlucht schitterden zij met 6 prijzen van de 7 Orange-gangers. Gerard Koopman had 14 prijzen van de 21 gezette duiven. Na de 1e en 3e pakte hij o.a. ook nog de 6e en 14e prijs. Een mooie vlucht had ook Herman Brinkman uit Tuk. Hij pakte 8 van zijn 10 strijders in de prijzen. Hij begon op de 19e plaats.

 

Het bericht Het weekend van Agen en Orange verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Albert Poulisse, Kerkdriel, wint St. Vincent ZLU in de Fondunie 2000

$
0
0

Op de eerste drie vluchten van de ZLU in het seizoen 2018 zaten de winnaars van het Fondunie 2000 eerste of tweede nationaal van de nationale uitslag. De Fondunie raakten hierdoor verwend bij de sterke Noordelijke competitie over de nationale ZLU-vluchten. Toen de eerste duiven in het ZLU-concours vielen, dacht ik: Straks komt er weer een podium-winnaar bij de ZLU van onze Fondunie 2000-deelnemers tussen. Op St. Vincent was het geen podium voor de winnaar op de ZLU … wel een prachtige 11e plaats nationaal. Hieruit bleek dat de laatste loodjes op St. Vincent dit keer zichtbaar zwaarder waren voor de duiven van de afdelingen 6 tot en met 11 (zeg maar de Noordelijke helft van Nederland). De prachtige prestatie van de duif die in de Fondunie 2000 de beste was, is eigendom van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Een liefhebber die elk jaar veel vroege prijzen pakt en daarmee bewijst dat hij een geweldig hok met marathonduiven heeft.

Fondunie 2000
In de Fondunie 2000 waren 438 duiven mee. Op vrijdagochtend werden de duiven om 7 uur gelost. De winnaar viel om kwart voor acht in Kerkdriel bij Albert Poulisse op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid kwam uit op 948 mpm. Dit was 6 mpm sneller dan de nummer twee Herman Koopman uit Almere. Hij won op zijn beurt weer van Bernard van der Horst uit Groesbeek. De top 5 werd volgemaakt door de gekende combinatie Baas en Berg uit De Kwakel en de tweede duif van Herman Koopman. Albert Poulisse en Pieter Woord hadden 4 prijzen van de 6 gezette duiven. Pieter begon op de 10e prijs.

De winnende liefhebber
Ruim twintig jaar terug maakte ik al eens een reportage voor de Fondkrant bij Albert Poulissen uit Kerkdriel. Zijn duiven hadden in die tijd een generaal kampioenschap bijeen gevlogen bij de sterke Fondclub ‘Tiel en Omstreken’. De jaren erna lag zijn focus op de dagfondvlucht om in het begin van deze eeuw weer terug te schakelen naar de marathonvluchten.
Albert Poulisse, inmiddels 63 jaar, was schilder van beroep en eigenaar van een schildersbedrijf. Dit bedrijf heeft hij inmiddels over gedaan aan zijn zonen. Deze zaak bestaat 200 jaar en zijn zonen zijn de 6e generatie die het bedrijf runnen.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Albert: ‘Als kind op de kleuterschool al. Ik keek vol verwondering naar die duiven in de lucht en vond het bijzonder dat die zij hun eigen thuis konden terugvinden. Toen ik communie deed (ik was 6 jaar) kreeg ik van pa een duiventil. Hier haalden pa en ik duiven voor bij een vriend van pa. Vanaf die tijd heb ik bijna altijd duiven gehad. Behalve in diensttijd en de 4 jaar dat ik in seminarie zat. Halverwege de jaren ’70 speelde ik combinatie met een vriend. In 1978 zijn we getrouwd en een paar jaar later, in 1984, hebben we dit huis gekocht aan de dijk in Kerkdriel. Het huis is 300 jaar oud. In die jaren en de laatste jaren op ons vorige adres heb ik al volop marathonvluchten gespeeld. In 1994 wilde ik eens wat anders en heb dagfondduiven aangeschaft bij Ad de Volder uit Goirle (buurman van mij zus). Veertien duiven van zijn kwekers. Die duiven heb ik tegen elkaar zetten en ben er uit gaan kweken. Daar bleek een topkoppel (Ad en Greet) tussen te zitten. Ik kweekte daar zes zonen uit en die hebben het geweldig gedaan. Zij hebben samen (incl. kleinzonen) 17 maal op teletekst gestaan. Deze duiven vormen ook de  basis van mijn marathonduivenstam.’ In de tijd dat Albert weer op de marathonvluchten ging spelen had hij drie kinderen van Ab en Greet en die heeft hij gekruist met marathonduiven. De marathonduiven kwamen van Gebr. Kuijpers, Wim van Leeuwen, Jan Doppenberg jr en Hennie Wennekers. De huidige stammoeder komt uit een ingeteelde duif van de Superkweker met een zoon van Ad en Greet. Zij won driemaal de 6e nationaal op St. Vincent (2x) en Cahors. Bij andere liefhebbers doen deze duiven het ook super.
Verder is Albert naast duivenliefhebber ook bestuurder. Hij is voorzitter van club en de regio en is de penningmeester van de Marathonsectie van de NPO.

De winnende duif
De winnende duif is een doffer. Hij was 14 dagen aan het broeden en toen heeft Albert er een jong onder gestopt van ongeveer een week. Een paar dagen later ging hij de mand in. Deze winnende doffer is 3 jaar oud. Op de eerste St. Vincent was hij de zesde duif … net na de prijzen. In 2017 won hij op Dax de 3e prijs in het NIC. Ook op Cahors heeft Albert hem nog gedraaid (bij de eerste 50 van de afdeling). Als jaarling won hij de 2e van Cahors in het NIC. Het was voor St. Vincent ZLU de eerst getekende, dus Albert had goed vertrouwen in hem en dat heeft hij waar gemaakt.
De moeder van deze St. Vincent-kanjer is een kind van de 3x 6e nationaal (de stammoeder) met een ingeteelde Smaragd (broer x zus) van Wim van Leeuwen (een ingeteeld naar de Smaragd met een ingeteelde van de zus van de 1e nat Barcelona van Laban van Noordenne, ook door Wim van Leeuwen gekweekt). Kinderen van deze koppeling zijn weer op elkaar gezet en een kind hieruit stond gekoppeld aan de stammoeder. Vader is van Jan Doppenberg … uit de 5e nationaal St. Vincent met de 2e nationaal St. Vincent.

… wordt vervolgd …

Het bericht Albert Poulisse, Kerkdriel, wint St. Vincent ZLU in de Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van St. Vincent ZLU

$
0
0

Agen, Orange en St. Vincent ZLU waren afgelopen weekend allemaal prachtige vluchten. Pittig maar mooi!!! De duiven kwamen naar omstandigheden vlot naar huis. De prijzen waren in 5-6 uur verdiend wat goed is te noemen. Er waren goede winnaars in de liefhebbers als Vincent Vork, Cor de Heijde, Wouter van Nederpelt, Gerard Koopman en Hennie Brueker. De laatste is de minst bekende, maar als het aan Het Marathonduivenjournaal ligt, zal dat binnenkort beter worden.

St. Vincent ZLU
Op vrijdagochtend om 7 uur gingen ook de ZLU-duiven in St. Vincent eruit. In totaal waren 2.570 duiven mee. Op vrijdagavond kon er in Nederland geen duif door komen. Het feest begon dan ook op zaterdagochtend. Wijnand Geers uit Hulst kreeg als eerste een duif in Nederland. Uiteindelijk moest hij er drie voor laten gaan met een verdere afstand. 6 minuten na 6 uur viel in Noorden de snelste duif van Nederland bij Vincent Vork. 1066 mpm was de winnende snelheid. Bijna 60 mpm ninder snel was nummer twee van Batenburg-van der Merwe. Nummer drie was van de sympathieke Martin Wijtman uit Bodegraven. De Top 10:
1. Vincent Vork, Noorden
2. Barenburg-van der Merwe, Klaaswaal
3. Martin Wijtman, Bodegraven
4. Wijnand Geers, Hulst
5. Harry en Roger Wijnands, Maastricht
6. Zegers-Bruggeman, Kapelle
7. Marcel v.d. Klooster, Nieuwdorp
8. F.A. Jansen, Valkenswaard
9. Comb. De Pijper, Hoeven
10. Gebr. Hagens, Achthuizen
Wijnand Geers had 3 duiven mee en zijn tweede duif had hij al op de 36e plaats nationaal. Jansen uit Valkenwaard had 75% prijs met 4 duiven mee. Jan Polder uit Middelharnis had een mooie serie met 6 prijzen van de 7 St. Vincenters. De eerste duif was goed voor de 13e prijs. Frans Wackers uit Susteren had 4 duiven mee en 75% prijs. De eerste duif pakte prijs 14. Nieuwenhuizen en zn uit Sprang-Capelle presteerde hetzelfde met 8 duiven mee. Hun eerste duif is terug te vinden op plaats 15. Van den Boom uit Breda presteerde met zijn St. Vincent-ploeg hetzelfde. Zijn eerste duif kom je tegen op de 25e plaats. Meulendijks uit Bakel had als laatste van de 1:50-spelers een mooie serie met 5 van de 6 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif wint de 50e prijs nationaal.

Alle winnaars van vroege prijzen en mooie series … van harte gefeliciteerd !!! Succes de komende weken!!!

Het bericht Het weekend van St. Vincent ZLU verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Albert Poulisse, Kerkdriel, wint St. Vincent ZLU in de Fondunie 2000 (2 en Slot)

$
0
0

Op de eerste drie vluchten van de ZLU in het seizoen 2018 zaten de winnaars van het Fondunie 2000 eerste of tweede nationaal van de nationale uitslag. De Fondunie raakten hierdoor verwend bij de sterke Noordelijke competitie over de nationale ZLU-vluchten. Toen de eerste duiven in het ZLU-concours vielen, dacht ik: Straks komt er weer een podium-winnaar bij de ZLU van onze Fondunie 2000-deelnemers tussen. Op St. Vincent was het geen podium voor de winnaar op de ZLU … wel een prachtige 11e plaats nationaal. Hieruit bleek dat de laatste loodjes op St. Vincent dit keer zichtbaar zwaarder waren voor de duiven van de afdelingen 6 tot en met 11 (zeg maar de Noordelijke helft van Nederland). De prachtige prestatie van de duif die in de Fondunie 2000 de beste was, is eigendom van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Een liefhebber die elk jaar veel vroege prijzen pakt en daarmee bewijst dat hij een geweldig hok met marathonduiven heeft.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 120 vliegduiven (de helft jaarlingen). Naast de vliegploeg heeft Albert nog 17 kweekkoppels. Voor zichzelf heeft hij in 2018 100 jongen gefokt. Dat zijn er normaal 70-80. Waarom het er nu meer zijn, weet Albert ook niet te vertellen. Het ging vanzelf.
Hoeveel meter hok heb je tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Onze schilder in ruste: ‘Negen meter vlieghok op de zolder voor de oude vliegers en beneden 8 meter met een ren voor de jongen en de kwekers. De kweekduiven zijn half februari gekoppeld. 10 eieren waren toen bevroren, want dat was in die koude winterweek. De vliegers zijn 15 april gekoppeld voor de pennenrui en om de vormpiek wat later in het seizoen te krijgen. De winnende duif heeft 2 jongen groot gebracht. Het nest erna is hij op eitjes op St. Vincent ingemand. Ik kijk niet naar middag of ochtendlossing, maar na de stand (iets minder belangrijk) van de duif en vooral naar de vorm van het moment. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven ingespeeld.’ Albert benut verschillende mogelijkheden hiervoor: de afdelingsconcoursen van de eigen afdeling 7, de samenwerking-africhtingen met Brabant 2000 op zondag en de doordeweekse inkorvingsmogelijkheid in Rosmalen. Hij is nestspeler en benut al deze mogelijkheden zodat de nesten niet snel overstuur raken en om ritme te houden. De St. Vincent-winnaar: ‘Het gaat om ritme … minder om kilometers. Ik speel in tot de eerste dagfondvlucht. Daarna speel ik alleen marathonvluchten en ik rijd wekelijks naar Maastricht … op een dag in de week dat het uitkomt.’

Het systeem
Albert voert het voer van Jan de Werd, de Patagoon, van €12,50 per zak. Na het seizoen krijgen ze 25% Gerst. In de winter, vanaf de kerst, krijgen de duiven 75% Gerst. Dit graan haalt hij bij de boer. Vanaf het begin van het seizoen krijgen de duiven weer 25% Gerst. Het is belangrijk dat de duiven niet te vet zijn … dan trainen en vliegen ze beter. Ze komen zo ook niet vet uit de winter. In het seizoen is het belangrijk dat je werkt naar een hoogtepunt. Je kunt geen maanden achtereen pieken. De duiven krijgen tot half mei 25% Gerst … daarna gaat het eruit en dan komt er energiemix bij en extra maïs (van dezelfde boer). Iedere dag krijgen de duiven vers grit. Medisch wordt er weinig gedaan. Ze worden wel gecontroleerd door Nanne Wolff. Albert: ‘Duiven moeten van nature gezond zijn. Zieke duiven moeten maar dood gaan. Toen ik er zo over ging denken, gingen er 20 duiven dood. Later vielen er minder slachtoffers en na een paar jaar ging er niets meer dood. De duiven krijgen niets. Alleen een combi-enting voor paramixo en paratyphus. Er is weleens een duif die besmet is met coli of het geel, maar dat herstelt zichzelf. Ik geef geen natuurproducten uit een pot of fles voor de duiven. Wel dingen uit de natuur … paardenbloemen en Asprilla-algen.’ Hij heeft dit van een professor in de ortho-monuculaire geneeswijze.

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? De man uit Kerkdriel: ‘De duivensport loopt terug en veel mensen klagen over van alles en nog wat. Albert houdt van een positieve manier van kijken op zijn hobby. Probeer plezier te maken met elkaar en in de vereniging én door met elkaar de schouders eronder te zetten. Dat geldt ook voor willen presteren. Als duivenliefhebber moet je hét zien. Als je het niet ziet, moet je luisteren naar goede liefhebbers en dat toepassen. Dat mankeert er helaas vaak aan bij de mindere liefhebbers … goed luisteren.’ Albert beleeft zelf veel plezier aan de duivensport. Albert: ‘Mijn vrouw is barvrouw. Samen en met veel plezier samen met mevrouw Tilly Vogel. De sfeer in de club is goed. Ik hoop dat ze dit nog lang mogen doen. Op 23 september organiseren we een tijdrace vanuit Maastricht. Vanaf één hok. Mijn mede-bestuurslid Jan Hooymans zorgt voor de aankleding (muziek). Er is genoeg te eten en te drinken en het is reuze-gezellig.
Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Albert: ‘Ik werk samen met Jan Doppenberg en Henny Wennekers. Ik heb duiven van Piet Kuijpers, Ben van Holland, Wim van Leeuwen en Nanne Wolff en ik heb diverse leuke contacten. Ik geniet ook op deze manier van de duivensport.’

Tot Slot
Albert: ‘Jeroen van Heumen uit Oss had nog nooit gehoord van een graanjong onder een broedende duif schuiven. Op Marseille had hij dat ook gedaan. We zijn benieuwd hoe dit bij hem uitpakt.’ Albert heeft nu twee toppers op het hok. De snelste duif van sector 3 en 4 van Pau 2017 (9e internationaal) en de winnaar van St. Vincent ZLU 2018 bij de Fondunie 2000. Hij is blij met de vroege duif! Albert … van harte gefeliciteerd met deze overwinning en succes de komende weken !!!

 

Het bericht Albert Poulisse, Kerkdriel, wint St. Vincent ZLU in de Fondunie 2000 (2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Cor de Heijde, Made, wint Agen sector 1 en maakt topuitslag op Barcelona

$
0
0

Als je als duivenliefhebber naast die hobby nog een hobby hebt … schrijven over de duivensport, metname de marathonduivensport. Je hebt daarnaast ook nog een baan, dan kom je weleens in conflict met jezelf. Je kan namelijk niet over elk interessante uitslag … over elke interessante liefhebber een stukje schrijven. Gewoon omdat een dag maar 24 uur heeft en een week 7 dagen. Nu is mijn doel om iedere vluchtwinnaar van de sectorvluchten en de nationale ZLU-vluchten te interviewen en een verslag over te maken. Zelfs dat lukt niet altijd. Over bijzondere prestaties schrijf ik ook graag zoals op Agen ZLU van Frank Zwiers en de Gebr. Holleman. Een week erna zette Cor de Heijde een mooie uitslag naar op Barcelona. Een mooie reden om daar iets over te schrijven. De week na Barcelona kwam ik daar niet aan toe. … Toen werd ik geholpen door de omstandigheden … Cor won in sector 1 Agen middaglossing … een week na Barcelona, dus … twee vliegen in één klap!

De winnende liefhebber
Cor de Heijde uit Made is een topliefhebber met veel vroege prijzen, mooie uitslagen en nationale overwinningen. Hij is van beroep Aannemer/Projectontwikkelaar en zou vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd het rustig aan kunnen doen.
Cor zit al tussen de duiven vanaf het moment dat hij nog heel jong was. Hij is nu nog trots op die tijd. Cor: ‘Als kind was ik al gek van duiven en mijn vader was ook een echte liefhebber en wij deden het samen. Toen ik getrouwd ben heb ik zelf een hok gebouwd en was na enkele jaren generaal kampioen in Made destijds een grote vereniging met sterk spelende liefhebbers. Het lukte me toen om zes jaar op rij het generaal kampioenschap te winnen. De duiven, waar ik toen mee begon, waren van Jack Tournier, John Lambrechts (de in die jaren zeer gekende Belgische schrijver), Piet en Henk de Weerd, Piet Lazeroms … om er enkele te noemen.’
Nu … jaren later is de focus al jaren volledig gericht op de marathonvluchten. Cor heeft de beschikking over 20 meter duivenhok en daar zit het hok van de kwekers bij in.

De winnende duif
De winnende duif is ‘de 456’ van 2016. Het is een doffer … zomerjong van 2016. Onze topper uit Made: ‘Ik speel altijd op nest en deze doffer is ingekorfd op jongen van 6 tot 8 dagen. Het is een kleinzoon van mijn stamdoffer Don Michel en de moeder is Miss ORANGE die ik heb  aangekocht bij H. Mulder. Verder vind je veel terug van mijn eigen bloedlijn via Ad Valk en Gerard .v.d. Matten. Doordat ik altijd laat begin met kweken krijgen deze duiven nooit het normale programma. De duif is dus wel afgericht en wat vluchten gemaakt, maar ik zou niet precies weten welke.

Stamopbouw
Als we aan Cor de Heijde denken en duiven, denken we natuurlijk gelijk aan ‘De Klamper’.  Dat is zijn basisduif. Hier willen we natuurlijk wat meer over weten. Cor de Heijde is natuurlijk meer dan alleen die duif. Hij heeft een hok vol goede duiven en ook bij anderen wordt er goed gespeeld met zijn duiven. Uit welk soort duiven bestaat uw huidige stam en van wie komen die duiven? Onze topper uit Made: ‘Mijn stamduiven gaan allen terug naar mijn absolute stamdoffer ‘De Klamper’ die ik aankocht bij Piet Lazeroms uit Zegge … een volbloed Aarden. Het type duif dat me altijd heeft geboeid om hun taaiheid, pluimenkwaliteit en vitaliteit. Een ras waarvan ik er heel wat in handen heb gehad in de jaren dat ik veel optrok met Piet de Weerd, een zeer begenadigd selecteur van fondduiven. Nagenoeg in al mijn beste duiven, maar ook bij vele anderen liefhebbers  in binnen en buitenland is hij in de stamboom verweven. In de jaren erna heb ik aardig wat duiven bijgehaald. Die moesten wel voldoen aan die standaard.’
Het seizoen begin ik meestal met ongeveer 100 duiven, waarvan altijd bijna de helft zomerjongen zijn die niet gespeeld zijn als jonge duif. Daarnaast heb ik een 25 koppels kweek duiven waarvan ik veel kweek en het hele jaar door selecteur dmv handkeuring.

Het seizoen
De start van het seizoen bij Cor de Heijde is eind maart. Dan worden de duiven gekoppeld. De vliegduiven hebben geen jong groot gebracht. Het opleren gebeurt, zoals het uitkomt. Daar zit geen vaste lijn in.
Het mengsel van voer wat de duiven krijgen bestaat uit voer van vier merken. In het vliegseizoen is dat overwegend Koopman All-in-One en Varia-mix van Mariman. Dat bevalt Cor erg goed. Voor medische begeleiding klopt Cor aan bij Henk de Weerd. De duiven worden daar regelmatig onderzocht. Als het nodig is, krijgen ze wat en anders alleen wat natuurproducten.

Het duo van Barcelona
Cor had op Barcelona 9 duiven mee. Zijn eerste twee duiven zaten op de plaatsen 4 en 12 en dat tegen 3.912 duiven. Cor had 6 duiven in de prijzen, waarvan 5 bij de eerste 361 prijzen. Samen met zijn twee eerste duiven is dat een prachtige uitslag.
Meer info volgt …

De Beleving
Hoe ziet u de duivensport? Cor: ‘Duivensport is voor mij puur hobby. Mijn gezin vindt het leuk voor mij maar daar houdt het wel mee op. Ik heb altijd een redelijk druk bestaan gehad maar de duivensport gaf me altijd prima ontspanning. Na zo veel jaren liefhebber te zijn en soms ook redelijk succesvol te zijn geweest, krijg ik toch nog steeds kippenvel van een vroege duif die een zware inspanning heeft geleverd. Je hebt er naar toe geleefd om de duif tiptop in conditie klaar te maken voor een vlucht en vanaf het moment van lossing  begin je te denken aan het tijdstip van thuiskomst van de duif. Als er dan een thuis komt, die een zware kracht inspanning geleverd heeft, ben ik het liefst met weinig mensen om me heen. Ik verzorg haar eerst zo goed mogelijk en de uren daarna neem ik regelmatig de duif in handen om te zien en te voelen hoe snel ze recupereert van de zware inspanning. Het lijkt alsof de duif aanvoelt dat ik blij ben, dat ze thuis is en met haar begaan ben en dat gevoel heb ik zelf ook. Voor  mij is dat de echte beleving van de duivensport, de vele telefoontjes en felicitaties die direct daarna komen is zeker leuk, maar komt voor mij toch op de tweede plaats.

Tot Slot
Het was een prachtige prestatie van de winnende duif van Agen middaglossing. Verder was de uitslag van Barcelona … de week ervoor … ook heel goed. Voor Cor de Heijde is de overwinning op Agen een nieuwe parel aan de ketting van fanatische prestaties, die Cor met zijn duiven al jaren heeft kunnen halen. Cor … nogmaals van harte gefeliciteerd met je overwinning en succes gewenst voor de komende weekenden !!!!

Het bericht Cor de Heijde, Made, wint Agen sector 1 en maakt topuitslag op Barcelona verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>