Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnenvlucht van de middaglossing St. Vincent. Een vlucht die door het overvolle programma een beetje zijn glans heeft verloren. Net als veel andere vluchten loopt het aantal deelnemende duiven stap voor stap af. Dat heeft niet alleen met de terugloop van het aantal leden te maken, maar vooral met het overvolle programma en met het feit dat zo’n vlucht niet uniek gemaakt wordt. Helaas is de actualiteit in de duivensport meer gericht om (metname elkaar) af te breken. Dit doen wij, liefhebbers en bestuurders, liever dan te kijken hoe we de sport voor onszelf maar ook voor onze omgeving (familie en vrienden rondom de duivenliefhebber) aantrekkelijk kunnen maken. Let wel dit is geen schop naar wie dan ook toe, maar een mening van mij persoonlijk.
Voorbeeld de lossing die vrijdag werd uitgesteld, zodat de duiven op vaderdag thuis kwamen. Vrijdagmiddag kan er tot een uurtje of 3 niet fatsoenlijk gelost worden. Mee eens! Dat was gewoon duidelijk. Daarna knapte het zienderogen op in het gebied ten noorden van de losplaats. Op de losplaats zelf was het al eerder opgeknapt. Waarom lossen we dan niet ergens tussen vier en vijf? Omdat er ergens een regeltje staat dat je niet na 3 uur mag lossen? Flauwekul zo’n regel … afschaffen !!! Dat je dan de duiven de nacht in jaagt? Eveneens onzin … met een lossing om kwart over twee vliegen de gemotiveerde fitte duiven ook door. Dan moet je de middaglossing afschaffen. Daar doe je de liefhebbers van deze vluchten mee te kort. Dus niet doen! We moeten wel verstandiger met situaties omgaan. Dat lijkt me niet verkeerd. De volgende lezer zou kunnen zeggen: Het was toch een prima lossing zaterdagmiddag? Op zich was die niet slecht, maar ook niet goed… zou het met een lossing op vrijdagmiddag (wat later dan gewoon) niet beter zijn geweest? Ik denk het wel. Redenen? De vluchtlijn was vanaf vrijdagmiddag 4 uur tot zaterdagmiddag schoner dan een dag later. Bewijs? Onder andere de manier waarop de duiven begonnen te vallen. Met een Zuidwesten tot westenwind de eerste duiven in het kustgebied (Zeeland en de Zuidhollandse eilanden). Dat verwacht je niet met deze wind. Dat betekent dat ze een front hebben proberen te omzeilen. Niets ten nadele van de winnaars. Het is de winnaars erg gegund. Dat staat buiten mijn mening over het moment van lossen. Maar als je de duivensport aantrekkelijk wil krijgen, moet je jonge gezinnen niet onnodig onder deze druk (vaderdag) leggen, als het echt anders had gekund. De winnaars en de liefhebbers met goede uitslagen (ook winnaars in mijn ogen) verdienen alle eer. Ondanks dit betoog over rekening houden met gezinnen. Zij hebben op dat moment hun duiven het beste voorbereid, duiven met voldoende kwaliteit en in de juiste conditie. Dat is voor iedere winnaar een groot compliment waard.
Sector 1
In sector 1 waren 5.867 duiven mee. De winnende duif van deze sector viel in de vroege ochtend in Zeeland. Om 10 minuten over 5 viel in Aagtekerke ‘de 233’ van 2016 bij de combinatie Hengst-Provoost. De afstand voor deze duif was hemelsbreed 948 km, wat de snelheid bracht op 1.828 mpm. Bijna 200 mpm langzamer was nummer twee, Cools uit Nieuw Vossemeer. Een echte marathonduivennaam in de Nederlandse wedvluchtgeschiedenis. Riny Ruys uit het Brabantse Heesch was weer 37 mpm langzamer met zijn eerste duif. Het leverde wel een mooie derde prijs op. De top 10:
1. Hengst-Provoost, Aagtekerke
2. C. Cools Frzn, Nieuw Vossemeer
3. Riny Ruys, Heesch
4. Rinus Ruben, Kloosterzande
5. H. van de Akker, Oss
6. Wendy van Alphen, Sprang-Capelle
7. Angelo vd Veeken, Clinge
8. F. Zwiers, Terheijden
9. H. van Seeters, Oosterhout
10. G. Kuijpers
H. Steeghs uit Uden had een mooie uitslag met 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 14 en 53. Schutjens uit Geffen deed het nog beter met 100% prijs (6 duiven mee). Hij begon op de plaatsen 17 en 80. Van de Leur uit Oosterhout had 2 duiven mee en 100% prijs. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 26. In Oosterhout hebben ze nog een topper … Van Dongen. Deze liefhebber heeft 5 prijzen en 6 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 38. Van Lieshout uit Valkenswaard heeft 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif klasseert zich op plek 42. Stammen uit Horn had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Op plaats 49 is zijn eerste duif terug te vinden. Jordi van Belzen uit Arnemuiden pakt 100% prijs met 2 duiven mee. De 52e prijs is voor zijn eerste duif. B. Ruys uit Geffen had 8 duiven mee op St. Vincent. Slechts 1 duif miste. De eerste twee duiven pakten prijs 57 en 83. Van den Hout uit Made had ook een goed weekend met 75% prijs. Hij had 8 duiven mee en de eerste duif zat op plaats 60. Vader en zoon Stabel uit Goirle hadden 1 duif mee en die zat op plaats 85. Proosten (ook al) uit Oosterhout had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij startte op plaats 94. M. en E. van Hout uit Eindhoven had 100% prijs met drie duiven mee en zij begonnen op plaats 102. De laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en een duif 1:50 van sector 1 komt uit Kelpen-Oler, Wetemans. Deze liefhebber heeft 6 prijzen van de 8 gezette duiven met als eerste duif op de 113e plaats.
… wordt vervolgd …
Het bericht Het weekend van nationaal St. Vincent (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.