Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Het weekend van nationaal St. Vincent (1)

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnenvlucht van de middaglossing St. Vincent. Een vlucht die door het overvolle programma een beetje zijn glans heeft verloren. Net als veel andere vluchten loopt het aantal deelnemende duiven stap voor stap af. Dat heeft niet alleen met de terugloop van het aantal leden te maken, maar vooral met het overvolle programma en met het feit dat zo’n vlucht niet uniek gemaakt wordt. Helaas is de actualiteit in de duivensport meer gericht om (metname elkaar) af te breken. Dit doen wij, liefhebbers en bestuurders, liever dan te kijken hoe we de sport voor onszelf maar ook voor onze omgeving (familie en vrienden rondom de duivenliefhebber) aantrekkelijk kunnen maken. Let wel dit is geen schop naar wie dan ook toe, maar een mening van mij persoonlijk.

Voorbeeld de lossing die vrijdag werd uitgesteld, zodat de duiven op vaderdag thuis kwamen. Vrijdagmiddag kan er tot een uurtje of 3 niet fatsoenlijk gelost worden. Mee eens! Dat was gewoon duidelijk. Daarna knapte het zienderogen op in het gebied ten noorden van de losplaats. Op de losplaats zelf was het al eerder opgeknapt. Waarom lossen we dan niet ergens tussen vier en vijf? Omdat er ergens een regeltje staat dat je niet na 3 uur mag lossen? Flauwekul zo’n regel … afschaffen !!! Dat je dan de duiven de nacht in jaagt? Eveneens onzin … met een lossing om kwart over twee vliegen de gemotiveerde fitte duiven ook door. Dan moet je de middaglossing afschaffen. Daar doe je de liefhebbers van deze vluchten mee te kort. Dus niet doen! We moeten wel verstandiger met situaties omgaan. Dat lijkt me niet verkeerd. De volgende lezer zou kunnen zeggen: Het was toch een prima lossing zaterdagmiddag? Op zich was die niet slecht, maar ook niet goed… zou het met een lossing op vrijdagmiddag (wat later dan gewoon) niet beter zijn geweest? Ik denk het wel. Redenen? De vluchtlijn was vanaf vrijdagmiddag 4 uur tot zaterdagmiddag schoner dan een dag later. Bewijs? Onder andere de manier waarop de duiven begonnen te vallen. Met een Zuidwesten tot westenwind de eerste duiven in het kustgebied (Zeeland en de Zuidhollandse eilanden). Dat verwacht je niet met deze wind. Dat betekent dat ze een front hebben proberen te omzeilen. Niets ten nadele van de winnaars. Het is de winnaars erg gegund. Dat staat buiten mijn mening over het moment van lossen. Maar als je de duivensport aantrekkelijk wil krijgen, moet je jonge gezinnen niet onnodig onder deze druk (vaderdag) leggen, als het echt anders had gekund. De winnaars en de liefhebbers met goede uitslagen (ook winnaars in mijn ogen) verdienen alle eer. Ondanks dit betoog over rekening houden met gezinnen. Zij hebben op dat moment hun duiven het beste voorbereid, duiven met voldoende kwaliteit en in de juiste conditie. Dat is voor iedere winnaar een groot compliment waard.

Sector 1
In sector 1 waren 5.867 duiven mee. De winnende duif van deze sector viel in de vroege ochtend in Zeeland. Om 10 minuten over 5 viel in Aagtekerke ‘de 233’ van 2016 bij de combinatie Hengst-Provoost. De afstand voor deze duif was hemelsbreed 948 km, wat de snelheid bracht op 1.828 mpm. Bijna 200 mpm langzamer was nummer twee, Cools uit Nieuw Vossemeer. Een echte marathonduivennaam in de Nederlandse wedvluchtgeschiedenis. Riny Ruys uit het Brabantse Heesch was weer 37 mpm langzamer met zijn eerste duif. Het leverde wel een mooie derde prijs op. De top 10:
1. Hengst-Provoost, Aagtekerke
2. C. Cools Frzn, Nieuw Vossemeer
3. Riny Ruys, Heesch
4. Rinus Ruben, Kloosterzande
5. H. van de Akker, Oss
6. Wendy van Alphen, Sprang-Capelle
7. Angelo vd Veeken, Clinge
8. F. Zwiers, Terheijden
9. H. van Seeters, Oosterhout
10. G. Kuijpers
H. Steeghs uit Uden had een mooie uitslag met 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 14 en 53. Schutjens uit Geffen deed het nog beter met 100% prijs (6 duiven mee). Hij begon op de plaatsen 17 en 80. Van de Leur uit Oosterhout had 2 duiven mee en 100% prijs. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 26. In Oosterhout hebben ze nog een topper … Van Dongen. Deze liefhebber heeft 5 prijzen en 6 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 38. Van Lieshout uit Valkenswaard heeft 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif klasseert zich op plek 42. Stammen uit Horn had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Op plaats 49 is zijn eerste duif terug te vinden. Jordi van Belzen uit Arnemuiden pakt 100% prijs met 2 duiven mee. De 52e prijs is voor zijn eerste duif. B. Ruys uit Geffen had 8 duiven mee op St. Vincent. Slechts 1 duif miste. De eerste twee duiven pakten prijs 57 en 83. Van den Hout uit Made had ook een goed weekend met 75% prijs. Hij had 8 duiven mee en de eerste duif zat op plaats 60. Vader en zoon Stabel uit Goirle hadden 1 duif mee en die zat op plaats 85. Proosten (ook al) uit Oosterhout had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij startte op plaats 94. M. en E. van Hout uit Eindhoven had 100% prijs met drie duiven mee en zij begonnen op plaats 102. De laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en een duif 1:50 van sector 1 komt uit Kelpen-Oler, Wetemans. Deze liefhebber heeft 6 prijzen van de 8 gezette duiven met als eerste duif op de 113e plaats.

… wordt vervolgd …

Het bericht Het weekend van nationaal St. Vincent (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Het weekend van nationaal St. Vincent (2 en slot)

$
0
0

Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnenvlucht van de middaglossing St. Vincent. Een vlucht die door het overvolle programma een beetje zijn glans heeft verloren. Net als veel andere vluchten neemt het aantal deelnemende duiven stap voor stap af. Dat heeft niet alleen met de terugloop van het aantal leden te maken, maar vooral met het overvolle programma en met het feit dat zo’n vlucht niet uniek gemaakt wordt. Zo lang er niets veranderd, moeten we het ermee doen. Deze St. Vincent had weer goede winnaars en verschillende liefhebbers die goed hebben gepakt. Ze kwamen langs in het eerste deel en in dit tweede deel.

 Sector 2
In sector 2 waren 2.819 duiven mee. In hun midden viel de snelste duif van heel Nederland en dus ook van sector 2. Dit was bij K. Klink uit Den Bommel. Zijn eerste duif was om bijna 10 over 5 thuis op een afstand van 990 km. De hoogste snelheid van Nederland was uiteindelijk 1.912 mpm. In sector 2 ging de 2e prijs naar Peter van Sintmaartensdijk uit Papendrecht. De directeur van een metaalbewerkingsbedrijf uit Sliedrecht had een achterstand van 64 mpm op de nationale winnaar. Nummer drie zat daar weer 135 mpm achter. Dit waren de Gebr. Wagtmans uit Achthuizen. Gerritsen uit Woerden en de Comb. Johan Hamstra en Eric Aldus maken de top 5 van sector 2 compleet. De winnaar, Klink uit Den Bommel, had ook nog eens 75% prijs met 4 duiven mee. Dat maakt zo’n mooie dag wel compleet. André Fortuin uit Strijensas had een goede St. Vincent met 6 prijzen van de 7 gezette duiven. Hij begon op plaats 20. 2/3e in de prijzen had Paul van den Boogaard uit Kamerik en Hameetman uit Rotterdam. Ad Pegels uit Numansdorp had 80% prijs met 5 duiven mee.

Sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland waren 2.726 duiven mee. Jay Lissenberg uit Utrecht werd de grote winnaar. Op 6.32 uur pakte hij zijn eerste duif op een afstand van 1.056 km. Goed voor een snelheid van 1.760 mpm. Dit was de vierde snelste duif van het hele concours. 47 mpm langzamer was de nummer twee, Evert van den Brakel en zijn zonen Jos en Erik uit Soest. Deze mannen hadden maar 2 duiven mee en 100% prijs. Nummer drie in sector 3 kwam uit Zwolle en was E.J. Mulder met een snelheid van 1.685 mpm. Verhoef uit Amersfoort (4e) en Ton Willems uit Balgoy maken de top 5 vol. Jay Lissenberg had 7 prijzen van de 11 gezette duiven. Crommentuyn uit Beneden Leeuwen heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 6. Ton den Braven uit Hoogblokland is de tweede liefhebber met 100% prijs. Zijn twee duiven zitten op de plaatsen 17 en 107. Gerard Scholten uit Enter had 3 duiven mee en 3 prijzen. Hij had twee kopduiven op de plaatsen 35 en 46. Enrico Liet uit Spankeren had 1 duif mee en die zat op plaats 45. Ben Roodbeen uit Renkum is de laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en de eerste duif 1:50. Hij had 7 van de 10 duiven in de prijzen en begint op plaats 48.

Sector 4
In sector 4 waren 970 duiven mee op St. Vincent. De snelste duif was van Dirk Adema uit Sneek. Dit was de 5e van heel Nederland, wat op zijn afstand een hele knappe prestatie is. Hij klokt zijn winnende duif om 7.42 uur op een afstand van 1.162 km. De snelheid was 1.734 mpm. Jelle Outhuyse uit Harlingen deed ook goed mee met de 2e prijs. Zijn duif had een snelheid van 1.566 mpm. De derde prijs was voor Mast en Scheper uit Nieuw Amsterdam. Eddy Bloemen uit Staphorst had een mooie uitslag. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: plaats 6 en 15. Van der Walle uit Beerta had 2/3e van zijn duiven in de prijzen. Hierbij zaten de prijzen: 17, 24 en 55. Vink uit Balk deed hetzelfde en begon met de plaatsen 19, 40 en 46.

St. Vincent 2018 is al weer geschiedenis. Mensen met vroege duiven en mooie uitslagen … van harte gefeliciteerd !!! Liefhebbers met een mindere uitslag … houd moed … het seizoen is nog lang!!! Iedereen succes de komende weken !!!

Het bericht Het weekend van nationaal St. Vincent (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Dirk Adema, Sneek, wint St. Vincent in sector 4

$
0
0

St. Vincent is dé klassieker van de middaglossingen. Iedere marathonduivenspeler wil deze vlucht graag winnen. Enkelen lukt dat! In sector 4 is logischerwijs de sector met de minste duiven. Hun afstand is immers het langst. Wat mij ieder jaar weer opvalt, dat er iedere keer meerdere duiven uit deze sector nationaal ook hoge ogen gooien. De winnaar van sector 4 van deze editie van St. Vincent is daar geen uitzondering op. De snelste van het Noorden van Nederland is tevens de 5e snelste duif van heel Nederland. Hoe knap is dat!!! De eigenaar van deze topduif is Dirk Adema uit Sneek. Hij mag met recht trots zijn op zijn topper.

Sector 4
In sector 4 waren 970 duiven mee op St. Vincent. De snelste duif was van Dirk Adema uit Sneek. Dit was de 5e van heel Nederland, wat op zijn afstand een hele knappe prestatie is. Hij klokt zijn winnende duif om 7.42 uur op een afstand van 1.162 km. De snelheid was 1.734 mpm. Jelle Outhuyse uit Harlingen deed ook goed mee met de 2e prijs. Zijn duif had een snelheid van 1.566 mpm. De derde prijs was voor de comb. Mast en Scheper uit Nieuw Amsterdam. Eddy Bloemen uit Staphorst had een mooie uitslag. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: plaats 6 en 15. Van der Walle uit Beerta had 2/3e van zijn duiven in de prijzen. Hierbij zaten de prijzen: 17, 24 en 55. Vink uit Balk deed hetzelfde en begon met de plaatsen 19, 40 en 46.

De liefhebber
De winnende liefhebber is een geboren en getogen inwoner van het Friese Sneek. Het is de 48-jarige Dirk Adema. Dirk is getrouwd met Foekje en zij hebben samen 2 zonen van 16 (Rick) en 18 jaar (Dirk). Dirk werkt bij de woningstichting Elkien in Sneek als wijkbeheerder. Hoe kwam je in de duivensport terecht, Dirk? Dirk: ‘Ik ben als kind opgegroeid met de duiven, omdat mijn vader ook duivenmelker is. Vroeger was hij een fanatiek wedstrijdspeler, maar nu heeft hij ze alleen nog duiven maar voor de hobby.’ Hoe ziet de huisvesting van de duiven eruit? De winnende liefhebber van St. Vincent: ‘Ik heb 2 hokken tot mijn beschikking. Eén van 5,5 meter met 3 afdelingen. Een afdeling met een buitenren voor de jongen en de andere 2 zijn voor de nestduiven. Het tweede hok is 6 meter en deze heeft 2 afdelingen. Eén hiervan is ook voor nestduiven, de ander is bestemd voor de kwekers.’

De winnende duif
Dirk: ‘Afgelopen zondag heeft mijn duif de snelste tijd behaald op de vlucht van St Vincent van sector 4. Het is een doffer en ik noem hem ‘Sempai’. Hij viel om 7.42 uur op de klep en is naast de winnende duif van Sector 4 (tegen 987 duiven) en ook nog eens de 5e nationaal (tegen 12.541 duiven) van heel Nederland. Dat allemaal op een afstand van 1162 km.’ De winnende doffer is op het nest gespeeld en wel op een jong van 7 dagen. Het is een rustige duif die bij trainingsvluchten ook altijd als eerste binnen is. In de afstamming zitten diverse teletekstduiven. De 2e Nationaal Cahors, ‘Sarah’, van Dirk zelf. ‘Red Simon’ 1e Nationaal Orange en Dirks ‘Smaragd’, die de 9e teletekst van Bergerac 2013 won. In de stamboom zit ook de stamvader. Dit is de ‘Sensei’. Hij heeft 6 rechtstreekse kinderen voortgebracht die op teletekst hebben gestaan.

Stamopbouw en de duivenbestand
De basis van het hok van Dirk Adema wordt gevormd door duiven van  Noël Peiren duiven via Bert Saarloos en de Jan Aarden duiven.
In Sneek heeft Dirk rond de 70 vliegduiven en 10 kweek koppels.

Voorbereiding
De duiven worden in begin mei/juni gekoppeld om op de stand waar ze op worden ingemand. De vliegduiven brengen geen jongen groot in het voorjaar. Ze krijgen pas de eerste eieren en jongen als ze op de eerste overnachtvluchten worden gespeeld.
De jaarlingen gaan mee vanaf begin april, omdat die als jong alleen de natour vliegen. De oudere duiven worden pas in mei gekorfd en gaan dan elke week mee.
De duiven krijgen Matador voer. In het voorseizoen krijgen ze Premium start. Als het marathonseizoen start wordt dit Premium fond met Turbo energy. Naast het voer krijgen ze bijproducten als pinda’s , tovo en snoepzaad.
Medische begeleiding omvat niet veel. Dit jaar is er op advies van Nanne Wolf toch gekuurd tegen het geel, omdat de duiven vaak het geel hadden. Verder alleen de verplichte paramixo-enting en in de winter de paratyfus enting. Verder krijgen de duiven een natuurproduct … Bio Even van A.P Overwater.

Tot slot
Dirk: ‘Ik zie de duivensport als ontspanning, maar wil wel altijd winnen. Mijn vrouw helpt me wel, maar mijn 2 zoons hebben andere hobby’s. Het mooie aan de duivensport is de aankomst van de duiven van de wedvlucht. Een mooie anekdote van afgelopen weekend … Ik kreeg zaterdagavond alvast mijn Vaderdag cadeau. Een mooie nieuwe duiven stofjas, toen zeiden de jongens: dit moet geluk brengen. Dat lijkt gelukt’
Dirk … nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Geniet er nog maar lang van na. Bedankt voor de medewerking aan dit verslag en succes de rest van het seizoen !!!

Het bericht Dirk Adema, Sneek, wint St. Vincent in sector 4 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Pau 2018

$
0
0

Er zijn de laatste jaren weinig Internationale vluchten naast Barcelona waarop de lossingsdag geen duiven vallen in Nederland. Als dit wel gebeurt heeft de vlucht een pittig karakter. Als je van Pau 2018 de omstandigheden bekijkt, is dit ook logisch. De duiven werden met kopwind gelost in Pau om 7 uur op zaterdagochtend de 23e juni. In de loop van de vlucht draaide de wind richting Noordwest, wat nog steeds niet mee is. De grote vraag was zaterdag dan ook … vallen er duiven in Nederland of lukt ze dat net niet. Het laatste was het geval. Dan is de verwachting automatisch dat het een hele pittige gaat worden. In de vroege ochtend kwamen al snel de eerste meldingen op het scherm. De eerste Nederlandse duif viel nota bene in Bunnik. Niet in Zeeuws Vlaanderen of misschien Zuid Limburg (vanwege de NW wind het laatste deel van de vlucht), maar in Bunnik … in het hart van het land. Deze duif viel om 04.53 uur bij Jurrian van Amerongen. Een topmelker die vaker aan het venster van een nationale overwinning heeft geklopt. Jurrian pakt deze keer wel de overwinning in het nationale ZLU-concours. Internationaal gaat de overwinning naar Urk … naar Pieter Woord uit Urk. Hij klokt zijn Internationale winnaar samen met zijn compagnon Louw van den Berg om 06.04 uur op een afstand van 1.129 km. Dat is goed voor de prachtige Internationale overwinning. De tweede op rij … op de laatste Internationale wedvlucht van 2017 … Perpignan pakten deze mannen ook al de overwinning in het Internationale veld. Hoe knap is dat? Het is in ieder geval nog niet eerder vertoond!

Internationaal Pau
De duiven van Pau werden zoals gezegd in de inleiding om zeven uur gelost. Er waren 11.739 duiven mee. Logischerwijs vielen de eerste duiven Internationaal in Frankrijk. Wat mij opviel was het feit, dat de Belgische duiven uiteindelijk niet van hun zuiderburen konden winnen. Betekent toch dat de kwaliteit van de Franse duiven aan het toenemen is. Op zondagochtend werd alles anders. Toen was Nederland aan bod. De snelste 4 duiven waren uit ons kikkerlandje. De Top 10:
1. Pieter Woord, Urk
2. Jurrian van Amerongen, Bunnik
3. Jan van Engelen, Hedel
4. Nico van den Hurk, Oss
5. Frederic Ianni, Bourseville (F)
6. Marcel Loquet, Auchy les Hesdin (F)
7. Verweij-de Haan, Mijdrecht
8. Michel Dubois, Dohem (F)
9. Valere en Elde Lizoen, Comenis Warneton (B)
10. Alexandre Magris, Gennis Ivergny (F)

De winnende liefhebber
Pieter Woord uit Urk is de winnaar. Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (57 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas heb ik duiven vanaf 1973 en samen hebben we heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 ben ik op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (37 jaar) en die speelt sinds 2016 in Tollebeek (6 km vanaf Urk) onder de naam Van den Berg Pigeons. Ook in Tollebeek is de doelstelling meedoen aan de ZLU. Alle duiven op beide erven zijn van ons samen en we hebben een kweekhok in Tollebeek. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder het Fenomeen (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven. Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en de jonge duiven op een tuinhok van ruim 6 meter. Ik koppel de duiven eind maart en laat de duiven dan op jongen komen. Als die jonge duiven ongeveer 2 weken zijn, scheid ik de duiven en speel ze verder in op weduwschap. De doffers brengen trouwens de jongen groot. Zo’n 2 weken voor Pau worden ze gekoppeld en de ZLU vluchten op het nest gespeeld. Ik heb zo’n 80 vliegduiven. Het aantal kweekduiven weet ik niet, daar gaat mijn compagnon over. Ik laat mijn duiven trainen van 05.00 tot 06.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. Het doel hiervan is de duiven te wennen aan een lange vliegdag. Tenslotte moeten mijn duiven op mijn afstanden vooral op de eerste dag veel kilometers afleggen, want anders heb ik geen schijn van kans. Of dat ook zo is weet ik natuurlijk niet, mogelijk helpt het vroeg en laat trainen helemaal niets. Maar ik denk dat het wel helpt.’

De winnende duif
De winnende duif is ‘de 556’ van 2016. Voortaan door het leven als ‘Powerboy’, want dat heeft hij aangetoond op Pau 2018. Deze donkerewitpen doffer maakte zijn debuut op de Marathonvluchten op deze Pau. Vorig jaar heeft hij o.a. als opleiding 6 dagfondvluchten gehad. Op verschillende vluchten zat hij er goed bij, zelfs tussen de dagfondduiven van de afdeling. Op een lastige vlucht was hij mooi op tijd, samen met een ervaren rakker. Hij bleef toen nog minuten klepperen in de lucht om te laten zien, dat hij nog over had. Op Pau ging ‘de 556’ op eitjes mee van 12 dagen. Op de lijst van de 5 Pau-gangers stond hij als derde. Hij was het mooist, maar twee waren ook goed (iets minder) en hadden meer ervaring en een goed palmares. Deze twee getekenden hebben Pieter en Louw ook niet in de steek gelaten. Ze stonden bij de ZLU-meldingen op de plaatsen 84 en 163. Ook de vierde van de 5 Pau-gangers had nog een goede prijs.
‘De 556’ van 2016, ‘Powerboy’, komt uit een Jos Pepping-doffer met een Ko van Dommelen-duivin. De vader van de Pepping-doffer is vader van veel topduiven. Zijn kinderen wonnen o.a. 7e nat. St. Vincent en 11e en 15e nationaal Bergerac. De moeder van de Pepping-doffer is de moeder van de 7e nat. Pau. De Ko van Dommelen-duivin stamt af van de Jonge Hulk (vader) en Het Beste Zusje van de Paarsborst (moeder), moeder van o.a. 5e nationaal Narbonne.
Pieter liep op de aankomstochtend van Pau buiten, toen hij van zijn vriend hoorde, dat er al duiven waren gevallen van Pau. Hij ging het eens bekijken op zijn tablet. Op dat moment ging er een seintje via het constateersysteem dat er een duif was gevallen. Hij keek en dat was hun eerste duif van Pau. Een prachtig moment … Pieter wist zeker dat het een hele vroege moest zijn. Het was uiteindelijk de eerste Internationaal !!!

Het seizoen
De duiven gaan normaal gesproken iedere week mee met de afdeling tot zo’n twee weken voor de ZLU vlucht. In de laatste week gaan ze nog 1 of 2 x naar Maartensdijk (net boven Utrecht) en dat is zo’n 70 km. De duiven krijgen altijd volle bak, maar die wordt pas weer gevuld als de voerbak helemaal leeg is. De laatste 4 dagen voor het inkorven krijgen ze wat vetrijkere voeding. Pieter: ‘Ook werk ik met producten als Omega Olie Mix, Forte Fita, BMT biergist en op de inkorfdag en de dag van thuiskomst elektrolyten. Het voer is van Beijers (superweduwschap gemengd met Long Distance).’

Beleving
Pieter: ‘Ik ben lid en 1 van de oprichters van PV Flevoland Urk, de laatste echt nieuwe (dus geen fusievereniging) vereniging in Nederland. Wij zijn in 2009 begonnen met 7 leden en hebben er nu zo’n 50. Wij doen van alles om onze duivensport zo positief mogelijk te beleven. We organiseren oa. taartvluchten (www.taartvluchten.nl). Wij hebben sinds dit jaar in de vereniging een verplicht gezondheidsprogramma voor alle leden (de vereniging betaalt de kosten van het onderzoeken van 3 duiven en 2 mestmonsters). 1 x in de 4 weken komt Ko Schoenmakers (www.traviko.nl) langs voor de controle en de medische adviezen. Mankeren de duiven echt wat, dan mag de betreffende liefhebber niet inkorven voordat een dierenarts deze weer gezond heeft verklaard. Zo lang mijn eigen duiven niets mankeren dan geef ik structureel ook geen medicijnen, behalve dat ik ca 10 dagen voor de ZLU vlucht de duiven standaard een geelpil opsteek. Ik ben vrijgezel. Samen, Louw (voorzitter) en ik (secretaris), proberen zoveel mogelijk leden van onze vereniging te helpen en te stimuleren in onze mooie duivensport. Een ex-liefhebber die altijd super heeft gevlogen Lub Snoek verzorgt overdag mijn jonge duiven en leert deze op. Duivensport is een mooie sport omdat …. dat weet ik eigenlijk niet. Het is gewoon een mooie sport met alles er op en er aan en het verveelt nooit. Ik ben bijzonder trots dat we na de 1e internationaal Perpignan 2017 nu Internationaal Pau 2018 winnen. Dit is nog niet eerder gebeurd, dat iemand twee vluchten na elkaar Internationaal wint. Dit is een fantastisch succes en een nieuwe kroon op mijn carrière.’

Tot Slot
Pieter wederom heel erg bedankt voor je informatie en je eigen verhaal over je loopbaan als duivenmelker. Ik vind het nog steeds grandioos dat mensen (Pieter en Louw) die zoveel voor de duivensport doen en nu al twee vluchten met veel internationale status (Internationaal Perpignan en Pau) winnen. Het kan bijna niet beter terecht komen. Van harte gefeliciteerd nogmaals. Het is jullie van harte gegund !!!

Het bericht Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Pau 2018 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Bordeaux voor Zuid en West Nederland

$
0
0

Het Marathonduivenseizoen is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Naast nationaal Pau ZLU waren er afgelopen weekend nog twee sectorconcoursen. Zuid en West Nederland hadden een wedvlucht vanuit Bordeaux en Oost en Noord Nederland gaven hun duiven de vrijheid in Perigueux. Al deze vluchten waren niet makkelijk voor onze gevleugelde vrienden. Ze liepen echter wel goed door. De prijzen waren relatief vlot verdiend, als je de zwaarte van de vlucht meeneemt. De duiven van Bordeaux gingen vrijdagmiddag los om 14 uur met een matig tot krachtige Noordoosten wind op de kop. Dit gold ook voor de duiven van Perigueux, die eveneens om 14 uur richting Nederland vertrokken. De duiven van Pau konden vrijdagochtend niet los vanwege plaatselijke laaghangende bewolking … dit was zaterdagochtend om zeven uur niet meer aan de orde. De Pau-duiven konden toen aan hun thuisreis beginnen.

Sector 1
In sector 1 waren 9.852 duiven mee. Grooten uit Bocholtz was de winnaar. Hij klokte zijn winnende duif om 06.50 uur op een afstand van 820 km. De gemiddelde snelheid werd hiermee 1.293 mpm. Slechts 3 mpm langzamer was de duif van A. Claessens uit Kwadendamme. Het gaatje naar nummer drie was wat groter (62 mpm) en dat was René van de Zande uit Wissenkerke. De top 10:
1. L. Grooten, Bocholtz
2. A. Claessens, Kwadendamme
3. René van de Zande, Wissenkerke
4. PWA v/d Meulen, Sirjansland
5. J. van den Berg, Schaijk
6. H. Joosten, Grathem
7. Gebr Maas & Zn, Zundert
8. R. van Beers, Zevenbergsche
9. Chr. den Braber, Etten Leur
10. Gebr Ramaekers, Ulestraten
Jan van den Berg uit Schaijk had 70% prijs met 10 duiven mee. H. Joosten uit Garthem had 9 prijzen van de 13 gezette duiven. Karin van der Aa uit Nieuwkuijk had 75% prijs met 8 duiven mee. Zij begon op plaats 29. Bijsmans uit Kerkrade West had ook 75% prijs met 4 duiven in het concours. Hij begon op plaats 46. Van Schijndel uit Nuland had 9 duiven in de prijzen en 11 duiven mee. Zij begonnen op de plaatsen 70 en 171 tegen ruim 9.800 duiven. Van Beek uit Nispen had 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif werd genoteerd op plaats 85. Comb. Netten uit Den Bosch hadden 6 duiven mee op Bordeaux. Slechts 1 duif miste. Hun eerste duif won de 95e prijs. Van de Steen uit Made had 7 duiven mee en 5 duiven zaten in de prijzen. De 127e plaats viel zijn eerste duif ten deel. Jo Corstjens uit Thorn had 37 duiven mee en 24 prijzen. Zijn eerste duiven vinden we terug op de plaatsen: 138 en 147. Jaspers uit Oudenbosch had 6 duiven mee en 5 prijzen. Op plaats 146 is zijn eerste duif terug te vinden. P. de Jong uit De Heen had 70% prijs met 10 duiven mee. De eerste duif zat op plaats 160. Jan van Eekeren uit Lepelstraat is ‘een gouwe ouwe’ in de duivensport. Hij had 18 duiven mee en 13 prijzen. Hij begint op plaats 168. Hoek-Nijssen uit Middelburg zien de laatste jaren vaker terug in deze rubriek. Dit keer hadden ze 5 prijzen van de 7 Bordeaux-gangers. Hun eerste duif is terug te vinden op plaats 184. Hiermee waren ze laatste met een prijspercentage van minimaal 70% en één of meer duiven 1:50.

Sector 2
In deze sector waren afgelopen weekend 3.521 duiven mee op Bordeaux. J.L.M. van der Sman uit Nootdorp was de glorieuze winnaar in deze sector. Hij had ook de snelste duif van beide sectoren bij elkaar, dus van ruim 13.200 duiven. Hij klokte zijn eerste duif om 7.29 uur op een afstand 875 km. Dat bracht de gemiddelde snelheid op 1.298 mpm. 173 mpm sneller dan nummer twee, Orly Pals uit Bovenkerk. Groenendijk uit Sommelsdijk was tevreden met de bronzen plaats. Van der Meulen uit Naaldwijk (4e) en Muilwijk uit Hardeinxveld Giessendam maakten de top 5 compleet. Nummer drie Groenendijk uit Sommelsdijk had 70% prijs met 10 duiven mee. Boers uit ’s-Gravenzande had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Hij begint op plaats 21. De Wijs uit Den Hoorn had 70% prijs met 10 duiven mee. Hij start op plaats 37. Burggraaf jr. uit Krimpen a/d Lek had 6 prijzen van de 8 Bordeaux-gangers. Zijn eerste duif staat op plaats 58. Twee liefhebbers haalden de 70% net niet, maar hadden 8 prijzen van de 12 gezette duiven en een echte kopduif (1:100): Leen Stout uit Groot Ammers (eerste duif op plaats 12) en Comb. De Bruijn uit Sliedrecht (eerste duif op plaats 20).

Het bericht Het weekend van Bordeaux voor Zuid en West Nederland verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Perigueux voor Midden, Oost en Noord Nederland

$
0
0

Het Marathonduivenseizoen is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Naast nationaal Pau ZLU waren er nog twee concoursen. Zuid en West Nederland hadden een wedvlucht vanuit Bordeaux en Oost en Noord Nederland gaven hun duiven de vrijheid in Perigueux. Al deze vluchten waren niet makkelijk voor de duiven. Ze liepen echter wel goed door. De prijzen waren relatief vlot verdiend, als je de zwaarte van de vlucht meeneemt. De duiven van Bordeaux gingen vrijdagmiddag los om 14 uur met een matig tot krachtige Noordoosten wind op de kop. Dit gold ook voor de duiven van Perigueux, die eveneens om 14 uur richting Nederland vertrokken. De duiven van Pau konden vrijdagochtend niet los vanwege plaatselijke laaghangende bewolking … dit was zaterdagochtend om zeven uur niet meer aan de orde. De Pau-duiven konden toen aan hun thuisreis beginnen.

Sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland gaven 7.308 duiven akte de préséance. De duiven werden gelost met een beste kopwind. Een taaie klus voor onze duiven. De snelste van de grote koppel viel in het Overijsselse Hengelo … bij Benno Kastelein. Dat mag best een bijzonder goede prestatie genoemd worden. Op een pittige vlucht op één van de verste afstanden de 1e prijs pakken is een topprestatie. Benno klokte zijn winnende duivin om 08.34 uur op een afstand van 907 km. De snelheid kwam op 1.228 mpm. Een teken dat de eerste duiven de nacht hebben gebruikt om extra kilometers te maken. Dat laat zien dat de conditie en gedrevenheid van deze eerste duiven top is. Onder deze omstandigheden is dat bijzonder knap. Cornelissen uit Huissen had de tweede prijs in sector 3 met 1.223 mpm. Eric Haal uit Zeewolde was blij met de bronzen plek. De Top 10:
1. B. Kastelein, Hengelo
2. H. Cornelissen, Huissen
3. E. Haal, Zeewolde
4. Tom en Bianca v. Dee, Tiel
5. Jay Lissenberg, Utrecht
6. Comb. Seelen, Borne
7. R. van Moorselaar, Wadenoijen
8. G.J. Pouwels, Wezep
9. R. Spranger, Stadtlohn
10. Corné van Oeveren, Overberg
Jay Lissenberg uit Utrecht die St. Vincent won in deze sector had op Perigueux wederom een topvlucht. Hij had 38 duiven mee en 23 prijzen. Hij begon met de serie: 5, 11, 36, 71, 108 en 128 (allemaal 1:50).  Comb van der Harst uit Lieren hadden 2 duiven mee en die wonnen prijs 13 en 1.050. Patrick Poot uit Doesburg had 1 duif mee en die pakte de 82e prijs tegen 7.308 duiven. Meijer uit Kloosterhaar had ook 100% prijs, maar wel met 3 duiven mee. De eerste duif had de 87e prijs.

Sector 4
In de Noordelijkste sector waren 3.097 duiven mee. De overwinning ging naar Emmerveen … naar Gerard Koopman. Zijn eerste duif werd geklokt op 9.10 uur op een afstand van 952 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.230 mpm. Hiermee heeft Gerard de snelste duif van sector 3 en 4. Hij had ook o.a. de 8e, 11e en 12e duif in de sectoruitslag. De comb. G & G de Graaf uit Zwaagwesteinde pakte de tweede prijs met een snelheid van 1.137 mpm. De 3e plaats was voor Gerard en John Limburg, de bekende broers uit Zuidveen. Zij hadden 48 duiven mee en 29 prijzen. Een mooi resultaat. Hun eerste duiven zaten op de plaatsen 3, 15, 19 en 33. Bennie de Vries uit Bolsward en Utse Jellema uit Steggerda maken de top 5 vol. Nico de Fouw uit Bant had 80% prijs met 10 duiven mee. Hij begon op plaats 14. Gerrit de Boer uit Warns had 75% prijs van zijn 12 gezette duiven. Hij begint met de 22e prijs. Auke Heidstra uit Rottevalle had een 7 duiven mee en 6 duiven lieten zich op de uitslag zien. De 27e prijs is de plaats van zijn eerste duif. Jos Siebum uit Weiteveen had 14 duiven in de prijzen van de 20. Zijn eerste duif zit op plaats 41.

Alle liefhebbers met kopduiven en goede uitslagen gefeliciteerd !!!

Het bericht Het weekend van Perigueux voor Midden, Oost en Noord Nederland verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Perfecte Duif: De St. Vincent van Jacob Keun

$
0
0

Als ik aan perfecte postduiven denk, dan is er 1 doffer waar mijn gedachten al snel naartoe gaan. Dat ik veel aan deze duif moet denken, kan ook niet anders. Meer dan 80% van mijn duiven mag deze doffer hun (over)(groot)vader noemen.
Ik heb het over een doffer die maar liefst 3x in de top van de uitslag wist te komen van St. Vincent op 1 van de verste afstanden. Zijn naam? Hoe kon het ook anders: de St. Vincent van Jakob Keun uit Donderen.

Ik heb Jakob voor dit artikel niet geïnterviewd; hij is helaas gestopt met melken wegens te veel ellende dankzij de rover. Waarschijnlijk had hij wel mee willen werken, maar ik schrijf dit als een kleine ‘ode’ aan deze topdoffer.
Toen ik een jaar of 12 was, begon mijn vader zich helemaal toe te leggen op de overnachting. We gingen geregeld naar Donderen, voornamelijk voor advies, maar ook zeker voor mooie verhalen en om de prachtige marathonduiven daar te bewonderen. Natuurlijk stak voor mij daar 1 duif met kop en schouders bovenuit, de 499, alias de St. Vincent. Een mooie donkerkras doffer met een witte tik aan het oog. Zeer rustig. Van zijn bouw weet ik nog dat het qua grootte een middelmatige duif was. Verder zeker niet te breed; hij lag mooi in de hand. Ik had in die tijd nog geen kaas gegeten van duiven vasthouden, dus zo’n topper in de hand, maakte mij wel wat nerveus. Een vleugel uitslaan deed ik in die tijd zeker nog niet. Meer details kan ik mij ook niet herinneren. De St. Vincent zat samen met andere topvliegers en kwekers in een soort geheime afdeling in het hok. Dit was noodzaak nadat eens duiven waren gestolen in Donderen. Dat wij daar wél mochten komen, was natuurlijk leuk om mee te maken. Het feit dat wij geregeld wat duiven kregen om te proberen, waar deze topper in voorkwam was ook iets voor ons om trots op te wezen.

Maar nu terug naar de St. Vincent. In 2001 werd hij op de kweek gezet na een meer dan succesvolle vliegcarrière. Wat deze doffer driemaal wist te presteren, droomt menig duivenmelker van om eenmaal te behalen. Hij wist op St. Vincent een 11e nat. tegen 1474 d. te vliegen, een 10e nat. St. Vincent tegen 1425 d. en als klap op de vuurpijl een 3e nat. St. Vincent tegen 1547 d. Dat de vlucht St. Vincent, de donkere 499 wel lag, moge duidelijk wezen! Naast deze 3 topprestaties heeft de St. Vincent nog vele andere topnoteringen behaald. Een crack eerste klas. In zijn stamboom zien we dat het een 100% Jan Ernest duif is. Ook is er sprake van zeer lichte inteelt, zowel overgrootvader via vader als overgrootvader via moeder waren broers en beide zonen van ‘de goede 55’ van Ernest. En de overgrootvader via vader is tevens de overovergrootvader via moeder, voor wie hem nog kan volgen! Verder zien we ‘de Brommer’ nog voorbijkomen op het papier.

Dat de St. Vincent naast goed vliegen, ook goed kon kweken, bleek later. Ik bezit een dochter, de 08-118. Aan moederskant zitten dagfondlijnen. Dus een 50% marathon, 50% dagfondduivin. Zij is moeder van 3 teletekstduiven op de marathon, waaronder een 6e nationaal. Tevens is zij overgrootmoeder van mijn ‘Slagschip’ (1e NPO Perigueux ’16). Dus ook in mijn vaandeldrager is de St. Vincent terug te vinden! Een ander adres waar hard met de nazaten van de St. Vincent wordt gevlogen ligt in Wormer. Fred Kramer en Cees Ouwehand hebben een rechtstreekse dochter van de St. Vincent genaamd ‘Lady Keuntje’.
Lady Keuntje is o.a. moeder van:
7e NPO Albi 757 duiven
8e NPO Tarbes 594 duiven
11e NPO Albi 757 duiven
16e NPO Cahors 1.520 duiven
20e nat. Bergerac 12.302 duiven
enz. enz.
Ook is zij moeder van:
1e asduif nat. Fondspiegel toppigeons 4 jaar: 2014-2017 ‘Airborne’
Ze hebben ook nog een zus: ‘Miss Keun’, die is o.a. moeder van de 19e nat. Mont de Marsan tegen 4.351 duiven
Verder zag ik nog toevallig dat Auke Smid zijn ‘Barcelona 2’ met een 52e nat. Barcelona een kleinzoon is van een volle broer van de St. Vincent.

Ik wil dit artikel nog even afsluiten met een kleine anekdote. Naast de ‘St. Vincent’ had Jakob Keun nog een andere topdoffer, genaamd ‘de Bergerac’. Deze naam kreeg hij, omdat hij een 2e nat. Bergerac wist te behalen. Vaak gingen de St. Vincent en de Bergerac samen de mand in op de marathonvluchten. Jakob vertelde altijd dat de St. Vincent steevast voor de Bergerac aan zat. De Bergerac zat hem vaak op de hielen, maar wist hem niet te verslaan. In 2001 ging de St. Vincent op de kweek… Dus in 2002 moest de Bergerac de marathonvluchten zonder hem vliegen en wat gebeurde er? De Bergerac presteerde het om een 1e nationaal St. Vincent te vliegen! Of de St. Vincent hem ook op deze vlucht zou hebben verslagen? Daar zullen we helaas niet achter komen, maar het is toch een bijzonder verhaal.

Het bericht Perfecte Duif: De St. Vincent van Jacob Keun verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Benno Kastelein, Hengelo (Ov), wint Perigueux in sector 3

$
0
0

Een kleine twee jaar terug verhuisde Benno met zijn gezin naar een nieuwe woning in Hengelo. De duiven kregen een nieuw verblijf. De start werd gemaakt met een nieuwe ploeg duiven. De eerste duiven op het nieuwe adres waren laatjes van 2016. Daar kwamen in 2017 de nodige jonge duiven bij. Als je dan in 2018 gelijk een prachtige overwinning pakt op een lastige vlucht vanuit Perigueux dan kun je zeggen, dat je op de goede weg bent. Een succes zo snel na een herstart had Benno ook niet gedacht … hooguit gedroomd. Het is een prachtoverwinning op een mooie vlucht. Een vlucht onder omstandigheden die iedere liefhebber graag wil winnen. Benno is het gelukt en is daar terecht heel trots op!!!

Powerlady, 1e nationaal Perigueux direct na thuiskomst

Sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland gaven 7.308 duiven akte de préséance. De duiven werden gelost met een beste kopwind. Een taaie klus voor onze duiven. De snelste van de grote koppel viel in het Overijsselse Hengelo … bij Benno Kastelein. Dat mag best een bijzonder goede prestatie genoemd worden. Op een pittige vlucht op één van de verste afstanden de 1e prijs pakken is een topprestatie. Benno klokte zijn winnende duivin om 08.34 uur op een afstand van 907 km. De snelheid kwam op 1.228 mpm. Een teken dat de eerste duiven de nacht hebben gebruikt om extra kilometers te maken. Dat laat zien dat de conditie en gedrevenheid van deze eerste duiven top is. Onder deze omstandigheden is dat bijzonder knap. Cornelissen uit Huissen had de tweede prijs in sector 3 met 1.223 mpm. Eric Haal uit Zeewolde was blij met de bronzen plek. De Top 10:
1. B. Kastelein, Hengelo
2. H. Cornelissen, Huissen
3. E. Haal, Zeewolde
4. Tom en Bianca v. Dee, Tiel
5. Jay Lissenberg, Utrecht
6. Comb. Seelen, Borne
7. R. van Moorselaar, Wadenoijen
8. G.J. Pouwels, Wezep
9. R. Spranger, Stadtlohn
10. Corné van Oeveren, Overberg
Jay Lissenberg uit Utrecht die St. Vincent won in deze sector had op Perigueux wederom een topvlucht. Hij had 38 duiven mee en 23 prijzen. Hij begon met de serie: 5, 11, 36, 71, 108 en 128 (allemaal 1:50).  Comb van der Harst uit Lieren hadden 2 duiven mee en die wonnen prijs 13 en 1.050. Patrick Poot uit Doesburg had 1 duif mee en die pakte de 82e prijs tegen 7.308 duiven. Meijer uit Kloosterhaar had ook 100% prijs, maar wel met 3 duiven mee. De eerste duif had de 87e prijs.

De winnende liefhebber
Voor de verhuizing won Benno Kastelein (53 jaar) uit Hengelo met Silver Lady Cahors. Dat hij zo snel op zijn nieuwe adres weer bovenaan een sectorvlucht prijkt is bijzonder knap. Zeker op een vlucht die Perigueux 2018 was.
Benno heeft een cafetaria in Hengelo … De Kastelein geheten. Wanneer startte je ‘loopbaan’ als duivenmelker, Benno? De winnaar van Perigueux: ‘Op de “lagere school”, nu basisschool, had ik al duiven. Eerst sierduiven en daar kwamen wat postduiven bij … dit werden er steeds meer. Deze duiven kwamen van liefhebbers uit de buurt en waren voornamelijk voor het programma. Later ben ik mij geheel gaan toeleggen op de marathonvluchten. Dit is het 2e jaar op mijn nieuwe adres op een hok van 8 meter verdeeld over 4 afdelingen.’

De winnende duif
De winnende duif heeft de naam ‘PowerLady’ gekregen, omdat het toch wel een sterke duif moet zijn om met sterke tegenwind in de nacht, of een gedeelte daarvan , door te knallen. Ze is ingemand op eieren van 10 tot 14 dagen . De duif is gekweekt bij Harold Dekker en Zn. De moeder is een duivin van Benno zelf en een doffer komt van Cor Vrolijk. ‘Powerlady’ is een duif van 2017 …. Een jaarling. Perigueux was haar eerste optreden op een overnachtvlucht.

Stamopbouw en het seizoen
Hoe ziet je stam duiven eruit? Benno: ‘Mijn duivenbestand bestaat uit duiven van Jelle Jellema en ik probeer altijd wat duiven uit goed presterende duiven te bemachtigen en dit kruis ik met elkaar. Dit jaar ben ik begonnen met een 80 duiven waarvan een 70 jaarlingen. Ook heb ik nog een 10 koppels kwekers.’
Hoe zag je seizoen er vanaf het begin uit? De cafetaria-houder uit Hengelo: ‘De duiven zijn niet gescheiden geweest maar slechts de broedbakken waren gesloten in de winter en ze hadden dus alleen schapjes ter beschikking. Na verloop van tijd zijn ze gekoppeld en kan het seizoen kon beginnen. De duiven krijgen hoofdzakelijk Beyers All-In-One. Dit meng ik met vlieglight om het wat lichter te maken als er niet veel van de duiven wordt gevraagd en maak ik zwaarder met bijvoorbeeld HE voer, pinda’s, TOVO en hennep … tijdens het marathonseizoen. De duiven krijgen ook veel mineralen uit verschillende soorten emmers. Voor het seizoen worden de duiven ontwormt, geënt en tegen geel gekuurd. Daarna ben ik met de duiven bij Jellema geweest om ze na te laten kijken. Er werd niets gevonden en toen heb ik verder niets gedaan. Wel worden de hokken per jaar 2 of 3 keer uitgerookt.’

Beleving
Benno: ‘Duivensport beleef ik wel intens. In de winter houd ik de verzorging zeer eenvoudig maar in de zomer kost het mij wel veel tijd. Mijn vrouw Patries laat mij lekker mijn gang gaan en toont wel interesse maar het is niet haar hobby. Mijn kinderen hebben ook niet echt belang maar met het inkorven van deze Periqueux was Kay wel mee inkorven.
Ik blijf mij toch steeds weer verbazen wat duiven in goede gezondheid allemaal kunnen. Bijvoorbeeld de winnende duif van Perigueux … PowerLady. Zij arriveert op een tijd, waarvan je denkt: Dat kan niet … dat is onmogelijk … gezien de omstandigheden! Toen ik haar zag was ik blij en verbaasd tegelijk. Ik had gezien de omstandigheden geen duiven voor 11 uur verwacht. Toch zijn er weer wat uitschieters die alles geven…..geweldig!! De ochtend keek ik bij de meldingen en kon bijna niet geloven dat er op de voorhand al duiven zaten voor en rond 8 uur. Ik heb toen toch maar alles klaar gezet en een doucheje gepakt. Ik was net klaar met aankleden … dacht ik een duif op het hok te zien landen. Je hoopt dat je het goed gezien hebt, maar het verstand zei: Dit is vast een nakomer of jong die terugkomt. Op weg naar het hok werd het mij steeds duidelijker dat het wel degelijk één van mijn ingezette jaarlingen was …….. wat machtig om weer mee te maken! Wennen doet het gelukkig nooit!’

Tot Slot
Benno nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning en dan voor de medewerking aan het verslag. Hopelijk heb je nog een mooi seizoen. Het is in ieder geval al voor het grootste deel al geslaagd met deze overwinning !!!

Het bericht Benno Kastelein, Hengelo (Ov), wint Perigueux in sector 3 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Jurrian van Amerongen, Bunnik, wint Nationaal Pau 2018

$
0
0

Het winnen van een nationale ZLU-vlucht is voor iedere liefhebber van de marathonvluchten met een ochtendlossing een droom. Als je op een bepaalde afstand woont in Nederland krijg je maar een paar kansen per jaar. Als je op dat moment je topduiven mee hebt en ze hebben de vorm te pakken, dan maak je een kans. Zelf dacht ik dat deze versie van Pau was weggelegd voor de mannen met de kortere afstand. Het was immers een hele pittige vlucht en de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het tegendeel was waar. De eerste 6 duiven kwamen van boven de grote rivieren of er tegenaan (Oss). Pas op plaats 7 zat de eerste liefhebber met een afstand van onder de 1.000 km. Hoe knap is het als je tegen vijf uur een duif op het hok vindt, die gelukkig enkele momenten eerder is geconstateerd. Wat een wereldprestatie heeft zo’n duif geleverd. Je weet … geen enkele duif in de avond en daar zit er één van jou op je te wachten. Geweldig !!! Dit overkwam Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Na verschillende keren dicht bij een nationale overwinning te hebben gezeten, was het nu raak. Een parel op de duivenkoningskroon van deze topper uit Bunnik.

De winnende liefhebber
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een vaste gast tussen de kampioenen in groot verband. In de afdeling, Fondunie 2000 en ook bij de ZLU staat hij regelmatig bij de kampioenen. Ook bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Deze stam werd aangevuld met wat goede kwekers zoals ‘Zoon Opa’ via Gilbert van den Berg uit Utrecht (soort van Harry Brakelé uit Maarssen) en een goede duivin van Jozef Poelstra uit Utrecht. Verder is Jurrian goed met duiven van Martin Vinkenborg uit Volendam. Met Jay Lissenberg kweekt de liefhebber uit Bunnik regelmatig samen. Ook zijn er wat aankopen gedaan bij Louw van den Berg uit Tollebeek. Het kweekhok wat Louw samen heeft met Pieter Woord. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. In Maarssenbroek heeft Jurrian samen met Richard Kuijer tien kweekboxen waar goede kweekkoppels in huizen.
Jurrian is slager van beroep. Sinds begin dit jaar werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar de Pau-winnaar tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duif
Van de ZLU ‘moest’ Jurrian de winnende duivin een naam geven. Dat werd ‘Laura Pau’. Laura is de naam van Jurrians vriendin. ‘Laura Pau’ won vorig jaar als jaarling twee vroege prijzen. Op Agen ZLU won ze de 182e nationaal tegen 5.935 jaarlingen en later in het jaar de 52e nationaal Perpignan. Op Agen was dat de 6e jaarling op de Fondunie uitslag. Op Perpignan was de 2e jaarling na de jaarling van Batenburg-van der Merwe. Door deze prestaties ging ze als eerste getekende de mand in voor Pau. Haar neststand was een jonkie van een paar dagen oud. Ze maakte de verwachtingen meer dan waar. De vader van de Pau-winnares komt van Jay Lissenberg. Hij komt uit de Steketee-doffer (een goede kweker bij Jay en kleinzoon van de 7e nationaal Pau van Steketee) met een dochter van de 1e NPO Perigueux van Jay. De moeder van ‘Laura Pau’ komt van Martin Vinkenborg. Ze is een halfzus van de superkweekster van de fam. Van Houten, ‘Rood Vinkenborg’.

Het Seizoen
Jurrian heeft de duiven in januari gekoppeld. Dat gebeurt normaal twee maanden later. Maar door wat verplichtingen gebeurde dit wat eerder. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. Na een weekje broeden, zijn de vliegers gescheiden. De duivinnen en jaarling-doffers kwamen in hokken waarvan de ramen werden afgeplakt, zodat het overdag schemerig in het hok was. Dit hield onze slager vol tot aan het begin van de zomertijd (eind maart). Normaal wordt er bijgelicht vanaf 21 juni. Deze keer geeft Jurrian dat nog niet gedaan, omdat de duiven goed trainde en hij ze in dit ritme wilde houden.
Vanaf de eerste vlucht is er met de vliegers meegedaan. Ze zijn ingespeeld op weduwschap. Ze hebben o.a. twee keer achter elkaar Chevrainvilliers (ingemand in Hank) gehad. De Jaarling-duivinnen hebben de week erna de dagfondvlucht met kopwind gehad. Dat ging super! Onze man uit Bunnik had nauwelijks verliezen. Toen zijn alle duiven bij elkaar gelaten. Voor Agen en Barcelona zijn de koppels gelijk goed gezet en bij de rest zijn een keer extra de eitjes weggegooid.
De duiven krijgen Mariman 50-50+ vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen vliegvoer. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven straks ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Voor het seizoen krijgen de duiven een geelkuur. Voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Voor Pau zijn alle 6 de Pau-duiven gecontroleerd en waren schoon.

Verrast
In het verleden zat Jurrian verschillende keren vroeg op de ZLU-vluchten. Zo won hij o.a. de 2e nat Pau na Volkens, de 4e nat Pau (na Kees Droog), de 3e nationaal Agen, 8e nat. Marseille en de 6e nationaal Perpignan. In 2017 zat hij bij 5 van de 7 vluchten bij de eerste 80 nationaal op de ZLU-vluchten. Nu in 2018 werd hij verrast door zijn eerst getekende op Pau. Ze zat al op hem te wachten toen hij tegen 5 uur bij de hokken ging kijken. Gelukkig was ze geconstateerd, anders had hij nationaal ook de 2e gehad. Jurrian: ‘In dat op zicht heb ik dit keer supergeluk gehad !!!’ Ik zeg: ‘Mag het een keer als je al zo vaak dicht bij een nationale overwinning heb gezeten … Ja toch !!!
Jurrian nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op een vlucht die er wezen mag !!! En veel succes met het verdere seizoen !!!

Het bericht Jurrian van Amerongen, Bunnik, wint Nationaal Pau 2018 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Pau

$
0
0

Het Marathonduivenseizoen is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Naast nationaal Pau ZLU waren er nog twee concoursen. Zuid en West Nederland hadden een wedvlucht vanuit Bordeaux en Oost en Noord Nederland gaven hun duiven de vrijheid in Perigueux. Al deze vluchten waren niet makkelijk voor de duiven. Ze liepen echter wel goed door. De prijzen waren relatief vlot verdiend, als je de zwaarte van de vlucht meeneemt. De duiven van Bordeaux gingen vrijdagmiddag los om 14 uur met een matig tot krachtige Noordoosten wind op de kop. Dit gold ook voor de duiven van Perigueux, die eveneens om 14 uur richting Nederland vertrokken. De duiven van Pau konden vrijdagochtend niet los vanwege plaatselijke laaghangende bewolking … dit was zaterdagochtend om zeven uur niet meer aan de orde. De Pau-duiven konden toen aan hun thuisreis beginnen.

 Pau ZLU
Op zaterdagochtend om 7 uur gingen de 3.551 duiven in Pau eruit. Het eerste stuk was er een NO wind. Later draaide deze wind naar het NW, maar dan waren de duiven al bijna in België. Op zaterdag kon er geen Nederlandse duif thuiskomen. De eerste duiven zou je dan in het Zuidelijke deel van Nederland verwachten. Het liep echter anders. Jurrian van Amerongen uit Bunnik pakte de eerste duif en gelijk de snelste. Zijn nationale winnaar werd geklokt om 04:53 uur op een afstand van 1.057 km. De snelheid kwam hiermee op 1.127 mpm. Dit was 8  mpm dan de Internationale winnaar en nummer 2 in de Nederlandse competitie, Pieter Woord uit Urk. Internationaal kon Pieter winnen, omdat de Neutralisatietijd Internationaal een half uur later start en de vliegtijd dus een half uur langer is. Hierdoor komt de snelheid lager uit en wint Pieter Internationaal met 1 mpm van Jurrian. Dat is de oorzaak! Dat was 5 jaar of 10 jaar geleden ook gebeurt. Dit heeft niets met de NPO2018-regeling te maken, wat enkelen van ons marathonliefhebbers denken. Deze NFO2018-regeling geldt namelijk niet met deze vlucht, omdat een nacht- of overnachtduif niet de snelste duif van de eerste dag verslaat … die avondduif is er namelijk niet. Twee winnaars in Nederland … heeft ook wel wat moois … Vind ik persoonlijk!
De derde prijs van het ZLU-concours gaat naar Jan van Engelen uit Hedel. Jan heeft een jaar lopen schreeuwen dat hij zou stoppen met de duiven. Hij was op diverse plaatsen te kort of te smal in onze sport. Gelukkig heeft hij dat uiteindelijk niet gedaan en kan hij dit succes bijschrijven. De top 10:
1. Jurrian van Amerongen, Bunnik
2. Pieter Woord, Urk
3. Jan van Engelen, Hedel
4. Nico van den Hurk, Oss
5. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
7. Harry de Jong, Nieuw Vossemeer
8. Peter van Sintmaartensdijk, Papendrecht
9. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
10. T. Daalmans, Elsloo
Pieter Woord had 80% prijs met 5 duiven mee. H. de Jong uit Nieuw Vossemeer had 5 prijzen van zijn 6 Pau-gangers. Dit gold ook voor Jos Martens uit Stein. Hij begint nationaal met de 38e prijs. Op de 53e plaats vinden we de duif van Tom Romijn uit Zuidland. Hij had 1 duif mee. De Wijs en zn uit Den Hoorn heeft 70% prijs met 10 duiven mee. Zij starten op plaats 57. Gebraad De Wilde heeft 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif vinden we terug op plaats 68. Kouters en zn uit Noordhoek is de laatste in dit illustere rijtje. Ze hebben 5 duiven mee en 4 prijzen, beginnend op plaats 69.

 Alle liefhebbers met kopduiven en goede uitslagen gefeliciteerd !!!

Het bericht Het weekend van Pau verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gerard Koopman, Ermerveen, wint Perigueux 2018 in sector 4, snelste sector 3 en 4

$
0
0

Perigueux 2018 gaat in de boeken als een mooie vlucht onder zware omstandigheden. Dit werd niet veroorzaakt door hoge temperaturen, maar vooral door een stevige kopwind op de dag van lossing. De tweede dag was die wind wat minder, maar nog zeker aanwezig. Een mooie vlucht om te winnen. De snelste van het hele concours in Midden, Oost en Noord Nederland was niet de minste … Gerard Koopman. De 63-jarige topper uit Ermerveen. Was hij al de top op de dagfond, de laatste jaren laat hij zien dat hij eveneens tot de allerbeste behoort op de middaglossing. Hij won inmiddels al enkele vluchten als Limoges en St. Vincent (zelfs meerdere keren) en maakte mooie kettinguitslagen de laatste seizoenen. Nu was het de beurt om deze mooie Perigueux te winnen. Gerard had zelfs de snelste van sector 3 en 4 samen tegen ruim 10.400 duiven.

Sector 4
In de Noordelijkste sector waren 3.097 duiven mee. De overwinning ging naar Emmerveen … naar Gerard Koopman. Zijn eerste duif werd geklokt op 9.10 uur op een afstand van 952 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.230 mpm. Hiermee heeft Gerard de snelste duif van sector 3 en 4. Hij had ook o.a. de 8e, 11e en 12e duif in de sectoruitslag. De comb. G & G de Graaf uit Zwaagwesteinde pakte de tweede prijs met een snelheid van 1.137 mpm. De 3e plaats was voor Gerard en John Limburg, de bekende broers uit Zuidveen. Zij hadden 48 duiven mee en 29 prijzen. Een mooi resultaat. Hun eerste duiven zaten op de plaatsen 3, 15, 19 en 33. Bennie de Vries uit Bolsward en Utse Jellema uit Steggerda maken de top 5 vol. Nico de Fouw uit Bant had 80% prijs met 10 duiven mee. Hij begon op plaats 14. Gerrit de Boer uit Warns had 75% prijs van zijn 12 gezette duiven. Hij begint met de 22e prijs. Auke Heidstra uit Rottevalle had een 7 duiven mee en 6 duiven lieten zich op de uitslag zien. De 27e prijs is de plaats van zijn eerste duif. Jos Siebum uit Weiteveen had 14 duiven in de prijzen van de 20. Zijn eerste duif zit op plaats 41.

De liefhebber
Wereldwijd is Gerard Koopman de bekendste duivenliefhebber. Wat hij met zijn duiven niet allemaal heeft gepresteerd is ongekend. Zijn stam is wereldwijd bekend, omdat niet alleen bij hem maar bij vele andere liefhebbers voortreffelijk met zijn duiven wordt gepresteerd. Op de marathonvluchten behoort hij ook al heel wat jaren tot de top van sector 4 en landelijk pakt hij op zijn afstand geweldig vroege duiven. Zijn dubbeloverwinning met dezelfde duif op Limoges en St. Vincent van wat jaren terug zullen veel liefhebbers zich nog wel herinneren. Daar kwam vorig jaar een mooie overwinning op NPO Limoges bij en o.a. de 2e nationaal St. Vincent. Je mag ook nog eens gerust stellen, dat Gerard een bijzonder sympathiek mens is. Hij is altijd duidelijk in wat hij doet, is trots op zijn duiven en de prestaties, maar is tegelijkertijd bescheiden en zal niet ‘hoog van de toren’ schreeuwen. Gerard is in 1955 geboren en voordat hij professioneel duivenmelker werd, had hij een dierenspeciaalzaak. Hij kwam in de duivensport door zijn vader Cornelis. De duiven die veel impact hadden in het begin van zijn duivenloopbaan waren duiven van Van Loon uit Poppel en van de Gebroeders Janssen uit Arendonk. Dat waren de duiven die de basis zouden gaan vormen van zijn wereldberoemde snelheidsstam. Later kwam daar natuurlijk ‘Golden Lady’ bij van Dirk van Dijck, die moeder werd van o.a. Kleine Dirk. De marathonduiven kwamen via Hermans-Hoekstra (Miss Waalre), Jan Bullens (Red Bullens), Ko van Dommelen (zus Paarsborst), Noël Peiren, Jos Joosen en een goede duivin van Henri Hoeks. Red Bullens is de stamduif van de marathonduivenstam. Twee zonen van hem ‘Noël’ en ‘Leonidas’ vererven ook goed door. Op het land van Gerard Koopman staat 40 meter aan gemetselde hokken voor de vliegduiven. Daarnaast is er natuurlijk nog volop ruimte voor kweekduiven.

De winnende duif
Op Perigueux had Gerard Koopman de tweede duif van Limoges 2018 voorop. De winnende duif is de NL15-4767369 alias ‘Vitalis’. Hij won dit jaar eerder al, na hokgenoot ‘Phidipiddes’, de 2e NPO Limoges in Sector IV tegen 2206 duiven. ‘Phidipiddes’ won na de 1e NPO Limoges de 8e nat. St. Vincent). ‘Vitalis’ is een zoon van de beroemde ‘Red Bullens’. Deze topvlieger en -kweker won in zijn actieve loopbaan de 1e NPO Bergerac, 2e NPO Bordeaux en de 2e NPO Bergerac in Oost Brabant bij Jan Bullens. De moeder van ‘Vitalis’ komt van Noël Peiren. Ze is een halfzus (via de vader) van de 1e nationaal Barcelona van 2015 van Noël.

Systeem
De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. 30 Koppels zijn bestemd voor de Marathonvluchten. Verder zijn er voor deze groep 8 kweekkoppels. De duiven zijn de tweede week van maart gekoppeld. Ze hebben toen jongen grootgebracht. De duiven zijn ingespeeld volgens het programma van afdeling 10. De marathonduiven krijgen dezelfde opleiding en training als de eendaagsefond duiven.
Het voer wat de duiven krijgen, is (zoals te verwachten) Koopman All-In-One van Beyers. Naast het voer krijgen de duiven extra vetten en eiwitten via kaas, pinda’s, proteïne, Variamix en Actives Eisen van HP Brockamp. Gerard: ‘Ik vertrouw in het algemeen op het instinct van de duif. Ze kunnen in deze fase van het seizoen eten zoveel ze willen. Regelmatig ververs ik het voer.’ Medisch gezien krijgen de duiven alleen iets als het nodig is volgens advies van uitsluitend in duiven gespecialiseerde dierenartsen. Zij zeggen Gerard wat te doen en wanneer. Iedere 4 weken worden de duiven gecontroleerd.

De Beleving
Gerard: ‘Ik beleef de duivensport als een sportman ook zijn sport beleefd. En zoek graag nieuwe uitdagingen. Een prima stap van de NPO om meer vluchten als sector en nationale vlucht te organiseren. Ben ik heel erg blij. Heel erg goed voor de uitstraling van de sport.
Ik beleef mijn hobby samen met mijn vriendin en mijn team. Ik waardeer veel goede duivenliefhebbers. Metname een man als Noël Peiren respecteer ik zeer als klankbord. Soms heb ik vragen en dan is het prettig om te kunnen putten uit het reservoir van kennis als Peiren. Duivensport is als het leven. Soms gaat het je voor de wind, soms heb je met tegenslag te maken. Kortom alles wat je doet heeft een effect. Meestal leer je hiervan en kun je je ontwikkelen. Als mens als duivenliefhebber als sportman.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent de overwinningen van Limoges en Perigueux? Onze topper uit Ermerveen: ‘Niet zo zeer een anekdote maar meer dat beide duiven net zoals in 2017 op de vlucht vanuit Ruffec als mijn beide eerste duiven arriveerden in de nacht. ‘Phidipiddes’ was er om 02.43 en ‘Vitalis’ 04.35 de winnaar van Perigueux. Dit jaar arriveerden ze 5 minuten na elkaar op de openingsvlucht vanuit Limoges. ‘Phidipiddes’ heb ik op St. Vincent gespeeld en hiervan was hij opnieuw mijn eerste duif en 8e in de Sector. Ben heel blij met zulke duiven, waar je niet tevergeefs op hoeft te wachten.’

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Gerard: ‘Wat ik al eerder schreef, ben erg blij met de ontwikkelingen vanuit de NPO Dit heeft mij zeker nieuwe motivatie gegeven. Dat was ik daarvoor een beetje kwijt.’ Worden er naast de nationale middaglossingen en Orange nog meegedaan op de ZLU-vluchten? Gerard tot slot: ‘Misschien, maar dit zullen in dit jaar nog niet veel zijn.’
Gerard, bedankt voor je openheid en nogmaals gefeliciteerd met je overwinning en je mooie uitslagen van de laatste vluchten. Veel succes in het resterende deel van het seizoen.

Het bericht Gerard Koopman, Ermerveen, wint Perigueux 2018 in sector 4, snelste sector 3 en 4 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Harry en Roger Wijnands, Maastricht, winnen nationaal Agen ZLU oude duiven

$
0
0

Wijnands en zn uit Maastricht … de grootste naam van de marathonduivenwereld over de laatste 25-30 jaar. Veel (inter)nationale overwinningen staan op hun naam. Verder vliegen heel veel liefhebbers goed met hún duiven. Fenomenale duiven hebben ze op het hok gehad en voortgebracht … ‘De Kleine Jo’, ‘Olano’, ‘De Blauwe Vannoppen’, ‘De Soustons’ enz enz. Laat deze liefhebbers nu de zwaarste Agen voor Oude Duiven in jaren winnen. Een fantastische winnaar op een fantastische vlucht. Dat wil je eigenlijk altijd hebben … naast nieuwe toppers natuurlijk. Deze vlucht gaat naar Maastricht, naar de Ringhoeve, naar vader en zoon Wijnands.

De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit vader Harry (91 jaar) en zoon Roger (57 jaar). Vader had als boer melkkoeien en varkens en verbouwde wat graan. Roger verwerkt graan als bakker tot brood en banket. Dit zijn beroepen waar je op de gekste tijden moet werken. Regelmaat is altijd ver te zoeken geweest. De duiven hebben zich daar prima bij aangepast. Sinds de jaren ’70 zitten aan de Tongerseweg in Maastricht op de zolder van de hoeve postduiven. De hokken zijn op zolder gebouwd. Je zou kunnen zeggen ‘een hok in een hok’. Vanaf de jaren ’80 werd er gebouwd aan een stam marathonduiven. De stam is gebaseerd op oude solide rassen zoals Kuypers en Van der Wegen. Later kwamen daar duiven bij van verschillende andere topmelkers zoals van wijlen Fons van Ophuizen, Wil Brouwers en Noël Peiren.

De winnende duif
De winnende duif is een machtig mooie kras doffer … de NL-2016-1778679. Zijn naam is Mai-Kel. Deze naam is gekozen ter ere van de moeder van Rogier en de vrouw van Harry. Zij heette Mai. Een mooie Maastrichtse naam. Ze stierf onlangs naast Harrie midden in de nacht … heel vredig. Ze was de 90 jaar reeds gepasseerd. Deze doffer, Mai-Kel vloog voor Harrie en Rogier alweer de 7e Nationale overwinning. Deze was loodzwaar en hij won Nationaal van 5.754 duiven bij de oude op Agen.
De grootvader van vaderskant van Mai-kel is de Pozzato. Hij vloog zelf ook al een 1e Nat, Int. van Bordeaux van respectievelijk 5.279 duiven nationaal  en 9.001 duiven Internationaal. Deze topper was daarmee ook de snelste van het hele convooi van alle 16.000 duiven! De moeder van Mai-kel komt van Fons van Ophuizen en is een dochter van super kweekster Prima Donna NL-2005-1752764, die ook al o.a de 1e provinciaal  Perpignan en 6e Nat. Perpignan 2012 gaf. Ook vloog Prima Donna zelf zeer goed met o.a de 11e Nat. Perpignan de  52e Nat. Marseille en de 101e Nat Dax. Ze is ook zus van de 26e Int. Narbonne 5.870 in 2005. Prima Donna is ingeteelt naar de Pau van Heinz Seegmuller. Verder zitten er andere supervliegers in haar Pedigree zoals de befaamde Rambo , de Blauwe Vanoppen, de Blauwe Brouwers, de Olano en de Martha van de gebr. Saya. Tot slot zien we de bloedlijnen van George Carteus in deze Agen-winnaar zoals o.a De Lamme, Blind Asje, De Banneux en ook de zoon Bonte kweker van het hok Batenburg en Zn. Mijn vliegende reporter Peter Grootheest heeft nog een leuke anekdote: Hij kocht vorige week nog 2 jongen uit de vader van de Mai-kel. Niet wetende dat amper een goede week erna er een halfbroer een eerste Nationaal zou vliegen. Anders waren ze beslist duurder geweest. Rogier en Peter hebben er afgelopen weekend samen eens hartelijk om gelachen.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 85 vliegduiven (allemaal weduwnaars) en 25 kweekkoppels. De vliegduiven zijn gekoppeld op half maart. De jaarlingen brengen de jongen groot. De oudere vliegduiven broeden dood. Voor eigen aanvulling worden er 125 jongen gekweekt. De duiven gaan mee vanaf de eerste vlucht. Zo vaak mogelijk tot aan de eerste dagfondvlucht. Er wordt wel rekening gehouden met het weer. Op het ‘echte werk’ wordt er alleen gespeeld voor de ZLU-vluchten. Voor de eerste marathonvlucht hebben de duiven ongeveer 2.000 km gehad op de inspeelvluchten voordat Pau, Agen of Barcelona zich aandient.
De duiven krijgen voer van Versele Laga, Mariman en Matador. Tussen de vluchten door een wat lichtere mengeling, zoals de Zoontjes-mengeling. Naar de marathonvluchten toe wordt dit aangevuld met snoepzaad, katja idjoe, koolzaad en pinda’s met daarbij P40.
De duiven krijgen verder allerlande uit diverse emmers en grit.
Medisch gezien krijgen de duiven naast de verplichte enting maandelijks een geelkuur. 10 dagen voor inkorving van een grote fondvlucht krijgen de drie dagen voor de luchtwegen. Biergist met een olie over het voer krijgen ze het hele jaar.

Roger in gesprek met Het Marathonduivenjournaal

De Beleving
Harry en Roger zien de duivensport als een leuke hobby. Het mooiste vindt Roger het vliegen, maar kweken is heel noodzakelijk om goede vliegduiven in de ploeg te krijgen. De mannen halen hun plezier uit de sport. Roger: ‘Als ik mijn duiven kan spelen … dan vind ik het goed! De rest is bijzaak.’
Hoe zag de avond voor en de ochtend van Agen eruit? Roger: ‘In de avond zat ik al te wachten. Het lukte niet om in de avond een duif te draaien, omdat de duiven door omstandigheden wat later waren gelost. In de ochtend vroeg op. En toen kwam hij … geweldig! Ik vond het een verrassing dat we in het Zuidoosten van Nederland de eerste prijs nationaal konden pakken met deze Noordoosten wind. Het was een grote verrassing en daarom des te mooier!’

Tot Slot
Ik wil Harry en Roger nogmaals feliciteren met deze geweldige overwinning op deze prachtige Agen. Ik hoop dat er nog veel mooie uitslagen mogen volgen en de mannen veel succes wensen voor de rest van het seizoen. Dank voor de medewerking aan dit verslag en hopelijk tot een volgende keer !!! Een bijzondere dank gaat uit naar mijn Limburgse vriend Peter Grootheest, die een stukje van deze tekst voor zijn rekening heeft genomen en die de foto’s bij Harry en Roger heeft gemaakt !!!

  ism Peter Grootheest, Maastricht

Het bericht Harry en Roger Wijnands, Maastricht, winnen nationaal Agen ZLU oude duiven verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gertjan Rigter, Amstelveen, wint Agen bij de Fondunie 2000

$
0
0

Agen ZLU 2018 hoort tot de zwaarste uit de geschiedenis van deze vlucht en haar voorganger Bordeaux ZLU. Als je op zo’n vlucht aan de kop zit, kun je extra trots zijn op je Agen-duif. Gertjan Rigter had zo’n topper. Hij pakte de 2e nationaal bij de Oude Duiven na de levende legendes Harry en Roger Wijnands uit Maastricht. Gertjan was tegelijkertijd de winnaar van de Fondunie 2000. Wat mij opviel bij de meldingen was de hoeveelheid kopduiven uit de Noordelijke helft van Nederland. Op Agen is dat meestal stukken minder, maar als het een zware vlucht is … dan komen de rassen die boven de rivieren furore maken blijkbaar beter. Een fenomeen dat metname de laatste jaren al voorkomt op de vlucht der vluchten Barcelona en de zwaardere edities van Pau, St. Vincent en Perpignan. De basis van de Wijnands-duiven ligt trouwens bij de sterke Kuypers en Van der Wegen duiven. Bij de winnaar van de Fondunie 2000 is dat Volkens en het Betuwekoppel van Gerrit Veerman in de Barca-duif van de Gebr. Jacobs.

De liefhebber
Gertjan Rigter (50 jaar inmiddels … sinds afgelopen zondag) uit Amstelveen werkt sinds enkele jaren als Zelfstandige importeur/exporteur. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij kippen, fazanten, konijnen gehad. Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok  van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. In de begin jaren vloog Gertjan samen met zijn stiefvader Jan Compier. Jan woont nu nog een paar huizen bij Gertjan vandaan. Jan speelt programma en Gertjan de grote fond. Omdat ze zo dicht bij elkaar wonen, kunnen ze elkaar goed steunen als dat nodig is.

De stamopbouw
De start met marathonduiven voor Gertjan was in 2008 op zijn eigen adres. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De eerste overnachtduiven kwamen van Gertjans clubgenoten en duivenvrienden Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Dit was zoals gezegd in 2008. Elk jaar komen er nog steeds bijna duiven van de Gebroeders naar Amstelveen. Zo heeft Gertjan twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde koppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel. Deze duif staat in de duivenwereld bekend als de ‘Barca 621’. Met zijn start in 2008 kwam Gertjan via een ontsnapte duif in contact met Hennie de Vries uit Bovenkarspel. Deze liefhebber was inmiddels op zijn hoogtepunt in 2001 gestopt. Hij werd hiertoe genoodzaakt vanwege zijn drukke zaak. Hennie de Vries is kermis-exploitant. Hierdoor was hij in de zomermaanden diverse periodes onderweg en kwam er van het spelen met duiven niet veel terecht. Met de meeste topduiven is hij verder gaan kweken met de bedoeling ooit in de toekomst weer te kunnen beginnen. ‘De 91’ is een oude topper van Hennie de Vries en ondertussen uitgegroeid tot de huidige stamvader van de kolonie van Gertjan. Deze doffer kwam uit een rechtstreekse dochter van Het Oud Doffertje van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die een volle broer is van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. Uit deze doffer heeft Gertjan 7 zonen en een dochter gehad. Hier lopen nog veel nazaten van. Ook ingeteeld. Deze doffers zijn gekoppeld met duivinnen van Nico Volkens en de Gebr. Jacobs. De jongen hieruit zijn verantwoordelijk zijn voor de prestaties bij Gertjan Rigter. De duiven van Nico Volkens zijn trouwens eveneens ingebracht door Hennie de Vries. De laatste inbreng is aangeschaft tijdens de algehele verkoop van de Comb. Hendriks-Meijberg. Na het overlijden van de oude Roda-baas Nol Hendriks. Dit is de lijn van The Champion, oorspronkelijk van Fons van Ophuizen.

De winnende duif
Op Agen had Gertjan een prachtige bonte duivin op kop. Ze wordt Jannie genoemd. Ze werd ingemand op een stand van 3 dagen jongen. Agen was haar eerste marathonvlucht. Als je dan gelijk de overwinning pakt in de Fondunie 2000 (en de 2e nationaal) is dat geweldig en beloofd het veel goeds voor de toekomst. Zeker met een vlucht als deze Agen. De vlucht was zwaar genoeg.
De vader van Jannie is ook de vader van de 13e nationaal Agen. Hij komt uit de Mont Ventoux (2e op deze tijdrace) van de Gebr. Jacobs met een dochter van de Barca 621 (Beste zoon uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman … in mijn ogen), winnaar van kopprijzen (nationaal top 10) op Perpignan en Barcelona bij de Gebr. Jacobs. Deze dochter won zelf de 25e nationaal Pau. De moeder van Jannie komt van wijlen Nol Hendriks en Ben Meijberg uit de Zoon Jelte met dochter Champion. Jelte won bij Fons van Ophuizen de 1e nationaal Marseille en de Champion was in 2009 Asduif van de ZLU-vluchten bij Fons.

Het seizoen
De start van het seizoen wordt gemaakt met 150 vliegduiven. Iets minder dan de helft zijn jaarlingen. Op 24 maart is er gekoppeld. Het richtpunt is Agen ZLU. De duiven moeten tweemaal overbroeden en dan worden ze gezet voor Agen. Zo gaan ze op eitjes of klein jonkie mee. Duiven van St. Vincent en Pau worden gezet op 19/20 mei. De duiven van Barcelona zitten nu (11 juni) op jongen van zo’n 19 dagen. Deze koppels maken de jongen groot en dan op het volgende nest naar Barcelona. Dan zitten ze, als het goed is, weer op kleine jonkies.
De jongen komen van Hennie. Alleen van enkele goede vliegers brengen de jaarlingen een jonkie groot. Vanaf de eerste vlucht wordt er mee gedaan … iedere week. Duivinnen die moesten leggen zijn een week thuis geweest. Jammer dat er veel vluchten korter bij zijn gelost. Gertjan: ‘Bij ons in Noord Holland zijn ze erg voorzichtig. Als het warm is dan wordt het snel een kortere vlucht.’
De duiven krijgen voer van Voeten via Ronny van Tilburg. De mengelingen zijn in het vliegseizoen Zoontjes en vlieg speciaal. Daarbij krijgen de duiven snoepzaad van Gebr. Fanger. Gertjan houdt van simpel goed voer. In het water zit iedere dag Oregano. In de winter hebben de duiven twee dagen iets tegen de coccidiose gehad, omdat het onder de leden zijn. Tijdens de eerste week maart hebben de duiven het traditionele kuurtje tegen het geel. In de winter wordt er verder geënt tegen paramixo en pokken. Vervolgens krijgen ze vier weken voor de grote vluchten 5 dagen iets in het water tegen geel. Gertjan: ‘Ik heb zelf een microscoop. Hiermee controleer ik met regelmaat de duiven. Een paar keer per jaar ga ik toch nog een keer naar Van der Sluis voor gespecialiseerde controle.’

Tot Slot
Een mooi vervolg van het ZLU-seizoen voor Gertjan Rigter. Na de 245e nationaal Pau een week ervoor … nu de 2e nationaal Agen en de 1e in de Fondunie. Gertjan … Nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning en nog veel succes met de rest van dit seizoen. Dank je wel voor de medewerking aan het verslag en tot de volgende keer!

Het bericht Gertjan Rigter, Amstelveen, wint Agen bij de Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jaarlingen van de Gebr. André en Eddie Holleman schitteren op Agen

$
0
0

In Tienhoven wonen twee broers die al jarenlang geweldig spelen op de NPO-marathonvluchten. Weinig jaren stonden ze niet bij de kampioenen van de Afdeling 7 Midden Nederland. Wat jaren geleden vroeg ik hen eens: ‘Waarom gaan jullie geen ZLU spelen? Jullie pakken de duiven geweldig op Orange en het soort moet het ook makkelijk kunnen!’ Ze moesten wat verder rijden met inkorven en dat in combinatie met het werk en het gezinsleven … voorlopig geen ZLU (misschien een enkel vluchtje) … middaglossing en Orange was wat makkelijker. Een prima reden! Afgelopen zaterdag volgde ik de meldingen bij de ZLU en de Fondunie 2000. Toen op eens drie jaarlingen bij de eerste meldingen binnen kwamen bij de Fondunie 2000 van … de Gebroeders Holleman uit Tienhoven … ik was blij verrast. Later kwamen er nog verschillende jaarlingen bij de toppers uit Tienhoven door. De eerste drie geeft ze recht op drie vazen in Kerkrade op het feest van de ZLU in Kerkrade. Een mooie prestatie van deze sympathieke broers en hun duiven.

Plan Agen
De opbouw van het seizoen begon dit keer in december. Eddie: ‘De duiven zijn in december gescheiden, nadat ze de rest van het naseizoen bij elkaar hebben gezeten. Voor het seizoen zijn ze ook niet gekoppeld geweest, en we hebben de vliegduiven vanaf eind maart wekelijks vanaf de schapjes gespeeld. 3 juni hebben we ze gekoppeld om ze op eieren in te korven voor Agen. De week daarna was de enige keer dat ze niet mee zijn geweest ivm het leggen. Na een teleurstellende St.Vincent zijn we wat gaan twijfelen over de duiven en hebben we Periqueux niet ingekorfd en ging het hele Agen-plan in de kast. Om de duiven toch een beetje aan de gang te houden hebben we ze ingekorfd op Peronne … 266 km. Dit was de zaterdag voor inkorven Agen. Van deze vlucht kwamen ze erg vlot met zelfs nog wat prijsjes in de afdeling. En na veel wikken en wegen hebben we de gok genomen om ze toch in te korven. De rest van het verhaal is bekend. Drie duiven bij de eerste 18 nationaal tegen ruim 4.700 duiven en nog drie vroege duiven.

Stamopbouw
Voordat we de eerste 4 duiven van Agen ZLU 2018 van André en Eddie gaan voorstellen, wil ik kort de stamopbouw de revue laten passeren. In het begin van hun marathonduivencarrière hadden de mannen uit Tienhoven duiven van Ben Kooyman uit Vianen (voornamelijk duiven van Hein Oostenrijk) en duiven van Bram Boot, waarvan metname ‘De Grote Boot’ goed vererfde. In 2007 kwam daar een Jellema-doffer bij. Deze doffer kwam uit ‘De Havik’ met ‘Mette’. Uit hem zijn veel topvliegers gekomen, zoals de 4e nationaal St. Vincent, de 12e nationaal Albi en nog een 7e nationaal Orange en de 19e nationaal St. Vincent. Verder hebben André en Eddie veel succes met een doffer van Ko van Dommelen en een geleende duivin van de comb. Bakker-Alblas uit het naburige Ameide. Deze duivin is van origine van Jan Ouwerkerk en is een kleinkind van ‘De Super 55’ van Jan en ‘Het Super Blauwtje’ van Rik Ros, Jans schoonzoon.

De 450 … 13e nationaal Agen ZLU jaarlingen

De toppers van Agen ZLU jaarlingen
De eerste duif van de Gebroeders Holleman won de 13e nationaal tegen 4.776 duiven. Het was ‘de 450’, een doffer van (natuurlijk) 2017. De vader van deze crack was ook de vader van o.a. de 8e nationaal Orange en 16e nationaal St. Vincent. Hij is van het oude soort van André en Eddie, Kooyman en Boot en er zit een doffer van Cees Bakker uit Ameide kort in de stamboom. De moeder van ‘de 450’ was zelf ook een topvliegster. Zij won de 4e nationaal St. Vincent en de 12e nationaal Albi. Ze komt uit ‘de Jellema-doffer’ met een dochter van ‘de Grote Boot’.  Samen met deze duivin gaf de ‘Jellema-doffer’ de eerste toppers (4e, 7e, 12e en 19e nationaal).

De 417 … 16e nationaal Agen ZLU jaarlingen

‘De 417’ was verantwoordelijk voor de 16e nationaal Agen ZLU jaarlingen. Deze donkere doffer komt rechtstreeks uit ‘de Jellema-doffer’. Dit keer zat deze topkweker tegen een andere kweekduivin. Deze duivin is ook de moeder van de 8e nationaal Orange en de 16e nationaal St. Vincent. De goede lezer heeft al gezien tegen welke doffer ze stond toen deze topduiven eruit kwamen. De moeder van ‘de 410’ komt uit een doffer van Ko van Dommelen (uit zoon ‘’t Zwartbontje Pau’ met een dochter van ‘de Polderman’) met ‘Petje’, de geleende duivin van het soort van Jan Ouwerkerk via Comb. Bakker-Alblas.

De 410 … 18e nationaal Agen ZLU jaarlingen

De 18e nationaal Agen ZLU jaarlingen werd gewonnen door ‘de 410’. Deze kras-sproet-doffer is een volle broer van de tweede duif.
Ook de vierde duif van de Gebr. Holleman komt uit dit koppel. Zij won de 42e nationaal tegen 4.776 duiven (ruim 1:100). Dit is ‘de 474’. Deze donkere duivin komt uit hetzelfde koppel als de tweede en derde duif, ‘de 410’. Uit dit koppel komt dus goede doffers en een goede duivin … dat zijn de echte kweekkoppels!

De 474 … 42e nationaal Agen ZLU jaarlingen

Tot Slot
De duiven hebben qua medische begeleiding alleen twee keer een geelpil gehad. De 1e keer voor het inkorven van Orleans en de 2e keer op de avond van inkorven Agen. Zo makkelijk kan het zijn.
Een geweldige serie voor André en Eddie Holleman op deze loodzware Agen … zeker voor jaarlingen. Nog even dit … Eddie: ‘Onze 5e duif die de 116e  nationaal wint, is een broer van de eerste duif. De 6e duif, die de 145e zit, komt weer uit ‘de Jellema doffer’ met de goede kweekster uit Van Dommelen maal Ouwerkerk en is dus een broer van de 2e, 3e, en 4e duif.’ 6 vroege duiven gekweekt uit twee koppels … geweldig !!! En de twee koppels zijn ook nog aan elkaar verwant. Als deze goede vliegers ook nog eens goed gaan nakweken, dan kun je jarenlang vooruit. Gezien de achtergrond zal dat heel goed kunnen. Op deze Agen komen namelijk de sterke duiven bovendrijven.
André en Eddie gefeliciteerd met deze mooie serie en vier echt vroege duiven en drie winnaars van een vaasje. Succes op de volgende vluchten !!!

Het bericht Jaarlingen van de Gebr. André en Eddie Holleman schitteren op Agen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

De Favoriet voor Dax (1.080 km) van Cor Vrolijk

$
0
0

Aanstaand weekend staat de klassieker Dax op het programma. Ik ben blij dat deze vlucht sinds vorig jaar weer in ere is hersteld.
Voor deze vlucht is de 16-1257309 de favoriet van Cor Vrolijk.

Hij geeft deze doffer gekweekt uit een doffer van 2006. Cor heeft deze doffer geleend van Huib Caarls. De moeder is  een duivinnetje uit het hok van Bennie Schrijver sr. uit de oude Aarden lijnen. Cor: ‘Ik heb daar in 2015 een 10-tal duiven geringd omdat ik op de overnacht overstapte. Ik speelde in 2017 geen platte prijs, omdat het hok niet goed was. De favoriet van Dax presteerde het toch maar op Periqueux een prijsje te vliegen.
Dit jaar kwam hij wandelen op zijn teenslippers een dag later van Periqueux en was nog net zo alsof hij nooit dat stuk gevlogen had.
Daarna weer op St.Vincent  gekorfd en vloog een prijsje maar weer niet alles gegeven. Onder tussen heeft hij de duivin van ‘de 331’ ingepikt. Hij is ingemand op eitjes van 8 dagen. Zijn duivin is op de  dag van korven weggenomen worden  en een uur voor korven mag hij kijken naar ‘de 331’ op zijn nest samen met zijn duivin. Meneer is de baas op het hok en dit zal hem hopelijk stimuleren om eens door te vliegen. Verder draai ik regelmatig duiven, waarvan de partner of de moeder gepakt is door de roofvogel.

Cor, veel succes komend weekend … hopelijk heeft de motivatie zijn uitwerking!

Het bericht De Favoriet voor Dax (1.080 km) van Cor Vrolijk verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Ad Fortuin, Strijen, wint nationaal Agen ZLU jaarlingen

$
0
0

De editie 2018 van Agen gaan we ons nog jarenlang heugen. Een vlucht die lekker pittig was. Dat gold . vooral voor de jaarlingen. De cracks konden zich uitstekend laten zien en deden dat ook. De winnaar van deze kraker was Ad Fortuin uit Strijen. Hij had de snelste jaarling en ook de snelste duif van de oude duiven en jaarlingen bij elkaar. Dan praten we over ruim 10.500 duiven. Een prachtige prestatie van een jaarling met een afstand van bijna 70 km meer dan de kortste afstanden in Nederland. In het Midden van Nederland waren de prijzen om 8 uur op zondagochtend verdiend. Voor een zware vlucht zoals deze Agen is dat eigenlijk best vlot. Zeker omdat het een jaarlingen-concours betreft. Wat maakte de vlucht zo pittig? De stevige Noordenwind en de warme temperatuur. 1.000 mpm voor de snelste duiven zat er in Nederland niet in. Dat zegt genoeg.

De winnende liefhebber
Ad Fortuin is de gelukkige eigenaar van de klasbak die de snelste Agen-duif van alle ZLU-duiven was. Hij is projectleider in de Gebouwadministratie.
De start van de duivensport voor Ad is bijzonder. Ad: ‘Op lagere school ging de hele klas (10 jongens) postduiven houden … ik was toen 9 jaar. Ik heb jaren programma gevlogen met duiven van o.a.  Piet van der Merwe en Marijke Vink (rassen Koopman, Klak en Tournier). Vanaf 2010 ben ik overgeschakeld naar uitsluitend zware fond met voorkeur voor de ZLU-vluchten. Op het moment heb ik twee hokken … in totaal 15 meter groot, verdeeld in 6 afdelingen. De duiven worden gespeend in een afdeling en blijven daar dan heel hun leven. De huidige stam is bijna helemaal gebaseerd op duiven van Batenburg-van der Merwe.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Zij werd ingemand op jongen van 3 dagen. Ze is gekweekt door Hugo Batenburg. De vader is ‘Zoon Orion met Sylvie’ van Jelle Jellema. Sylvie won de 3e internationaal Barcelona 2014. De moeder komt uit New Laureaat, de internationaal Barcelona-winnaar en belangrijkste stamduif van Batenburg vd Merwe. Deze topdoffer stond gekoppeld aan een dochter van ‘de Jonge Witbuik’.
Natuurlijk was het voor de winnende duivin haar eerste marathonvlucht. En gelijk de laatste, want is verhuisd naar het kweekhok van Hugo Batenburg.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 96 vliegduiven (36 overjarige duiven en 60 jaarlingen). Daarnaast heeft Ad nog 3 kweekkoppels. Veel jonge duiven worden bij Hugo Batenburg gekweekt. De duiven zijn half maart gekoppeld. De vliegduiven hebben de eerste ronde overgebroed en toen op weduwschap gezet. In deze hoedanigheid zijn ze ook ingevlogen. Ze zijn elke week met de afdeling mee gegaan als training.
De duiven krijgen voer van Beyers. In het marathonseizoen is dat Beyers Weduwschap en Beyers Sport Cribbs. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s en allerhande uit de bekende emmers. Na thuiskomst krijgen ze Wonderpigeon in het water en bij vluchten waarbij ze langer dan 5 uur in de lucht hangen … eiwitpoeder over het voer. De duiven worden met regelmaat gecontroleerd door Dr. Marien uit België. Als het nodig is, krijgen ze wat en anders niet.
Vorig jaar heeft Ad natuurproducten van Belgavet geprobeerd, maar dat is niet goed bevallen. Het voer werd plakkerig en de duiven aten er niet goed van. Daar is hij mee gestopt. Hij vaart nu op dat gebied helemaal op de kennis van Dr. Marien.

Tot Slot
Duivensport is voor de Agen-winnaar een leuk tijdverdrijf. Hij heeft een druk bestaan. Naast zijn vaste baan werkt hij parttime voor PIPA. De duivensport is geen gezinssport bij de familie Fortuin. Er is wel belangstelling (metname van zijn 3 zonen), maar daar blijft het bij.
Er is een goede samenwerking met Hugo Batenburg. Hij levert de meeste jongen, zodat hijzelf sneller te weten komt welke koppels de goeie geven. Wat is er zo mooi aan de duivensport? Ad: ‘De duiven verzorgen en ze zo goed mogelijk aan de start te brengen. Als de kwaliteit er is en het dat lukt is dat natuurlijk heerlijk. Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De man uit Strijen: ‘Niet speciaal omtrent de overwinning, maar wel over de duif. Op Koningsdag 2017 moest ik voor PIPA naar Jelle Jellema. Die ochtend bracht Hugo een duif die hij geleend had van Jelle en vroeg mij deze mee te nemen voor Jelle. In een mandje zaten twee jongen. Hugo zei: Geef de doffer aan Jelle en speel jij maar met zijn jongen. De winnares was één van die twee jongen.’
Tot slot … Ad van harte gefeliciteerd nogmaals met je prachtige overwinning. Bedankt voor de medewerking aan deze reportage. Ik wens je veel succes met het verdere seizoen!

Het bericht Ad Fortuin, Strijen, wint nationaal Agen ZLU jaarlingen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Agen ZLU

$
0
0

De hele week heeft u al verschillende verslagen kunnen lezen over Agen ZLU. De vlucht was niet makkelijk voor de duiven. Wat dan toch opvalt, is dat de prijzen in verhouding snel zijn verdiend. Het begon allemaal op vrijdagochtend om 8 uur. Het moment van lossen. De duiven hadden wind tegen en naarmate de dag vorderde, werd het ook warmer. De duiven slaagde er niet om op de lossingsdag thuis te komen. De volgende ochtend viel de eerste duif voor zes uur bij Wijnands in Maastricht. Harry en Roger hadden de snelste oude duif. Even naar zessen viel in Strijen de snelste duif van het hele concours van ruim 10.500 duiven. Dit was een jaarling. Een bijzondere prestatie, zelden dat een jaarling het wint van de oude duiven. Hier volgt een verslag van beide concoursen …

Agen ZLU Oude duiven
De snelste oude duif was ook de eerste melding en was zoals gezegd van Harry en Roger Wijnands, de levende legendes uit Maastricht. Het was hun 7e (inter)nationale overwinning. Zij klokten hun winnende duif om 5.46 uur op een afstand van 549 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 915 mpm. Een prachtige prestatie voor de mannen uit Maastricht … de wind stond niet bepaald hun kant op en dat was ook te zien aan de verdere uitslag… weinig Limburgers in de kop van de uitslag. Met 897 mpm was Gertjan Rigter uit Amstelveen nummer twee met een kleine voorsprong op de Comb. Richard van den Berg en Paul Baas uit De Kwakel. De top 10:
1. Harry Wijnand en zn, Maastricht
2. Gertjan Rigter, Amstelveen
3. Comb. Baas en Berg, De Kwakel
4. Jurrian van Amerongen, Bunnik
5. A. van Lieshout, Valkenswaard
6. Ysbrand Kaptein, Akersloot
7. Jack van Delft, Dongen
8. Van Schijndel en znn, Geffen
9. J. de Rond, Sprundel
10. Comb. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
A. van Lieshout uit Valkenswaard had beide oude duiven in de prijzen. De tweede duif zat op een knappe 295e plaats tegen 5.754 duiven. Jack van Delft uit Dongen kon als eerste liefhebber zijn hok dicht doen. Hij had één oude duif mee. Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt hadden 4 prijzen van de 5 Agen-gangers. E. Ulijn uit Waterlandkerke had 14 duiven mee en 12 prijzen. De eerste duiven zaten op de plaatsen 13 en 24. Tim Hage uit Woerden had 7 oude duiven mee en 6 prijzen. Zijn eerste pakt hij op plaats 18. Vincent Vork uit Noorden had 47 duiven mee en 27 prijzen. De eerste drie zaten geweldig aan de kop van de uitslag: 29, 38 en 54. Chris Paauwe uit Kruiningen had 10 duiven mee en 8 prijzen. Zijn eerste zat op plaats 33. Kees de Graaf uit Eethen had 9 prijzen van de 11 gezette duiven. De eerste duif zat op plaats 44. Ad Pegels uit Numansdorp had 4 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif zat op plaats 51. Piet de Vogel uit Oude Tonge deed hetzelfde en had ook 75% prijs. Zijn eerste duif stond op de 72e plaats. Frans Heuynen uit Susteren had 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif haalde de 76e prijs. De Comb. Kleijn en De Jong uit Tholen had 5 prijzen van de 6 Agen-gangers. De eerste zat op plaats 77. Hans Lindenberg uit Yerseke had 13 duiven mee en 10 prijzen. De eerste vloog naar de 99e prijs.

Agen ZLU jaarlingen
Bij de jaarlingen ging de overwinning naar Ad Fortuin uit Strijen. Hij had de eerste van de 4.776 talenten. Hij klokte zijn winnende duif om 6.05 uur op een afstand van 911 km. De winnende snelheid kwam hierdoor op 962 mpm. Dat was 67 mpm sneller dan de winnaar van de tweede prijs Carlo Dominicus uit Goes. Frank Zwiers uit Terheijden had een mooie derde plaats te pakken. De top 10:
1. Ad Fortuin, Strijen
2. Carlo Dominicus, Goes
3. Frank Zwiers, Terheijden
4. Albert Beunen, Ohé en Laak
5. Comb. De Hoeven, Hoeven
6. Frank Zwiers, Terheijden
7. Frank Hage, Woerden
8. Jelle Jellema, Nijverdal
9. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
10. Gebr. Bras, Dordrecht
Cees Niesten uit Uitgeest had 100% prijs met twee duiven mee. De eerste duif deed het goed met de 37e prijs. Verder haalde niemand de 70%. Noemenswaardig zijn nog wel Jan en Twan Nobels uit Achthuizen met 60% prijs en hun eerste duiven op de plaatsen 29, 56 en 87, AP Overwater uit Strijen met 19 prijzen van de 36 mee en de eerste duiven op de plaatsen 59 en 106. De Comb. Kleijn-de Jong uit Tholen hadden 15 duiven mee en 9 prijzen. De eerste duiven haalden de 85e en 114e prijs.

Alle mensen met een vroege prijs en een mooie uitslag … van harte gefeliciteerd !!! Succes de komende weken iedereen !!!

 

Het bericht Het weekend van Agen ZLU verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Mooi Trio Kopduiven voor Frank Zwiers van Agen ZLU jaarlingen

$
0
0

Er is altijd veel aandacht voor winnaars van grote concoursen. Volkomen terecht natuurlijk !!! Daarnaast zijn er liefhebbers met goede uitslagen. In verschillende vluchtverslagen worden die liefhebbers genoemd en daar blijft het bij. Het is leuk om er meer info over te krijgen. Afgelopen week las u een verhaal over de Gebroeders Holleman. En dit keer nemen we de drie vroege duiven van Frank Zwiers onder de loep. Frank stuurde mij op mijn verzoek het onderstaande verhaal.

Agen ZLU voor de jaarlingen was een vlucht die al sinds eind 2017 in de agenda stond. Hoewel ik persoonlijk een voorkeur heb voor de middaglossingen heb ik voor de jaarlingen bewust gekozen voor een ochtendlossing. Reden van deze keuze is: Mijn mening is dat deze ochtendlossingen veel minder zwaar zijn voor de duiven en al zeker voor jaarlingen. Vanuit mijn eigen (top) sport verleden heb ik genoeg ervaring met spier stijfheid en verzuring om tot deze visie te komen. Overigens haal ik uit dit sportverleden wel meer ideeën op gebied van training en voeding die ik op de duiven toepas.

Na de verhuizing in augustus 2016 en de verkoop van mijn complete vliegploeg in november 2016 stond ik voor de uitdaging om opnieuw een hok duiven op te bouwen om op niveau mee te kunnen. Om deze reden heb ik dan ook mijn kweekduiven allemaal aangehouden en heb de nationale winnaars van 2016 “Le Bernard” ( St. Vincent) en “Amber” ( Dax) nog in het hok zitten. Met deze kweekduiven werd begin 2017 de start gemaakt aan de ploeg die dus afgelopen weekend geweldig presteerde op Agen ZLU.

De duiven zijn als jong goed opgeleerd op de jonge duiven vluchten. Ze hebben meegevlogen tot 420km en hebben meerdere keren 2 nachten mand voor de kiezen gehad. De duiven werden niet geklokt en het enige wat de opdracht van deze duiven was … thuiskomen.
Als jaarling werden ze in december 2017 gekoppeld en hebben een ronde jongen groot gebracht. Hierna zijn ze gestart met trainen waarbij deze van 30 min langzaam word opgebouwd tot 90 minuten aan huis. Vooral de eerste 2 weken kwamen ze lastig op gang en ben ik door een tip van Dick de Leeuw van Beyers  een week lang de recup mengeling gaan voeren waarna ze veel gemakkelijker in de lucht bleven.

Voor het eerst in mijn carrière als duivenliefhebbers heb ik ook mijn duiven verduisterd, 6 weken lang heb ik het aantal lichturen op het hok beperkt tot 10 uur. Ik heb dit gedaan omdat ik in het verleden regelmatig enkele duiven thuis moest laten op de laatste marathon vlucht omdat ze te ver in de rui zaten om succesvol te zijn.  De jaarlingen die Agen hebben gevlogen hadden hierdoor op deze vlucht of nog een volle vleugel of een enkele pen gegooid.

Vanaf de eerste vlucht met de afdeling zijn al mijn duiven gespeeld en dat tot aan 2 weken voor Nationaal St. Vincent. Ze hebben 2000 invliegkilometers gemaakt echter hun verste afstand was slechts 408km. Vanaf toen heb ik de duiven zelf aan de gang gehouden door ze wekelijks te lappen op 60km. In de sport noemen ze zit taperen. We geven het  lichaam rust maar houden het wel actief door de wekelijkse sprintjes.

Ik speel zoals bekend mijn duiven op nest en heb een sterke voorkeur om de duiven te spelen op jongen van een week. Ik verkies deze stand omdat ik op deze stand net zo makkelijk doffers als duivinnen aan de kop van de uitslag kan spelen. Ook op Agen werd dit weer bewaarheid, de eerste 3 duiven waren 2 doffers en een duivin. Voor wat betreft voeding geef ik sinds mijn start op de marathon vluchten in 2013 de Beyers Koopman All-in One mengeling wat in de laatste 3 dagen voor inkorven aangevuld met een energie mengeling eveneens van Beyers.

Medisch hebben de duiven 3 weken voor St. Vincent een kuur gehad tegen het geel met B.S. en vanwege het aanhoudende warme weer heb ik ze de zondag voor Inkorgven Agen ZLU nog een belgamagix tablet opgestoken. Voor elke marathon vlucht geef ik 2 dagen een middel tegen ornithose welke ik afwissel, voor Agen was het W.N. Rood eveneens van Belgica de Weerd. Dan direct voor inkorven krijgen mijn duiven nog 2 supplementen en wel een capsule Royal Jelly (Koolhydraten) en een vitaboli (vitamine B) dit om alle energie voorraden aan te vullen.

Agen ZLU werd een loodzware vlucht met hoge temperateren en een straffe tegenwind op de dag van lossing wist er geen enkele Nederlandse duif het hok te halen waardoor dus voor heel Nederland de kansen hetzelfde waren.  Zelf stond ik om 04:50 uur bij de hokken en had ook enkele andere liefhebbers die kwamen kijken toen om een kwartier over 7 even van de andere liefhebbers zij een schaduw te hebben gezien richting het dak ben ik direct gaan kijken en zat er een duif een beetje in elkaar op het dak te wachten. Het was opvallend omdat normaliter mijn duiven zonder te roepen of te fluiten op de klep vallen. Toch maar even gefloten en de duif kam vrij vlot naar beneden om geklokt te worden om 07:19 en wint daarmee de 3e Nationaal. Het feest was goed en wel losgebarsten toen nummer 2 kwam aangevlogen en de 6e Nationaal won. Kon het nog mooier? Enkele minuten later kreeg ik telefoon van duivenvriend Willie-jan vd Goorbergh en liep daarom even weg bij de andere liefhebbers. Ik keek even vluchtig naar het dak van het huis en zag nog een duif zitten. In eerste instantie twijfelde ik of deze wel van mij was maar ook deze kwam na een kort fluitje vrij vlot naar beneden om uiteindelijk de 11e Nationaal te winnen.
3,6 en 11 Nationaal, dat had ik in mijn stoutste dromen nog niet durven dromen. Alle 3 de duiven werden  zelf gefokt en zijn dus op het hok in Terheijden geboren.

De eerste duif “Fusion” wint de 3e Nationaal Agen en is gefokt uit “Tevez” de nestbroer van “Olympic Zara” welke ik op de totale veiling van Mark vd Berg werd aangekocht. De moeder is “Rhea” een dochter van de “Barry” van Verweij- de Haan. Het leuke hiervan is dat Peter de Haan mij enkele jaren geleden benaderde voor iets uit “Golden Future”. Een ruil werd voorgesteld en zo ging er wat van mij naar Mijdrecht en kwam er wat van Verweij- De Haan naar mij toe. Uiteindelijk zijn we beide erg succesvol geweest met deze ruil, zo komt de moeder van “Robben” welke vorige week de 5e Nationaal Pau won voort uit deze ruil en komt nu dus “Rhea” welke de moeder is van “Fusion” ook uit deze ruil.

De tweede duif “Fusion” wint de 6e Nationaal Agen en is gefokt uit “Cor”, een halfbroer van “kleine Blauwe” welke een 1e Nationaal St. Vincent won bij Cor de Heijde. Ook deze duif is via een ruil met Cor de Heijde op mijn hok gekomen. De moeder is “Iris”, een inteelt dochter naar mijn stamduivin “Golden Future” uit “Zoon Rika” x “Golden Future”.

De derde duif wint 11e Nationaal en is gefokt uit “Kian”, 1e NPO Tarbes 2013 x “Golden Future”. “Kian” heb ik in 2011 als ei gekocht bij Mark vd Berg en was de duif die in 2013 op vergelijkbare omstandigheden als afgelopen weekend mij mijn eerste overwinning bezorgde op de marathon. “Golden Future” is mijn absolute stamduivin en komt oorspronkelijk af van Arjan Beens. Ze is een dochter van zijn superkweker “Rika”.

Frank, dat ik je wel voor je prachtige verhaal. Ik denk dat veel liefhebbers hier wat dingen uit kunnen halen voor hun eigen duivensysteem. Nogmaals gefeliciteerd met je mooie uitslag en succes met de volgende vluchten!

Het bericht Mooi Trio Kopduiven voor Frank Zwiers van Agen ZLU jaarlingen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Henri Hoeks, Bovensmilde, wint Dax 2018 in sector 4

$
0
0

Duivenhouden in Bovensmilde is een gevecht tegen de wetten van de natuur. Nou ja … natuur … is het rondzweven van een roofvogel die in Rusland en de Oekraïne thuishoort de Nederlandse natuur? Ik denk van niet en ik denk alle duivenliefhebbers met mij. Henri Hoeks woont in Bovensmilde en heeft dit gevecht te vechten. Hij verliest met regelmaat (metname in het voorjaar) duiven … en ook topduiven … aan de slechtvalk, de havik en de vrouwtjes-sperwer. Het doet hem als echte duivenliefhebber veel verdriet. Wat is het dan mooi dat je een prachtige vlucht vanuit Dax kan winnen. Een vlucht voor echte marathonduiven … voor ‘hangers’ … voor doorzetters tot de laatste snik. Henri pakt van de afdelingen 10 en 11 (sector 4) de overwinning. Een prestatie van ‘de bovenste plank’. Een overwinning die kracht geeft om de strijd tegen de verliezen door de roofvogel door te zetten. Henri … het is je enorm gegund!!!

De liefhebber
Henri Hoeks, 45 jaar, uit Bovensmilde is de trotse eigenaar van de winnende duif van Noord Nederland. Hij is van beroep Peilbeheerder bij Het Waterschap. Door een duif die vroeger bij de Boerderij aan kwam vliegen, is hij besmet geraakt met het duivenmelkersvirus. De duif mocht tussen de kippen blijven zitten en van één kwamen er steeds meer. Vanaf zijn 10e jaar mocht hij met zijn duiven zelfstandig gaan vliegen.
Toen hij een aantal jaar later serieus ging spelen en voor de marathonvluchten koos kwamen de duiven van Chris en Jaap Van Der Velden uit Zuid/Beijerland. Dit werd de basis van zijn stam. Zo had Henri duiven uit ‘De 700’ en een kleindochter uit ‘Cheeta’. Deze twee duiven vormen het ene stamkoppel van de man uit Bovensmilde. De nakweek van dit koppel is zeer goed. Het andere stamkoppel is de Samurai (een ingeteelde naar de Barcelona-winnaar van Bram Walpot). Deze duif staat tegen ‘de Oude Witpen’ afkomstig van Henri’s duivenvriend Eddy Bloemen uit Staphorst. Dit koppel heeft al een 1e, 2e en een 8e Nationaal gegeven. Ze zijn  inmiddels al grootouders van minstens 30 Teletekst Duiven. Met deze beide koppels is de hele stam duiven opgebouwd.
De vliegduiven hebben de beschikking over 7 meter hok. 4 meter is voor de oude duiven en 3 meter voor de jonge duiven. Op de garage heeft Henri een hok voor de kwekers en de jaarlingen.

De winnende duif
De snelste duif van sector 4 is een duivin … ‘de 227’ van 2015. Henri: ‘Ik speel op nest en de duivin is ingekorfd op een jong van 3 dagen oud. De vader is een zoon van het stamkoppel Samurai x Oude Witpen. De moeder is ‘Goudoogje’. Deze moeder was zelf ook een topvliegster en ze is een dochter van mijn andere stamkoppel, … de twee duiven van Chris en Jaap van der Velden. Op de eerste marathonvlucht dit jaar won ze de 5e Limoges van afdeling 10. In 2017 won ze prijs op Agen en 136e Nationaal Narbonne.’

Het seizoen
Het vliegseizoen van 2018 is gestart met 19 oude duiven en 39 jaarlingen. Daarnaast zitten er 10 kweekkoppels. In april zijn de duiven gekoppeld. Henri heeft de koppels dood laten broeden en dan op weduwschap ingespeeld. De vliegers hebben dus geen jong grootgebracht in het voorseizoen. Op het programma spel (vitesse en midfond) zijn de duiven ingespeeld. Onze topper uit Bovensmilde: ‘De duiven worden wekelijks gespeeld tot 14 dagen voor het inkorven. Het laatste weekend voor het inkorven van een marathonvlucht worden ze soms een klein stukje weggebracht.
De duiven krijgen voer van Garvo en Beyers. Ze krijgen standaard een vaste mengeling die ik zelf maak voor de Vitesse en Midfond en voor de overnacht. Naast het voer krijgen ze allerlei mineralen en pinda´s en zo af en toe een extraatje. Medisch doe ik aan de kwekers, de jongen en de jaarlingen niets. Alleen mestcontrole voor wormen. De oude duiven worden voor het seizoen en tijdens het seizoen 2 maal ongeveer gecontroleerd door een gespecialiseerd dierenarts. Ik houd van Natuurproducten indien het een toegevoegde waarde heeft dus ik gebruik al 10 Jaar Bio-Even van AP Overwater en Biolugol van Amanual Oz. Beide zijn zuurprodukten, die ik vooral na de vlucht geef om het eventuele geel niet te laten verspreiden. Zo hou ik het goed onder controle. Mijn stam heeft gelukkig weinig nodig. Als de oude duiven iets nodig hebben, geef ik ze medicatie van Belgica De Weerd.’

De Beleving
Henri: ‘Duivensport is een fantastische sport. Er zit van alles in. Het plezier wordt me echter regelmatig afgenomen door de vele verliezen aan de roofvogels. Ieder jaar wordt zo´n 30 % van mijn duivenbestand opgevreten.’ Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? De Dax-winnaar van het Noorden: ‘Ik werk in principe met niemand samen. Ik heb wel duivenvrienden, zoals Willem Koele, Rieks Lonsain, Eddy Bloemen en Bas Weijers. We hebben wekelijks contact over het wel en wee van onze duiven. Toen ik gestart ben met de overnacht, ben ik heel erg goed geholpen met duiven en heel veel advies van Chris en Jaap Van Der Velden uit Zuid-Beijerland. Zij hebben een geweldige stam duiven.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Henri: ‘Wat ik mooi vind, zijn de aankomsten van mijn duiven … op elke vlucht … en ik wacht ook op iedere duif. Gewoon omdat deze welkom te heten … als hij of zij weer thuis is. Je laatste duif kan de volgende keer je 1e duif op je hok kan zijn. Home Feeling vind ik zo belangrijk.’

Tot Slot
Wat vind je nog mooi om te vertellen? Onze duivenliefhebber uit Bovensmilde: ‘Ik ben heel blij dat mijn duiven het zo goed doen op andere hokken. Zoals bij T. Koele en zn uit Wezep, Gerard Koopman uit Ermerveen, Eddy Bloemen uit Staphorst en Roelof van Looy uit Zuidveen. Zo zijn er nog wel een aantal hokken te noemen, waar het zeer goed gaat. Daar ben ik heel dankbaar voor, omdat het hier zo moeilijk is om top te vliegen. Iedere keer worden je goede duiven gepakt door de roofvogels. Ik ben zo enorm blij met deze overwinning, omdat het een eerlijke vlucht was, waar alleen goede duiven kop konden vliegen. Het past mooi in het rijtje na mijn overwinning op Nationaal Sint Vincent in 2010. Deze was ook met kopwind … onder loodzware omstandigheden. Dat kunnen mijn duiven geweldig aan. Het ligt ze gewoon. Tussen 2013 en 2015 heb ik niet gespeeld op de overnacht, omdat al mijn hokken en mijn vliegduiven waren verkocht. Sinds mijn 1e overnachtvlucht in 2016 is er al weer een 1e NPO Cahors gevlogen, een 3e en 4e NPO Perigueux, een 5e NPO Limoges, een 9e NPO Bergerac en nu de 1e Nationaal Dax en dat over de 7 middaglossingen die ik tot nu toe heb gespeeld.’ Henri, dat is een serie om geweldig trots op te zijn. Nogmaals van harte gefeliciteerd met je overwinning en nog veel succes met de rest van het seizoen.

Het bericht Henri Hoeks, Bovensmilde, wint Dax 2018 in sector 4 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Kees Elzakkers, Halsteren, wint nationaal Dax

$
0
0

Zoals bijna elke week dit seizoen was nationaal Dax een prachtige vlucht. Slechts drie duiven haalden een snelheid van boven de 1.100 mpm van de ruim 10.000 nationale duiven. Eén ervan kwam zelfs boven de 1.200 mpm … een teken dat deze in de neutralisatietijd wat kilometers heeft gemaakt. Deze doorzetter is van Kees Elzakkers uit het West Brabantse Halsteren. Nationaal zat hij voor Jansen uit Valkenswaard (2e) en Hub Nijsten uit Geulle (3e). De eerste negen duiven vielen allemaal in sector 1 … een teken dat het een zware vlucht was. Een vlucht voor topduiven. Hoeveel vluchten hebben we dat niet gehad dit jaar? De meeste!

De winnende liefhebber
Wie is de winnaar van nationaal Dax? ‘Ik ben Kees Elzakkers 63 jaar en woon in Halsteren. Ik ben ondernemer van beroep en sinds 2016 ondernemer in “ruste”. Afgelopen zaterdag 7 juli 2018 won ik met ruim een uur voorsprong van een loodzware Dax middaglossing de 1e Nationaal. Ik ben op zevenjarige leeftijd in de duivensport terecht gekomen, omdat mijn vader duiven had. Gebruikelijk in die tijd had bijna iedereen in mijn omgeving dieren … kippen, kanaries, konijnen of duiven. Dat maakte eigenlijk niet uit. Mijn eerste duiven waren geruilde duiven met de melkers in de directe omgeving. Als ik al van soort had gehoord, bestond dat voor mij uit doffers of uit duivinnen.
Op dit moment heb ik de beschikking over een ruim arsenaal aan hokken bestaande uit: Een weduwnaarshok van 1,8 bij 11,2 meter met het voorfrond op het oosten onderverdeeld in vier afdelingen van 2,1 meter per afdeling met elk 12 bakken. Een duivinnenhok van 1,8 bij 4,2 meter met de voorzijde op het westen, verdeeld in twee afdelingen met elk een ren aan de voorzijde. Het derde hok is 1,8 bij 8 meter en ook voorzien van ruime rennen, dit hok is gelegen op het zuiden en hier wonen mijn jonge duiven. Achter het derde hok is boven de garage een zolderhok gemaakt van ongeveer 3 bij 3 waarvan het venster op het zuiden is gelegen en ingang op het westen is gemaakt, dit is ook het hok van de winnares. Op een ander locatie zijn twee kweekhokken gemaakt van elk 3 bij 4 meter.

De winnende duif
De winnende duif is een september jong van 2016 met een oude ring van 2015 om. Ze is als ei gehaald bij Wim Kooreman. De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. Enkele weken voor Dax stopte de duivinnen met intensief trainen. Toen heb ik heb besloten de duivinnen te koppelen met de voedster doffers. De stand voor de duivinnen op Dax was zo’n 14 dagen broeden bij de inkorving. De winnares ging voor de eerste keer mee op een marathonvlucht.
De winnende duivin heet voortaan ‘Ria’. Haar vader is van vaderskant van het soort van Van der Wegen maal Van Wanroy. Van moederskant is het een ingeteelde duif naar de Supercrack Crusson. De moeder van ‘Ria’ komt van vaderskant van Gijsselbrecht (veel Van der Wegen en een beetje Vanbruane in het bloed) en van moederskant van Frans Bungeneers uit Nispen.

De stamopbouw en het seizoen
Kees: ‘Op dit moment bestaat mijn, in opbouw zijnde, kolonie uit 9 oude weduwnaars … 6 jaarling doffers en helaas na Dax van de 8 duivinnen nog 4 stuks vliegduivinnen. Waarvan er 1 naar het kweekhok verhuisd is, dit kweekhok bestaat uit 15 koppels. 90% van de stam bestaat uit duiven van Cor de Heijde, aangevuld met o.a. duiven van Wim Kooreman.
De vliegduiven zijn gekoppeld op 9 maart en zijn na het doodbroeden op weduwschap gezet. Vanaf de eerste week april worden de duiven wekelijks gespeeld met de afdelingsvluchten, dit gaat door tot de inkorvingen op donderdag, dan gaan ze naar Stabroek of Hank. Enkele weken voor de marathonvlucht stop ik met inkorven en lap nog een paar keer, tussen de marathonvluchten in worden ze niet meer ingekorfd.
Vanaf medio oktober tot half februari worden de duiven 1x per dag gevoerd, na het uitlaten op de middag. Het voer bestaat dan uit 1 deel kweek, 1 deel kweek van een ander merk en 1 deel Gerry plus. Vanaf half februari schakel ik over op twee keer voeren met nog steeds de zelfde mengeling. Vanaf mei wordt het deel Gerry plus geleidelijk vervangen door Matador. Het tot nu toe spaarzaam gegeven snoepzaad wordt iets opgevoerd en er komt een greepje TOVO bij. Vanaf de derde week mei krijgt iedere duif dagelijks c.a. 4 pinda’s toegestopt.
Gedurende het gehele jaar door zit er regelmatig thee in de drinkschaal. In het stille seizoen zelfs om de ander dag, wel halveer ik de dosis.
Medisch start ik het seizoen met veel producten op voorraad, zodat ik kan ingrijpen als er iets niet klopt. In de praktijk komt het er op neer dat bij de beste seizoenen er in de herfst veel onaangebroken verdwijnt. Als er echt iets mis is, zoals onlangs met mijn jonge duiven sta ik gelijk in Breda.

De Beleving
Onze Dax-winnaar gaat verder: ‘Voor mij is de duivensport een manier van leven geworden. Ik durf gerust te stellen dat mijn duiven de reden zijn dat ik 30 jaar lang mijn onderneming heb kunnen draaien. Na een dag met veel stress en zoals gebruikelijk in een onderneming handjes vol problemen, is het een uitkomst om je sterke pak te vervangen door je oudste broek … je stofjas aan te kunnen doen en het poortje naar de duivenhokken achter je dicht te laten vallen. Gegarandeerd binnen dertig seconden is alle stress weg en komt er de complete innerlijke rust voor in de plaats. Duivensport is echt GEWELDIG!
Mijn vrouw is niet direct betrokken bij het duivengebeuren, want het leeft en het beweegt … dus geen directe verbinding met de verzorging. Echter gezien het bovenstaande is ze buitengewoon gelukkig dat ik al die jaren een uitlaatklep heb gehad en is dus blij dat ik duiven heb.
Als voorzitter van de Luchtgids heb ik veel contact met John Hendrikx waar ik het dagelijks bestuur mee vorm en veel contact met Ad van Loon die voor de Luchtgids vele hand en spandiensten verleend. Op duivengebied heb ik wekelijks een of meerdere keren contact met mijn beste duivenvriend Cor de Heijde, die mij al twee keer gratis in het zadel heeft geholpen met jonge duiven, eieren kleine jongen etc. En hij is voor mij als gebruikelijk een prettig klankbord bij twijfel over de te volgen koers. Bij het telefoongesprek dat ik kort na aankomst met hem had, dacht hij dat ik een grapje maakte, maar een dik uur los vliegen van een loodzware Dax blijkt geen grapje te zijn. Maar wel de mooie werkelijkheid.

Tot Slot
Met een kweekhok dat is opgebouwd met late jonge van 2016 en 2017 en een zeer spaarzaam bezet vlieghok had ik dit resultaat nog niet verwacht. Kwaliteit komt toch bovendrijven! Dat ik Wim ontzettend dankbaar ben voor deze topper, moge natuurlijk duidelijk zijn.’ Een prachtig verhaal, Kees! Ik hoop en denk dat je nog jaren met veel plezier met je duiven bezig mag zijn. Gefeliciteerd met je prachtige overwinning. En nogmaals dank voor je mooie verhaal, waar ik heel weinig aan heb hoeven doen!

Het bericht Kees Elzakkers, Halsteren, wint nationaal Dax verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>