Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Review 3 Zell Oxygen van Herbots

$
0
0
  1. Ervaren

Het blauwe doosje met daarop de Belgische vlag komt je tegemoet. Een prachtige duif bovenop een gele stip vormt de eyecatcher. Er staat voorop vermeld ‘aanvullend diervoeder voor duiven’. Dit houdt eigenlijk in dat we het hebben over een bijproduct. Bij een volledige diervoeder kan men in principe alleen dat product geven en dat volstaat. Op alleen een aanvullende diervoeder kan een dier niet leven. Alle bijproducten voor postduiven vallen onder aanvullende diervoeders, aangezien postduiven naast bijproducten toch ook echt zaden nodig hebben. Het moge, dankzij de vlag, duidelijk wezen dat Herbots een Belgisch merk is. Op de zijkant staat duidelijk wat voor vitamines dit product bevat, de ingrediënten en de analytische bestandsdelen.

In eerste instantie was de naam mij een raadsel. Ik heb een poos de verpakking bestudeerd, maar ik moest de site van Herbots raadplegen voor bij mij het kwartje viel. Dit product zorgt ervoor dat postduiven onder andere in staat zijn de ingeademde zuurstof beter te transporteren door het lichaam via de cellen… Vandaar zell oxygen/ cell zuurstof. In het doosje zit een bruin flesje. Hierop is nogmaals de voorkant van het doosje zichtbaar als label. Enige verschil met het doosje is dat de duif op het flesje is weggevlogen! Je ziet namelijk alleen nog de gele stip zonder duif.

Tijdens mijn eerste gebruik, was ik onder de indruk van het gebruik van dit product. Ik heb wel eerder soortgelijke bijproducten geprobeerd, maar dit was altijd een plakkerige smeerboel. Zowel tijdens afmeten als mengen. Maar op dit product zit een hele handige anti-mors dop. Daardoor was het geen smeerboel tijdens het afmeten op een lepel. Ook vond ik dat het erg mooi mengde met het voer zonder dat dit een dikke brei werd. Het oogt als een dun, lichtbruin, vloeibaar middel en je ruikt meteen de biergist. Toch ruikt dit wat fris zuurder dan bijvoorbeeld biergist in poedervorm. Normaal hebben mijn duiven weleens moeite met eten als ik iets over het voer geef, maar dit product lijken ze zo op het oog totaal geen probleem te vinden. Ik vermoed dat dit komt doordat dit product geen ‘plak-effect’ op het voer geeft.

  1. Inzoomen

Zell Oxygen bevat per kilogram:

Vitaminen:
B1 Thiamine 24 mg
B2 Riboflavine 69 mg
B6 Pyridoxine 24 mg
B12 Cobalamin 198 µg
E 3000 mg
Pantotheenzuur 78 mg
Biotine (B7) 8 mg

Ingrediënten:
70% biergist
28,1% honing
1,2% tarwekiemolie
0,6% acerola
0,1% tarwekiemextract

Analytische bestanddelen (waarborgen):
9% ruw eiwit
0,3% ruwe celstof
1,6% ruw vet
1,2% ruw as
7,27% lysine
0,2% methionine
0,03% natrium
56,2% vochtigheid

Vitamine B complex – tekort aan:

B1 Thiamine
Gebrek aan eetlust
Spijsverteringsstoornissen
Groenachtige half-waterachtige mest
Hartstoornissenv
Polyneuritis (ontsteking van zenuwen)

B2 Riboflavine
Verzwakking van onder andere in de poten en de vleugels
Slechte vliegresultaten
Slechte broedresultaten, bijvoorbeeld door gebrekkige ontwikkeling van het embryo

B6 Pyridoxine
Gebrek aan forme bij de duif (door slechte stofwisseling)

B12 Cobalamin
Bloedarmoede
Slechte bloedresultaten

Biotine (B7) speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Ook helpt het bij de herstelprocessen van hoornstof (keratine). Dit is een stof die in de veren van een duif voorkomt.

Vitamine B heeft een duidelijk aandeel in de algemene gezondheid en groei (van de veren) van de postduif.

Vitamine E is een antioxidant. Dit houdt in het kort in dat schadelijke stoffen in het lichaam dankzij de antioxidant geneutraliseerd worden; dit komt de algemene gezondheid ten goede. Verder draagt vitamine E bij aan de opbouw, het herstel en de instandhouding van spieren. Ook komt het de weerstand ten goede. Het verbetert de zuurstofopname van de cellen; dit werkt prestatie bevorderend. Het draagt bij aan de huishouding van de hormonen. En het ondersteunt de vernieuwing van cellen. Kortom vele voordelen.

Ingrediënten:
Biergist
Bevat zeer veel vitamine B. Hierboven staat beschreven waar vitamine B goed voor is. Verder bevat biergist enzymen en co-enzymen. Persoonlijk vind ik de uitleg van enzymen een ingewikkeld verhaal. Heel kort door de bocht stellen enzymen de cellen binnen de duif in staat ‘hun werk te doen’ en zijn enzymen goed voor de stofwisseling en de spijsvertering.

Honing
Bestaat uit 38% fructose (fruitsuiker), 31% glucose (druivensuiker) en 10% andere suikers. Verder bestaat het uit 17% water. Ook bevat honing enkele interessante ingrediënten zoals: enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide*, stuifmeelkorrels en mineralen. Deze hoeveelheden variëren door de nectar (waaruit honing gemaakt wordt) van verschillende planten. Naast dat honing dankzij de suikers dient als brandstof, en ook gezond is wegens de waardevolle stoffen, staat het ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Na wat research heb ik vernomen dat de mens de honing te snel afbreekt om te kunnen dienen als antibioticum, maar wellicht is dat in een klein duivenlichaam anders.

*De waterstofperoxide in honing ontstaat door toegevoegde enzymen uit het speeksel van de bij. Het zorgt voor een desinfecterende werking waardoor de honing bacterie en schimmelvrij blijft.

Tarwekiemolie/Tarwekiemextract
Heeft een zeer hoge bron van vitamine E in dit product, vandaar de toevoeging. Lees bij ‘Vitamine E’ het nut. Verder verbetert tarwekiemolie de bloedsomloop en helpt het bij ontstekingen.

Acerola
Is een kleine rode vrucht, die doet denken aan een kers. Draagt dankzij een hoog vitamine C gehalte bij aan de algemene gezondheid en het immuunsysteem. Tevens bevat het vitamine B1 en B2. Terug te lezen in bovengenoemde tekst.

  1. Praktijk

Opvallend is dat tijdens mijn oproep naar gebruikers, ik ditmaal geen enkele reactie heb gekregen. Bij mijn vorige twee reviews waren er zeer veel reacties, nu geen enkele. Ik vermoed dat dit komt omdat we met een Belgisch merk en product te maken hebben. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik de naam Herbots wel ken, maar op voorhand niet wist dat zij een productenlijn hadden.

Dus ditmaal doen we het anders, na mijn research en enkele malen gebruik, vertel ik hoe ik dit product in de praktijk zou gebruiken.

Dit product zou ik vanwege de vitamine B en honing elke zondag na de vluchtdag geven. Zo worden tekortkomingen weer aangevuld. Dankzij de vitamine E in dit product werkt het ook prestatiebevorderend (betere zuurstofopname). Verder is het ook een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ product aangezien het een natuurproduct is (biergist, honing, tarwekiem olie en acerola). Dus kan het niet snel mis gaan tijdens het vliegseizoen. Natuurlijk is teveel ergens van nooit goed, maar met natuurproducten gaat het door de lagere hoeveelheden vitamines en mineralen minder snel verkeerd dan met kunstmatig gemaakte bijproducten. Je moet er zeker voor waken dat er niet teveel in een klein duivenlichaam gaat. Verder zou ik dit product tweemaal in de week tijdens de rui geven, dit product is dankzij de vitamine B goed voor de veren.

Met eenmaal in de week in het vliegseizoen, voldoe ik niet helemaal aan het advies. Tijdens de rui kom ik met mijn twee keer in de buurt van de twee à drie keer in de week advies.

Verder is dit product ook zeker eens de moeite waard om drie maal in de week aan de oudere kwekers te geven, en vooral als test aan kwekers die moeite hebben met bevruchten of ineens gestopt zijn. Dankzij de tarwekiemolie, boordevol vitamine E, krijgen de hormonen zeker een positieve boost, en dit kunnen net de oude kwekers nodig hebben.

Dus ditmaal ietsje anders, meer hypothetisch dan daadwerkelijke praktijk… Maar ik hoop dat u er weer wat aan heeft!

© Fabian Wendel

Voor vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal

Het bericht Review 3 Zell Oxygen van Herbots verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN (deel 1)

$
0
0

Sommige liefhebbers zie je jarenlang in de kop van de uitslag staan. Net als iedereen hebben ze ook weleens een minder jaar. Ze komen echter altijd weer op het hoogste niveau terug. Eén zo’n naam is die van Gebr. Löwik uit Almelo. Al tientallen jaren behoren zij tot de top van Oost Nederland op de middaglossing. Verder zijn het liefhebbers die een stam duiven hebben, die bij andere liefhebbers ook geweldig uit de verf komen. Anno 2017 staan ze als in zoveel andere jaren zelf weer in het spotlicht door 3e te worden op de middaglossing van Stichting Marathon Noord. Een kampioenschap die veel liefhebbers niet snel zullen verdienen, omdat de concurrentie heel sterk is. Deze broers uit Almelo hebben het voor elkaar gekregen.

De liefhebbers
Gebroeders Löwik is al sinds 1958 een begrip in de duivensport. Ben is 67 jaar en gepensioneerd. Hij was tot enkele jaren terug werkzaam op een accountantskantoor. Aloys is 72 jaar en hij had vroeger met een andere broer een installatiebedrijf. Dit bedrijf is er nog altijd. De start van de duivensport ging via vader Löwik. Aloys: ‘Pa was de aanstichter. Hij had een bouwbedrijf in Arnhem met 100 medewerkers. Ons gezin had 8 kinderen (6 zoons). Hij zette een hok neer in de hoop dat één van de zonen met de duiven verder zou gaan. Pa vond duiven heel mooi, maar had er geen tijd voor. Ben is toen begonnen. Ben is beperkt door een verlamd been, wat hij heeft overgehouden, omdat hij op 3-jarige leeftijd polio heeft gehad. Hij kon niet goed sporten, al compenseerde hij dat met een enorme inzet. In die tijd namen vereniging geen leden aan met een beperking. De duiven verzorgen ging Ben prima af.’ Zo startten Aloys en Ben Löwik in 1958 met duiven. Eerst … 25 jaar op de programmavluchten van 100 tot 720 kilometer. Daarna, vanaf 1984, uitsluitend op de Nationale vluchten, vooral de grote fond. De successen kwamen gelijk al in 1985. Ze staan dit jaar voor de 10e maal op het podium van de grote fondclub VNCC, 20 maal bij de eerste 10 en 30 maal bij de eerste 20. En dat allemaal in 34 jaar.

Duiven gaan lang mee
De prestaties waren halverwege de jaren ’90 een paar jaar minder. Dit kwam door het verduisteren van de jongen. Ze verduisterden een aantal jaar de jongen voor de vluchten Orleans en Etampes welke meetelden voor het kampioenschap bij het VNCC. Ben: ‘Met de jongen ging het super, maar de nasleep was minder. Als jaarlingen kwamen ze niet best. Later kwamen ze wel weer wat beter. Toen zijn we toch van het verduisteren afgestapt. Verduisteren is goed voor de uitslagen maar tegen de natuur in. De jongen worden uitgemolken en daar heb je later last van. Een oude liefhebber zei eens tegen me: ‘Alles wat je tegen de natuur in doet, krijg je later op een slechte manier op je brood.’ Omdat wij alles zo natuurlijk mogelijk houden: niet verduisteren, niet bijlichten en geen medicijnen gaan de duiven lang mee.  Daarnaast worden ze zuinig gespeeld. Ze gaan maximaal op twee marathonvluchten mee per jaar. Kwekers kweken ook lang door. 15 jaar is redelijk normaal. En 18 à 19 jaar is geen uitzondering. Met een stam die zo lang meegaat heb je ook weinig nodig? Ben: ‘Ja, we hebben een hele ingeteelde stam. Drie jaar terug vijf duiven bijgehaald bij Ben Roodbeen en die in de ingeteelde stam gekruist en dat gaf weer nieuw elan aan de stam. 20 jaar terug ook gedaan met een paar duiven van plaatsgenoot Wim Derksen. Uit de topduiven van Wim en daar zijn we ook goed mee geweest. Zo’n inbreng (als het pakt) helpt je weer 10 jaar verder.’ De duiven van de gebroeders doen het ook goed bij andere melkers: o.a. 1e nationaal St. Vincent Henk Boertje (50% Löwik), Comb. Niks, Harold Zwiers (Black Beauty). De Black Beauty van Harold heeft het gebracht tot 9e Europese duifkampioen.

Stamopbouw
De stam van de Gebr. Löwik begint met het zogenaamde ‘Oud Koppel’. Dit zijn 2 zomerjongen in 1978 aangeschaft. De nazaten van dit koppel vlogen en vliegen nog steeds geweldig. Je kunt zeggen dat dit koppel formidabel vererft. Het is nu in 2017 nog steeds de basis van hun beste vlieg- en kweekduiven. Deze 2 zomerjongen van toen stammen beiden af van de beste fondduiven die in het oosten van het land hebben rond gevlogen.  De zwarte doffer kwam van Gerard Telgenhof, rechtstreeks uit zijn geweldige ‘Fonddoffer’, ras Aarden maal Hermans. De kraswitpen duivin kwam van Theo Klein Haarhuis uit zijn formidabele ‘41’, die toen gepaard zat aan een nichtje van hem. Het ras was Grondelaers maal Aarden. Nazaten van dit ‘Oud Koppel’ vormen nog steeds de basis van onze huidige kolonie. Omdat de mannen uit Almelo veel aan inteelt en lijnenteelt doen hebben ze door de jaren heen betrekkelijk weinig nieuwe duiven ingebracht als bloedverversing. Deze kwamen o.a. van Dick Stern en diverse duiven van origine Aarden, Lazeroms, van de Wegen en Theelen. Deze nieuwe duiven worden ingekruist op hun ingeteelde stam en vervolgens worden jongen hieruit zeer streng geselecteerd. Alleen het allerbeste mag blijven. Omdat Aloys en Ben behoorlijk veel aan inteelt doen, worden bijna elk jaar alle duiven omgekoppeld. Daarom hebben ze geen vaste stamkoppels. De laatste inbreng met succes komen zoals gezegd van Wim Derksen (zo’n 20 jaar terug) en Ben Roodbeen (3 jaar geleden).

Bergerac
Op Bergerac vielen op de kortste afstanden in de avond al duiven. Ben en Aloys wisten dat nachtelijke aankomsten voor de hand lagen op hun afstand. Ben heeft zijn rust nodig en die ging slapen. Aloys ging om drie uur in de nacht zitten. Op een gegeven moment Ben toch wakker. Het was nog vroeg in de nacht en hij ging maar even naar buiten. Hij had de bouwlamp de avond ervoor aangedaan. Na een tijdje werd het lichter en Ben zegt: ‘Ik ga de lamp uit doen.’ En opeens liep er een duif op de schuur van de buren en viel omdat het licht genoeg geworden was op de spoetnik. ‘Die had er voor drie uur waarschijnlijk al gezeten,’ vertelt Aloys, ‘Anders had ik haar gezien of gehoord. Wel heb ik die nacht nog nooit zoveel vleermuizen gezien.’

… wordt vervolgd …

Het bericht Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Hoop doet Leven

$
0
0

Gisteren aan het begin van de avond stond ik buiten te kijken of ik misschien nog een duif rond zag vliegen. We waren nog een piepertje van mijn duivenvriend Frans Weggers kwijt (kwam vandaag … zaterdag rond het middaguur gelukkig terug). Opeens begon het iets te regenen en zag ik een regenboog in de lucht verschijnen… altijd een mooi plaatje !!!

Ik poste de foto met een knipoog op Facebook met de tekst: Voor de duivenliefhebbers die in 2017 minder hebben gepresteerd met hun duiven …. Er is hoop voor 2018!

De Regenboog een teken van hoop! Hoop proef je ook altijd terug in gesprekken met duivenliefhebbers. Vanmiddag was het jaarlijkse feest van de geweldige competitie van Marathon Noord. Als je dan mensen spreekt die niet helemaal tevreden zijn over het afgelopen vluchtseizoen, spreken ze gelijkertijd hoop uit voor het volgende seizoen. Iets wat mijn opa en grondlegger van de duivenhobby van pa en mij, ook altijd ervoer in zijn  gesprekken met duivenliefhebbers. Het bracht hem op het gezegde: Duivenmelkers zijn altijd één jaar ouder dan een ‘normaal mens’ … want volgend jaar zal het beter gaan met de duiven. Mooi dat mensen hoop blijven zien. Ik hoop dat wij duivenmelkers ook veel plezier blijven houden in onze sport en dat we het na wat tegenslag in de prestaties, die bijna iedereen af en toe moet verwerken, het plezier weer terugvinden als we dat even kwijt zijn. Plezier is naast uitdaging een belangrijke drijfveer om een hobby uit te oefenen. Ik hoop dat we dat plezier houden, ondanks dat we weleens tegen de stroom in moeten zwemmen Dit omdat de maatregelen van onze bestuurders de laatste tijd onze hobby niet echt makkelijker maken. Marathonduivenliefhebbers hebben gelukkig genoeg creativiteit om het plezier terug te vinden, doordat er nieuwe mogelijkheden gevonden worden om onze sport met plezier te beleven. Gelukkig maar!

De komende week kunt u op Het Marathonduivenjournaal de laatste bijdrages lezen over Selecteren. Veel lezers hebben het met plezier gevolgd en gezien dat de grote gemene deler is: Spelen en de beste duiven blijven over. Verder leest u de tweede helft van het artikel over de Gebroeders Löwik uit Almelo en waarschijnlijk nog een spontaan artikel van één van onze columnisten.

Ik wens u een fijn vervolg van het weekend en hoop doet leven en … houd plezier in de dingen die u doet!

Het bericht Hoop doet Leven verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Selecteren volgens Gebroeders Holleman

$
0
0

Midden Nederland heeft veel topspelers op de ochtendlossing: Gerard van Tuyl, Gerard Schalkwijk, Jurrian van Amerongen en Jay Lissenberg en dan vergeet ik er nog wel een paar. Op de middaglossing zijn er ook verschillende vaste waarde: Comb. Steenbeek, Rob van Moorselaar, Tom en Bianca van Dee en natuurlijk de veteranen Henk de Bree en Piet van Straten. In dit rijtje mogen de Gebroeders Holleman niet ontbreken. Ze staan altijd bij de eerste 10 op de middaglossing van de afdeling 7. Hoe kijken zij tegen selecteren aan?  

 Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat De jonge duiven worden niet op prestaties geselecteerd. Wel moeten ze zich zonder medicatie gezond kunnen houden en de jonge duiven vluchten afwerken, ondanks dat ze ver in de rui vallen. Degene die dat kunnen gaan als jaarling mee op 2 vluchten waarvan ze minimaal 1 prijs moeten vliegen. De norm die we aanhouden is prijs spelen per 10-tal, maar bij een minder jaar (om wat voor reden dan ook) moet je daar weleens van af durven stappen. Echter als 2 jarige moeten ze er dan wel staan, en de norm halen en/of een mooie uitschieter per 100-tal of meer. Ons hok voor 2-jarige en ouder bied plaats voor 12 koppels en daar selecteren we op terug, dus na 3 jaar is een lichting flink uitgedund en die er dan nog zijn hebben hun plekje wel verdiend.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Als er na 3 kweekseizoenen weinig of niks op de vlieg hokken zit wat aan de norm (zie boven) voldoet worden ze verwijderd.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? De leeftijd en de geleverde prestaties. Het moment van die “ene vlucht te veel” komt een keer. De goede nemen nu eenmaal meer risico dan het peleton. En uit de goede hoop je toch weer verder te kunnen bouwen. Als je er al goede nazaten uit hebt wordt die beslissing alleen maar makkelijker.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Jonge duiven die zichzelf niet kunnen redden gaan er al snel uit, daarna gaan we er zelf ook nog doorheen en alles wat niet lekker in de hand ligt wordt ook verwijderd. Uiteindelijk wordt er op prestaties geselecteerd.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Het enige waar we naar kijken is de stuit. Niet dat daar een theorie achter schuilt, maar die willen we gewoon niet op het hok hebben. En als je zulke duiven niet meer op het hok heb, dan kweek je ze op een enkeling na ook niet meer.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? We willen alleen geen open stuiten.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Bij de jonge duiven krijgen ze de tijd om op te knappen, wie dit niet kan … verdwijnt.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? We denken dat ze uiteindelijk verdwijnen of het moet er misschien 1 uit een bepaald koppel zijn. Maar kan het me zo gauw niet herinneren. Als je een hok vol heb met jong die wel normaal de vluchten afwerken gaan we liever daar mee verder.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? We kijken naar van alles en nog wat, maar er wordt niet op geselecteerd.
Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Hier hetzelfde als de vorige vraag. Geen selectiepunt.

Eddie en André bedankt voor jullie duidelijke uitleg. Selectie op prestaties zorgt ervoor dat je jaren bij de beste van afdeling 7 hoort!!!

Het bericht Selecteren volgens Gebroeders Holleman verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Huldiging Kampioenen Marathon Noord (1)

$
0
0

Afgelopen zaterdagmiddag 28 oktober was de jaarlijkse kampioenenhuldiging van de Marathon Noord. Het was weer ouderwets gezellig met om 5 uur een heerlijk lopend buffet. Er is altijd genoeg tijd om de relaties onderling aan te halen. De Kampioenen werden waardig gehuldigd dankzij Margreet Koeman, als een echte spreekstalmeester, en Patrick Sticker, die als een professionele presentator die kampioenen de eer gaf die hen toe kwam. Achter de schermen hebben de bestuursleden die middag in elkaar gevlochten en gezorgd voor een prachtig prijzenpakket. Op de tafels lag het prachtige jaarboek, wat de deelnemers thuis hadden gestuurd met prachtige verhalen over de vluchtwinnaars en kampioenen. Kortom Stichting Marathon Noord is een geweldig uithangbord voor onze Marathonduivensport !!! Chapeau !!!

Uitslag St. Vincent
1. Jaap Mazee
2. Bart van den Bovenkamp
3. Jan Willems
4. Ben van Holland en zn
5. H. Wilharms

Uitslag Dax
1. A. v.d. Meer en znn
2. Ben van Holland en zn
3. Gebr. Löwik
4. Jan Willems
5. Comb. Niks

Uitslag Bergerac
1. Henk de Bree
2. Comb. Seelen
3. Wim Weerink, Wierden
4. Bert Meijer
5. Bert Meijer

      

Kampioen Middaglossing
1. Ben van Holland en zn
2. Hans Hanssen
3. Gebr. Löwik
4. W. en M. Derksen
5. Jan Willems
6. Gerard Kok
7. Wim Peer
8. Pieter Guelen
9. Comb. Rekker-Westra
10. Rick te Morsche

Criterium der Azen Middaglossing
1. Comb. de Gunst
2. Herman Brinkman
3. Hans Hanssen

Duifkampioenen Middaglossing
1. Hans Hanssen
2. Gerard Kok
3. Rick te Morsche

Duifkampioen Middaglossing over 3 jaar
1. Ben van Holland en zn
2. John Hartjes
3. G.J. Pouwels

… wordt vervolgd …

Het bericht Huldiging Kampioenen Marathon Noord (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN (deel 2 en slot)

$
0
0

Sommige liefhebbers zie je jarenlang in de kop van de uitslag staan. Net als iedereen hebben ze ook weleens een minder jaar. Ze komen echter altijd weer op het hoogste niveau terug. Eén zo’n naam is die van Gebr. Löwik uit Almelo. Al tientallen jaren behoren zij tot de top van Oost Nederland op de middaglossing. Verder zijn het liefhebbers die een stam duiven hebben, die bij andere liefhebbers ook geweldig uit de verf komen. Anno 2017 staan ze als in zoveel andere jaren zelf weer in het spotlicht door 3e te worden op de middaglossing van Stichting Marathon Noord. Een kampioenschap die veel liefhebbers niet snel zullen verdienen, omdat de concurrentie heel sterk is. Deze broers uit Almelo hebben het voor elkaar gekregen. Vorige week heeft u in deel 1 o.a.  kunnen lezen over de start als duivenliefhebbers, de stamopbouw en Bergerac. Deze keer gaat het o.a. over het seizoen en de topvliegers van 2017 …

Het seizoen en verzorging
Normaal gesproken wordt er 2 februari gekoppeld. In het voorjaar was Ben ‘niet goed te pas’. Het plan moest worden omgegooid. Doordat Ben in de lappenmand zat dit voorjaar werd er pas eind maart gekoppeld. Het is goed bevallen. Grote kans dat het volgend jaar weer zo gebeurt. Ben: ‘Het is wel makkelijk. Je hoeft de duiven niet meer te scheiden als ze een jong hebben grootgebracht en je kan gelijk starten met het seizoen. Het enige nadeel is de wat latere jongen. Deze zijn nu op de navluchten ingespeeld, op de eerste ronde van de kwekers na.’ Alle vliegduiven mogen 1 jong grootbrengen. In vier rondes worden 60-70 jongen gekweekt, met name van de kwekers. De jongen worden verdeeld over 3 afdelingen. De eerste ronde gaat in een afdeling, de tweede ronde krijgt een afdeling en de rest gaat de derde afdeling in. In april en mei worden alle duiven ingespeeld met de vereniging. Zelf africhten doen ze niet of nauwelijks, hoewel sommige gedreven liefhebbers hier wel succes mee lijken te hebben. Aloys en Ben: ‘Wij laten het kaarsje niet aan 2 kanten branden. Onze oude duiven moeten jaarlijks 2 marathonvluchten doen, en de jaarlingen éénmaal.’ De mannen spelen al jaren met 30 koppels duiven op nest. Verder hebben zij nog 8 kweekkoppels. In het vlieghok hebben ze roosters op de vloer, zodat er niet telkens moet worden schoongemaakt. Bij de jonge duiven liggen er houtsnippers op de vloer . Eénmaal per jaar wordt het hok schoongemaakt. Het voeren van de duiven is vrij eenvoudig. De oude duiven worden royaal gevoerd, er ligt meestal wel een beetje voer in het hok. Als alles is opgegeten, wordt er weer bijgevuld. Drie- of viermaal daags in de zomer. Er is altijd grit/roodsteen en vitamineral op het hok. Dit wordt geregeld ververst. Het voer is in het seizoen vliegvoer, wat in de kweekperiode soms wordt aangevuld met kweekvoer. In de ruitijd wordt het vliegvoer met fijn zaad aangevuld. Na de rui, in de winter, krijgen de duiven een beetje extra gerst. De jonge duiven worden iets minder royaal gevoerd. Bij het naar binnen roepen moeten ze wel gehoorzamen. Eénmaal per week krijgen de duiven een bad. In de winter worden alle duiven geënt tegen PMV en pokken. In de periode 2014 tot en met 2016 is er op aanraden van andere goede liefhebbers geënt en gekuurd tegen paratyfus. Sinds 2017 is dat weer afgeschaft. Ben en Aloys zagen geen verschil. Dat ze zoveel mogelijk de duiven natuurlijk willen houden, speelde ook een rol.

De duiven die het hem deden
Bij de Marathon Noord tellen alleen de twee bovenste van de lijst. Dat is bekend. Vaak zie je bij de prijswinnaars dat ze één of twee topduiven hebben, die het kampioenschap binnenhalen. Daar is natuurlijk niets mis mee, want je moet wel die toppers hebben. Ben en Aloys Löwik hebben echter iedere vlucht een andere topper die de punten binnenhaalt. Op St. Vincent hadden de broers uit Almelo 8 duiven mee en 4 vlogen zichzelf in de prijzen. De eerste duif voor de Marathon Noord was de NL13-1718007. Zijn won de 30e St. Vincent in de Marathon Noord (59e nationaal). Deze duivin is een volle zus van de 1e nationaal Cahors 2012. Zelf won ze voor haar mooie prijs op St. Vincent 2017 de 38e NPO Limoges en de 51e nationaal Cahors 2016. De vader van deze duivin is ‘Sammy’.  Hij won o.a. de 75e nationaal Bergerac tegen ruim 14.000 duiven. Kort in zijn stam zitten Löwiks topduiven als ‘De St. Vincentdoffer’, ‘Münchenduif’, ‘De Perpignan’ en ‘de Barcelona’, die de 74e nationaal Barcelona won. De moeder van ‘de 007’ komt uit de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van ‘Rooie Sien’,  een topper van het hok van Ben en Aloys.

‘Boris’ de NL12-1144121 was hun tweede duif. In de competitie won hij de 37e St. Vincent en de 76e nationaal. Eerder won deze doffer o.a. de 129e nationaal Orange 2013, 67e NPO Bergerac 2014 en de 40e NPO Bergerac. De vader van ‘Boris’ komt uit een zoon van de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van de 1e NPO Mont de Marsan. De moeder van deze doffer is een dochter van de 2e NPO Bergerac, die tevens de 25e nationaal St. Vincent won. Dit is ‘De Matador.’ De moeder van ‘Boris’ is eigenlijk helemaal ingeteeld naar de 1e Dax van de VNC van 1990. Op Bergerac pakte ‘Boris’ de punten met de 54e Bergerac in de Marathon Noord-competitie. Het was tevens de 226e nationaal. Op deze vlucht hadden ze 7 prijzen van de 10 gezette duiven. Hun eerste duif (de 4e getekende) pakt de 36e nationaal. Dit was de NL16-1128031, omgedoopt tot ‘Dark Lady’.  Voor deze duivin was Bergerac haar eerste marathonvlucht. De vader komt van Ben Roodbeen uit Renkum. Hij komt uit broer Dima 2 met een zus van Misha. Twee topduiven van Ben. De moeder van ‘Dark Lady’ komt uit een doffer van Jan Becker uit Nijverdal uit zijn Jan Peters-duiven met een dochter van ‘De Dax-doffer’.

Tussen St. Vincent en Bergerax hadden de Gebr. Löwik op Dax 6 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif was de NL13-1718091, ‘Coco’. Zij won de 3e Dax in de Marathon Noord, tevens de 6e nationaal. ‘Coco’ won eerder o.a. de 39e NPO Albi in 2016 en de 40e St. Vincent 2016 in de NU-zone. De vader van ‘Coco’ komt van het soort van Jan Peters uit Bemmel. Hij komt uit een zoon van de 1e nationaal Mont de Marsan met een dochter van ‘Het Kweekertje’, toen gekoppeld aan de duifkampioen van Afdeling 8. De moeder van ‘Coco’ komt eveneens uit super materiaal. De vader van deze duivin is Opa (uit Dax-doffer met de 3e nat. Bordeaux) en de moeder is ‘Het Goudmijntje’. Zij won o.a. de 11e nationaal St. Vincent, de 34e nationaal St. Vincent en de 41e nationaal Tarbes. De tweede duif voor de Marathon Noord won de 151e Dax (tevens 401e nationaal). Met al deze duiven samen werden de Gebr. Löwik ook nog eens 4e Criterium der Azen van de Marathon Noord.

Tot Slot
Het was geweldig leuk om kennis te maken met Ben en Aloys Löwik en Bens vrouw Pauline, die dit jaar voor de duiven een enorme steun is geweest, omdat het met Ben niet altijd even lekker ging. Deze liefhebbers beschikken over een geweldige stam duiven, wat ook is af te lezen als je hun duiven ziet. Ik wil ze daarom ook nogmaals feliciteren met de podiumplaats op de middaglossing bij de Marathon Noord … ook namens Mike. Ik hoop in de toekomst nogmaals een verslag van deze mannen te maken met een prachtige duivenstam!

Overzicht over de hokken van de Gebr. Löwik

Het bericht Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN (deel 2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Selectie volgens Rik Ros

$
0
0

Rik vertelde mij het volgende:
Hallo Jaco,
Bij deze de beantwoording van de vragen over de selectie. Leuk dat je aan mij hebt gedacht!! Heb nog even getwijfeld of ik de vragen zou invullen, dit omdat ik mij enkele jaren minder met de duiven heb bezig gehouden. De afgelopen jaren was ik vooral druk met het sporten van de kinderen en kwamen de duiven op het tweede plan. Ik speelde wel enkele malen Barcelona, maar kwam tot de conclusie dat de afstandsgeschiktheid op veel van mijn duiven niet van toepassing was. Speelde op Barcelona o.a. wel een 5e en een 41e nationaal maar toch, dit was het niet.
Sinds vorig jaar heb ik weer meer tijd voor de duiven. Dit jaar heb ik op 4 overnachtvluchten meegedaan. Op St. Vincent begon ik met de 5e nat. en op bergerac 4 bij de eerste 100 nat. en 9 van de 12 in de prijzen. Op de andere 2 vluchten begon ik niet vroeg maar gelukkig wel een aantal jaarlingen die een mooie prijs vlogen en dat is tenslotte de toekomst.
Het is de bedoeling dat ik volgend jaar de complete middaglossing gaat spelen met misschien een enkele ZLU vlucht. Hieronder wil ik graag vertellen hoe ik dit met de selectie gaat aanpakken waarbij ik voort ga op de methode waar ik mij zelf in kan vinden. Ik heb dit altijd zo gedaan en al geven prestaties uit het verleden (meerdere nationale overwinningen, JvN) geen garantie, dit is voor mij de beste methode.

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Een jonge duif moet mij in de hand aanstaan, prestaties als jonge duif zijn voor mij niet van belang. Voor de eerste vlucht selecteer ik via handselectie en gezondheid ongeveer een kwart eruit. Als een jonge duif de vluchten (natour) dan goed doorkomt en er is niets wat mij tegen staat dan mag hij blijven. Als jaarling speel ik ze dan gelijk vanaf de eerste vlucht en gaan ze 2 keer mee op de overnacht. Prijs vliegen is noodzakelijk anders gaan ze eruit. Ik zie wel vaak dat duiven op de eerste overnachtvlucht leren en dan het kunstje door hebben. Mijn topduiven, waaronder de 1e nat. St. Vincent, 1e nat. Bergerac en het Bordeaux duifje vlogen gelijk als jaarling mooie prijzen op de overnacht. Duivensport is mede gebaseerd op hoop en ik heb de overtuiging dat veel melkers dit wel heel erg serieus nemen. Het wachten op die ene prijs is vaak een teleurstelling. Hoe langer je wacht met de selectie des meer slechte duiven er over blijven.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Als ik geloof in een kweekduif mag deze altijd, in ieder geval, maximaal 3 jaar blijven. In het verleden moest deze dan minimaal een duif hebben gegeven die bij de eerste 100 nationaal kon vliegen maar gezien het aantal duiven wat tegenwoordig in concours staat ga ik dat aanpassen naar de eerste 75. Daarbij koppel ik graag oude kweekduiven tegen de jonge nieuwe aanwinsten.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Dat is van een aantal factoren afhankelijk. Mijn 1e nat. Bergerac heb ik gelijk naar haar prestatie op kweek gezet en daar heb ik nooit spijt van gehad. Vaak is het echter te laat en sneuvelt een vliegduif op het veld van eer. Ik had dit jaar een duif die op Barcelona hoog stond in alle internationale klassementen. Een week voor Barcelona bracht ik haar voor een lapvlucht op 50 kilometer en ik heb haar niet meer gezien. Eerder kweekte ik uit haar mijn Favori (o.a. 26e nat. Marseille) dus deze duif had ik misschien eerder op de kweek moeten zetten.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Wat mij betreft is de selectie van een duif het complete plaatje. Ik mag in de winter nog wel eens op tophokken duiven bekijken en kom dan altijd weer tot dezelfde conclusie, een superduif is vaak in de hand ook een topper. Deze super valt in een hok vaak op door zijn gedrag of de natuurlijke gezondheid qua uitstraling (paarse gloed in de nek enz.) Op het moment dat je een duif vast krijgt moet je gelijk dat goede gevoel hebben. Een sterk karkas en de wil om er vandoor te gaan. Ogen die iets onoverwinnelijks uitstralen en een moderne fondvleugel waarbij de laatste 4 pennen een goede ventilatie hebben en vooral niet het kippenmodel. Verder doet iedereen de handselectie op zijn eigen manier, dat is ook het mooie van de duivensport. Het verhaal dat je toch niets ziet aan een duif kan ik verwijzen naar fabeltjesland. Ik ken diverse liefhebbers opnoemen die de topduif eruit halen. Ik heb ook zat liefhebbers meegemaakt die niets in een duif zien. Het is dan verstandig om eens een goede liefhebber op het hok uit te nodigen. Het is overigens wel zo dat het verstand van een duif in de loop der jaren moet blijken.  Verder ben ik van mening dat een belangrijke eigenschap van een fondduif het karakter is. De wil om door te gaan moet er inzitten. Een duif die na het uitvliegen altijd als eerste naar binnen wil staat boven aan mijn lijstje. Ik speel nest en bij mij zijn dat vaak de beste duiven.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Zie vorige vraag.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Mee eens, dat is een uitgangspunt, echter ik heb ook duiven gezien (duivinnen) waarbij dit minder van toepassing was.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Vergelijk duiven met mensen. Als de vraagstelling ook op mensen van toepassing was had ik er zelf nu niet meer geweest. Een zieke duif krijgt bij mij nog een kans zeker als deze mij in de hand aanstaat of als het een bewezen duif is. Blijft de duif te lang tobben dan is het over en uit. Alleen bij hoge uitzondering ga ik naar een dierenarts. In het verleden heb ik 2 maal in de winter last gehad van paratyfus bij de duiven, ik was toen blij dat de Weerd mij van goed advies- en medicijnen kon voorzien.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Ik hou er niet van al zijn er zeker voorbeelden van echte topduiven waarop dat van toepassing was. Ik hou niet van zwervers en selecteer deze eruit. Bij oude duiven is dat anders, een bewezen duif mag herstellen en vaak gaat deze dan weer door met prijs vliegen. Zwervers houden vaak afwijkend gedrag en daar wil ik mijn tijd niet aan besteden. Bij mij vliegt een duif of zit binnen in het hok. Je zal bij mij geen duiven zien slenteren rondom de hokken.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Een vleugel die slap langs het lichaam hangt daar hou ik niet van. Een verspringing zie ik graag maar ook daar heb ik zat uitzonderingen op gezien.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Ben geen ogenkeurder maar heb er wel een gevoel bij. Een duif moet via het oog iets onoverwinnelijks uitstralen. Mijn 1e nat. Bergerac was een nachtvlieger. Zij keek als ware recht vooruit en dat heb ik bij meer goede fondduiven gezien. Bij het kweken zet ik wel graag een geeloog op bijv. een staaloog.

Jaco, dit waren mijn antwoorden op de vragen. Selectie is de toekomst. Ik wens een ieder succes.

Rik bedankt voor je heldere uitleg, die toch hier en daar wat afweek van de trend. Hierbij had je een goede motivatie, waarbij de lezer zelf kan bepalen of ze er iets mee kunnen. Top!
Dit was de laatste liefhebber over selecteren. Over een paar dagen nog een slotwoord over dit onderwerp.

 

 

Het bericht Selectie volgens Rik Ros verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 1)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden.

De bonnen worden de laatste dagen omschreven … het eind is in zicht. Uiterlijk maandag komen ze op Toppigeons. Hier alvast de eerste 6 schenkingen:

  1. Jay Lissenberg, Utrecht

Schenkt een laat jong 2017 uit één van zijn topvliegers. De vader van de schenking won de 2e NPO Orange 4e totaal NU tegen ruim 5.000 duiven).  Zijn nestmaat pakte de 20e nationaal Orange. Deze duiven kwamen uit broer maal zus. Die duiven komen uit de Lichte Brakelé met de 1e NPO Perigueux van Jay. De moeder van de schenking is een laatje van 2015 en komt uit een doffer die de 17e en 28e nationaal St. Vincent won. De stam van Jay is als volgt opgebouwd. De eerste marathonduiven, waar successen mee behaald werden kwamen uit een Rode Theelen-doffer via het kweekcentrum van Jaap van Alphen en een donkere duivin van Harry Brakelé, ‘de 647 van 2002.’ Hieruit kwam in 2003 een mooie Rode doffer. Deze duif presteerde goed en zijn kinderen ook. De Rode Doffer van 2003 werd gekoppeld aan zijn moeder, ‘de 647’ van 2002. Uit deze koppeling kwam de 1e NPO Perigueux van 2006. Deze doffer werd later ook de vader van o.a. de 37e nationaal St. Vincent. Uit deze moeder-zoon koppeling kwamen meerdere goede duiven, zoals de 14e NPO Brive en 10e nationaal St. Vincent. Deze ingeteelde stam vormt de basis van het hok van Jay Lissenberg op dit moment. In het kweekhok zitten nu nog 8 kinderen uit deze inteelt-koppeling. Om deze lijn te versterken zijn er verschillende duiven ingebracht. Dat versterken lukt natuurlijk niet bij alle duiven, maar wel met een doffer en een duivin van Jac. Steketee, een doffer van 2007 van Ko van Dommelen (uit Dubbel Gespierde maal Bolle Orleans Hulkje), een paar nieuwe duifjes van Harry Brakelé en door samenkweek met Jurrian van Amerongen. In 2014 won hij de 68e nationaal Marseille en in 2015 o.a. 30e, 41e en 68e nationaal St. Vincent ZLU en de 20e nationaal Narbonne. 2016 was helemaal super met de 20e nationaal Agen ZLU, de 4e, 27e, 76e en 99e nationaal Perigueux, de 4e nationaal Narbonne, de 25e en 26e nationaal Perpignan en bovenal de 1e nationaal Cahors. In 2011 won hij al eens zowel de 2e als de 6e nationaal Orange en de 17e nationaal St. Vincent 2012. In 2017 vloog Jay supersterk op de ZLU-vluchten waarop hij mee deed: 60e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 57e nationaal Agen jaarlingen tegen 5.935 duiven, 29e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven, 162e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven, 170e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven, 39e en 46e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven en 14e, 63e en 72e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie neemt dit late jonge duifje mee van zo’n  geweldig hok uit de Domstad?

  1. Johan en Fabian Wendel, Assen

Schenken een laat jong 2017 uit Muhammad Ali met zijn moeder. Deze doffer won de 8e NPO Perigueux en nog twee prijzen bij de eerste 50. Hij komt Laurent (Jellema x Limburg, via Gerrit Vedder) met Leto (Overwegend Gebr. Limburg rechtstreeks en via Gerrit Vedder, met in de stamboom Broer Spirit, Schele Geeloog en Miss Limbo). Uit dit koppel zijn meerdere goede duiven gekweekt. Muhammad Ali stond op zijn moeder Leto toen het jong van de schenking eruit kwam. Een inteeltjong naar de beste lijnen! Johan en Fabian Wendel uit Assen hadden een geweldig seizoen in 2016. Toen behaalden ze bij het NPO de 4e onaangewezen nationaal Kampioenschap marathon 2016 De beste hokprestatie marathon NPO op de vlucht Perigueux met een 1e, een 8e, een 14e en een 34e NPO tegen 1054 duiven met 5 duiven mee. Zij hebben over het gehele seizoen 34 duiven gezet op de marathon vluchten waarvan er 24x prijs is gevlogen, dat is prijspercentage van 70%. In afdeling 10 vliegen ze in 2016 een; 1e, 7e, 8e, 14e, 16e, 20e, 21e, 33e, 34e, 34e, 35e, 46e, 65e, 66e, 94e, 94e, 97e NPO. Nationaal sector 4. Pakken ze 6e, 11e, 32e, 37e, 43e, 46e, 66e, 71e, 75e, 80e, 91e, nat. In 2017 wonnen ze o.a. de 34e NPO Limoges, 30e nationaal Ruffec, 34e nationaal Dax, 41e NPO Cahors en  32e NPO Orange. Voor wie dit laatje uit bewezen vlieg- en kweekduiven?

 

  1. Rinus Lambrechts, Amersfoort

Schenkt een laat jong 2017 uit Zoon 1e nationaal Mont de Marsan (Jo) maal dochter 1e nationaal Dax (Jander). Tegen Jo zat de Bonte 65, tweevoudig duifkampioen in de Regio. Tegen Jander stond een kleindochter van hem (zoon Jander maal 1e nationaal Ruffec.) Rinus heeft een enorme staat van dienst op de middaglossing opgebouwd de afgelopen 25 jaar. Hij was 15 maal terug te vinden op Teletekst, werd Kampioen op de Middaglossing van Fondclub Gooi en Eemland, won 1e Nationaal Brive en had in de vorm van Kelsey de Beste Overnachtduif van heel Nederland. Ook in 2017 floot Rinus zijn deuntje mee met o.a. de 21e NPO Perigueux en de 64e NPO Bergerac. Voor wie dit laatje met twee grootouders die een nationale overwinning op hun naam hebben geschreven in de goede kweeklijn en met nog een paar topvliegers en -kwekers kort in de stamboom!!!

  1. Arco van Vliet, Amerstol

Schenkt een jong laat jong 2017 uit De Neus maal dochter Asduif Barcelona. De Neus won o.a. de 33e nationaal Cahors tegen bijna 7.000 duiven en 91e nationaal Bordeaux tegen ruim 6.000 duiven. Zijn broer (Thor) won de 3e nationaal Montauban. Neus is de vader van de 41e nationaal St. Vincent, 70e nationaal Narbonne en 108e nationaal St. Vincent. De moeder komt uit de Asduif Barcelona 2014-2016 van Nederland. Deze duif won o.a. de 7e en 70e nationaal Barcelona. Topvliegers over meerdere generaties zitten in deze schenking met een fantastische Barcelona-duif. Arco van Vliet heeft goed gevulde prijzenkast. De eerste jaren van dit millennium behaalde hij mooie uitslagen en fraaie series op de middaglossingen. In de afdeling 5 en het SNZH stond hij meerdere keren bij de kampioenen, maar de 7e plaats in het fondspiegeklassement over de jaren ’04-’05-’06 was misschien wel het mooiste van alles. Zeker omdat hij toen als enige liefhebber uit de westkant van Nederland in de top tien stond! In 2013 had hij een bijzonder goed seizoen en werd hij winnaar de West Nederlandse Marathon en was er de 1e nat. Bergerac sector2 met zijn topduif ‘’ Amazing Blue”. Deze doffer won de 1e,19e,30e en 75e nationaal in de sector 2. Bij WHZB behaalde “Amazing Blue” de 4e plaats en bij TBOTB werd hij 5e in 2013. In dat seizoen Sherpa  de 136e nat. St. Vincent ZLU en deze vlucht  was bepaald geen gemakkelijke. Deze duif werd later de 1e Asduif van Barcelona over de jaren 2014-2016. De opa van deze schenking. Wie gaat er met dit toppertje naar huis?

  1. Henk Boertje, Westerhaar

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018. Henk Boertje is een stabiele vlieger met regelmatig vroege duiven op de middaglossing. In 2017 was zijn hoogtepunt in de duivensport … de 1e nationaal St. Vincent in sector 3. Henk vertelt: ‘Mijn duivenstam bestaat uit duiven van Gebr. Limburg, Gebr Lowik, Henk Wegh, Jelle Jellema en uit mijn eigen ‘Oude 69’. Deze duif is in ons dorp nog steeds bekend. Ik ben dit seizoen met 12 koppels duiven begonnen voor de 7 middaglossingsvluchten. Verder heb ik 5 kweekkoppels.’ Wie gaat er naar Westerhaar voor een jonge duif van een klein hokbestand met superduiven?

  1. P.J. Westerlaken, Alblasserdam

Hans schenkt een prachtig laat jong uit bewezen kweek- en vlieglijnen. Deze schenking komt uit een zoon van de 15e nationaal Pau met een kweekduivin van Peter Oele. Deze vader is 75% Oele en 25% Cas van der Graaff en zn. De moeder van de schenking komt uit een broer van de duifkampioen met een duivin die een eerste van Ruffes won in het NIC (92e NPO tegen 3.839 duiven). Hans: ‘Vijfendertig jaar heb ik samen met mijn vader duiven gehad. Verschillende keren hebben we op teletekst gestaan. De duiven die we hadden kwamen van Adriaan van Gerwen uit Hedel die het soort van Marijn van Geel, Hein Oosterwijk en Gebr. de Kuiper op zijn hokken had. In 1997 hebben we een ronde jongen gehaald bij Jan Ouwerkerk. In verschillende duiven komen nog lijnen voor van de duiven van Jan. Ik ben in 2006 zelfstandig begonnen in Alblasserdam.  De eerste jaren met programmaduiven van Colijn-Ganus  en duiven van Adrie van de Rhee. Door drukke werkzaamheden ben ik 2011 gestopt met de programmavluchten. In dat jaar heb ik duiven aangeschaft bij Peter Oele (Oudelande) en Rik Ros (Lekkerkerk). Van mijn broer Piet Westerlaken uit Veenendaal zijn er in 2009  late duiven gekregen. Op de totale verkoop van Wiel Cramer, Grevenbrecht, is een doffer gekocht. Uit deze doffer zijn al goede duiven gekomen, zoals ‘de 701,’ die mijn broer Piet heeft gehad. Verder heb ik duiven aangeschaft in 2015 bij Gerrit & Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal en bij Koos Steenbeek in De Bilt. De eerste resultaten zijn er al in 2013 bij broer Piet in Veenendaal met een koppeling Wiel Cramer x Rik Ros:  19e Nat. Cahor 2013 van 6.542 duiven; 119e  en 157e Pau 2015 Fondunie 2000 van 860 duiven; 123e afdeling 8 Bergerac 2015 van 3478 duiven; 128e afdeling 8 Aurillac 2015  van 3239 duiven. Op het hok in Alblasserdam won de koppeling Wiel Cramer x Peter Oele:  12 sector 2  Cahor 2015 van 5279 duiven. In 2014  won een duif van Peter Oele een 15e ZLU van Pau 3.020 duiven en een duif van broer Piet.’  Hans heeft geen groot hok en ook niet veel duiven en zijn kinderen zijn ook gek met de duiven. Bij hem is het een echte gezinshobby. Wie koopt mooie laatje uit twee bewezen vliegers uit goede voorouders van dit kleine marathonhok?

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 2)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. De bonnen worden de laatste dagen omschreven … het eind is in zicht. Uiterlijk maandag komen ze op Toppigeons. Hier alvast de schenkingen 7 tot en met 13:

  1. Jan Broersma, Roodeschool

Jan schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg uit zijn superstam. Jan heeft niet veel duiven om te spelen en omdat zijn duiven geweldige afstanden af moeten leggen, is het moeilijk om op elke vlucht met een goede ploeg aan de start te komen. Hij kan zijn duiven niet vaker spelen dan twee keer per jaar, anders speelt hij ze kapot. Toch lukt hem dat elke keer weer. De duiven stammen veelal af van nationale tophokken zoals van Koop & Gerda Kiekebelt Drijber, J.Corstjens Thorn en Tonnie van Dam uit Hattemmerbroek. Ook nazaten van een aangeschafte rode doffer van Glazenburg uit Winschoten doen het goed en wat nieuw bloed van de stuntman uit Beerta Ton v.d. Walle. Deze duiven moeten zich nog gaan bewijzen. De afgelopen jaren stonden zijn duiven regelmatig op de landelijke teletekst zoals in 2013 speelde een duivinnetje de 2e Nat. Ruffec Sector 4 en in 2016 een doffertje de 9e Nat. St.Vincent Sector 4. Dit was tevens de snelste duif van de afdeling 10 op de allergrootste afstand. (1236 km). Behaalde kampioenschappen uit het verleden weet hij niet zo op te noemen omdat hij dat niet echt bijhoudt. Verser in het geheugen liggen de prestaties van het 2015, hier werden zijn duiven 8e kampioen Onaangewezen in de sector 4 en 3e Marathon van de afdeling 10 en werden in de Fondclub Noord Nederland meerdere titels behaald. In 2016 ging het allemaal een tikje beter. Jan begon met de 85e NPO Limoges, 55e nationaal Albi en de 39e en 102e nationaal st. Vincent (2 mee), maar daarna werd het alleen maar beter:  8e en 19e nationaal Orange en 8e nationaal Cahors. Het slotstuk was NPO Bergerac. Jan had 8 duiven mee en evenzoveel prijzen (100%), beginnend met: 12, 38, 39, 54 en 57. Jan werd in zijn afdeling 1e aangewezen en 6e onaangewezen Kampioen op de Marathonvluchten. 2017 was ook goed te noemen: 7e en 18e nationaal St. Vincent, 72e nationaal Bergerac, 39e NPO Limoges, 11e, 50e en 51e NPO Orange en 7e NPO Cahors. Wie koopt dit mooie laatje van deze kleine melker met grootse prestaties op een enorme afstand?

  1. Rob Timmermans, Schellingwoude

Schenkt een laat jong 2017 uit bewezen kweek- en vlieglijnen. De vader is een zoon van Mitchell (3e nationale Asduif Narbonne (o.a. 37e en 48) en het Veerman-duivinnetje (31e nationaal Pau en 69e nationaal Narbonne. De moeder van de schenking is ingeteeld naar de Mooiste Bolkop van de familie Hendriks (Bolkop x kleindochter). Deze doffer komt uit de 7e nationaal Dax met de 6e nationaal Bordeaux. Een mooie schenking van onze Rob, die het Marathonduivenjournaal een warm hart toe draagt en er is hem alles aan gelegen om u tevreden weer naar huis te laten gaan. De duivenstam van de man uit Schellingwoude bestaat voornamelijk uit duiven die zijn oorsprong vinden bij Adrianus van der Wegen uit Steenbergen. Natuurlijk zijn daar de laatste jaren andere duiven bijgekomen, maar de kern is nog steeds van Steenbergse oorsprong. De Van der Wegen-duiven werden gehaald bij de zonen van Adrianus, Antoon en Luci van der Wegen en Jacques van der Wegen. Verder kwam er soort van Muller naar Schellingwoude, zoals Red Gloria van Cees en Carlo Dominicus en De Genaaide en Het Superkoppel via duivenvriend Eric-Jan Piels. Van wijlen Flip Giele kwamen ouderwetse Aarden-duiven. Uit Volendam kwam via Gerrit Veerman het soort van Jan Peters uit Bemmel (Betuwe-koppel). Van zijn grote duivenmaten Gert Jan en Jeroen (Familie) Hendriks kwamen duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Marcel Braakhuis, Gebr. Kuypers en Van der Wegen. Sinds 3 jaar hebben Gert Jan en Jeroen Hendriks en Rob een gezamenlijk kweekhok. Hieruit put hij elk jaar 50 jonge duiven. De laatste jaren hebben ze hun taaie fondstam moderner gemaakt met nieuwe aankopen. Bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel zijn jongen uit hun toppers gekocht. ‘De Superkweker Stet’ hebben ze een jaar geleend. Deze topduif komt uit Het Betuwe koppel. Deze doffer is zelf een Supervererver. Deze duif zit nu bij de comb. Verweij-De Haan. Drie kinderen van deze superduif zitten op het kweekhok. De 4e uit deze duif is een goede kweker bij Verweij-De Haan. Afgelopen voorjaar zijn er vijf nieuwe aanwinsten gekocht bij de verkoop van Arjan Beens. Deze duiven stammen allemaal af van ‘Snelle Jelle.’ De laatste jaren heeft Rob Timmermans veel kampioenschappen in groot verband bij elkaar gespeeld met zijn duiven: Fondclub Noord-Holland: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen ZLU Samenspel Noord- en Zuid-Holland (SNZH): 4e Superprestige ZLU, 5e onaangewezen en 3e aangewezen Generaal Kampioen ZLU en 3e Keizer Kampioen ZLU Fondunie 2000: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen Algemeen Kampioen, 1e Pyreneeëncup
De ZLU: 5e Pyreneeëncup, 2e WESM Sportblad De Duif: 1e Internationale Gouden Duif Zware Fond PIPA: 1e International All Time Pigeon (I.A.T.P.) Dit laatste kampioenschap gaat om de 1e getekende van de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan
Enkele topprestaties op de ZLU voor het jaar 2014: 7e nat. Narbonne 2011, 51e nat. Barcelona 2012, 16e nat. Perpignan 2013. In het jaar 2014 won hij de volgende prijzen in de ZLU-competitie: 31e en 37e nat. Pau, 67e en 94e nat. Barcelona, 33e en 124e nat. Marseille, 124e nat. St. Vincent en 48e en 124e nat. Narbonne. In 2015 vloog Rob o.a. 26e nationaal Bordeaux ZLU, 63e en 88e nationaal Barcelona en 74e en 89e nationaal Narbonne. In 2016 won Rob o.a. de 3e nationaal St. Vincent en 98e nationaal Pau. In 2017 speelde Rob: 33e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven en de 130e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven. Meer info op: http://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/rob-timmermans-schellingwoude-deel-2/ Wie komt dit laatje van onze Rob halen?

  1. Kees Droog, Andijk

Schenkt een laat jong 2017 uit 78e nationaal Narbonne (Cor Schermer x Bennie Homma) met de 56e nationaal Barcelona (Cor Schermer x Cees van der Laan). Een kind rechtstreeks uit twee kopvliegers. De soorten die de hokken van Kees Droog bevolken komen van Cees van de Laan en Cor Schermer uit Castricum, Fré de Boer (Bovenkarspel), Jelle Jellema (Nijverdal), Bennie en Loes Homma (Balk) en Jan Roelofs (Alkmaar). Vorig jaar won de man uit Andijk al o.a. de 22e en 57e nationaal Marseille en de 41e , 61e en 70e St. Vincent ZLU. Kees had in 2015 een geweldig seizoen. Hij won niet alleen nationaal en internationaal Barcelona, maar was verder terug te vinden op de ZLU-uitslag op de volgende vluchten met o.a. de volgende resultaten 6e nationaal Pau, 71e nationaal Bordeaux ZLU, 89e nationaal Barcelona (naast de 1e nationaal), 8e en 20e nationaal St. Vincent ZLU, 106e en 108e nationaal Marseille, 78e nationaal Narbonne en 9e, 18e, 35e en 40e nationaal Perpignan. In 2016 had Kees ook een voortreffelijk vliegseizoen die startte met een 1e nationaal Pau. Later in het seizoen 2016 won Kees nog de 55e nationaal Agen, 33e en 56e nationaal Barcelona, 10e nationaal Marseille en de 28e nationaal Narbonne. De winter van 2016/2017 was minder motiverend. Voor 2017 koos Kees een paar vluchten uit om te laten zien dat zijn duiven tot de beste van Nederland behoren: 111e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 8e, 9e, 29e, 124e en 126e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en 13e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie koopt dit laatje met goede, hele goede en topprijsvliegers als achtergrond?

  1. Gerard Dekker, Assendelft (Kweekhok GEMADE)

Schenkt een bon voor een jonge duif 2017.  Deze mooie bonte duif komt uit Bonte Hans (Knetsch). Deze doffer komt van twee kanten uit Hans’ stamkoppel. Kort in de stamboom zit Jopie, 5e nationaal Marseille. De moeder is Arianne. Ook zij komt uit de beste Knetsch-lijnen (overwegend Van Wanroy).
Gerard: ‘Ik beheer voornamelijk een kweekhok waar het overnachtfond betreft. Als ik mee speel op de overnacht is het meestal met 1 of 2 duiven. In 2015 is alleen aan de laatste Cahors meegedaan. Op de website gemade.nl kun je echter wel duiven, geboren op het kweekhok GEMADE met hun prestaties terug vinden. Zoals de 11e nat. Barcelona en beter nog dit jaar 3 duiven van Hans Romijn uit Zuidland die op Pau binnen de eerste 100 eindigde.’ Gerard is in het bezit van een geweldige stam marathonduiven van Hans Knetsch uit Katwijk. Een man die zijn sporen heeft verdiend op de marathonvluchten en waarmee bijvoorbeeld ook Willem van der Velden (Boskoop), de beste Barcelona-speler van deze eeuw, mede zijn hok heeft opgebouwd. Gerard is hier zelf heel bescheiden onder, maar zijn kweekmateriaal is helemaal top !!! Voor meer info … www.gemade.nl
Voor wie het mooie beestje van Gerard Dekker?

 

  1. Gerrit Jan van Vilsteren, Zwolle

Schenkt een laat jong 2017. Gerrit, grote vriend van Het Marathonduivenjournaal, schenkt een laat jong uit superlijnen. Gerrit: ‘Jaco, ik wilde hem zelf houden voor de kweek … maar ik gun hem jou … voor je geweldige werk van het Marathonduivenjournaal.’ De vader van de schenking komt rechtstreeks uit Het Superkoppel, waar o.a. de 3e nat. Orange en 3e en 12e nationaal St. Vincent uitkomen. Dit Superkoppel bestaat uit een doffer van Cas van der Graaff (vader 38e nat. Barcelona uit Parel maal Raket) maal Inteelt Klamper van Cor de Heijde. Deze doffer vormt samen Het Prinsesje van Ton Bollebakker het Superkoppel. De moeder van de schenking won in 2017 als jaarling de 5e NPO Cahors. Zij komt uit de Donkere van Eijerkamp met een Zoon Raket x Zus Madonna. Dit laatstgenoemde koppel vormt ook voor 50% de basis van het Geweldige Koppel van Koos Steenbeek waar de 1e nat Cahors, 2e NPO Brive, 3e en 4e nationaal St. Vincent en 4e nat Orange uit komt (drie verschillende duiven).
Gerrit van Vilsteren heeft de laatste jaren laten zien dat hij bij de beste marathonspelers van sector III te behoort. Vele vroege prijzen vielen hem ten deel. Naast de 3e nationaal Orange, 3e nationaal St. Vincent, 12e nationaal St. Vincent en 24e nationaal Montauban won de man uit Zwolle nog vele kopprijzen. Een kleine greep uit recente kopprijzen: 7e nationaal Cahors, 15e nat. Perigueux, 16e nat. Perigueux, 20e nationaal Albi, 26e nationaal Cahors, 29e nat. Perigueux, 36e nat. Cahors, 41e nationaal Orange en 41e nationaal Cahors. In 2016 ging Gerrit weer te keer met een rij vroege prijzen, zoals: 8e nationaal Albi, 29e nationaal Cahors, 1e NPO Bergerac en 1e NPO Limoges (4e ‘nationaal’ van alle Nederlandse deelnemers). In de superfondclub GOU werd Gerrit 1e onaangewezen Kampioen op de middaglossing. Gerrit Jan heeft duiven van Eijerkamp (hoofdzakelijks Van Wanroys), Ton Bollebakker (hoofdzakelijk Van der Wegens), enkele duiven van Piet Heikamp uit Zetten en duiven van Cor de Heijde via Tiest van Turnhout ut Raamsdonksveer. In 2017 won Gerrit o.a.: 11e en 29e nationaal St. Vincent, 8e, 47e en 56e nationaal Perigueux, 42e nationaal Dax, 88e nationaal Bergerac en 5e en 28e NPO Cahors. Wie o wie gaat er met dit superduivinnetje vandoor uit een weergaloos superkoppel?

  1. Comb Seelen, Borne

Schenken een bon voor een jonge duif 2018. Vader en de twee zonen Seelen hebben hun fondstam opgebouwd met duiven van Appie Pas, Wilfried Stiel, Hans van der Veer, Martin Vinkenborg, Mark van den Berg, Verweij-de Haan en Jelle Jellema. De mannen doen al jaren met de beste mee en zijn nog beter hun best gaan doen, sinds het niveau in Borne en omgeving verbeterd is. Ze wonnen in de Marathon Noord competitie de Herman vd Velden-trofee. De beste resultaten op St. Vincent en Barcelona samen. In 2016 wonnen ze o.a.: 140e nationaal Pau tegen 3.788 duiven, 94e nationaal Agen Oude tegen 6.887 duiven, 80e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven en  15e, 34e en 85e nationaal St. Vincent (4 duiven mee). In 2017 wonnen de mannen de 16e en 57e nationaal St. Vincent tegen 3.093 duiven, 12e nationaal Dax tegen 2.573 duiven en 16e en 34e nationaal Bergerac tegen 6.219 duiven. Wie koopt deze schenking van een sympathieke combinatie?

  1. Klaas Buwalda, Sint Jacobiparochie

Schenkt een bon voor een jonge duif of koppel eieren omstreeks juni 2018 in overleg uit de kwekers. Klaas: ‘In 2012 heb ik de overstap gemaakt naar de grote fond omdat wij gingen verhuizen. In 2013 meegedaan met een paar vluchten, waaronder Ruffec, Orange en de laatste Bergerac met jaarlingen. Ik mocht toen al in 2013 met een jaarling een teletekst notering bijschrijven. In 2014 heb ik alle vluchten meegedaan behalve St. Vincent, daar vond ik het nog te vroeg voor. Helaas gingen er twee vluchten niet door en kon ik niet meedoen voor de kampioenschappen. In 2015 heb ik voor het eerst alle vluchten meegedaan en dit resulteerde in de volgende kampioenschappen:
1e onaangewezen NIC Holwerd, 2e aangewezen NIC Holwerd, 2e keizer Nic Holwerd, 1e onaangewezen NOF(Holwerd, Zwaagwesteinde en Damwoude), 1e aangewezen NOF, 1e keizer NOF, 3e onaangewezen Provinciaal, 5e onaagewezen sector 4, 7e aangewezen sector 4, 1e onaangewezen Friese Fondclub.
Het was dus een topjaar met ook nog een teletekstnotering op Cahors en veel vroege prijzen.
In 2016 ging het nog beter en werd er zelfs een 1e Nationaal gewonnen op Orange, een droom die werkelijkheid werd. In het NIC werd ik 3e onaangewezen, 1e aangewezen en 1è keizer en in het NOF 4e onaangewezen, 1e aangewezen en 2e keizer. Kortom weer bij de kampioenen. Overige eindstanden zijn nog niet bekend. Stam bestaat uit: Jellema, Jan Ernest, Sjaak Buwalda, lijnen van Auke Heidsta, Arjen Beens, FondGoud Oost, Jelle Outhuijse, Comb. Rekker/Westr, Allard Dijkstra etc…De kruisingen tussen de Jellema’s en de Jan Ernest duiven doen het bij mij het beste.
Top noteringen tot nu toe: 1e Nat. Orange 2016 sector 3 + 4(gehele lossing), 2e jaarling Orange sector 4 2013, 4e NPO Cahors 2015, 5e Nat. Cahors 2015, 7e NPO Limoges 2016, 8e NPO Perigueux 2016, 9e Nat. Perigueux 2016, 10e NPO Orange 2013, 14e NPO Bergerac 2015, 16e Nat. Bergerac 2015, 20e NPO Limoges 2014, 20e Nat. Orange 2013, 24e NPO Cahors 2015, 24e NPO Bergerac 2015 en 25e NPO Limoges 2015, 26e NPO Cahors 2015, 26e NPO Orange 2015, 29e NPO Orange 2015, 31e Nat. Cahors 2015, 35e Nat. Orange 2015, 35e Nat. Cahors 2015, 35e NPO Limoges 2015, 40e NPO Limoges 2015 enz … In 2017 won Klaas o.a. de 85e NPO Limoges, 99e NPO St. Vincent, 82e NPO Orange en 65e NPO Cahors. Een geweldige erelijst. Voor wie dit laatje van deze geweldige en nog jonge topspeler?

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 2) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Huldiging Kampioenen Marathon Noord (2 en slot)

$
0
0

Zaterdagmiddag 28 oktober was de jaarlijkse kampioenenhuldiging van de Marathon Noord. Het was weer ouderwets gezellig met om 5 uur een heerlijk lopend buffet. Er is altijd genoeg tijd om de relaties onderling aan te halen. De Kampioenen werden waardig gehuldigd dankzij Margreet Koeman, als een echte spreekstalmeester, en Patrick Sticker, die als een professionele presentator die kampioenen de eer gaf die hen toe kwam. Achter de schermen hebben de bestuursleden die middag in elkaar gevlochten en gezorgd voor een prachtig prijzenpakket. Op de tafels lag het prachtige jaarboek, wat de deelnemers thuis hadden gestuurd met prachtige verhalen over de vluchtwinnaars en kampioenen. Kortom Stichting Marathon Noord is een geweldig uithangbord voor onze Marathonduivensport !!! Het was weer in één woord geweldig !!!

Barcelona
1. Coen van Haarlem
2. Jan Schreurs
3. Willem van der Velden
4. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen
5. Bernard van der Horst

Marseille 
1. John Hardebol
2. Verweij- de Haan
3. Richard Kuijer
4. Comb. Hartog
5. Dick van Dam

Perpignan 
1. Pieter Woord
2. Dirk en Elitsa Veldhuis
3. Gertjan Rigter
4. Coen van Haarlem
5. Bernard van der Horst

         

Kampioenen Ochtendlossing 
1. Geert Tiemes
2. Jelle Jellema
3. Ben van Holland en zn
4. IJsbrand Kaptein
5. Jan Grootoonk
6. Comb. Jan Hommes en zonen
7. Theo en Bernard Burgers
8. Wim Kuijt
9. Bernard van der Horst
10. Murk en zoon

Winnaar Herman van der Velden-Trofee (Beste prestatie combinatie St. Vincent en Barcelona) 
Koos Steenbeek en zoon

Criterium der Azen Ochtendlossing 
1. Bernard van der Horst
2. Theo en Bernard Burgers
3. Team Vollebregt

Beste duif over drie jaar Ochtendlossing 
1. Bernard van der Horst
2. Theo en Bernard Burgers
3. Comb. Bosman

 

Het bericht Huldiging Kampioenen Marathon Noord (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 3)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. De bonnen zijn de laatste dagen omschreven. Gisterenavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 14 tot en met 19:

  1. Comb. Gielen-Cop (vanaf heden Wim Gielen), Breda

Schenkt een bon voor een jong uit de kwekers 2018 uitzoeken, zonder, dat je weet wat de ouders zijn, in overleg. Een grote kans op een jong uit de topvliegers van het seizoen 2017 of hun ouders. Deze combinatie is in 2015 begonnen met het deelnemen aan wedvluchten en wel met de jonge duiven. Ze hebben een kweekhok met duiven van vooral Jellema, Kastelein en Harold Zwiers. In 2017 (pas hun 3e jaar) hadden ze een geweldig seizoen. Met de 4e nationaal Bergerac (in juni) tegen 8.389 duiven en 1e nationaal Bordeaux tegen 6.480 duiven. U heeft een kans op een kind of broer of zus uit deze topvliegers … koop deze bon !!!

  1. Ad van Heijst, Wijchen

Schenkt een late jonge duif 2017 uit de 5e nationaal St. Vincent 2017. Vader ‘de 020’ speelde dit jaar de 5e  nationaal St Vincent S3 en de 111e  nationaal Dax. De moeder van ‘de 020’ komt van Cees van Oers, de marathonman uit Heerle, en gaf reeds twee duiven die op teletekst stonden. De vader van ‘de 020’ komt van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit de Donkere 76 (Zoon Jo: 1e nationaal St. Vincent) met de Witpen 930 (Inteelt Bonte 160: 6e nationaal St. Vincent). De moeder van de schenking is soort van moederszijde van Bas Weijers en de vader is een jong van een duif van Bas Weijers maal een duivin van Theo Burgers uit zijn goede soort.
De huidige stamopbouw gaat terug naar 1986. Ad startte toen opnieuw op een nieuw adres. Er kwamen toen wat duiven van vader Cees van Heijst (o.a. lijn van miss Dax 1-e nationaal Dax 1996 (snelste van het geheel)) samen met een 4-tal duiven van achterneef Cees van Heijst uit Bergen op Zoom (ook een nationale winnaar) en een 2-tal van Gert-Jan Knoop uit Est. Een doffer van toen, genaamd de ‘Blauwe Biemans van ‘86’ werd stamvader en zette maar liefst 100 jonge duiven op de wereld, die voor het overgrote deel voor goede nazaten hebben gezorgd bij zowel Comb. Van Heijst als bij vele anderen. Een zoon van de ‘Blauwe Biemans, de 671, werd 2e beste duif van Nederland. Weer een zoon van hem gaf met 4 verschillende duivinnen duiven die teletekst hebben gehaald. Over vererven gesproken. De stammoeder van Andre en Jeroen Driessen uit Wijchen komt ook uit deze 671. Deze vader-zoon combinatie maakt al jaren de dienst uit op de middaglossingen in afdeling 8. Hetzelfde geldt voor Pieter Guelen uit Wijchen. Zo kunnen we nog een lijst van liefhebbers opnoemen die goed zijn met de ‘Van Heijst’ duiven. Wie we niet moeten vergeten is de Nationaal Kampioen Marathonvluchten 2015, Comb. Verwaayen uit Deest, die hun superstam mede hebben opgebouwd met een topduif van het soort van Ad van Heijst via Pieter Guelen. De 2e Kampioen Middaglossing Hans Hanssen heeft voor het grootste deel duiven van Ad. Ga zo maar door! Met deze duiven als basis heeft Ad inmiddels bijna 25 keer op teletekst gestaan. De afgelopen jaren zijn er bij diverse liefhebbers wat duiven bijgehaald. O.a. het soort van Jan Ernest (rechtstreeks) of via Cees van Heijst of Pieter Guelen doet het ook goed en is prima kruismateriaal op het oude soort. Dit jaar werd na wat bestuurlijke jaren,  waarin wat minder tijd voor de actieve duivensport was, de draad weer fanatiek opgepakt met dit seizoen weer 2 teletekstvermeldingen. Op Aurillac de 5e  sector 3 en op Bergerac de 4e  sector 3. Maar ook op de ochtendlossing doen ze het goed Zo speelde Ad in 2010 nog de 4e  nationaal Marseille. Kortom het goede soort zit er nog steeds. Ook in 2016 liet Ad weer zien dat hij over goede duiven kan beschikken met o.a. de 5e nationaal Perigueux, 9e, 26e en 75e nationaal Cahors en 16e, 20e, 31e, 47e en 83e NPO Bergerac. In 2017 behoorde Ad weer tot de besten met o.a. de volgende prijzen: 5e nationaal St. Vincent, 55e nationaal Perigueux, 80e nationaal Dax en de 3e nationaal Bergerac. Wie neemt dit rassige duifje uit Wijchen mee uit een stam die al bijna 30 jaar toppers aflevert?

  1. Martin de Poorter, Sluis

Schenkt bon koppel eieren begin maart 2018 in overleg met Martin … Tot en met 2012 werden de programma vluchten gespeeld met de nadruk op de mid/dagfond. Vanaf 2013 werd  doorgestart en worden  er alleen nog de ZLU vluchten gespeeld. Dus nog maar 3 jaar. De mooiste prestaties op de fond tot nu toe: 1e Nat. St Vincent ZLU 2012 tegen  3.161 duiven, 3e Int. St Vincent 2012 tegen 13.085 duiven, 1e NPO  Bergerac 2015 tegen 2.343 duiven, 8e Nat. Bordeaux ZLU 2012 tegen 4.447 duiven, 9e Nat. Agen ZLU 2014 tegen  4.379 duiven. De kweekbasis bestaat momenteel met name uit kinderen van Rainman 1e Nat St Vincent ZLU 2012 en Levi 1e Nat St Vincent ZLU 2013. Rainman gekweekt door BDS Team is een 100% A & R Desaer duif en kunnen we eigenlijk typeren als de “moderne” fondduif, snel maar ook taai genoeg om vluchten tot 950km op 1 dag met succes af te leggen.
Zo won een volle broer van de vader van Rainman de fameuze Monty een 11e Nationaal op een keiharde Montauban aan 1016mpm. Ook de kinderen van de Levi gaan een prominente rol spelen in de kweekbasis. De Levi (gekweekt door Aad Kuyt) werd aangekocht samen met sportvrienden Piet de Vogel en A.P. Overwater, na zijn overwinning op St Vincent ZLU 2013 en is inmiddels door verkocht naar Gerard Koopman. De Levi won in zijn carriëre o.a. 1e   Nationaal St.-Vincent Zlu 3.282 duiven (1037km) (ochtendlossing), 5e   Internationaal St.-Vincent 10.944 duiven, 4e   Nationaal St.-Vincent Sector 2 5.336 duiven (Middaglossing) en 128e Nationaal St-Vincent Sector 2 4.858 duiven (Middaglossing). Er werd en wordt altijd gezocht naar geschikt kruisingsmateriaal om tegen de kinderen van deze 2 Toppers te zetten.
Veel ingeteeld Jan Aarden bloed werd ingebracht. Tevens werden er uit actuele topduiven en bij de actuele topkolonies duiven aangeschaft om te kruisen tegen de Rainmannen en Levi’s en te testen op het vlieghok, veelal kinderen van nationale winnaars of topverervers. Dit kruisingsmateriaal werd gehaald bij o.a. Piet de Vogel, A.P. Overwater, Jos Pepping, Verweij-de Haan, Sjaak van de Velde & zn, Wim Kooreman, Batenburg – vd Merwe, Pierre Vercamst, BDS Team, Frederik Leliaert, A & R Desaer, Piet van de Merwe en Carlo Gyselbrecht. Daarnaast werd en wordt er samen gekweekt met o.a. A.P. Overwater, Mark van de Berg en Eduard Ulijn en wordt het beste van het beste tegen elkaar gezet of uitgewisseld!
De New Rainman, deze duif vloog in 2014 terwijl het gros van de kopduiven in Limburg viel, de 9e Nationaal Agen Zlu jaarlingen. In 2015 miste hij van Agen Zlu maar revancheerde zichzelf op een keiharde Bergerac door 1e NPOBergerac 2.343 duiven te winnen. In 2016: 31e, 50e, 63e nationaal Pau, 101e en 131e nationaal Agen jaarlingen, 18e, 115e en 141e nationaal Agen ZLU Oude en 145e nationaal Perpignan. In 2017 won Martin o.a.: 125e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 5e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven, 51e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven en 32e en 115e nationaal Perpignan tegen 4.578 duiven. Voor nog meer info: www.poorterpigeons.nl Wie wil deze bon niet hebben … iedereen toch? Hij schenkt uit het beste wat hij heeft, dus pak uw kans !!!

 

  1. Paul Grolleman, Landgraaf

Schenkt een laat jong 2017 rechtstreeks uit de 23e nationaal Narbonne. De vader won de 23e nationaal Narbonne. Deze doffer komt uit een goede doffer van Jac. van den Bosch met een kleindochter van de Etterbak van Vrösch-Meyers en Rambo van Fons van Ophuizen. De moeder van de schenking komt uit twee duiven van de Duitse topper Heinz Seegmüller. Je ziet in deze duif terug, De Pau, de Kleine Didi, De Super As (Carteus), de 1e Internationaal Pau en de Witpen 401 (Henk de Bree). Duiven om van te watertanden! Paul heeft een mooie stam voor de marathonvluchten. Duiven van opa Jan Cobben en wijlen Fons van Ophuizen. In 2016 won Paul de 2e, 29e, 31e en 93e nationaal Agen Jaarlingen tegen 4.679 duiven en 83e en 168e nationaal Perpignan tegen 4.827 duiven. In 2017 won Paul 32e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 122e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven, 99e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven en de 23e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven. Voor wie het laatje van deze Limburgse topper?

  1. 18. Tom en Bianca van Dee, Tiel

Schenken een late jonge duif 2017. Dit laatje komt uit een doffer die komt uit een doffer die een 1e van Cahors en een 2e van Brive won in het inkorfcentrum met een duivin van Piet Heikamp, ingeteeld naar de Parel (stamdoffer van Piet Heikamp op het moment). Deze duivin is een kleindochter van de 1e nationaal Barcelona van Willy Looymans.  De moeder van de schenking komt uit een bewezen kweekkoppel.
Tom en Bianca hebben hun hok vooral opgebouwd met duiven van regionale toppers, zoals Piet Heikamp, Jac. Steketee, Jan Polder, Saarloos via Albert Klaasen en Mijnis Gijsen. In het verleden deed Tom al met de beste mee op de grote fond. Toen werd er nog een beetje vastgehouden aan het programma. Sinds enkele jaren is de focus helemaal op de marathonvluchten en gaan de prestaties naar grote hoogte. In 2016 werden Tom en Bianca Kampioen Meerdaagse Fond van de gehele afdeling 7 Midden Nederland. Enkele uitslagen: 59e NPO Brive 2013, 11e NPO Orange, 27e en  69e NPO St Vincent, 2015 16e en 19e NPO Orange 2015 86e NPO Bergerac 2015 10e en 69e NPO St Vincent 2016 63e NPO Perigueux 2016 11e en 73e NPO Albi 2016 34e en 68e NPO Cahors 2016 34e en 68e NPO Bergerac 2016. Kampioenschappen 2016 meerdaagse fond AFD 7 1e en natuurlijk ook in Regio C 1e Meerdaagse Fond. 2016 was een geweldig jaar voor Tom en Bianca. In 2017 behaalden ze deze kampioenschappen weer. Met o.a. de volgende vluchtresultaten: 39e nationaal St. Vincent, 45e nationaal Perigueux, 18e nationaal Dax, 82e nationaal Bergerac, 12e, 13e en 40e NPO Orange en 68e en 77e NPO Cahors. Wie neemt dit Tielse laatje?

  1. Wim en Sven van Houten, IJsselstein

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 uit de stamkwekers van de Familie van Houten. Wim van Houten schenkt een bijzonder jong uit de kwekers die al zoveel Barcelona-cracks voortbrachten. De achtergrond van de Van Houten-duiven is bekend en die hebben bij veel andere hokken de duivenstam sterker gemaakt. Maar nog even een samenvatting van de huidige samenstelling: Het kweekhok bij Wim en Sven is eigenlijk ook het familiekweekhok want de jongen uit dit hok vliegen ook bij de broers van Wim. Coos, Martien en Kees en Gert-Jan spelen ook geweldig met deze duiven en binnen de familie wordt dan ook met regelmaat bij de eerste 100 nationaal gevlogen. De duiven waar dit mee gebeurt zijn nog steeds de “oude” lijnen waarmee ze al jaren aan de top staan en toch ook nog steeds betere resultaten weten neer te zetten. Zo zitten er natuurlijk de duiven van Gerard van Tuyl, Jan Ernest, Martin Vinkenborg. Wim heeft na de verkoop ook weer enkele duiven teruggehaald, o.a. bij Ronald Geerdink. Ook heeft hij nu de vader van de Rood Vinkenborg te leen via Jan Morsink. Deze komt weer op de Rood Vinkenborg om deze toplijn te behouden. Ook de vader en moeder van de “Barcelonaduif” (138e nat. in 2013) van plaatsgenoot Alex van den Beld zitten weer bij Wim en Sven in het hok. Vader Wim won natuurlijk samen met zijn broer Nationaal Barcelona. Verder wonnen ze de laatste jaren: 2012: 19e Nationaal Bordeaux jaarlingen en 19e Nationaal Marseille. 2e nationaal Montauban 2008, 8e nationaal Brive, 11e nat. Perpignan, 15e internat Barcelona dv, 15e nat. St. Vincent, 17e nat. St. Vincent, 20e nat. Limoges, 20e nat. Perigueux, 27e nat. Barcelona, 34e nat. Barcelona, 45e nat. Bordeaux, 46e Internationaal Barcelona’09 en 53e nationaal Barcelona. In 2013 won hij ook nog eens de 3e nationaal Barcelona en de 4e nationaal St. Vincent ZLU. Een unieke kans op bewezen Barcelona-bloed! Sven vliegt sinds enkele jaren op zichzelf. In 2013 pakte hij op de zware Barcelona de 70e en 75e nationaal en op Narbonne de 99e nationaal en in 2014 de geweldige 12e plaats op Nationaal Barcelona. In 2016 hadden Sven en Wim wederom een prima jaar met onder andere de volgende resultaten: 118e en 130e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven, 9e nationaal Marseille tegen 3.320 duiven, 43e nationaal Perpignan tegen 4.827 duiven en 18e en 65e nationaal Perigueux tegen 7.022 duiven. In 2017 had broer Gertjan een prima jaar op zijn kleine hokje met de duiven van de familie: hij pakte o.a. de 153e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 88e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en 58e nationaal St. Vincent ZLU. Wie gaat er naar IJsselstein voor een jong van een supersterk Barcelona-hok?

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 3) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Evaluatie Thema Selecteren

$
0
0

De laatste weken zijn er wekelijks een paar artikelen verschenen over hoe verschillende goed spelende duivenliefhebbers tegen Selecteren aan kijken. De reacties op mijn oproep om 10 vragen over dit onderwerp te beantwoorden waren gigantisch. Bijna iedereen reageerde, zodat we veel artikelen konden plaatsen en een zo breed mogelijk beeld konden schetsen over dit onderwerp.

Wat mooi was om te lezen is dat de goed spelende liefhebbers de prestaties als belangrijkste selectiemethode zien. Sommigen zien graag een goed gebouwde duif of een duif met een gesloten stuit. Het is echter ondergeschikt aan de prestaties die de duif levert. Als een duif die deze kenmerken minder bezit leuke prijzen gaat verdienen, dan wordt de bouw en stuit gelijk minder belangrijk. Kweekduiven worden net zo geselecteerd als de vliegduiven. Al zijn het bij de kweekduiven de prestaties van hun nazaten die de doorslag geven. Om als vliegduif te ‘promoveren’ naar kweekduif zijn de prestaties van hun nazaten belangrijker dan die van henzelf.

Als je jarenlang selecteert op prestaties kan er weinig aan de bouw mankeren. Als een liefhebber dan denkt dat een duif met prestaties een mindere bouw heeft, moet deze liefhebber bij zichzelf te raden gaan of hij dat wel goed ziet en misschien zijn visie bij gaan stellen. Ik zie liever een duif met prestaties en een mindere bouw (wat dat ook moge wezen), dan andersom. Toen ik voor het eerst bij Jelle Jellema was en duiven in de hand kreeg die bij de eerste 10 nationaal hadden gespeeld en sommigen meerdere keren, heb ik mijn visie bijgesteld en niet zo voorzichtig ook. Niet dat ik ‘slecht gebouwde duiven’ in de hand kreeg. Zeker niet! Maar ze waren wel anders gebouwd dan duiven van onszelf die bij de eerste 10 nationaal hadden gevlogen. Dus mijn visie op dat gebied werd verbreed.

De liefhebbers die meewerkten aan dit thema hechten wel veel waarde aan vitaliteit. Het valt al niet mee om goede prestaties te leveren met gezonde duiven … laat staan met duiven in een mindere conditie. Buiten het vliegseizoen mogen deze duiven bij de meeste liefhebbers uitzieken. In het seizoen worden de minder gezonde duiven apart gezet of behandeld of zelfs verwijderd. De meeste liefhebbers vinden een strenge selectie bij jonge duiven belangrijk om een sterke stam op te bouwen. Jonge duiven die een keer hebben gezworven worden vaak (niet bij iedereen) wel weer in genade aan genomen en krijgen dan een tweede kans. De liefhebbers die meededen over het Thema Selecteren zien bijna allemaal niets in de ogentheorie. Wel zien de meeste liefhebbers graag een mooi kleurrijk oog. De prestaties en dus de selectie is daar niet afhankelijk van.

We kunnen terugkijken op een mooie serie over het Thema Selecteren. Tijdens de weken dat deze serie in Het Marathonduivenjournaal werd gepubliceerd, zag ik een oproep om je op te geven voor een handkeuring bij een club in Friesland (geen tentoonstelling). Je mocht jezelf opgeven en het aantal duiven wat je gekeurd wilde hebben. Daar is op zich niet veel mis mee. Een gezellig avond oewehoeren en melken over duiven. Echter moet je er vaak voor betalen … per duif een klein bedrag, maar een leuke bijverdienste voor de handkeurder. Dat is hem of haar gegund. Je moet er alleen als liefhebber niet te veel waarde aan hechten. Ik vind het alleen goed genoeg voor volksvermaak.

Een duivenkennis liet een keer zijn hele toekomstige jaarlingenploeg keuren … 30 stuks. Ze waren als jonge duif goed afgericht tot 400 km. Het kaf was van het koren gescheiden. Hij had er een stuk of 5 verspeeld onderweg. Op zich praat ik hier over een goede melker, dus veel slecht gebouwde duiven heeft hij niet. Hij wilde er van de 30 een stuk of 6 uitselecteren, wat ik hem afraadde (zie ook mijn inleidende verhaal over selecteren). Hij liet de keurder zijn werk doen en van de 30 toekomstige jaarlingen behaalden 26 jaarlingen een score 8 of hoger … één een 8- en drie rond de 7. Ik zei tegen mijn duivenkennis: ‘Zo’n goede klas heb ik als docent nog nooit gehad!’ Hij vroeg wat ik daar bedoelde. Ik zei: ‘Simpel, een 8 is goed (een 9 zeer goed) en een 7 is redelijk goed. Je gaat me toch niet vertellen dat 90% van je duiven goed of zeer goed zijn en 10% redelijk? Het is puur volksvermaak en verder niet.’ Drie jaar later zaten tussen zijn 30 jaarlingen van toen 3 hele knappe duiven (een duifkampioen en twee nationale top 25 vliegers). Een geweldig percentage … 10%. De andere 90% waren een paar jaar hokvulling geweest. Ze vlogen af en toe een prijsje of dat zelfs niet … dus niet goed genoeg om mee verder te bouwen aan een stammetje. Geen 8, zelfs geen 7 of 6 waard … maar 5 of minder. Onvoldoende dus!

Collega duivenliefhebbers … laat de mand uw selectie doen en als u naar een middag of avond handkeuring of ogentheorie-wetenschap gaat … geniet ervan, maak er een gezellige dag van, maar hecht er alstublieft geen waarde aan! Nu zult u misschien zeggen: Ik nam een keer mijn beste duif mee naar zo’n keuring en die kreeg een 9. Ik zeg gefeliciteerd, maar dat is natuurlijk logisch, want wie neemt nu zijn slechtste duif mee naar zo’n handkeuring? Bijna niemand toch? En lees het verhaal van hierboven nog even door … die duivenkennis had wel 5 duiven met een 9 of een 9+ … dat waren niet de 3 toppers van drie jaar later. Ik moet met zulke dingen altijd denken aan een avond dat ik naar een genezingsdienst ging (uit nieuwsgierigheid en als ondersteuning voor een studie die ik toen deed). Een man ging met een vrouw in een rolstoel naar voren en de gebedsgenezer zei: ‘Mevrouw, u wilt zeker weer lopen … als ik het zo zie.’ Ik kon de slappe lach niet onderdrukken. Sorry … met terugwerkende kracht.

Nog één keer … de mand laten selecteren. De mening van een goed spelende eerlijke melker wil weleens helpen met het samenstellen van kweekkoppels en tips over hok en verzorging. Maar verder mand, mand en nog eens mand.

Het bericht Evaluatie Thema Selecteren verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 4)

$
0
0

Alle bonnen zijn te vinden op Toppigeons. Het programma voor de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest hier.

  1. Harold Zwiers, Den Ham

Schenkt een zomerjong 2017 uit Zoon Rooie Japie (beste kweker uit Stamkoppel 1336 x Morssie) met dochter Jan II tegen dochter Bergina (10e NPO Bergerac). De doffer die op Bergina stond won zelf de 14e NPO Limoges. Beide duiven zijn kleinkinderen van Rooie Japie. Kort in de stamboom zien we verder Red Thunder (7e NPO Bordeaux en 12e NPO Perigueux), Rooie Annie (2e NPO Cahors) en goede kweekster Het Rode Diamantje (uit samenkweek met Jellema). De nazaten van het stamkoppel (‘1336’ maal ‘Morssie’) maakten vele hokken beter de laatste jaren: Benno Kastelein, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, Johanna de Groot, Comb. Niks en niet te vergeten Jelle Jellema en vader U. Jellema. Harold zelf stond de laatste jaren verschillende keren op teletekst en ook op de ZLU, die hij steeds vaker gaat spelen, staat hij zijn mannetje. Op bijna elke vlucht dat hij meedoet speelt hij bij de eerste 200 nationaal. Met als voorlopig hoogtepunt de 17e nationaal Barcelona 2014. Enkele vroege prijzen van Harold van de laatste 4 jaar: 8e nat. Bergerac 2013, 39e nat. Orange 2013, 21e nat. Cahors 2013, 10e nat. Brive 2013, 72e nat. St. Vincent 2012, 45e nat. Perigueux 2012, 35e nat. Albi 2012, 27e en 71e nat. Cahors 2012, 77e nat. Perpignan ZLU 2012, 100e nat. Marseille 2014, 46e nat. Perigueux 2014 en 19e nat. St. Vincent 2014, 22e nat. Aurillac 2015 en 5e NPO Bergerac 2015. In 2016 scoorde Harold goed op verschillende vluchten: 4e nationaal St. Vincent, 88, 146 en 197 en 296 nationaal Pau (met 4 duiven mee), 37 en 46 nationaal Marseille, 14e nationaal Cahors en 100e nationaal Perpignan. Let wel Harold heeft op St. Vincent 1.145 km en op Barcelona 1.260 km !!! In 2017 won Harold naast de 1e nationaal Perigueux, 8e NPO Limoges en de 7e en 9e NPO Cahors. Wilt u meer weten www.haroldzwiers.nl. Wie koopt dit mooie duifje?

  1. Simon IJnsen, Hollum (Ameland)

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. Simon speelt met zijn duiven op Ameland, vanaf het vaste land moeten de duiven dus  het laatste stukje nog even over de Waddenzee. En de laatste loodjes zijn zwaar op een marathonvlucht. Zijn prestatie op de loodzware vlucht van Barcelona 2015 was geweldig te noemen. ’s Avonds toen nog veel liefhebbers tevergeefs zaten te turen, draaide hij een duif van deze  klassieker ….. geweldig !!!
Over de schenking schrijft Simon zelf: Hallo Jaco, Mijn duivenbestand bestaat voor meer dan 50% uit Jellemabloed, wat opgebouwd is met wat aangeschafte en door de familie Jellema geschonken en uitgeleende duiven. Mede door hun inbreng kan ik de lat ieder jaar hoger leggen, wat de resultaten ten goede komt met als hoogtepunt natuurlijk Barcelona 2015 met een 1e NIC Drachten,1e FFC,  2e Friesland ’96, 5e sector 4, 388e ZLU en 1196e internationaal ZLU . Op de gewone overnachtvluchten speel ik geregeld bij de eerste 50 nationaal en in 2015 met een debutant (oomzegger Barcelonaduif) 2x bij de eerste 26 nationaal op Aurillac en Cahors. De 969 is mijn kweekmoedertje en is een volle nicht van kleine Jade en bijna alles wat uit haar komt is bruikbaar en de referenties van het vasteland gaan allemaal terug naar haar. In 2017 won Simon o.a. de 55e NPO Orange. Wie gaat zijn hok versterken met een duif waarvan de voorouders weten, wat afstanden overbruggen is?

 

  1. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, Veenendaal

Schenken een laat jong 2017 uit de 3e nationaal Narbonne 2015. De vader van de schenking is een zoon van Top Witpen 15 (28e  Ruffec en 42e Bergerac en moeder 4 topduiven) met de 3e nationaal Narbonne 2015. Zij komt uit de wereldberoemde Carteus Giant (vader van 4 verschillende teletekst duiven en verder o.a. de 15e nationaal St. Vincent, 11e nationaal Brive en 26e  nationaal Bordeaux ZLU, 1e FU 2000) met een dochter van Jo. Deze dochter won zelf een 1e van Bergerac in het NIC. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen hebben jarenlang de zware middaglossing gedomineerd met o.a. de 1e nationaal Mont de Marsan en 6e nationaal St. Vincent. Toen deze vluchten steeds korter werden, is de overschakeling naar de ZLU ingezet met gelijk in 2010 de 26e nationaal Bordeaux ZLU en de eerste in de Fondunie 2000. In 2015 is de middaglossing definitief vaarwel gezegd en is de focus compleet op de ZLU. Dat was te zien. Agen: 118, 121, 158, 167 enz. 12 prijzen van de 20 ingemande duiven tegen 6.638 duiven, St. Vincent ZLU: 21, 276, 398 en 632 van de 10 ingemande duiven tegen 3.714 duiven, Marseille: 89, 118, 150 en 395 van de 5 ingemande duiven tegen 3.610 duiven, Narbonne: 3, 18, 40, 487, 499, 809 en 1153 van de 13 ingemande duiven tegen 5.338 duiven. In 2016 was Barcelona hun beste vlucht: 61e, 257e en 380e nationaal Barcelona tegen 5.239 duiven. In 2017 wonnen vader en zoon naast de 10e NPO Cahors, de 91e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven en de 36e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven. De Stam is opgebouwd met prestatieduiven met als achtergrond overwegend Van der Wegen-duiven, aangevuld met Van Wanroy en Aarden en bij enkele duiven een vleugje Carteus of Theelen. De basis-duiven: Jo (1e nationaal Mont de Marsan 2006), Top Witpen 15 en Bonte 49 (beiden diverse top 50 prijzen nationaal), Bonte 160 (6e nationaal St. Vincent) en Carteus Giant (vader van 12 verschillende duiven die top 100 nationaal hebben gevlogen, waarvan 4 op teletekst). In 2017 werd er met duiven van deze Veenendaalse combinatie o.a. de 3e nationaal Bergerac (S2) en de 3 NPO St. Vincent en de 8e NPO Limoges gewonnen. Wie koopt dit  late jong uit bewezen lijnen en een moeder die de 3e nationaal Narbonne heeft gevlogen?

  1. Comb. Steenbeek, De Bilt

Schenkt een laat jong 2017 uit de zoon uit 2x 1e nationaal Cahors en 2e duifkampioen FU2000. Deze laatste duivin komt uit het Topkoppel van Koos, waar ook de 1e nat. Cahors en de 2e NPO Brive uitkomt en ook de 3e en 4e nationaal St. Vincent en de 4e nationaal Orange. De moeder zelf won o.a. de 81e nationaal Bordeuax.
Koos heeft geen groot hok vol met duiven, maar heeft een geweldig hok met duiven in een vrij kleine tuin. Daarin zitten ook nog programma duiven. Wat hij de laatste jaren heeft gepresteerd, grenst aan het ongelooflijke met twee nationale overwinningen op Cahors en nog tientallen andere kopprijzen op sectorvluchten en nationaal in de ZLU. Deze toppers uit De Bilt wonnen o.a. de 1e nat. Cahors 2011, 2e en 4e NPO Brive 2013, 4e nat. St. Vincent 2012, 4e nat. Orange 2011, 3e nat. St. Vincent 2014, 5e NPO Aurillac 2015 en 1e nat. Cahors 2013. Een ongelooflijke erelijst!!! Daarnaast wonnen ze in 2014 de 30e nationaal Perpignan en in 2015 de 81e nationaal Bordeaux in de ZLU, waarvan ze elk jaar een paar vluchten uitkiezen naast hun vaste volle programma. 2016 was weer een prima jaar in De Bilt. Ze wonnen o.a. 6e nationaal St. Vincent, 21e en 60e nationaal Albi, 84e nationaal Cahors en 52e nationaal Perpignan. Koos en Boyd spelen overwegend met duiven van First Price Pigeons uit kinderen en kleinkinderen van Nationale Winnaars en Asduiven. De 6e nationaal St. Vincent komt uit een broer van de 3e nationaal Narbonne van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Dat je hiermee zelf goed gaat spelen bewijzen deze mannen. In 2017 wonnen Koos en Boyd o.a. 135e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven, 114e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven, 18e nationaal St. Vincent (middag) tegen 3.093 duiven en 10e nationaal Bergerac tegen 6.219 duiven. Voor wie dit toppertje … deze nazomer gekweekt?

24. Team Vollebregt, Wassenaar

Schenkt een laat jong 2017. De vader won de 11e van Cahors en is een zuivere Carteus. Zijn vader komt uit de 700 met Dochter As. De oma van vaderskant komt uit dochter 700 met Kleinzoon Cartier. De beste verervers van Carteus. De moeder van de schenking is een dochter van Het Superkoppel (Zoon Japanner met de 88 duivin van Jean Hausoul). Een prachtige schenking uit bewezen vliegers en kwekers. Geweldige toppers kweken deze liefhebbers de laatste jaren. Buitengewoon !!! Hun zeer succesvolle stam is opgebouwd met duiven van Gebr. Kuijpers Neer rechtstreeks  en Cas van de Graaff Arnemuiden via Klaas Krom. Belangrijkste stamduiven hier zijn de ‘Zoon Japanner’‘De Witstaart’‘De Knetsch’((over)grootvader ‘De Nieuwe Tarzan’) en ‘De Dure 55’. Ze spelen hun ZLU-duiven minimaal 3 vluchten per jaar en er zijn zo toppers bij die 9 prijzen in 3 jaar spelen. Ze grossieren op deze manier in asduiven. Zoals: 1e Asduif Barcelona 2012 – 2015 ‘De Nieuwe Tarzan,’ en 1e Duifkampioen 2013 – 2015 Marathon Noord ‘Napoleon.‘ Ook de kampioenschappen in groot verband worden met grote regelmaat binnen gehaald, zoals: 1e Kampioen Onaangewezen Afdeling 12 ‘De Kuststrook,’ 1e Duifkampioen Afdeling 12 ‘De Kuststrook’ en 1e Keizer kampioen Z.L.U. Cup SNHZ 2e Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord in 2014 en 2015. Hebben zij met hun inmiddels legendarische ‘De Kilometervreter’ al een Barcelona-klepper van formaat op de hokken (7 jaar op rij prijs op Barcelona!) dit jaar huist hier ook Barcelona-beste over de jaren 2012 – 2015 ‘De Nieuwe Tarzan’. En dan hebben we het nog over andere super vliegers zoals ‘Napoleon’, ‘De Kaasbek’ en ‘Marseille Star’. Even een paar resultaten op een rij: 99e Nat. Barcelona 6.903 p ’13, 7e  Nat. St. Vincent  3.294p ‘ 13, 97e Nat. Barcelona 7.016 p ’10, 57e Nat. Pau 3.126 p ’13, 88e Nat. Perpignan 5.589 p ’15, 112e Nat. Marseille 2.916 p ’13, 57e nat. Marseille 4.899 p ’14, 79e nat. Barcelona 5.183 p ’15. In 2016 haalden dit team weer geweldig uit: 162e  en 184e nationaal Agen ZLU Oud, 21e, 115e en 167e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven, 83e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.387 duiven, 90e en 125e nationaal Marseille tegen 3.320 duiven en 158e nationaal Narbonne tegen 5.042 duiven. 2017 was een superjaar met naast de 1e nationaal Marseille ZLU, de 44e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 32e, 39e en 41e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven, 76e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en 59e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven. Meer info op: www.teamvollebregt.nl Voor wie dit laatje van topkwaliteit?

  1. Piet de Vogel, Oude Tonge

Schenkt een laat jong uit Asduif ‘De Vleermuis’! Piet de Vogel, Oude Tonge, topliefhebber op de zware fond! Piet is mede eigenaar van de veilingsite “TopPigeons` en een gepassioneerd marathonspeler. Al jaren een begrip in de Nederlandse maar ook in de mondiale Fondwereld en basishok voor velen met tientallen referenties! Het draait hier puur om kwaliteit en absolute topduiven! Op een kleine hok accomodatie wordt al jaren knetterhard gespeeld. Met hoge prijspercentages en vele kopprijzen. Zijn geweldige fondstam is gebaseerd op de oude basis duiven die hun origine vonden in het Steenbergse soort (Jan Aarden based) . De absolute topkweker hierbij was de “Jonge Stayer”, direct Jac.Steketee uit zijn 1e Internationale Asduif “de Stayer”. Met als belangrijkste nazaten de “Pauman” 2x Beste ZLU duif over 5 jaar oa 5e Nat.Pau, “De Blue Thunder” oa 4-10 & 20 nationaal!, “Barcelonaman” 16e Nat.Barcelona 1e Noord en Zuid Holland enz. Na het winnen in 2006 van de West Europese Supermarathon werd besloten jaarlijks een nationale/internationale topper aan te kopen en deze in te kruisen op zijn oude Stayer stam! Dit waren achtereenvolgens via Ko van Dommelen “De Paarsborst” 2 voudig nationaal winnaar en één van de meeste beroemde fondduiven ooit, “De Cas` de beste Barcelona duif in Europa over 2009 en 2010, De ´Tarbes` vaandeldrager bij van Ophuizen van Florizoone origine, `De LEVI` via Kuyt 1e Nat. St Vincent ZLU, 4e ST Vincent Nat. NPO en recent de ´SUPERAGEN` 1e Internationaal Agen en snelste totale lossing 2014! Een formule die geweldig uitpakte! Zijn duiven werden sneller en pakten meer pure kopprijzen, vanaf 2010 staat er nauwelijks meer maat op en werden vele topnoteringen, asduiven en kampioenschappen op nationaal en internationaal nivo behaald. Vanaf 2011 werd besloten om zich alleen nog toe te leggen op de ochtendlossing en de Internationale Fondvluchten van de ZLU. In 2011 werd het Keizerkampioenschap over alle fondvluchten behaald in de sterke St. Noord En Zuid Holland. Een waardig afscheid van de middaglossing. Eind 2014 heeft Piet besloten het wat rustiger aan te doen en afstand te doen van de meeste basiskwekers en stap voor stap het vizier wat meer op Barcelona te richten. Wellicht het ultieme doel voor de toekomst. In 2015 werd doorgestart met de “Laatste Paarsborst” en het nieuw ontdekte kweekkoppel “Dure Mario x Superkweekster”, 10 kinderen van de Levi en kinderen van de oude Stayer -Paarsborst – Cas basis, in samenkweek met bijvoorbeeld het beste van AP Overwater. Voor Barcelona werd oa het beste van Frans Bungeneers aangeschaft. Tevens werden meerdere kinderen gekocht van de Nationale Asduiven ZLU van Wijnands en zn Lichte 05 en Triple Ace. Ook in 2015 werd er weer prima gespeeld met oa.2e Europa Marathon over 6 Internat. Vluchten Arge Euskirchen , best geklasseerde Nederlander over beide klassementen Internationale Bony Cup. Opnieuw werden er meerdere ZLU bokalen gewonnen. Ook in 2015 werden er een aantal topacquisities gedaan! Beperkt aantal highlights vanaf 2010. Geen mooie verhalen maar de nuchtere feiten van de prestaties op het eigen hok vanaf 2010. 2- 4-6-9-11 -14 -14 -24 Nationaal NPO S2 (vanaf 2012 wordt nauwelijks meer NPO gespeeld!) 2-6- 8 -9 -13 – 16 -17 -18-20 -21 ZLU dus 10 Bokalen. Met kampioenschappen 15 Bokalen 8x Teletekst ZLU en NPO sector 2 dus geen provinciaal NPO!!! 3x 1e prijs Stichting Noord en Zuid Holland SNZH Barcelona 2010 – Mt de Marsan 2011 – Agen Bordeaux ZLU 2011 1e Keizerkampioen SNZH! 2011 (laatste jaar dat alles nog werd gespeeld!) 1e – 2e – 3e – 4e -4e -5e -9e Nationale Asduif ZLU/NPO!! In 2016 won Piet o.a. 32e nationaal Pau, 88e nationaal Agen jaarlingen ZLU, 196e nationaal Agen ZLU Oude, 143e nationaal St. Vincent ZLU, 156e nationaal Marseille en 70e, 113e en 143e mationaal Perpignan. In 2017 haalde Piet weer een aantal mooie ASDUIFTITELS erbij op de ZLU! 1e,2e,3e, 5e, 5e en 8e Nationale Asduif ZLU VLEERMUIS volgt de CAHORS op als 1e Nationale Asduif ZLU. 12-228 1e Asduif ZLU ST VINCENT 4 jaar!!!! 12-194 2e Asduif ZLU AGEN 4 jaar 12-183 3e Asduif ZLU AGEN 4 jaar 12-228 5e Asduif ST VINCENT 3 jaar 10-754 5e Asduif ZLU ST VINCENT 4 jaar 12-236 8e Asduif ZLU PERPIGNAN 3 jaar Toch nog een beetje tevreden mede door een prima prijspercentage en het winnen van 2 x een serie 3 Nationaal op ST VINCENT en PERPIGNAN. Nadat er op Narbonne niet mee werd gedaan werd het jaar toch nog goed afgesloten op Perpignan met een mooie revanche voor de “Barcelona Duivin” na haar miraculeuze constatering van Barcelona eerder dit jaar bij Lei Kurvers en met een Nationale Serie 3. Zij speelde nu de 1e in ons NIC. Vorig jaar won ze de 3e in het NIC na 2 hokgenoten in het NIC op Perpignan en brons maar nu was het dus goud. Het werd voor mij een mooie uitslag trouwens met in SNZH & Nationaal resp. 7/6 van de 10 in de prijzen. In totaal werden 34 oude duiven gespeeld op 6 vluchten. Er werden de volgende nationale ZLU prijzen gespeeld 58 – 108 -111 – 119 -127 – 171 – 204 -220 – 403 – 528 – 572 -615 -669 – 683 – 843 – 917 – 921 -1414 (34 gezet) – Op St Vincent en Perpignan werd een Serie 3 gespeeld. – Narbonne werd niet meegedaan. – Er werden geen bokalen gewonnen en dat is lang geleden! Uitblinkers waren de “Driftkikker” met 108e Perpignan en 204e St Vincent en de “Blauwe Fantast” 119e Agen , 220e Perpignan, “De Vleermuis” 111e , 669e , 843e en de “Blauwe Perpignan” 171e , 572e , 917e speelden 3 op 3. * Constateringstijd Barcelona duivin had ca 30 nationaal geweest. Tijd/snelheid op hok Lei Kurvers 2e/3e nationaal. “De Barcelona duivin” had met 30e * Barcelona en 58e Perpignan twee schitterrende prijzen kunnen behalen. Jammer. Wie gaat er met het laatje van de ASDUIF Vleermuis van door van deze topper, die tentallen jaren zelf goed vliegt en andere liefhebbers laat schitteren met zijn duiven?

 

  1. Comb. Hornsveld-Krol, Soest

Schenkt een late jonge duif 2017 uit de 5e nationaal Cahors 2016. Ron Hornsveld en Dennis Krol zijn fantastisch goede programmaspelers. Ze behoren tot de beste van Midden Nederland. Toen Henk Bos uit Baarn stopte met duiven kochten zij van hem een paar Marathonduiven om op de middaglossing eens wat te proberen. Hierbij zat ‘Bosje’ die ze overwenden en die ging knallen bij de mannen. Hij won o.a. de 5e nationaal Cahors en de 37e nationaal Dax. Hij is tot nu 10 keer gespeeld en nooit gemist, waarvan 7 maal bij de eerste 100 van Afdeling 7. Een fabelachtige doffer! De duivin van de schenking is een dochter van deze topper met de 1e nationaal Cahors van Henk de Bree. Wat een geweldige schenking !!! Wie gaat er mee vandoor?

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 4) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Darba van DHP Cultura

$
0
0
  1. Ervaren

In deze Review Darba van Dhp Cultura. Dit bedrijf is ook bekend van de ‘emmers’ multimix. Voorbeelden DHP Mix, Gerard Koopman Variamix en de Super Biomix.

Darba zit in een witte flacon die handig vast te houden is. Onder de zwarte dop bevindt zich 500 ml donkerrode vloeistof. Ik ben geen wijndrinker, maar het doet mij denken aan troebele wijn… vermoedelijk door de vlierbessen. De geur is vrij sterk en zuur, bijna azijnachtig. Het lost mooi op en kleurt heel lichtroze. Vermengd met water ruikt het product ook lang niet zo sterk meer. Het dopje gebruik je om af te meten, dit gaat ook vrij makkelijk en lukt mij zonder te morsen. Dat zegt als smeerder toch wel wat!

Op de witte fles zit een mooi aantrekkelijk paars label. In grote letters valt ‘Darba’ te lezen, daaronder staat ‘compleet.all-in.komplett’. Gevolgd door een mooie blauwbander die er fris op staat. Onder staat in het Nederlands, Engels en Duits ‘conditie, weerstand en gezondheid’. Het is meteen duidelijk waar dit product voor dient!

Links van het label staat een beschrijving in het Nederlands en Engels, rechts in het Duits. Verder valt het mij op dat dit natuurproduct zeer lang houdbaar is: drie jaar. Dit zal ongetwijfeld door de zuurtegraad komen.

In het Nederlands staat een duidelijke beschrijving: algehele conditie, weerstand, zuurtegraad en gezondheidsonderhoud. Vervolgens de gebruiksaanwijzingen. Opvallend vind ik dat er drie duidelijke adviezen worden gegeven. Dit product dient acht dagen voor aanvang van het vliegseizoen gegeven te worden (één dopje op 4 liter water). Vervolgens kan dit product 2-3 maal per week in het water. Tot slot is het aan te raden dit product te gebruiken wanneer de duiven dunne mest krijgen door te veel drinken. Dan wordt dit product ook geadviseerd door middel van één dopje op 2-3 liter water, wederom voor acht dagen. Dus een veelzijdig inzetbaar product.

  1. Inzoomen

Darba bevat:
Samenstelling:
Brandnetel
Foenegriek
Oregano
Knoflook
Baardmos
Zeewier
Vlierbessen
Appelzuur
Honing
Gevitaliseerd water

Leuk om nu eens plantenextracten te behandelen, naast enkele andere ingrediënten.
Ik kan alvast verklappen, tijdens het uitpluizen van de ingrediënten lees ik dat de meeste kruiden een flinke boost opleveren voor het immuunsysteem dankzij de bacteriedodende werking. Tevens bevatten veel van onderstaande kruiden antioxidanten. Dat zijn eigenlijk ‘goede stoffen’ die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen die een duif bevat, zo snel mogelijk het lichaam uit worden gewerkt. Dit komt de algehele gezondheid ten goede. Verder zie ik bij de kruiden veel mineralen voorbijkomen.

Brandnetel
Heeft een bloedzuiverende werking en is een bron van vitamine C, calcium en ijzer. Ook werkt het bacteriedodend, dus heeft het zijn nut tegen infecties. Verder helpt het tegen spijsverteringstoornissen (diarree).

Foenegriek
Is een bron van mineralen. Het is rijk aan ijzer en koper. Verder bevat het mangaan, magnesium, fosfor, zink, calcium, kalium en seleen. Het heeft ontsteking werende eigenschappen en bevordert de galproductie. Er zitten bepaalde stoffen in die de slijmlaag in de maag en darmen beschermen. Tot slot bevordert dit kruid de aanmaak van rode bloedcellen (goed voor de zuurstofopname).

Oregano
Bevat vitamine A en B1 en de mineralen kalium, calcium en fosfor. Het is dankzij zijn bacteriedodende werking zeer goed voor de immuunsysteem.

Knoflook 
Bevat een belangrijk stofje: allicine. Allicine is een combinatie van bepaalde aminozuren samen met bepaalde enzymen. Het zorgt voor een beter immuunsysteem, met andere woorden een natuurlijke weerstand en een verbetering van de algehele gezondheid. Het is goed voor het hart, de bloedvaten en de doorbloeding. Het verbetert de spijsvertering.
Verder bevat het mangaan, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer, vitamine B6 en vitamine C.

Baardmos 
Wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum. Het bevat namelijk een bepaald soort zuur: usinezuur. Dit gaat schadelijke bacteriën te lijf. Het is goed voor de weerstand, naast een bacteriedodende werking, helpt het ook tegen schimmels, parasieten en virussen. Hierdoor is het ook zeer goed te gebruiken voor bescherming van de slijmvliezen in de luchtwegen.

Zeewier
Is rijk aan mineralen zoals ijzer, jodium en calcium. Verder bevat het vitamine B1, C en E. Daarnaast zorgt een bepaald stof in zeewier voor bescherming van de darmwand. Hierdoor gaat de spijsvertering langzamer en worden voedingsstoffen beter opgenomen.

Vlierbessen
Bevat veel anthocyaninen. In ‘simpele taal’ een stofje dat schadelijke stoffen in het lichaam eruit werkt, dus goed voor het immuunsysteem.
Het zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit het lichaam gewerkt worden. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking.

Appelzuur 
Is een organisch zuur. (Er bestaan ook anorganische zuren zoals zwavelzuur en zoutzuur, maar deze zuren verstoren de natuurlijke balans van de duif. Het beste voor de duif is het gebruik van organische zuren, zoals in dit product.)
Appelzuur heeft naast een conserverende werking, ook de werking om de pH-waarde van het kraanwater te laten dalen. Ons kraanwater heeft ongeveer een waarde die ligt tussen de 7-9 pH. Het is bewezen dat het verlagen van de zuurgraad van water een bacterie- en schimmelwerend effect op het water heeft. Hierdoor wordt de infectiedruk van ziektes onderdrukt. Dit komt vervolgens weer de gezondheid van de duif ten goede.

Honing
Bestaat uit 38% fructose (fruitsuiker), 31% glucose (druivensuiker) en 10% andere suikers. Verder bestaat het uit 17% water. Ook bevat honing enkele interessante ingrediënten zoals: enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide*, stuifmeelkorrels en mineralen. Deze hoeveelheden variëren door de nectar (waaruit honing gemaakt wordt) van verschillende planten.
Naast dat honing dankzij de suikers dient als brandstof, en ook gezond is wegens de waardevolle stoffen, staat het ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Na wat research heb ik vernomen dat de mens de honing te snel afbreekt om te kunnen dienen als antibioticum, maar wellicht is dat in een klein duivenlichaam anders.

Gevitaliseerd water
Om een lang verhaal kort te maken:
Water uit de kraan bevat een bepaalde onnatuurlijke structuur. Dit komt door chemische stoffen en stralingen waarmee ons water in aanraking is geweest. Het kost mens en dier energie om dit water op te nemen en belast uiteindelijk het lichaam.
Gevitaliseerd water is water wat door middel van frequenties/trillingen weer in zijn natuurlijke structuur is ‘getrild’. Dit gevitaliseerde water bevat de natuurlijke ‘oer’ structuur en is niet belastend in de opname.

Enz. (DHP heeft mij verteld dat dit maar een kleine opsomming is van de gebruikte kruiden).
In de toekomst zullen de kruiden op het etiket vervangen worden door de tekst; ‘aromatische stoffen’, dit is wettelijk bepaald.

  1. Praktijk

De drie mannen die ik ditmaal enkele vragen heb mogen stellen zijn: Johan Boyen, Mike Schimmel en Geurt Doppenberg.
Geurt is al zeer lang trouw gebruiker, om precies te zijn elf jaar! Hier zit een bijzonder verhaal achter: Geurt heeft in coma gelegen door een zwaar herseninfarct. Een professor vertelde hem dat de reden hiervan lag achter eerdere medicatie voor zijn rug. Gelukkig is Geurt goed hersteld en functionerend, maar dit heeft hem geïnspireerd om gebruik te maken van de DHP lijn en dus zo weinig mogelijk medicatie. Iemand van DHP heeft het hele systeem uitgelegd, en de successen bleven niet uit! Johan geeft dit product al twee jaar op advies van Karlo Vanrompay die naast dierenarts ook een sterk spelende liefhebber is. Mike is ook al lang gebruiker; vier jaar geleden kreeg hij de tip van Jacco van Grol om dit product eens te proberen.

De jongen van Mike krijgen dit product zeven dagen in de week in het water. Hij geeft hierbij als reden: ‘Ik had veel coli problemen, sinds ik dit product verstrek is dat verdwenen’. Zijn oude duiven krijgen Darba tweemaal per week op maandag en donderdag. In de winter komt dit product eenmaal in de week door het water. Johan geeft dit product enkel tijdens het vliegseizoen op maandag en vrijdag, wederom door de adviezen van Karlo. Geurt geeft aan dat hij dit product combineert met andere producten, de duiven zien dit product het hele jaar door voorbij komen in de waterpot. Hij gelooft dat het beste effect wordt bereikt door te variëren. Geurt geeft dit product graag op de dag voor inkorving en de dag van thuiskomst. Zo gaan ze schoon de mand in en zijn ze snel schoon bij thuiskomst.

Geurt geeft aan dat hij dit product uiteraard blijft gebruiken: ‘De duiven houden we altijd gezond op deze wijze, dus daar wijken we maar niet van af!’ Mike geeft aan dat hij dit seizoen heeft afgewisseld met andere producten, maar dat hij dit product zeker niet in zijn kastje wil missen. Hij is van plan om dit product in 2018 met een ander product af te wisselen. Dit doet hij op gevoel. Hij is al met al super tevreden over Darba! Johan voegt daar nog aan toe dat dit een mooi product is om het water te verzuren en dat zijn resultaten er zeker niet van achteruit zijn gegaan. Dus volgend jaar zeker weer in de drinkpot.

Heren, bedankt voor jullie denkwijze en adviezen. Mensen die dit product eens willen proberen, hebben nu vast een idee hoe ze dat kunnen toepassen!

 Meer info over het product?

W: https://www.dhpcultura.com
E: info@dhpcultura.com

© Fabian Wendel

Voor algemene vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal

Het bericht Darba van DHP Cultura verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 5)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 27 tot en met 33:

  1. Ben van Holland & Zn, Ede

Schenken een late jonge duif 2017 uit de 6e NPO Brive met een duivin die nog niet heeft gemist.  Ben en Ronald doen een meer dan prachtige schenking. De vader won de schenking won de 6e NPO Brive. Hij komt van wijlen Leo Rompelaar uit een duivin van Schults en znn. Deze duivin is ook de moeder van de 1e nationaal Barcelona. De vader van de 6e NPO Brive komt van Cees van der Laan. De moeder van de schenking heeft nog niet gemist op de marathonvluchten. Haar vader komt van Bennie Homma (soort van Herman Brinkman). De moeder van de 1e Nationaal Orange is de oma van Bens duivin. De oma van moederskant komt uit een zoon van De Marseille van Steketee met een dochter van Olympic Celine van Wout van den Hoek.
Vele zullen Ben kennen als een echte hobbyist in de duivensport. Probeert alle feestjes wel mee te pikken. Niets is mooier als je dan zelf ook eens een prijs op mag halen. En dat gaat hem de laatste jaren goed af. Wat een superjaar hebben Ben en Ronald achter de rug. 1e Kampioen Marathon Middaglossing en 3e Kampioen Marathon Noord Ochtendlossing. In de geschiedenis van de Marathon Noord is het nooit iemand gelukt op beide disciplines in één jaar op het podium te eindigen. Ben Ronald lukte dat in 2017! De laatste jaren zijn ze ook nog eens meerdere keren terug te vinden op teletekst. Diverse kampioenschappen heeft hij jaarlijks binnen gehaald. Maar na al die jaren kwam in 2014 zijn droom uit. Het winnen van NATIONAAL ST VINCENT SIII! Met deze overwinning wist Ben ook beslag te leggen op de AUTO bij Marathon Noord! En nu pronkt dus eindelijk die 1e nationaal bovenaan een heel mooie lijstje met topnoteringen op nationaal niveau, alle andere noteringen had hij al eens eerder gehaald. Zijn lijst ziet er nu zo uit: 1e Nat St Vincent, 1e NPO Aurillac, 2e Nat Mont de Marsan, 3e NPO Limoges, 3e NPO La Ferte Bernard, 4e NPO Orleans, 4e NPO Brive, 5e Nat Cahors, 6e NPO Brive, 7e Nat St Vincent, 8e Nat Dax. Dit was allemaal voor 2017. In 2017 kwam daarbij: 81e nationaal Marseille, 7e nationaal St. Vincent en 4e nationaal Dax.
Deze prestaties zet je niet zomaar neer. Dus is het wel duidelijk dat er bij Ben een hok vol kwaliteitsduiven zit. Die haalde hij o.a. bij: Jac Steketee, Gerard v Tuyl, Bennie Homma, Leo Rompelaar, en vele duiven uit topduiven bij andere liefhebbers om deze basislijnen van voldoende kwaliteit te blijven voorzien.  Voor wie deze jonge duif van deze sympathieke Kampioen van de Marathon Noord?

  1. Peter van Sintmaartensdijk, Papendrecht

Schenkt een late jonge duif van 2017. Peter schenkt een late jonge duif uit een doffer gekweekt uit een goede doffer van Koos van Koppen maal Goede Jaarling (snelste jaarling Perpignan 2003, soort Van der Wegen). De moeder van de schenking is een volle zuster van de 7e nationaal Barcelona. Ook een zuivere Van der Wegen. Ouderwets Topmateriaal !!!
Peter is een topspeler, die in 2012 nog 1e nationaal Marseille won. Hij won ook o.a. de 3e nationaal Perpignan, 2e nationaal Bordeaux ZLU en 8e nationaal Barcelona. Hij speelt elk jaar wel zijn kopprijzen, zoals in 2016 de 32e nationaal St. Vincent ZLU. Peter beschikt over een kweekhok vol met jongen uit topvliegers van topliefhebbers. Zijn voorkeur ligt bij Van der Wegen-duiven. In 2017 won Peter o.a.: 132e nationaal Agen tegen 6.219 duiven, 34e nationaal St. Vincent tegen 2.919 duiven, 40e NPO Bordeuax. Wie koopt dit mooie laatje?

  1. Jan Grootoonk, Bant

Schenkt een laat jong 2017 uit superkweek en -vlieglijnen. De vader is ‘De Panter’ … een bewezen topkweker en vader van de 1e NPO Limoges, 5e en 10e nationaal St. Vincent. De moeder van de schenking komt van Benno Kastelein. Haar grootouders zijn Blauwe Benno, Dirke, Lauren en Kiara (zus Jade). Deze grootouders (gespeeld door Jelle Jellema) zijn goed voor 7 prijzen bij de eerste 50 nationaal, waaronder de 3e nat Bergerac, 6e NPO Orange, 8e nationaal Cahors en 20e nationaal Pau. Als je alle marathonvluchten op een hoop gooit, dan was dit de beste speler van 2015. Wat heeft deze man een uitslagen neergezet en topprijzen gewonnen in het seizoen 2015. Ook 2016 liet Jan zich van zijn beste kant zien met o.a. de 3e nationaal Pau. Jan heeft vanaf het jaar 2000 zijn marathonstam zorgvuldig opgebouwd met duiven van Nico Volkens (o.a. twee kleinkinderen uit het bonte koppel) Comb. Terpstra/Koper uit Hem (Volkens-duiven), 2004 Ad Pegels uit Numansdorp (Batenburg en Overwater), Jelle Jellema (o.a. uit ‘Kiara), Arjan Beens (dochter van de “Red Thunder” x “Moeders Mooiste”), Appie Pas (o.a. uit Vale Marathon en Don Michel van Cor de Heijde), Kweekcentrum Friesland (o.a. uit kinderen ‘Zwart Goud’), Gebr. van Toor Vlaardingen (uit ‘Snowman’ en ‘Miss Albi’), Van der Veer uit Bakkeveen (soort ‘Zwart Goud’ en ‘Orhan’), Gebr. Limburg (uit verschillende toppers als “Limbo Boy” en “Spirit”), F.S. Kramer & C. Ouwehand (uit goede lijnen), Fond Goud Oost (uit zoon en dochter van “Miss Gijsje,” en jongen uit een zoon “Gouden 10” van F. de Boer x dochter “Miss Gijsje”) en Henri Hoeks (een duif uit “Aragon” 354 x zus “”Miss Gijsje” 947). Uit al die goede lijnen en duiven kwamen geweldige duiven, die volgende uitslagen in 2015 neerzetten: o.a. de 25e nationaal Bordeaux ZLU (met 1 duif mee) en de 72e nationaal Marseille en op de sectorvluchten 22e en 26e nationaal Limoges, 5e, 12e, 37e, 51e en 53e nationaal St. Vincent, 71e en 76e nat. Aurillac, 7e en 17e nat. Bergerac, 36e en 48e nat. Orange en 16e, 21e, 39e en 41e nat. Cahors. In 2016 vloog Jan zijn partij ook goed mee: beginnend met een 3e nationaal Pau, 24e NPO Limoges, 37e nationaal St. Vincent, 24e nat. Perigueux, 28e en 32e nationaal Orange, 7e nationaal Cahors, 112e nationaal Agen ZLU Jaarlingen en 28e nationaal Marseille. In 2017 won Jan: 42e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven, 188e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven (op 1.291 km), 103e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven, 10e nationaal St. Vincent tegen 1.000 duiven, 27e en 56e nationaal Ruffec tegen 3.531 duiven, 14e en 56e nationaal Bergerac tegen 2.725 duiven. Wie neemt het laatje mee uit dit geweldige hok met duiven?

  1. Gertjan Rigter, Amstelveen

Schenkt een laat jong 2017 uit twee jaarlingen met een puike achtergrond. De opa van vaderskant won o.a. de 40e nationaal Marseille, 73e nationaal Pau en 61e nationaal Bergerac. Hij komt uit een kleinzoon Super Barca 621 (Jacobs, zoon Betuwe Koppel Gerrit Veerman). De oma van vaderskant won o.a. 29e nationaal St. Vincent, 101e nationaal Pau en de 109e nationaal Marseille. Ze komt uit een ingeteelde duivin van de beste lijnen van Volkens (100 x 10). De moeder van de schenking is een laat jong van 2016. Zij komt uit bewezen kwekers. Haar moeder is wederom een ingeteelde duivin van de beste Volkens-lijnen (100 x 10). Ze stond gekoppeld aan de Zoon Mont Ventoux. Deze doffer is al de opa van de 2e nationaal Dax en de vader van de 6e NPO Agen (Noord Holland). Zelf vloog deze doffer de 13e nationaal Cahors. Een schenking met een geweldig 4-tal grootouders.
Één van de allergrootste klasbakken van Noord-Holland : Gertjan Rigter uit Amstelveen. De Keizerkampioen 2015 van de Fondclub Noord-Holland & Fondunie2000 was opnieuw weergaloos in 2017: 3 ZLU bokalen op Pau, Narbonne en Perpignan.
Kampioenschappen in 2017 o.a.:   3e onaangewezen Fondunie 2000 (Na Verweij-De Haan en Jelle Jellema),  2e onaangewezen ZLU / 4e aangewezen ZLU Fondclub-Noord-Holland en 3e Champions League Fondunie 2000. Op vluchten won Gertjan o.a. 17e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 99e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven, 116e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven, 110e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven, 24e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven en 24e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven.
Gertjan behaalde de volgende kampioenschappen in 2015: Fondunie 2000 1e aang, 3e onaang. en Keizergeneraal Fondclub Noord-Holland 1e onaangewezen (middag+ochtend) 2e aang (middag +ochtend) 1e Keizergenaal Samenspel Noord en Zuid Holland 3e Keizergeneraal Pipa Beste Zwarefondduif 2015 10e nl 12-1446532 (12e nat Bordeaux, 84e nat Perpignan) 32e  nl12-1446524 (40e nat Marseille, 73e nat Pau).
Op de afzonderlijke wedvluchten haalde hij de volgende prestaties Nationaal ZLU: Pau, 53 en 73 tegen 3.433 duiven, Bordeaux 12e tegen 6.638 duiven, St. Vincent ZLU 29 en 58 tegen 3.714 duiven, Marseille 40e tegen 3.610 duiven Perpignan 84e tegen 5.589 duiven. Ook op de middaglossing heeft Gertjan in dat jaar goede resultaten neergezet: 43e nat. St. Vincent tegen 3.008 duiven, 11e nationaal Cahors tegen 5.279 duiven en 48e nationaal Tarbes. In 2016 was Gertjan niet tevreden. Toch haalde hij nog een paar mooie resultaten: zoals de 101e nationaal Pau en de 23e en 61e nationaal Agen middaglossing. Het hok is opgebouwd uit de succeslijnen Betuwekoppel Super Barca 621 / Barcelona lijn Gebroeders Jacobs  x 100 x 10 lijn Nico Volkens via Hennie de Vries. Beide lijnen complimenteren elkaar (super oriëntatie/ snelheid/geweld x kracht v.d. originele Volkens duiven. De laatste jaren zie je dit bloed steeds vaker in de nationale overwinnaars terugkomen. Wie koopt dit late jong 2017 uit geweldige vlieg- en kweeklijnen van deze enorme topper uit Noord Holland … één van de beste van de laatste jaren?

 

  1. Gerard Schalkwijk, Lopik

Schenkt een laat jong 2017 uit Polder Boy met de Jonge Dakhaas. Polder Boy komt rechtstreeks uit de beste lijnen van Jan Polder uit de Marathon-man met Pied Wing. De Jonge Dakhaas komt van Jan Morsink uit de Broer Dakhaas met  Zus 678. De 678 won o.a. 28e nationaal Barcelona en 15e nationaal Perpignan. Gerard Schalkwijk is een druk zakenman en meer dan gedreven liefhebber met een enorme passie voor de marathonvluchten. Om Gerard voor te stellen is meer dan overbodig. Bij de zware fondmannen is hij goed genoeg bekend, gezien zijn indrukwekkende spel van de laatste jaren. Zo is er al in de laatste drie jaar 17 keer de 1e prijs gespeeld, in de sterke vereniging “de Groene Olijftak IJsselstein”. 2017 is een kort fondseizoen geweest omdat er op voorhand besloten was niet meer aan alle vluchten deel te nemen. Hierdoor was Gerard al uitgesloten voor de kampioenschappen. Ondanks dat wist hij toch nog het volgende te behalen:
3e Barcelona snelste 3 eerst getekende van de ZLU.
7e Nat. Asduif WHZB-TBOTB over de ZLU vluchten met zijn “Lady in the Dark”.
Een blik in de mooiste prestaties van de laatste jaren 2015-2017.
Perigueux 24-06-2016, 827 km. Middaglossing
Nationaal S.3                7.022 d. 2, 3, 9, 106 etc.                                  (18/9)
Orange 15-07-2016, 872 km. Ochtendlossing
Nationaal S.3                3.861 d. 18, 19, 32 etc.                                    (10/8)
Barcelona 07-07-2017, 1193 km. Ochtendlossing
Nat. ZLU                       4.504 d. 56, 183, 469, 547 en 825                    (5/8)
Nat. ZLU Duivinnen       1.502 d. 25, 166 en 180                                    (3/4)
Verder werden er zoal vanaf 2015 de volgende kopprijzen gewonnen.
Nat. Centrum                ; onder andere 7x de 1e prijs en 8x de 2e prijs.
Fondclub Utrecht           ; onder andere 6x 1e prijs, 3x de 2e prijs en 4x de 3e prijs.
Nat ZLU                        ; 11, 13, 16, 18, 21, 22, 31, 33, 52, 56,   etc.
Nat ZLU duivinnen         ; 3, 3, 8, 16, 24, 25, 37, 80, etc
Fond Unie 2000             ; 2, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 18 etc.
Grote kans op succes verzekert voor de koper van deze schenking!

  1. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam

Schenken een laat jong 2017 uit de basis van hun geweldige duivenbestand, soort ‘Vlug Terug.’
De vader van de schenking is één van de basisduiven van de Stam Veldhuis. Het is een doffer van Kees Droog, zwaar ingeteeld naar Kees’ basisduif De Dax-doffer. De Dax-doffer heeft meerdere keren op goede dochters gestaan. Deze ingeteelde jongen zijn weer op elkaar gezet en daar komt de Stamduif van Dirk en Elitsa uit. Vader en dochter Veldhuis kweekten diverse duiven uit deze doffer die een vaasje wonnen bij de ZLU (top 25 nationaal). De moeder van de schenking komt ook uit bewezen kweeklijnen in verschillende generaties. Zij is een  van de laatste dochters van ‘de 7259’. Hij was een stamdoffer aan het begin van deze eeuw. Uit de moeder van de schenking (relatief jong voor een kweekster 2013) komen ook al goede vliegers. ‘De 7259’ (vader van de moeder van het geschonken duifje) is de vader van veel toppers, o.a. van de 4e beste ZLU-duif van Nederland met o.a. de 5e nationaal Pau. Een zus van deze goede kweker is de moeder van ‘de 955’, een duif die 3x vroeg speelde van Barcelona. De moeder van de schenking stam af van diverse stamduiven van Dirk en Elitsa: De Brugemann-duivin van 1995, waarmee is samengekweekt met een topdoffer van Nico Volkens (uit de Barcelona 1 van Sam de Jong). Dit vormt de 50% van vaderskant. De andere 50% stamt af van de topduiven van de Gebr. Jacobs, zoals de Barca 621 (de beste vlieger en vererver en zoon van Het Betuwekoppel van Gerrit Veerman). Het geschonken duifje blinkt uit in zachtheid en is compact en evenwichtig gebouwd!
Dirk en Elitsa zijn de constante factoren van de ZLU en de Fondunie 2000. Hun series en prijspercentages zijn ongekend en ze staan altijd bij de Algemeen Kampioenen. Dirk is een meester in het kweken van goede duiven. Hij heeft het Noord Hollands fondras op een hoger en stabieler niveau gebracht. Verder laten we de uitslagen maar spreken. In 2016 hebben Dirk en Elitsa een goed jaar. In de Fondunie 2000 eindigen ze als tweede achter Jelle Jellema en in Fondclub Noord Holland 2e achter Kees Droog. Je kunt van slechtere liefhebbers verliezen. In 2016 werden de volgende kopduiven gepakt: 19e nationaal Pau, 15e nationaal Barcelona, 35e nationaal Marseille, 54e nationaal Narbonne en 8e nationaal Perpignan. In 2015 vlogen ze: 5e en 37e nationaal Pau, 95e nationaal Agen ZLU, 38e en 67e nationaal Perpignan. In 2014 speelden ze in de ZLU: 81e nat. Perpignan, 67e nat. Narbonne Barcelona en 73e nat. Pau. In 2013: 76e nat. Pau, 114e nat. St. Vincent, 91e nat. Marseille en 31e nat. Perpignan. In 2012: Bordeaux oud (8 van de 11 prijs), 51e nat. Bordeaux jaarlingen, 73e nat. Barcelona, 37e nat. Marseille en 38e nat. Perpignan. Ook in 2017 lieten ze van zich horen met de 84e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 70e nationaal Agen ZLU Oud tegen 6.219 duiven en 3e en 7e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Voor wie dit laatje van een geweldig tophok?

  1. Gebr. Holleman, Tienhoven

Schenken een late jonge duif 2017. De vader komt uit het koppel dat een 4e, 7e, 12e en 19e nationaal voortbracht. Dit koppel bestaat uit een Jellema-doffer met een duivin uit het oude soort (Kooijman, Boot en Peeman). De moeder van de schenking komt uit de vader van de 8e, 16e en 20e nationaal met een dochter van het eerder genoemde topkoppel, waar ook de vader van de schenking uit komt. Dit laatje wilden André en Eddie zelf voor de kweek houden, maar ze wilden toch ook  een superduifje schenken voor het Marathonduivenjournaal !!! Geweldig !!!
De stam die is opgebouwd met metname duiven van Ben Kooijman uit Vianen. Deze liefhebber won St. Vincent in het begin van de jaren ’90 en hij was in het bezit met een geweldige stam duiven metname van het soort van Hein Oostenrijk met een vleugje Van der Wegen via Eijerkamp. Menig topper uit het hart van Nederland bouwde zijn stam op met duiven van Ben. De Gebr. Holleman dus ook. Verder hebben André en Eddie duiven van Bram Boot en een topper van de Zuid-Hollandse eilanden Wim Peeman. De laatste jaren hadden de mannen uit Tienhoven succes met kinderen uit een Jellema-doffer die de mannen hadden uit ‘De Havik’ met ‘Mette,’ twee gekende kwekers van het hok van vader Jellema. Uit deze doffer kwamen o.a. twee duivinnen die kop vlogen op de middaglossing met name op de pittige vluchten vanuit St. Vincent. De Gebr. Holleman vliegen al ruim 20 jaar kop op de middaglossingen en Orange (kortom alle NPO-vluchten) eerst samen, later enkele jaren apart en nu weer enkele jaren samen. In afdeling 7 Midden Nederland weet iedereen dat deze mannen bij de beste marathonspelers horen van deze afdeling. Resultaten van de laatste 2 seizoenen: 2014: 5e Nat.hokkampioen, 1e criterium der azen & 2e middaglossing & 2e duifkampioen SMN, 2e Nat. Fondspiegel categorie. 3, Afd.7 4e onaangewezen & 2e aangewezen. Met o.a. de 4e Nat. St Vincent. 2015: 18e Nat.hokkampioen, Afd.7 5e onaangewezen & 7e aangewezen. Met o.a. 7e & 8e Nat. Orange. In 2016 ging het niet zo goed als in 2015, maar toch werden er genoeg mooie prijzen gehaald: 16e, 42e en 99e nationaal St. Vincent, 42e en 54e nationaal Perigueux en 20e, 61e en 98e NPO Bergerac. Verder werden ze in de sterke afdeling 7 5e onaangewezen en 4e aangewezen Marathonvluchten. In 2017 was het een rommelig jaar voor de broers, maar behaalden ze toch een paar in het oog springende resultaten: 49e nationaal St. Vincent (5 van de 6 prijs), 42e NPO Orange en 42e NPO Cahors.  Wie koopt deze late jonge duif 2017 van de André en Eddie Holleman?

… wordt vervolgd ….

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 5) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 6)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 34 t/m 40:

  1. Corné van Oeveren, Overberg

Schenkt een laat jong duif 2017 uit zijn 16e nationaal Limoges. De vader komt uit twee Beens-duiven met kort in de stamboom: Brive2, Wonder van Drijber, Roodmeisje, Miss Gijsje, Janine, Mr. Bergerac en Laatje 680. De moeder won de 16e Limoges tegen 1.697 duiven en komt ook uit twee Beens-duiven. In deze duivin zit o.a.: Mr. Bergerac, Janine, Rood Meisje, Red Thunder en The Great Warrior.
Corné heeft een geweldige kweekhok met duiven van vooral Arjan Beens, aangevuld met enkele duiven uit de toplijnen van Verweij-de Haan en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Corne heeft in 2015 een nieuwe start gemaakt in Overberg, enkele duiven met voor de hoofzaak bloed van G&J van Nieuwamerongen in hun gelederen werden over gewend. Deze stammen voor een deel van twee duiven die Corné van Gerrit en Jaco heeft gekregen. ‘De 3-2-4’ die de 38e  nationaal speelde op Montpellier, maar vooral ‘Fleur’ (die een 31e nationaal Bergerac won) en haar kinderen. ‘Fleur’ komt een Zoon van Jo (1e nationaal Mont de Marsan) met de Bonte 49 (4x top 50 nationaal). Samen met taart- en late jongen van 2014 uit zijn beste duiven van het oude adres en wat gekregen duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen van diezelfde leeftijd werd de start op het nieuwe adres gemaakt. De duiven van 2014 werden goed opgeleerd en de enkele oudere duiven werden op vier ZLU-vlucht en twee NPO-vluchten gespeeld. Dat resulteerde in een prima startjaar. Hij kon zich gelijk nestelen tussen de kampioenen van de Fondcub Gooi & Eemland op de ZLU-vluchten. Verder is 2015 een jaar waarin er geïnvesteerd is in duiven. Verder zijn er duiven gekregen waarin alleen maar toplijnen zich vertegenwoordigen. Zo zitten er meerdere kinderen en kleinkinderen uit de lijnen die Arjan Beens brachten tot grote hoogte zoals, Miss Gijsje, Snelle Jelle en de Topduivin ‘Blue.’ Uit deze laatste duivin heeft Corné rechtstreekse kinderen. Deze duivin won bij Arjan de 23e nationaal Pau en de 26e nationaal Marseille in zijn (voorlopig) afscheidsjaar 2014. In 2016 zette Corné een hok afkomstig van Eijerkamp. De overgewende duiven (die alleen nog op de ZLU worden gespeeld) lieten zich al weer beter zien: 87e nationaal Agen ZLU, 197e nationaal Barcelona, 104e nationaal Narbonne en 207e en 260e nationaal Perpignan. Vorig jaar sloot ik af, dat 2017 wel een stap beter zal zijn dan 2016. Dit is een understatement … 2017 was een knaller voor Corné! Prestaties waar hij mee verder kan en als hij dat uit gaat bouwen: 24e nationaal Perigueux tegen 7.102 duiven (7e NPO Afdeling 7), 4e en 25e nationaal Bergerac tegen 6.102 duiven, 5e NPO Orange tegen bijna 1.000 duiven (3 maal teletekst binnen één jaar!) en nog twee vroege duiven in de najaarsklassieker Limoges (15e en 16e tegen 1.697 duiven)! Voor wie dit laatje van een jong superhok?

  1. Jelle Jellema, Nijverdal

Schenkt een laat jong 2017. Uit waardering voor het positieve werk van Het Marathonduivenjournaal geeft Jelle een laatje uit twee jaarlingen die gelijk al prijs wonnen op Agen bij de eerste 352 nationaal. De vader won de 352e nationaal Agen bij zijn debuut en komt uit de 21e nationaal St. Vincent met Lynn (40e nationaal St. Vincent). De moeder van deze schenking won op haar debuut de 284e nationaal Agen. Zij komt uit Zoon Snelle Jelle en Annie van Arjan Beens met dochter Romee. Romee is één van de beste middaglossingsduiven ooit van Nederland met de 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nationaal Brive en 6e NPO Aurillac. Ze is inmiddels (groot)moeder van vele toppers. Een prachtige schenking van de man uit Nijverdal, die veel schitterende uitslagen maakte op de marathondvluchten. De onvolprezen fondstam van de familie Jellema is opgebouwd met duiven van Piter Beerda. Een liefhebber die jaar in jaar uit bij de beste programmaspelers van Friesland hoorde. In 1984 werd hij Generaal Kampioen van de afdeling Friesland met louter en alleen jaarlingen. Deze duiven blonken uit met zware vluchten. In oktober 1998 kregen vader en zoon Jellema (op een bon) van Akkermans uit Nieuw-Vossemeer … Zwart Goud. Akkermans bracht vier laatjes naar Friesland voor de bon die zij van hem gekocht hadden. Van deze duiven is goed gekweekt en vooral Zwart Goud is een zeer waardevolle duif gebleken. Later kwamen daar duiven bij van Arjan Beens, Gebr. Brugemann, Harold Zwiers en Batenburg Maar de basis … de Beerda-duiven en Zwart Goud en zijn kinderen wordt zuiver gehouden, zodat Jelle en ook zijn vader daar altijd op kunnen blijven terugvallen. Een heel goed voorbeeld van de basis is de Internationaal winnares van Barcelona … ‘Kleine Jade.’ Zij komt uit een kind van het Fondkoppel van Beerda, ‘Dirke,’ met een kind van ‘Zwart Goud’ met ‘de 02 van Beerda,’ ‘De Jade.’ Na de 1e en 3e Internationaal Barcelona van 2014 won Jelle in 2015 o.a. 6e, 9e, 16e en 34e nationaal St. Vincent ZLU, 62e en 93e nationaal Narbonne, 94e en 101e nationaal Marseille en 27e en 69e nationaal Perpignan. In 2016 stond er geen maat op de prestaties van Jelle. Hij won o.a. 5, 6, en 87 nationaal Pau tegen 3.788 duiven, 49e nationaal Agen ZLU jaarlingen, 3, 10, 18, 37 en 77 nationaal Barcelona tegen 5.239 duiven, 13, 30 en 45 nationaal Marseille tegen 3.320 duiven, 3, 6 en 99 nationaal Narbonne tegen 5.042 duiven en 3, 9, 14, 17 en 35 nationaal Perpignan tegen 4.027 duiven. Ook 2017 was een zeer geslaagd seizoen voor de man uit Nijverdal met de volgende kopprijzen: 85e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 2e, 84e en 132e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven, 31e en 49e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven, 25e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven, 18e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven en de 2e, 11e, 21e en 64e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie neemt dit laatje mee van het beste hok van Nederland op de marathonvluchten?

 

  1. Rob van Moorselaar, Wadenoijen
    Schenkt een laat jong 2017 uit twee kinderen van de 1e nationaal Brive van Rob. Deze duivin won in 2011 de 1e nationaal Brive tegen ruim 16.000 duiven. De schenking komt uit halfbroer x halfzus. De 1e nationaal stond op de vader van de 12e nationaal Bergerac 2013 toen de moeder van de schenking eruit kwam. Deze opa aan moederskant heeft diverse duiven gegeven die in de top 100 nationaal hebben gevlogen.
    Rob: ‘Mijn soort bestaat voor het grootste deel uit duiven van Ben Kooijman uit Vianen waar ik in 1998 20 jonge duiven heb gekocht en daar mee het hele hok heb opgebouwd. Verder zijn er wat duiven van mijn duivenmaat Hennie Wennekes uit Tiel ook wat duiven van Steward Roodenburg, soort Ben Kooijman, en wat duiven van de Familie van Houten uit IJsselstein waarmee samen kweek wordt gedaan en dan natuurlijk de super kweekduivin van Kees Luijks via Willem van Breene. Zoals je ziet heb ik mijn eigen stam duiven zitten en ja helaas geen dure namen op mijn hok maar het gaat goed en dan valt het niet mee om betere duiven te vinden. Regelmatig haal ik wel wat bij maar als ze minder presteren dan mijn eigen duiven gaan ze er uit. Mijn duiven vliegen zowel op de middag als op de ochtendlossing vroege prijzen ongeacht de afstand zo speelde ik in 2013 prijs 147 Nationaal Barcelona met 2 mee en in 2014 met 3 mee prijs 158 en 430. Beste prestatie van de laatste 4 jaar:1ste Nationaal sector 3 Brive 16349 duiven 2011, 9de NPO Orange 2012, 3de NPO Bergerac 2013 (12de nationaal), 6de NPO Orange 2013, 3de NPO Bergerac 2015 en de 7de Nationaal Bergerac 2015.’ Heerlijk die nuchterheid van Rob. Het gaat niet om de naam beste liefhebber van de Marathonduivensport, maar om vroege duiven op de klep! En Rob heeft die als geen ander! In 2016 deed Rob goed mee met de volgende mooie prijzen: 33e en 120e nationaal Cahors en 55e NPO Bergerac. Rob werd 1e aangewezen Marathonvluchten van de sterke afdeling 7. In 2017 deed Rob ook weer met de beste mee: o.a. 5e nationaal Dax, 39e NPO Orange en de 12e, 35e en 52e NPO Cahors.  Wie gaat er met het laatje uit een topduif van deze superliefhebber naar huis?

  1. Peet en Paloma Solleveld, Maasdijk

Schenken een mooi Zomerjong 2016 van hun onverbeterlijke stam. De vader van de schenking is De Baron, een goede prijsvlieger op zowel Cahors en Barcelona en alles wat er tussen zit. In de achtergrond van De Baron zit o.a. de 1e nationaal Barcelona van Vrosch-Meyers en de Etterbak. De moeder van de schenking is een kruising tussen Volkens en Theelen. Ze is een volle zus van 6e en 8e nationaal Bergerac en 11e nationaal Mont de Marsan.
Peet en Paloma hebben duiven van Florizoone en ouderwetse Aarden-duiven. Verder kom je nog al eens Stichelbout in de stam tegen en soms Braakhuis. Kortom een geweldige mengelmoes van sterke, maar ook snelle fondduiven. De laatste jaren verzamelden Peet en Paloma een geweldig aantal kopprijzen op de marathonvluchten, zoals: 37e nationaal Narbonne 2011, 4e nationaal Albi 2012, 84e nationaal Barcelona 2012, 81e nationaal Tarbes 2012, 58e nationaal Perpignan 2012, 82e nationaal Bordeaux 2012, 9e nationaal Agen 2013, 65e nationaal Pau 2013, 22e nationaal St. Vincent 2013, 68e nationaal Narbonne 2013, 13e nationaal Pau 2014, 52e nationaal Narbonne 2014, 27e nationaal Pau 2015, 94e nationaal Barcelona 2015, 87e nationaal Narbonne 2015, 58e en 60e nationaal Perpignan 2015. In 2016 wonnen Peet en Paloma de volgende vroege prijzen: 99e nationaal Pau, 69e nationaal Agen ZLU jaarlingen, 25e national Barcelona, 184e nationaal Marseille en 68e nationaal Perpignan. Ze werden Kampioen van de WESM 2016. In 2017 wonnen ze o.a. 44e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven en 28e en 53e nationaal St. Vincent tegen 3.036 duiven. Wie gaat er voor dit laatje met een superachtergrond van dit geweldig hok duiven uit het Westland?

  1. Bernard Hanno, Roermond

Schenkt een laat jong uit  twee toppers. Vader is de zoon van de 9e nationaal Pau van Roger van der Meer. De moeder is een dochter uit de Carteus Giant van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Het is een volle zus van het Veens Blauwtje van Harold Zwiers. Deze duivin won bij Harold de 14e nationaal Cahors en de 8e NPO Limoges (11e over alle deelnemende afdelingen). De moeder van de schenking is de moeder van de eerste jaarling van Tarbes in Limburg in 2016. Duiven die in meerdere generaties geweldig presteren. Lees ook koop 22 en 43 voor meer achtergrond.
Soorten op Bernards hok zijn: o.a. A. van Loon Swalmen, Jeu Vervuurt, Huub Nijsten uit Geulle met daardoor een vleug  Van de Wegen en Jan Theelen Dit alles wordt door elkaar gemengd door te kweken Goed x Goed !!! 1n 2015 won Bernard o.a.: 5e nat. St.Vincent  Sector 1. Door omstandigheden heeft hij de duiven niet volledig door kunnen spelen. Hopelijk dat het in 2016 wel kan. Kampioenschappen in 2014: 10e duifkampioen Afd, Limburg Overnachting, 3e Duifkampioen  District 8, 2e duifkampioen Roerstreek, 2e onaangewezen Generaal Roerstreek, 1e Aangewezen Generaal Overnachting Roerstreek, 2e Kampioen 1e Getekende Wefo Limburg, 3e Kampioen Automarathon Wefo Limburg, 6e Marathon Kampioen Wefo Limburg, 6e Duifkampioen Wefo Limburg. Vroege prijzen 2013: Dit jaar volledig over gestapt naar de ZLU vluchten, Agen 49e Nat., Marseile 238e Nat en Narbonne 160e Nat. Kampioenschappen 2012: 1e Auto Marathon Wefo Limburg 2e Kampioen 1e en 2e getekende Overnachting Wefo Limburg. Kampioenschappen 2011: 1e Hokkampioen Afd. Limburg :Grote fond morgenlossing en overnachting, Jaarlingen.
Winnaar Gele trui Wefo Limburg Havens Competitie . Uitslag St-Vincent 2010 Nationaal 11180 duiven: 21e – 89e – 113e – 581e – 1003e – 1050e – 2438e (7 v/d 9). Top 10 vermeldingen: 6e prov. Cahors. 8e prov. Montauban. 8e prov. Bordeaux. 9e Nat. Dax. 9e prov. Perpignan. 9e prov. Limoges. In 2016 pakte Bernard o.a. de 74e nationaal Tarbes (halfbroer van de geschonken duif). Voor wie dit hele laatje uit een bewezen topvlieger?

  1. Wim Weerink, Wierden

Schenkt een late jonge duif 2017.  De vader won de 101e NPO Limoges en is van Kouters maal Van Schaijk origine. Zij opa won de 39e nationaal Barcelona. De moeder van schenking won de 5e NPO Cahors. Haar achtergrond is Jellema x Wegh.
De stam van Wim is opgebouwd uit de volgende ‘rassen’: Jellema(rechtstreeks en via Jan Morsink en Jan Grootonk), Vertelman, Winkens-Itteren, Hein van Gurp, Fondgoud Oost, Van Schaijk uit Nes a/d Amstel en Wout van den Hoek uit Putten. Naast de overwinning op Limoges speelde Wim o.a.: de 13e en 27e nationaal Perigueux tegen 7.102 duiven, 27e nationaal Dax tegen 2.573 duiven en de 26e, 39e en 48e nationaal Bergerac tegen 6.219 duiven. Wie gaat voor dit late jong van een topvlieger met topduiven?

 

  1. Pieter Woord en Van den Berg Pigeons, Urk en Tollebeek
    Van den Berg Pigeons uit Tollebeek schenkt een jonge duif 2018 uit het kweekhok in overleg. Louw van den Berg uit Tollebeek heeft samen met Pieter Woord uit Urk een geweldig kweekhok opgebouwd met o.a. een dochter uit de ‘Annet’ 1e Nationaal Barcelona van Willem van der Velden, dochter 1e Nationaal Barcelona van Cees Luykx, kinderen uit de ‘Zwarte Dax’ 3-10- 30 Nationaal van Philip Geerdink, uit de ‘Bulldozer’ en de ‘Narbonne’ en het ‘Oliebontje’ van Ko van Dommelen en uit alle toppers van Jos Pepping, verder kochten zij de moeder van de Daan 1e internationaal Agen 2013, Vera van Ad Fortuin 9e Nat Perpignan 2013, het Fenomeen 1e Nationaal en 2e Internationaal Bordeaux 2009 en grootvader 1e Nationaal Dax 2016, de wonderkweker Geeloog Diamant (vader 8e Nat Narbonne 2013, 9e en 22e Nat Perpignan 2013, 4e Nat St Vincent S2 in 2015), een zoon van de New Laureaat 1e internationaal Barcelona 2013, een zoon van De Special One 1e internationaal Barcelona 2015. Voor de snelheid duiven van Jan Kaman, Ulrich Lemmens, Tjipke en Auke Bosma, het beste van Vandenabeele, uit de topduiven van Combinatie Mantel etc. Louw van den Berg werd in zijn eerste jaar 2016 met de jonge duiven 1e onaangewezen en 2e aangewezen kampioen Afdeling Friesland’96 en 9e Nationaal Kampioen onaangewezen. In zijn tweede jaar 2017 opnieuw 1e onaangewezen jonge duiven en 6e generaal lang in de afdeling Friesland’96. Pieter Woord werd in 2017 kampioen ZLU vluchten in de Friese Fondclub, 8e keizergeneraal en 2e duifkampioen in FIANTE (Fondclub ZLU vluchten van de afdelingen 8, 9, 10 en 11) en verbaasde de gehele fondwereld met de 1e Internationaal Perpignan van 14.851 duiven op 1.135 kilometer. Voor wie deze bon van het geweldige kweekhok?

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 6) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 7)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 41 t/m 46:

  1. IJsbrand Kaptein, Akersloot

Schenkt een laat jong 2017 uit broer 1e nationaal Tarbes en moeder 20e nationaal Bordeaux. De vader van de schenking komt uit Zoon Narbonne (o.a. 23e nat. Narbonne) met dochter St. Vincenter. De moeder van de schenking komt uit de Barcelona-doffer en Barcelona-duivin (samen het Barcelona-koppel, waar vele toppers uit zijn gekomen, vooral op Barcelona). Het Barcelona koppel zelf won o.a. 56e nationaal Perpignan, 49e, 69e, 139e en 140e nationaal Barcelona.
Opnieuw een schenking van een fenomeen, namelijk de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 van het afgelopen seizoen 2017. Hij heeft de basis gelegd met duiven de Gebr. Brugemann en duiven van Wim Muller. Verder heeft hij een goed Van Wanroy-duivinnetje van de familie Eijerkamp. De laatste jaren zijn daar goede duiven van Martijn de Groot, Jan Roelofs en Gerrit Veerman bij gekomen. Enkele vroege duiven op de ZLU-vluchten in de laatste seizoenen voor 2017: 49e nat. Barcelona, 37e en 69e nat. Barcelona, 6e nat. Marseille, 22e nat. Bordeaux, 20e nat. Bordeaux, 12e nat. Pau, 52e nat. St. Vincent en 54e nat. Marseille. Verder werd IJsbrand Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord en eindigde nog meerdere keren op het podium. In 2015 pakte IJsbrand 50% prijs op Bordeaux jaarlingen met 24 jaarlingen mee en beginnend met de nationale prijzen 103, 139 en 166 tegen 5.055 duiven. Verder won hij o.a. 59e nationaal Barcelona en de 84e nationaal St. Vincent ZLU. In 2017, het jaar van zijn titel Keizer Kampioen in de Fondunie 2000 won hij o.a. : de 25e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven,  74e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en de 109e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven. Op de middaglossing pakte hij op de klassiekers St. Vincent en Dax een aantal fantastische vroege duiven: 23e, 26e en 30e nationaal St. Vincent tegen 2.919 duiven en de 9e en 10e nationaal Dax tegen 2.145 duiven. Wat een erelijst!!! Wie neemt dit late jong van de Keizer van de Fondunie 2000?

 

  1. Jaap Mazee, Ens

Schenkt een jong van 2017 uit zijn 5e nationaal Dax 2017. De vader is een product uit de beste kweeklijnen van Jaap: Super Dax (Broer Orhana, 1e nationaal Bergerac) met dochter Da Vinci van Nico Volkens. Deze doffer stond op de beste duivin van P. Burger, toen de vader van deze kweker eruit kwam. De moeder van de schenking won in 2017 de 5e nationaal Dax. Zij komt uit de Inteelt Montar (Jan Roelofs) via IJsbrand Kaptein met een Ingeteelde Orhan van Brugemann. De duivin is de moeder van de 3e nationaal Barcelona 2009 van Dennis Borkent. Een SUPERSCHENKING van onze Jaap Mazee!
Wie kent deze sympathieke liefhebber uit de Noordoostpolder niet. Op zijn afstand in het niemandsland van de polder won hij een nationale vlucht en stond hij regelmatig op teletekst. Zijn stam is opgebouwd met name met een laat jong van de Gebr. Brugemann. Jaap zoekt altijd naar de beste duiven die bij hem passen. Zo had hij in het verleden duiven van Nico Volkens en Piet Heikamp. De laatste jaren kwamen daar duiven bij van Jos Pepping, gekocht met zijn helaas overleden vriend Ernst Verheijen. In 2013 Jaap nog de 5e nat. St. Vincent op de ZLU met een loodzware vlucht. In 2015 pakte Jaap de 4e nationaal St. Vincent in sector 4, de 82e nationaal Pau en pakte hij bijvoorbeeld 70% prijs op Narbonne. In 2017 maakte Jaap zijn naam waar met de 1e NPO Limoges, 1e nationaal St. Vincent en 5e nationaal Dax. Dit zijn resultaten om je vingers bij af te likken. Wie koopt dit laatje, want met een duif van Jaap Mazee, daar kom je pas echt verder mee !!!

  1. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, Veenendaal

Schenken een laat jong uit de Carteus Giant. De vader van de schenking is de wereldberoemde Carteus Giant (vader van 4 verschillende teletekst duiven, waaronder de 3e nationaal Narbonne 2015 en verder o.a. de 15e nationaal St. Vincent, 11e nationaal Brive en 26 e nationaal Bordeaux ZLU, 1e FU 2000). De moeder van de schenking is Het Blauwe Roodbeentje. Zij is de moeder van de 2e NPO Bordeaux, 14e nationaal St. Vincent ZLU duivinnen en de 3e nationaal Bergerac S2 2017 van Leen Stout. Wilt u ze nog beter hebben? Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen hebben jarenlang de zware middaglossing gedomineerd met o.a. de 1e nationaal Mont de Marsan en 6e nationaal St. Vincent. Toen deze vluchten steeds korter werden, is de overschakeling naar de ZLU ingezet met gelijk in 2010 de 26e nationaal Bordeaux ZLU en de eerste in de Fondunie 2000. In 2015 is de middaglossing definitief vaarwel gezegd en is de focus compleet op de ZLU. Dat was te zien. Agen: 118, 121, 158, 167 enz. 12 prijzen van de 20 ingemande duiven tegen 6.638 duiven, St. Vincent ZLU: 21, 276, 398 en 632 van de 10 ingemande duiven tegen 3.714 duiven, Marseille: 89, 118, 150 en 395 van de 5 ingemande duiven tegen 3.610 duiven, Narbonne: 3, 18, 40, 487, 499, 809 en 1153 van de 13 ingemande duiven tegen 5.338 duiven. In 2016 pakten vader en zoon de 61e, 257e en 374e nationaal Barcelona tegen 5.239 duiven en de 141e nationaal Pau. De Stam is opgebouwd met prestatieduiven met als achtergrond overwegend Van der Wegen-duiven, aangevuld met Van Wanroy en Aarden en bij enkele duiven een vleugje Carteus of Theelen. De basis-duiven: Jo (1e nationaal Mont de Marsan 2006), Top Witpen 15 en Bonte 49 (beiden diverse top 50 prijzen nationaal), Bonte 160 (6e nationaal St. Vincent) en Carteus Giant (vader van 11 verschillende duiven die top 100 nationaal hebben gevlogen, waarvan 3 op teletekst). Ook andere liefhebbers vliegen goed met duiven van Gerrit en Jaco. Comb. Van Doorn uit Amerongen stond niet lang geleden op teletekst op Cahors met een rechtstreekse duif van deze mannen. Dat overkwam ook Jan Hendriksen uit Lunteren en Martin Jacobs uit Bennekom. Harold Zwiers uit Den Ham won in 2016 de 14e nationaal Cahors met een rechtstreekse duif van deze Veenendalers. Rieks Lonsain en Bernard draaiden kopduiven uit een kweekduif van Gerrit en Jaco in 2016 en Koos Steenbeek kweekte uit een broer van de 3e nationaal Narbonne zijn 6e nationaal St. Vincent, tevens duifkampioen Afdeling 7 Midden Nederland. Corné van Oeveren kweekte zijn eerste duif van Barcelona en Perpignan uit een duif van deze mannen en Piet Westerlaken in het verleden zijn 18e nationaal St. Vincent. Wie koop dit zomerjong uit een van de beste kweekdoffers die er in Nederland nog leven met een grandioze bewezen kweekduivin?

 

  1. Comb. Hartog, Laren

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018. Jan Hartog is de gepensioneerde vliegende slager. Een begrip in de duivensport, mede mogelijk gemaakt door zijn vader Gijs. Vele hokken in het Gooi en Omgeving zijn groot gemaakt door de duiven van Gijs en Jan. In 2017 werd Jan Keizer Kampioen Ochtendlossing in de fondclub Gooi en Eemland. Zijn fondstam is opgebouwd met de oude rassen van Van Wanroy en de Gebr. Kuijpers. Deze duiven doen het nog steeds aangevuld met een duifje van Jan Doppenberg en duiven van Team Vollebregt. De laatste aanwinsten komen van Tim Hage. De kopprijzen van de laatste jaren van de Keizer Kampioen van Gooi en Eemland: 91e nationaal St. Vincent ZLU tegen 3.037 duiven, 68e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven, 84e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven, 111e nationaal Barcelona tegen 5.239 duiven. U kunt het lezen: er zitten nog steeds topduiven in Laren! Wie gaat er naar Het Gooi een mooi duifje halen in 2018?

    45.  Comb. De Ridder, Arnemuiden 

Schenken een bon voor een jonge duif 2018 uit de 3e ronde van de kwekers. In dat kweekhok zitten gigantisch goede duiven. In 2017 hadden deze topmelkers de Snelste Duif van Nationaal St. Vincent en de 1e nationaal Dax Sector 1.
De liefhebbers die in 2017 dé klassieker en nationaal Dax op hun naam hebben geschreven zijn Vader Kees (67 jaar) en zoon Cor (46 jaar) de Ridder uit Arnemuiden. Het leeuwendeel van de verzorging wordt gedaan door vader Kees, die altijd stratenmaker bij de gemeente is geweest. Kees krijgt hulp van zijn vrouw en van zijn kleinzoon Nieck. Cor, die tegelzetter is van beroep, vult de gaatjes waar de anderen niet aan toe komen en is altijd paraat in het vliegseizoen om de nodige taken op zich te nemen. De mannen spelen traditioneel weduwschap met alleen doffers. Zij spelen met hun duiven met name de dagfond- en marathonvluchten (zowel ZLU- als NPO-vluchten). En dit met maar een paar duiven. Voor de marathonvluchten hebben ze er maar 9… naast de 17 programma-duiven van de vliegploeg. De marathonduiven stammen allemaal af van ‘De Amelander’.  Deze duif komt van Cor van der Ploeg uit Leeuwarden. Deze voormalige Friese topper heeft een stam duiven opgebouwd met duiven afkomstig van onder andere Carteus, Norman en Vanbruane. Naast de stamduif ‘De Amelander’ hebben de mannen van De Ridder verschillende duiven van een goede afkomst zoals duiven van Hengst-Provoost. Van deze combinatie komt de vader van de winnaar van St. Vincent. De kweekstal is 15 koppels groot. Hier zitten ook de kwekers van de programma-duiven bij. Ze winnen dit seizoen 1e nationaal St. Vincent tegen 13.240 duiven (100% prijs) en de 1e en 40e nationaal Dax tegen 4.788 duiven (100% prijs). Wie gaat er naar Arnemuiden voor een jong uit het kweekhok van een klein Marathonduivenhok?

  1. Rinus Lambrechts, Amersfoort

Schenkt een laat jong 2017 uit Zoon 1e nationaal Mont de Marsan (Jo) maal dochter 1e nationaal Dax (Jander). Tegen Jo zat de Bonte 65, tweevoudig duifkampioen in de Regio. Tegen Jander stond een kleindochter van hem (zoon Jander maal 1e nationaal Ruffec. Rinus heeft een enorme staat van dienst op de middaglossing opgebouwd de afgelopen 25 jaar. Hij was 15 maal terug te vinden op Teletekst, werd Kampioen op de Middaglossing van Fondclub Gooi en Eemland, won 1e Nationaal Brive en had in de vorm van Kelsey de Beste Overnachtduif van heel Nederland. Ook in 2017 floot Rinus zijn deuntje mee met o.a. de 21e NPO Perigueux en de 64e NPO Bergerac. Voor wie dit laatje met twee grootouders die een nationale overwinning op hun naam hebben geschreven in de goede kweeklijn en met nog een paar topvliegers en -kwekers kort in de stamboom!!!

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 7) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag 18 november 2018 in Soest

$
0
0

Op 18 november a.s. is de 3e Marathonduivenjournaaldag.
Het programma is alsvolgt:

Tijdens de 3e Marathonduivenjournaaldag staan Amanuel Oz (Bio Lugecol en nieuwe producten) en Paul Grolleman (Solosan) met hun prachtige duivenproducten. U kunt bij hen informatie over hun producten krijgen en natuurlijk bij hen kopen.

11.00 uur gebouw open
11.00 – 12.00 brengen late jongen en in de kooitjes zetten
12.00 – 13.15 bezichtigen late jongen
Volop gelegenheid om te lunchen met de Broodjes Beenham, Braadworst en Hamburger in de snackkar van Wilbert
13.30 – 15.30 uur verkoop late jongen en bonnen
16.00 uur Verloting
adres: Oostergracht 46 in Soest (lokaal P.V. Soest)

De late jongen kunnen voor de verkoop worden bezichtigd onder toezicht van het verkoopteam. In het verleden zijn er jonge duiven beschadigd, daarom zijn de kooitjes dicht en worden op verzoek geopend.

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag 18 november 2018 in Soest verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 8)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 41 t/m 47:

  1. Bernard van der Horst, Groesbeek

Schenkt een laat jong 2017 uit een goed kweekkoppel. De vader is een goede vlieger geweest en is nu een vaste kweekwaarde. Hij vloog knappe prijzen op St. Vincent (4x) en Cahors. De moeder van de geschonken duif won de 3e NPO Bergerac tegen 3.000 duiven, een 7e NPO Perigueux tegen 2.794 duiven (beiden als jaarling) en was op Marseille 2017 Bernards 2e duif.
Bernard won in 2015 Marseille in de Fondunie 2000 en daarbij zat hij 4e nationaal bij de ZLU. Dit kleine hok met topduiven won ook nog de 11e nationaal Narbonne en 72e nationaal Barcelona 2015. In 2016 won de man uit Groesbeek de 103e nationaal Pau tegen 3.788 duiven en de 98e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven. 2017 was voor dit hok een goed jaar: 26e, 40e en 150e nationaal Barcelona (met 3 duiven mee) tegen 4.504 duiven, 129e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven, 18e nationaal Perigueux tegen 7.102 duiven (met 90% prijs),  en de 43e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Voor wie dit duifje van het kleine tophok uit het Oosten van het land?

  1. Henk Wegh, Lochem

Schenkt een laat jong 2017. De vader van de schenking heeft veel goed Barcelona-bloed in zich. Opa aan vaderskant is de Gouden Barcelona (o.a. 24e nationaal Barcelona). Opa aan moederskant won de 10e nationaal Barcelona. De moeder van de schenking heeft ook prima Barcelona-duiven als grootouders. De opa van vaderskant was 2e Asduif Barcelona bij Pastor met o.a. de 80e nationaal Barcelona.  En weer zit de Gouden Barcelona in de stamboom en het Superkoppel van Sam de Jong.
Henk Wegh heeft geweldige jaren gekend metname op de vlucht Barcelona. Na een paar jaar wat minder te hebben gespeeld, heeft hij in 2017 de weg weer naar boven gevonden. Andere hokken hebben duiven van Henk en met veel succes. Hierbij moet je denken aan Bas Janssen, Mevr. Wouterse en Henk Boertje. De laatste liefhebber pakte in 2017 de 1e nationaal St. Vincent met een 50% duif van Henk. De man uit Lochem won zelf in 2017: 39e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en de 60e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie gaat er met dit toppertje van dit goede Barcelona-kweekhok vandoor?

 

  1. Jan Morsink, Marle

Schenkt een late jonge duif 2017.  De vader van de geschonken duif komt van B Jansen en co uit Bavel. Deze vader komt uit een Zoon Marseille (Asduif Marseille over 4 en 5 jaar met de Perpignan-duivin, 16e  en 17e  nationaal Perpignan en 20e  nationaal Pau) met een halfzus van de 8e nationaal Dax en 14e nat Pau. De moeder van de schenking is een Jellema-duivin, samenkweek met Cees Nijdeken. Zij komt uit Jonge Storm met dochter Klein Kweekstertje. Deze duivin won de 14e nationaal Bordeaux en ze is moeder van Sylvie (3e internationaal Barcelona). Jonge Storm is bij Cees de vader van de Late Blauwe, 3e nationale Asduif en winnaar van 1e NPO St. Vincent.
Jan is een liefhebber die een geweldig kweekhok heeft met o.a. duiven van Jelle Jellema en Arjan Bees, de trendsetters van de laatste 10 jaar in de duivensport. Jan heeft van de beste duiven van deze mannen jongen in het kweekhok zitten. Jan speelt met regelmaat goed op de fondvluchten en dat zal alleen maar beter worden als je naar de kwaliteit kijkt in het nog jonge kweekhok, zoals de 4e NPO Bergerac 2015. Wie gaat er naar het oosten van het land om uit dit kweekhok een toppertje te halen?

 

  1. Gero Dijk, Alblasserdam

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. Gero won dit jaar de 1e nationaal Agen bij de Oude duiven tegen 6.219 duiven met één duif mee.
Achter de naam Gero Dijk op de uitslag schuilen twee liefhebbers. Dit zijn man en vrouw Gero en Evelien Dijk. Ze zijn beiden 45 jaar, wat trouwens een prachtige leeftijd is. Gero is kunststof-applicateur. Hij is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van kunststofvloeren, gietvloer, coatingvloeren betonlook en vloeistofdichte troffelvloeren. De vaders van zowel Gero als Evelien hadden samen duiven. Het is hen eigenlijk met de paplepel ingegoten. Gero en Evelien hebben een stam met als basis dagfondduiven. Evelien: ‘Onze duiven-geschiedenis heeft eigenlijk als levenslijn de duiven van Kees Bosua. De winnende duif heeft van dat Bosua-bloed in zich. Daarnaast zit er in deze winnende doffer ook genen van de duiven van Bas Verkerk en Arie Dijkstra.’ Hoeveel meter hok hebben jullie tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? De winnaars van Agen: ‘Wij hebben een hok van circa 7 a 8 meter met 4 afdelingen  en nog een apart hokje voor de vasthouders. We hebben 2 afdelingen voor de jonge duiven. Daarnaast zitten onze duivinnen en dan weer een afdeling voor onze doffers. We spelen met 35 duiven en kweken zo’n 60 jongen voor onszelf. Die komen voornamelijk uit de 14 kweekkoppels’ In de toekomst wordt er meer en meer Marathonvluchten gevlogen en daar worden ook gericht duiven voor aangeschaft. Meer info: http://gerodijk.nl/  Wie gaat er voor een duif van dit sympathieke duivenliefhebbersechtpaar?

 

  1. John Hardebol, Castricum

Schenkt een laat jong 2017. De vader is een kleinzoon Euro Diamond van Brockamp. Deze doffer won o.a. de 1e nationaal Carcasonne, 3e en 5e nationaal Perpignan en 4e nationaal Bergerac. De moeder van de geschonken duif is een dochter van Vino (3e Asduif St. Vincent, met 19e nationaal St. Vincent) met de 10e nationaal Bergerac. Deze duivin won ook de 5e NPO Bordeaux.
John: ‘Mijn naam is John Hardebol 49 jaar, getrouwd met Miranda en samen hebben we twee dochters, Tessa en Lieke. Ik ben werkzaam als afdelingshoofd in het groen bij IJmond Werkt! Ik ben dit jaar 4e nationaal geworden op Marseille, 1e Noord Holland en 1e van Marathon Noord. Ik ben ooit in de duivenwereld beland door mijn vader. Hij is met  wat krijgertjes  begonnen in een omgebouwd  konijnenhok. Ik heb het overgenomen toen hij ziek werd. In 2011 zijn we verhuisd, op de nieuwe locatie stond een schuur waar ik mijn oude hok in heb geplaatst. De afgelopen jaren is er heel wat gesleuteld aan het hok maar de successen bleven uit. Vorig najaar is Dick Duindam geweest en die heeft advies over het hokklimaat gegeven, de aangebrachte veranderingen lijken positieve invloed te hebben op de duiven.’ John won in 2017 o.a.: 114e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven en de 4e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven. Wie neemt dit toppertje uit Castricum?

 

  1. A. van de Meer en znn, Utrecht

Schenken een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. De combinatie bestaat uit vader Arie (74 jaar) en de zonen Co (47) en Dennis (41) van der Meer. Dennis is degene die de strategie uitstippelt en is vader Arie het klankbord. Arie straalt als hij over zijn duiven praat en de mooie prestaties die de laatste jaren al zijn behaald. Co is dan nu wat op de achtergrond, maar is wel de grondlegger van de duivensport bij de familie Van der Meer. Hij startte met de duivensport aan het begin van de jaren ’80 en heeft de rest van de familie besmet met het duivenvirus. Aanvankelijk werd er voor het programma gespeeld. In 2015 kwam op het huidige adres de specialisatie voor de marathonvluchten. De meeste duiven komen van Nico Volkens aangevuld met duiven van Jan van Straten en Peter Bruinenberg. Vooral de laatste duiven kruisen geweldig goed met het soort van Nico Volkens. De mannen hebben 14 meter hok, waarvan een meter of 4 op de schuur staat. Hierin huizen de jaarlingen. In de tuin staat zo’n 6 meter voor de overjarige vliegduiven en een 4 meter voor de jongen. In 2016 wonnen ze o.a. al 24e en 41e nationaal Pau tegen 3.788 duiven (dit was hun 2e jaar dat ze serieus op de marathonvluchten aan de gang waren. In 2017 wonnen ze 1e nationaal Dax in sector 3. Wie gaat er naar Utrecht voor een toppertje van jonge superstam marathonduiven?

  1. Herman Koopman, Almere

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 uit een bewezen kweekkoppel. Uit dit koppel mag de koper volgend jaar een jong halen in Almere: De vader won 101e nationaal Marseille en de 152e nationaal Perpignan. Hij komt uit de 9e nationaal Orange en is halfbroer van de 11e NPO Perigueux. De moeder won de 244e nationaal Mont de Marsan ZLU. Zij komt uit de 14e nationaal St. Vincent met de 3e NPO Bergerac. Kortom meerdere generaties kopvliegers. In 2008 werd de keuze gemaakt voor een totale overstap naar de marathonvluchten. De start daarvoor werd gemaakt met duiven die werden aangeschaft bij Jellema en bij zijn, helaas veel te vroeg overleden, stadsgenoot Mario Buhrer Tavanier (Orhan lijn). In 2007 vloog zijn “Miss Tarbes” (50% Jellema 50% Orhan lijn) de 10e nationaal Tarbes en deze prestatie gaf gelijk de smaak naar meer. Er zouden daarna nog vele TT vermeldingen volgen. In 2008 werd zijn kweekhok verder versterkt met duiven van Jan Doppenberg (met in de stamboom: de “Superkweker” en “de Barcelona” van Erik Aldus, van Tuyl, van Zelderen, enz.). Ook een halfzus van de 1e Narbonne van Ko van Dommelen, en de “Sam” van Sam de Jong bleken een goede inbreng te zijn. In 2009 kwam er nog een jonge duif van de Comb. v.d. Berg uit Utrecht bij. Deze laatste had hij bewust aangeschaft omdat hier weer de lijn van de “Orhan” in zat. Herman won de laatste jaren: 10e nationaal Agen Jaarlingen 2016 tegen 4.679 duiven, 9e NU Perigueux Zone 2 2016, 20e nationaal Perigueux 2017, 67e NPO Orange 2017, 21e NPO Cahors 2017, 101e nationaal Mont de Marsan ZLU 2017 en de 152e nationaal Marseille 2017 tegen 2.526 duiven. Wie gaat er naar Almere voor jonkie uit een koppel met generaties topvliegers?

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 8) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 9)

$
0
0

18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 54 t/m 59:

  1. Margreet Koeman-Kok, Wormerveer

Schenkt een zomerjong 2017 uit 33e NPO Agen Ochtendlossing en 46e NPO St. Vincent. De vader herbergt 4 toprassen: Volkens, Vinkenborg, Theelen en Van der Wegen. De opa van vaderskant is de vader van de 6e nationaal St. Vincent en de oma van vaderskant komt uit de 44e nationaal Barcelona. De moeder van de schenking won de 33e NPO Agen Ochtendlossing en de 46e NPO St. Vincent. Ze komt uit bewezen kwekers van hun oude soort, Van der Wegen en Marcel Tromp. Margreet doet haar hobby samen met haar man René. Ze hebben een hok met geweldige duiven. Dat is opgebouwd met goede duiven van goede hokken: Hun oude soort, Verweij de Haan, Van der Wegen via Brouwer, Kramer-Ouwehand, Veerman, Brugemann, Peereboom en Wolfsen. De laatste jaren wonnen ze o.a. 87e nationaal Bergerac 2015, 43e nationaal Barcelona 2015, 44e nationaal Tarbes 2015, 19e nationaal Barcelona 2016, 78e nationaal Agen Ochtend, 46e NPO St. Vincent 2017 en 34e NPO Cahors 2017. Wie neemt dit mooie rooie laatje mee naar huis?

  1. Pieter Guelen, Wijchen

Schenkt een bon voor een late van 2018 in overleg. Pieter is weer terug aan de top. Hij heeft een aantal jaren zitten tobben met zijn hokken, maar heeft met twee Martin van Zon-hokken de weg weer naar boven gevonden. Zijn stam is sinds jaren opgebouwd met duiven van Ad van Heijst en Jan Ernest. In 2016 won hij o.a.: 29e nationaal St. Vincent, 72e nationaal Orange, 57e en 65e nationaal Cahors en 12e en 76e NPO Bergerac. Op Limoges pakte Pieter de 18e en 19e prijs. In 2017 pakte Pieter wederom voortreffelijk met de 20e nationaal St. Vincent (12 prijzen van de 15), 35e en 67e nationaal Perigueux (14 prijzen van de 27), 21e nationaal Dax en de 21e NPO Cahors. Vlieg maar eens in twee jaar zoveel kopprijzen bij elkaar! Wie gaat er naar Pieter in Wijchen?

  1. Mevlut Tekin, Medemblik

Schenkt een laat jong 2017 uit zeer goede bewezen kweeklijnen. De vader komt van Kees Droog en is een halfbroer van de 1e internationaal Pau. Hij komt uit de vader van de 1e internationaal Pau met de moeder van de 8e nationaal St. Vincent 2015 (tevens kleindochter van de Dax-doffer, Kees’ stamdoffer). De moeder is een 100% Jellema. Deze duivin is helemaal teruggekweekt naar Zwart Goud. Zij komt uit een zoon van Zwart Goud met Mette maal een dochter van Orion (naast superkweker o.a. 6e nationaal Bergerax) en Mirna (naast superkweekster 20e nationaal St. Vincent).
In het hok van Mevlut zitten duiven van met name Batenburg-Van der Merwe en verder o.a. Jelle Jellema, Nico Volkens, afstammelingen van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman, Piet de Vogel en andere directe nazaten van topduiven en tophokken. In 2016 deed hij mee aan Agen ZLU en Perpignan. Op Agen speelde hij 32e, 74e, 85e en 161e nationaal Agen Oude tegen 6.887 duiven en op Perpignan zoals iedereen wel zal weten de 1e en 2e Internationaal Perpignan. In 2017 ook al weer de 23e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven. We hebben hier te maken met een nieuwe stam van een jonge liefhebber die gelijk aan de top van de uitslag staat. Wie gaat zijn hok versterken met dit laatje?

  1. Comb. Bosman, Doetinchem

Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. John heeft een stam duiven opgebouwd uit duiven van wijlen Thei Hermans (Helden-Beringe), Lazeroms via W. van Breene welke de laatste jaren zijn aangevuld met duiven Zwiers, Jellema en De Heijde en de laatste jaren met duiven van Jan Grootoonk uit Bant. Al zeker 20 jaar hoort hij bij de top van afdeling 9 en sector 3. Hij speelt vooral de middaglossingen, maar zeker ook af en toe een mooie ZLU-vlucht en haalt met grote regelmaat vroege duiven binnen. In 2008 won hij samen met vader de 1e nationaal St. Vincent en de titel bij de Marathon Noord. In 2011 is pa Bosman helaas overleden. John heeft het toch voor elkaar gekregen met de beste mee te draaien. Enkele zeer vroege duiven vanaf 2014: 9e NPO Perigueux 2014, 47e nationaal Cahors 2014, 2e nationaal Aurillac 2015, 69e nat. St.Vincent 2015, 1e NPO Periqueux 2016, 4e en 26e NPO Orange 2016, 9e en 24e NPO Albi 2016, 29e NPO Limoges2016. In 2016 grootmeester op Albi en in 2017 grootmeester op St. Vincent met 5 van de 6 in de nationale uitslag. Wie gaat er naar Doetinchem voor een jonge duif 2018 van dit tophok?

  1. Comb. Winkens-Rothenburg, Itteren

Schenkt een bon voor een koppel eieren 2018 begin april 2018 contact opnemen.
In 1996 besloot de nu 64 jarige Jacques Winkens uitsluitend de grote fond te gaan spelen. Het is begonnen met de duiven van wijlen Hennie van Brienen uit Swalmen die destijds een groot kampioen was op de provinciale eendaagse fondvluchten. De succesvolle Swalmenaar bouwde zijn hok uitsluitend op met duiven van de illustere Belgische cracks Martin v. Tuyn uit Schoten en Jos v.d. Bosch uit Berlaar. Het bloed van deze raspaardjes stroomt nog steeds door kampioenen formatie van Itteren. De duiven van van Brienen haalde Jac bij zijn bekende broer en dorpsgenoot Harrie Winkens. Later kwamen daar duiven bij van Gebr. Saya en Wijnands en zn. De laatste aanwinsten komen van Ludo Verstraeten en Fons Lanckohr uit Mheer. De 20 jaar dat Jacques marathonvluchten speelt, maakt hij veel vroege prijzen. De laatste jaren zijn dat o.a. 11e nationaal st. Vincent 2015, 32e en 46e NPO Bergerac 2015, 21e en 51e NPO Cahors 2015, 1e nationaal Tarbes 2015, 9e, 24e 27e, 45e, 50e NPO Valence 2016, 21e nationaal Agen Oud 2016, 17e nationaal Agen jaarlingen 2016, 58e en 59e NPO Bergerac 2016, 2e en 35e NPO Cahors 2016, 20e nationaal Narbonne 2016, 6e en 11e NPO Limoges 2017, 6e, 13e en 40e NPO Bergerac 2017, 9e en 46e nationaal Agen Oud 2017, 58e nationaal Agen jaarlingen 2017, 51e nationaal Barcelona 2017, 5e, 45e en 48e NPO Cahors 2017, 10e en 56e nationaal Narbonne 2017, 29e nationaal Bergerac tegen ruim 21.000 duiven, 32e en 33e NPO Bergerac met ochtendlossing. Wat een erelijst !!!! In dat in maar 3 jaar !!! Wie wil daar geen koppel eitjes van scoren?

 

  1. Bart van den Bovenkamp, Doetinchem

Schenkt een late jonge duif 2017 uit halbroer 2e nationaal St. Vincent 2017 met de halfzus van de 2e NPO Bergerac en 5e NPO Cahors. De vader komt uit dezelfde moeder als de 2e nationaal St. Vincent (een Van Dommelen-duif via A.M. Buyl). Dit keer zat een halfbroer van de 1e nationaal Perigueux op deze duivin. De moeder heeft dezelfde vader als de 2e NPO Bergerac, 5e NPO Cahors en 6e NPO Limoges. Dit is de Zwarte Panter afkomstig van Jan Moedt. Deze doffer is ook de grootvader van de 2e nationaal St. Vincent. Tegen hem stond een duivin uit Mike van Eric Aldus van de combinatie Hamstra-Aldus.
Bart over zijn stam met als basis goede duiven: Ik heb nog een mengelmoesje van verschillende duiven. Wel vaak dezelfde bloedlijnen, maar van verschillende liefhebbers. Van Jan Moedt komt mijn topkweker en van A.M. Buyl (clubgenoot) heb ik 3 duivinnen welke gekweekt zijn uit rechtstreekse duiven van Ko van Dommelen. Al deze duivinnen zijn moeder van 1 of meer teletekstduiven. Daarnaast nog een heel goede kweekduivin van Dirk van Hofwegen, 2 duiven van Gebr. Limburg, een aantal van Coen van Haarlem en dan links en rechts nog wat anders. Kortom nog niet echt een vaste lijn, maar nu ik al mijn goede vliegers naar de kweek heb gedaan (allmaal familie van elkaar) komt daar verandering in. Met de comb. Hamstra-Aldus heb ik een jaar samenkweek gedaan. Mijn prestaties van de afgelopen 3 jaar:  Als eerste mijn top 10 noteringen op NPO/Nationaal niveau: 2e Nat. St.Vincent (2e NPO), 2e NPO Bergerac, 2e NPO Perigueux, 3e NPO Orange, 6e NPO Limoges, 6e NPO Orange, 7e Nat. Dax (3e NPO), 7e Nat. St.Vincent (2e NPO), 7e NPO St.Vincent. Waar ik overigens ook best trots op ben, maar wat geen prestatie van mezelf is, is de 1e Nationaal Bergerac in sector 4 dit jaar. De winnares is als jong door Mulderij uit Hollandscheveld in Doetinchem gehaald. Wilt u ook successen als Bart … koop dan dit schitterende laatje!

… wordt vervolgd …

Het bericht 3e Marathonduivenjournaaldag … de verkoop (deel 9) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>