In de serie over kweekvisies van verschillende liefhebbers van de Marathonspelers mag Harold Zwiers uit Den Ham niet ontbreken. De laatste tien jaar is hij uitgegroeid tot een topper op de marathonvluchten in Nederland met geweldige prestaties op de middaglossingen, maar ook op de ZLU-vluchten staat hij zijn mannetje met de 19e Internationaal Barcelona in 2014 en het Kampioenschap 1e Ochtendlossing van de Stichting Marathon Noord in hetzelfde jaar. In het eerste deel van vorige week beschreef Harold zijn voorbereiding op de kweekperiode, vandaag leest u nog veel meer …
Harold kweekt uit de beste kweekdoffers, ‘Rooie Japie’ en ‘De Deugniet’ wel 20 jongen per jaar! Voor zichzelf kweekt hij 2 rondes van de rest van zijn kweekduiven en beste vliegers. Er worden nog 2 of 3 rondes uit de kwekers gekweekt voor anderen. In het seizoen krijgen eerder genoemde doffers ook meerdere duivinnen om verschillende combinaties mee te maken. Harold, blijven bewezen kweekkoppels op elkaar staan of probeer je met deze duiven ook andere combinaties? De meervoudig kampioen van de VNCC: ‘Als ik een goed koppel heb wel, maar aangezien er maar weinig goede kweekkoppels zijn, wordt er elk jaar bijna over gekoppeld. Kijk je bij het kweken naar bouw? Harold: ‘Mijn duivenstam beschikt over een geweldige bouw van lichaam en stuit en zachte pluim en dat probeer ik vast te houden. Ik zie liever geen stuit die iets openstaat en een mindere rug. Verder kijk ik dat er twee verschillende ogen op elkaar komen te staan: Een geeloog maal staaloog. De vorm van de pupil is minder belangrijk. Zet je een oude kweekduif (7 jaar of ouder) bij voorkeur tegen een jongere partner (jaarling of 2-jarige)? Harold: ‘Ja … hierdoor hou je mee vitaliteit.’ Wilskracht vind hij ook belangrijk … een duif die wat wringt houdt hij wel van. Hij kweekt met goede prestatieduiven … duiven die 1:100 kunnen vliegen in groot verband. Hij wil ook weleens een kind uit een topper pakken, maar dan wel uit een koppel wat uit twee toppers bestaat.
Als u duiven aanschaft of ruilt met andere liefhebbers voor de kweek, waar kijkt u dan naar? Of moeten alle ‘nieuwe’ duiven eerst presteren voordat er uit gekweekt wordt? Harold: ‘Ik haal alleen wat bij uit bewezen stamduiven, waaruit al jaren goede prestatie-duiven voortkomen en dan het liefst een sterk ingeteelde duif uit de beste kweker of vlieger. Er wordt samengekweekt met o.a. Jelle Jellema waar we dan 2 sterk ingeteelde lijnen op elkaar proberen te kruizen en dat geeft tot nu toe veel succes. Zet u weleens twee ‘nieuwe’ duiven op elkaar? Of zet u een ‘nieuwe’ duif altijd tegen een duif van uw eigen stam? Direct inkruisen op mijn eigen stam duiven. Wat vindt u van de stelling dat er een rode duif ingebracht moet worden in een stam met veelal blauwe en krassen? Dit zou moeten om de stam meer kracht te geven. De topmelker uit Den Ham: ‘Geen idee … al is mijn stamkoppel wel rood (De 1336 x Morsie)! Probeert u weleens snelheid in uw marathonduiven te kweken door snelheidsduiven in te kruisen? Waarom wel of niet? Harold: ‘Nee, gezien ik hier allemaal vluchten heb van 1000 km of 1100 km en als het dan een keer zwaar gaat, ben je ze kwijt. Ik moet hier duiven hebben die makkelijk 20 uur kunnen vliegen.’
![Stamkaart Inteelt van Harold]()
Harold teelt heel sterk in op zijn beste duiven en ook alleen met het allerbeste wat hij heeft. Harold: ‘Deze inteelt duiven zet ik op mijn kweekhok en kruis deze weer met een andere sterke ingeteelde duiven. Intelen op fysieke eigenschappen doe ik niet … alleen op hele bijzondere kwekers of vliegers.’ Bij intelen doet Harold moeder op zoon, vader op dochter en broer maal zus. Een voorbeeld van intelen bij Harold: Uit het kweekmoedertje Morsie (tevens stammoeder) maal zoon ‘Rooie Japie’ komt ‘Inteelt Kuif.’ Deze ‘Inteelt Kuif’ werd afgelopen najaar teruggekoppeld op haar vader ‘Rooie Japie.’ Uit deze koppeling heeft Harold 5 jongen gekweekt, die het kweekhok weer gaan versterken. Een voorbeeld van broer maal zus is ‘Limoosje,’ de beste vliegduivin rechtstreeks uit het stamkoppel op haar beste broer, ‘Rooie Japie.’ Op het kweekhok zitten bewezen kweekduiven uit Inteeltkoppelingen.
Lijnenteelt heeft Gert Jan Beute in een bepaalde Koerier-dvd weer onder de aandacht gebracht. Hierbij ga je uit dat een goede doffer zijn goede genen voor een groot deel doorgeeft aan een dochter en een goede duivin aan een zoon. Je kunt dit dan doortrekken en de eigenschappen van de topduif vastleggen door een dochter van een goede doffer te koppelen aan een kleinzoon, die uit een andere dochter van dezelfde goede doffer komt. Een bij een goede duivin: een zoon tegen een kleindochter uit een andere zoon. Als je dit met verschillende kinderen en kleinkinderen van een topper doet, kun je de nazaten van verschillende lijnenteeltkoppelingen op elkaar zetten om de eigenschappen van de oorspronkelijke topper vast te leggen.
Denk je dat een topper de goede eigenschappen voornamelijk doorgeeft aan het andere geslacht? Harold: ‘Zou kunnen kweek zelf het liefst 2 toppers op elkaar, dan is volgens mij de kans iets groter op slagen. Ik kweek wel volgens de lijnenteelt om de genen goed vast te leggen. De goede nazaten hieruit die kruis ik dan weer tegen andere lijnen. Afgelopen jaar komt mijn beste jaarling uit Rooie Appie met een duivin uit een broer, wat dus lijnenteelt is naar Morsie. Dus ik vlieg ook met lijnenteeltafstammelingen.’ Als je een duif aanschaft van een ander hok voor de kweek, pak je dan een zoon van een goede duivin of een dochter van een goede doffer of kijk je daar niet naar? De Kampioen van de Marathon Noord van 2014: ‘Ik haal het liefst een jong uit 2 topduiven (zo koppel ik zelf ook) en dan maakt het niets uit.’
Bij kruisen zet ik het liefst twee lijnen op elkaar. Zijn het meer lijnen, dan is het niet zo erg, als ze maar vroege prijzen verdienen. De voorkeur is en blijft … twee ingeteelde lijnen tegen elkaar.
Het beste koppel van Harold is zonder twijfel ‘1336’ x ‘Morsie’ uit dit koppel komen verschillende topvliegers en ook de huidige generatie goede kwekers bestaat voor een groot deel uit kinderen en kleinkinderen van dit koppel. De kinderen uit dit koppel vlogen nationaal en in afdelingsverband 1, 1, 2, 4, 6, 7, 9 en 9. (Achter)kleinkinderen wonnen 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 4, 4, 5, 6, 6, 6, 6, 6, 7, 8, 8, 8, 8, 8, 9, 9, 10, 10, 10, 11, 12, 13, 13, 13, 13, 14, 14, 14, 14, 14, 15, 16, 16, 16, 16, 16, 17, 18, 18, 18, 19, 20, 20, 21, 21, 22, 22, 22, 23, 24 en 19e Internatinaal Barcelona.
![jaco-handtekening]()
Het bericht De Kweekvisie van Harold Zwiers (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.