Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

Nieuw onderwerp voor het Marathonduivenjournaal

$
0
0

Beste liefhebbers,

Veel van de marathonliefhebbers gaan in maart koppelen. Enkelen hebben al gekoppeld en hebben zelfs al jongen in de hokken.
Mijn vraag aan jou of u: Heeft u dit kweekseizoen een nieuw koppel samengesteld (het hoeft geen jong koppel te zijn … het mag natuurlijk wel), waar u op een of andere manier vertrouwen in heeft of een doel bij had? Voorbeeld: Wij hebben eindelijk onze 36e nationaal Barcelona 2017 zo ver gekregen dat hij koppelde met onze 61e nationaal Barcelona 2016. De hoop is natuurlijk een nieuwe generatie Barcelona-vliegers die nog beter zijn als hun ouders. Als u ook een koppeling hebt gemaakt met een bedoeling … werk dan mee aan het nieuwe item op Het Marathonduivenjournaal … … …
… Het nieuwe koppel van …

Wat moet je of u doen?

  1. Zet het koppel mooi, duidelijk (zonder bewegen) en compleet (met een staart en kop) op de foto.
  2. Vertel wie de doffer en wie de duivin is. (soort en/of afkomst)
  3. Vertel over hun prestaties, de prestaties van de ouders en eventueel de prestaties van de jongen
  4. Wat is de achterliggende gedachte om deze koppeling te maken?
  5. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst

Stuur de foto en de antwoord op deze 5 vragen naar … marathonduivenjournaal@gmail.com

Ik dank u of jou nu alvast voor de medewerking.

Groet, Jaco

Het bericht Nieuw onderwerp voor het Marathonduivenjournaal verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


De Dames-League

$
0
0

Ze hebben iets nieuws … iets geweldigs bedacht binnen de duivensport. Iets fantastisch, leuk, origineel, verfrissend en prachtig … De Dames League! Je kon jezelf inschrijven en als je dat op de beurs deed kregen de eerste 150 dames een leuk presentje. Nooit gedacht dat er zoveel dames mee doen aan de duivensport. Meestal als ik met Cor op de beurs rondloop ben ik een van de weinige vrouwen daar. Ze lopen er wel, maar weinig, en hoe leuk is het om bij de toiletten zo door te kunnen lopen en de mannen nu eens in de rij te zien staan wachtend tot ze aan de beurt zijn ? Dat maak je als vrouw alleen maar mee op de duivenbeurs.

Maar ik dwaal af … De Dames League … fantastisch wat een leuk idee. Je kon de speciaal voor de vrouwen ontworpen roze ringen en chipringen bestellen. In eerste instantie waren er 5000 ringen besteld. 

De eerste dag van de beurs zouden Cor en ik gaan. Ik ging uiteraard voor het presentje, maar de avond ervoor hadden we nogal een gezellig feestje gehad. Het was iets te laat geworden en we zijn geen 20 meer, dus … ging het opstarten zaterdagochtend iets moeizamer. ‘We gaan zondag wel. Als we dan op tijd gaan, ben ik misschien nog wel op tijd voor dat presentje,’ zei ik tegen Cor. Hoe had ik zo dom kunnen denken. Die eerste 150 inschrijvers waren er al … binnen de kortste keren. Er is dus heel erg veel animo voor De Dames League en dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. Voor wat ik nu weet, is dat die 5000 ringen ook vrij snel op waren en dat er nu bij gemaakt gaan worden. 

Ik heb nu 15 ringen voor mezelf besteld en daarvan zijn er  twee uit gegeven aan Wolter Krop een hele goede duivenmaat van ons. Hij heeft ook vitesse/midfondduiven en wij hebben zelf vooral fondduiven. Hij zou twee van zijn jongen voor mij ringen. De Dames League is vooral voor jonge duiven. Omdat wij alleen fondduiven hebben doen we eigenlijk nooit mee met de jonge duivenvluchten. Wij komen overal achteraan hobbelen. Ik vond het toch veel te leuk om te laten schieten. Dit jaar gaan we voor het eerst met minimaal  2 jonge duiven mee doen. 

Soms vind ik het ook wel jammer dat we later met koppelen zijn. Dan toont iedereen zijn allereerste jongen van dat seizoen en wij wachten nog even een poosje. Nu is geduld niet een van mijn schoonste zaken, maar hierbij moet ik dus wel geduld hebben. Volgend jaar is het de planning dat er meerdere duivenvluchten georganiseerd worden voor De Dames League. Ik vind het echt super leuk! Sinds een paar maanden ben ik via Facebook ook lid bij de dames in de Duivensportgroep. Soms proberen de mannen er ook lid van te worden, maar er zit een hele alerte leiding, die ze er niet door laten glippen. Oh wat zouden de mannen toch graag mee lezen.

Het is leuk om te zien dat de sport niet alleen meer op mannen gericht is, al denken een aantal mannelijke duivenmelkers dat we alleen maar mee doen omdat we moeten. Zo was ik op de feestavond van de Superfondclub GOU en stond ik samen met mijn vriendin Sylvia in de rij bij het toetje. Staat er een hele vriendelijke man achter ons en vraagt ons of het zwaar is steeds maar verplicht mee te moeten met onze mannen.  Toen keken er twee heel verbaasde vrouwen om met de blik van …… hoezo? Vervolgens vroeg hij: ‘Of vliegen jullie soms ook zelf? ‘Ja, wij vliegen zelf  en ik heet ook nog eens Ineke Melkert … hoe mooi kan je het hebben, hè? Ineke Melkert, de duivenmelkert.’ ‘Och och och‘, zei hij ‘Tegenwoordig vliegen alle vrouwen als ik het geloven moet’.  ‘Ja, maar u gaat mijn naam toch niet meer vergeten, hè? Nee, mijn naam vergat hij nooit meer. Ik zei: ‘Mooi zo, want u gaat nog heel veel over mij lezen’. …… We lagen samen in een deuk en oh wat was ik stoer, die had ik even mooi laten weten dat wij vrouwen er ook wat van kunnen! We gingen ons toetje op eten en vertelde het verhaal aan onze mannen. Tegen wie we dat dan gezegd hadden? ‘Nou daar aan die tafel’. Toen moesten Wolter en Cor heel hard lachen. Dat was de garde van Eijerkamp … die hele tafel …… Zucht, ik doe ook een keer stoer … net weer tegen de verkeerde. En … ze gaan helemaal niet veel van mij lezen. Wij doen alleen de fond echt goed mee. Dus als ze al iets van ons lezen is het aan het einde van het seizoen en dan moet ook alles nog eens goed gaan. 

Eijerkamp vliegt helemaal geen grote fond meer, dus in alle waarschijnlijkheid, zal deze hele vriendelijke meneer totaal nooit iets van mij lezen. Maar mijn punt staat wel: Vrouwen in de duivensport …… we zijn in opmars en we hebben er heel veel plezier in en heel veel zin in het nieuwe seizoen. Dat is toch het alle belangrijkste! 

Liefs,
Ineke 

Het bericht De Dames-League verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Walter (PWA) van der Meulen, Sirjansland, Barcelona-topper van Nederland

$
0
0

In Nederland rijst bij marathonduivenliefhebbers met regelmaat de vraag: Wie heeft er goede Barcelona-duiven? Daar zijn verschillende goede antwoorden op te geven! Eén naam mag in dit rijtje niet ontbreken … Walter van der Meulen uit het Zeeuwse Sirjansland. Op de uitslagen terug te vinden onder de naam PWA van der Meulen. Met grote regelmaat presteert deze liefhebber het, om de laatste 6 jaar, zich te nestelen in de kop van de uitslag van Barcelona. Afgelopen seizoen 2018 was hij ook nog eens de kweker van de Nationale Winnaar van Barcelona van Jacky en Leen de Bruyne uit Nieuwerkerk. Dat is toch prachtig !!! Hiermee is dubbel en dwars bewezen dat de duiven uit zijn kweekstam deze koningsklassieker heel goed kunnen verteren. Uit deze prachtige stam met bewezen kwekers en bewezen Barcelona-vliegers heeft u in deze veiling de kans een duif te bemachtigen. Voor de liefhebbers van deze wereldberoemde race een buitenkansje !!!

De opbouw van de stam
Van het seizoen 1992 is Walter zich gaan richten op de marathonvluchten. Enkele jaren later, in 1997, werd een goede stap gezet met een duivin van Jan Ernest en twee doffer van Jean Hausoul. De Jan Ernest-duivin is gekoppeld geweest aan beide doffers. Met de ene doffer kwamen gelijk goede jongen en met de andere doffer was vooral de nakweek heel goed. Met de nazaten van drie duiven is Walter verder gaan bouwen. Er kwam, in willekeurige volgorde, een doffer bij van Gerard Dekker (kweekhok GeMaDe) van het soort van de Gebr. Brugemann. Deze doffer kreeg Walter op een bon en die vloog in 2014 de 10e nationaal Barcelona.
In de stam zitten ook wat duiven van de Gebr. Hagens via Jan en Twan Nobels uit Achthuizen. Een rechtstreekse duif van deze mannen won in 2004 de 1e nationaal Dax. De stam is verder aangevuld met duiven van het soort van Jan Ernest via de broers Paul en Luc Bramel uit Groessen en de Comb. Rekker-Westra.

Denkwijze
Barcelona is een vlucht waarbij de duiven moeten overnachten voordat ze het thuisfront bereiken. Walter probeert ieder jaar de meeste middaglossingsvluchten te spelen en daarbij komen dan enkele Internationale vluchten met in ieder geval Barcelona. Omdat zijn duiven de opleiding van overnachtvluchten krijgen, schrikken ze niet van de overnachting op Barcelona. De duiven die op de middaglossing vroege prijzen pakken blijven op de middaglossing. Ze maken de stap naar Barcelona als de snelheid er een beetje uit is en ze wat trager worden. De jaarlingen die missen op de middaglossing, gaan het jaar erop gelijk naar een ZLU-vlucht en dit kan Barcelona zijn. Walter ziet de nationale overnachtvluchten dan ook als een goede voorbereiding voor Barcelona. Op de overnachtvluchten pakt Walter regelmatig vroege duiven … vooral op Bordeaux.
Walter heeft de keuze gemaakt om niet alle vluchten te spelen, omdat zijn werk dit niet toelaat. Hij moet regelmatig in het weekend werken op het park Port Zélande van Centerparcs in terreindienst.

Barcelona-prestaties
Een mooi rijtje prestaties op het eigen hok in Sirjansland:
9e nationaal Barcelona 2013
10e, 104e, 126e nationaal Barcelona 2014
154e nationaal Barcelona 2015
32e nationaal Barcelona 2017
17e, 66e, 137e nationaal Barcelona 2018
Op deze vluchten heeft Walter 3 tot 9 duiven gespeeld en als je dan zoveel kopprijzen pakt, laat dat de kracht van deze duiven op de Internationale Klassieker zien.
De beste prestatie op Barcelona met een Walter van der Meulen-duif is natuurlijk de 1e nationaal Barcelona op de laatste editie van 2018 door Jacky en Leen de Bruyne uit Nieuwekerk. De vader van deze winnaar heeft op drie verschillende zussen gestaan. Hier zijn uit alle drie de duivinnen goede nazaten gekomen. Deze duiven hebben ze zich tot nu toe op de middaglossingen laten zien en worden de komende jaren verderop gespeeld. Het verslag over de overwinning van de familie De Bruyne is terug te lezen onder deze link.

Andere mooie prestaties
In het seizoen staan op het Marathonduivenjournaal elk weekend een overzicht van de liefhebbers met goede uitslagen. Hierop werd Walter regelmatig genoemd:
In 2015 pakte Walter op Perpignan de 5e, 8e en 26e nationaal. Hij had 13 duiven mee en 10 prijzen. In 2017 had Walter op Barcelona 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend met de 32e nationaal.
In 2018 won hij de 4e nat. Bordeaux in sector 1 tegen 9.852 duiven. Deze duivin is een halfzus van de 1e nationaal Barcelona 2018 van Jacky en Leen de Bruyne. In hetzelfde jaar pakte hij de 7e en 8e nationaal Perigueux tegen 4.921 duiven. Op Barcelona 2018 had Walter 9 duiven mee en 7 prijzen met de drie kopprijzen, die al eerder zijn genoemd.

… wordt vervolgd …

Het bericht Walter (PWA) van der Meulen, Sirjansland, Barcelona-topper van Nederland verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het favoriete nieuwe koppel van Henk Ouderdorp

$
0
0

Dit is het kweekkoppel waar ik veel verwachtingen van heb. Het koppel heb ik op 15 februari 2019 voor het eerst bij elkaar in een broedhok geplaatst. De koppeling verliep prima. Op 25 februari jl. werd het eerste ei gelegd. Dat is knap voor een duivin die in 2008 het levenslicht zag.

De doffer en duivin, hun prestaties, de prestaties van de ouders en eventueel de prestaties van de jongen …
De duivin is een dochter van mijn ‘130’. De ‘130’ was een prima doffer. Hij is van 2001 en nog steeds vitaal. Hij woont nu bij mijn oude compagnon Jaap van den Top die nog enkele, metname, bejaarde  duiven heeft. De ‘130’ heb ik gekweekt uit duiven van Ad van Heijst, lijn de Blauwe Biemans en de Teletekst Tarbes. De doffer van het koppel is een prachtige doffer die ik bij Eddy Peperkamp heb gekocht. Een doffer die komt uit duiven van Jan Ernest, lijn de Pau en van Batenburg, lijn Super 05.

Wat is de achterliggende gedachte om deze koppeling te maken?
Deze koppeling heb ik gemaakt om de genen van de ‘130’ goed vast te leggen. De koppeling van de Ad van Heijst duiven met duiven van Jan Ernest geeft prima duiven bij Ad van Heijst en bij mij.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
Mijn kweek is er op gericht om sterke, gezonde duiven te kweken die Barcelona aankunnen. Ik schaf gericht ingeteelde duiven aan bij goede marathonspelers in de verwachting dat de goede duiven ook uit de goede duiven komen. Ik beleef veel plezier aan het kweken van marathonduiven. Mijn verwachtingen voor de komende jaren zijn hoog gespannen. Sinds vorig jaar heb ik een satelliethok zodat ik de kwaliteit van mijn duiven beter en sneller kan testen.

Henk Ouderdorp

Wilt u ook uw nieuwe koppel voorstellen, klik op deze link voor meer info!

Het bericht Het favoriete nieuwe koppel van Henk Ouderdorp verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Tim Hage, Woerden, ook in 2018 weer outstanding (deel 1)

$
0
0

Wederom is Tim Hage er in geslaagd om een puik seizoen af te leveren. Hij was ook in 2018 de liefhebber die zijn duiven weer tot grootse prestaties leidde. Waar anderen in het loodzware seizoen het wel eens moeilijk hadden, schakelde Tim en zijn kolonie schijnbaar moeiteloos nog eens door! De 4e nat. Narbonne en de 5e nat. Perpignan waren dus goed voor de 6e versnelling en diverse kampioenschappen!

De liefhebber
Tim is een moderne liefhebber, die ondanks een drukke baan , zoveel mogelijk tijd vrij maakt voor zijn duiven. Hij typeert ook hoe de huidige fondliefhebber zijn duiven prepareert voor hun vluchten. Het voorbeeld van 1000km invliegen en de jonge duiven invliegen op de natour is aan Tim niet besteed. Mede omdat de duiven steeds meer in hun mars blijken te hebben, moet je mee en je favorieten optimaal aan de start brengen.
Als voorbeeld neemt hij de vluchten van 850 tot ruim 1000 kilometer met ochtendlossing. Kwam er tot 15-20 jaar geleden zelden een duif thuis op de dag van lossing, nu is dit de gewoonste zaak van de wereld. Hierop speelt Tim in en hij heeft hiervoor een uitgelezen lijn duiven op zijn hok. Om dit te staven met wat voorbeelden: de eerste lijn is die van de “Kouters duivin”.  “Brunello” ( nat. asduif Agen over 3 en 4 jaar!) behaalde de 10e, 12e en 13e nationaal Agen zlu en was elke keer ’s avonds thuis. In 2015 had Tim als enige in de fondclub een duif thuis op Marseille en won de 1e nat. St. Vincent zlu ( Heilige geest 3e nat. asduif zlu 2016!).  De aankomsten in de avond zijn voor Tim één van de mooiste onderdelen van de sport. Toch beleeft Tim ook veel plezier aan de vluchten met middaglossing. Denk eens aan de prestaties van zijn “Tinkerbell” met 2 fondclub overwinningen in twee weken tijd en tevens de 1e in de sector 2 vanuit Cahors! Dit zijn vooral duiven van de “Bonte lijn”.  Zijn derde lijn op het hok is een nieuwe. Dit zijn duiven van Jellema en G. van Tuijl en is zich aan het ontwikkelen. Het moet hem op Barcelona ook aan vroege prijzen gaan helpen en Tim kennende gaat dit hem lukken ook!

‘Tinkerbell’

Hok en systeem
Verwacht echter geen mega-accommodatie achter zijn huis. Hij vliegt met 23 weduwnaars op traditioneel weduwschap en 16 koppels nestduiven. Dit geeft de prestaties een extra glans. Op het kweekhok huizen vele ex topvliegers en bewezen kwekers. Het is dan aan Tim om alles uit de duiven te halen en hen tot grootse prestaties te laten komen.
Het systeem is als volgt: 
In de winter komen de duiven zelden los. De roofvogel is hier debet aan, maar ook is het de tijd die Tim simpelweg ontbreekt. Eind februari komen ze voor het eerst weer buiten. De vliegduiven krijgen dan een week lang Gerry plus te eten. Na deze week vliegen ze al snel weer tot 1 ½ uur. Ze zijn dan weer in vliegconditie. Hierna wordt er 2/3 Gerry plus en 1/3 Energy plus gevoerd. Dit is tevens Tim zijn “basismengeling”. Op deze mengeling trainen ze prima en is de spijsvertering goed. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee en dit tot tien dagen voor hun eerste grote fondvlucht. Op zondag worden de duiven in Woerden met “de kar” naar Meer gebracht. Hier gaan ook de duiven heen die maandag of dinsdagavond de mand ingaan. De laatste 5 a 6 voederbeurten krijgen de duiven Subliem van Versele en All-in One van Beijers, P40 en energy plus te eten, aangevuld met gemalen pinda’s, Tovo en snoepzaad.  Dit is ook de voeding als ze thuiskomen. Er blijft echter nooit voer op het hok liggen!
Verder wordt er alles aan gedaan om voor half juni ( Pau)  geen topvorm op het hok te krijgen. Vanaf 1 maart t/m 4 weken voor Pau worden de nestduiven 14 uur per dag verduisterd. De weduwnaars een week langer. Ook staan altijd de ramen open, gaan de duiven maar één keer per dag los en krijgen ze ook maar een keer per dag te eten.
Drie weken voor Pau gaan dus de registers open. Eerst krijgen de duiven de U200 luizendruppel van dr. Schroeder.  Ook gaan de ramen op het hok dicht. De duiven gaan er twee keer per dag uit en krijgen vanaf nu alle aandacht. De nestduiven worden in groepjes van drie koppels gekoppeld. Iedere week een groep. Zo houdt Tim diverse neststanden tijdens het seizoen.
De nestduiven worden allemaal naar buiten gedaan tijdens alle trainingen. Ze zijn hieraan gewend en trainen allemaal goed mee.
Voor het seizoen brengen de duiven geen jongen meer groot. Half maart worden de duiven gekoppeld en na tien dagen broeden gaan de duiven op weduwschap. Ook de nestduiven. Wel worden alle duiven vanaf nieuwjaar tot aan het koppelen ieder weekend bij elkaar gelaten. Groot voordeel is, dat veel duiven al gepaard zijn en een broedbak hebben tegen half maart en de duivinnen paren niet onderling!
Vooraf worden er geen planningen gemaakt, al staat het wel soms vast welke duiven naar een bepaalde vlucht gaan. Per vlucht wordt gekeken en de nestduiven dus gekoppeld. Hier wordt een keuze gemaakt en per dag wordt weer gekeken welke duiven de gewenste topvorm hebben. Tim speelt de duiven met het doel de vlucht te winnen en heeft als extra focus het ’s avonds thuis kunnen zijn.

… wordt vervolgd …

Het bericht Tim Hage, Woerden, ook in 2018 weer outstanding (deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het nieuwe favoriete koppel van Evert van den Brakel en zonen

$
0
0

Dit jaar heb ik een koppel samengesteld uit 2 duiven welke wij van Corné van Oeveren hebben gekregen. In 2017 hebben wij een 10-tal eieren bij hem gehaald uit zijn kwekers en hiervan hebben wij er nog 5 over. Het koppel bestaat uit een vale doffer (677). Deze heeft als moeder, de moeder van Nassau (4e Nat. Bergerac). Deze duivin komt uit de beste lijnen van Arjan Beens en Jelle Jellema. De vader is een kleinzoon van Snelle Jelle, Miss Sjaan en een Inteelt zoon van Toon (Verweij-De Haan).

Van alle jongen die wij van Corné gekregen hebben, was dit direct mijn favoriet. Het is een duif die altijd opvalt in het hok, maar wel een hele rustige uitstraling heeft. Aangezien zijn halfbroer heeft laten zien dat het nachtvliegen in het bloed zit, was ik er heilig van overtuigd dat hij onze eerste nachtvlieger zou gaan worden.

Nu wil het dat wij afgelopen jaar op St. Vincent een hele vroege hadden en dat deze duif een deel van nacht moet hebben doorgevlogen om aan de behaalde snelheid te kunnen komen. Dus deze eer is niet meer weggelegd aan de vale van Corné. Maar ’s nachts draaien is ons nog niet gelukt. Dus wie weet!

Vorig seizoen hebben wij hem als jaarling op de programmavluchten ingespeeld en is hij 2 dagfondvluchten mee geweest. Op Bourges wist hij prijs te winnen.  Iets wat wij graag zien. Vervolgens speelden wij met het idee om hem op Bergerac spelen, maar was hij was toen te ver in de rui. Vorig jaar hadden wij hem op een dochter van onze 2e nationaal Limoges staan en hebben hier nog een knappe duivin uit overgehouden. Dus ook als kweker verwacht ik veel van hem.

De duivin (678) komt dus ook bij Corné vandaan. Haar vader komt bij Baas en Berg vandaan en is ook de vader van 5e NPO Orange 2017 ”Jean Valjean”. Haar moeder komt uit de beste lijnen van Arjan Beens en is een kleindochter van The Great Warrior (13e NPO Perigueux), De 028 (5e Nat. St. Vincent), Mr Beautiful (33e NU Brive) en Olympic Miss Gijsje (Olympiade duif in Nitra, Slowakije). Zussen van de moeder zijn al moeder van o.a. 2e en 4e NPO Perigueux 2018 bij Corné van Oeveren.

De 678 had een wat moeilijke start van het seizoen, maar kwam er al snel doorheen en wist een aantal prijsjes te winnen op Vitesse en Midfond vluchten (o.a. een 57e Melun tegen 777 duiven). Uiteindelijk hebben wij haar op de laatste overnachtvlucht van Perigueux (2 weken na Melun) gespeeld en was ze onze 2e duif, ze won de 29e NPO, 97e Nationaal Sector 3. Het was best een zware vlucht (ze haalde 702 mpm) en hier waren wij dan ook erg tevreden mee. De 678 was aanvankelijk een erg klein vetblauw duivinnetje, maar is ondertussen flink uitgegroeid. Ik kan me haast niet voorstellen dat het bij deze ene prijs gaat blijven en ook haar nestzusje staat mij erg aan.

Rond de jaarwisseling was Corné bij ons om bij de duiven te kijken. Het viel hem op dat onze overnachtduiven qua formaat en type nogal veel verschillen en dat niet al onze duiven aansluiten bij zijn type duif. Hij gaf ons dan ook het advies om zijn duiven op elkaar te zetten. Het leek mij dan ook niet minder dan logisch dat ik de in mijn ogen beste doffer en beste duivin op elkaar zou zetten. Bovendien was Corné over beide duiven erg te spreken.

Voor het komend jaar zijn dit 2 duiven welke nu een volledig overnachtprogramma kunnen gaan meedraaien. Mijn verwachtingen zijn hiervoor best hoog. Immers hebben de voorouders en ook halfbroers en zussen van deze duiven bewezen absolute kop te kunnen vliegen. Ook hebben wij de afgelopen jaren bewezen op dit hok nationale kopduiven te kunnen draaien. Maar de vliegploeg mist wel wat ervaring en een groot deel zal voor het eerst de overnacht op gaan, dus een garantie is dat zeker niet.

Op dit moment hebben ze ongeveer een week eieren. Ben erg benieuwd hoe de jongen gaan opkomen en of ze in de toekomst wat gaan presteren.

Evert, Jos en Erik van den Brakel

Het bericht Het nieuwe favoriete koppel van Evert van den Brakel en zonen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Tim Hage, Woerden, ook in 2018 weer outstanding (deel 2 en slot)

$
0
0

Wederom is Tim Hage er in geslaagd om een puik seizoen af te leveren. Hij was ook in 2018 de liefhebber die zijn duiven weer tot grootse prestaties leidde. Waar anderen in het loodzware seizoen het wel eens moeilijk hadden, schakelde Tim en zijn kolonie schijnbaar moeiteloos nog eens door! De 4e nat. Narbonne en de 5e nat. Perpignan waren dus goed voor de 6e versnelling en diverse kampioenschappen!

Medisch en bijproducten
De duiven krijgen een pokken en een paramixo enting rond half maart. Verder wordt er met Paramix van Travipharma gekuurd tegen paratyfus in maart als de duiven op eieren zitten. Verder heeft Tim wel alles in huis om medisch in te grijpen, maar geeft zo weinig mogelijk. Hij zal nooit blind kuren en in het fondseizoen worden de duiven twee keer beoordeeld door dr. Marien. De duiven worden één keer per maand uitgerookt. Er wordt niets aan het toeval overgelaten.
Waar Tim een groot voorstander van is zijn bijproducten. Een vaste dag voor een bepaald product is er niet, maar in het volle seizoen zit er bijna iedere dag wel een bijproduct het water of over het voer.  Zo is er Omega olie, Provibac, Turbo desinfect Oral, Sectrachol en Forte-Vita van Travipharma, Darba compleet en Bronchovital van DHP, conditiemix van dr. v/d Sluijs, mineralen van dr.Marien en “allerlei” van v. Tilburg. Een hele mond vol, maar Tim geloofd zeker dat het bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van de duif.  

Seizoen 2018
Het seizoen 2018 werd gekenmerkt door zomerse omstandigheden en veelal een Noordoosten wind.
Het eerste weekend van juni stond er voor de duiven een vitesse vlucht vanuit Peronne op het programma, die naast de dagfondvlucht Gien werd gehouden. Beide vluchten werden in Laon gelost. Deze vlucht koste Tim vijf duiven. Twee jaarlingen, twee 3-jarige duiven en een vijfjarige! Nooit heeft Tim één van deze vijf duiven terug gezien en dit terwijl Tim zelden duiven verspeeld. Dit was een flinke streep door de rekening natuurlijk.
Ook kwam de “Black Turbo” terug van Pau met een gebroken poot. Hij won nog wel prijs, maar deze topper had dus wel een serieus kwetsuur opgelopen. Vaak wordt dan gezegd dat de sportieve waarde van een duif weg valt na een blessure. Tim heeft de “Black Turbo” weer opgelapt en na de revalidatie werd de focus met deze duif gericht op Perpignan. Twee weken voor het inkorven van Narbonne won de “Black Turbo “ de 2e plaats op een midfond vlucht in de vereniging en toonde in de week voor het inkorven van Narbonne zijn prima vorm. Tim zag dit natuurlijk ook en korfde zijn topper in met als resultaat de 4e nationaal! Ook dit tekent de vakman. Door het inspelen op de ontstane situatie en het maximale rendement er uit kunnen halen.
Tim behaalde in 2018 de volgende resultaten in groter verband:
1e kampioen onaangewezen, 6e aangewezen en 6e keizerkampioen SNZH ( ZLU vluchten)
4e en 8e Agen (ochtendlossing) met de eerste plaats en de scooter in fondclub “ de Marathonvliegers”.
Tevens werd Tim in deze fondclub voor het derde opeenvolgende jaar  keizerkampioen.
4e nationaal Narbonne, 5e nationaal Perpignan, 16e nat. Perigieux, 18e nat. Agen als absolute kopprijzen. Verder werd Tim “grootmeester ZLU vluchten” bij het Spoor der kampioenen en 6e nationale Marathon ( 8 get.), 7e Fondkampioen zlu en 9e nationale marathon.

Amarone

Vooruitblik
Het seizoen 2019 staat voor de deur. De “Hage-duif” heeft de laatste jaren op vele hokken het mooie weer gemaakt. Op de hokken in Woerden zijn al 5 nationale winnaars geboren. Niet alleen op eigen hok, maar ook bij comb. Baas en Berg ( 1e nat. Cahors o.l.) en Fam. Toom ( 1e nat. Cahors o.l.).  Ook had Tims neef Frank Hage een super seizoen met vele kopprijzen. Op zijn hokken zitten ook dezelfde duiven. De “Hage-duif” zal het komende seizoen weer te vinden zijn in de kop van de uitslagen.

Arco van Vliet

Het bericht Tim Hage, Woerden, ook in 2018 weer outstanding (deel 2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Verkoop jongen voor ‘Golden Classic Marathon’ 2019/2020

$
0
0

NIC P.V. De Luchtbode Hendrik-Ido-Ambacht

‘Golden Cassic Marathon’ is de laatste jaren een doorslaand succes gebleken. Alle reden om dit succes door te zetten. Dit jaar wordt er ingezet om door te gaan op de voet van de GCM 2018. Toen was er een prijzenpot van € 12.000.
In april en mei worden de jonge duiven verkocht die in 2020 moeten zorgen voor een mooie nieuwe strijd om de eer én ‘de knikkers’!

Evenement met prijzenpot van € 12000,–!!!

Wie mogen meedoen?
Iedereen die iets met postduiven heeft mag maximaal 4 duiven kopen en/of kweken om mee te doen aan de jaarlingenconcoursen Agen ZLU en de laatste nationale vlucht vanuit Bergerac in 2020.

Hoe doe ik mee?
Zet op +/- 24 februari of 16 maart enkele koppels bij elkaar en breng op zaterdagavond 20 april of 11 mei maximaal 4 jonge duiven naar de verkooptafel.
De aangeleverde duiven worden tentoongesteld en verkocht in het clubgebouw van P.V. de Luchtbode aan de Reeweg 89 te Hendrik Ido Ambacht.

Waarom doen we het?
Het is de bedoeling om kweker/koper bij elkaar te brengen.
De kweker kan de koper tips geven om de aangeschafte duif of duiven het beste te begeleiden en voor te bereiden voor de vlucht, beiden kunnen hier immers een heel leuke geldprijs mee winnen.
Samen de sport beleven is dubbel genieten!

Wat kost het en wat is er te winnen?
De volledige opbrengst van de verkoop (minus aftrek kosten) wordt vervlogen op de jaarlingenconcoursen Agen van de ZLU en de laatste Nationale overnachtvlucht vanuit Bergerac in 2019. De kweker van de duif hoeft niets te betalen. Hij/Zij levert de duif met eigendomsbewijs en stamkaart aan op de verkooptafel.
De prijzen worden verdeeld op basis van 50/50 tussen kweker/koper.

Graag nodigen wij u uit om mee te doen met dit evenement.
Aarzel niet en laat ons a.u.b. weten hoeveel duiven u (in principe) wilt kweken en/of kopen. Fijn voor ons, dan weten wij hoeveel kooitjes we op moeten zetten en hoeveel koffie/stoelen we klaar moeten zetten.

Voorwaarden:
Het is niet toegestaan dat de kweker zijn/haar eigen duif koopt.
Mocht één van deze vluchten niet doorgaan, dan worden de prijzen verloot onder de deelnemers.

Winnaars 2018:
1e Agen: Fam. Toom Alblasserdam, duif gekweekt door Wim Mudde Sliedrecht.
1e Bergerac: Fam. Toom Alblasserdam, duif gekweekt door Wim Mudde Sliedrecht.
Dit duifje werd voor € 80,- gekocht en brengt 2 x € 3.000,- = € 6.000,- naar huis!

Durft u als kweker de uitdaging aan? Bent u op zoek naar goede Fondduiven? Wilt u één van de winnaars worden? Grijp deze kans en doe mee!
Graag tot ziens op zaterdagavond 20 april en/of 11 mei op de verkoop in ons clubgebouw aan de Reeweg 89 te Hendrik-Ido-Ambacht.

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie graag contact opnemen met Team Golden Classic Marathon:
Henk Verheij, henk@famverheij.nl tel: 06-10971951
Walter Verheij, Henry Visser

Concept begroting:
Schatting deelname: We rekenen op een deelname van 60 liefhebbers die samen 120 jonge duiven inbrengen.
De opbrengst wordt geschat op 120 x € 100,- = € 12.000,-
De totale inleg wordt vervlogen over de jaarlingconcoursen Agen ZLU en Nationaal Bergerac in 2020.
Per vlucht komt naar verwachting (12.000,- : 2 =) € 6.000,- beschikbaar.
Stel: Er is een prijzenpot van +/- € 6.000,- per vlucht, dan is de
prijsverdeling als volgt:

Koper Kweker Totaal
1e Prijs € 1.500,- + € 1.500,-  = € 3.000,-
2e Prijs € 750,- + € 750,- = € 1.500,-
3e Prijs € 375,- + € 375,- = € 750,-
4e Prijs € 187,50 + € 187,50 = € 375,-
5e Prijs € 187,50 + € 187,50 = € 375,-+
Totaal: € 6.000,-

Prijsverdeling per vlucht van het ingelegde bedrag:
Koper Kweker Totaal
1e Prijs 25 % + 25 % = 50 %
2e Prijs 12,5 % + 12,5 % = 25 %
3e Prijs 6,25 % + 6,25 % = 12,5 %
4e Prijs 3,125 % + 3,125 % = 6,25 %
5e Prijs 3,125 % + 3,125 % = 6,25 % +
Totaal: 100%
Prijsuitreiking tijdens de afsluitende fondmiddag in ons NIC in september

Zie ook onze site http://marathonclassic.deluchtbode.nl/

Het bericht Verkoop jongen voor ‘Golden Classic Marathon’ 2019/2020 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Een grijze plaag

$
0
0

Op een eerste zaterdag van november een jaar of tien geleden zat ik op een stoel bij Leerdam aan de Linge en fotografeerde roeiers. Ik maak niet alleen foto’s van duivenmelkers en hun postduiven, ik schiet ook andere plaatjes. Afgezien van een verdwaalde regendruppel was ‘t mooi weer. Hoewel  die scherpgebekte weervrouw van rtl4 en Krolse Erwin op Ned 2 een hoop nattigheid hadden voorspeld. Ik zat aan de Finish bij ‘t wedstrijdroeien en trachtte de roeiers in hun skiffs,  en hun  vieren met en zonder stuurman te vereeuwigen. In tegenstelling tot de duivensport vind  je bij roeien veel jonge tot redelijk jonge mensen, maar je ziet toch ook nogal wat ‘grijzen van dagen’ aan de roeispaan trekken. Meestal zit  zo’n bejaarde roeier in een skiff, een eenpersoons boot, maar er kwam ook een acht voorbij met een heleboel grijze dameskoppen erin. Ik kon ze niet allemaal met mijn zoeker vangen. Later in ‘t clubhuis zag ik ze terug.  Ik dronk  met  moegestreden roeiers bier uit plastic bekertjes. De dames van de 8 zaten aan een lange tafel naast ons en droegen allemaal blauwe roei-jekkers met op  hun rug ‘t opschrift ’Onuitroeibaar’. Dat vond ik mooi voor een roeivereniging, maar bij ’t zien van die grijze hoofden boven dat blauw drong de dubbelzinnige en diepere betekenis pas door.

Onuitroeibaar; zou dat met duivenmelkers ook zo zijn? Bij ons in het duivenlokaal moest je jonge mensen met een lantaarntje zoeken en hadden  wij een 65+ ofwel bejaardentafel. De duivenmelkers die eraan zaten roeiden  zeker geen 6 kilometer meer en droegen geen opzichtige duiven – jekkers met het opschrift; ‘We laten ons niet kisten’. Ze lieten zo te zeggen hun duiven het sportieve vuile werk opknappen.

Wat dat ‘onuitroeibaar’ betreft is er wel iets te vertellen over mijn duivenkolonie. Ik houd nog een paar bejaarde duiven en grijs ben ik natuurlijk ook. Vorige week  liet ik  clubgenoot Kees Klus wat aan mijn duivenhok sleutelen In de herfst probeer je de woonomstandigheden te verbeteren. Er werden broedhokken van de wand losgeschroefd. Erachter zaten veel lege  grijze cocons of omhulsels van mottenlarven. ‘Zo.’zei clubgenoot Klus,’ik weet niet of dat wel goed is voor je duiven.’ ‘Ik heb al jaren mot. Het barst er ‘s zomers soms van. ’s Morgens drijven ze bij bosjes in de drinkbakken. Ze roeien zichzelf op die manier wel  een beetje uit maar ‘t is een druppel op een gloeiende plaat, want ‘t zijn er zoveel. Weet jij er een middeltje op?’ Dat wist Klus niet. Hij bromde: ’Ach wat kan het donderen ondanks al die motten van jou vlogen je jongen goed en op de Overnacht was je 3e .’

Hij haalde meer broedbakken van hun plaats. Opnieuw kwam een grijze laag van spinrag en lege mottenhuisjes te voorschijn.

C.U.

Het bericht Een grijze plaag verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Mooie Marathonavond bij P.V. Zaanstreek-Noord Wormerveer

$
0
0

Vrijdagavond 15 maart 2019 organiseerde de Marathoncommissie van P.V. Zaanstreek-Noord voor de 4e keer een Marathonavond. Ieder jaar krijgt de organisatie het weer voor elkaar de belangstellenden een gevarieerde avond aan te bieden. In dit verslag vertelt Gerard Dekker, voorzitter van Zaanstreek-Noord hoe het was.

4 jaar gelden werd voorzichtig gestart met dit nieuwe initiatief in Noord Holland en het is nu uitgegroeid tot een leerzame, gezellige avond. In het verleden werd de toon gezet door een forum of door mensen die echt wat te vertellen hadden zoals Stephen Göbel en Ben de Keijzer. Voor deze avond was gekozen om het een en ander aan de weet te komen over ons transport naar de losplaatsen voor de overnacht, daarvoor waren Ruud de Dunnen en zijn zoon Niels uitgenodigd. Overigens kennen wij bij Zaanstreek-Noord deze mannen al door en door omdat ze altijd de vrachtduiven maar ook de verdere drachten die we gezamenlijk vervoeren met afdeling 5 komen halen. Uiterst serieuze mannen waar het betreft de omgang van ons goud in hun trailers.

Het relaas van Ruud en Niels werd onderstreept met beamerbeelden zodat er een goede indruk werd gegeven van de gehele reis en de verzorging. Ik denk dat met mij velen jaloers zijn op dit soort transport van onze duiven. Na hun betoog werd iedereen in de gelegenheid gesteld vragen te stellen waar grif gebruik van werd gemaakt.

Hierna volgen de huldiging van de vluchtwinnaars, die allemaal met een diploma, bos bloemen en een levensmiddelenmand huiswaarts konden keren.

Direct hierna werden de mensen die het hoogste prijspercentage per vlucht hadden gescoord verblijd met een vleesbon, te verzilveren bij onze huisslager Veenboer in Assendelft. Uiteraard was er ook nog een prijsje voor de lantaarndragers per vlucht bestaande uit een grote driehoekschrapers waarbij nog wel even fijntjes werd gevraagd of ze wisten wat het was, waarbij ze zichzelf de titel van, wij zijn krabbers toe eigende

Na een korte pauze was het woord aan Jaco van Nieuwamerongen een ieder wel bekend van het digitale blad het Marathonjournaal. Jaco is een begeesterd liefhebber die door middel van zijn verhaal: ‘Een plan in de duivenspor’ de liefhebbers stap voor stap aan de hand van lichtbeelden mee nam en zo goed als alle denkbare facetten van onze mooie sport belichten. Ook aan het eind van zijn verhaal konden de vragen afgevuurd worden, en dat gebeurde ook. En natuurlijk wezen niet alle neuzen dezelfde richting op, stel je voor zeg, we hebben het hier wel over duivensport he, zoveel mensen zoveel wensen. Maar in de grote lijnen konden we ons allemaal wel vinden. Mooi was ook dat er een groot aantal vooraanstaande liefhebbers in de zaal aanwezig waren waarmee Jaco handig sparde. Al met al een goed verhaal.

Als afsluiting van de avond was er nog een kleine bonnenverkoop waarvan de baten ten goede komen van de vlucht en kampioensprijzen 2019, maar en dat stemt zeker tot tevredenheid een deel van de opbrengst wordt besteed aan de aanschaf van een A.E.D.

Ruud en Niels de Dunnen en Jaco van Nieuwamerongen bedankt voor jullie leuke en leerzame inbreng, wij hebben het als een uiterst geslaagde avond beleefd.

Schenkers -en kopers van de bonnen bedankt en veel succes in de toekomst. Uiteraard ook alle liefhebbers bedankt die weer interesse hebben getoond voor het bijwonen van deze avond en het is denkelijk zoals in de uitnodiging stond, dommer zal niemand weg gegaan zijn van deze avond.

Rest mij de commissie Marathonavond bestaande uit Arjan van Gent, Rene Koeman, Cees Kramer en Ed Hooijschuur te bedanken voor hun inzet. Op naar de 5e editie in 2020.

Tot volgend jaar.

Het bericht Mooie Marathonavond bij P.V. Zaanstreek-Noord Wormerveer verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gerrit Veerman, samensteller van het legendarische Betuwekoppel (Deel 1)

$
0
0

Nederland is het land van de marathonduif. Dat is gestart met het Steenbergse Fondras. Duiven die gebaseerd waren op de (voor)oorlogse stam van Jan Aarden. De tijd schrijdt voort en marathonduiven ontwikkelen zich. Nieuwe stammen ontstonden, waarvan er een aantal gebaseerd zijn op het Steenbergse fondras. De laatste jaren worden veel vroege prijzen gewonnen door de Marathonliefhebbers uit Noord Holland. In de stambomen van deze duiven komen vaak duiven terug van liefhebbers uit deze provincie Nico Volkens en Sam de Jong én het Betuwekoppel van Gerrit Veerman! Wat een groot aantal topduiven zijn uit dit koppel gekomen … ongekend !!! Wie kent er niet ‘De 621 van de Gebr. Jacobs’, ‘Sjarapova’ (gekweekt uit geleende Veerman-duiven) en de ‘Superkweker Stet’’? En alle nakomelingen van het Betuwekoppel? Allemaal gekweekt uit duiven van  Gerrit Veerman uit Volendam! Ik ben 100% van overtuigd, dat zonder de nakweek van de duiven van Gerrit Veerman veel topliefhebbers van nu niet op het hoge niveau zouden spelen van wat ze nu doen. Kortom de Veerman-duiven hebben de marathonduif wereldwijd verrijkt!

De stamopbouw
Aan het ontstaan van Het Betuwekoppel zit een prachtig verhaal. Gerrit had een goede stam duiven, maar wilde betere duiven. Hij ging op zoek! In 1995 ging hij naar de verkoop van de Gebr. van Giels uit Steenbergen. Deze mannen waren in het bezit van ouderwetse Aarden-duiven. Gerrit kocht hier 8 duiven. Hierbij zat de duif die later ‘De Oude 23’ zou worden genoemd. Een fenomenale vererver. Het goede soort van de Gebr. van Giels kwam niet alleen bij onze topper in Volendam terecht. Paul ten Have uit Silvolde, een leuk plaatsje in de Achterhoek had ook duiven van deze goed Aarden-stam. Paul had ‘de 777,’ die in 1989 de 1e nationaal Pau. Deze duivin werd gekoppeld aan haar vader, die nog bij de Gebr. van Giels zat. Een kind van deze inteeltkoppeling is de grootvader (via een dochter) van ‘Oude 23’ van Gerrit. De kant van de vader van ‘de Oude 23’ is ook van grote kwaliteit … hier zit een duif die 3 maal bij de eerste 61 nationaal van Barcelona vloog. De ‘Oude 23’ was een duif waar Gerrit mee verder wilde. Uit ‘de Oude 23’ komt onder andere (samen met een duivin van IJs Kaptein) de 12e Nat Barcelona en de 4e Nat Barcelona. De nazaat van ‘de Oude 23’ is de 801 kweek duivin op hok Veerman. Hij ging de achtergrond bestuderen en zag dat ‘de 777’ van Paul ten Have de bron was van veel kwaliteit. Hier moest hij meer van hebben.
Gerrit Veerman had een aantal viswinkels opgestart op diverse plaatsen in het land. Onder andere in Arnhem. Niet ver van de hoofdstad van Gelderland woonde Jan Peters in Bemmel. De prestaties van deze fondcrack vielen bij Gerrit op. Gerrit zag van een jonge duif van Jan Peters een stamkaart. Hier vond hij ‘de 777’ van Paul ten Have terug. Dat was de aanleiding om in in 2002  2 jongen duiven bij Jan Peters te kopen. De eerste duiven waren twee jongen doffers. Deze kwamen uit ‘de Super 36.’ Deze doffer won o.a. 4e nationaal Dax, 16e nationaal Bordeaux en de 23e nationaal Perpignan. De moeder van deze duif was Slinke, die een 5e en een 21e nationaal St. Vincent won. Deze goede vliegduivin komt uit ‘De Henk’ (die 10 mooie overnachtprijzen won) met ‘de 986’ die de o.a. de 16e nationaal Perpignan won. In dit gekochte doffertje zat ook weer het goede bloed van ‘de 777’ van Paul ten Have uit Silvolde. Op de beurs in Rosmalen kocht Gerrit een duif van Jan. ‘De 909’ van 2003. In deze duivin zat jawel … ‘de 777’ van Paul ten Have, maar ook ‘de 131’ van De Weerd en de Blauwe Brouwers. Gerrit ging speciaal naar Rosmalen om dit duivinnetje te kopen. Vooral omdat het goede bloed van ‘de 777’ in dit duivinnetje zat. Later kocht Gerrit bij Jan Peters er nog een doffer bij.
Gerrit vormde met deze twee duiven het koppel wat later beroemd werd als Het Betuwekoppel. Hij had deze duiven speciaal aangeschaft. ‘Zijn Oude 23’ had het goede bloed van ‘de 777’ van Paul ten Have. En dit was waardevolle kweker gebleken in de loop van de jaren. Twee duiven van Jan Peters bezaten had bloed uit dezelfde lijn. Het doffertje uit ‘De Super 36’ …‘Petertje.’  ‘de 909’ van 2003 … later ‘Agnes,’ die was op de beurs gekocht in Rosmalen. Toen de kinderen van dit koppel de bekende successen begonnen te boeken, zoals ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs, werd dit koppel in een bepaald verslag omgedoopt in Het Betuwekoppel. Gerrit had dit koppel het liefst Het ‘Volendammer-koppel’ genoemd. Op bepaalde ontwikkelingen heb je geen invloed al gaat het over je eigen duiven. Gerrit is  ook maar overstag gegaan en heet het koppel voortaan ‘Het Betuwe-koppel.’ Iedereen in het marathonduivenwereldje weet inmiddels over welke duiven het gaat. Twee duiven met als achtergrond ‘de 777’ van Paul ten Have en op elkaar gezet door Gerrit Veerman. Gerrit had niet kunnen dromen hoe goed dit koppel zou worden vooraf. Hij had er een speciaal idee bij en goede verwachtingen, maar dat het zo’n enorm topkoppel zou worden, had hij ook niet verwacht. Maar wel mooi dat er vooraf een geachte bij zat: Het samenbrengen van twee duiven met als achtergrond de geweldige lijn van ‘de 777’ van Paul ten Have.

… wordt vervolgd …

Het bericht Gerrit Veerman, samensteller van het legendarische Betuwekoppel (Deel 1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Een vreemde afwas

$
0
0

Aan het begin van  dit jaar gaf ik mijn linkerbuurman twee sierduiven. Hij had al een vrouw, 5 kinderen en een konijn en daar konden een paar duiven nog wel bij vond ik. Het waren  een soort witte Hagenaars. Van die circusduiven die luid klapwiekend rondjes draaien als je ze de lucht in werpt. Een van de twee was meer  beetje van het type dat we ooievaar of schimmel noemen. Zo’n duif heeft dan net als het paar van Sinterklaas hier en daar verspreid wat grijze vlekken. Geen raszuivere Hagenees dus!

Voor mijn buren was alles nieuw aan duiven. Ze keken in grenzeloze verbazing toe hoe hun duiven met snavels in elkaar verward zaten en vervolgens gymnastische toeren uithaalden. Was dat nou het liefdesspel! Ik werd er voortdurend bijgehaald en mocht als deskundige commentaar leveren. ’Ze geven elkaar kusjes’, zei Willemijn, ‘t jongste buurkind. ‘Ja’, knikte ik,’ zo is het.’  Maar ik dacht bij mezelf; dat ik  mij gelukkig  prijzen mocht dat  Corrie, mijn eerste vriendinnetje geen snavel had.

Na een tijdje werd het rustiger rond het witte duif – beleven. Ik hoefde niet meer vaak uitleg te geven. Wel riep buurman na een dag of tien uit een  slaapkamerraam;’Cor, ik heb een ei! Wat nou!’ ‘Gefeliciteerd’, zei ik, ‘er komt nog een 2e , over 18 dagen heb je jongen’. Hij schudde zijn hoofd over zoveel wijsheid. De jongen kwamen er. Eén vloog er weg en de ander kreeg een plekje in het konijnenhok bij Hangoor. Dat vonden ze beiden niet leuk.

Vorige week zat ik aan de afwas. Een duivenliefhebber moet ook wel eens ‘t aanrecht afruimen.  Toen ik de laatste  kopjes, messen en lepels droogde, verscheen  buurman Ed opgewonden bij de keukendeur en met hem het legertje van  kinderen. In zijn handen  een witte duif die verstrikt zat in een vliegenvanger. Een brede plakkerige strook zat om staart en vleugels gedraaid en gewikkeld. Wit van veren, kleefgeel met zwarte vliegen: het was een mooie compositie! ‘Hoe krijg je dat voor elkaar, buurman?’, vroeg ik.  Hij had in hun fietsencarport een vliegenvanger hangen en  de duif was op zoek geweest naar vervangende woonruimte, want hij was  Hangoor Flappie zat.  ‘Wat nu, moeten we dat spul eraf knippen?’, informeerde  hij. Ik schudde nee; het dier kon dan immers niet meer ordentelijk vliegen.

Voorzichtig begon ik de kleverige toestand los te peuteren. De moeizame bevrijdingsactie kostte slechts wat donsveertjes en een enkele staart – en broekpen. Nu moest de vliegenstroop  weg. Aarzelend dompelde ik de jonge Hagenees in het citroenfrisse afwassopje en begon te wassen. ‘Vindt die duif dat  leuk,’ vroeg buurmans  tweede dochter, Bettine, met grote ogen. ‘Het kan me niet schelen wat ie vindt,’ bromde ik’.  Ik haalde de vogel als een verzopen kat uit het sop; het plakspul was weg. ’Nu kan die ook niet vliegen,’stotterde Evert, de oudste van het stel. Hij moet een nachtje drogen’, adviseerde ik ’laat hem overmorgen los. En als je niet zoveel geduld hebt stop je hem maar in de droogtrommel van je moeder!’ Evert stotterde; ‘ Dat meent u toch niet buurman!’

Buurman sprak lovende dankwoorden en vetrok met de kletsnatte  huisgenoot van Flappie; in ‘t kielzog  z’n opgetogen jongens en meiden.  En ik ging verder met mijn afwas. Een dag later klepperde de jonge Hagenaar boven onze tuinen rond, alsof er geen vuiltje aan de lucht was geweest.

© c.u.

Het bericht Een vreemde afwas verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het favoriete nieuwe koppel van Jan en Twan Nobels uit Achthuizen

$
0
0

De doffer komt uit onze Red Alert deze won o.a een 3e en 4e nationaal sector 2 van Mont de Marsan en een 49e nationaal St Vincent. Red Alerts vader vloog tweemaal teletekst. Hij was een kruising tussen duiven van Ko van Dommelen en Jan Polder. De moeder van Red Alert kwam uit een dochter van ‘De 50’ van de Gebr. Hagens. Red Alert stond gekoppeld tegen de moeder van de 5e nationaal Perpignan toen de doffer van dit koppel eruit kwam.

De duivin is een volle zus van de 5e nationaal Agen ochtend lossing sector 2 2018. Deze komt uit een kleinkind van Red Alert en stond gekoppeld tegen een dochter van onze Super 23. Super 23 won in 2010 3 prijzen op Tarbes, Pau en Perpignan. Hij was 3e duifkampioen op de superfond van Zuid Holland. In 2009 en 2011 had hij ook nog prijs op Tarbes. Hij is een kruising van het eigen soort met het bekende soort van Cor de Heijde.

We hopen dat er nog een aantal toppers uit voort komen We proberen altijd ‘goed maal goed’ te koppelen en soms doen we lichte inteelt.

Veel succes met de kweek allemaal.

Twan Nobels

Wilt u ook een nieuw koppel voorstellen waar u veel vertrouwen in hebt? Stuur een foto met het antwoord op de volgende vragen naar marathonduivenjournaal@gmail.com

Vertel wie de doffer en wie de duivin is. (soort en/of afkomst)
Vertel over hun prestaties, de prestaties van de ouders en eventueel de prestaties van de jongen
Wat is de achterliggende gedachte om deze koppeling te maken?
Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Het bericht Het favoriete nieuwe koppel van Jan en Twan Nobels uit Achthuizen verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Gerrit Veerman, samensteller van het legendarische Betuwekoppel (Deel 2 en slot)

$
0
0

Nederland is het land van de marathonduif. Dat is gestart met het Steenbergse Fondras. Duiven die gebaseerd waren op de (voor)oorlogse stam van Jan Aarden. De tijd schrijdt voort en marathonduiven ontwikkelen zich. Nieuwe stammen ontstonden, waarvan er een aantal gebaseerd zijn op het Steenbergse fondras. De laatste jaren worden veel vroege prijzen gewonnen door de Marathonliefhebbers uit Noord Holland. In de stambomen van deze duiven komen vaak duiven terug van liefhebbers uit deze provincie Nico Volkens en Sam de Jong én het Betuwekoppel van Gerrit Veerman! Wat een groot aantal topduiven zijn uit dit koppel gekomen … ongekend !!! Wie kent er niet ‘De 621 van de Gebr. Jacobs’, ‘Sjarapova’ (gekweekt uit geleende Veerman-duiven) en de ‘Superkweker Stet’’? En alle nakomelingen van het Betuwekoppel? Allemaal gekweekt uit duiven van  Gerrit Veerman uit Volendam! Ik ben 100% van overtuigd, dat zonder de nakweek van de duiven van Gerrit Veerman veel topliefhebbers van nu niet op het hoge niveau zouden spelen van wat ze nu doen. Kortom de Veerman-duiven hebben de marathonduif wereldwijd verrijkt!

Beroemde nakomelingen van ‘Het Betuwe-koppel’
Gerrit vliegt al 6 jaar niet met zijn duiven vanwege zijn gezondheid. Andere liefhebbers laten zien hoe sterk zijn stam is. Het Betuwe-koppel bracht heel veel toppers voort … teveel om allemaal op te noemen, maar we willen er toch een paar de revue laten passeren. ‘De 621’ van de Gebr. Jacobs. Deze doffer won zelf de 9e nationaal Perpignan en de 16e nationaal Barcelona. En is vader en grootvader van vele goede duiven bij de Gebr. Jacobs. Maar ook bij andere liefhebbers zoals de voormalig kampioen van de FondUnie 2000, Gertjan Rigter uit Amstelveen. Hierover later meer. ‘De 742’ van 2010 won bij de Gebr. Jacobs in 2015 de 3e nationaal Agen ZLU en de 12e nationaal Marseille. Dit is een kleinkind van ‘de 621.’ ‘De Superkweker Stet’ is ook een direct kind van ‘het Betuwe-koppel.’ Deze topper (in het bezit van de goede combinatie Verweij-de Haan) is de vader van o.a. de 1e nationaal Bergerac, 4e nationaal Cahors, 15e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Agen. ‘De Superkweker Stet’ is ook de grootvader van de 4e nationaal Perpignan van de Familie Hendriks. De 4e nationaal Barcelona van deze familie is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’
‘De Veerman-duivin’ (2009-1015167) is één van de toppers in Schellingwoude bij Rob Timmermans. Zij won o.a. 69e nationaal Narbonne 2011, 31e nat Pau 2014 en 124enationaal Narbonne 2014. Deze duivin komt rechtstreeks van Gerrit Veerman uit Volendam en is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’ Een andere topper in deze reeks is de 1e Nationaal Narbonne 2015 van Levi van der Weijden. Haar vader is een zoon van het Betuwekoppel. Dit kleinkind uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman heeft als moeder een ingeteelde nazaat van het andere topkoppel uit Noord Holland, het Bonte Koppel van Nico Volkens.
In 2017 won Nico van den Hurk de 1e nationaal Narbonne. Ook in deze duif stroomt het bloed van de Veerman-duiven rijkelijk (via Anton van Oort).
De 2e nationaal Perpignan van Mevlut Tekin komt uit een ingeteelde doffer naar Het Betuwekoppel van Gerrit.
‘De 524’ van Gertjan Rigter won in 2015 o.a. de 40e nationaal Marseille en de 73e nationaal Pau. Hij is een kleinzoon van ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs. Afgelopen seizoen pakte Gertjan de 2e nationaal Agen ZLU bij de oude duiven. De vader van deze duivin komt uit het soort van het Betuwekoppel … de wereldberoemde ‘621 van de Gebr. Jacobs’.
Eén van de topduiven van Benno Kastelein van het afgelopen seizoen, ‘Prima Donna’,  komt uit een duivin van Gerrit. Deze duivin won 4e NPO Dax, 17e NPO Perigueux en de 57e NPO Limoges. Een echte klasbak!
Ook kleinere liefhebbers hebben succes met duiven van onze Volendamse topper. Sjaak van Wakeren uit Doorn pakte in 2018 de 93e nationaal Barcelona met een 100% Veerman.
In 2017 werd IJsbrand Kaptein onder meer Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 en Kampioen Grote Fond van de ZLU. In dat jaar pakte hij ook op de middaglossing een mooie serie op St. Vincent. De duivin die de 30e nationaal pakte kwam uit een zoon van het Betuwekoppel. In datzelfde jaar pakte IJsbrand op Barcelona de 74e nationaal. De vader van deze doffer komt van Gerrit met overwegend bloed van het Betuwekoppel. IJsbrand deed de laatste jaren samenkweek met Gerrit, omdat onze Volendamse topper met zijn gezondheid problemen had. Op deze manier konden zijn duiven toch worden getest. Deze test werd niet gedaan door de minste! Beide partijen hebben hier veel profijt van. IJsbrands stam kreeg een kwaliteitsboost en Gerrit wist weer wat zijn duiven kunnen. In 2018 werden de volgende prestaties neergezet door IJsbrand met duiven met bloed van de duivenstam van Gerrit Veerman:

  • 60e en 92e nationaal St. Vincent middaglossing
  • 65e nationaal Agen Middaglossing
  • 72e nationaal Bergerac
  • 30e en de 62e nationaal Perigueux
  • 92e nationaal Narbonne
  • 92e nationaal Marseille

Tot Slot
Het is jammer dat Gerrits gezondheid hem niet in staat stelt om zelf met duiven te spelen. Elk jaar is er een sprankje hoop dat het seizoen erna het wel lukt. Gelukkig laten andere liefhebbers zien hoe sterk zijn stam is. Het Betuwekoppel is natuurlijk hierin uitzonderlijk. Ik hoop voor Gerrit dat hij komend misschien in staat is wat met zijn duiven te spelen. Mocht het niet zo zijn, dan zult u op Het Marathonduivenjournaal wel lezen dat bij andere duivenliefhebbers de Veerman-duiven wederom gaan escaleren !!! Gerrit, ik wens je alle gezondheid toe, die je nodig hebt. Probeer te genieten van hetgeen je wel kan !!!

Het bericht Gerrit Veerman, samensteller van het legendarische Betuwekoppel (Deel 2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het favoriete nieuwe koppel van Tom en Bianca van Dee

$
0
0

Deze keer het nieuwe koppel van Tom ene Bianca van Dee uit Tiel. Deze kanjers wonnen afgelopen seizoen tweemaal Perigueux in afdeling 7 Midden Nederland. De twee seizoenen ervoor werden ze Kampioen Marathonvluchten van dezelfde afdeling.

Hun nieuwe favoriete koppel bestaat uit een doffer van het soort van Harold Zwiers. Het is een kleinkind Red Thunder en Rooie Annie. Hij komt via John Bosman. De grootmoeder van vaderskant is ingeteeld naar Zwart Goud van Jelle Jellema.

De duivin van het koppel komt via Herman Cörvers uit Hoensbroek. Grootvader van moederskant is soort van Mark van den Berg uit IJsselmuiden. Hij komt uit twee topkwekers van Mark, De Brive 2 en het Wonder van Drijber. Grootmoeder van moederskant is ook van het soort van Harold Zwiers. Haar vader komt wederom uit Red Thunder en Rooie Annie en de moeder is een kruising van Harolds soort met het soort van Jelle Jellema. Deze duivin won een 25e NPO Bergerac tegen 2.651 duivin.

Tom en Bianca hopen met deze nieuwe inbreng een extra impuls aan hun toch al prima duivenploeg te kunnen geven.

Het bericht Het favoriete nieuwe koppel van Tom en Bianca van Dee verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Het favoriete nieuwe koppel van Johan en Fabian Wendel

$
0
0

Vandaag het favoriete koppel van de toppers uit Assen, Johan en Fabian Wendel …

De doffer is een kleinzoon van de Limbo boy via moeder. Zijn vader is een volle broer van de Spirit, 1e int Limoges van de Gebroeders. Ook is deze broer Spirit de vader van Mr. Spirit, een topper.
De moeder is een kleindochter van maar liefst 2 internationale overwinnaars: Perpignan Queen (1e int Perpignan) en niemand minder als de New Laureaat (1e int Barcelona). Tevens is zij halfzus van een top 70 nat Barcelona bij Herman Hup.

Ik heb beide duiven sinds enkele maanden op het hok. Van de doffer heb ik al wel verschillende goede kleinkinderen (o.a. 1e, 7e, 14e, 22e etc NPO). Maar ik heb hem pas zelf net op het hok. De duivin heb ik nog geen nakomelingen van, maar ik wilde erg graag wat van de New Laureaat. Ik heb deze duiven op elkaar gekoppeld omdat de doffer wat mij betreft bewezen heeft een topkweker te zijn, de duivin heb ik zeer veel vertrouwen in. Qua papier goed x goed.

Ik hoop uiteraard goede vliegers te kweken, maar het zou mij niks verbazen als juist een generatie verder verassingen gaan komen. Dus de kinderen van de kinderen van dit koppel. We gaan het zien!

Johan en Fabian Wendel

Het bericht Het favoriete nieuwe koppel van Johan en Fabian Wendel verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

IJsbrand Kaptein, Akersloot, ook in 2018 weer top

$
0
0

Al tientallen jaren behoort IJsbrand Kaptein uit Akersloot tot de top van de Marathonduivenwereld. Hij won de titel van Kampioen Ochtendlossing bij de sterke competitie van de Marathon Noord in 2007. Hij werd vorig jaar Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 en werd Keizer Kampioen Grote Fond bij de ZLU in hetzelfde jaar. Dit jaar werd hij bij deze nationale competitie 2e. Deze liefhebber moet wel een ijzersterke stam duiven hebben, anders behaal je niet van deze mooie kampioenschappen. Verder zie je hem regelmatig in de kop van de uitslagen en maakt hij prachtige series. Het is bijzonder als je het ene jaar 1e wordt en het jaar erop weer 2e wordt. De tegenstand is enorm en dat maakt het heel bijzonder.

Stamopbouw
Vanaf 1982 werden de eerste stappen naar de grote fond gezet. De eerste echte marathonduiven kwamen van de Gebr. van Zelderen. De stam is opgebouwd door telkens de beste duiven op de kweek te zetten. Vanaf 1987 zijn er duiven gekocht bij Wim Muller. Deze inbreng versterkte de stam, omdat de nakweek beter werd. IJsbrand haalde tweemaal 10 jongen uit de kwekers. In 1990 werden nog eens 4 late duivinnen bij Wim Muller gehaald. Daar zat de beste kweekduivin bij die de mannen hebben gehad. Ze was o.a. moeder van twee duiven die een 2e nationaal wonnen en een winnaar van een 4e nationaal. Samen met een doffer van Flip Hoogervorst gaf ze toppers. Later zijn de Brügemann-duiven erbij gekomen. Dat was vanaf 1995. Er zijn ook nog eens 20 duiven gehaald van regio-genoot Wim Grapendaal. Daar zaten twee goede duiven bij. In 2001 kwam van Brügemann de 190 topkweker. Ze werd moeder van de Asduif Narbonne, de Asduif Marseille, Irun-duif (1e duif Irun van Noord Holland). Ze is ook grootmoeder Barcelona-koppel. Dit koppel vloog zelf geweldig op Barcelona en gaf ook toppers als nazaten voor deze Koninginnevlucht. De laatste ‘nieuwe’ duiven komen van Jan Roelofs en Gerrit Veerman. De duiven van de mannen van de beroemde koppels Montarkoppel en Het Betuwekoppel hebben de stam van IJsbrand opnieuw verrijkt en versterkt.

De Basisduiven
Het grootste deel van de duiven van IJsbrand stamt af van vier topkwekers. Eigenlijk drie, want De Barcelona Doffer is een product van twee anderen. Deze duiven gaan we aan u voorstellen:

  • De Stamdoffer heeft als basis de Van der Wegen- en de Muller-duiven. Hij is vader van o.a.:

6e-32e-78e-229e Nat Marseille ZLU    
197e-258e Nat Narbonne ZLU  
206e-604e-922e Nat St Vincent Sector II    
37e-343e-659e Nat Barcelona ZLU           
56e Nat Perpignan ZLU    
85e Internationaal Marseille
3e Asduif Marseille Over 3 Jaar 2007 tot 2009   
10e Asduif Barcelona Over 3 jaar 2007 tot 2009
Hij is grootvader van o.a.:
77e-108e-401e-751e-1833e Nat Barcelona  
102e-155e-166e-539e-755e Nat Pau    
24e-33e-203e Nat Cahors Sector 2  
100e Nat Bergerac Sector 2         
166e Nat Marseille  
245e-510e-651e Nat Narbonne    
18e Nat Dax
Hij is overgrootvader van o.a.:
1e Prov Cahors N-H
6e -20e Nationaal Agen  ZLU 
9e  Nationaal Narbonne ZLU   
9e-10e Nationaal Dax Sector II    
59e Nationaal Barcelona ZLU 
6e Nat Cahors Sector II
25e Nat Pau ZLU

  • De Stammoeder 190 is 100% van het soort van de Gebr. Brügemann. Zij is moeder van o.a.:
    6e-32e-78e-229e– Nationaal Marseille ZLU
    23e-119e-149e-197e-258e-679e Nationaal Narbonne ZLU
    37e-343e-659e Nationaal Barcelona  ZLU
    56e Nat Perpignan ZLU
    85e Internationaal Marseille202e-208 e-278e-375e Nationaal Pau  ZLU   
    3e asduif Marseille
    4e asduif Pau
    3e asduif Narbonne
    10 asduif Barcelona
    Zij is grootmoeder van o.a.:
    1e Prov Cahors N-H
    54e-166e– Nationaal Marseille  ZLU
    9e-18e Nationaal Dax Sector 2
    77e-108e-962e-665e 1081e-1123e-1227e Nationaal Barcelona  ZLU
    25e-102e-144e-151e-155e-166e-220e-288e Nationaal Pau ZLU 
    6e-24e-33e-77e-87e-145e-150e-264e-345e Nationaal Cahors Sector 2 
    163e-203e-245e-283e-391e-392e-473e-651e-767e Nationaal Narbonne ZLU
    66e-100e-170e-240e-409e Nationaal Bergerac Sector 2
    74e-261e-318e-463e-525e-982e Nationaal St.Vincent  ZLU
    196e  Nationaal Perpignan ZLU
    Zij is overgrootmoeder van o.a.:
    1e Prov Cahors N-H    
    6e -20e Nationaal Agen  ZLU
    6e Nationaal Cahors Sector II
    9e  Nationaal Narbonne ZLU
    10e Nationaal Dax Sector II 
    59e nationaal Barcelona ZLU

... wordt vervolgd …

Het bericht IJsbrand Kaptein, Akersloot, ook in 2018 weer top verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

IJsbrand Kaptein, Akersloot, ook in 2018 weer top (deel 2 en Slot)

$
0
0

Al tientallen jaren behoort IJsbrand Kaptein uit Akersloot tot de top van de Marathonduivenwereld. Hij won de titel van Kampioen Ochtendlossing bij de sterke competitie van de Marathon Noord in 2007. Hij werd vorig jaar Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 en werd Keizer Kampioen Grote Fond bij de ZLU in hetzelfde jaar. Dit jaar werd hij bij deze nationale competitie 2e. Deze liefhebber moet wel een ijzersterke stam duiven hebben, anders behaal je niet van deze mooie kampioenschappen. Verder zie je hem regelmatig in de kop van de uitslagen en maakt hij prachtige series. Het is bijzonder als je het ene jaar 1e wordt en het jaar erop weer 2e wordt. De tegenstand is enorm en dat maakt het heel bijzonder.

De Basisduiven (deel 2)
Het grootste deel van de duiven van IJsbrand stamt af van vier topkwekers. Eigenlijk drie, want De Barcelona Doffer is een product van twee anderen. Deze duiven gaan we aan u voorstellen:

  • De Barcelona Doffer komt uit het Stamkoppel (Stamdoffer en Stammoeder 190). Hij vloog zelf o.a. de:
    659e-343 e-37e Nationaal Barcelona                                                                                                                                                           56e Nationaal Perpignan 
    10e As-duif Barcelona Over 3jaar ZLU  14e As -Duif Barcelona Internationaal Over 3 jaar (2007-2008-2009)
    16e Asduif Barcelona Internationaal Over 2 jaar (2007-2008)
    Hij is vader van o.a. de:
    102e-166e Nationaal Pau
    77e-108e Nationaal Barcelona 
    166e Nationaal Marseille  
    18e Nationaal Dax
    23e Nationaal  St. Vincent Sector II 
    Hij is grootvader van o.a. de:
    1e Provinciaal Cahors N-H
    6e Nationaal Cahors Sector II
    6e Nationaal Agen ZLU
    9e Nationaal Dax Sector II 2.145d
    9e Nationaal Narbonne ZLU
    10e Nationaal Dax Sector II 2.145d
    77e-150e Nationaal Cahors Sector II
    112e Nationaal St. Vincent Sector II
    25e-82e-151e-288e-581e Nationaal Pau ZLU
    39e Nationaal Cahors
    52e-56e-121e-361e–1003 e Nationaal Agen ZLU
    116e-121e-170e Nationaal Bergerac Sector II
    82e-163e-391e-392e-203e-473e Nationaal Narbonne ZLU  
    92e Nationaal Marseille ZLU
  • De Barcelona Duivin komt uit een doffer van de Gebr. Brügemann en een duivin van Wim Grapendaal. Zij won zelf o.a. de:
    49e-69e-139e-199e Nationaal Barcelona
    1e As-Duif Barcelona Over 3 & 4 Jaar ZLU
    2e As-Duif Barcelona Internationaal Over 3 jaar (2007-2008-2009)
    3e As-Duif  Barcelona Internationaal Over 3 jaar (2006-2007-2008)
    7e Asduif Barcelona Internationaal   Over 2 jaar (2008-2009)   
    Ze is moeder van o.a.:
    77e-108e-303e-655e-848e Nat Barcelona
    69e Beste Barcelona-duif Internationaal Over 3 jaar (2011-2012 en 2013)                                                                      102e-157e-166e Nat  Pau
    166e-510e Nat Narbonne
    Ze is grootmoeder van o.a.:
    1e Provinciaal Cahors N-H 
    6e Nationaal Cahors Sector II
    6e Nationaal Agen ZLU  
    9e Nationaal Dax Sector II
    9e Nationaal Narbonne
    10e Nationaal Dax Sector II 
    39e-43e-49e-150e-225e-264e-277e Nat Cahors Sector 2
    18e Nat Dax Sector 2
    25e-82e-151e-288e-361e-459e-572e-581e-617e-830e Nat Pau
    82e-163e-341e-392e-473e-521e Nat Narbonne
    116e-170e Nat Bergerac Sector 2 
    492e-517e-858e Nat Marseille

De nationale Top 50 prijzen van de laatste 5 seizoenen
Het is erg indrukweekend wat de deze basisduiven allemaal hebben voortgebracht. Om een nog beter beeld van de prestaties van de duiven van IJsbrand te krijgen … een overzicht:6e Nationaal Agen ZLU 2018 5.754 d
6e Nationaal Cahors Sector 2 2014 3.822 d
9e Nationaal Narbonne ZLU 2018 3.082 d
9e Nationaal Dax Sector 2 2017 2.145 d
10e Nationaal Dax Sector 2 2017 2.145 d
12e Nationaal Pau ZLU 2014 3.020 d
18e Nationaal Dax Sector 2 2018 2.171 d
21e Nationaal Cahors Sector 2 2015 5.078 d
22e Nationaal Cahors Sector 2 2015 5.078 d
23e Nationaal St.Vincent Sector 2 2017 2.919 d
25e Nationaal Pau ZLU 2017 3.526 d
26e Nationaal St.Vincent Sector 2 2017 2.919 d
28e Nationaal Perigueux Sector 2 2018 4.257 d
28e Nationaal Bordeaux Sector 2 2016 3.340 d
30e Nationaal St.Vincent Sector 2 2017 2.919 d
30e Nationaal Agen ZLU 2016 6.887 d
32e Nationaal Perigueux Sector 2 2018 4.257 d
33e Nationaal Bordeaux Sector 2 2017 2.874 d
44e Nationaal Cahors Sector 2 2014 3.822 d
47e Nationaal Bordeaux Sector 2 2018 3.783 d
48e Nationaal Bordeaux Sector 2 2016 3.340 d

Een aantal mooie kampioenschappen in groot verband van de laatste jaren
1e Keizer Grote Fond ZLU 2017
1e Keizerkampioen Fondunie 2000 2017
1e Keizerkampioen Fondclub N-H 2016
1e Keizerkampioen Fondclub N-H 2014
1e Super Prestige ZLU 2017
1e Marathon Cup Fondclub N-H 2014
1e Aangewezen Fondunie 2000 2017
1e Aangewezen Overnachting Fondclub N-H 2014
1e Aangewezen ZLU Fondclub N-H 2017
1e Aangewezen ZLU fondclub N-H 2017
1e Duifkampioen ZLU Fondclub N-H 2018
1e Onaangewezen Fondclub N-H 2017
1e Onaangewezen Overnachting Fondclub N-H 2016
1e Onaangewezen Overnachting fondclub N-H 2014
1e Hokprestaties Overnacht Afd6 Kring 3 (52 Prijzen) 2018
1e Hokprestaties Overnacht Afd6 Kring 3 (48 Prijzen) 2017
1e Hokprestaties Overnacht Afd6 Ryon B (43 Prijzen) 2015
2e Keizer Grote Fond ZLU 2018
2e Europa Marathon 2018
2e Fondkampioen ZLU 2017
2e Nationale Marathon (8 Getekende) 2017
2e Keizerkampioen Fondclub N-H 2017
2e Keizerkampioen Fondclub N-H 2018
2e Aangewezen Overnacht Fondclub N-H 2017
2e Aangewezen NPO Fondclub N-H 2014
2e Aangewezen Overnacht Fondclub N-H 2016
2e Aangewezen NPO Fondclub N-H 2014
2e Aangewezen ZLU SNZH 2018
2e Onaangewezen Npo Fondclub N-H 2018
3e Keizer Grote Fond ZLU 2014
3e Keizergeneraal ZLU SNZH 2017
3e Onaangewezen ZLU Fondclub N-H 2017
3e Onaangewezen ZLU fondclub N-H 2014
3e Marathon Cup Fondclub N-H 2016
3e Marathon Cup Fondclub N-H 2018
4e Fondkampioen ZLU 2018
4e Super Prestige ZLU 2018
4e Pyreneeen Cup 2017
4e Keizergeneraal ZLU SNZH 2014
4e Ochtendlossing Marathon-Noord 2017
4e Onaangewezen NPO Fondclub N-H 2017
4e Aangewezen ZLU Fondclub N-H 2014
5e Onaangewezen NPO Fondclub N-H 2016
5e Keizergeneraal Fondunie 2000 2014
5e Aangewezen Fondunie 2000 2014
5e Onaangewezen Fondunie 2000 2014
5e Keizer Grote Fond Fondunie 2000 2014
5e Aangewezen ZLU SNZH 2014
Wat een erelijst !!!

Tot Slot
Omdat je tweede wordt heb je vaak niet de aandacht die de winnaar heeft. Ik vond in dit geval dat de nummer twee een kort verslag had verdiend. Het is een vervolg op het verhaal van 2017. Als u nog meer van IJsbrand wilt lezen, is het leuk om die reportage ook nog eens door te lezen. IJsbrand en ook zijn vaste steun en toeverlaat Tijmen doe je best om ook van 2019 een succes te maken !!!

Het bericht IJsbrand Kaptein, Akersloot, ook in 2018 weer top (deel 2 en Slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Veiling tbv Alpe D’huzes

$
0
0

Afgelopen februari is mijn dierbare duivenvriend François van den Herik overleden aan de gevolgen van de ziekte, die ik liever niet uitspreek. We geven nogmaals aandacht aan dit droevige moment om er iets positiefs uit te halen. Als duivenliefhebbers steunen we Marc van den Herik (oom-zegger van François), die de Alpe D’huzes gaat fietsen. Vlak voor zijn overlijden vroeg hij aan zijn oom of hij het zou waarderen als hij aan deze sponsortocht zou meedoen. François deed dat natuurlijk, want hij was een groot wielerliefhebber.

In de periode rondom de Alpe D’huzes zal door Marc en door François zoon Boy een deel van zijn as worden uitgestrooid op de beroemde Alpe.

We steunen Marc in zijn krachtinspanning en zijn sponsoractie. Elke euro van de sponsortocht op de Alpe D’huez gaat o.a. naar het onderzoek voor immunotherapie. Deze therapie heeft er mede voor gezorgd dat Francois met zijn dochter Romy nog mee heeft kunnen doen aan de vluchten in 2017 en 2018.

41 duivenliefhebbers hebben een bon geschonken om Marc in zijn tocht te steunen. Deze bonnen staan tot a.s. weekend op Toppigeons. Ik hoop dat er genoeg bieders op deze bonnen gaan komen dat iedere schenking verkocht wordt (zodat de schenkers niet in de kou komen te staan met hun mooie schenking) én natuurlijk dat er een mooi bedrag bijeen wordt gebracht voor het goede doel (onderzoek om kanker uit te roeien) én als steun voor Marc van den Herik én als nagedachtenis aan François van den Herik.

Als u een bon koopt sponsort u Alpe D’huzes en krijgt u eigenlijk een duifje cadeau (een mooi citaat van Benno Kastelein). Laat u van uw beste kant zien, ga naar Toppigeons en doe een bod!

Meer info? Klik op deze link !!! 
U kunt ook hier een bijdrage doen voor deze sponsortocht, als een duif voor u te duur wordt.

Van harte aanbevolen door alle schenkers van de bonnen !!!



Het bericht Veiling tbv Alpe D’huzes verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Korte Fondsnippers … door Piet de Vogel april 2019

$
0
0

Piet de Vogel, Gepassioneerd fondspeler en oprichter,- mede eigenaar van TopPigeons.com

De duivensport kan op vele manieren worden beoefend. fanatiek – relaxed, professioneel- hobbymatig, programma – specialisatie enzovoort.

Eén ding weet ik zeker, we hebben elkaar hard nodig om de duivensport in stand te houden. Respect voor elkaar en leven en laten leven denk ik dan. Proberen zoveel mogelijk mensen er plezier in te laten houden en er een mooie sport aan te laten hebben.
Daarom moeten we ook veranderen om de sport vitaal te houden en aantrekkingskracht te laten hebben. Nieuwe competities spelvormen zullen bedacht moeten worden! 
Er is geen weg terug. Maar wel met behoud van het goede. Mensen willen ergens bij horen. Plezier en beleving in de clubs is daarom essentieel! Doe nieuwe dingen, doe gek geniet ervan!

Zelf ben ik als liefhebber puur gespecialiseerd op de zware fond en dan sinds 2012 met name op de internationale klassiekers met morgenlossing.

Door mijn werk bij TopPigeons is de duivensport hier sinds een jaar of 7 mijn professie. Toch staat genieten voorop. Ik ben ambitieus maar dan op mijn manier. Ik wil er naar streven de beste ZLU fond duiven van Nederland te kweken en als ik gestopt ben wil ik dat mijn duiven nog voortleven door hun mooie prestaties en nakweek bij vele anderen.

Mijn bezoeken aan vele toppers hebben me vooral 3 dingen geleerd.

– Duivensport op topniveau is een selectiespel. Selectie op resultaten op de vlucht en in de kweek , natuurlijke gezondheid zijn essentieel om top te presteren
– De goede komen van de goede. En er zijn maart zo weinig goede duiven! Dan nog kweek je meer afval dan goede. Het is trouwens een groot misverstand dat de commercieel meest waardevolle duiven de beste zijn. Deels zijn die prijzen gemaakt door veel marketing commercie etc. Dus tussen de regels door kunnen lezen blijft essentieel vind ik. Op het juiste moment ergens zijn is ook heel belangrijk.
Een aantal van de beste liefhebbers heeft nooit veel geld aan duiven uitgegeven. Ook die voorbeelden zijn er gelukkig. Wel is het zo dat goede duiven steeds meer gaan kosten door de grote internationale vraag!
De meeste waarde wordt nog steeds gecreëerd door de liefhebber. Hij zorgt dat de aangeboren kwaliteit er maximaal uit komt op de vluchten. Maar niemand maakt van een middelmatige duif een goede, zeker niet op de zware fond. Al hoewel topforme en het geluk van de dag mede bepalend zijn voor de kop van de uitslag.

– De cirkel bij de liefhebber moet rond zijn. De liefhebber is ambitieus en heeft er plezier in en heeft een plan en wijkt daar niet zo snel van af. Het moet passen in het normale leven. Groot misverstand is ook hier dat je een giga duivenfarm moet bezitten om absolute top te zijn. Deze toppers haalden hun besten vaak ook bij kleinere liefhebbers uit een stammetje met gemiddeld hoge kwaliteit.
Binnen deze kaders leiden vele wegen naar Rome en brengen een succesvolle duivensport. Wie nauwelijks selecteert, maar wat aan rommelt zonder plan en meermaals het geweer van schouder verandert komt er echter nooit. Maar je kan er zeker plezier aan beleven.

De komende weken wil ik mijn standpunt geven over.
– Selectie
– Kweek, ontwikkeling van succes volle lijnen
– Etc.

Kweekplezier 
Op de foto’s wat kinderen van OMG MISTER GIJS. Hij ontpopt zich hier ook tot topkweker. Daarom probeer ik dit lijntje goed vast te leggen. 
Bij Combinatie Seelen was hij dat al via A Pas en daarom kocht ik daar wat terug van zijn beste zoon de KRAS APPIE en kleindochter. 
Onvoorstelbaar hoe die mannen van Seelen hebben gevlogen trouwens in 2018! Voor mij de besten van het Oosten. Op hun veiling kocht ik er 7 van het beste voor een bedrag waarvan je op andere gekende hok  niet met een pluim thuiskomt. Ik wil maar zeggen. Scherp blijven.

De kras doffers komen uit een samenkweek met Arjan Beens met dochter EVI (de superduivin van Jellema) die werd gekweekt uit OMG 430 . Een volle broer van OMG MISTER GIJS. Beide uit OLYMPIC MISS GIJSJE x MR BEAUTIFUL.
EVI en MISS GIJSJE werden helaas verspeeld op de vlucht. OMG 430 ontsnapte vorig najaar bij Jelle. Zo kan het dus gaan. Vreugde en verlies liggen dicht bij elkaar in de duivensport. Op de laatste foto een kleinzoon van OMG 430.

Tot slot; allemaal veel plezier en mooie sport met de duiven want uiteindelijk draait het daar toch vooral om!

Het bericht Korte Fondsnippers … door Piet de Vogel april 2019 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>