Quantcast
Channel: Marathonduivenjournaal
Viewing all 2129 articles
Browse latest View live

John Hardebol, Castricum, wint Marseille in Noord Holland en Marathon Noord

$
0
0

Marseille was een regelmatig verlopen vlucht. Dat is altijd mooi na een zware Barcelona, waar de duiven over weken naar huis toe druppelen. In de avond vielen al volop duiven en rond negen uur (Centaal Nederlandse tijd) waren de prijzen nationaal verdiend. Bijna alle duiven waren zondagavond weer op appèl. Ook weleens lekker. De winnaar werd met een ZO wind aan de kustlijn verwacht en dat bleek ook zo te zijn. Dit keer niet in Noord Holland, wat we de laatste jaren veel hebben gezien, maar in Zuid Holland … in Wassenaar bij het tuincentrum van Trio Vollebregt. In Noord Holland en in de competitie van Marathon Noord ging de overwinning naar Castricum … naar John Hardebol!

Top 10 Marathon Noord
In de competitie van Marathon Noord tellen alleen de bovenste twee van de lijst. Zo zijn er kansen voor grote en kleine liefhebbers. John Hardebol won zoals gezegd. De tweede en derde prijs gingen naar Comb. Verweij-de Haan en Richard Kuyer. De Top 10:

  1. John Hardebol, Castricum
  2. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  3. Richard Kuyer, Maarssenbroek
  4. Hartog, Laren
  5. Dick van Dam, Zegveld
  6. Theo en Bernard Burgers, Weurt
  7. Ben van Holland en zn, Ede
  8. L. T. Hendriks, Groesbeek
  9. Jan Grootoonk, Bant
  10. IJsbrand Kaptein, Akersloot

De winnende liefhebber
Wie is de winnaar? John: ‘Mijn naam is John Hardebol 49 jaar, getrouwd met Miranda en samen hebben we twee dochters, Tessa en Lieke. Ik ben werkzaam als afdelingshoofd in het groen bij IJmond Werkt! Ik ben dit jaar 4e nationaal geworden op Marseille, 1e Noord Holland en 1e van Marathon Noord. Ik ben ooit in de duivenwereld beland door mijn vader. Hij is met  wat krijgertjes  begonnen in een omgebouwd  konijnenhok. Ik heb het overgenomen toen hij ziek werd. In 2011 zijn we verhuisd, op de nieuwe locatie stond een schuur waar ik mijn oude hok in heb geplaatst. De afgelopen jaren is er heel wat gesleuteld aan het hok maar de successen bleven uit. Vorig najaar is Dick Duindam geweest en die heeft advies over het hokklimaat gegeven, de aangebrachte veranderingen lijken positieve invloed te hebben op de duiven.’

De winnende duif
De winnende duif is de NL15-1609375. Ze wordt Tessa genoemd. Het is, zoals de naam al zegt, een duivin en ze is gespeeld op 10 dagen broeden. Ze komt uit mijn Barcelonaduivin die als 2 jarige op een zware ‘Barca’ de 17e Nationaal won. Als jaarling won “Tessa” al een 80e provinciaal Bergerac tegen 1.097 duiven. Dit jaar is ze gespeeld op Pau waarop ze prijs 114 Nationaal pakte (3.526 duiven) en dan nu de eerste in fondclub NH en 4e Nationaal. Ze is van vaderskant een kleinkind van het beroemde Montarkoppel van Jan Roelofs, Alkmaar en de moeder speelde als jaarling prijs op Marseille en als 2 jarige de 17e Nat Barcelona Zij komt uit zoon Night Hawk van Cor Schermer uit Castricum maal mijn eigen oude soort.

Het seizoen
Hoe liep het seizoen, John? De Marseille-winnaar: ‘Dit seizoen ben ik gestart met 30 oude duiven en 30 jaarlingen. Samen met Wouter Meijling uit Beverwijk,  hebben we 12 kweekkoppels, dit wil ik terugbrengen naar 6. De vliegduiven zijn op 15 maart gekoppeld en hebben 1 ronde grootgebracht. Vanaf het eerste begin gaan de duiven wekelijks mee, de oude speel ik op de midfond met 1 nacht mand. De jaarlingen gaan ook naar 1 of 2 dagfondvluchten. De duiven krijgen de standaardmengeling van Mariman wordt gevoerd met als extra P40, Tovo, en snoepzaad. Medisch wordt het systeem van Jelle Jellema gehanteerd. Mijn compagnon en dierenarts Wouter Meijling controleert af en toe de duiven. Van heel veel bijproducten ben ik afgestapt, maar in de allicine van Jos Nijman uit Heemskerk, geloof ik heilig. Helemaal zonder medicijnen kun je denk ik niet, alleen als het hoognodig is wordt er ingegrepen.’

Beleving
Hoe ziet de duivensport in huize Hardebol eruit? John: ‘Mijn gezin is betrokken bij mijn hobby. Mijn zwager Jack doet veel hand- en spandiensten. 10 maanden per jaar probeer ik duivensport eenvoudig te beoefenen. Vanaf half mei wordt de klok omgezet en ben ik zeer serieus op gebied van verzorging, twee maal daags, training en medicijnen. Ik vind het heel leuk om te lappen, iedere gelegenheid wordt aangegrepen. Mijn schoonmoeder in Vlaardingen wordt in het seizoen opvallend vaak bezocht voor een bakkie. De duivensport is een prachtige hobby. In gedachte ben ik er vaak mee bezig: Hoe kan het beter, welke koppels samen zetten, wie gaat er mee op welke vlucht, op welke stand inkorven, enz. Met Ed Maat, Limmen, winnaar1e nationaal Pau 2017, wordt vaak van gedachten gewisseld.’ Had je dit mooie resultaat verwacht? John: ‘Na een matig verlopen St. Vincent, waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen, toch trainde ze goed. ‘s Zaterdags voor inkorving werd de Marseille-ploeg nog even naar Oud Beijerland gebracht. Ze waren sneller thuis dan de auto. … het resultaat op Marseille is bekend. Het gaat niet altijd goed. In de duivensport moet je flink kunnen incasseren, ook ik heb veel last van de roofvogel. Het is 90% incasseren , maar die andere 10% maakt alles meer dan goed!’

Tot Slot
John, hartelijk dank voor je verhaal. Nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning in Noord Holland en in Marathon Noord. Veel succes in de laatste weekenden van het oude duivenseizoen. En dat wens ik ook de lezers toen.

Het bericht John Hardebol, Castricum, wint Marseille in Noord Holland en Marathon Noord verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


St. Vincent ZLU en Marseille uitgelicht

$
0
0

Na een hele pittige Barcelona volgden twee vluchten die geleidelijk verliepen en waar de duiven regelmatig naar huis kwamen. De meeste duiven waren op de dag van sluiting thuis. Dit soort vluchten hebben liefhebbers ook nodig om vertrouwen te houden. Op St. Vincent en Marseille ging de overwinning naar topliefhebbers. Marlon Kok won St. Vincent. Deze liefhebber heeft een prachtstam opgebouwd rondom zijn Ceasar. Een kleindochter van deze topvlieger en topkweker won St. Vincent ZLU. De overwinning van Marseille ging naar Trio Vollebregt. Louis, het brein achter de duivenstam, is een fanatiek baasje. Hij voelde een succes aankomen, maar dat het dit succes zou worden, had hij ook niet kunnen dromen. In hun hok zijn alle vele toppers gekweekt: De Japanner, De Kilometervreter, Tarzan enz. Ze proberen asduiven te kweken en dat lukt met grote regelmaat en nu hebben ze ook een nationale winnaar!

St. Vincent ZLU
De duiven zijn op zaterdagochtend om half 8 gelost. De 3.037 duiven gingen met variabele wind huiswaarts. Op de korte afstand vielen vanaf 9 uur op zaterdagavond de eerste duiven. De snelste duif viel echter op zondagochtend tegen vijf uur in Ransdorp. Om 5.01 uur werd ze geklokt op een afstand van 1.075 km. De snelheid van de winnende duif is 1.169 mpm. 34 mpm minder snel was de winnaar van de tweede prijs. Dit was Duinkerke uit Wemeldinge. De eerste melding kwam op naam van Frederik Leliaert uit Aardenburg. Hij had uiteindelijk een mooie 3e prijs. De Top 10:

  1. Marlon Kok, Ransdorp
  2. J. Duinkerke, Wemeldinge
  3. Frederik Leleiart, Aardenburg
  4. Vincent Vork, Noorden
  5. van de Weerdt, Meerssen
  6. Asani-Nolet, Axel
  7. J. Maljaars, Zoutelande
  8. du Puy, Biervliet
  9. Lex Thijs, St. Jansteen
  10. H. Janssens, Kapelle

Vincent Vork had 2 duiven mee en twee vroege duiven: 4 en 131. Gebr. van de Weerdt hadden 7 duiven mee en 5 duiven hadden prijs. A.J. Maljaars had 6 duiven mee en 5 prijzen. De eerste duiven had hij op de plaatsen 7 en 35. J. du Puy had 3 duiven mee en 2 hele vroege prijzen: 8 en 23. Saarloos en zn had 80% prijs (4 prijzen) met 5 duiven mee. Zij hadden hun eerste duif op plaats 17. Jelle Jellema had 11 duiven mee en behaalde 8 prijzen. De eerste duiven had hij op plaatsen 31 en 49. Ko van Dommelen had 2 duiven mee en die waren terug te vinden op de plaatsen 32 en 220. Hamers-van Heijst uit Kaatsheuvel hadden het zelfde als Ko. Hun duiven kun je terugvinden op de plaatsen 57 en 513. D. Sack uit Veen liet weer van zich spreken met 4 van de 5 duiven in de prijzen. Hij begon op plaats 66.  Zegers-Bruggeman uit Kapelle hadden 75% prijs met 4 duiven mee. Ze begonnen met de prijzen 71 en 82.

Marseille
De duiven van Marseille werden om kwart voor zeven gelost. Er waren 2.528 duiven mee. De snelste duif viel in Wassenaar bij Trio Vollebregt. Ze klokten hun Witneus 006 om 20.21 op een afstand van 1.011 km. De winnende snelheid is 1.238 mpm. 3mpm sneller dan de winnaar van de 2e prijs nationaal: C.J. van de Swaluw uit Kortgene. Jacques van den Bosch uit Hengstdijk won een mooie 3e nationaal. De Top 10:

  1. Trio Vollebregt, Wassenaar
  2. J. v.d. Swaluw, Kortgene
  3. van den Bosch, Hengstdijk
  4. John Hardebol, Castricum
  5. J. Maljaars, Zoutelande
  6. Braspenning, Rijsbergen
  7. de Zwart, Delft
  8. Aart Zwinkels, Kwintsheul
  9. Wim Muller, Wilhelminadorp
  10. Verweij-de Haan, Mijdrecht

Maljaars uit Zoutelande had 4 prijzen van de 6 ingezette duiven. Aad Zwinkels had 3 duiven mee en zijn tweede zat op plaats 40. Michel Verweij en Peter de Haan hadden 8 duiven in de prijzen van de 10. Op plaats 12 begon de comb. Hengst-Provoost uit Aagtekerke. Ze hadden 80% prijs met 5 duiven mee. Strijthagen uit Simpelveld had 2 duiven mee en beide duiven vlogen prijs. De eerste op plaats 24. Jelle Jellema uit Nijverdal had 80% prijs met zijn 10 Marseille-gangers. De eerste zat op plaats 25. De Vos uit ’s-Heerenhoek had 6 duiven mee en 100% prijs. De eerste duiven had hij op de plaatsen 41 en 89 nationaal. 70% prijs en de eerste duif 1:50 is meestal de grens om hier genoemd te worden. Soms moet je een uitzondering durven maken. Martha van Geel uit 14 duiven mee en 8 prijzen. De eerste drie duiven maakten prijs 13, 37 en 52. Batenburg-v.d. Merwe hadden 18 duiven mee en 9 prijzen. De eerste duiven pakten ze op prijs 49, 59 en 85.

Narbonne is inmiddels gevlogen en Perpignan wordt maandag ingemand. Dan zit het intensieve ZLU-seizoen er weer op. We praten er lang over in de winter en het voorseizoen en dan binnen 2 maanden is het weer geschiedenis. Voor iedereen die meedoet op Perpignan … veel succes !!! Maar vooral veel plezier !!!

P.S. Foto is ter beschikking gesteld door Toppigeons en gemaakt door Pigeon Pixels

Het bericht St. Vincent ZLU en Marseille uitgelicht verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht winnen Marseille in de Fondunie 2000

$
0
0

Marseille was een goed verlopen vlucht. Dit in vergelijking met vorig jaar waarbij de omstandigheden aan de extreme kant waren. Hiermee bedoel ik niet dat de winnaars van 2017 betere winnaars zijn dan de winnaars van 2016. Het gaat mij in deze dat de laatkomers in dit geval ook vrij snel thuis kunnen komen en dat was vorig jaar wat lastiger. Een vlucht als Marseille heb je nodig na een moeilijke vlucht als Barcelona. Het is ook weleens leuk om op de dag van afslaan je hok dicht te doen, omdat je duiven er weer allemaal zijn. In Nederland ging de overwinning naar Team Vollebregt uit Wassenaar. In de Fondunie 2000 ging de overwinning naar de bekende combinatie Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Ze zaten ook keurig in de top 10 van de nationale uitslag. Een prestatie die in deze tijd heel normaal wordt gevonden met alle nationale overwinningen in de Noordelijke helft van Nederland. Ik vind iedere top 10-plaats in het werkgebied van de Fondunie 2000 heel bijzonder, want je hebt toch te maken met een overvlucht. Dus mijn waardering voor de winnaars Michel Verweij en Peter de Haan.

De Top 10
Zoals gezegd ging de overwinning naar comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht. De eerste duif kwam om 21.17 uur binnen op een afstand van 1.016 km. Dit betekende een mooie snelheid van 1.165 mpm. Zij hadden 31 mpm voorsprong op de eerste duif van Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij klokte om 21:51. De derde prijs ging naar Jurrian van Amerongen uit Bunnik. De Top 10:

  1. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Jurrian van Amerongen, Bunnik
  4. Richard Kuyer, Maarssenbroek
  5. Gerard van Tuyl, Hellouw
  6. Baas en Berg, De Kwakel
  7. Gerard van Tuyl, Hellouw
  8. Hartog, Laren
  9. Theo en Barnard Burgers, Weurt
  10. Richars Kuyer, Maarssenbroek

Jelle Jellema had 7 van de 10 duiven in de prijzen en Michel Verweij en Peter de Haan hadden 8 prijzen van de 10.

De winnende combinatie
Michel Verweij (58 jaar) is bankdirecteur van beroep bij de ABN-AMRO en Peter de Haan is Whole-Sales-manager. Samen vormen ze de comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht. In deze plaats staan de vlieghokken en de kwekers zitten in Uithoorn bij Peter. De duivensport is bij hen niet via de bekende familieweg gegaan. Peter heeft en had al interesse in alle vogels en vindt duiven kweken heel leuk. Michel zag op de boerderij van zijn grootouders duiven die verdwaald waren en verzorgde deze duiven en vond het bijzonder dat die beestjes naar huis komen over lange afstanden. Zodoende startte hij met een eigen hok om te zien of ze bij hem ook goed naar huis kwamen. Nadat Michel al jaren succesvol was op de korte afstand zocht hij een nieuwe uitdaging. Al vrij snel kreeg hij de kans de totale kolonie van de toen hard spelende kleine liefhebber en clubgenoot Toon van Beek te kopen. Al eerder had hij een klein jong gehaald uit de 2e nat. Bergerac van Toon van Beek. Hieruit kweekte hij de beroemde en zeer bijzondere TOON. De absolute stamvader van het hok nadat deze doffer al 5e, 10e, 15e, 36e en 47e Nationaal had gevlogen op vluchten boven de 1.000 km. Toen nog met grotere aantallen duiven dan nu (helaas). Peter wilde ook al sneller hogerop en zocht zijn heil bij de Noord-Hollandse fondduif en spendeerde zijn zuurverdiende centen bij Nico Volkens en Ben vd Peppel. Michel vloog eerst zeer succesvol op de middaglossing. Toen nog in combinatie met Jan Castricum. Peter was al goed op de ZLU vluchten. Vanaf 2009 hadden ze de handen al ineen geslagen en hadden een gezamenlijk kweekhok. Vanaf 2013 vliegen Michel en Peter in combinatie. Vanaf 2015 zijn ze zo goed als volledig overgeschakeld op de ZLU. In de tuin van Michel staat een hok van 4 meter voor de oude vliegers, 3 meter 20 voor de jaarlingen en 5 meter voor de jongen.

De winnende duif
De winnende duif is een driejarige doffer, Batman. Hij zat bij inkorving op grote jongen en eieren van een week. Hij komt uit de topper Barry met een Inteeltduivin naar Toon. Barry won zelf 3 prijzen bij de eerste 50 nationaal (waaronder een 28e nat. St. Vincent). Als kweker was hij nog beter. Zo is het de vader van Ballotelli (o.a. 1e Internationaal Bordeaux). Batman is dus de halfbroer van Ballotelli. Andere prestaties van (klein)kinderen van Barry zijn o.a. 5e en 6e nationaal Cahors, 8e nationaal Bordeaux, 5e nationaal Tarbes, 10e Internationaal Bordeaux en daar komt nu een 10e nationaal Marseille bij. Deze absolute topduif komt uit een doffer van de Gebr. Jacobs met een duivin van Jan Roelofs. Barry stond op Inteeltdochter Toon (Toon maal dochter) toen Batman eruit kwam. Batman won eerder in zijn prille loopbaan: 96e Nat. Agen ZLU jl.  ´15 tegen 5.055 duiven, 37e SNZH Cahors jl. `15 tegen 2.581 duiven, 125e Nat. Cahors ´15 tegen 5.810 duiven, de 129e Nat. Agen ZLU ‘16           tegen 6.887 duiven, 300e Nat. Marseille ´16      tegen 3.320 duiven en de 488e Nat. Agen ZLU ´17 tegen 6.211duiven. Dus nog nooit gemist en nu dus een schitterende 10e Nat. Marseille.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 24 koppels overjarige duiven en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen nog 24 kweekkoppels. De duiven werden op 17 februari gekoppeld en hebben een jong grootgebarcht. Na het eerste nest hebben de vliegers een paar weken op weduwschap gezeten. In deze periode werden ze ook gewoon ingevlogen. De duiven krijgen een goedkope mengeling van Piet Schuurman. Dit is in het zomerseizoen een vliegmengeling en daarin wordt gerst gemengd. Als aanvulling krijgen de duiven witzaad, hennep en pinda’s. De duiven worden gecontroleerd door de dierenartsen Hans van der Sluis en Stephan Göbel. Dit gebeurt in het seizoen elke drie weken. De duiven worden tweemaal geënt tegen paratyfus. Een keer met dode en een keer met levende entstof. Alleen de ouden krijgen een enting tegen pokken. Een kuur tegen het geel krijgen ze eenmaal in voorjaar en tijdens seizoen af toe een geelpilletje. Voor inkorving krijgen ze een orni-slijmpil. Alleen op de voorlaatste vlucht krijgen ze een combi-ornikuur in drinkbak. Naast deze medische behandeling krijgen de duiven het gehele jaar door regelmatig oregano en knoflookextract in drinkwater. Jongen krijgen dat ook en nooit een geelkuur of iets tegen ornithose.

Beleving
De duivensport is voor Michel en Peter intens, maar ook heel gemakkelijk. Echt niet verslaafd aan de verzorging. Die is absoluut onregelmatig! Met nestspel vinden de duiven en deze liefhebbers dat geen probleem. Dit jaar in het bijzonder gebeurt de verzorging eigenlijk nooit op tijd. Omdat de duiven uren, ja duivinnen wel vier uur, op het land vertoeven, worden ze ook wel eens ´s avonds om acht uur losgelaten en dan gaan ze nog naar ‘t land……. Als bijvoorbeeld na een feestje zondagmorgen wordt uitgeslapen dan moeten duiven maar paar uurtjes langer wachten! Je moet het niet moeilijk maken, alles draait om goede duiven!!!! Michels kinderen hebben niet veel met de duiven. Sylvia, de vrouw van Michel helpt echter wel mee en pakt dingen op waar Michel door zijn werk niet aan toe komt. Verder doet zij ´s morgens altijd de jongen en in de winter bijna alle vliegers. Ze hebben ook nog steeds hulp van Jan Castricum, oud combinatielid. Hij helpt graag tijdens vakanties ed. De taakverdeling is voor de rest helder, Peter doet niets aan de vliegers, alleen de kwekers. Michel doet niets aan de kwekers, alleen de vliegers. Het mooiste van de duivensport is een duif kweken, voorbereiden en dan aan zien komen van een marathonvlucht.

Duiventelers Michel Verweij (r) en Peter de Haan (l) laten topduif ‘Messi’ aan de bal…
duivensport,duif,

Tot Slot
Batman staat altijd als eerstgetekende. Nu voor het eerst al tweede omdat op Agen hij iets minder was. Toen Michel ze ging inkorven, Peter was op vakantie, zag hij dat Batman was opgelopen. Hij zag er echt mooi uit. Maar ja de poulelijst was al ingevuld, veranderen is weer een gedoe. Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Michel: ‘We moeten echt snel de marathonvluchten van NPO en ZLU samenvoegen. De aantallen lopen hard terug en dat gaat maar door. Samenwerken is enige kans! En niet te vergeten: Dank aan F2000 voor het mooie samenspel! Michel en Peter, bedankt voor jullie mooie bijdrage aan dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning.

Het bericht Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht winnen Marseille in de Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Team Vollebregt, Wassenaar, winnen nationaal Marseille ZLU (1)

$
0
0

Vrijdag 21 juli 2017 was de dag van Marseille ZLU 2017. In de ochtend om kwart voor zeven werden in La Seyne sur Mer de 2.528 duiven gelost voor de klassieker die nog altijd Marseille wordt genoemd. Gelukkig! Vanaf het moment van lossen had Louis Vollebregt in Wassenaar het gevoel dat er iets moois kon gebeuren. Zijn duiven waren super en hij had een geweldige ploeg duiven mee. Waaronder zijn eerste drie duiven van Agen ZLU. De derde duif zat toen 41e nationaal. Verder had hij zijn eerste duif van Barcelona mee (76e nationaal). In mijn ogen gewaagd, maar volgens Louis was hij zo goed hersteld, dat hij makkelijk moest kunnen. Louis en Ruth hadden kanonnen mee, zoals Louis zo mooi kan zeggen. Louis liep de hele vrijdag zenuwachtig rond, want hij voelde wat aankomen. Zijn gevoel kwam uit. Ruth en hij klokten om 20.21 uur op een afstand van 1.011 km hun eerste duif en met een snelheid van 1.238 mpm was topper de snelste van het hele Nederlandse concours. Geweldig !!!

Marseille ZLU
De duiven van Marseille werden om kwart voor zeven gelost. Er waren 2.528 duiven mee. De snelste duif viel in Wassenaar bij Team Vollebregt. Ze klokten hun Witneus 006 om 20.21 op een afstand van 1.011 km. De winnende snelheid is 1.238 mpm. 3mpm sneller dan de winnaar van de 2e prijs nationaal: C.J. van de Swaluw uit Kortgene. Jacques van den Bosch uit Hengstdijk won een mooie 3e nationaal. De Top 10:

  1. Team Vollebregt, Wassenaar
  2. J. v.d. Swaluw, Kortgene
  3. van den Bosch, Hengstdijk
  4. John Hardebol, Castricum
  5. J. Maljaars, Zoutelande
  6. Braspenning, Rijsbergen
  7. de Zwart, Delft
  8. Aart Zwinkels, Kwintsheul
  9. Wim Muller, Wilhelminadorp
  10. Verweij-de Haan, Mijdrecht

Maljaars uit Zoutelande had 4 prijzen van de 6 ingezette duiven. Aad Zwinkels had 3 duiven mee en zijn tweede zat op plaats 40. Michel Verweij en Peter de Haan hadden 8 duiven in de prijzen van de 10. Op plaats 12 begon de comb. Hengst-Provoost uit Aagtekerke. Ze hadden 80% prijs met 5 duiven mee. Strijthagen uit Simpelveld had 2 duiven mee en beide duiven vlogen prijs. De eerste op plaats 24. Jelle Jellema uit Nijverdal had 80% prijs met zijn 10 Marseille-gangers. De eerste zat op plaats 25. De Vos uit ’s-Heerenhoek had 6 duiven mee en 100% prijs. De eerste duiven had hij op de plaatsen 41 en 89 nationaal. 70% prijs en de eerste duif 1:50 is meestal de grens om hier genoemd te worden. Soms moet je een uitzondering durven maken. Martha van Geel uit 14 duiven mee en 8 prijzen. De eerste drie duiven maakten prijs 13, 37 en 52. Batenburg-v.d. Merwe hadden 18 duiven mee en 9 prijzen. De eerste duiven pakten ze op prijs 49, 59 en 85.

De winnende liefhebbers
Dit team uit Wassenaar bestaat uit Louis(53) schoonzus Ruth Jerman(50). De start in de duivensport ligt in 1971. Na eerst programma te hebben gevlogen, werd in 1980 de overstap gemaakt naar de fondvluchten. De eerste fondduiven kwamen van Gijs Hartog en zoon uit Laren. Deze mannen hadden een fenomenaal hok met duiven waar verschillende topliefhebbers hun stam mee hebben opgebouwd, metname voor de dagfondvluchten. In 1991 werd Team Vollebregt kampioen van Zuid-Holland. Daarna zijn ze zich gaan specialiseren op de vlucht … Barcelona. In de jaren daarna wonnen ze op nationaal Barcelona de volgende prijzen: 7, 9, 23, 44, 48, 55, 65, 73, 91, 110, 122, 128 enz. In die jaren werd 2x de 1e boven de 1200 km, 1x 1einternationaal boven de 1200 km en 4x de 2e internationaal boven de 1200 km gespeeld. In 1998 werden alle goede Barcelona duiven verkocht naar Japan. Daarna is deze duivenfamilie weer opnieuw begonnen. Vroeger stond er ‘Gebroeders Vollebregt’ op de uitslag, maar omdat de broers geholpen werden door Ruth en door Klaas Krom werd de naam gewijzigd. Op dit moment verzorgen Louis en Ruth de duiven. De accommodatie bestaat uit twee hokken voor 70 weduwnaars en het derde hok is voor de kweekduiven en de jonge duiven. De duiven van één hok worden gespeeld op Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan. Het andere hok wordt gespeeld op Agen, St. Vincent en Narbonne. De voorliefde van Louis is asduiven te kweken voor de vluchten met ochtendlossing. Vluchten met middaglossing worden niet meer gespeeld.
… wordt vervolgd …

De foto’s zijn ter beschikking gesteld door Toppigeons, gemaakt door Pigeon Pixels en opgestuurd door de webmaster van Team Vollebregt Hans Bodelier

Het bericht Team Vollebregt, Wassenaar, winnen nationaal Marseille ZLU (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Jelle Jellema, Nijverdal wint Narbonne in Fondunie 2000

$
0
0

Vrijdagmorgen 28 juli om kwart voor zeven werden de duiven in Narbonne gelost. Narbonne was een vlucht waarbij de duiven vanaf Noord Limburg en Brabant werden opgehouden door een gebied met lichte regen (vanaf ongeveer half 8), maar het was wel helder weer. Het laatste zorgde ervoor dat er toch af en toe duiven doorheen kwamen. Voor de meeste duiven was het een reden eerder te stoppen en de volgende dag door te gaan. Ook met vluchten als deze moet je doorzetters hebben. Duiven die het karakter hebben om door te gaan om zodoende zo snel mogelijk het thuishok te bereiken. Duiven die dit kunnen zijn gezond en hebben karakter en motivatie. De eerste duif die werd gemeld in ons gebied was van de Barnevelder Jan van Veldhuizen. Lange tijd stond hij bovenaan de meldlijst. Uiteindelijk werd hij nipt verslagen door de eerste duif van Jelle Jellema uit Nijverdal, die een toppertje had die een hoger gemiddelde snelheid haalde. Zo reeg Jelle weer een mooie parel aan zijn ketting van topprestaties.

Top 10
In het concours van de Fondunie 2000 waren 814 duiven mee. De overwinning ging zoals gezegd naar Jelle Jellema. Hij klokte zijn winnende duif om 21:09 uur op een afstand van 1.055 km. De snelheid kwam hierbij op 1.220,8 mpm. 0,8 mpm minder snel was de duif van Jan van Veldhuizen uit Barneveld. Gertjan Rigter uit Amstelveen pakte zijn eerste getekende niet veel later. Zo staat de Barnevelder Jan van Veldhuizen strak tussen de Keizer Kampioenen van 2016 en 2015 in. De Top 10:

  1. Jelle Jellema, Nijverdal
  2. Jan van Veldhuizen, Barneveld
  3. Gertjan Rigter, Amstelveen
  4. Jay Lissenberg, Utrecht
  5. Jay Lissenberg, Utrecht
  6. Orly Pals, Bovenkerk
  7. Foppen-Vlijm, Harderwijk
  8. Gerard van Tuyl, Hellouw
  9. Richard Kuyer, Maarssenbroek
  10. Elsweyer, Borken-Burlo

Jay Lissenberg uit Utrecht had 9 duiven mee en 7 prijzen. Hij won niet alleen de 4e en 5e prijs, maar ook o.a. de 18e in dit concours. Elswyer had 3 duiven mee en 100% prijs: 10, 27 en 89.

De liefhebber
Jelle was vorig jaar Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en was hij Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Zijn erelijst is inmiddels gigantisch. Dit jaar won hij eveneens Barcelona in de Fondunie 2000. Zijn Barcelona-resultaten zijn sowieso weerzienwekkend met de 1e en 3e Internationaal Barcelona in 2014, de 2e nationaal Barcelona dit jaar en de 3e en 10e nationaal Barcelona vorig jaar in 2016. Wilt u meer achtergronden lezen. Kijk dan naar de reportage van de Keizer Kampioen op de site van de Fondunie 2000 (www.fondunie2000.nl) of Het Marathonduivenjournaal (www.marathonduivenjournaal.nl onder reportages). Ook op de site van Jelle zelf (www.jellejellema.nl) kunt u veel lezen.

De winnende duif
De winnende duif werd zoals eerder gezegd even na 9 uur in de avond geklokt. Jelle: ‘Wat opvallend was aan de aankomst van de duif, is dat ze van hoog en heel hard naar beneden kwam, op de klep en heel gehaast naar binnen ging, bijna overdreven, een paar seconden later begrepen we waarom, er kwam een havik aangedoken.’ Gelukkig had ze door rover door en was ze veilig thuis. Ze won uiteindelijk niet alleen de eerste prijs van de Fondunie 2000, maar ook de 18e nationaal. Ze wordt Sofia genoemd … naar haar grootmoeder (een oeroude Hollandse traditie). De winnende duif stond eigenlijk op de lijst voor Perpignan. Ze had echter al vijf pennen gegooid en zat te broeden. Jelle dacht bij zichzelf: laat ik haar maar spelen, volgende week kan het misschien niet meer, want dan begint ze met de dek-rui. Deze jaarling duivin komt uit een zoon van Zwart Goud met Sophie (won zelf de 3e nationaal St. Vincent in 2011 en moeder van vele topduiven, zoals Evi). De moeder van deze Narbonne-duif is een dochter van Snelle Jelle van Arjan Beens. De duiven van Arjan (die voor een deel ook weer van Jelle afstammen, zoals Rika) beginnen de duivenstam van Jelle behoorlijk te versterken. Een fantastisch bewijs dat goede duiven van verschillende hokken zorgen dat er nog betere duiven gekweekt kunnen worden. Daarom is het voor mij soms onbegrijpelijk dat liefhebbers uit alle duiven kweken, die in hun hok zitten. Het bewijs wordt iedere keer door topliefhebbers geleverd … kweek alleen van je beste duiven! Alleen dan kom je vooruit!

Het seizoen
De voorbereiding op het seizoen 2017 is niet veel anders dan vorig jaar geweest. De duiven zijn begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een tijdje gebroed te hebben, worden de nesten opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar de verschillende vluchten konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk slechts één nacht mand. Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Dit jaar heb ik nog niets gegeven voor de luchtwegen. Geel controleer ik eens in de twee weken zelf. Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus wordt dit regelmatig gecontroleerd en eventueel een pil opsteken’ Om de rui te vertragen verduisterd Jelle zijn duiven van begin april tot 15 mei. Vanaf de langste dag licht hij bij met daglichtlampen. Om 11 uur in de avond gaan de lampen uit en om 5 uur in de ochtend gaan ze weer aan. Je zou kunnen zeggen dat de langste dag wordt aangehouden.

Barcelona-duiven en opleiding
Jelle: ‘Wat ik verder nog wel kwijt wil over Barcelona dit jaar. Ik denk dat duiven voor dat soort vluchten veel ervaring moeten hebben. Dus leeftijd is niet belangrijk maar wel dat ze in hun leven al een stuk of 5 marathon vluchten achter de kiezen hebben voordat ze naar een Barcelona editie 2017 gaan. Ik weet dat er altijd uitzonderingen zijn maar om in de breedte goed te pakken is ervaring wel een vereiste. Ik speel al mijn duiven minimaal 2x maar liefst 3x ZLU, dat doe ik niet alleen om prijzen te pakken maar ook om ze ervaring op te laten doen die ze in latere jaren kunnen gebruiken. Dan hoeven ze in het begin van hun carrière niet eens zo goed te zijn. Het liefst zie ik duiven die langzamerhand steeds beter worden, die zie ik liever dan duiven die in het begin goed zijn en later afzwakken, die hebben een te zwak karakter, die geven het op als het zwaar wordt, daar moet je ook mee oppassen in de kweek, ik denk dat het erfelijk is.’

Tot Slot
Winnen went nooit … volgens mij. Zolang aan je de sport meedoet, wil je zo goed mogelijk presteren. Het is bijzonder hoe Jelle de laatste jaren op zo’n hoog niveau blijft presteren. Van verslappen is totaal geen sprake. Daarom wederom van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000, Jelle! Zo eindigde ik het vorige verslag … de overwinning in de Fondunie 2000 op Barcelona. Nu … drie weken later heeft Jelle zijn volgende overwinning te pakken. Wat een geweldige liefhebber is het toch !!!! Diep respect en nogmaals Gefeliciteerd !!! Jelle en alle andere liefhebbers … veel succes op Perpignan !!!

Het bericht Jelle Jellema, Nijverdal wint Narbonne in Fondunie 2000 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Team Vollebregt, Wassenaar, winnen nationaal Marseille ZLU (2 en slot)

$
0
0

Vrijdag 21 juli 2017 was de dag van Marseille ZLU 2017. In de ochtend om kwart voor zeven werden in La Seyne sur Mer de 2.528 duiven gelost voor de klassieker die nog altijd Marseille wordt genoemd. Gelukkig! Vanaf het moment van lossen had Louis Vollebregt in Wassenaar het gevoel dat er iets moois kon gebeuren. Zijn duiven waren super en hij had een geweldige ploeg duiven mee. Waaronder zijn eerste drie duiven van Agen ZLU. De derde duif zat toen 41e nationaal. Verder had hij zijn eerste duif van Barcelona mee (76e nationaal). In mijn ogen gewaagd, maar volgens Louis was hij zo goed hersteld, dat hij makkelijk moest kunnen. Louis en Ruth hadden kanonnen mee, zoals Louis zo mooi kan zeggen. Louis liep de hele vrijdag zenuwachtig rond, want hij voelde wat aankomen. Zijn gevoel kwam uit. Ruth en hij klokten om 20.21 uur op een afstand van 1.011 km en met een snelheid van 1.238 mpm was hun eerste duif de snelste van het hele Nederlandse concours. Geweldig !!!

De winnende duif
De winnende duif is de Witneus 006. De ‘Witneus 006‘ werd in Wassenaar gekweekt uit twee duiven met veel Wijnandsbloed in de aderen. Zijn vader is een kleinzoon van de Witneus van Wijnands (Zoon Witneus met moeder Nora … Nora won o.a. de 15e nationaal Barcelona 2009). De moeder van de Marseille-winnaar van 2017 is een kleindochter van de Witneus (een dochter van de Witneus met Broer Mistral … Mistral won o.a. 5e nationaal Perpignan en de 8e nationaal Carcasonne). Vorig jaar vloog de Marseillewinnaar als 3 op 3 op de ZLU-vluchten evenals zijn halfbroer de ‘808‘ van 2014. De ‘Witneus 006‘ heeft al vier jaar op rij prijs van Agen (Bordeaux). Het begon in 2014 als jaarling en in 2015 vloog hij de 89e nat. Agen tegen 6638 duiven en hij was toen de derde duif van het hok. In 2016 scoorde hij de 514e Agen (6887 d.) en met de 41e prijs van dit jaar erbij zal hij bij de duifkampioen over drie jaar hoog gaan eindigen. Ook bij de duifkampioen 2017 op de ZLU-vluchten met 2 prijzen zal hij hoog eindigen met de 41e nationaal Agen en de 1e nationaal Marseille. Op Marseille korfde Team Vollebregt 14 weduwnaars en hun tweede duif werd om 6.21 uur geklokte terwijl ze hun 5e duif rond 9.35 uur kregen. Louis en Ruth hebben een apart hok met een ploeg jarige weduwnaars en daarvan gingen er 14 naar Agen jaarlingen en maar liefst 10 stuks daarvan staan in de uitslag en dat is knap te noemen.

Het seizoen
De voorbereiding van het seizoen start in december. De duiven worden dan ontluist en krijgen de verplichte paramixo-enting. De duiven worden in maart gekoppeld. De eieren van de kwekers en de beste vliegers gaan onder de vliegkoppels die zich nog moeten bewijzen. Zo komen er twee ronde jongen van de beste vliegers en de kwekers. Tijdens het broeden krijgen de duiven een geelkuur. Na het grootbrengen van de jongen gaan de duiven op weduwschap. Vanaf het begin worden de duiven ingespeeld. Daarna worden er ploegen gemaakt voor Pau, Barcelona (niet alle duiven), Marseille en Perpignan. En de andere ploeg is voor Agen, St. Vincent, Narbonne. Dit jaar is er door de roofvogel veel onrust gemaakt. De duiven werden angstig. Daarom zijn er ook maar 5 duiven op Barcelona gespeeld. Wel speelden ze de 76e en 203e nationaal. De ploegen zijn ook in de war geschud, ook door de 8 nachten mand van Agen. Zo gingen veel duiven die voor St. Vincent ZLU waren bestemd naar Marseille. De St. Vincent-ploeg werd grotendeels gevormd door de thuisblijvers van Barcelona. Louis en Ruth speelden de 59e nationaal op deze vlucht. Voor Marseille pakte het ook goed uit … de 1e nationaal. Tijdens het samenstellen van de ploegen in het winterseizoen, dacht Louis dat Agen en St. Vincent ZLU de topvluchten zouden worden … daar zaten veel goede duiven op. Door de verschuiving van het schema is dat Agen (32e, 39e en 41e nationaal) en Marseille (1e nationaal) geworden. Van de nationale winnaars wordt een filmpje gemaakt. Op dit filmpje zie je o.a. het voersysteem van Louis en Ruth.

Stamopbouw
Na de verkoop richting Japan aan het eind van de vorige eeuw werd de ploeg weer aangevuld. In de jaren 2000, 2002 en 2004 zijn er telkens 8 late jongen uit het kweekhok van de Gebr Kuypers uit Neer gehaald. In 2006 kwamen er duiven van Cas de Graaff uit Arnemuiden bij via Klaas Krom. Toen Louis en de zijnen deze duiven gingen kruisen met de Kuypers duiven kwam er weer een stijgende lijn in de resultaten. Hierna zijn er nog enkele duiven uit ‘De Oude Vaal’ van Wiel Cramers het hok komen versterken. Daarbij kwam nog een hele goede doffer van Hans Knetsch uit Katwijk. Afgelopen najaar en winter schaften Ruth en Louis drie Barcelona-toppers aan van de zware Barcelona 2016. Dit zijn Manuel, 4e nationaal Barcelona 2016 (Gebr. Gommans, Sevenum), Tony, 11e nationaal Barcelona 2016 (Ton van Velzen, Voorschoten) en de Vale Barca, 13e nationaal Barcelona 2016 (Comb. Montulet, Simpelveld). Een prachtige aanvulling op de toppers die al in Wassenaar op het hok zitten. Verder is Louis geïnspireerd door Red Bullens van Gerard Koopman. De vererving van deze doffer bracht hem bij Jan Bullens en hij kocht bij hem de familie rondom de topkweker van Gerard Koopman.

Tot Slot
Team Vollebregt houd duiven op een ontspannen, maar wel een gedreven manier. Het is een prachtige afleiding van een druk werkzaam leven (Louis werkt 60 tot 70 uur per week in zijn tuincentrum. Voor de duiven geen noviteiten of aparte dingen in de hokken. Ook geen trucks om de duiven te motiveren. Gewoon goede doffers op traditioneel weduwschap, die vele kilometers in een seizoen kunnen maken en dan ook nog vroeg op de uitslag staan. Bedankt Louis en Ruth voor de hoeveelheid info. En Louis voor de regelmatig gezellige babbel in, na en voor het seizoen !!!!

Het bericht Team Vollebregt, Wassenaar, winnen nationaal Marseille ZLU (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Bergerac (1)

$
0
0

Duiven presteren onder alle omstandigheden. Elke vroege duif is bijzonder. Deze duif moet van ‘goede huize’ komen, gezond zijn en goed gemotiveerd. De omstandigheden creëren voor een deel zelf. Een deel doet het weer en het moment van lossen doen wij … in ieder geval de mensen die we daarvoor aanstellen. Deze mensen worden door sociale media ook nog eens enorm onder druk gezet. Daar wil ik het voor nu bij laten … wie weet kom ik daar in het winterseizoen nog eens op terug, misschien ook niet. Het gaat nu om de winnaars en de mensen die een geweldige uitslag hebben neergezet. Die hebben het verdiend onder welke omstandigheden deze prestatie ook zijn verdiend.

 Sector 1
De nationale lossing in Bergerac was op zaterdagmiddag om 1 uur. Ruim 21.000 duiven gingen richting Nederland. De eerste melding van Nederland kwam tegen negen uur in de avond al binnen. Om 20.53 uur klokte Pladdet uit het Zeuws-Vlaamse Hoek de eerste duif. Hij bleek ook de winnaar van sector 1. Hij verslag Johan Boonen uit het Limburgse Buggenum en Bakkeren uit Waalwijk. De top 3 was mooi verdeeld over sector 1. De top 20 van sector 1, 8.170 duiven mee:

  1. D. Pladdet, Hoek
  2. Johan Boonen, Buggenum
  3. Bakkeren, Waalwijk
  4. Kouters en zn, Noordhoek
  5. H. van Lumich, Maria Hoop
  6. Cuppen, Wanssum
  7. Verschuren, Axel
  8. Jeurninck, Sevenum
  9. Driesen-Schmitz, Belfeld
  10. Nijssen, Halsteren
  11. de Bruijn, Philippine
  12. Nijsten, Geulle
  13. van Dijk, Deurne
  14. Timmers, Rosmalen
  15. Peters, Elsloo
  16. Grosfeld, Tegelen
  17. Peter Gruisen, Sittard
  18. aan den Boom, Neer
  19. Elbers, Boxmeer
  20. Cees Brok, ’s-Hertogenbosch

Cuppen uit Wanssum had 80% prijs met 5 duiven mee. Dit was heel ruim voor de helft van de prijzen, toen hij zijn vierde duif pakte. Nijsten uit Geulle pakte 9 prijzen van de 11 ingezette duiven. Gebr. Timmers uit Rosmalen had 5 duiven mee en 100% prijs. Cees Brok uit ’s-Hertogenbosch had 10 duiven mee en 7 prijzen. Gebr. Frenken uit Weert hadden 8 duiven mee en 6 prijzen, beginnend op plaats 23. Jos Hermens uit Echt had 2 duiven mee en beiden haalden prijs (33e en 18e nationaal). Peter Kuesters uit Selfkant had 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend op plaats 61. Keulaarts uit Heerlen had 4 prijzen van zijn 5 Bergerac-gangers. Hij begint met de 113e nationaal. Roos uit Eindhoven had 3 duiven mee en alle drie in de prijzen, beginnend met prijs 120. Bos uit Gemert had 6 prijzen en 8 duiven mee. Hij begint op plaats 124. Schutjens uit Geffen past in het rijtje van 5 duiven mee en 4 prijzen. Hij begint met prijs 130. In dit rijtje hoort ook Van Ooijen uit Rosmalen. Hij begint met de prijzen 138 en 139. Nico van den Hurk uit Oss had op deze vlucht 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op plaats 145. Op een kwart van de uitslag heeft hij zijn hele ploeg thuis. Janssen uit Swolgen had ook 100% prijs en 2 duiven mee. Op plaats 151 zat zijn eerste duif.

Sector 2 tot en met 4 komen in het volgende deel.

Het bericht Het weekend van Bergerac (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Bergerac (2 en slot)

$
0
0

Duiven presteren onder alle omstandigheden. Elke vroege duif is bijzonder. Deze duif moet van ‘goede huize’ komen, gezond zijn en goed gemotiveerd. De omstandigheden creëren voor een deel zelf. Een deel doet het weer en het moment van lossen doen wij … in ieder geval de mensen die we daarvoor aanstellen. Deze mensen worden door sociale media ook nog eens enorm onder druk gezet. Daar wil ik het voor nu bij laten … wie weet kom ik daar in het winterseizoen nog eens op terug, misschien ook niet. Het gaat nu om de winnaars en de mensen die een geweldige uitslag hebben neergezet. Die hebben het verdiend onder welke omstandigheden deze prestatie ook zijn verdiend.

Sector 2
De ruim 21.000 duiven (landelijk) werden om 1 uur op zaterdagmiddag gelost. In sector 2 werd 1 duif op zaterdagavond (in het schemer) gedraaid van de ruim 4.000 duiven. Deze duif viel om 22.51 uur in Hendrik Ido Ambacht gedraaid bij M. Vonk. Hij versloeg Comb. De Bruijn uit Sliedrecht en een duif met een prachtig ringnummer, van een voor mij bekende ringserie, van Leen Stout uit Groot Ammers. Vriend van Het Marathonduivenjournaal Jaap Bol uit Alblasserdam was nummer 4 voor Burggraaf uit Krimpen a/d Lek. Top 10:

  1. Vonk, Hendrik Ido Ambacht
  2. De Bruijn, Sliedrecht
  3. Leen Stout, Groot Ammers
  4. Jaap Bol, Alblasserdam
  5. Burggraaf jr., Krimpen a/d Lek
  6. Familie Toom, Alblasserdam
  7. S.P. Hooyschuur, Zaandijk
  8. Wim Hogendoorn, Purmerend
  9. Fred Kramer, Wormer
  10. Van Wingerden, Zwijndrecht

Comb. Van Wingerden had 3 duiven mee en 2 vroege prijzen: 10 en 145. Rik Ros uit Lekkerkerk had 12 duiven mee en 8 prijzen en 4 bij de eerste 100 nationaal: 37, 44, 56 en 99. Rob Timmermans uit Schellingwoude had 1 duif mee, zijn Lady Linly, en zij won de 46e prijs voor Rob. Henk Bos uit Purmerend had weer een mooie serie met 5 prijzen met 6 duiven mee. Hij begint met prijs 53. Van Nimwegen uit Sommelsdijk had 2 duiven mee en beiden haalden prijs. De eerste prijs was de 66e nationaal.

Sector 3
In sector 3 viel de eerste prijsduif om 22.38 uur in Rijssen op een afstand van 940 km. Dit was de snelste duif van het hele concours. De eigenaar is de programmaspeler Ten Harmsel. Hij had 2 duiven mee en zijn tweede duif heeft hij niet geklokt, omdat hij niet op zondag aan het concours deelneemt. De tweede duif in sector 3 komt op naam van Carl Peterse uit Ameide. Derde is de teletekstnoteringenverzamelaar Ad van Heijst uit Wijchen. De top 5 werd volgemaakt door Corné van Oeveren uit Overberg (3e deelname dit jaar 3e keer teletekst) en Brockotter uit Lichtenvoorde. De Top 15 van 6.219 duiven:

  1. ter Harmsel, Rijssen
  2. Carl Peterse, Ameide
  3. Ad van Heijst, Wijchen
  4. Corné van Oeveren, Overberg
  5. Th. Brockotter, Lichtenvoorde
  6. Henk de Bree, Soest
  7. Benno Kastelein, Hengelo
  8. Jan Janssen, Groesbeek
  9. Arnold Jansen, ’s-Heerenberg
  10. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
  11. Koele en zn, Wezep
  12. J.J. van Wijk en zn, Benschop
  13. B.G. Besselink, Ulft
  14. Peter van Vliet, Utrecht
  15. F, Breukers, Beckum

Koos en Boyd Steenbeek hadden 6 duiven mee en op een derde van de uitslag hadden ze er 4 in de prijzen. De eerste twee hadden ze op de plaatsen 10 en 74. De tweede duif was trouwens voor de eerste duif thuis, maar durfde in het donker niet van de dakkapel van de buren op het hok te vallen. Peter van Vliet uit Utrecht had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Gebr. Rob uit Doesburg hadden 2 duiven mee en beiden wonnen prijs. De eerste prijs was de 22e nationaal. Gebr. Löwik uit Almelo hadden 7 prijzen van de 10 gezette duiven, beginnend op plaats 36. Timmer uit Zwolle had 80% prijs met 5 duiven mee. Hij start op plaats 53. Addink uit Brummen had 4 duiven mee en 3 prijzen. De eerste is terug te vinden op plaats 65. Eising uit Haaksbergen had hetzelfde resultaat en begon op plaats 115.

Sector 4
In sector 4 waren 2.725 mee. Mulderij uit Hollandscheveld pakte in deze sector de eerste prijs. Hij klokte in de nacht om 3.09 uur. Zijn afstand is 978 km. De tweede en derde duif viel bij dezelfde liefhebber. Bert Meijer uit Klazienaveen is de gelukkige eigenaar van deze toppers. De Top 10:

  1. Mulderij, Hollandscheveld
  2. Bert Meijer, Klazienaveen
  3. Bert Meijer, Klazienaveen
  4. Jaap Koehoorn, Twijzel
  5. Swart, Weerdinge
  6. A. v.d. Ham, Ter Apelkanaal
  7. Bennie Homma, Balk
  8. Kuilema en Groenbroek, Wagenborgen
  9. Let Stel, Drieborg
  10. J.W. Visser, Winschoten

Gerard Koopman begon met de prijzen 12 en 24 en had 12 prijzen van de 13 Bergerac-gangers. Hok De Jong uit Ee hadden er 9 mee en 7 prijzen. Zij begonnen op de plaatsen 17 en 33. Comb. Bosma-Klein uit Opende hadden 11 duiven mee en 9 prijzen. Zij beginnen op de plaatsen 26 en 58. Huls en Zuidema uit Sellingerbeetse maken vaker mooie uitslagen, maar dan met een paar duiven mee. Nu hadden ze er 21 mee en 14 prijzen. De eerste duiven hadden ze op de plaatsen: 32, 63 en 70. De Vegt uit Haule had 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif zat op plaats 37.

U heeft kunnen lezen dat onder alle omstandigheden goede prestaties worden geleverd door goede liefhebbers en dat is mooi om te zien. Dit was Bergerac 2017!

Het bericht Het weekend van Bergerac (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Het weekend van Cahors en Bergerac (1)

$
0
0

Afgelopen weekend was het slot van het Marathonprogramma. Naast Perpignan hadden diverse afdelingen nog Cahors of Bergerac. Natuurlijk is er in september nog de najaarsklassieker vanuit Limoges voor enkele afdelingen en fondclubs. Die vlucht wordt vaak gebruikt om nog duiven te testen of in te spelen voor de volgende jaren. Cahors van afgelopen weekend werd een dag uitgesteld en dat wekte vraagtekens op. Ook bij mij! Toen ik zaterdagochtend het verloop van Perpignan zag, kon ik me het uitstellen ineens wel voorstellen. Er moet onderweg een storing zijn geweest, anders waren de prijzen van die vlucht niet pas na 5 uur in de middag verdiend. Cahors en Bergerac verliepen wat regelmatiger.

Cahors Afdeling 3 Oost Brabant
Op zaterdagmiddag gingen de ruim 2.000 duiven van Oost-Brabant om 13.30 uur eruit. Om 7.33 uur klokten de comb. Van Ham-Bartels uit Winterle hun winnende duif op een afstand van 858 km. De snelheid van de winnende duif werd zodoende 1.388 mpm. De voorsprong op nummer 2 was 9 mpm. De Comb. Van Heesch-van Eijndhoven uit Boxtel was nummer twee en Comb. Van Verhagen-v.d. Steen uit Sint Oedenrode waren derde. Hendrix uit Ysselstein en Giebels uit Sint Oedenrode waren 4 en 5. Adriaans uit Helmond had 12 duiven mee en 10 prijzen. Hij begint op de plaatsen 19 en 34. Kroon en Erren uit Zelderheide pakken 17 prijzen van de 30 ingezette duiven. Ze beginnen met de plaatsen 21, 27, 31, 51, 63, 68 en 70. Een hele knappe serie !!!

Bergerac Afdeling 4 Limburg
Van Limburg gingen bijna 2.000 duiven op zondagochtend los om half 8 in Bergerac. De snelste duif viel bij de sympathieke programmaspeler John van Heel uit Maria Hoop. Hij had 2 duiven mee en pakte om 18.53 uur zijn eerste duif op een afstand van 804 km. De snelheid van zijn winnende duif was  1.176 mpm. 6 mpm sneller dan de tweede Limburgse duif. Deze viel bij een ander programma-duo Jan van de Pasch en dochter Leanne uit Grubbenvorst. Brons was voor Dautzenberg uit Kerkrade. Wijzen uit Susteren en wederom Dautzenberg uit Kerkrade maakten de top 5 vol. Nijsten uit Bocholtz had 1 duif mee en die kwam als 13e van afdeling Limburg binnen. Raats uit Hoensbroek had 6 duiven mee en 5 prijzen. Bij begint op de plaatsen 21 en 36 van de hele afdeling. Op plaats 39 staat Kluten uit Maastricht. Hij had 12 duiven mee en 9 prijzen.

Cahors Afdeling 5 Zuid Holland
Cahors voor Noord en Zuid Holland werden zaterdagmiddag gelost om 13.15 uur. In Zuid Holland waren bijna 3.000 duiven mee. De eerste snelste duif werd geklokt om 7.50 uur op zondagochtend. De winnende duif zou in rechte lijn 879 km af hebben gelegd, als hij of zij dat gedaan had. De eigenaar van deze topper is Wijntje uit Oud-Beyerland. De snelheid van de winnende duif is 1.352 mpm. 65 mpm minder snel was de tweede duif van Jongejan uit Middelharnis. Hij versloeg op zijn beurt Gerard Griffioen uit Zevenhoven, die zeker blij is met de 3e plaats (hij was tevens 8e). Comb. Van Wingerden won de 4e prijs en Jac. van der Wal uit Krimpen a/d IJssel de 5e plaats. Tielemand-Buyks uit Ridderkerk (6e) en Van Egmond en dochter uit Katwijk (7e) hebben met dit aantal duiven in concours ook vermelding verdiend.  Aad Benschop uit Zoeterwoude had 11 prijzen van de 16 gezette duiven. Hij begint op de plaatsen 9, 24 en 38. Van der Velden uit Zuid Beijerland begint op plaatsen 13, 42, 75 en 77. Jaap had er 11 in de prijzen met 14 duiven mee. Piet en Hans van Zon uit Alblasserdam hadden 2 duiven mee en beiden haalden prijs. 14 en 311 waren de plaatsen waarop ze terug te vinden zijn. Van der Bij uit Oud Beyerland had 3 duiven mee en ook 100% prijs. Op plaats 19 is de eerste duif terug te vinden. Tim Hage uit Woerden had 7 prijzen van de 9 gezette duiven. Zijn eerste duif zit op plaats 37.

Cahors Afdeling 6 Noord Holland
In Noord Holland waren 1.186 duiven mee. De snelste duif viel in Den Helder bij Aris Louwe. Hij sluit het seizoen af, zoals hij al eerder dit seizoen deed op Agen … namelijk winnend! Om 9.30 uur klokte hij zijn winnende duif op een afstand van 1.003 km. De winnende snelheid is daarmee gekomen op 1.336 mpm. Dat was 124 mpm sneller dan de nummer twee, Van der Pijll uit Hobrede. Het brons ging naar de Gebr. Brugemann uit Assendelft. Henk Bos uit Purmerend en Klaverstijn sr uit Amsterdam maakten de top 5 vol. De beste serie van de liefhebbers die 1:50 speelden kwam op naam van Fred Kramer uit Wormer. Hij had 25 duiven mee en 13 prijzen. De eerste duiven stonden op de plaatsen 16, 25, 29 en 48.

Sector 3 en 4 (afdelingen 7 t/m 11) volgen later in de week

Het bericht Het weekend van Cahors en Bergerac (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Piet Pladdet, Hoek, wint Bergerac in sector 1

$
0
0

Wat een bijzondere vlucht … Bergerac 2017. Het is een geweldig initiatief om weer drie nationale lossingen te hebben in het vliegprogramma van de NPO. St. Vincent, Dax en Bergerac. Echter als je een nationale lossing hebt, moet je ook kijken of je een lossing kan organiseren waarbij de kansen zo eerlijk mogelijk zijn voor geheel Nederland. Dat is een hele moeilijke opdracht! Dat realiseer ik me als schrijver en criticaster. Alleen als je met zuid-zuidwesten wind lost om 13 uur dan weet je dat er op de korte (massaal) en midden afstanden duiven doorkomen in de avond, dat er veel duiven in de nacht vallen en dat in het Noorden van het land de meeste duiven in de ochtend vallen. Van een zo eerlijk mogelijk concours is dan geen sprake meer. Je kunt dan schermen met IWB en afspraken die in 2015 zijn gemaakt, maar daar heb je niets aan. Regeren is vooruitzien! … Dus als je Bergerac als nationale lossing organiseert, dan moet je een scenario als deze kunnen voorzien! Op dit laatste heb ik het huidige NPO-bestuur alleen kunnen betrappen als ze denken te kunnen scoren met het mogelijk organiseren en winnen van een Olympiade … een elite-feestje waar de gewone duivenliefhebber zeer weinig aan heeft.

De vlucht Bergerac
Duiven presteren onder alle omstandigheden. Elke vroege duif is bijzonder. Deze duif moet van ‘goede huize’ komen, gezond zijn en goed gemotiveerd. De omstandigheden creëren voor een deel zelf. Een deel doet het weer en het moment van lossen doen wij … in ieder geval de mensen die we daarvoor aanstellen. Het gaat in dit verslag vooral om de winnaar. Die heeft het verdiend onder welke omstandigheden deze prestatie ook is verdiend. Voor sector 1 op zich was het een eerlijk concours. Iedereen kon in de avond een duif pakken. De rangschikking zoals nu op de uitslag, daar is weinig ruimte voor discussie voor.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is een topper. Je ziet hem regelmatig snel verschijnen bij de meldingen van de diverse ZLU-vluchten. Het is Piet Pladdet uit Hoek. De 69-jarige liefhebber is zijn leven lang installatie-monteur geweest. Dit keer pakte hij de 1e nationaal op Bergerac in sector 1 van een NPO-vlucht. Piet heeft al heel lang duiven. Piet: ‘Al op jonge leeftijd heb ik duiven door mijn broer … tot ik in militaire dienst moest. In 1990 ben ik weer opnieuw begonnen.In het begin waren het vooral duiven uit de streek en later duiven van o.a Floor Vervoort, Hallaar België. Ik heb ongeveer 16 meter aan hokken. De afdelingen zijn verdeeld in 3 afdelingen voor de weduwnaars en 1 voor duivinnen op weduwschap. Ook heb ik nog 2 afdelingen voor de jonge duiven en 1 voor de kwekers.

Sector 1
De nationale lossing in Bergerac was op zaterdagmiddag om 1 uur. Ruim 21.000 duiven gingen richting Nederland. De eerste melding van Nederland kwam tegen negen uur in de avond al binnen. Om 20.53 uur klokte Pladdet uit het Zeuws-Vlaamse Hoek de eerste duif. Hij bleek ook de winnaar van sector 1. Hij verslag Johan Boonen uit het Limburgse Buggenum en Bakkeren uit Waalwijk. De top 3 was mooi verdeeld over sector 1. De top 20 van sector 1, 8.170 duiven mee:

  1. P.D. Pladdet, Hoek
  2. Johan Boonen, Buggenum
  3. A. Bakkeren, Waalwijk
  4. G. Kouters en zn, Noordhoek
  5. A.H. van Lumich, Maria Hoop
  6. H. Cuppen, Wanssum
  7. J. Verschuren, Axel
  8. J. Jeurninck, Sevenum
  9. Driesen-Schmitz, Belfeld
  10. R. Nijssen, Halsteren
  11. T. de Bruijn, Philippine
  12. H. Nijsten, Geulle
  13. A. van Dijk, Deurne
  14. Gebr. Timmers, Rosmalen
  15. Th. Peters, Elsloo
  16. L. Grosfeld, Tegelen
  17. Peter Gruisen, Sittard
  18. S. aan den Boom, Neer
  19. P. Elbers, Boxmeer
  20. Cees Brok, ’s-Hertogenbosch

Cuppen uit Wanssum had 80% prijs met 5 duiven mee. Dit was heel ruim voor de helft van de prijzen, toen hij zijn vierde duif pakte. Nijsten uit Geulle pakte 9 prijzen van de 11 ingezette duiven. Gebr. Timmers uit Rosmalen had 5 duiven mee en 100% prijs. Cees Brok uit ’s-Hertogenbosch had 10 duiven mee en 7 prijzen. Gebr. Frenken uit Weert hadden 8 duiven mee en 6 prijzen, beginnend op plaats 23. Jos Hermens uit Echt had 2 duiven mee en beiden haalden prijs (33e en 18e nationaal). Peter Kuesters uit Selfkant had 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend op plaats 61. Keulaarts uit Heerlen had 4 prijzen van zijn 5 Bergerac-gangers. Hij begint met de 113e nationaal. Roos uit Eindhoven had 3 duiven mee en alle drie in de prijzen, beginnend met prijs 120. Bos uit Gemert had 6 prijzen en 8 duiven mee. Hij begint op plaats 124. Schutjens uit Geffen past in het rijtje van 5 duiven mee en 4 prijzen. Hij begint met prijs 130. In dit rijtje hoort ook Van Ooijen uit Rosmalen. Hij begint met de prijzen 138 en 139. Nico van den Hurk uit Oss had op deze vlucht 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op plaats 145. Op een kwart van de uitslag heeft hij zijn hele ploeg thuis. Janssen uit Swolgen had ook 100% prijs en 2 duiven mee. Op plaats 151 zat zijn eerste duif.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling duivin op weduwschap. De duivin komt uit een doffer van P&D Houfflijn (Wortegem-Petegem België) en een duivin gehaald als ei bij Hubert Vanherck (Borgloon België). Piet: ‘Deze duivin heb ik alleen opgeleerd, maar voorderest niet gespeeld. Bergerac was haar eerste marathonduivenvlucht.’

Stamopbouw
Uit welk soort duiven bestaat uw huidige stam en van wie komen die duiven? Piet: ‘Mijn huidige stam bestaat uit duiven afkomstig van: Noel Peiren (Zedelgem), P&D Houfflijn (Wortegem-Petegem), W.M.F.J Boddaert (Oostkamp) en Hubert Vanherck (Borgloon). Allen afkomstig uit België.’ Piet heeft ongeveer 46 vliegduiven en 8 kweekoppels.

Het seizoen
Hoe worden het seizoen opgebouwd, Piet? De Kampioen het Zeeuws Vlaamse Hoek: ‘De duiven zijn begin maart gekoppeld. De winnende duif heeft geen jongen groot gebracht. Ik verleg van de beste vliegduiven de eieren, zij brengen geen jongen groot. Er wordt opgeleerd van vitesse naar midfond naar 1 of 2 dagfondvluchten. Het voer is wisselend van merk. Vaak is het van Versele Laga, Van Robays en Matador. In het begin van de week Gerry+ en opvoeren met vluchtmengeling. De laatste dagen krijgen ze het zwaardere voer Turbo van Matador. Bijproducten die ik gebruik zijn: Belgasol, vlierbessensap (zelfgemaakt) en Nutripower van Natural. Wat doet u aan medische begeleiding? Piet: ‘De normale entingen tegen paramixo en pokken. Verder ga ik naar de dierenarts als ik iets niet vertrouw. De duiven worden een paar keer per jaar voor controle bij de dierenarts gebracht. Tussendoor geef ik de duiven soms een geelpil. Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Onze ervaren duivenliefhebber: ‘Ik vertrouw op natuurproducten maar ook op de medicamenten, omdat de duiven vaak lang in de mand zitten en onderweg ook is wat drinken, denk ik dat ze niet zonder kunnen.’

De Beleving
Hoe beleeft u de duivensport? Piet: ‘Het verzorgen, gezond houden en het trainen van de duiven geeft veel voldoening. Mijn vrouw en kleinzoons beleven het mee. Vooral de meldingen op internet en het thuiskomen van de duiven vinden zo ook leuk. Duiven houd ik voor mezelf … ik werk niet met andere liefhebbers samen of zo. De duiven zien thuiskomen van een fondvlucht geeft toch wel een kick. Dat is eigenlijk het mooiste van de sport.’

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? De winnaar van Bergerac: ‘Ik vind dat de duivensport meer bekendheid verdient en er bijvoorbeeld uitslagen en kleine reportages in de landelijke dagbladen moeten komen.’ Wie weet hoever het nog komt met onze sport, als we het met ons allen de duivensport positief uitstralen en niet over alles negatief kritisch uitlaten op allerlei sociale media. Piet bedankt voor je medewerking aan dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

 

Het bericht Piet Pladdet, Hoek, wint Bergerac in sector 1 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Het weekend van Cahors (2 en slot)

$
0
0

Afgelopen weekend was het slot van het Marathonprogramma. Naast Perpignan hadden diverse afdelingen nog Cahors of Bergerac. Natuurlijk is er in september nog de najaarsklassieker vanuit Limoges voor enkele afdelingen en fondclubs. Die vlucht wordt vaak gebruikt om nog duiven te testen of in te spelen voor de volgende jaren. Cahors van afgelopen weekend werd een dag uitgesteld en dat wekte vraagtekens op. Ook bij mij! Toen ik zaterdagochtend het verloop van Perpignan zag, kon ik me het uitstellen ineens wel voorstellen. Er moet onderweg een storing zijn geweest, anders waren de prijzen van die vlucht niet pas na 5 uur in de middag verdiend. Cahors en Bergerac verliepen wat regelmatiger.

Cahors Afdeling 7 Midden Nederland
De duiven van de afdelingen 7 t/m 11 werden om 13 uur gelost. Van de 1.008 duiven van afdeling 7 was de eerste duif van Frans Peter Brukman. Hij werd een leuke winnaar. Het tot nu toe matige seizoen is ineens goed gemaakt. Hij klokte zijn ‘809’ om 7.50 uur op een afstand van 933 km. De winnende snelheid van Frans Peter komt hiermee op 1.402 mpm. Dat was 46 mpm sneller dan nummer 2: Corné Hardeman uit Breukelen. Het figuurlijke brons ging naar Comb. Vogel uit Kerkdriel. Albert Poulissen uit Kerkdriel en Comb. Van den Berg uit Utrecht maakten de top 5 compleet. Albert Poulissen had de beste uitslag. Hij had 11 duiven mee en 7 prijzen. Deze duiven waren terug te vinden op de plaatsen 4, 9, 11, 33, 45, 49 en 73.

Cahors Afdeling 8 GOU
In afdeling 8 waren 1.796 duiven mee. De eerste duif viel in Hattemerbroek bij de goede combinatie Ten Cate. Zij draaiden in het schemer om 5.31 uur op een afstand van 982 km. De winnende snelheid is 1.854 mpm. Van Klompenburg uit Oostendorp pakte de twee plaats met een snelheid van 1.338 mpm. Comb. Ten Cate had ook de derde duif van afdeling 8. De top 5 werd compleet gemaakt door Bas Jansen uit Zutphen en de Zwollenaar Gerrit van Vilsteren. Marco van Doorn uit Herveld had 10 prijzen van de 15 gezette duiven. Zijn eerste twee duiven waren terug te vinden op de plaatsen 8 en 41. Tonnie van Dam uit Hattem had eenzelfde score. Zijn eerste duiven staan op de plaatsen 12, 19, 35 en 54. Eef van Aalten uit Huissen had 2 duiven mee en die waren terug te vinden op plaats 22 en 92. Een sterke 100%!

Cahors Afdeling 9 Oost Nederland
Kuipers uit Glanerburg had de snelste duif van de sectoren 3 en 4. Hij klokte even na half zes op een afstand van 982 km. De snelheid kwam op 1.857 mpm. In afdeling 9 waren 1.226 duiven mee. De nummer twee hiervan was Hans Radstaak uit Gaanderen. Nummer 3 was Johanna de Groot uit Vroomshoop. Jan Willems uit Nijverdal en Wim Weerink uit Wierden pakten de 4e en 5e prijs. Harold Zwiers uit Den Ham had 47 duiven mee en 27 prijzen. Harold had er 10 bij de eerste 52 prijzen beginnend bij 7, 9, 21 en 25. Bartelink uit Borne had één duif mee en die is terug te vinden op plaats 18.

Cahors Afdeling 10 Nood-Oost Nederland
Albert Lensen uit Ruinen was de winnaar van Afdeling 10. Zijn winnende duif was de beste van 769 duiven. Hij klokte even over tienen op een afstand van 1.021 km. De winnende snelheid was 1.271 mpm. 44 mpm sneller dan nummer twee, Brandsma uit Erica. Gerard Koopman pakte op deze vlucht het brons. Gerard had 14 prijzen van de 25 Cahors-gangers. Hij begon met de plaatsen 3, 5, 8, 17, 18 en 19. Van der Velde uit Groningen had 6 duiven mee en 4 prijzen. Hij begon op de plaatsen 4, 12 en 13. Jan Broersma uit Roodeschool had 3 duiven mee en 100% prijs: 7, 46 en 78.Van der Walle uit Beerta laat zich ook regelmatig zien met een mooie serie. Dit keer had hij er 6 van de 9 in de prijzen. Zijn start was met de prijzen 9 en 38.

Cahors Afdeling 11 Friesland
In Friesland waren 861 duiven mee. Michiel Vlaskamp Tzummarum had de snelste duif met 1.539 mpm. Hij klokte om 8.08 uur op een afstand van 1.052 km. Utse Jellema uit Steggerda was de tweede Fries. Nummer drie was Bennie Homma uit Balk. Rekker-Westra had 20 prijzen van de 30 gezette duiven. Zij startten met de plaatsen 4, 7, 15, 22, 24, 29, 30 en 31. Bennie Homma had 22 duiven mee en 14 prijzen. Naast de 3e prijs pakte hij de 87e, 90e en 94e prijs. Utse Jellema had 24 mee en 17 prijzen. Hij begint met de prijzen 2, 9, 14 en 23.

Dit was Cahors en Bergerac (afdeling 4). Dit was gelijk het einde van het Marathonduivenseizoen. De najaarsklassieker uit Limoges is nog een extraatje bij sommige fondclubs. Als hier iets moois over te melden valt, gaan we daar ook nog wat over schrijven. Na het verschijnen van de voorlopige uitslag van Perpignan nog een nabeschouwing van deze vlucht en Narbonne. Voor nu bedank ik de lezers voor het lezen en de vele leuke reacties. Deze winter zult u weer wat reportages kunnen lezen en columns over een paar thema’s.

 

Het bericht Het weekend van Cahors (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Narbonne en Perpignan uitgelicht

$
0
0

De laatste twee ZLU-vluchten gaven twee verschillende beelden. Narbonne was een vlotte vlucht, terwijl Perpignan pas aan het eind van de middag van de tweede concours-dag gesloten was. Perpignan werd een prooi voor de Urker Pieter Woord, die aan het begin van de nacht klokte. De winnaar van Narbonne was Nico van den Hurk uit Oss. Hij klokt op vrijdagavond 19.32 uur op 977 km. De prijzen waren om ongeveer kwart voor negen verdiend (Midden Nederlandde Tijd).

 Narbonne ZLU
De duiven zijn op vrijdagochtend om kwart voor zeven gelost. De 4.556 duiven gingen met variabele westelijke wind huiswaarts. Rond half zeven vielen de eerste Nederlandse duiven in Limburg. De snelste duif viel echter een uur later bij Nico van den Hurk uit Oss (1.272 mpm). Batenburg-v.d. Merwe draaiden een minuut eerder dan de winnaar, maar hadden 14 km minder. AP Overwater uit Strijen pakte de derde prijs nationaal. De Top 10:

  1. Nico van den Hurk, Oss
  2. Batenburg-v.d. Merwe, Klaaswaal
  3. AP Overwater, Strijen
  4. Jo Hendriks en zn, Nijswiller
  5. Laeven, Vijlen
  6. Laeven, Vijlen
  7. Durlinger, Sittard
  8. Cox, Stein
  9. Wijnands en zn, Maastricht
  10. Winkens en Rothenburg, Itteren

Familie Winjands uit Maastricht hadden 11 duiven mee en 8 prijzen. De eerste twee zaten op de plaatsen 9 en 26. Janssen-Hausoul uit Epen hadden 31 duiven mee en 16 prijzen, waarvan 4 bij de eerste 70 (15, 40, 64 en 70 nationaal). Nijsten uit Geulle had 4 duiven mee en 3 prijzen (16, 25 en 155 nationaal). Driessen uit Stein pakt 3 van zijn 5 Narbonne-gangers bij de eerst 68 nationaal (17, 21 en 68 nationaal). Lanckhor uit Mheer pakt weer goed met 4 van de 5. Hij begint de 30 en 71 nationaal. Jo Hendriks en zn uit Nijswiller pakt 7 van de 12 duiven in prijzen en de eerste duiven op de plaatsen 4, 32 en 34 nationaal. Op de plaatsen 39 en 46 vind je de eerste twee duiven van Jay Lissenberg uit Utrecht. Hij had er uiteindelijk 7 van de 9 in de prijzen. 80% haalde Huub Smeets uit Mechelen. Hij had 10 duiven mee en de eerste duiven op de plaatsen 60, 61, 74 en 84. Elsweyer uit Borken-Burlo had 3 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op plaats 80.

Perpignan
De duiven van Perpignan werden om zeven uur gelost. Er waren 4.789 duiven mee. De eerste meldingen kwamen uit Limburg. Pottgens uit Kerkrade stond urenlang op nummer 1. Hij klokte om 20.22 uur. Toen viel de nacht en in de nacht vielen verschillende duiven. Zoals de winnende duif om 1.27 uur in Urk bij Pieter Woord. Wat later in de nacht draaide Jelle Jellema. Hij werd tweede voor Dirk en Elitsa Veldhuis in Amsterdam. Zij klokten om 2.35 uur. De Top 10:

  1. Pieter Woord, Urk
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  4. Pottgens, Kerkrade
  5. Saarloos en zn, Klaaswaal
  6. Vincent Vork, Noorden
  7. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  8. Baas en Berg, De Kwakel
  9. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  10. Johan Boonen, Buggenum

Jelle Jellema uit Nijverdal had 36 duiven mee en 21 prijzen. Hij begon met de 2e, 11e, 21e en 64e nationaal. Pottgens uit Kerkrade had 4 duiven mee en 100% prijs. Saarloos en zn uit Klaaswaal had 7 duiven mee en 5 prijzen. Wijnands en zn uit Maastricht had 6 prijzen van de 8 gezette duiven. De eerste twee zaten op de plaatsen 17 en 65. Jan Corstjensuit Thorn had 4 prijzen van de 5 ingemande duiven. Hij begon op plaats 20. Angelo vd Veeken uit Clinge had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 48 en 74. Wim Gommans uit Egchel had 7 duiven mee en 100% prijs. Hij begint met de 70e nationaal. Jo Quaden uit Landgraaf had 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op de 77e plaats in de nationale uitslag.

Het intensieve ZLU-seizoen zit er weer op. We praten er lang over in de winter en het voorseizoen en dan binnen 2 maanden is het weer geschiedenis. Veel plezier dit winterseizoen bij alle huldigingen. Ik hoop u in november in Soest te ontmoeten op de Marathonduivenjournaaldag en anders op een huldiging of beurs.

Het bericht Narbonne en Perpignan uitgelicht verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Perpignan 2017 (1)

$
0
0

Perpignan was een alles behalve makkelijke vlucht. Ondanks veel west en zelfs zuidwest in de wind sloot het concours pas op zaterdagmiddag na 5 uur (Midden Nederlandse tijd). Een teken dat er voor de onderweg belemmeringen waren. In de avond vielen de eerste duiven in Limburg. Pottgens uit Kerkrade was tot het invallen van de nacht de vroegste melding. Toen vielen er drie echte doorzetters in West, Midden en Oost Nederland. De eerste en snelste van de nachtbrakers was eigendom van Pieter Woord uit Urk. Hij klokte om 01.27 uur op een afstand van 1.135 km. De tweede viel in Nijverdal bij Jelle Jellema om 02.46 uur op een afstand van 1.114 km en derde viel in Diemen bij de Amsterdammer Dirk Veldhuis en zijn dochter Elitsa om 02.35 uur op een afstand van 1.092 km. Zulke duiven verdienen verdienen een podium en krijgen dat ook anno 2017.

Perpignan
De duiven van Perpignan werden om zeven uur gelost. Er waren 4.789 duiven mee. De eerste meldingen kwamen uit Limburg. Pottgens uit Kerkrade stond urenlang op nummer 1. Hij klokte om 20.22 uur. Toen viel de nacht en in de nacht vielen verschillende duiven. Zoals de winnende duif om 1.27 uur in Urk bij Pieter Woord. Wat later in de nacht draaide Jelle Jellema. Hij werd tweede voor Dirk en Elitsa Veldhuis in Amsterdam. Zij klokten om 2.35 uur. De Top 10:

  1. Pieter Woord, Urk
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  4. J. Pottgens, Kerkrade
  5. A. Saarloos en zn, Klaaswaal
  6. Vincent Vork, Noorden
  7. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  8. Comb. Baas en Berg, De Kwakel
  9. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  10. Johan Boonen, Buggenum

Jelle Jellema uit Nijverdal had 36 duiven mee en 21 prijzen. Hij begon met de 2e, 11e, 21e en 64e nationaal. Pottgens uit Kerkrade had 4 duiven mee en 100% prijs. Saarloos en zn uit Klaaswaal had 7 duiven mee en 5 prijzen. Wijnands en zn uit Maastricht had 6 prijzen van de 8 gezette duiven. De eerste twee zaten op de plaatsen 17 en 65. Jan Corstjensuit Thorn had 4 prijzen van de 5 ingemande duiven. Hij begon op plaats 20. Angelo vd Veeken uit Clinge had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 48 en 74. Wim Gommans uit Egchel had 7 duiven mee en 100% prijs. Hij begint met de 70e nationaal. Jo Quaden uit Landgraaf had 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op de 77e plaats in de nationale uitslag.

De winnende liefhebber
Pieter Woord uit Urk is de winnaar. Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (56 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas duiven vanaf 1973 en heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (36 jaar) en die speelt in Tollebeek sinds 2016 (6km vanaf Urk) onder de naam Van den Berg Pigeons. Ook in Tollebeek is de doelstelling meedoen aan de ZLU, maar om de eerste jaren te overbruggen zitten daar ook programmaduiven (ons oude soort, Kaman uit Wormerveer, Bosma uit Buitenpost, Vandenabeele etc) en in zijn eerste jaar 9e Nationaal kampioen jonge duiven, dit jaar diverse kampioenschappen in groot verband bij Afdeling Friesland’96. Alle duiven op beide erven zijn van ons samen en we hebben een kweekhok in Tollebeek. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder het Fenomeen (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven. Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en de jonge duiven op een tuinhok van ruim 6 meter. Ik koppel de duiven eind maart en laat de duiven dan op jongen komen. Als die jonge duiven ongeveer 2 weken zijn, scheid ik de duiven en speel ze verder in op weduwschap. De doffers brengen trouwens de jongen groot. Zo’n 2 weken voor Pau worden ze gekoppeld en de ZLU vluchten op het nest gespeeld. Ik heb zo’n 80 vliegduiven. Het aantal kweekduiven weet ik niet, daar gaat mijn compagnon over. Ik laat mijn duiven trainen van 05.00 tot 06.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. Het doel hiervan is de duiven te wennen aan een lange vliegdag. Tenslotte moeten mijn duiven op mijn afstanden vooral op de eerste dag veel kilometers afleggen, want anders heb ik geen schijn van kans. Of dat ook zo is weet ik natuurlijk niet, mogelijk helpt het vroeg en laat trainen helemaal niets. Maar ik denk dat het wel helpt.’

… wordt vervolgd …

P.S. de foto’s zijn beschikbaar gesteld door Toppigeons en gemaakt door PigeonPixels

Het bericht Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Perpignan 2017 (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Perpignan 2017 (2 en slot)

$
0
0

Perpignan was een alles behalve makkelijke vlucht. Ondanks veel west en zelfs zuidwest in de wind sloot het concours pas op zaterdagmiddag na 5 uur (Midden Nederlandse tijd). Een teken daar er voor de onderweg belemmeringen waren. In de avond vielen de eerste duiven in Limburg. Pottgens uit Kerkrade was tot het invallen van de nacht de vroegste melding. Toen vielen er drie echte doorzetters in West, Midden en Oost Nederland. De eerste en snelste van de nachtbrakers was eigendom van Pieter Woord uit Urk. Hij klokte om 01.27 uur op een afstand van 1.135 km. De tweede viel in Nijverdal bij Jelle Jellema om 02.46 uur op een afstand van 1.114 km en derde viel in Diemen bij de Amsterdammer Dirk Veldhuis en zijn dochter Elitsa om 02.35 uur op een afstand van 1.092 km. Zulke duiven verdienen verdienen een podium en krijgen dat ook anno 2017.

De winnende duif
De NL15-1872166 (Leontine) vliegt afgelopen weekend de 1e Internationaal Perpignan (1135 km) van 14.930 duiven, 1e Internationaal duivinnen en 1e Nationaal Perpignan van 4.789 duiven en 1e Nationaal duivinnen en vanzelf …. De 1e van de Fondunie 2000. Zij komt rechtstreeks van ons kweekhok en haar vader komt van Willem van der Velden uit Boskoop. Ze is ingeteeld op de Annet (1e Nationaal Barcelona 2005) van Willem. Haar moeder is op een bon verkregen van Jan Ernest uit Steenbergen en zowel als in de vader als in de moeder van deze duivin zit de Zwarte Dax van Philip Geerdink uit Hoogerheide. De Zwarte Dax was een fenomeen op de ZLU vluchten. Leontine heeft als jaarling alle dagfondvluchten van de afdeling Friesland ’96 gespeeld en is daarna met al mijn jaarlingen op Cahors middaglossing gespeeld. Pieter: ‘Op deze zware vlucht kwam ze het fitste thuis. Ze was mijn tweede duif en vloog 30e Nationaal sector 4 van 1.410 duiven. Dit jaar haar debuut op de ZLU en wel op Agen. Aangezien er toen op de dag van lossing er redelijk wat duiven arriveerden en ook op relatief korte afstanden van Urk, had ik het licht op de hokken aangelaten en was in de nacht een paar keer wezen kijken. Uiteindelijk arriveerde Leontine toen om 05.20 uur en was 125e Nationaal op 6.219 duiven (1011 km). Ze was de eerste duif op de nationale uitslag die op de dag na de lossing arriveerde. Op Agen verspeelde ik helaas wat doffers, waaronder de doffer van Leontine. Ik heb een paar doffers teruggevraagd die ik had uitgeleend aan een sportvriend en Leontine op 1 van die 2 doffers gekoppeld. Ze kwam redelijk vlot op eieren en was fel op haar nest. Bij het inkorven zelfs zo, dat ik moeite moest doen om haar onbeschadigd van het nest te pakken. Een dag later keek ik bij haar doffer en toen lagen er doppen in de broedschaal met 2 kleine jongen. Dus is ze op aangepikte eieren de mand ingegaan. In tegenstelling tot Agen verwachte ik nu geen nachtvlieger op Perpignan, had het licht uitgelaten. Normaal gesproken ben ik tussen 04.00 en 05.00 uur wakker, maar nu pas om 05.30 uur en zag toen tot mijn stomme verbazing dat ze om 01.27 uur in het donker was binnengelopen. Vorig jaar had ik 1 jong van haar en deze vloog nu op Nationaal Chateauroux 8e op 160 duiven en in sector 4 de 151e tegen 6294 duiven en dat is niet slecht voor een marathonduif. Dit jaar zijn haar jongen op een bon weggegaan.’

Het seizoen
De duiven gaan normaal gesproken iedere week mee met de afdeling tot zo’n twee weken voor de ZLU vlucht. In de laatste week gaan ze nog 1 of 2 x naar Maartensdijk (net boven Utrecht) en dat is zo’n 70 km. De duiven krijgen altijd volle bak, maar die wordt pas weer gevuld als de voerbak helemaal leeg is. De laatste 4 dagen voor het inkorven krijgen ze wat vetrijker voeding. Ook werk ik met producten als Omega Olie Mix, Forte Fita, BMT biergist en op de inkorfdag en de dag van thuiskomst electrolythen. Het voer is van Beijers (superweduwschap gemengd met Long Distance).

Beleving
Pieter: ‘Ik ben lid en 1 van de oprichters van PV Flevoland Urk, de laatste echt nieuwe (dus geen fusievereniging) vereniging in Nederland. Wij zijn in 2009 begonnen met 7 leden en hebben er nu zo’n 50. Wij doen van alles om onze duivensport zo positief mogelijk te beleven, organiseren oa. taartvluchten (www.taartvluchten.nl). Wij hebben sinds dit jaar in de vereniging een verplicht gezondheidsprogramma voor alle leden (de vereniging betaalt de kosten van het onderzoeken van 3 duiven en 2 mestmonsters). 1 x in de 4 weken komt Ko Schoenmakers (www.traviko.nl) langs voor de controle en de medische adviezen. Mankeren de duiven echt wat, dan mag de betreffende liefhebber niet inkorven voordat een dierenarts deze weer gezond heeft verklaard. Zo lang mijn eigen duiven niets mankeren dan geef ik structureel ook geen medicijnen, behalve dat ik ca 10 dagen voor de ZLU vlucht de duiven standaard een geelpil opsteek. Ik ben vrijgezel. Louw (voorzitter) en ik (secretaris) proberen zoveel mogelijk leden van onze vereniging te helpen en te stimuleren in onze mooie duivensport. Een ex-liefhebber die altijd super heeft gevlogen Lub Snoek verzorgt overdag mijn jonge duiven en leert deze op. Duivensport is een mooie sport omdat …. dat weet ik eigenlijk niet. Het is gewoon een mooie sport met alles er op en er aan en het verveelt nooit en de 1e internationaal Perpignan is een fantastisch succes en een kroon op mijn carrière.’

Tot Slot
Pieter heel erg bedankt voor je informatie en je eigen verhaal over je loopbaan als duivenmelker. Ik vind het fantastisch dat mensen (Pieter en Louw) die zoveel voor de duivensport doen een vlucht met veel allure (Internationaal Perpignan) winnen. Het kan bijna niet beter terecht komen. Van harte gefeliciteerd nogmaals en jullie kunnen er nog een volle winter van genieten tot het nieuwe seizoen (2018) weer begint. Het is jullie van harte gegund !!!

PigeonPixels heeft voor de ZLU een mooi filmpje gemaakt. Via deze link kunt u die bekijken!

P.S. de foto’s zijn beschikbaar gesteld door Toppigeons en gemaakt door PigeonPixels

Het bericht Pieter Woord uit Urk wint Internationaal Perpignan 2017 (2 en slot) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Duivenliedjes (1)

$
0
0

Vanmorgen was ik onze jonge duiven aan het africhten. De groep van 70 jonkies werden in groepjes van 4-5 jonkies gelost. Met tussenpozen van 3-5 minuten. Ik luister tussendoor naar rustige muziek. Ik dacht in eens aan vroeger. Op zaterdagochtend gingen wij als kind bij opa en oma koffiedrinken en daarna naar de zaterdagmarkt, waar ze vlakbij woonden. Ik kocht van mijn zakgeld met regelmaat een cassettebandje met Nederlandstalige muziek op de markt. Op één van deze bandjes stond dit nummer:

Duiven op de vlucht (klikken om het nummer te starten)

Ik heb het via Youtube vanochtend opgezet en moest vreselijk lachen op de parkeerplaats langs de maas in Alphen. De mensen die langs voeren met hun bootjes zwaaiden vriendelijk naar me. Dat moet van dat lachen komen, want de muziek zouden ze op het water niet kunnen horen. Dit nummer vond ik ook terug:

Jantje Koopmans –  Gepouled op St. Vincent de vlucht (klikken om het nummer te starten)

Kijk maar of er bij u ook een glimlach op uw gezicht verschijnt bij het horen van deze liedjes. (Bij de senioren onder ons … de meesten dus … moet het lukken)

 

 

Het bericht Duivenliedjes (1) verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.


Duivencoach op bezoek bij Marathonduivenjournaal

Vooraankondiging 3e Marathonduivenjournaaldag 18 november 2017

$
0
0

Op 18 november 2017 willen we in Soest de 3e Marathonduivenjournaaldag gaan houden. Noteer het alvast in uw agenda. De aanvang staat nu op 11 uur (onder voorbehoud!). Er is gelegenheid om (heerlijke) broodjes (van Wilbert Westeneng) te kopen en te nuttigen voor de lunch. De dag wordt voor een deel gevuld met het bezichtigen van late jongen, die in de middag worden verkocht en de verkoop zelf. Wij zijn in overleg met een fotograaf, zodat u uw favoriete duif op de foto kan laten zetten. En natuurlijk is er volop tijd voor gezelligheid en het leggen van nieuwe contacten. Gezelligheid en positiviteit in onze mooie duivensport … daar staat Het Marathonduivenjournaal voor en ook deze dag. De opbrengst van de verkoop is om de kosten te dekken, die we maken om Het Marathonduivenjournaal ‘in de lucht’ te houden. Lezers kunnen hun waardering voor Het Marathonduivenjournaal uiten door het kopen van een laat jong of een bon en zodoende ook nog eens hun hok versterken. We hopen velen van u te zien op 18 november a.s. in Soest!

Het bericht Vooraankondiging 3e Marathonduivenjournaaldag 18 november 2017 verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

Thema: selecteren

$
0
0

In het najaar wil ik het Thema ‘Selecteren’ behandelen. Persoonlijk het minste deel van onze hobby. Ik wil een tiental vragen voorleggen aan goedspelende liefhebbers. Heeft u vragen die u graag wilt stellen … wilt u deze sturen naar marathonduivenjournaal@gmail.com. Misschien selecteer ik ze uit voor deze tien vragen. Heb graag suggesties!

Het bericht Thema: selecteren verscheen eerst op Marathonduivenjournaal.

In voorbereiding …

Duivenliedjes (2)

Viewing all 2129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>